فهرست مطالب

تولیدات دامی - سال بیست و پنجم شماره 4 (زمستان 1402)

مجله تولیدات دامی
سال بیست و پنجم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی اکبری علایی، جواد رضائی*، یوسف روزبهان صفحات 357-373

    این پژوهش به منظور مقایسه تاثیر منابع مختلف روی بر جمعیت های میکروبی، آنزیم های هیدرولیتیک و فراورده های تخمیر برون تنی شکمبه گوسفند اجرا شد. پنج جیره بدون مکمل روی (شاهد) یا حاوی سولفات روی، اکسید روی، نانواکسید روی و روی-متیونین ارزیابی شدند. آزمون های گاز 24 و 72 ساعته در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و جمعیت های میکروبی، آنزیم های هیدرولیتیک، متان، فعالیت آنتی اکسیدانی، هضم پذیری ماده آلی (OMD)، انرژی قابل سوخت وساز (ME)، سوبسترای تجزیه شده حقیقی (TDS)، توده میکروبی، ضریب تفکیک پذیری (PF) و اسیدهای چرب فرار (VFA) تعیین گردیدند. تعداد کل باکتری های پروتیولیتیک و فعالیت پروتیاز در اثر مصرف منابع آلی، معدنی و نانوذرات روی کاهش یافت (0/05>P). مصرف منابع متیونین، اکسید و سولفات روی موجب افزایش فعالیت آلفاآمیلاز شد (0/05>P). تعداد کل پروتوزوآ در انکوباسیون 24 ساعته در اثر منابع روی جیره ای روند کاهشی نشان داد. کل باکتری های سلولولیتیک، کربوکسی متیل سلولاز، میکروکریستالین سلولاز، فعالیت تجزیه کنندگی کاغذ صافی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، توده میکروبی و PF بین تیمارها یکسان بود. مکمل های متیونین، اکسید و سولفات روی موجب افزایش OMD، ME، TDS و کل VFA شدند، درحالی که آمونیاک و نسبت استات:پروپیونات را کاهش دادند (0/05>P). تولید متان 24 ساعته نیز با مصرف مکمل های روی کاهش یافت (0/05>P). درمجموع، افزودن مکمل های سولفات، اکسید و متیونین-روی به جیره (30 میلی گرم روی در کیلوگرم ماده خشک) با هدف بهبود فعالیت آلفاآمیلاز و قابلیت هضم و کاهش فعالیت پروتیولیتیک، تجمع آمونیاک و متان قابل توصیه است اما تغذیه نانواکسید روی توصیه نمی شود. تحقیقات بیشتری در مورد اثر منابع روی بر میکروب ها و آنزیم های شکمبه در شرایط جیره ای متفاوت نیاز است.

    کلیدواژگان: تخمیر برون تنی، جمعیت میکروبی، فعالیت آنزیمی، منبع روی
  • سید حمید موسوی اسفیوخی، محمدرضا سهل آبادی، بهزاد خرمی* صفحات 375-388

    به منظور بررسی ویژگی های شیمیایی و تغذیه ای سیلاژ غلاف نخود فرنگی و تاثیر آن بر عملکرد بره های پرواری، از 24 راس بره نر زندی به مدت 75 روز در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه) و سیلاژ غلاف نخود فرنگی (جایگزینی به میزان 20 درصد با کاه گندم و یونجه در جیره پایه) بودند. میزان ماده خشک، پروتیین خام، چربی خام، خاکستر، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی سیلاژ غلاف نخود فرنگی به ترتیب 20، 11/8، 1/8، 8، 62 و 20/2 درصد تعیین گردید. پتانسیل تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و پتانسیل تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی سیلاژ غلاف نخود فرنگی پس از 96 ساعت انکوباسیون به ترتیب 83 درصد و 6/58 میلی لیتر در گرم ماده خشک برآورد گردید. استفاده از سیلاژ غلاف نخود فرنگی در جیره بره های پرواری وزن پایانی و میانگین افزایش وزن روزانه را بهبود بخشید (0/05>P). استفاده از سیلاژ غلاف نخود فرنگی باعث افزایش قابلیت هضم ماده خشک جیره گردید (0/05>P)، اما قابلیت هضم سایر مواد مغذی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. فراسنجه های خونی شامل کلسترول، تری گلیسرید، HDLو LDL تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند به جز گلوکز که با تغذیه سیلاژ غلاف نخود فرنگی کاهش یافت (0/05>P). تیمارهای آزمایشی هیچ تاثیر معنی داری بر صفات لاشه نداشتند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، استفاده از سیلاژ غلاف نخود فرنگی در جایگزینی با علوفه های رایج مانند کاه گندم و یونجه می تواند باعث بهبود عملکرد بره های پرواری و همچنین کاهش هزینه های پرورش گردد.

    کلیدواژگان: بره پرواری، سیلاژ غلاف نخود فرنگی، عملکرد، فراسنجه های خونی، قابلیت هضم
  • عبدالحکیم توغدری*، تقی قورچی، محمد اسدی، جواد زارعی صفحات 389-398
    تاثیر تغذیه با شیر غنی شده با پودر سیر بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، وضعیت اسهال و فراسنجه های خونی بره های شیرخوار با استفاده از 24 راس بره تازه متولدشده نژاد دالاق (وزن تولد 0/5±3/7) به طور تصادفی در سه تیمار و هشت تکرار بررسی شد. بره های گروه کنترل با شیر بدون پودر سیر و سایر گروه ها به ترتیب با شیر غنی شده 1/5 و سه گرم پودر سیر در روز، به مدت 45 روز تغذیه شدند.  نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که مصرف پودر سیر در بره های شیرخوار منجر به بهبود افزایش وزن روزانه، وزن نهایی و مصرف جیره آغازین شد (p<0/05)، اما اثر معنی داری بر ضریب تبدیل خوراک بره های شیرخوار نداشت. هم چنین مصرف پودر سیر سبب افزایش معنی دار قابلیت هضم مواد مغذی (ماده خشک، ماده آلی، پروتیین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی) شد (p<0/05). استفاده از پودر سیر در بره های شیرخوار سبب بهبود قوام مدفوع و کاهش تعداد بره های مبتلا به اسهال و میانگین روزهای ابتلا به اسهال شد (05/0P<). با افزودن پودر سیر غلظت گلوکز و لیپوپروتیین با چگالی زیاد خون افزایش یافت (p<0/05). پودر سیر منجر به کاهش سطح تری گلیسرید، کلسترول و لیپوپروتیین با چگالی کم پلاسما شد (p<0/05). سطوح مختلف پودر سیر تفاوت معنی داری بر غلظت اوره، آلبومین، گلوبولین و نسبت آلبومین به گلوبولین ایجاد نکرد. به طور کلی، می توان از پودر سیر تا سطح حداقل 1/5 گرم در روز  به عنوان افزودنی غذایی جهت بهبود عملکرد و سلامت بره های شیرخوار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسهال، بره های شیرخوار، پودر سیر، فراسنجه های خونی، قابلیت هضم
  • رضا ناصری هرسینی*، فرخ کفیل زاده صفحات 399-414
    به منظور ارزیابی اثرات افزودن یک پروبیوتیک باکتریایی تجاری بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، ویژگی های کیفی گوشت و ترکیب اسیدهای چرب در عضله triceps brachii و بافت چربی بطنی، از 16 راس بزغاله نر مرخز (1/6±13/1 کیلوگرم، با سن آغازین سه ماهگی) در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با دو تیمار و هشت تکرار استفاده شد. پروبیوتیک تجاری پریمالاک روزانه به میزان دو گرم به هر بزغاله در تیمار مربوطه خورانده شد. عملکرد رشد بزغاله ها، شامل میانگین مصرف خوراک روزانه، میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک تحت تاثیر مصرف پروبیوتیک باکتریایی قرار نگرفت. در رابطه با قابلیت هضم اجزای شیمیایی جیره نیز تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. به طور مشابه، ویژگی های کیفی گوشت در عضله triceps brachii بزغاله ها، شامل 24pH، ضایعات شیرابه ای و ظرفیت نگهداری آب و ترکیب شیمیایی گوشت نیز از مقادیر مشابهی بین تیمارهای آزمایشی برخوردار بود. بافت عضلانی بزغاله های دریافت کننده پروبیوتیک از درصد اسیدهای چرب اشباع کم تر و درصد بالاتر اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه و نیز نسبت بالاتر اسیدهای چرب غیراشباع به اسیدهای چرب اشباع برخوردار بود (p<0/05). اما در بافت چربی بطنی، به استثنای درصد کم تر اسیدچرب 15:0C در گروه تغذیه شده با پروبیوتیک (p<0/05)، تفاوتی در ترکیب اسیدهای چرب بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد. به طور کلی، نتایج نشان می دهند خوراندن پروبیوتیک چندسویه ای پریمالاک در سطح روزانه دو گرم به ازای هر راس قادر به ایجاد تغییر قابل ملاحظه ای در قابلیت هضم مواد مغذی جیره، عملکرد رشد، ویژگی های کیفی گوشت و ترکیب اسیدهای چرب بافت های مختلف چربی بزغاله های مرخز نبوده است.
    کلیدواژگان: افزودنی باکتریایی، بافت چربی، بزغاله مرخز، کیفیت گوشت، هضم پذیری
  • ابوذر بسطامی، علی نقی پور، علی خطیب جو*، فرشید فتاح نیا صفحات 415-428
    اثر دو نوع کیلات روی-متیونین بر عملکرد و فراسنجه های استخوانی جوجه های گوشتی با استفاده از 490 قطعه جوجه گوشتی راس-308 (یک روزه، مخلوط دو جنس) در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار، پنج تکرار و 14 جوجه در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از 1- گروه شاهد (جیره پایه)، 2 تا 4- جیره پایه+ به ترتیب 0/2، 0/4 و 0/8 میلی گرم بر کیلوگرم جیره روی-متیونین Zin-Pro® و 5 تا 7- جیره پایه+ به ترتیب 0/2،0/4 و 0/8 میلی گرم بر کیلوگرم جیره روی-متیونین سنتزشده. نتایج نشان داد که بین گروه شاهد با گروه های دریافت کننده هر دو نوع مکمل روی-متیونین از لحاظ خوراک مصرفی، وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک و شاخص تولید اروپایی، درصد لاشه، ران و سینه، غلظت سرمی گلوکز، کلسترول کل، لیپوپروتیین با دانسیته خیلی کم و لیپوپروتیین با دانسیته بالا، تری گلیسرید و کلسیم و فعالیت آنزیم های آلکالین فسفاتاز، آسپارتات آمینوترانسفراز و گلوتامات ترانس آمیناز، فراسنجه های استخوان درشت نی شامل وزن، درصد ماده خشک و خاکستر، طول، عرض و قطر و درصد فسفر و کلسیم استخوان تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما جوجه های دریافت کننده جیره دارای هر دو منبع روی-متیونین دارای غلظت روی سرم خون و استخوان بیش تر، طول پرز و نسبت طول پرز به عمق کریپت بیش تر و عرض پرز کم تر در ناحیه ژژنوم و ایلیوم بودند (p<0/05). به طورکلی، هر دو کیلات روی-متیونین دارای تاثیر تقریبا یکسانی بر عملکرد، مورفولوژی روده و خصوصیات استخوان درشت نی بودند و نوع ایرانی قابلیت جایگزینی با نوع خارجی را دارد. مطالعات بیش تر در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استخوان درشت نی، جوجه گوشتی، عملکرد، کیلات روی-متیونین، مورفولوژی روده
  • مرتضی پاشایی جلال، آناهیتا بهرامی باباعلی، فاطمه تابنده، سید داود شریفی* صفحات 429-443

    تاثیر پروبیوتیک و پری بیوتیک تولید داخل کشور بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، فعالیت میکروبی و متابولیت های سرم با استفاده از 720 قطعه جوجه گوشتی نر سویه تجاری راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 3×3 با سه سطح پروبیوتیک (بدون پروبیوتیک، پروبیوتیک نوع یک و پروبیوتیک نوع دو) و سه سطح پری بیوتیک (بدون پری بیوتیک، پری بیوتیک نوع یک و پری بیوتیک نوع دو)، در قالب طرح کاملا تصادفی با نه گروه آزمایشی و چهار تکرار و 20 پرنده در هر تکرار بررسی شد. در سن 21 و 38 روزگی دو پرنده از هر تکرار با وزن نزدیک به میانگین، انتخاب و پس از توزین کشتار شدند. سپس از محتویات ایلیوم و روده های کور آن ها برای بررسی فلور میکروبی (باکتری های اسیدلاکتیک و ای کولای) نمونه برداری شد. پرندگانی که با جیره های حاوی پروبیوتیک نوع دو تغذیه شده بودند ضریب تبدیل کم تری داشتند (p<0/05). تغذیه جیره های حاوی پری بیوتیک نوع یک و هم چنین جیره های حاوی پروبیوتیک نوع دو و جیره های حاوی ترکیبی از پروبیوتیک نوع دو با دو نوع پری بیوتیک مورد آزمایش، غلظت کلسترول و LDL سرم را کاهش دادند (p<0/05). تاثیر تیمارهای آزمایشی بر بازده لاشه معنی دار نبود، اما پرندگانی که از جیره های حاوی پری بیوتیک نوع یک تغذیه کردند چربی بطنی کم تری داشتند (p<0/05). در سن 21 روزگی جمعیت ای کولای در ایلیوم و روده های کور پرندگانی که پروبیوتیک، پری بیوتیک و ترکیب آن ها را دریافت کردند کاهش یافت (p<0/05). در سن 38 روزگی، تغذیه پرندگان با پروبیوتیک و پری بیوتیک و ترکیب آن ها جمعیت ای کولای را در روده های کور کاهش و جمعیت لاکتوباسیلوس ها را در ایلیوم افزایش داد (p<0/05). نتایج این آزمایش نشان داد که انواع پروبیوتیک و یا پری بیوتیک مورد آزمایش در این پژوهش اثرات مثبتی بر افزایش باکتری های مفید روده (لاکتوباسیلوس)، صفات بیوشیمیایی خون و ضریب تبدیل در جوجه های گوشتی دارند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پری بیوتیک، جوجه های گوشتی، عملکرد، فلور میکروبی
  • هوشنگ لطف اللهیان، حسین منافی راثی*، عباس نجم آبادی صفحات 445-459
    در پژوهش حاضر اثرات استفاده از پودر ریشه رازیانه در جیره غذایی بر عملکرد تولیدی، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی نژاد آرین با استفاده از 480 قطعه جوجه یک روزه با شش تیمار، چهار تکرار و 20 قطعه (نر و ماده) در هر تکرار به مدت 42 روز در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. آزمایش گروه های آزمایشی شامل گروه اول یا شاهد که فقط جیره پایه را دریافت نمودند، گروه های دوم، سوم، چهارم، پنجم و ششم به ترتیب جیره پایه را به همراه دو، چهار، شش گرم پودر ریشه رازیانه، 250 میلی گرم آنتی بیوتیک و 200 میلی گرم پروبیوتیک در کیلوگرم جیره غذایی دریافت نمودند. نتایج نشان داد که پودر ریشه رازیانه بر وزن زنده، ضریب تبدیل خوراک، درصد ماندگاری جوجه ها و شاخص تولید در کل دوره تاثیر معنی داری نداشت. خوراک مصرفی در کل دوره تحت تاثیر تیمارهای حاوی رازیانه و آنتی بیوتیک قرار گرفت و نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (p<0/05). تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی داری بر اجزای لاشه پرندگان نداشتند. عیار پادتن علیه گلبول قرمز گوسفندی (SRBC) و ایمنوگلوبولین جی در تیمارهای مصرف کننده پودر ریشه رازیانه نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود (p<0/05). تیمار رازیانه بر بهبود قابلیت نگهداری گوشت جوجه ها و کاهش مالون دی آلدهید‏ (MDA) تاثیر معنی دار داشت (p<0/05). با توجه به نتایج این آزمایش و مشاهده تاثیرات مثبت استفاده از پودر ریشه گیاه رازیانه بر پاسخ های ایمنی و قابلیت نگهداری گوشت جوجه های گوشتی، استفاده از آن به میزان دو گرم در کیلوگرم جیره غذایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، سویه آرین، ریشه رازیانه، رشد، ماندگاری گوشت
  • زهرا کردپور، سمیه سالاری* صفحات 461-471
    در مطالعه حاضر اثرات استفاده از مخمر زنده، اتولیزشده و ترکیب آن ها بر عملکرد و بافت شناسی روده در بلدرچین ژاپنی، با استفاده  از 360 قطعه جوجه یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار گروه آزمایشی و شش تکرار و 15 پرنده در هر تکرار بررسی شد. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد: تغذیه شده با جیره پایه بدون افزودنی، گروه دوم: تغذیه شده با جیره پایه حاوی 0/4درصد مخمر زنده، گروه سوم: تغذیه شده با جیره پایه حاوی 0/4درصد مخمر اتولیزشده و گروه چهارم: تغذیه شده با جیره پایه حاوی0/2 درصد مخمر زنده و 0/2 درصد مخمر اتولیزشده بودند. نتایج نشان داد که افزودن مخمر اتولیزشده بیش ترین افزایش وزن بدن را نسبت به شاهد و مخلوط آن ها در کل دوره آزمایش ایجاد کرد (p>0/05). وزن نسبی ران و پانکراس (درصدی از وزن زنده) و هم چنین طول دوازدهه در پرندگان تغذیه شده با مخمر اتولیزشده در مقایسه با تیمار شاهد و مخمر زنده افزایش نشان داد (p>0/05). بیش ترین ارتفاع پرزهای دوازدهه در پرندگان تغذیه شده با مخمر اتولیزشده و مخمر زنده در مقایسه با تیمار شاهد و مخلوط آن ها مشاهده شد (p>0/05). پرندگان تغذیه شده با مخمر اتولیزشده کاهش معنی دار باکتری های ایکولای و افزایش باکتری های لاکتوباسیلوس را در مقایسه با تیمار شاهد نشان دادند (p>0/05). نتایج نشان داد که استفاده از مخمر اتولیزشده با افزایش ارتفاع پرز دوازدهه، کاهش جمعیت میکروبی ایکولای و افزایش جمعیت لاکتوباسیلوس سکوم سبب بهبود عملکرد بلدرچین ژاپنی می شود.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، بلدرچین، پروبیوتیک، جمعیت میکروبی، مخمر
  • وحید واحدی*، شهروز معبودی، طاهر یلچی، مهدی انصاری صفحات 473-483
    در مطالعه حاضر، امکان بهبود عملکرد تولیدمثلی میش ها و وزن تولد بره ها با استفاده از تزریق ویتامین E-سلنیوم در میش های هم زمان شده فحلی با استفاده از 200 راس میش نژاد مغانی در قالب طرح کاملا تصادفی در دو گروه بررسی شدند. در گروه شاهد میش ها در طول دوره هم زمان‏سازی فحلی هیچ مکملی را دریافت نکردند، اما در گروه دوم، میش ها در روزهای اسفنج‏گذاری و اسفنج‏برداری پنج میلی لیتر ویتامین E-سلنیوم را به صورت تزریقی دریافت کردند. برای هم زمان‏سازی، میش ها به مدت 14 روز اسفنج حاوی پروژسترون دریافت کردند و بعد از خارج نمودن اسفنج ها، 400 واحد بین المللی هورمون گونادوتروپین کوریون اسب (eCG) دریافت کرده و دو روز بعد از آن با قوچ ها جفت گیری کردند. بعد از زایش، شاخص های تولیدمثلی در هر گروه محاسبه شدند. در هر گروه آزمایشی از تعداد 20 راس میش در روزهای اسفنج گذاری و سه هفته بعد از قوچ اندازی خون‏گیری انجام و برخی فراسنجه های خونی اندازه گیری شد. نرخ زایش، بره زایی، راندمان تولید بره و نرخ دوقلوزایی در گروه شاهد کم تر از گروه تیمار بود (0/05>P). تفاوتی در وزن تولد بره ها در دو گروه مشاهده نشد. میزان گلوکز و کلسترول سرم خون سه هفته بعد از جفت گیری، در میش هایی که ویتامین E-سلنیوم دریافت کردند بالاتر بود (0/05>P). براساس نتایج حاصل، تزریق ویتامین E-سلنیوم در میش مغانی در زمان هم زمان سازی فحلی، سبب بهبود عملکرد تولیدمثلی می شود.
    کلیدواژگان: راندمان تولید بره، میش مغانی، نرخ آبستنی، ویتامین E سلنیوم، همزمان سازی فحلی
|
  • Mostafa Akbari Alaei, Javad Rezaei *, Yousef Rouzbehan Pages 357-373

    This research was conducted to compare the effect of different zinc sources on in vitro microbial populations, hydrolytic enzymes and ruminal fermentation products in sheep. Five diets without zinc supplement (control) or containing ZnSO4, ZnO, nano-ZnO and Zn-methionine were assessed. The 24 and 72-h gas tests were conducted in a completely randomized design where the microbial populations, hydrolytic enzymes, methane, antioxidant activity, organic matter digestibility (OMD), metabolizable energy (ME), truly degraded substrate (TDS), microbial biomass, partitioning factor (PF) and volatile fatty acids (VFA) were determined. Total proteolytic bacteria count and protease activity decreased due to the usage of organic, inorganic and nano-particle sources of zinc (P<0.05). The use of methionine, oxide and sulfate sources of zinc increased alpha-amylase activity (P<0.05). Total protozoa number in the 24-h incubation tended to decrease owing to dietary zinc supplements. Total cellulolytic bacteria, carboxymethyl-cellulase, microcrystalline-cellulase, filter paper-degrading activity, antioxidant capacity, microbial biomass and PF were the same among treatments. Zinc methionine, oxide and sulfate supplements increased OMD, ME, TDS and total VFA, whereas decreased ammonia and acetate:propionate ratio (P<0.05). Also, 24-h methane production decreased with the use of zinc supplements (P<0.05). Overall, the dietary addition of sulfate, oxide and methionine- sources of zinc is recommended with the aim of improving alpha-amylase activity and digestibility and reducing proteolytic activity, ammonia accumulation and methane, but feeding nano-ZnO is not recommended. More research is needed on the effect of zinc sources on rumen microorganisms and enzymes in different dietary conditions.

    Keywords: Enzyme activity, In vitro fermentation, Microbial population, zinc supplement
  • Seyed Hamid Mousavi Esfiokhi, Mohammad Reza Sahlabadi, Behzad Khorrami * Pages 375-388

    In order to investigate the chemical and nutritional characteristics of pea pod silage (PPS) and its effect on the performance of fattening lambs, 24 Zandi male lambs (initial BW, 33.5 ±1.5 kg) were used in a completely randomized design over 75 days. Experimental treatments were: 1) control; (basal diet) 2- pea pod silage (PPS replaced wheat straw and alfalfa in the basal diet). The amount of dry matter (DM), crude protein, ether extract, ash, neutral detergent fiber and acid detergent fiber of PPS were determined 20, 11.8, 1.8, 8, 62 and 20.2 percent, respectively, and pH was 6.02. The rumen degradability potential of DM and in vitro gas production potential of PPS after 96 h of incubation were estimated 83 and 58.6 percent, respectively. The use of PPS in fattening lambs rations improved the final body weight and increased the daily weight gain (P<0.05). The amount of DM digestibility was affected by the treatment (P<0.05), but digestibility of other nutrients was not affected by the experimental treatment. Blood parameters (cholesterol, triglyceride, HDL and LDL) were not affected by the experimental treatments, except for the glucose, which significantly decreased by feeding PPS (P<0.05). The experimental treatments had no significant effect on carcass traits. Based on the results of this study, the use of pea pod silage as a cost-effective alternative forage in replacement with common forages such as wheat straw and alfalfa can improve the performance of fattening lambs.

    Keywords: Blood parameters, digestibility, Fattening lambs, Pea pod silage, Performance
  • Abdolhakim Toghdory *, Taghi Ghoorchi, Mohammad Asadi, Javad Zareie Pages 389-398
    In order to investigate the effect of feeding milk enriched with garlic powder on performance, digestibility of nutrients, diarrhea status and blood parameters in suckling lambs, twenty-four newborn lambs (birth weight 3.7±0.5) were randomly placed in three treatments and eight replications. The lambs of the control group were fed with milk without garlic powder and the other groups were fed with 1.5 and 3 grams of garlic powder per day, respectively, for 45 days. The results obtained from this research showed that consumption of garlic powder in suckling lambs led to improvement in daily weight gain, final weight and starter feed consumption (P<0.05). Also, treatments caused a significant increase in digestibility of nutrients (P<0.05). The use of garlic powder in experimental lambs improved stool consistency and significantly reduced the number of lambs with diarrhea and the average days of diarrhea (P<0.05). By adding garlic powder, the concentration of glucose and high-density lipoprotein increased (P<0.05). In addition, garlic powder caused a significant decrease in the level of triglyceride, cholesterol and low density lipoprotein in plasma (P<0.05). However, different levels of garlic powder did not make a significant difference on the concentration of urea, albumin, globulin and the ratio of albumin to globulin. According to the present results, it is possible to use garlic powder up to the level of at least 1.5 grams per day as a food additive to improve the performance and health of suckling lambs.
    Keywords: Blood parameters, Diarrhea, garlic powder, nutrients digestibility, Suckling lambs
  • Reza Naseri Harsini *, Farokh Kafilzadeh Pages 399-414
    Sixteen male Markhoz kids (13.2±1.6 kg live body weight, 3 months old) were used to evaluate the effects of a commercial bacterial probiotic supplement on growth performance, nutrients digestibility, meat quality attributes and fatty acid profile of triceps brachii muscle and omental fat based on a completely randomized design with two treatments and eight replicates. The Primalak probiotic was fed daily in the amount of two grams to each kid in the respective treatment. Growth performance parameters, including average daily feed intake, average daily weight gain, and feed conversion ratio were not affected by bacterial probiotic feeding. Digestibility of diet’s chemical components showed no significant difference between treatments. Similarly, the quality attributes of triceps brachii muscle, including pH24, drip loss, water holding capacity, and chemical composition had similar values in both experimental treatments. Kids with access to bacterial probiotic had significantly lower saturated fatty acids, higher mono-unsaturated fatty acids and greater unsaturated to saturated fatty acids ratio in examined muscle (P<0.05). However, with the exception of lower C15:0 concentration in kids receiving bacterial probiotic (P<0.05), fatty acids profile in omental fat tissue did not change in response to probiotic consumption. It can be concluded that Primalak multi-strain probiotic with the mentioned dosage (2g/d/h) is not an effective additive to make significant changes in nutrients digestibility, Markhoz kid’s performance, meat quality attributes and fatty acids profile of different fat tissues.
    Keywords: Bacterial additive, digestibility, Fat depot, Meat quality, Markhoz kids
  • Abuzar Bastami, Ali Naghipour, Ali Khatibjoo *, Farshid Fattahnia Pages 415-428
    In this experiment, the effect of two types of zinc-methionine (Zn-Met) chelate on performance and bone characteristics of broiler chickens were considered in a completely randomized design, using 490 Ross-308 broiler chickens (one-d-old, mixed sexes) with 7 treatments, 5 replicates and 14 birds in each replicate. Treatment consisted of: 1) control (basal diet), 2-4) control + 0.2, 0.4 and 0.8 mg/kg Zn-Meth of Zin-Pro® respectively and 5-7), control + 0.2, 0.4 and 0.8 mg/kg zn-Met synthetized by Ilam University. Results showed that as compared to group, none of zn-Met source had significant effect on broiler chickens feed intake, body weight, FCR and EPEF, carcass and breast and thigh percentages, serum glucose, triglyceride, cholesterol, LDL-cholesterol and HDL-cholesterol, triglyceride and Ca concentrations, activity of Alkaline phosphatase, Aspartate transaminase and Alanine aminotransferase enzymes and tibia characteristics including weight, dry matter and ash percentages, length, width and diameter and P and Ca percentages (P < 0.05) while broilers fed diet containing Zn-Meth had higher serum and tibia Zn concentration, higher villous height and villous height to crypt depth ratio and lower villous width in ileum and jejunum as compared to negative control group (P < 0.05). Generally, both of the chelates had similar effects on broiler chicken’s performance, small intestine morphology and tibia traits and Iranian kind of Zn-Meth has capability to substitution with foreign source of it although needs to further investigations.
    Keywords: Broiler Chicken, Performance, small intestine morphology, tibia bone, Zinc-methionine chelate
  • Morteza Pashaei Jalal, Anahita Bahrami Babaali, Fatemeh Tabandeh, Seyed Davood Sharifi * Pages 429-443

    Effect of different sources of probiotic and prebiotic on growth performance, carcass characteristics, intestinal microflora, and blood metabolites using 720 Ross 308 commercial male broiler chickens in a 3×3 factorial experiment with three levels of probiotic (without probiotic, probiotic type I and type 2) and three levels of prebiotic (without prebiotic, prebiotic type 1 and type II), in a completely randomized design with nine experimental groups (four replications and 20 birds were studied in each replication. Birds that were fed with diets containing type 2 probiotics had a lower conversion factor (P<0.05). Diets containing prebiotic type 1 as well as diets containing probiotic type II and diets containing probiotic type II and two prebiotics under test reduced serum cholesterol and LDL concentrations (P < 0.05). The effect of the experimental treatments on carcass fat was not significant, but the birds fed diets containing prebiotic type 1 had less abdominal fat (P<0.05). At 21 days old, the population of E. coli in the ileum and ceca of birds that received probiotics, prebiotics, and their combinations decreased (P < 0.05). At 38 days of age, feeding the birds with probiotics and prebiotics and a combination of them reduced the population of E. coli in the ceca and increased lactobacillus in the ileum (P < 0.05). The results of this experiment showed that probiotics or prebiotics assayed in this study have positive effects on the increase of beneficial intestinal bacteria (Acid lactic bacteria), blood biochemical traits, and FCR in broiler chickens.

    Keywords: Broilers, Performance, microflora, Prebiotic, Probiotic
  • Hoshang Lotfollahian, Hossein Manafi Rasi *, Abbas Najmabadi Pages 445-459
    To investigate the effects of using fennel root powder in the diet on the productive performance, immune responses, and meat quality of Arian broiler day-old chicks, an experiment was carried out in a completely randomized design with six treatments, four replicates and 20 (male and female) in each, for 42 days. The experimental groups include: 1- basic diet (control) 2- basic diet + 2 g/kg fennel root powder 3- basic diet + 4 g/kg fennel root powder 4- basic diet + 6 g/kg fennel root powder 5- basic diet + 250 mg/kg antibiotic and 6- basic diet + 200 mg/kg probiotic. The live weight , livability percentage , the production index and carcass characteristics were not affected by the experimental treatments during the whole period. In contrast, the average feed consumption in the whole period was affected by the treatments containing fennel and antibiotics (P<0.05). The antibodies against sheep red blood cells (SRBC) and immunoglobulin G were higher in the treatments using fennel root powder compared to the control treatment (P<0.05). The use of fennel root powder at all levels, reduced MDA after seven days of keeping meat in the refrigerator at 4 degrees Celsius (P<0.05). In conclution, regarding the positive effects of using fennel root powder on the immune responses and meat preservation of broilers, it is recommended to use it at the rate of 2 grams per kilogram of diets.
    Keywords: Arian strain, Fennel root, Growth, immune response, Meat preservation
  • Zahra Kordpour, Somayyeh Salari * Pages 461-471
    In order to investigate the effects of using live, autolyzed yeast and their combination on performance, and intestinal histology in Japanese quail, 360 of one-day-old chicks were used. Birds were randomly divided into 4 experimental groups in a completely randomized design with 6 replicates. The experimental groups included the control group: fed with basal diet without additives, the second group: fed with basal diet containing 0.4% live yeast, the third group: fed with basal diet containing 0.4% autolyzed yeast and the fourth group: fed with basal diet containing 0.2% live yeast and 0.2% autolyzed yeast. The results showed that the addition of autolyzed yeast caused the greatest increase in body weight gain compared to the control and their mixture in the whole period of experiment (P<0.05). The weight of thigh and pancreas as well as the length of duodenum increased significantly in birds fed with autolyzed yeast compared to live yeast and their mixture (P<0.05). The highest height of duodenal villi was observed in birds fed with autolyzed yeast and live yeast compared to the control treatment and their mixture. Birds fed with autolyzed yeast showed a significant decrease in E. coli bacteria and an increase in Lactobacillus bacteria (P<0.05). The results showed that the use of autolyzed yeast as well as live yeast can be useful in feeding Japanese quails due to improving performance, increasing the height of duodenal villi, reducing the microbial population of E. coli and increasing the cecal population of Lactobacillus.
    Keywords: Histology, Microbial population, Probiotic, quail, Yeast
  • Vahid Vahedi *, Shahrooz Mabodi, Taher Yalchi, Mehdi Ansari Pages 473-483
    The aim of the current study was to improve the reproductive performance and birth weight of lambs using vitamin E and selenium (Ese) injection in estrus-synchronized Moghani ewes. In this research, a total of 200 Moghani ewes were divided into two groups in a completely randomized design. In the control group, only estrus synchronization was performed, but the second group was received two intramuscular injections of Ese (5 ml) on the days of sponging and sponge removal. Synchronization of estrus was done by inserting intravaginal sponges for 14 days followed by 400 IU eCG at sponge withdrawal. Two days after sponge withdrawal, ewes were joined with fertile rams. Twenty ewes from each group were selected randomly and their blood was sampled. The first and second blood samplings were done before inserting intravaginal sponges and three weeks after ram exposure, respectively. Then, some blood plasma metabolites were determined. After parturition, reproductive traits were calculated in each group. According to the results, lambing rate, fecundity rate, lamb production efficiency and twinning rate were higher in Ese group (88, 111, 126.1, 21.6 respectively) compared to control (73, 84, 112.3, 12.3 respectively). The birth weight of lambs did not significantly differ between the groups. Glucose and cholesterol concentration of blood were significantly higher in group receiving Ese three weeks after mating. In conclusion Ese injection improved the reproduction performance in Moghani ewes.
    Keywords: Estrus synchronization, Moghani ewe, pregnancy rate, prolificacy, Vitamin Ese