فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نگین صیقل زنان مشهدی، علی مشهدی*، حسین شاره صفحات 1-13
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی تلفیقی ذهن آگاهی و طرحواره درمانی بر شفقت ورزی باخود، سطح ذهن آگاهی و طرحواره های ناسازگار اولیه در زنان با مشکلات بین فردی بود.
    روش
    این پژوهش با روش نیمه آزمایشی و همراه با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پس از 2 ماه و گروه لیست انتظار بود. جامعه پژوهش زنانی (18 تا 30 ساله) بودند که با شکایت عمده مشکلات بین فردی به پلی کلینیک دانشگاه فردوسی مشهد مراجعه کرده بودند. گروه نمونه 22 نفر از این زنان بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در دو گروه 11 نفره مداخله و کنترل (لیست انتظار) بصورت تصادفی گمارده شدند. گروه مداخله 10 جلسه درمان دریافت نمودند. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه درمانی تلفیقی طرحواره و ذهن آگاهی بر افزایش شفقت ورزی باخود (p≤0.001)، افزایش ذهن آگاهی (p≤0.01) و کاهش طرحواره های ناسازگار اولیه (p≤0.001) اثربخشی معنادار دارد.
    نتیجه گیری
    گروه درمانی تلفیقی طرحواره و ذهن آگاهی در افزایش شفقت ورزی باخود و ذهن آگاهی و همچنین در کاهش شدت طرحواره های ناسازگار موثر و کاربردی است. اثبات اثربخش بودن این پروتکل کوتاه مدت نویدبخش استفاده آن در مراکز درمانی و بهداشت روانی مختلف است و می تواند در هزینه های مالی و زمانی درمان مشکلات روانشناختی بسیار رایجی همچون مشکلات میان فردی، صرفه و کارایی بالایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی تلفیقی طرحواره و ذهن آگاهی، شفقت ورزی باخود، سطح ذهن آگاهی، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • سونه قناعت باجگیرانی*، احمد برجعلی، حسین اسکندری، نورعلی فرخی، مهدی خانجانی صفحات 15-27
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سرشت عاطفی_هیجانی در پیش بینی رفتارهای خود آسیب رسان با میانجیگری تکانشگری و نارسایی تنظیم هیجان در دانشجویان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان در سنین 18 تا 25 سال در شهر مشهد بودند که از این میان 630 نفر به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شد. آزمودنی ها به پرسشنامه های خودآسیب رسانی عمدی، سرشت عاطفی و هیجانی و تکانشگری و نارسایی تنظیم هیجان پاسخ دادند. از مجموع 630 پرسشنامه توزیع شده 623 پرسشنامه واجد ملاک های لازم جهت تجزیه وتحلیل تشخیص داده شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های خودآسیب رسانی عمدی، مقیاس ترکیبی سرشت عاطفی_هیجانی، تکانشگری بارت و نارسایی تنظیم هیجان بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل مفهومی ارایه شده در پژوهش حاضر با داده های تجربی بدست آمده از نمونه آماری برازش مطلوبی دارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تکانشگری و نارسایی تنظیم هیجان در رابطه بین سرشت عاطفی_هیجانی با رفتارهای خود آسیب رسان نقش واسطه ای دارند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که نارسایی در تنظیم هیجان و تکانشگری میتواند بخشی از رابطه بین سرشت و رفتارهای خودآسیب رسان را تبیین کند. بنابراین ضروری است در طرح ریزی و ارایه مداخلات درمانی به مهارت های مانند تنظیم هیجان، تکانشگری توجه ویژه‎ای شود.

    کلیدواژگان: سرشت عاطفی، هیجانی، تکانشگری، نارسایی تنظیم هیجان، رفتارهای خودآسیب رسان
  • خدیجه سعادتمند، سودابه بساک نژاد*، سید اسماعیل هاشمی صفحات 29-44
    مقدمه

    اختلال پرخوری منجر به تغییر در مصرف و جذب غذا می شود و سلامت، عملکرد و کیفیت زندگی فرد مبتلا را مختل می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر هیجان بر شفقت ورزی بدنی و کاهش علایم پرخوری در زنان مبتلا به اختلال پرخوری بود.

    روش

    در این پژوهش طرح پژوهش تک موردی از نوع خط پایه چندگانه انتخاب گردید. ابتدا آزمودنی ها به صورت همزمان وارد مرحله خط پایه و به ترتیب به صورت تصادفی وارد مرحله درمان شناختی رفتاری مبتنی بر هیجان شدند. جامعه آماری در این پژوهش را کلیه افراد دارای اختلال پرخوری در سال 1401 در شهر اصفهان تشکیل دادند و برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شد و تعداد 4 نفر از افراد دارای این اختلال که دارای ملاک های ورود بودند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. پرسشنامه های پرخوری و شفقت ورزی بدنی به عنوان ابزارهای ارزشیابی در مراحل پیش آزمون، درمان و پیگیری به کار گرفته شد و جلسات درمان شناختی رفتاری مبتنی بر هیجان در 14 جلسه ی 60 دقیقه ای اجرا گردید.

    یافته ها

    رسم نمودار، فرمول درصد بهبودی، شاخص تغییر پایا داده ها نشان داد پس از درمان شناختی رفتاری مبتنی بر هیجان 22/60 درصد بهبودی در شفقت ورزی بدنی و 66/40 درصد بهبودی در علایم پرخوری ایجاد شده است و این میزان بهبودی سطح بالایی از تاثیر درمان را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت پروتکل درمان شناختی رفتاری مبتنی بر هیجان در افزایش نمرات شفقت ورزی بدنی و کاهش علایم پرخوری آزمودنی ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، هیجان محور، شفقت ورزی بدنی، پرخوری
  • سهیلا جعفرپور، شاهرخ مکوند حسینی*، پروین رفیعی نیا صفحات 45-57
    مقدمه
    از دلایل بروز طلاق عدم توانایی همسران در سازش با تغییرات می‎ باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر نظریه روان تحلیلی هورنای براساس سه الگوی شخصیتی مهرطلب، برتری طلب و عزلت طلب بر سازگاری زناشویی زنان متقاضی طلاق بوده است.
    روش
    در این تلاش از طرح پژوهش مورد منفرد از نوع B/ A بهره گیری شده است. شرکت کننده ها از میان زنان مراجعهکننده به برخی از مراکز مشاوره تهران در سال 1399 به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پس از پاسخگویی به پرسشنامه هورنای-کولیج برای هر یک از الگوهای شخصیتی هورنای 2 شرکت کننده و در مجموع 6 شرکت کننده انتخاب شدند. سپس پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر در چهار مرحله اجرا شد. مداخله در طی 15 تا 25 جلسه انفرادی 60 دقیقه ای، یک تا دو جلسه در هفته اجرا شد. داده ها پس از به دست آوردن شاخص تغییر پایا، از طریق محاسبه تغییر آماری معنیدار و فرمول درصد بهبودی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و با روش استاندارد ترسیم دیداری ارایه شدند.
    یافته ها
    درصد بهبودی در رضایت دو نفره (9/41)، همبستگی دو نفره (65/46)، توافق دو نفره (76/51) و ابراز محبت (41/127) معنادار و اثربخش بوده است. بیشترین اثربخشی در سازگاری زناشویی در الگوی مهرطلب بوده و در الگوی عزلت طلب نسبت به الگوی برتری طلب افزایش بیشتری در مولفه های سازگاری زناشویی مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    این یافته ها تغییرات معناداری را در مولفه های سازگاری زناشویی براساس الگوهای شخصیتی کارن هورنای نشان داده اند. در نتیجه روان درمانی تحلیلی کارن هورنای با افزایش سازگاری زناشویی زنان متقاضی طلاق می تواند برای روانشناسان و زوج درمانگران در پیشگیری از طلاق مفید باشد.
    کلیدواژگان: روان تحلیلی، کارن هورنای، سازگاری زناشویی
  • زهره اصفهانی، مریم قربانی*، مهدی اصفهانی صفحات 59-79
    مقدمه

    اختلال وسواس - اجبار، وجود وسواس ها یا اجبارهای مکرر و بسیار شدید است که رنج و عذاب قابل ملاحظه ای برای فرد ایجاد می کند. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی روش مواجهه و جلوگیری از پاسخ به شیوه خود درمانی و رویکرد حکایت درمانی بر کاهش نشانه های اختلال وسواس- اجبار بود.

    روش

    این پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری انجام گرفت. بدین منظور از بین کلیه بیماران مبتلا به اختلال وسواس- اجبار مراجعه کننده به مراکز خدمات روان شناختی و روان پزشکی شهر اصفهان در سال 1400، تعداد 30 نفر بر اساس ملاک های ورود و خروج، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 10 نفری شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. یک گروه آزمایشی به مدت 6 هفته، درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ به شیوه خوددرمانی دریافت نمودند و گروه دیگر طی 8 جلسه هفتگی بر اساس راهنمای درمانی وایت (1995) و مانک (1997)، تحت حکایت درمانی قرار گرفتند. آزمودنی های گروه کنترل نیز در لیست انتظار قرار گرفتند. داده های پژوهش به روش تحلیل کواریانس چند متغیره (مانکوا)، با استفاده از نرم افزار SPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها دال بر اثربخشی درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ به شیوه خوددرمانی و حکایت درمانی بر بهبود معنادار نشانه های وسواس در مرحله پس آزمون و تداوم این بهبودی پس از یک دوره یک ماهه پیگیری بود (01/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ و حکایت درمانی در کنار سایر درمان ها می تواند در درمان وسواس مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس- اجبار، مواجهه و جلوگیری از پاسخ، حکایت درمانی
  • مینوش خادمی، سید موسی طباطبایی* صفحات 73-81
    مقدمه

    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر آموزش حافظه کاری دیداری بر بهبود علایم افسردگی و شبکه های سه گانه توجهی بود.

    روش

    پژوهش شامل دو گروه آزمایش و کنترل بود. 34 نفر از دانشجویان دانشگاه سمنان با نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و در دو گروه جای گرفتند. پیش آزمون شامل پرسشنامه افسردگی بک و آزمون کامپیوتری شبکه های سه گانه توجهی بود. گروه آزمایش به مدت 5 جلسه تحت آموزش حافظه کاری دیداری با تکلیف ان-بک قرار گرفتند. پس از آن پرسشنامه افسردگی بک و آزمون کامپیوتری شبکه های سه گانه توجهی به عنوان پس آزمون و در شرایط مشابه با پیش آزمون به اجرا درآمد.

    یافته ها

    تحلیل کواریانس آموزش حافظه کاری دیداری با ان-بک به صورت معناداری منجر به بهبود علایم افسردگی و کارکرد شبکه های سه گانه توجهی در دانشجویان می گردد. اندازه اثر برای متغیرهای علایم افسردگی و توجه به ترتیب برابر با 0.382 و 0.704 بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت پردازش بهینه باورها در بهبود علایم افسردگی مطابق نظریه شناختی؛ و نقش تعیین کننده کارکرد شناختی توجه در پردازش بهینه باورها، آموزش حافظه کاری دیداری از طریق تغییر در شبکه های سه گانه توجهی منجر به بهبود علایم افسردگی می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش حافظه کاری، تکلیف ان-بک، علائم افسردگی، شبکه های سه گانه توجهی
  • مریم نجفی، ایلناز سجادیان*، غلامرضا منشئی صفحات 83-96
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان کارآمدی هیجانی بر تنظیم هیجان، شفقت به خود و خود کارآمدی زنان دارای اختلال اضطراب فراگیر بود.

    روش

    در یک طرح کاربندی تصادفی کنترل شده جامعه آماری زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی اصفهان در سال 1400 هدف قرار گرفتند. یک نمونه شامل 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بر اساس ملاکهای ورود و خروج انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش(15 نفر) و کنترل(15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان ، شفقت به خود و خودکارآمدی بود. گروه آزمایش 8 جلسه مداخله کارآمدی هیجانی دریافت کردند، در حالیکه گروه گواه در لیست انتظار ماندند. برای تحلیل دادها از تحلیل واریانس اندازه های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان کارآمدی هیجانی بر تنظیم هیجان، شفقت به خود و خود کارآمدی موثر است و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار مانده است.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود این درمان جهت افزایش توانایی تنظیم هیجان، شفقت به خود و خود کارآمدی در زنان دارای اختلال اضطراب فراگیر استفاده شود.واژه های کلیدی: درمان کارآمدی هیجانی، تنظیم هیجان، شفقت به خود، خود کارآمدی، اختلال اضطراب فراگیر

    کلیدواژگان: درمان کارآمدی هیجانی، تنظیم هیجان، شفقت به خود، خود کارآمدی، اختلال اضطراب فراگیر
  • زهرا همائی مجاز، علی اکبر سیف*، رسول کردنوقابی صفحات 97-113
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر طراحی، ساخت و تعیین ویژگی های روانسنجی پرسشنامه تشخیص و علت یابی اختلال بی خوابی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع روانسنجی بود. جامعه ی آماری مورد مطالعه تمامی افراد میان سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان در سال 1401 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 300 نفر انتخاب و برای بررسی روایی سازه، از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در پرسشنامه تشخیص بی خوابی 5 عامل با مقادیر ویژه بیشتر از یک، 62 درصد از واریانس کل نمره ها را تبیین می کنند. همچنین ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه تشخیص بی خوابی 88/0 بدست آمد. در پرسشنامه علت یابی اختلال بی خوابی 7 عامل با مقادیر ویژه بیشتر از یک، 65 درصد از واریانس کل نمره ها را تبیین می کنند و ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه علت یابی اختلال بی خوابی 94/0 بوده است. عامل های پرسش نامه اختلال بی خوابی شامل استرس خواب، کمیت خواب، الگوی خواب، کیفیت خواب و تداوم خواب و عامل های پرسشنامه علت یابی اختلال بی خوابی شامل؛ شرایط روانی، شرایط محیطی، شرایط اجتماعی، بهداشت خواب، شرایط جسمانی، مصرف مواد و الکل و نگرش به خواب بود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل عامل تاییدی در تمامی موارد بزرگتر از 5/0 بوده و مقادیر پایایی ترکیبی در تمامی مولفه ها بزرگتر از4/0 در هر دو پرسش نامه به دست آمد. بنابراین پرسش نامه مذکور از پایایی و روایی مطلوبی برخورداراست.

    کلیدواژگان: بی خوابی، میان سالان، تحلیل عاملی، شهر همدان
  • مهدیه سادات هاشمی مفرد، غزال زندکریمی*، زهرا عسکری نژاد صفحات 115-127
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی نرم افزار تعاملی درمان فراتشخیصی برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع طرح ترکیبی بوده و شامل طراحی، تولید و بررسی اعتبار محتوا و اثربخشی نرم افزار فراتشخیصی یکپارچه در درمان اضطراب اجتماعی بود. در مرحله اول نرم افزار طراحی شده و جلسات درمانی مشخص گردیدند و روایی محتوای آن بررسی شد. در مرحله دوم، اعتبار اثربخشی نرم افزار ارزیابی گردید. این بخش با استفاده از روش تک آزمودنی با طرح ABAB همراه با خط پایه و مراحل مداخله و پیگیری سه ماهه انجام شد. جامعه آماری را دانش آموزان 13 تا 15 ساله یک مدرسه در رباط کریم در 1401 تشکیل دادند، که از این میان چهار نفر که تشخیص علایم اضطراب اجتماعی را توسط متخصصین دریافت کرده بودند به صورت دردسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سیاهه هراس اجتماعی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج با استفاده از تحلیل دیداری و اندازه اثرکوهن تجزیه و تحلیل شد. نتایج شاخص CVI مقدار 91/0 و ضریب کاپا 62/0 را نشان دادند که نشان دهند روایی قابل قبول نرم افزار است. در فاز آخر، شاخص اندازه اثر کوهن درصد بهبودی چهار شرکت کننده به ترتیب 19/1، 04/1، 62/0 و 93/1 بوده است که نشان از اثربخشی این روش درمان دارد.

    نتیجه گیری

    نرم‎افزار تعاملی اندرویدی اثر بخشی معنی داری در کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی از جمله ترس، اجتناب و علایم فیزیولوژیک دارد. گرچه این مطالعه بر روی دانش آموزان انجام شد، اما می تواند روشی در دسترس، سریع و موثر در کنترل علایم اضطراب اجتماعی باشد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، درمان فراتشخیصی یکپارچه، طراحی و اعتباریابی، نرم افزار تعاملی
|
  • Negin Sayghalzananmashhad, Ali Mashhadi *, Hossein Shareh Pages 1-13
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of integrated schema and mindfulness group therapy on self-compassion, level of mindfulness and early maladaptive schemas of women with interpersonal problems.
    Method
    This research had semi-experimental format with a pre-post test and a two-month follow-up and a waiting-list group. The research population was women (18 to 30 years old) suffering from interpersonal problems. The sample group consisted of 22 women who were selected by purposive sampling and randomly assigned to two groups of 11 people: the intervention group and the control group (waiting list). Data were analyzed by analysis of variance with repeated measurements and SPSS software.
    Results
    The results showed that the integrated schema and mindfulness group therapy has a significant effect on increasing self-compassion (p≤0.001), increasing mindfulness (p≤0.01) and reducing primary maladaptive schemas (p≤0.001).
    Conclusion
    the integrated mindfulness and schema group therapy can be effective and practical in improving self-compassion and mindfulness as well as reducing maladaptive schemas. Proving the effectiveness of this time-limited protocol is promising for its use in different mental health centers, and it can be efficient and economical in the financial and time costs of treating common psychological problems such as interpersonal problems.
    Keywords: integrated schema, mindfulness group therapy, self-compassion, level of mindfulness, Early Maladaptive Schemas
  • Soneh Ghanaa Bajgerany *, Ahmad Borjali, Hossein Eskandary, Noor Ali Farrokhi, Mahdi Khanjani Pages 15-27
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of impulsivity and emotional dysregulation in the relationship between affective and emotional temperament and self-harm behaviors in university students

    Method

    The Method of the present study was descriptive-correlational research using structural Equation Modeling (SEM) method. The statistical population of the research was all students between the ages of 18 and 25 in the city of Mashhad that 630 of them were selected through convenience sampling technique. The instruments for data collection included The Deliberate Self-Harm Inventory, The Affective and Emotional Composite Temperament (AFECT) scale and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) and Barratt Impulsiveness Scale-11. The data were analyzed using the Structural Equation Modeling (SEM) technique and R software.

    Results

    The results indicated that the hypothesized model had a good fit with the observed data.(RMSEA0/08). The results showed that the variables of impulsivity (β=0/29, p<0/001) and emotional dysregulation (β=0/50, p<0/001) have a direct positive and significant effect on self-harm behaviors. also impulsivity and emotional dysregulation mediated the relationship between affective and emotional temperament with self-harm behaviors(β=0/294, p<0/001).

    Conclusion

    Results showed that the impulsivity and Emotional Dysregulation can partly explain the association between Temperament and Self harm behavior. Therefore, it is necessary to pay special attention to skills such as emotion regulation and impulsivity.Keywords:, Emotional Dysregulation, impulsivity, Self-harm Behaviors, Affective and Emotional Temperament.

    Keywords: emotional dysregulation, Impulsivity, Self-harm Behaviors, Affective, Emotional Temperament
  • Khadije Saadatmand, Soodabeh Bassak Nejad *, Sayed Esmaeil Hashemi Pages 29-44
    Introduction

    Binge eating disorder leads to changes in food intake and absorption and impairs the health function and quality of life of the affected person. The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion-based cognitive behavioral therapy on body compassion and reduction of symptoms of binge eating in women with binge eating disorder.

    Method

    In this study, a single-case research design of multiple baseline type was selected. First, the participants entered the baseline and randomly entered the stage of emotion-based cognitive behavioral therapy stage, respectively. The statistical population included all people with binge eating disorder in the year 2022 in Isfahan. Snowball method was used for sampling and 4 people with this disorder who had inclusion criteria were selected as the research sample. Binge eating and body compassion questionnaires were used as evaluation tools in pre-test and follow-up stages. Emotion-based cognitive behavioral therapy sessions were conducted in 14 sessions of 60 minutes.

    Findings:

     The plotted graph, percentage improvement formula, and the reliable change index showed that after emotion-based cognitive behavioral therapy 60.22 percent improvement in body compassion and 40.66 percent improvement in binge eating symptoms, and this improvement rate shows a high level of treatment effect.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the emotion-based cognitive-behavioral therapy protocol has been effective in increasing the scores of body compassion and reducing the symptoms of binge eating in the participants.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, Emotion-based, Body compassion, Binge eating
  • Soheila Jafarpour, Shah Rukh Makund Hosseini *, Parvin Rafieinia Pages 45-57
    Introduction
    One of the reasons for divorce is the inability of spouses to compromise with changes. The aim of this research was to investigate the effect of Horney's psychoanalytical theory based on three personality types of compliance, aggression and detachment on the marital adjustment of women applying for divorce.
    Method
    In this effort, a single subject research of B/A type has been used. The participants were selected from among the women who referred to some counseling centers in Tehran in 2019 as available sampling. After answering the Horney-Coolidge questionnaire, 2 participants were selected for each of Horney's personality types and a total of 6 participants. Then, Spanier's Marital Adjustment Questionnaire was implemented in four stages. Horney's psychoanalytic treatment was performed during 15 to 25 individual sessions of 60 minutes, one to two sessions per week. The data were analyzed after obtaining the stable change index and by calculating the statistically significant change and the recovery percentage formula, and were presented with the standard method of visual drawing.
    Findings
    The percentage of improvement in dyadic satisfaction (41/9), dyadic consensus (46/65), dyadic cohesion (51/76) and affectional expression (127/41) was effective. The most effectiveness has been in the compliance type. A greater increase has been observed in the detachment type compared to the aggression type.
    Conclusion
    These findings showed significant changes in the components of marital adjustment based on Horney's personality types. Therefore, Horney's analytical psychotherapy can be useful for psychologists and couple therapists in preventing divorce by increasing the marital adjustment.
    Keywords: Psychoanalysis, Karen Horney, Marital Adjustment
  • Zohreh Esfahani, Maryam Ghorbani *, Mehdi Esfahani Pages 59-79
    Introduction

    ObsessiveCompulsive Disorder is the existence of repeated and very intense Obsessions or Compulsions that disrupts occupational, social and interpersonal activity. The purpose of this study was comparison of effectiveness of Exposure and Response Prevention by Self-Treatment Method and Narrative Therapy on reduction symptoms of Obsessive-Compulsive Disorder.

    Methods

    This study design was semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up. Therefore, among all patients with Obsessive-Compulsive disorder in psychiatric and psychological centers of Esfahan in 2021, 30 patients were selected by purposeful sampling and randomly assigned in 2 experimental groups and 1 control group. An experimental group received Exposure and Response Prevention by Self-Treatment Method (6 weeks), and other experimental group received Narrative Therapy, in base on the White (1995) and Monk (1997). The results analyzed by MANCOVA in SPSS-26.

    Results

    The results showed the effect of Exposure and Response Prevention Therapy by Self-Treatment and Narrative Therapy on significant reduction symptoms of Obsessive-Compulsive Disorder and so 4 sub-scales, especially doubting and slowness on the post-test and on the one-month follow-up (P<0.01).

    Conclusion

    It seems that Exposure and Response Prevention Therapy and Narrative therapy can be used alongside other treatments in OCD treatment.

    Keywords: Obsessive-Compulsive disorder, exposure, response prevention, Narrative Therapy
  • Minoush Khademi, Seyed Mosa Tabatabaee * Pages 73-81
    Introduction

    Depression has always been one of the most common psychological disorders. The aim of this study was to investigate the effect of working memory training on improving depression symptoms and triple-attentional networks.

    Method

    The current study includes 34 Semnan University students selected by the convenience sampling method and randomly placed in two groups. The pre-test consisting of BDI-II and computerized triple attention network test was performed on all subjects. Then, the experimental group underwent working memory training with N-Back for 5 sessions. The mentioned tests were performed as a post-test in similar conditions to the pre-test.

    Results

    The analysis of covariance showed that visual working memory training with N-Back significantly diminishes depressive symptoms and the function of the triple attention network in students. The effect sizes for the variables of depressive symptoms and attention were 0.382 and 0.704, respectively.

    Conclusion

    Due to the importance of optimal processing of beliefs in improving depressive symptoms according to cognitive theory and the decisive role of cognitive function of attention in this field, visual working memory training can be said to improve the noted symptoms through changes in the triple attention network. The practical implication of the present study is the usefulness of computer cognitive interventions to improve mental disorders. Thus, it is suggested to use visual working memory in computer tasks along with other interventions to improve depression.

    Keywords: working memory training, N-back, Depression Symptoms, triple-attention networks
  • Maryam Najafi, Ilnaz Sajjadian *, Gholamreza Manshaee Pages 83-96
    Introduction

    The aim of this study was to Effectiveness of Emotion Efficacy Therapy on Emotion Regulation, Self-Compassion and Self-Efficacy in Women with Generalized Anxiety Disorder.

    Method

    In a randomized controlled trial design statistical population of Women with Generalized Anxiety Disorder, referred to Psychological clinics in Esfahan in 2020 was targeted. A sample of 30 patients was chosen by the available sampling method and considering inclusion/exclusion criterias. Selected participants were randomly divided into two equal groups of Exprement(N=15) and Control(N=15). The instruments included Emotional Cognitive Regulation Questionnaire, Self-Compassion questionnaire, Self-Efficacy questionnaire. The experimental group received 10 sessions of ST intervention, while the control group remained on the waiting lis. A statistical analysis of variance analysis of repeated measures was performed.

    Results

    The results showed that Emotion Efficacy Therapy Positive affected on Emotion Regulation, Self-Compassion and Self-Efficacy and this effect remaind stable in follow-up phase.

    Conclusion

    it is suggested this therapy use for Increase Emotion Regulation, Self-Compassion and Self-Efficacy in Women with Generalized Anxiety Disorder Keywords:Emotion Efficacy Therapy, Emotion Regulation, Self-Compassion, Self-Efficacy, Generalized Anxity Disorder

    Keywords: Emotion Efficacy Therapy, emotion regulation, self-compassion, self-efficacy, Generalized Anxity Disorder
  • Zahra Homaie Mojaz, AliAkbar Saif *, Rasool Kordnoghabi Pages 97-113
    Introduction

    The aim of the research was to design, construct and determine the psychometric characteristics of the insomnia disorder diagnosis and etiology questionnaire.

    Method

    The research method was descriptive and psychometric. The statistical population studied was all the middle-aged people who referred to the health centers of Hamedan city in 2022, and 300 people were studied using the available sampling method. At first, using the two-dimensional specification table, the items of the questionnaire were prepared and exploratory and confirmatory factor analysis was used to check the construct validity.

    Results

    The findings showed that in the insomnia diagnosis questionnaire, 5 factors with eigenvalues greater than one explain 62% of the variance of the total scores. Also, Cronbach's alpha coefficient for the whole insomnia diagnosis questionnaire was 0.88. In the insomnia disorder etiology questionnaire, 7 factors with eigenvalues greater than one explain 65% of the variance of the total scores, and Cronbach's alpha coefficient for the entire insomnia disorder etiology questionnaire was 0.94. Insomnia disorder questionnaire factors including sleep stress, sleep quantity, sleep pattern, sleep quality and sleep continuity and insomnia disorder etiology questionnaire factors include; Psychological conditions, environmental conditions, social conditions, sleep hygiene, physical conditions, consumption of drugs and alcohol, and attitude to sleep which explain insomnia and the causes of insomnia.

    Conclusion

    The results of the confirmatory factor analysis were greater than 0.5 in all cases and the composite reliability values in all components were greater than 0.4 in both questionnaires. Therefore, the mentioned questionnaire has good reliability and validity.

    Keywords: insomnia, middle aged, factor analysis, Hamadan city
  • Mahdia Sadat Hashemi Mofard, Gazelle Zandkrimi *, Zahra Askarinejad Pages 115-127

    The purpose of the current research was to design and validate the interactive software of trans-diagnostic therapy for the treatment of SAD. Materials and methods This was a hybrid design and included the design, production and evaluation of content validity and effectiveness of integrated meta-diagnostic software in the treatment of SocialAnxiety. In the first stage, the software was designed and the treatment sessions were defined and its content validity was checked. Then step, the effectiveness of the software was evaluated. This section was conducted using the single-subject method with the ABAB design along with the baseline and three-month intervention and follow-up stages. The statistical population consisted of 13-15-year-old students of a school in Rabat Karim that four people of them were selected availably who had received the diagnosis of social anxiety symptoms by specialists. SocialPhobia questionnaire was used to collect information. The results were analyzed using visual analysis and Cohen's effect size. The results of the CVI index showed a value of 0.91 and a Kappa coefficient of 0.62, which showed that the validity of the software is acceptable. In the last phase, Cohen's effect size index in the recovery percentage of four participants was 1.19, 1.04, 0.62 and 1.93 respectively, which showed the effectiveness of this treatment method. Android interactive software has a significant effect in reducing social anxiety symptoms including fear, avoidance and physiological symptoms. Although this study was conducted on students, it can be an accessible, quick and effective method in controlling the symptoms of social-anxiety.

    Keywords: Integrated trans-diagnostic treatment, Interactive software, Social Anxiety Disorder