فهرست مطالب

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 52 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داریوش باباییان، محمد سعیدی مهر *، حسین هوشنگی صفحات 7-30

    مساله کلی ها از آغاز فلسفه به عنوان یکی از مسایل پرماجرا محل اهتمام است. کارکردهای هستی شناختی (نحوه ی وجود کلی) و معرفت شناختی اش (نحوه ی ادراک کلی) آن را به مساله بدل نمود. از دیرباز اندیشورانی بسیار این دو جنبه از مساله کلی ها را مورد کاوش قرار داده اند. در این جستار وجه معرفت شناسی کلی ها مطمح نظر است. علامه حلی نظریاتی درخور توجه در این زمینه عرضه کرده اند که به رغم اهمیت، قدرشان مجهول است. مدعای این نوشتار واکاوی چگونگی تلقی وی در نحوه ادراک مفاهیم کلی است. یافته های تحقیق گویای اتخاذ رویکرد تقریبا مشابه علامه در تقریر متداول مفهوم کلی، نسبت میان دو مفهوم کلی، اقسام کلی، تعقل کلی، تجرد مفاهیم کلی و محل آنها با جمهور اندیشمندان اسلامی است اما در مقام تنقیح تشخص و تجرید با قاطبه آنها اختلاف نظر دارد. همچنین دیدگاه ایشان در باره نظریه تجرید متزلزل به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کلی ها، معرفت شناسی، علامه حلی
  • رضا جمالی نژاد، سید صدرالدین طاهری *، ابوالفضل محمودی صفحات 31-50

    در مقاله حاضر سعی شده است در راستای مسیله شناخت و معرفت به تبیین اجمالی برخی مبانی معرفت شناسانه براهین تجرد قوه خیال در حکمت متعالیه همچون رابطه صدوری و فاعلی نفس نسبت به صورت های خیالی و رابطه روح بخاری با قوه خیال در فرایند ادراک پرداخته شود. خیال از جمله مفاهیم گسترده ای است که در حوزه های معرفت شناسی،هستی شناسی و انسان شناسی مورد بحث قرار گرفته و در هر حوزه ای دارای جایگاه مختلف می باشد. در نظام معرفت شناسی حکمت متعالیه قوه خیال پل رابط میان قوای عقلی و حسی می باشد و به این طریق مشکل معرفتی ربط بین ادراکات حسی به عقلی را مرتفع می نماید، قوه خیال زمانی می تواند پل رابط ادراکات قوای عقلی و حسی باشد که از نوعی تجرد برخوردار باشد. تجرد این قوه مبتنی بر براهین متعددی می باشد، مهم ترین براهین تجرد قوه خیال در حکمت متعالیه، یکی برهان فقدان خواص مادی و دیگری برهان تصور امور متضاد است، در این نوشتار سعی شده است که مسیله تجرد و فاعلیت قوه خیال در براهین مذکور بررسی شده تا توان این براهین در راستای مسیله شناخت بازبینی شود.

    کلیدواژگان: قوه، خیال، تجرد، روح بخاری، نفس
  • محمد طاهری گندمانی، محمدرضا حاجی اسماعیلی *، مهدی مطیع صفحات 51-72

    قرآن کریم با بهره گیری از تمامی ظرفیت ها و لطایف سخن از جانب خداوند تعالی به منظور هدایت بشر بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است. این کتاب شریف بعنوان معجزه بیانی خداوند دارای مولفه های زیبایی شناختی فراوانی می باشد. خطاب و خطابات الهی بکار گرفته شده در قرآن کریم از نظر ساختار، معانی و اهداف آنها و همچنین صنایع زیبای ادبی بکار گرفته شده در این زمینه از جمله این موارد می باشند. نوشته حاضر سعی دارد با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از آیات الهی و مطالب و نظرات اندیشمندان میان رشته ای به این سوال پاسخ دهد که نقش زیباشناختی خطاب و خطابه در قرآن چیست، چه ویژگیها و چه نتایج و تاثیراتی بر مخاطبین دارد؟ نتایج حاصل از پژوهش حاکی از این است که قرآن کریم از خطابه و عناصر و ظرفیت های زیبایی شناختی آن در کنار بسیاری مولفه های زیباشناختی بیانی قرآن جهت ایجاد حداکثر احساس و اداراک در مخاطبین و نهایتا شکل گیری تاثیرات مورد نظرش بهره برداری نموده است.

    کلیدواژگان: خطاب، خطابات قرآنی، زیباشناختی، بلاغت
  • محمود ضعیفی، خسرو ظفر نوایی *، سید عبدالحسین طریقی صفحات 73-84

    خلقت انسان یکی از ضروری ترین حقایق عرفان اسلامی است که از جهات علمی و نظری، اخلاقی و تربیتی بسیار مهم می باشد. لذا شناخت و بررسی زوایای مختلف خلقت انسان جایگاه ویژه ای دارد. هرچند پیش ازاین پژوهش های فراوانی در مورد دیدگاه های مختلف امام خمینی (ره) و امام محمد غزالی انجام شده اما دیدگاه های ایشان در مورد هستی و انسان شناسی کمتر مورد مداقه قرارگرفته است فلذا در این مطالعه سعی بر این است تا خلقت انسان از دیدگاه امام محمد غزالی و امام خمینی (ره) به طور کامل مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار بگیرد. بررسی تحلیلی از مقایسه و تبیین آرا ء و افکار و نظریات حضرت امام خمینی (ره) و امام محمد غزالی در مورد خلقت انسان و اسرار عرفانی این آفرینش بی همتای الهی با استناد به نظرات دو عارف وارسته. این پژوهش کتابخانه ای و بنیادی می باشد. در این رساله تحقیق کتابخانه ای بر مبنای توصیف و تحلیل است. استفاده از منابع مختلف مانند کتاب ها، مقاله ها و متون عرفانی معتبر مورداستفاده قرار می گیرد. نتایج تحقیق نشان داد که دو متفکر مشابهت های بسیاری در خصوص خلقت انسان در آثار خود دارند و تفاوت بین آنها تنها در خصوص بسط و گسترش برخی مباحث مربوط به خلقت انسان است.

    کلیدواژگان: خلقت انسان، امام محمد غزالی، امام خمینی (ره)
  • حمید عطایی نظری * صفحات 85-108

    برهان صدیقین یکی از معروف ترین و معتبرترین براهین اثبات وجود خدا در فلسفه و کلام اسلامی به شمار می آید. با این وصف، سرگذشت و تطورات برهان مزبور در کلام اسلامی تاکنون مورد بررسی دقیق قرار نگرفته است. از جمله، تحولات برهان صدیقین در کلام اشعری به عنوان یکی از چند مکتب کلامی برجسته در طول تاریخ کلام اسلامی شناسایی و تبیین نشده است. واکاوی و بازخوانی متون کلامی اشعری نمودار آن است که برهان صدیقین از قرن ششم هجری به بعد با استقبال متکلمان اشعری مواجه شده است و در پاره ای از آثار متکلمان متاخر این مکتب به عنوان مهم ترین استدلال بر وجود خداوند قلمداد گردیده است. افزون بر این، برخی از متکلمان اشعری مثل فخر رازی و ایجی تقریرهایی تازه و ابتکاری از برهان صدیقین را ارایه نموده اند و بدین ترتیب در تقویت و ترویج و تکامل این برهان در کلام اسلامی مساهمت و مشارکت درخور توجهی داشته اند.

    کلیدواژگان: اثبات وجود خدا، برهان صدیقین، کلام اشعری، کلام اسلامی، فخر رازی
  • طیبه قاسمی، منصور داداش نژاد *، سید محمد حسینی صفحات 109-128

    وصایت و جانشینی از مباحث مهم پس از رحلت پیامبرص بود که به دلیل برداشت های متفاوت از آن زمینه های اختلاف در میان مسلمانان را پدید آورد در حالی که بر اساس گزارش منابع کهن تاریخی شیعه، وصایت علی (ع) و یازده فرزند او بارها مورد تاکید پیامبرص وبرهمگان روشن بوده است. پس از انتخاب مردمی خلیفه، تلاش امام علی ع، جهت یاد آوری برای بازگشت به فرامین پیامبرص، سودی نبخشید و امام علی ع پس از عثمان به خلافت رسید. حضرت در دوران خلافت در مناشدات خویش مجددا به این مساله پرداختند. مساله وصایت پس از امام علی ع در زمان حسنین علیهم السلام همچنان مورد توجه بود وبه مردم یاد آوری می شد. پس از واقعه عاشورا، در زمان امام سجاد ع جریان سیاسی و فکری زیدیه، در فضای تقیه امام شکل گرفت. زیدیه با تاکید بروصایت، برنصوص دال برامامت تاکید کردند و امامت امام علی ع را از باب نص خفی وامامت حسنین علیهم السلام را از باب نص جلی پذیرفتند. در عصر امام باقرو امام صادق علیهم السلام تلاش های زیادی برای بسط مساله وصایت صورت پذیرفت. توجه ویژه امام صادق ع برمساله وصایت، برخی را به اشتباه انداخت و با انتخاب اسماعیل به عنوان وصی امام ع جریان تازه ای در شیعه رقم خورد. پس از صادقین علیهم السلام به دلیل اهمیت این مساله واهتمام ویژه شیعیان نسبت به تعیین مصداق آن، باور مندی به وصایت در شیعه رواج گسترش یافت. پژوهش حاضر با تاکید بر نقش تعیین کننده وصایت در تحولات سیاسی و فکری شیعه، در صدد است اندیشه وصایت را در عصر حضور امامان علیهم السلام واکاوی نموده و سیر تحولات آن را در منابع تاریخی و فرقه نگاری بررسی و به دلالت ها و چگونگی گسترش آن بپردازد.

    کلیدواژگان: وصایت، جانشینی پیامبرص، علی (ع)، دوازده امام، زیدیه، اسماعیلیه
  • محمد کرمی نیا، رضا اجاق * صفحات 129-160

    تشیع مولود طبیعی اسلام و نمایانگر اندیشه اسلام ناب است. هسته اولیه شیعیان از اصحاب بزرگ و برجسته پیامبر اسلام بودند که با رهنمودهای آن حضرت بر لزوم رهبری علی بن ابیطالب(ع) بعد از پیامبر(ص) باور داشتند پس از درگذشت پیامبر گرامی اسلامی و تشکیل سقیفه و وضعی که در انتخاب خلیفه پیش آمد، تشیع از نظر تاریخی مسیر دیگری را پیش گرفت و شیعیان علی رغم اینکه در اقلیت بودند، بر پیشوای علی(ع) پای فشردند و در کنار اهل بیت(ع) ماندند و با تحمل تمام دشواری ها و مشکلات از عقیده خود دست بر نداشتند. بعد از این دوره نیز شیعه با وجود این که از هر لحاظ در فشار و سختی قرار داشت. با رهبری ایمه (ع) به رشد خود ادامه داد و در نقاط مختلف دنیای اسلام گسترش پیدا کرد. در دوره امام رضا(ع) با توجه به این که آن امام همام بعد از یک دوره سخت و خفقان در زمان پدرش، آزادی نسبی پیدا کرده بود؛ توانست مکتب اهل بیت(ع) را سر و سامان بخشد. با ورود حضرت رضا(ع) به ایران، جغرافیای تشیع تغییر کرد و ایران به یکی از مراکز معارف شیعی تبدیل شد. امام(ع) با حضور خود معارف را گسترش داد و مذهب تشیع به عنوان یکی از مهم ترین مذاهب اسلامی به تثبیت رسید. هجرت آن حضرت به ایران یکی از عوامل موثر در تعمیق و گسترش مکتب اهل بیت(ع) بوده است و فعالیت ها و اقدامات آن حضرت در ایران با توجه به موقعیت موجود آن روزگار، چشم گیر و قابل توجه است که مهم ترین فعالیت های حضرت در زمینه تعمیق و گسترش تشیع عبارتند از: 1) برگزاری جلسات مناظره. 2) تربیت شاگردان. 3) مقابله با فرقه ها و جریانات انحرافی و حضور آن حضرت در جایگاه سیاسی. 4) گسترش فرهنگ اهل بیت(ع) و تعمیق باور های شیعی. که در بخش های جداگانه در این پژوهش به این مناظرات و فعالیت های حضرت و تاثیر آن ها در تعمیق و گسترش تشیع پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، شیعه، تشیع، مناظرات
  • فاطمه نامدار، عبدالحسین طریقی *، بخشعلی قنبری صفحات 161-200

    جاماسب نامه کتابی است که پیشامدها و وقایع آخرالزمانی را از زبان جاماسب وزیر خردمند گشتاسب بیان می کند. زرتشتیان بر این باورند که تاریخ جهان دوازده هزار سال به طول می انجامد.پس از نبرد بین خوبی و بدی ، بدی شکست می خورد و نیکی همه جهان را فرا می گیرد. ولی قبل از بازسازی جهان ، وقایعی در دوره هر کدام از زمینه سازان و منجیان به وقوع می پیوندد که یاس و ناامیدی همه جهان را فرا میگیرد. سوشیانس آخرین منجی است که دشمنانی دارد و اتفاقات زیادی در زمان او می افتد ولی در نهایت او براهریمن چیره می شود.

    کلیدواژگان: معناشناسی، ایزوتسو، شبکه معنایی، کل گرایی، فراروایت
  • رضوانه نجفی سوادرودباری * صفحات 201-222

    قرآن کریم ازطرف خداوند نازل شده است که دراین تنزل مراحلی را طی نموده تا به صورت فعلی درآمده است. مبداء این سیر نزولی با تعبیرات مختلفی درقرآن بیان شده است؛ مانند، لوح محفوظ، کتاب مبین، ام الکتاب وامام مبین که دراین مقاله با روش تحلیلی وبا استفاده ازقرآن ونظریات عالمان دینی مورد بررسی قرار می گیرد. همه ی این کلمات ازحقیقت واحده خبر می دهند واین حقیقت، اولین مخلوق خدا ومخزن علم خداوندی می باشد که صور وسرنوشت همه ی موجودات درآن محفوظ می باشد وهیچ چیزی از ذرات عالم از علم خداوندی خارج نمی باشد. نسبت قرآن کریم به این حقیقت نسبت بسیط به مرکب ومفصل به مجمل است. اصل قرآن درام الکتاب ولوح محفوظ به صورت بسیط، مندمج می باشد که درسیر تنزلی به صورت تفصیل درآمده است. این تنزل به صورت تجافی نمی باشد بلکه به صورت تجلی است. حقیقت لوح محفوظ وام الکتاب قابل تنزل به عالم طبیعت نمی باشد وپیامبر درقوس صعود آن حقیقت را شهود می نماید، آنچه که قابل تنزل است، وجود تفصیل یافته ورقیقه ی آن حقیقت است که درطول زمان به پیامبر اکرم نازل شده است.

    کلیدواژگان: لوح محفوظ، ام الکتاب، عدم تغییر، حقیقت واحد.، تنزل
  • سید محمد نورالهی، محمد رضایی اصفهانی *، محمود قیوم زاده صفحات 223-240

    هدف این پژوهش عبارت است از یک بررسی تطبیقی میان اهداف سبک زندگی قرآنی و مدرنیته است که تمایز آن دو را مشخص می کند و نتایج و پیامدها و فواید و ثمره هر کدام را مورد کاوش قرار می دهد تا مشعل هدایت گری برای هر پرسشگر و جوینده حقیقت باشد. به این منظور با تاکید بر روش توصیفی –تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای و رویکرد علمی– دینی به مطالعه آموزه های قرآن کریم و دیدگاه های اندیشمندان مدرنیته پرداختیم. دستاورد اصلی این تحقیق این است که با بیان تفاوت های عمده بین اهداف آن دو کارآمدی و نتایج را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم تا هر پویشگر بتواند با آگاهی بیشتر و راحت تر انتخاب کند و راه را بپیماید و به زندگی جاودانه دست یابد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، قرآن، مدرنیته، اهداف
  • عبدالوحید وفایی *، فرشته دارابی صفحات 241-278

    بحث عصمت پیامبر(ص) ریشه در آیات قرآن دارد و از همان ابتدای بعثت مخالفین و معاندین در پی مخدوش کردن ساحت مقدس رسول(ص) بودند؛ به همین جهت ذیل آیات شریفه شبهاتی را مطرح می کردند تا بوسیله آیات قرآن کریم بحث عدم عصمت رسول را مستند سازی کنند تا در نتیجه ریشه الهی و دینی برای صحت و اثبات مسیله خویش بیابند. در کنار این مسیله برداشت ناصحیح و تفسیرهای به رای ذیل برخی آیات سبب اختلاف و مناقشه میان علمای مسلمان در این زمینه شده است. به همین جهت پژوهش حاضر با روش کتابخانه ای شبهات عصمت پیامبر(ص) حول آیات قرآن کریم از منابع مختلف استخراج کرده و سپس با روش تحلیل محتوا به دسته بندی این شبهات به مصادیق عام و خاص پرداخته است. شبهات عام عبارتند از گناهان گذشته، آینده و طلب استغفار ایشان و در مصادیق خاص به موضوعاتی درباره دریافت و ابلاغ وحی همچون افسانه غرانیق، و حوزه عمل به وحی به اجرای احکام، مسایل خانوادگی، اخلاقی و مسایل احکام سیاسی تقسیم کرده و بر اساس آیات، روایات و نظرات مفسران و اندیشمندان به نقد و بررسی این شبهات پرداخته است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، پیامبراسلام(ص)، عصمت، شبهه شناسی
  • سید اسماعیل هاشمی، سید محمدعلی ایازی *، محمدحسین توانایی سره دینی، مهدی مهریزی طرقی صفحات 279-298

    مخالفت های شدید با ترجمه قرآن پس از عصر نزول و محدود و مشروط شدن آن در چارچوب معنای ظاهری و تحت اللفظی از یک سو و شکل گیری اولین ترجمه های این کتاب مقدس به زبان فارسی کهن از سوی دیگر؛ این مسایل مهم را به ذهن متبادر کرد که مفسران و مترجمان قرون اولیه در آن فضای تحریم و ناروایی ترجمه، آیات قرآن به ویژه الفاظ و اصطلاحات سوره آل عمران را با چه مبانی و ملاک هایی ترجمه کرده اند؟ و آیا تنها با تکیه بر معانی ظاهری می توان به لایه های معنایی آیات راه یافت و ترجمه ای مطلوب را به مخاطبان قرآن ارایه داد که در راستای رسالت جهانی قرآن بتواند پاسخگوی نیازهای انسان عصری باشد؟ در این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی، و با استفاده از معتبرترین منابع ترجمه قرآن به زبان فارسی کهن به بررسی و تبیین این مسیله بر اساس تیوری هرمنوتیک معنایی پرداخته شده است. واکاوی ها نشان می دهند که گرچه مفسران و مترجمان متقدم، در ترجمه کلام وحی، شیوه های مهم و متفاوتی را به کار برده اند؛ اما آنچه که مرتبت و جایگاه این آثار را عظمت بخشیده و در انتقال پیام و مفاهیم آیات، نقشی تاثیر گذار داشته، اهتمام آنها به برداشت های چند معنایی - هرمنوتیک معنایی- در ترجمه الفاظ و اصطلاحات قرآنی است؛ موضوعی که نظریه تحت اللفظی بودن ترجمه های قرآن در ده قرن اولیه پس از عصر نزول را به چالش می کشد؛ ولی از دید محققان و اندیشمندان قرآنی مغفول مانده است.

    کلیدواژگان: قرآن، ملاک ترجمه، مترجمان متقدم، معنای ظاهری، چند معنایی، هرمنوتیک
|
  • Dariush Babaeian, Mohammad Saeedi Mehr *, Hossein Hooshangi Pages 7-30

    Since the beginning of philosophy, the issue of universals has been a place of attention as one of the most adventurous problems. Its ontological (the state of being of universal) and epistemological functions (the issue of perception of universals) turned it into a problem. For a long time, many thinkers have explored these two aspects of the universal problem. In this article, the aspect epistemology of universals is expected. Allameh Hali has presented theories worthy of attention in this field, which despite their importance, their value is unknown. The purpose of this article is to analyze how he perceives general concepts. The findings of the research indicate the adoption of an almost similar approach to Allameh in the common interpretation of the universal concept, the ratio between two universal concepts, universal types, universal reasoning, the abstraction of universal concepts and their place with Islamic thinkers, but they disagree with their more regarding the refinement of identification and abstraction. has it. Moreover, his view on the theory of abstraction seem questionable.

    Keywords: Issue of universals, Epistemology of universals, Allameh Helli
  • reza jamalinezhad, SEYED SADRADDIN TAHERI *, Abolfazl Mahmoodi Pages 31-50

    In the present article, in line with the problem of cognition and knowledge, an attempt has been made to give a brief explanation of some epistemological principles of the celibacy of imagination in transcendent wisdom, such as the relation between the issuance and the subject of the soul to imaginary forms. Imagination is one of the broad concepts that are discussed in the fields of epistemology, ontology and anthropology and has a different place in each field. In the epistemological system of transcendent wisdom, imagination is the bridge between the intellectual and sensory powers, and in this way the epistemological problem is solved by the connection between sensory and intellectual perceptions. Have celibacy. The abstraction of this power is based on several arguments. The most important proofs of the abstraction of the imagination in transcendent wisdom is one argument of lack of material properties and the other argument of imagining contradictory things. To review the power of these arguments in the direction of the problem of cognition.

    Keywords: Strength, Imagination, immaterialis, Vaporous spirit, psyche
  • Mohammad Taheri Gandamani, Mohammadreza Hajiesmaili *, Mahdi Motie Pages 51-72

    The Holy Qur'an was revealed to the Holy Prophet (PBUH) by using all the capacities and subtleties of speech from God Almighty in order to guide mankind. This noble book, as a miracle of God's expression, has many aesthetic components. Divine addresses and addresses used in the Holy Quran in terms of their structure, meanings and goals as well as the beautiful literary arts used in this field are among these cases. The present article tries to answer the question of what is the aesthetic role of speech in the Qur'an, what are its characteristics, and what results and effects does it have on the audience, by using the descriptive-analytical method, by using the divine verses and the contents and opinions of interdisciplinary thinkers. ? The results of the research indicate that the Holy Qur'an has used rhetoric and its aesthetic elements and capacities along with many aesthetic components of the Qur'an in order to create maximum feelings and perceptions in the audience and finally to form the intended effects..

    Keywords: Address, Quranic addresses, aesthetics, rhetoric
  • Mahmood Zaifi, Khosrow ZafarNavaee *, Seyyed Abdolhossein Tarighi Pages 73-84

    Human creation is one of the most essential facts of Islamic mysticism, which is very important from scientific, theoretical, moral and educational points of view. Therefore, knowing and examining different angles of human creation has a special place. Although many researches have been done on the different views of Imam Khomeini (RA) and Imam Mohammad Ghazali, but their views on existence and anthropology have been less studied, so in this study, an attempt is made to understand the creation of man from the perspective of Imam Mohammad Ghazali and Imam Khomeini. (RA) to be fully investigated and analyzed. Analytical investigation of the comparison and explanation of the opinions and thoughts of Imam Khomeini (RA) and Imam Muhammad Ghazali about the creation of man and the mystical secrets of this unique divine creation, citing the opinions of two pious mystics. This is a library and basic research. In this thesis, library research is based on description and analysis. The use of various sources such as books, articles and authentic mystical texts is used. The results of the research showed that two thinkers have many similarities regarding the creation of man in their works and the difference between them is only in the expansion of some topics related to the creation of man.

    Keywords: human creation, Imam Mohammad Ghazali, Imam Khomeini (RA)
  • Hamid Ataei Nazari * Pages 85-108

    Proof of the truthful (Burhān-i ṣiddīqīn) is among the most famous and valid arguments to prove God’s Existence in Islamic philosophy and kalam. However, the history and developments of the proof in Islamic theology have not been the subject of research so far. Likewise, the evolution of the proof in Ashʿarite philosophical theology has not been yet explained. In the present article, having discussed and compared different versions of proof of the truthful set forth by late Ashʿarite theologians, it has been shown that proof of the truthful received much attention in Ashʿarite philosophical theology from the twelfth century onwards and was even considered the most important argument to prove God’s Existence. Moreover, certain Ashʿarite theologians, including Fakhr al-Dīn al-Rāzī and ʿAḍud al-Dīn al-Ījī, succeeded to put forward innovative versions of proof of the truthful which made the proof more common and stronger.

    Keywords: Arguments for God’s Existence, proof of the truthful (Burhān-i ṣiddīqīn), Ashʿarite theology, Islamic kalam, Fakhr al-Dīn al-Rāzī
  • Tayebeh Ghasemi, Mansour Dadash Nezhad *, Seyed Mohammad Hosseini Pages 109-128

    After the popular election of the caliph, the efforts of Imam Ali(a.s.)to remind him to return to the commands of the Prophet(s.a.w.)did not bring any benefit,and Imam Ali(a.s.)succeeded to the caliphate after Uthman.During the caliphate period, he addressed this issue again in his appeals. The issue of inheritance after Imam Ali(a.s.)was still in the spotlight during the time of Hasnain(a.s.),and people were reminded that after the Ashura incident,during the time of Imam Sajjad(a.s.),the Zaidiyyah political and intellectual movement was formed in the atmosphere of taqiyyah of the Imam.And they accepted the imamate of Imam Ali (a.s.) from the hidden text and the Imamate of Hasnain (a.s.) from the open text. In the era of Imam Baqro, Imam Sadiq (a.s.), many efforts were made for the issue of inheritance. and with the selection of Ismail as Imam's successor,they set a new trend in Shia.After Sadiqin,peace be upon him,due to the importance of this issue and Shia's special interest in establishing its example, the belief in succession became widespread in Shia.The role of determination The guardian in the political and intellectual developments of Shia,this research was intended to take into account the question that How has the idea of guardianship traveled in the age of Imams(peace be upon them)and what feedback has it had in historical sources?By using historical and sectarian sources as well as narrative sources,to investigate the existence of guardianship in the era of Hazrat Ahl al-Bayt and the work of the Kurds and its implications.and how to spread it.

    Keywords: Wasayat, successor of the Prophet, twelve imams, Zaidiyyah, Ismailiyyah
  • mohammad karaminia, reza ojagh* Pages 129-160

    Shiism is the natural born of Islam and represents the pure Islamic thought. The core of the Shiites were among the great and prominent companions of the Prophet of Islam, who believed in the necessity of the leadership of Ali bin Abi Talib (a.s.) after the Prophet (s.a.w.) after the death of the beloved Islamic prophet and the formation of the Saqeefah and the situation that occurred in the election of the caliph. Historically, Shiism took a different path, and despite being in the minority, Shiites followed the leadership of Ali (AS) and stayed with the Ahl al-Bayt (AS) and gave up their faith by enduring all the difficulties and problems. They didn't take it. After this period, even though Shia was under pressure in every way. It continued to grow under the leadership of Imams (AS) and spread to different parts of the Islamic world. During the period of Imam Reza (a.s.) considering that Imam Hammam had found relative freedom after a difficult and suffocating period during his father's time; He was able to organize the Ahl al-Bayt school. With the arrival of Hazrat Reza (AS) in Iran, the geography of Shiism changed and Iran became one of the centers of Shiite education. Imam (a.s.) spread knowledge with his presence and the Shia religion was established as one of the most important Islamic religions. His emigration to Iran was one of the effective factors in deepening and expanding the school of Ahl al-Bayt (a.s.) and his activities and actions in Iran, considering the existing situation of that time, are remarkable and significant, and the most important activity Hazrat's actions in the field of deepening and expanding Shiism are: 1) holding debate sessions. 2) Education of students. 3) Confronting sects and deviant movements and the presence of His Holiness in a political position. 4) Expanding the culture of Ahl al-Bayt (AS) and deepening Shiite beliefs. In separate sections of this research, these debates and activities of the Prophet and their impact on the deepening and expansion of Shiism will be discussed.

    Keywords: Imam Reza, Shia, Shiism, debates
  • fatemeh namdar, Abdolhossein Tarighi *, Bakhshali Ghanbari Pages 161-200

    The present article with the title "Description of apocalyptic events and events in Jamasb-nameh" deals with the investigation of apocalyptic events in Jamasb-nameh. Jamasab Nameh is a book that describes events and events of the end of time from the language of Jamasab, the wise minister of Ghastasab. Zoroastrians believe that the history of the world lasts twelve thousand years. After the battle between good and evil, evil is defeated and goodness covers the whole world. But before the reconstruction of the world, events will take place during the period of each of the founders and saviors, which will cover the whole world with despair and hopelessness. Suchians is the last savior who has enemies and many events happen in his time, but in the end he is defeated by Brahariman.

    Keywords: Jamasab, Apocalypse, Saviour, Sociance, Jamasab Name, Events, Prophecy
  • Rezwaneh Najafi Sawad Roodabadi * Pages 201-222

    The glorious Quran has been revealed by God and has got the present form after passing some stages in the journey of revelation. The Quran uses different terms to refer to the origin of this descending journey, such as the Guarded Tablet, the Manifest Book, the Mother of Book, and the Manifest Imam. Using a descriptive-analytical method, the Quranic verses and the views of religious scholars, the present paper examines these terms. All these terms indicate a single truth which is the first creature of God and treasure of God's knowledge, in which the forms and destination of all creatures are preserved and no single atom in the universe is out of God's knowledge. The relationship between the Quran and this truth is the same as the relationship between a simple thing and a complex thing, and between a detailed thing and a general, ambiguous thing. The root of the Quran is fused simply in the Mother of Book and the Guarded Tablet, which is in detailed form in the descending journey. This descent is not in a separated and distant form; rather, it is manifested. The truth of the Guarded Tablet and the Mother of Book cannot be revealed to natural world, and the Prophet intuits it in ascending arc. The detailed and semi form of this truth can be revealed, which is revealed to the Prophet over time.

    Keywords: the Quran, the Guarded Tablet, esse, semi, single truth
  • Seyyed Mohammad Nourollahi, Mohammad Rezaei Isfahani *, mahmoud ghayumzadeh Pages 223-240

    The purpose of this study is a comparative study between the goals of the Qur'anic lifestyle and modernity, which distinguishes between the two and explores the results and consequences and benefits and fruits of each to be a guiding torch for every questioner and seeker of truth. For this purpose, by emphasizing the descriptive-analytical method and using library tools and scientific-religious approach, we studied the teachings of the Holy Quran and the views of modern thinkers. The main achievement of this research is to analyze the efficiency and results by stating the main differences between the goals of the two so that each scanner can choose more consciously and more easily and walk the path and achieve eternal life.

    Keywords: lifestyle, Quran, modernity, goals
  • Abdol Vahid Vafaie *, Fereshteh Darabi Pages 241-278

    The Prophet of Islam (PBUH)’s infallibility matter has a deep stem in Quran verses. From the First Days of Prophet’s prophecy opponents and antagonists were tried to offend his holy character. Because of that, they provided some doubts and uncertainty from Quran verses to downgrade the position of him and find the religious reason for their wrong thoughts. Besides that, the misunderstanding of some Quran verses causes controversy among Muslim’s wisemen. Therefore, the present research has done by library method in order to find the Prophets infallibility doubts and uncertainty from different sources. We used content analysis to categorize those founded doubts and certainty to set for general and private examples .the general examples include past sins, future sins, ask for forgiveness and the private examples include, Receiving and communicating revelations such as the legend of Gharaniq, and the field of action of revelations is divided into the execution of rulings, family issues, moral issues, and issues of political rulings. According to the verses, narratives and viewpoints of commentators and philosopher have criticized these doubts.

    Keywords: The Prophet of Islam, Infallibility, Skepticism
  • esmaeil hashemi, seyed mohammad ali ayazi *, Mohammad Hosein Tavanaei sareh, Mahdi Mehrizi toroghi Pages 279-298

    strong objections to the translation of the Qur'an after the age of revelation and its limitation and conditioning within the framework of the apparent and literal meaning on the one hand and the formation of the first translations of this holy book in the old Persian language on the other hand; This brought to mind the important issues that the commentators and translators of the early centuries have translated the verses of the Qur'an, especially the words and terms of Surah Al-Imran, with what bases and standards in that atmosphere of prohibition and inappropriateness of translation? And is it possible to get to the layers of meanings of the verses by only relying on the apparent meanings and provide a suitable translation to the audience of the Qur'an that can meet the needs of contemporary people in line with the global mission of the Qur'an? In this article, using the analytical-descriptive method, and using the most reliable sources of the translation of the Qur'an into ancient Persian, this issue has been investigated and explained based on the theory of semantic hermeneutics. The analyzes show that although the previous commentators and translators have used important and different methods in translating the Word of Revelation; But what has made the rank and position of these works great and has played an effective role in conveying the message and concepts of the verses, is their attention to multi-meaning perceptions - semantic hermeneutics - in the translation of Quranic words and terms; An issue that challenges the theory of the literalness of Quran translations in the first ten centuries after the Age of Revelation; But it has been neglected by scholars and Quranic thinkers.

    Keywords: Qur'an, translation criteria, advanced translators, apparent meaning, multiple meanings, hermeneutics