فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 68، خریف 2023)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی ساکی، محمدجواد غانمی*، سهاد جادری صفحات 1-28

    الحجاج فعالیه لغویه وعملیه خطابیه تقوم علی آلیات یتوخی بها تسخیر المخاطب لفعل او ترکه، وهو حوار لغوی قایم بذاته علی الاستدلال البرهانی والحمل علی الإقناع والتاثیر بشکله ومضمونه، وقد استخدمه شعراء آل البیت کثیرا للحاجه إلیه فی الشعر السیاسی والدینی، بید ان هذه الآلیات تختلف بین شاعر وآخر. تهدف هذه المقاله بمنهجها الوصفی والتحلیلی إلی دراسه آلیات الحجاج و وظایفه فی قصاید الشاعر عبدالمطلب الحلی، وهو من شعراء آل البیت المعاصرین. تبینت النتایج ان الشاعر استخدم الآلیات الحجاجیه اللغویه والبلاغیه وفق الاستراتیجیه التضامنیه الکامنه فی اسلوب التعبیر لإظهار مواقفه الدینیه والمذهبیه التی کان محورها بیان مناقب اهل البیت (ع) الرفیعه وبیان احداث واقعه الطف وکذلک الاحداث السیاسیه فی عصر الشاعر، حیث الاصطدام بین الغرب والمسلمین لدفاعه عن الحکومه العثمانیه ورجال الدین. فظهرت هذه الآلیات اللغویه فی الاستفهام للإنکار والإستغراب والتکرار للتاکید فی المفردات والعبارات واسلوب النهی والنفی للوعظ والزجر والجمل الاعتراضیه لتقویه الکلام والحوار للتفاعل والاستنهاض والروابط الحجاجیه لتقویه الممکنات التعبیریه وایضا ظهرت آلیات بلاغیه منها التشبیه والمجاز والاستعاره والکنایه وکذلک التقابل السیاقی واللغوی. وظف الشاعر هذه الآلیات لبیان الجمال فی التعبیر ورسم الصور للاحداث فی ملحمه کربلاء واستنهاض الامه الإسلامیه لتصدی الغزاه، الامر الذی یثبت للقاریء التزام الشاعر فی مواقفه الحماسیه والدینیه.

    کلیدواژگان: الحجاج، الإقناع، الالتزام، عبدالمطلب الحلی، البلاغه
  • جواد غلامعلی زاده*، حسین مهتدی صفحات 29-52

    الشاعر قد ینحو من البلاغه منحی یوحی فیه بالتشبیه من غیر ان یصرح به فی صوره من الصور المعروفه وهذا ما عرفه البلاغیون بالتشبیه الضمنی إذ یعد من الظواهر البلاغیه التی فیها إعمال عنصر العقل جنبا إلی جنب مع الإحساس والعواطف. یلجا الشاعر إلیه لما فیه من اثر فی تعمیق المعنی وما فیه من دقه ولطف. ابوالفتح البستی وهو من الشعراء الإیرانیین فی القرن الرابع للهجره استقی من معین هذا اللون التشبیهی واکثر منه حتی یبدو لمن تعمق فی شعره انه ظاهره بارزه متناثره فی دیوانه؛ مما یلفت الانتباه ویستحق النظر والتامل. من هذا المنطلق یهدف هذا البحث إلی معرفه التشبیه الضمنی وملامح من بلاغته فی شعر ابی الفتح البستی اعتمادا علی المنهج الوصفی- التحلیلی وذلک من خلال البحث عن العناصر التی استمدها الشاعر فی خلق صوره الذهنیه الضمنیه من جهه و البحث عن اسالیبه المستخدمه فی هذا الصدد من جهه اخری. تدل النتایج علی ان الشاعر بسبب ثقافته الواسعه استعمل عناصر مختلفه فی تشبیهاته الضمنیه کمثل العناصر الفلکیه والطبیه. والاسالیب لدیه اکثر من ان تعد وتحصی مما یدل علی قدرته الفایقه لاستیعاب قواعد اللغه العربیه إلا انه استخدم بعض الاسالیب اکثر. کما تدل علی ان الشاعر استفاد من هذا اللون التشبیهی لاغراض متعدده؛ إما للبرهنه والإقناع فیما کان یبدو غریبا او مستحیلا وإما للإثاره والتحریک وإما للإمتاع وإما إلی سایر الاغراض البلاغیه المکنونه فی مطاوی اشعاره.

    کلیدواژگان: البلاغه، التشبیه الضمنی، ابوالفتح البستی
  • مجید بیاتی*، علی گنجیان خناری صفحات 53-78

    ینطلق کل عمل إنشایی ادبی من مرتکز ویتولد من رحم. فإن مرجعیات النص الروایی تعد من الاسباب الموثره فی عملیه إنشاء العمل الادبی وخلقه لیتکون العمل الإبداعی وفقا للمرجعیات المعرفیه التی یستدعیها المبدع، حیث إنها تودی إلی تباطو مکونات العمل الادبی. إن الدارس یجد فی الدراسات الحدیثه السردیه مصطلحا یرتبط ارتباطا وثیقا بمفهوم مرجعیات النص وهو مصطلح روایه الاطروحه التی تعنی إنشاء العمل الروایی وفقا لبحث منهجی حیث تسمی الروایات التی تتکون وفقا للمرجعیات المعینه النصیه بروایه الاطروحه التی تتم فی إطار منطق البحث المنهجی القایم علی التنظیم الدقیق. یبدا علاء الاسوانی روایته "نادی السیارات" من مرتکز اصلی یکون نواه مرکزیه للروایه حیث تتشعب هذه النواه فی الروایه وتتحول إلی إستراتیجیه النص الروایی التی تتطلب الکشف عنها عبر اکتشاف المرجعیات التی توطر الروایه. وقد بدا الاسوانی فی سرد الروایه کانه تمسک فیها بالمرجعیات الاجتماعیه والنفسیه لتکون الروایه دراسه اجتماعیه واطروحه نفسیه یبحث فیها الاسوانی المواطن المصری والمجتمع الذی یعیش فیه عبر استدعاء الماضی التاریخی ومناقشه ظاهره دخول السیاره إلی مصر. فالاطروحه التی تبحث عنها روایه نادی السیارت هی تشیو الإنسان وما ینتج عنه من استغلال واستثمار له. فحاولت هذه الدراسه تحلیل هذه الروایه لکونها نموذجا صالحا لتطبیق قضیه روایه الاطروحه وفقا لمبادی السوسیونفسیه وکشف الاطروحه التی تقوم علیها الروایه دراسه تحلیلیه-وصفیه.

    کلیدواژگان: روایه الاطروحه، مرجعیات النص، علاء الاسوانی، نادی السیارات، سوسیونفسیه
  • محبوبه بارسایی*، بهروز قربان زاده صفحات 79-102

    منطق گفتگویی از جمله نظریاتی است که در قرن بیستم توسط میخاییل باختین، فیلسوف روسی مطرح شد. وی در این نظریه، زبان را دارای ویژگی اجتماعی دانسته که گفتگومندی و چند صدایی از ویژگی های برجسته آن به شمار می آید. افزون بر این، میخاییل باختین بر این باور است که شعر از منطق گفتگویی بهره ای ندارد؛ لیکن در پیوند با این موضوع، عبد الغنی نابلسی از سرایندگان عصر انحطاط است که توانست با بهره گیری از این شیوه در سروده هایش ضمن ایجاد وحدت میان خویش و دیگری، گفتگو مندی و چند صدایی را در اشعار خود زنده نماید. مقاله حاضر با هدف بازخوانی سروده های عبد الغنی نابلسی درصدد آن است که میزان همخوانی این تیوری را با قصاید شاعر مدنظر بررسی نماید. از این روی، جستار حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی به گفتگو مندی و چند صدایی در سروده های عبد الغنی نابلسی پرداخته است. رهیافت پژوهش نشان می دهد که عبد الغنی نابلسی با بهره گیری از شگرد های گوناگون بسان گفتگوی تک صدا، گفتگوی دو جانبه، فلاش بک، چند صدایی و بینامتنیت توانسته اثری چند صدا و گفتگو محور بیافریند که برخاسته از باورها و جهان بینی گونه گون سراینده است.

    کلیدواژگان: میخاییل باختین، گفتگو مندی، چند صدایی، عبد الغنی نابلسی
  • زهرا احمدلو، ابوالفضل رضایی*، محمدابراهیم خلیفه شوشتری صفحات 103-122

    باب قطع و وصل که در ارتباط با تبعیت یا عدم تبعیت تابع از متبوع از نظر اعراب صحبت می کند، از جمله مقوله هایی است که "سیبویه" در کتابش با استشهاد به شواهد قرآنی به آن پرداخته است. این تحقیق با هدف بررسی میزان تاثیرپذیری "فخرالدین رازی" از تعلیل های این دانشمند بزرگ نحوی، در ارتباط با این مبحث انجام شده است. این پژوهش، ابتدا به روش توصیفی _ تحلیلی، به بررسی آراهای نحوی "سیبویه" بر روی شواهد قرآنی می پردازد، سپس به صورت تطبیقی اشاره به میزان تاثیرگذاری تحلیل های او بر روی دلایل نحوی "فخر رازی" داردیافته های پژوهش نشان می دهد "رازی" از دیدگاه های نحوی "سیبویه" در اکثر موارد به صورت غیر مستقیم و بدون استناد به او الهام گرفته است و در برخی از بررسی های خود، دیدگاهی مخالف با این عالم نحوی دارد. بررسی تحلیل های "سیبویه" نشان می دهد که بافت یا روابط متنی در تحلیل او تاثیر داشته است و هم چنین در برخی از دیدگاه های نحوی "رازی" تاثیر باورهای کلامی او دیده می شود.

    کلیدواژگان: سیبویه، فخررازی، تفسیر مفاتیح الغیب، شواهد قرآنی، قطع و وصل
  • آذر صمدی طاقانکی، ماجد نجاریان*، سهیلا پرستگاری، سید رضا سلیمانزاده نجفی صفحات 123-152

    در اعلامیه جهانی حقوق بشر در ارتباط با حقوق زن چنین آمده است که همه انسان ها بدون توجه به جنسیت دارای حقوق فردی واجتماعی یکسانی هستند وهیچ کس نمی تواند این حق را از دیگری سلب کند. با توجه به اعلامیه جهانی حقوق بشر وکنوانسیون حقوق زنان هنوز در جوامع عربی، زن به حقوق کامل خود دست نیافته است. در این رهگذر نویسندگان وشاعران عرب با آگاهی از سنت های غلط وحکم فرمایی روح مردسالاری ونادیده گرفته شدن حقوق زنان دست به قلم شدند واین موضوع را در آثارشان به تصویر کشیدند و به دفاع از حقوق زنان پرداختند. از این شاعران،  فاطمه ناعوت شاعرمصری در بیشتر سروده هایش به ویژه در دیوان "شرفتی محط العصافیر" به موضوع زن با زبان اعتراض ونمادین پرداخته است.  پژوهش حاضر به روش توصیفی _ تحلیلی، با هدف دریافت سروده های شاعر درباره حقوق زن وتحلیل سروده هایش در زمینه مولفه های حقوق زن انجام گرفته است. یافته ها بیانگر آن است که شاعر به حقوق کرامت انسانی، آسایش وآرامش وهمسر گزینی اشاره دارد وزن را با نمادهای "زهره"، "فراشه" و"ورده" معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: شعر عربی، فاطمه ناعوت، شرفتی محط العصافیر، حقوق زن، مولفه های حقوق زن
  • شرافت کریمی*، مریم ساعدی صفحات 153-176

    ادونیس و شفیعی کدکنی با دو رویکرد متفاوت سورریالیستی و فرمالیستی تحلیل سبک شناختی از آثار عرفانی ارایه نموده اند. پژوهش حاضر در چهارچوب ادبیات تطبیقی مکتب آمریکایی و به روش توصیفی تحلیلی می خواهد با مقایسه نظرات این دو ناقد درباره ی سبک شناسی آثار عرفانی، علل انتخاب دو سبک و شباهت ها و تفاوت ها و محدویت های هر کدام را با توجه به رویکردهای نظری و آراء دو ناقد تبیین نماید. در رویکرد ادونیس متون عرفانی حاوی تجربه ای متفاوت از تجربه دیگران است و عارف آن را در مفهومی نو و با زبان خاص بیان می کند اما نزد شفیعی کدکنی تازگی در مفاهیم اندک است و ابداع صرفا در فرم و شیوه تعبیر از مفاهیم مشترک و نوآوری در کاربرد متفاوت زبان و ابزارهای آن است. نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن است که هر کدام از این دو ناقد جنبه ای از عرفان را در نظر گرفته اند و میان نظرات آنها تفاوت هست اما تضاد بنیادین وجود ندارد. ادونیس به دلالت های متن و تخطی آن از خودآگاه و امور معقول و هنجارمند اهمیت می دهد و شکل را تابع معنا می داند اما شفیعی کدکنی ابداع را در فرم اثر و ساختار متن و تکنیک های زبانی و ادبی دنبال می کند و معنا را صرفا از دریچه ی فرم در می یابد.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، سوررئالیست، فرمالیست، ادونیس، شفیعی کدکنی
  • بهنام فارسی*، وصال میمندی، عباس کلانتری خلیل آباد صفحات 177-206

    استعاره های قرآنی همیشه در «اسم جامد یا فعل» شکل نمی گیرند، بلکه گاهی مشاهده می شود که شبه فعل «اسم فاعل» بستر مناسبی برای رخداد این پدیده ی زبانی در نظر گرفته شده است. بسیاری از دانشمندان بلاغت و قرآن پژوهان، این نوع از استعاره را از لحاظ طرفین در زمره ی استعاره های مفرد به شمار آورده و در مورد جامع آن نیز یا سکوت کرده یا حکم به مفرد بودن آن داده اند. اما به نظر می رسد ارکان این نوع از استعاره به شکل دیگری در آیات قرآن نمود یافته باشد. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی آراء دانشمندان حوزه ی بلاغت در خصوص تقسیم بندی های استعاره در اسم فاعل را بررسی نموده و با تکیه بر مبانی نظریه بافت درون زبانی خوانشی انتقادی از ارکان استعاره در اسم فاعل ارایه دهد و تاثیر آن را بر تصویرگری و ترجمه ی آیات نشان دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که ظرفیت های فعلی موجود در اسم فاعل در داد و ستد معنایی با واژگان همنشین از نگاه دانشمندان علوم قرآنی مغفول مانده و همگی طرفین استعاره و نیز جامع در این گونه از استعاره را مفرد در نظر گرفته اند؛ در حالی که به نظر می رسد هر سه رکن استعاره ی تبعیه در اسم فاعل، مرکب است و عدم توجه به چنین مساله ی مهمی در پاره ای از موارد تصاویری ناقص از آیات قرآن ارایه داده یا اینکه منجر به ارایه ترجمه ای نارسا شده است.

    کلیدواژگان: اسم فاعل، جامع استعاره، ترجمه ی استعاره، محور همنشینی، محور جانشینی
  • خدیجه شاه محمدی*، فرزانه اکبری لهرمی، فرامرز میرزائی صفحات 204-229

    نمی توان موضوعات ادبی ادبیات نوین عرب را به خاطر گستردگی تاریخی، جغرافیایی و موضوعی در یک کتاب گردآورد؛ اما دانشگاه کمبریج با اختصاص یک جلد از مجموعه شش جلدی تاریخ ادبیات عربی به ادبیات نوین عرب، این مهم را انجام داده است. محمد مصطفی بدوی استاد دانشگاه اکسفورد با همکاری ده استاد زبان و ادبیات عربی دانشگاه های مطرح دنیا این کتاب را بر اساس موضوعات شعری و نثری در چهارده فصل، به منظور آشنایی مردمان مغرب زمین با ادبیات معاصر عرب تدوین کرده اند. این کتاب در چهار بخش «زمینه های بیداری»؛ «شعر معاصر فصیح و عامیانه»؛ « فنون نثر نوین عربی» و «نقد و بررسی نثر معاصر» تنظیم شده است. تحلیل محتوای کمی و کیفی و استنادی کتاب نشان می دهد که نسبت حجم نثر به شعر بیش از دو برابر است و بیشترین حجم کتاب به رمان عربی اختصاص دارد و از جنبه کیفی ویژگی مهم این کتاب، تحلیل تاریخی هر نوع ادبی بر اساس سیر تحول آن است و در پرداختن به دو موضوع «زنانه نویسان جهان عرب» و «شعر عامیانه عربی» نوآوری دارد و از جنبه استنادی اگر چه برای پیشگیری از حجم کتاب و ساده کردن ارایه مطالب در بسیاری از فصل ها پاورقی های ارجاعی حذف شده است، اما گستردگی منابع استفاده شده در بخش کتاب شناسی می تواند یک مرجع ارزشمند برای شناخت منابع ادبیات نوین عربی به زبان عربی و انگلیسی باشد.

    کلیدواژگان: ادبیات نوین عرب، فنون شعری، فنون نثری، تاریخ کمبریج، مصطفی بدوی
|
  • Ali Saki, MohammadJawad Ghanemi, Suhad Jaderi Pages 1-28

    Argumentation is a speech and discourse act which aims at influencing the audience to do or refrain from doing an activity. This discourse process is based on argumentation, persuasion and affecting its own form and content. Due to their needs, the poets of Ahl al-Bayt (AS) (Holly Prophet’s Family) employed this technique in political and religious poetry; however, this way of expression is different in the eyes of these poets. Clearly, Abdul Muttalib Hilli employed linguistic and rhetorical mechanisms of Argumentation using internal coherence in his style so that he could show his religious and belief positions and ultimately present the propriety of Ahl al-Bayt, agonizing story of Karbala and political events of his time. The era included confrontation between the West and the Muslims and the defense of the government and the clerics of the Ottoman period. The speech modes used in the poet's include negative questioning, expressing surprise, repetition in words, expressions for emphasis, modes of prohibition and negation, admonition and blame, parenthetical clauses to strengthen speech, dialogue for interaction, invitation to Jihad, and argumentative links to strengthen expressive possibilities as well as rhetorical style, including simile, trope, metaphor, metonymy, as well as contextual and linguistic opposition.

    Keywords: argumentation, persuasion, commitment, Abdul MuttalibHilli, rhetoric
  • Javad Gholamalizadeh*, Hossain mohtadi Pages 29-52

    The poet may deviate from rhetoric in a way that suggests analogy without declaring it in one of the well-known forms, and this is what rhetoricians have defined as implicit analogy, as it is considered one of the rhetorical phenomena in which the element of reason is implemented along with sensation and emotions. The poet resorts to it because of its impact on deepening the meaning and its accuracy and kindness. Abu al-Fath al-Bosti, one of the Iranian poets in the fourth century AH, drew from the source of this metaphorical color and more than it, to the extent that it appears to those who delve deeper into his poetry that it is a prominent phenomenon scattered in his collection. Which draws attention and deserves consideration and contemplation. From this point of view, this research aims to know the implicit analogy and features of his rhetoric in the poetry of Abi al-Fath al-Basti, depending on the descriptive-analytical approach, by searching for the elements that the poet derived in creating his implicit mental images on the one hand, and searching for his methods used in this regard on the one hand. other. The results indicate that the poet, due to his wide culture, used different elements in his implicit similes, such as astronomical and medical elements. And his styles are more numerous than to be counted, which indicates his superior ability to absorb the grammar of the Arabic language, but he used some styles more. The results also indicate that the poet benefited from this metaphorical color for various purposes. Either for proof and persuasion in what seemed strange or impossible, or for excitement and stirring, or for pleasure, or for all the rhetorical purposes hidden in the folds of his poems.

    Keywords: rhetoric, implicit simile, Abu al-Fath al-Bosti
  • Majid Bayati Pages 53-78

    All literary pieces have an origin and a starting point. The intellectual origin of a story is one of the influential factors in the process of producing literary pieces and their creation, so the formation of the created pieces is based on the intellectual and cognitive origin of the creators to the extent that the intellectual and cognitive origin causes tension between all the elements of the story. Researchers in contemporary research on fiction have found a word that has a strong connection with the concept of the intellectual origin of texts, which is "fiction theses" and means the creation of a story based on a research method to the extent that such stories, formed based on certain intellectual origins and cognitive principles, become known as "fiction theses" which are formed based on the logic of scientific research. The Egyptian writer Alaa Al-Aswany starts his novel called "Nady Alsayarat" from a main origin that has become the central core of the story and this core slowly spreads in the story and becomes the strategy of the story text which is found necessarily by discovering the intellectual origins that framed the story. In this novel, Al-Aswany has approached the social and psychological origins, so in this way, his story becomes a sociological research and a psychological thesis in which Al-Aswany seeks to investigate the social and psychological conditions of Egyptian citizens and the society in which they live. In this story, he intends to do this by recalling the historical past of Egypt and investigating the phenomenon of cars entering this country. Therefore, the thesis that the story seeks is to investigate human objectification and the psychological consequences of human colonization. Hence, this research attempted to investigate the novel based on the principles described in social psychology in order to examine Egyptian society from a social and psychological point of view.

    Keywords: Fiction Theses, Intellectual Origin of the Text, Alaa Al-Aswany, Nady Alsayarat, Social Psychology
  • Mehbobe Parsaei *, Behrouz Gurbanzadeh Pages 79-102

    Dialogue logic is one of the theories proposed by Mikhail Bakhtin, the Russian philosopher in the twentieth century. In this theory, he introduced language as having a social characteristic, which is conversational and polyphonic. In addition, Mikhail Bakhtin believed that poetry does not benefit from dialogue logic; However, Abd al-Ghani Nabulsi is one of the composers of the age of decadence, who was able to bring dialogue and polyphony to his poems by using in this way while creating unity between himself and others. With the aim of rereading the poems of Abd al-Ghani Nabulsi, the present article tries to check the compatibility of this theory with the poems of the poet in question. This study, with a descriptive-analytical approach, deals with the dialogue and polyphony in the poems of Abd al-Ghani Nabulsi. The findings of the study is that Abd al-Ghani Nabulsi created a conversational and multi-voiced work by using various techniques such as monophonic dialogue, two-way dialogue, flashback, polyphonic and intertextuality which arises from the beliefs and worldview of the poet.

    Keywords: Mikhail Bakhtin, Dialogue, Polyphonic, Abd al-Ghani Nabulsi
  • Zahra ahmadloo, Abolfazl Rezaei*, MohammadIbrahim Khalifa Shushtri Pages 103-122

    The style of connecting and disconnecting syntax talks about the compliance or non-compliance of the follower in terms of Arabic rules. "Siboye" has addressed this issue in her book citing Quranic proofs. This research has been done with the aim of investigating the effectiveness of "Fakhreddin Razi" from the syntactic analysis of Siboye, in relation to this topic. This research, first of all, by descriptive-analytical method, examines the syntactic views of "Siboye" based on Qur'anic evidence. Then, in a comparative way, it refers to the influence of Siboyeh's analysis on the syntactic analysis of "Fakhr Razi". One of the findings of this research is that "Razi" was inspired by the syntactic views of "Siboye" in most cases indirectly and without citing him. And in some of her studies, she has a point of view that is contrary to this syntactic scientist. Examining the analyzes of "Siboye" shows that the context or textual relationships had an impact on his analysis Also, in some of Razi's syntactic views, the influence of his verbal beliefs can be seen.

    Keywords: Siboyeh, Fahr al-Din al-Razi, Tafsir Mafatih al-Ghayb, Quranicevidence, the syntactic rule of connecting, disconnecting
  • Azar Samadi taghanaki, Majed Najarian*, Soheila Parestgari, Reza Suleimanzadeh Najafi Pages 123-152

    Women's rights are an important issue in today's world, as the Declaration of Human Rights states that all human beings, regardless of gender, have the same individual and social rights, and no one can deprive another of this right. According to the Universal Declaration of Human Rights and the Convention on the Rights of Women, women have not yet achieved their full rights in Arab societies. In the process, Arab writers and poets, aware of the false traditions and the rule of the spirit of patriarchy and the disregard for women's rights, wrote about this issue in their works, defended women's rights and called for women's access. They got their rights. Among these poets, Fatemeh Naout, an Egyptian poet, has a prominent role.In most of his poems, especially in the divan of "Sharfti Mutt al-Asafir", he has dealt with the subject of women in the language of protest and symbolism.The present research has been done by descriptive-analytical method with the aim of receiving the poet's poems about women's rights and analyzing his poems in the field of women's rights components. The findings indicate that the poet refers to the rights of life, comfort, and marriage, and introduces women with the symbols of "poison", "farash" and "ward".

    Keywords: Arabic poetry, Fatemeh Naot, Sharafati Mohtt al-Asafir, women's rights, components of women's rights
  • Sharafat Karimi *, Maryam Saedi Pages 153-176

    Adonis and Shafie Kadkani are scholars who have explored the stylistics of mystical letters from surrealistic and formalistic perspectives. This research, conducted within the framework of comparative literature in the American school, utilizes a descriptive method and content analysis to compare their viewpoints on the cognitive style of mystical letters in the Islamic world. The objective is to explain their choice of theoretical approaches and identify points of similarity and difference in their opinions. The findings reveal that each writer has focused on specific aspects of mysticism, and there is no fundamental contradiction between their perspectives. Adonis emphasizes that mystical texts contain unique knowledge, distinct from ordinary experiences, which mystics convey through innovative concepts and a specialized language. On the other hand, Shafie Kadkani highlights the innovation in interpreting common concepts and using language and linguistic tools, rather than introducing entirely novel ideas.

    Keywords: Islamic mysticism, Surrealism, formalism, Adonis, ShafieKadkani
  • Behnam Farsi*, Vesal Meymandi, Abbas Kalantari Khalilabad Pages 177-206

    Quranic metaphors do not always occur in nouns or verbs. However, this pattern, most often, occurs in subject nouns (pseudo-verbs). Many rhetoricians and Quranic researchers believed this type of metaphor to be a singular metaphor, but we can revisit this kind of metaphor to get a holistic perspective. In addition, the findings of previous studies showed that Quranic scholars have neglected the current capacities of subject nouns due to association with words. The main objective of this article is to investigate whether this metaphor, in its linguistic context, is singular or compound according to the coexistence, substitution and descriptive-analytical method. Then, the researchers contend that the subject noun is considered singular due to association with Quranic verses, while it seems that in these cases the subject noun is compound. Moreover, in some cases, ignoring these important issues has led to an incomplete translation by the translators.

    Keywords: Subject noun, Comprehensive metaphor, Metaphor translation, Axis of coexistence, Axis of substitution
  • Khadijeh Shah Mohammadi *, farzaneh akbarilahromi, Faramarz Mirzaei Pages 204-229

    It is not possible to collect the literary topics of modern Arab literature in one book because of the historical, geographical and thematic extent; However, Cambridge University has done this by dedicating one volume of the six-volume collection of the history of Arabic literature to modern Arabic literature .Mohammad Mostafa Badawi, a professor at Oxford University, with the cooperation of ten professors of Arabic language and literature from leading universities in the world, compiled this book based on poetic and prose topics in fourteen chapters, in order to familiarize the people of the Maghreb with contemporary Arab literature .This book is divided into four sections: "Grounds of Awakening"; "eloquent and popular contemporary poetry"; "Modern Arabic Prose Techniques" and "Contemporary Prose Criticism" have been organized. The analysis of the quantitative and qualitative content and citations of the book shows that the ratio of the volume of prose to poetry is more than double, and the largest volume of the book is dedicated to the Arabic novel, and from the qualitative aspect, the important feature of this book is the historical analysis of each literary type based on the course of evolution. It is innovative in dealing with the two topics of "Women Writers of the Arab World" and "Arabic Folk Poetry" and from the citation aspect, although in order to prevent the volume of the book and to simplify the presentation of the material, the reference footnotes have been removed in many chapters. but the wide range of sources used in the bibliography section can be a valuable reference for knowing the sources of modern Arabic literature in Arabic and English.

    Keywords: modern Arab literature, poetic techniques, prose techniques, Cambridge history, Mustafa Badawi