فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت ساخت - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1399)

نشریه مهندسی و مدیریت ساخت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیانا احقری* صفحات 1-9
    مقدار بهره وری در پروژه های ساخت از یکسو تحت تاثیر فاکتورهای مختلف با رفتار پیوسته در طول زمان بوده و از سوی دیگر تحت تاثیر تعامل و اندرکنش موجود بین نیروی انسانی حاضر در پروژه می باشد. در این تحقیق با استفاده از یکپارچه سازی روش شبیه سازی پویایی سیستمی و روش مدلسازی عامل محور، ابزاری نوین برای مدل سازی و پیش بینی بهره وری در پروژه های ساخت ارایه می گردد. استفاده از روش شبیه سازی ترکیبی پویایی سیستم و مدلسازی عامل محور ما را قادر می سازد انواع عوامل موثر بر بهره وری را به صورت همزمان در نظر بگیریم. در این تحقیق کلیه عوامل و فاکتورهای اثرگذار که دارای رفتاری پیوسته در طول زمان می باشند با استفاده از روش شبیه سازی پویایی سیستم مدلسازی خواهند شد. در ادامه برای درنظرگیری تاثیر تعاملات بین نیروی انسانی حاضر در پروژه بر روی بهره وری، از رویکرد مدلسازی عامل محور استفاده شده است. در نهایت با ترکیب و یکپارچه سازی دو مدل شبیه سازی پویایی سیستم و مدلسازی عامل محور، مدلی ترکیبی برای پیش بینی میزان بهره وری با در نظر داشتن کلیه عوامل اثرگذار ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری، شبیه سازی ترکیبی، شبیه سازی پویایی سیستم، مدلسازی عامل محور
  • محمدرضا احسان دوست*، ابراهیم زارع صفحات 10-19

    درحال حاضر بسیاری از شهرها کشور با مساله ای به نام بافت فرسوده مواجه هستند.این بافت ها یا هسته قدیمی شهرها بوده و به مرور زمان دچار فرسودگی و عدم کارایی شده اند و یا در دوران معاصر بدون رعایت ضوابط و مقررات معماری و شهرسازی شکل گرفته و از این رو اکنون با مسایل و مشکلات بسیاری روبرو بوده و این مشکلات را به کل شهر نیز تسری می دهند.به نظر می رسد در بافت فرسوده با توجه به وسعت دامنه و شدت مسایل گریبان گیر این بافت ها کارآمدترین رویکرد که بتوان برای مواجهه با کاستی ها و نارسایی ها اتخاذ نمود،نیل به اهداف توسعه پایدار در عرصه بهسازی این بافت ها می باشد.هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های کالبدی بافت فرسوده و بکارگیری شیوه ها و راهبردهای موجود در جهت ارزیابی ریسک های بالقوه ناشی از رخداد زلزله با استفاده از یک مدل مفهومی ارایه شده است به منظور تعیین ریسک های بالقوه به روش کیفی در محله فخاران،واقع در شرق شهرستان کازرون پرداخته شده است.نتایج به دست آمده نشان می دهد که گرفتن معبر و انهدام ساختمان ها به ترتیب طیف شدت ریسک های بالقوه برای محدوده مورد مطالعه را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، شاخص آسیب پذیری، زلزله، محله فخاران، شهرستان کازرون
  • ندا کوثری فرد*، محمدمهدی جباری صفحات 20-26

    اجرای بهسازی لرزه ای ساختمانهای آموزشی یکی از اولویت های اصلی دولت بعد از وقوع زلزله بم به شمار می رود. این واقعه توجه دولت مردان را به این نکته جلب کرد که بهسازی ساختمان های آموزشی در کشور ایران یک ضرورت تاریخی است که اگر پاسخ مناسب به آن داده نشود در مقابل نسل های آتی کشور مسیول خواهند بود. این پژوهش جهت شناسایی چالش های پیش روی سازمان نوسازی مدارس در رابطه با اجرای مقاومسازی ساختمانهای آموزشی و ارایه راهکارهایی جهت رفع آنها، انجام گرفته است. ابتدا با مطالعه ادبیات موضوع و تحقیقات انجام شده پیرامون مشکلات پروژه ها و عوامل موفقیت و شکست سازمان ها در رسیدن به اهداف کیفی و همچنین با توجه به نظر کارشناسان ، چند عامل به عنوان چالش های اصلی در سازمان نوسازی مدارس شناسایی گردید. سپس، بواسطه پرسشنامه نظر دست اندرکاران پروژه های مقاومسازی ادارات نوسازی مدارس استان ها جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. سپس مشکلات اولویت بندی شده و راهکارهایی با توجه به نظر کارشناسان جهت برطرف نمودن اولویت های اولیه این چالش ها ارایه گردید.

    کلیدواژگان: : مقاوم سازی، ساختمان های آموزشی، سازمان نوسازی مدارس
  • فتاح پیرویان*، عظیم حسینی صفحات 27-35
    هدف این شناسایی میزان عوامل موثر بر مدل کسب و کار با رویکرد تصمیم گیری چند متغیره بوده است. بررسی ادبیات مدل های کسب و کار، نشان داد که مدل های رقابتی و زنجیره ارزش پورتر نقش مهمی در مدل های کسب و کار ایفا می کنند. در این پژوهش کارشناسان شرکت ساختمان و فروش مهندسی سازان، با بررسی مبانی ضروری مدل کسب و کار، اهمیت زنجیره ارزش پورتر و مولفه های رقابتی، به بررسی و اولویت بندی مدل های رقابتی و زنجیره ارزش پورتر پرداختند.ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه زوجی و روش سلسله مراتبی AHP در نرم افزار EXCEL بوده است. جامعه آماری تحقیق، شامل کارشناسان و مدیران شرکت مهندسی سازان در شیراز می باشند. حجم جامعه آماری 10 نفر مشخص شد. با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 5 نفر انتخاب شدند. براساس نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از 5 خبره، در مدل رقابتی، قدرت چانه زنی تامین کنندگان در بالاترین اولویت قرار داشته است. همچنین نشان داده شد که در مدل زنجیره ارزش، فعالیت های اصلی، اهمیت بالاتری نسبت به فعالیت های پشتیبان دارند. در بررسی زیرمعیارهای فعالیت های اصلی، بازاریابی در بالاترین اولویت قرار گرفت. همچنین در بررسی زیرمعیارهای فعالیت های پشتیبان، ساختار سازمانی، بیشترین وزن را کسب نمود.
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، صنعت ساختمان، مزیت رقابتی، زنجیره ارزش پورتر
  • مهدی احمدی*، سید فتح الله ساجدی صفحات 36-47

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و مقایسه تاثیر "تحریم" و "سوء مدیریت" بر روند اجرای طرح های تاسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بود. پژوهش حاضر از نظر روش قیاسی-استقرایی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران، معاونین و کارشناسان شرکت ملی نفت می باشد که شامل 200 نفر انتخاب شد؛ و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 131 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. در این پژوهش از تکنیک AHP استفاده شد. همچنین از طریق مقایسات زوجی و روش AHP و با استفاده از نرم افزار Expert Choice استفاده شد. بدین منظور با بهره گیری از رویکرد سلسله مراتبی، ابتدا با استفاده از این روش درخت سلسله مراتب تشکیل گردید، سپس به بررسی گزینه های مورد بررسی با توجه به معیارهای پرداخته شد و پس از آن به بررسی عوامل بر مبنای تابع هدف پرداخته شد سپس با بهره گیری از رویکرد سلسله مراتبی، ابتدا درخت سلسله مراتب تشکیل و سپس به بررسی گزینه های مورد بررسی با توجه به ارزیابی و مقایسه تاثیر تحریم و سوء مدیریت بر روند اجرای طرح های تاسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پرداخته شد و به ترتیب دانش مدیران، مدیریت منابع انسانی، عوامل فرا سازمانی، رفتار اخلاقی مدیران، علم و فن آوری، مالی و بانکی، اقتصاد و تدارکات و کالا تاثیر بسزایی بر روند اجرای طرح های تاسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب داشت. همچنین سوء مدیریت بیشتر از تحریم بر روند اجرای طرح های تاسیسات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: تحریم، سوء مدیریت، روند اجرای، طرح های تاسیسات، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • آرین نظریان*، احسان اثنی عشری صفحات 48-54
    در سال های اخیر پیشرفت در فناوری های گوناگون به کمک صنعت ساخت ساختمان آمده و نه تنها برخی از معضلات را کاهش داده است بلکه راهکارهای نوینی را نیز پیش روی عوامل ساخت و گروه های مختلف درگیر با آن قرار داده است. در این پژوهش به ارزیابی کاربرد گوشی های هوشمند در کنترل و نظارت بر ساخت پرداخته شده و الگویی از ذینفعان و عوامل جهت این منظور توسعه یافته است. روش گردآوری و تحلیل داده ها شامل ارزیابی پیشینه پژوهش، استفاده از پرسشنامه آماری و تحلیل فرایند سلسله مراتبی است. در تحلیل آماری از نرم افزار SPSS و در روش تحلیل فرایند سلسله مراتبی AHP از نرم افزار Expert choice استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 60 نفر از خبرگان است. در انتهای بخش آماری 21 معیار کلی شناسایی شده است. این معیارها بعلاوه هفت گروه مختلف از ذینفعان که می توان از آنها در کاربرد گوشیهای هوشمند جهت نظارت بر ساخت بهره برد به روش تحلیل فرایند سلسله مراتبی تحلیل شده اند. نتایج پژوهش نشان داد که سه گروه از ذینفعان دارای اهمیت بیشتری هستند. در بین معیارهای شناسایی شده نیز سه معیار اصلی عبارتند از مقاومت سازه، رعایت مقررات ملی ساختمان، رعایت الزامات فنی. در ب استفاده از مستندات مانند عکس و فیلم در نرم افزار، اولویت بندی پاسخ دهندگان در نرم افزار توسط سازمان رسیدگی کننده بر اساس اهمیت هر یک از ذینفعان، کاربر پسندکردن نرم افزار و سادگی کاربرد آن از جمله برخی از راهکارهای ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت، ساخت ساختمان، ذینفعان، گوشی هوشمند
|
  • Kiana Ahghari * Pages 1-9
    On the one hand, the amount of productivity in construction projects is influenced by different factors with continuous behavior over time, and on the other hand, by the interaction and interaction between the human resources present in the project. In this research a new tool for modeling and predicting productivity in construction projects is presented by integrating the system dynamics simulation method and agent-based modeling method. Using a combination of system dynamics simulation and agent-based modeling enables us to consider a variety of factors affecting productivity simultaneously. In this research, all the effective factors and factors that have continuous behavior over time will be modeled using system dynamics simulation. In the following, factor-based modeling approach is used to consider the effect of the interactions between the manpower present in the project on productivity. Finally, by combining and integrating the two systems of system dynamics simulation and agent-based modeling, a hybrid model for predicting the productivity with all the effective factors is presented.
    Keywords: Productivity, Combined Simulation, System Dynamic Simulation, Agent-based modeling
  • Mohammadreza Ehsandoost *, Ibrahim Zare Pages 10-19

    Currently, many cities in the country are facing a problem called worn-out texture. These textures are the old core of cities and have become worn out and inefficient over time, or formed in modern times without observing the rules and regulations of architecture and urban planning. And so they are now facing a lot of problems and they are spreading to the whole city. It seems that in the worn texture, due to the wide range and intensity of the problems facing these tissues, the most efficient approach that can be used to deal with With the shortcomings and shortcomings, it is possible to achieve the goals of sustainable development in the field of improvement of these tissues. A conceptual model has been proposed to determine potential risks in a qualitative manner in Fakharan neighborhood, located in the east of Kazerun city. The results show that the passage of buildings and the destruction of buildings are in the range of risk severity, respectively. Potential for the study area.

    Keywords: Worn tissue, Vulnerability Index, earthquake, Fakharan neighborhood, Kazerun city
  • Neda Kosarifard *, Mohammadmehdi Jabbari Pages 20-26

     Seismic upgrading of educational buildings is one of the government's top priorities after the Bam earthquake. This incident drew the attention of the authorities to the fact that the renovation of educational buildings in Iran is a historical necessity If not answered properly, they will be responsible for future generations of the country. This research is done in order to identify the challenges facing the Organization in relation to the implementation of educational buildings and retrofitting offer know-how to fix them. At first, by studying the literature of the subject and researching on the problems of projects and the success factors of organizations in achieving their quality goals, and according to experts, several factors were identified as major challenges in the school renovation organization. Then, the questionnaires were collected and analyzed by the Provincial School Renovation Project. Priority problems were then identified and solutions were considered by experts to address the initial priorities of these challenges.

    Keywords: strengthening, Educational Structures, School Renovation Organization
  • Fattah Peiravian *, Azim Hosseini Pages 27-35
    The present study was an attempt to identify the factors influencing business model using the multi-criteria decision-making approach. Review of the literature on business models shows that competitive models and Porter's value chain play a vital role in business models. In the present study, the experts of Mohandesi Sazan construction and sale Company investigate the critical foundations of business model, the importance of Porter's value chain and different elements of competition in order to evaluate and prioritize Porter's competitive models and value chain. The instruments used in this study include a pairwise comparison questionnaire and the AHP hierarchy technique in the EXCEL software. The population of the study consisted of experts and managers of Mohandesi Sazan Company in Shiraz (10 individuals). Five members of the population were selected using snowball sampling method. According to the results obtained from analysis of data collected from 5 experts, the bargaining power of suppliers is the top ranking element in the competitive model. The results also showed that the primary activities transcend the support activities in the value chain model. The evaluation of the sub-criteria associated with the primary activities showed that marketing is the top-most priority among other sub-criteria while evaluation of the sub-criteria associated with support activities suggested that firm architecture outweighs other sub-criteria.
    Keywords: Business Model, Construction Industry, Competitive advantage, Porter’s Value Chain
  • Mehdi Ahmadi *, Sayyed Fathullah Sajedi Pages 36-47

    The purpose of the present study was to evaluate and compare the impact of "sanctions" and "mismanagement" on the implementation process of the National Petroleum Zones Company's facilities. The present study was applied in terms of deductive-inductive method and in terms of purpose. The statistical population includes all managers, deputies and experts of the National Iranian Oil Company (NIOC), including 200 people. The sample size was 131 using Cochran formula. The research instrument was a researcher-made questionnaire. AHP technique was used in this study. Also by paired comparisons and AHP method using Expert Choice software. For this purpose, using the hierarchical approach, the hierarchical tree was first formed using this method, then the alternatives were evaluated according to the criteria and then the factors based on the objective function were investigated and then using The hierarchical approach was first to form a hierarchy tree, and then to examine the options examined to evaluate and compare the impact of sanctions and mismanagement on the implementation process of the National South Oil Company's facility design projects, and to manage managers' knowledge, human resources management, and trans-organizational factors, respectively. , Ethical Behavior of Managers, Science and Ph Innovation, finance and banking, economics, logistics and commodities had a major impact on the implementation process of the National South Oil Company's facilities. Further mismanagement of the sanctions also affects the process of implementation of the National Petroleum Company's facilities.

    Keywords: Sanctions, Mismanagement, Implementation Process, Facility Plans, National South Oil Company
  • Arin Nazarian *, Ehsan Asnaashari Pages 48-54
    In recent years, advances in various technologies have come with the help of the building industry and have not only mitigated some of the dilemmas but also introduced new solutions to the factors of construction . In this study, we evaluate the use of smartphones in manufacturing control and monitoring and develop a model of stakeholders and factors for this purpose. The data collection and analysis method included evaluation of research background, use of statistical questionnaire and hierarchical process analysis. Statistical analysis was performed using SPSS software and AHP was done by "Expert choice" software. The statistical population of the study consisted of 60 experts. At the end of the statistical section, 21 general criteria are identified. These criteria, along with seven different stakeholder groups that can be used in the use of smartphones to monitor manufacturing, have been analyzed through hierarchical process analysis. The results showed that three groups of stakeholders are more important. Among the identified criteria, three main criteria are structural resistance, compliance with national building regulations, and technical requirements. In the use of documentation such as photos and videos in the software, prioritizing the respondents in the software by the examiner based on the importance of each stakeholder, the user-friendliness of the software, and its ease of use are some of the solutions provided.
    Keywords: Quality Control, Building construction, Stakeholders, Smartphones