فهرست مطالب

طب دریا - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1402)

مجله طب دریا
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن عباسی فرج زاده، امیر واحدیان عظیمی، لیلا کریمی* صفحات 129-135
    زمینه و هدف

    رضایت بیمار یکی از شاخص های سنجش کارایی و کیفیت خدمات ارایه شده به مراجعین است. هدف از این مطالعه تعیین میزان رضایتمندی بیماران از خدمات ارایه شده در یکی از بیمارستان های منتخب نیروی دریایی بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی بر روی 260 بیمار ترخیص شده از یکی از بیمارستان های نیروی دریایی که به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1398 انتخاب و انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه 48 سوالی رضایت بیمار بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد) و برای ارتباط بین رضایت و ویژگی های جمعیت شناختی از آزمون های t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    میزان رضایت در بخش های پزشکی و غیرپزشکی در سطح بالایی قرار داشت. خدمات تسهیلات و خدمات پذیرش کمترین سطح رضایت را داشتند. متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل و تعداد بستری با رضایت رابطه آماری معنی داری نداشتند در حالی که تعداد مراجعات و علت مراجعه با رضایت رابطه آماری معنی داری داشتند.

    نتیجه گیری

     با توجه به رضایت کمتر بیماران از خدمات بهداشتی و نظافتی در بخش های پزشکی و پذیرش در بخش های غیرپزشکی، لازم است با جستجوی علل نارضایتی بر اساس علت، روش مدیریت این بخش ها برای بهبود رضایتمندی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیمار، رضایت بیمار، بیمارستان نظامی
  • علی طاهری*، سارا کاظمی خاناپشتانی، روح الله زارع صفحات 136-144
    زمینه و هدف

    برای مبارزه با میکروارگانیسم های بیماری زای غذایی جستجوی ترکیبات ضد میکروبی جدید ضروری است. در این میان اسفنج های دریایی به دلیل متابولیت های ثانویه، منابع بالقوه عوامل ضد میکروبی جدید می باشند. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره آلی متانولی اسفنج دریایی هالیکلونا ایمپلکسا جمع آوری شده از چابهار بررسی شد.

    روش ها

    این مطالعه در دو غلظت 3 و 5 میلی گرم در میلی لیتر روی دو سویه باکتریایی از عوامل بیماری زای غذایی شامل اشریشیاکلی و سودوموناس آیروژینوزا توسط آزمون حساسیت به انتشار دیسک و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) انجام شد. تجزیه آماری با آنالیز واریانس یک طرفه و مقایسه میانگین ها با پس آزمون توکی انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین تاثیر در غلظت 5 میلی گرم در میلی لیتر با قطر هاله عدم رشد (1/7±11/033) و (0/702±12/033) میلی متر به ترتیب برای باکتری اشریشیاکلی و سودوموناس آیروژینوزا به دست آمد که با جنتامایسین اختلاف داشت (0/05>p). حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اسفنج هالیکلونا ایمپلکسا در باکتری اشریشیاکلی در 1 میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد و در باکتری سودوموناس آیروژینوزا در غلظت 3 میلی گرم در میلی لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی در باکتری اشریشیاکلی در غلظت 3 میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد و در سویه سودوموناس آیروژینوزا مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت که عصاره اسفنج دریایی هالیکلونا ایمپلکسا دارای اثر ضد باکتریایی علیه سویه های بیماری زای اشریشیاکلی و سودوموناس آیروژینوزا می باشد. از این رو، عصاره این اسفنج می تواند جهت استفاده در بسته بندی مواد غذایی مورد مطالعه تکمیلی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسفنج دریایی، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی، ضد میکروبی، هالیکلونا ایمپلکسا
  • فرشاد حیدری بنی، محمد نوبخت، امیر واحدیان عظیمی*، سید شهرام میرزمانی، سید طیب مرادیان، عباس عبادی، مرتضی کاملی مراندینی صفحات 145-154
    زمینه و هدف

    طب دریا یکی از رشته های علوم پزشکی است که با سلامتی و ایمنی افراد مرتبط با دریا سر و کار دارد؛ با این حال سرفصل های درس طب دریا برای آموزش به دانشجویان هنوز مشخص نشده است. مطالعه حاضر با هدف مشخص کردن سرفصل های آموزشی درس طب دریا انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوای قراردادی بین سالهای 1401-1400 در تهران انجام گرفت. تعداد دوازده تفر از متخصصان و خبرگان که دارای تجربه در حوزه طب دریا بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. مصاحبه های نیمه ساختارمند صورت گرفت و سپس به دقت و کلمه به کلمه نوشته و با استفاده از روش تحلیل محتوای گرانهایم و لاندمن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    شش طبقه اصلی و 25 زیرطبقه از تجریه و تحلیل داده ها استخراج شد. طبقات شامل آشنایی با دریا و طب دریا، بهداشت در دریا، بیماری ها و آسیب های جسمی در دریا، غواصی و پزشکی هایپربار، مراقبت های اورژانسی در دریا و روانشناسی در دریا به عنوان سرفصل های آموزشی اصلی درس طب دریا پیشنهاد می گردند.

    نتیجه گیری

     طب دریا یک رشته تخصصی و گسترده است که دانشجویان علوم پزشکی در دوره عمومی خود نیاز است که با موضوعات اصلی این درس که در این مطالعه به آنها اشاره شده است، آشنا شوند.

    کلیدواژگان: طب دریا، پزشکی دریایی، بیماری های دریا
  • ناهید قادری آذرخوارانی، فاطمه عیسی زاده*، حسن شیخیانی، نیلوفر طهمورسی صفحات 155-163
    زمینه و هدف

    یکی از کارهای موثر جهت بهبود کیفیت زندگی دریانوردان، بررسی روابط زناشویی آن ها است؛ لذا، هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی معنویت درمانی بر سازگاری زناشویی و تعهد زناشویی در دریانوردان شهر بوشهر بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود و جامعه آماری آن را مردان دریانورد شهر بوشهر تشکیل دادند. در این مطالعه از 1 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل بهره گرفته شد و افراد موجود در گروه آزمایش، به مدت 14 هفته معنویت درمانی دریافت نمودند. همچنین پرسشنامه های پژوهش که شامل مقیاس تجدید نظر شده سازگاری دو نفره و پرسشنامه تعهد زناشویی بود در مرحله پیش آزمون و پس آزمون توسط اعضای هر دو گروه تکمیل شد. در پژوهش حاضر داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواراینس چند متغیری (مانکوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    متغیرهای سازگاری زناشویی و تعهد زناشویی در پیش آزمون در دو گروه کنترل و آزمایش با هم تفاوت معناداری ندارند؛ اما، در پس آزمون متفاوت هستند؛ به عبارت دیگر متغیر مستقل گروه موثر واقع شده است و معنویت درمانی توانسته است، در نتایج گروه آزمایش موثر باشد. به عبارت دیگر، معنویت درمانی گروهی بر سازگاری زناشویی و تعهد زناشویی در دریانوردان تاثیر دارد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، با استفاده از معنویت درمانی می توان بهبود معنادار و قابل ملاحظه ای را در سازگاری زناشویی و تعهد زناشویی مردان دریانورد ایجاد نمود؛ لذا، توصیه می شود از معنویت درمانی جهت بهبود سازگاری زناشویی و تعهد زناشویی دریانوردان بهره برد.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، دریانوردان، سازگاری زناشویی، معنویت درمانی گروهی
  • مهدی ملازداه*، رضا شربت زاده، اسماعیل کرمی، سجاد محمدیاری صفحات 164-171
    زمینه و هدف

    گذشته از پیشرفت های تاکتیکی و فنی در علوم نظامی و تسلیحاتی، مولفه روانی جنگ و آمادگی در سال های اخیر بیشتر موردتوجه قرارگرفته است، هدف پژوهش حاضر اثربخشی تمرینات EFT بر فاکتورهای آمادگی جسمانی دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) در سال 1401 بود که 30 تن از آنها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به 2 گروه مداخله (15 تن) و کنترل (15 تن) تقسیم شد. در مرحله پیش آزمون ابتدا، از همه 30 تن آزمون ACRT گرفته شد سپس در جلسه ای به گروه مداخله که 15 تن بودند، تکنیک EFT و نحوه تمرینات آن آموزش داده شد و آن ها به همراه تمرینات بدنی که روزانه داشتند 10 جلسه تکنیک EFT تمرین کردند؛ و گروه کنترل که 15 تن بودند فقط تمرینات بدنی که روزانه داشتند را در این 10 جلسه تمرین کردند. بعد از اتمام 10 جلسه تمرین مرحله پس آزمون همانند پیش آزمون انجام شد. تحلیل داده​های مربوط به فاکتورهای آمادگی جسمانی با آزمون تی همبسته در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین دوی 70 متر در گروه  EFTاز 77/0±15/9 به 75/0±60/8 و میانگین حمل مجروح در این گروه از 44/1±16/9 به 35/1 ± 50/8 ثانیه کاهش یافت که با توجه به سطح معنی‏داری 05/0 تفاوت معنی‏دار در عملکرد قابل مشاهده می‏باشد (P-Value<0.05).

    نتیجه گیری

     به طورکلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بعد از ضربه زدن به نقاط مریدین و خودگفتاری عملکرد دانشجویان دانشگاه امام علی بهبود یافت. لذا، پیشنهاد می شود مربیان و فرماندهان ارتش EFT را در کنار برنامه های جسمانی خود برای بهبود عملکرد دانشجویان و سربازان مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: EFT، فاکتورهای آمادگی جسمانی، حمل مجروح
  • روح الله زارع*، سلیم شریفیان صفحات 172-179
    زمینه و هدف

    در گروه پروتیین های حیوانی، استفاده از آبزیان همواره به عنوان یکی از مهم ترین منابع پروتیینی مطرح بوده است، چرا که از لحاظ تغذیه ای دارای مقادیر قابل توجهی از اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره، کلسترول کم، برخی از انواع ویتامینها و مواد معدنی و نیز پروتیینهایی با ارزش غذایی بالا می باشند. در مطالعه حاضر الگو و سرانه مصرف ماهی در خانوارهای شهری بندر چابهار در سال 1399 بررسی گردید.

    روش ها

    در این مطالعه، با توجه به جمعیت شهر چابهار، تعداد 383 پرسشنامه تهیه و به صورت حضوری توسط پرسش شوندگان تکمیل شد. برای برآورد متوسط میزان مصرف ماهی از فرمول استاندارد استفاده شد. از کل افراد مصاحبه شده 22/52 درصد خانم و 78/47 درصد بودند. بیش ترین رده سنی افراد مصاحبه شده متعلق به گروه سنی 45-36 سال بود. از لحاظ تعداد افراد خانوار و نوع شغل، به ترتیب خانوارهای با 3 یا 4 فرزند و شغل دولتی، بالاترین فراوانی را داشتند.

    یافته ها

    اولویت مصرف گوشت در بین خانوارهای چابهاری به ترتیب گوشت مرغ، گوشت قرمز و ماهی بود. بیش از 34 درصد از خانوارها مصرف ماهی بیش از 6 بار در ماه داشتند. ماهیان دریایی (شامل کوتر، شیر و حلوا) اولویت اصلی خرید ماهی در بیش از 94 درصد از خانوارهای چابهار بود. نتایج هم چنین نشان داد که "تازگی" و "مفید بودن" ماهی به ترتیب اولویت اصلی و معیار انتخاب ماهی در بین پرسش شوندگان بوده است.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر سرانه مصرف آبزیان در خانوارهای شهری چابهار برابر با 13/27 کیلوگرم/ فرد/ سال به دست آمد که نشان دهنده وضعیت مناسب مصرف ماهی به عنوان یک منبع پروتیینی باارزش در شهر چابهار است.

    کلیدواژگان: ماهی، سرانه مصرف، الگوی خرید، بندر چابهار
  • احمد عامریون، طه نصیری، مهدی راعی، محمد مسگرپور، مرتضی رحیمی* صفحات 180-195
    زمینه و هدف

    پاسخگویی به عنوان یکی از اهداف اصلی نظام سلامت برای سیاست گذاران و مدیران موضوع بسیار مهمی است.

    روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و به صورت مقطعی در بهار و تابستان سال 1401 اجرا شد. برای جمع آوری و اندازه گیری داده های مورد نیاز پژوهش از دو پرسشنامه برای سنجش اعتماد عمومی و پاسخگویی استفاده شده و پرسشنامه های پژوهش بین 610 مراجعه کننده با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ایی تقسیم گردید، لذا تعداد نمونه در بیمارستان چالوس 250 نفر و در بیمارستان ولایت ساری 360 نفر می باشد.

    یافته ها

    یافته های پرازش مدل های رگرسیونی و مدل معادلات ساختاری حاکی از آن است که بین ابعاد ارتباطات، شان و مرتبه، استقلال، محرمانگی اطلاعات، حق انتخاب و امکانات فیزیکی با تمامی ابعاد اعتماد عمومی و میانگین کل نمره اعتماد عمومی ارتباط آماری مثبت وجود دارد (0.05 >P-value). بعد اقدام سریع بجز در دو بعد اعتماد عمومی (سیاست کلان و ارتباطات و اطلاعات) و بعد حمایت اجتماعی نیز بجز با بعد سیاست کلان که ارتباط معناداری با هم ندارند با ابعاد دیگر اعتماد عمومی ارتباط آماری مثبت دارد. نتایج مدل رگرسیونی نشان داد تمام متغیرهای پاسخگویی به جز اقدام سریع (p=0.195)، حق انتخاب (p=0.469) و حمایت اجتماعی (p=0.253) ارتباط آماری معناداری با اعتماد عمومی داشتند (P<0.05).

    نتیجه گیری

    پاسخگویی به عنوان یک معیار کیفی ارتباط موثری با اعتماد عمومی و تصویر شفافی از عملکرد بیمارستان ها دارد و پاسخگویی بیمارستان ولایت ساری  نسبت به بیمارستان امام رضا(ع) چالوس بهتر بوده است.

    کلیدواژگان: اعتماد عمومی، پاسخگویی، دریافت کنندگان خدمات سلامت
  • سارینا جعفری، محمدحسین موثق* صفحات 196-203
    زمینه و هدف

    از علل آلودگی اکوسیستم آبی با فلزات سنگین می توان به فعالیت های مختلف طبیعی و انسانی، تجزیه ناپذیری زیستی و سمیت موجود در غلظت های کم فلزات اشاره کرد، که این علل می توانند تهدیدی جدی برای محیط زیست و انسان باشند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان تجمع سرب و کادمیوم در بافت خوراکی (عضله و پوست) ماهی سفید دریا و قزل آلای پرورشی در شهر گنبد کاووس بود.

    روش ها

    به منظور بررسی غلظت های سرب و کادمیوم، 25 نمونه ماهی سفید و 25 نمونه ماهی قزل آلا از فروردین ماه تا خرداد ماه سال 1401 به صورت تصادفی از مراکز عرضه ماهی در شهر گنبدکاووس جمع آوری گردید. میزان سرب و کادمیوم در نمونه ها با استفاده از روش جذب اتمی با کوره گرافیتی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میزان غلظت سرب و کادمیوم در ماهی سفید به ترتیب 30/22±587 و 07/6±89/120 میکروگرم در کیلوگرم و در ماهی قزل آلا 89/72±9/323 و 98/3±37/62 میکروگرم در کیلوگرم بود. ازلحاظ میزان سرب و کادمیوم مقادیر در نمونه های ماهی سفید به صورت معنی داری بیش از نمونه های ماهی قزل آلا بود. میزان سرب و کادمیوم در نمونه های ماهی سفید بیش از حد مجاز استاندارد اتحادیه اروپا بود در صورتی که در ماهی قزل آلا به ترتیب 30% و 36%  کل نمونه ها بیش از حد استاندارد اتحادیه اروپا بودند.

    نتیجه گیری

    میزان آلودگی ماهی سفید با سرب و کادمیوم به نسبت ماهی قزل آلا در شهر گنبد کاووس بالا بود. پیشنهاد می شود که برای پیدا کردن علل و ارایه راهکار برای این موارد، میزان این فلزات به صورت دوره ای در ماهی سفید در شهر گنبد کاووس توسط ارگان های نظارتی اندازه گیری شود. ورود فاضلاب انسانی و صنعتی از ایران و سایر کشورهای حوزه دریای خزر و پایین آمدن تراز آب دریای خزر باعث تشدید آلودگی با فلزات سنگین در مواد غذایی با منشا دریایی می شود. بنابراین از آلودگی منابع آبی مناطقی نظیر خلیج گرگان با فاضلاب ها باید جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: ماهی سفید، ماهی قزل آلا، سرب، کادمیوم
|
  • Mohsen Abbasi Farajzadeh, Amir Vahedian Azimi, Leila Karimi* Pages 129-135
    Background and Aim

    Patient satisfaction is one of the indicators for measuring the efficiency and quality of services provided to clients. The purpose of this study was to determine the level of patients' satisfaction with the services provided in one of the selected military hospitals.

    Methods

    This descriptive study was conducted on 260 patients discharged from one of the naval hospitals, which was selected and conducted by available sampling method in 2018. The data collection tool was a 48-question patient satisfaction questionnaire whose validity and reliability were confirmed in previous studies. Descriptive statistics (frequency, percentage) were used for data analysis, and independent t-tests, one-way analysis of variance, and Pearson were used for the relationship between satisfaction and demographic characteristics.

    Results

    The level of satisfaction in medical and non-medical departments was at a high level. Facility services and reception services had the lowest level of satisfaction. The variables of age, gender, marital status, and number of hospitalizations had no significant statistical relationship with satisfaction, while the number of referrals and reason for referral had a significant statistical relationship with satisfaction.  

    Conclusion

    Considering the low satisfaction of patients with health and hygiene services in medical departments and admission in non-medical departments, it is necessary to investigate the management method of these departments to improve satisfaction by searching for the causes of dissatisfaction based on the cause.

    Keywords: patient, patient satisfaction, hospital military
  • Ali Taheri*, Sara Kazemi Khanaposhtani, Rouholah Zare Pages 136-144
    Background and Aim

    To fight food pathogenic microorganisms, it is necessary to search for new antimicrobial compounds. Marine sponges are potential sources of new antimicrobial agents due to secondary metabolites. This study investigated the antibacterial effect of methanolic extract of H. implexa sea sponge collected from Chabahar.

    Methods

    This study investigated at two concentrations of 3 and 5 mg/ml of the methanolic extract against two foodstuffs bacteria of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa by disc diffusion sensitivity test, minimum inhibitory concentration (MIC), and minimum bactericidal concentration (MBC). Statistical analysis was done with One-Way Analysis of Variance and comparison of means with Tukey's test.

    Results

    According to the results, the highest effects were obtained on concentrations of 5 mg/ml with 11.03±1.7 and 12.033±0.702 mm diameters of non-growth halos for Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, respectively, and showed significant difference by Gentamycin (p<0.05). The minimum inhibitory concentration of H. impelxa sponge organic extract in Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa was observed at 1 and 3 mg/ml concentration, respectively. Minimum bactericidal concentration observed in Escherichia coli at 3 mg/ml concentration and no effect on Pseudomonas aeruginosa strain observed.  

    Conclusion

     Based on the results, H. impelxa sea sponge extract has a good antibacterial effect on pathogenic bacteria of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Therefore, the extract of this sponge can be further studied for use in food packaging.

    Keywords: Marine Sponge, Minimum Inhibitory Concentration, Minimum Bactericidal Concentration, Antibiotic, Haliclona implexa
  • Farshad Heidari-Beni, Mohammad Nobakht, Amir Vahedian-Azimi*, Seyed Shahram Mirzamani, Seyed Tayeb Moradian, Abbas Ebadi, Morteza Kameli Morandini Pages 145-154
    Background and Aim

    Marine medicine is one of the medical science fields that deals with the health and safety of people related to the sea but marine medicine syllabus for education to students is not specified yet. The present study aimed to specify the syllabus of marine medicine education.

    Methods

     This qualitative study was conducted through inductive content analysis approach between 2021-2022 in Tehran, Iran. A total of 12 person that were expert and have experience with marine medicine were selected by purposive sampling method. A semi-structured interview was conducted, then carefully transcribed and analyzed using Graneheim & Lundman qualitative content analysis approach.

    Results

    Six category and twenty-five subcategories emerged after data analysis. Categories include introduction to the sea and marine medicine, health at sea, common diseases and injuries in the sea, diving and hyperbaric medicine, emergency care at sea and psychology at the sea.  

    Conclusion

     Marine medicine is an extent and specialized medical field and medical science students in their general course just needs to educated by its main topics.

    Keywords: Marine medicine, Maritime medicine, Marine disease
  • Nahid Ghaderi Azarkhavarani, Fatemeh Eisazadeh*, Hasan Sheikhiani, Niloufar Tahmouresi Pages 155-163
    Background and Aim

    One of the most effective ways to improve the quality of life of seafarers is to examine their marital relationships. Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of spiritual therapy on marital adjustment and marital commitment among sailors in Bushehr city.

    Methods

    The present study was a semi-experimental type and its statistical population consisted of sailor men of Bushehr city. In this study, 1 experimental group and 1 control group were used, and the people in the experimental group received spiritual therapy for 14 weeks. Also, the research questionnaires, which included the revised scale of two-person compatibility and the marital commitment questionnaire, were completed by the members of both groups in the pre-test and post-test stages. In the present study, the data was analyzed using the statistical method of multivariate covariance analysis (MANCOVA).

    Results

    There is no significant difference in the variables of marital compatibility and marital commitment in the pre-test in the control and experimental groups. However, they are different in the post-test; In other words, the independent variable of the group has been effective and spiritual therapy has been able to be effective in the results of the experimental group. In other words, group spirituality therapy has an effect on marital adjustment and marital commitment in sailors (P<0.001).  

    Conclusion

     According to the results of the present research, by using spiritual therapy, it is possible to create a significant and significant improvement in the marital compatibility and marital commitment of sailor men; Therefore, it is recommended to use spiritual therapy to improve marital compatibility and marital commitment of sailors.

    Keywords: Marital Commitment, Sailors, Marital Compatibility, Group Spiritual Therapy
  • Mahdi Mollazadeh*, Reza Sharbatzadeh, Ismail Karami, Sajjad Mohammadyari Pages 164-171
    Background and Aim

    Apart from the tactical and technical advances in military and weapons sciences, the psychological component of war and preparation has received more attention in recent years. The aim of the present study is the effectiveness of EFT exercises on the physical fitness factors of Imam Ali Officer University students.

    Methods

    The current research is a semi-experimental study with a pre-test-post-test design. The statistical population of this research was the students of Imam Ali Officer University (AS) in 1401, 30 of them were selected by available sampling and randomly divided into 2 intervention (15) and control (15) groups. In the pre-test phase, first, ACRT test was taken from all 40 people, then in a meeting, the intervention group, which was 15 people, was taught the EFT technique and how to practice it, and they practiced 10 sessions of the EFT technique along with the physical exercises they had daily; And the control group, which was 15 people, only practiced the physical exercises they had daily in these 10 sessions. After the completion of 10 training sessions, the post-test stage was performed as the pre-test. The analysis of data related to physical fitness factors was done with correlated t-test in SPSS software version 22.

    Results

     The findings show that the average running time of 70 meters in the EFT group went from 9.15±0.77 to 8.60±0.75 and the average carrying of injured participants in this group went from 9.16±1.44 to 35. It decreased by 8.50±1 second, which shows a significant difference in performance according to the significance level of 0.05. While the average running time of 70 meters in the control group increased from 9.38±0.93 to 9.36±0.88 seconds and also, the average carrying of injured participants in this group increased from 9.52±1.43 to ±1.42. It decreased by 9.49 seconds, which according to the significance level of 0.05 does not show a significant difference in performance (P-Value<0.05).

    Conclusion

     In general, the results of the present study showed that after hitting the meridian points and self-talk, the performance of Imam Ali University students improved. Therefore, it is suggested that military trainers and commanders consider EFT along with their physical programs to improve the performance of students and soldiers.

    Keywords: EFT, Physical Fitness Factors, Carrying the Injured
  • Rouhollah Zare*, Salim Sharifian Pages 172-179
    Background and Aim

    In the group of animal proteins, the use of aquatic animals has always been considered as one of the most important protein sources, because nutritionally, they have significant amounts of long-chain unsaturated fatty acids, low cholesterol, some types of vitamins and minerals, and proteins with high nutritional value. In the present study, the pattern and per capita of fish consumption in the urban households of Chabahar Port in 2019 was investigated.

    Methods

    In this study, according to the population of Chabahar city, 383 questionnaires were prepared and completed in person by the respondents. A standard formula was used to estimate the average amount of fish consumption. 52.22% of the interviewed people were women and 47.78% were women. The highest age category of the interviewed people belonged to the age group of 36-45 years. In terms of the number of people in the household and the type of job, families with 3 or 4 children and government jobs had the highest frequency, respectively.

    Results

    The priority of meat consumption among Chabahari households was chicken, red meat and fish respectively. More than 34% of households consumed fish more than 6 times a month. Wild fish (including barracuda, narrow-barred Spanish mackerel and black pomfret) was the main priority for purchasing fish in more than 94% of Chabahar households. The results also showed that "freshness" and "usefulness" of fish were respectively the main priority and criteria for choosing fish among the respondents.  

    Conclusion

     In the present study, the per capita of fish consumption in urban households of Chabahar was equal to 27.13 kg/person/year, which indicates the good status of fish consumption as a valuable protein source in Chabahar city.

    Keywords: Fish, Per Capita Consumption, Purchasing Pattern, Chabahar Port
  • Ahmad Amerion, Taha Nasiri, Mehdi Rai, Mohammad Mesgarpour, Morteza Rahimi* Pages 180-195
    Background and Aim

    Accountability as one of the main goals of the health system is a very important issue for policy makers and managers.

    Methods

    The study is descriptive-analytical and cross-sectional and was carried out in the spring and summer of 1401. To collect and measure the data required for the research, two questionnaires were used to measure public trust and responsiveness, and the research questionnaires were distributed among 610 clients using the stratified sampling method, so the number of samples in Chalus Hospital is 250 people and There are 360 ​​people in Sari Velayat hospital.

    Results

    The findings of regression models and structural equation models indicate that there is a positive statistical relationship between the dimensions of communication, dignity, independence, confidentiality of information, the right to choose and physical facilities with all dimensions of public trust and the average total score of public trust. P-value>0.05). The dimension of quick action has a positive statistical relationship with other dimensions of public trust, except for the two dimensions of public trust (macropolitics and communication and information) and the dimension of social support, except for the dimension of macropolitics, which do not have a significant relationship with each other. The results of the regression model showed that all response variables except quick action (p=0.195), the right to choose (p=0.469) and social support (p=0.253) had a statistically significant relationship with public trust (p<0.05).

    Conclusion

    Responsiveness as a qualitative criterion has an effective relationship with public trust and a clear picture of the performance of hospitals, and the responsiveness of Sari Velayat Hospital has been better than Imam Reza Chalous Hospital.

    Keywords: Public Trust, Responsiveness, Recipients of Health Services
  • Sarina Jafari, Mohammadhosein Movassagh* Pages 196-203
    Background and Aim

    Various natural and human activities, non-biodegradability and toxicity of heavy metals even in low concentrations are among causative agents of aquatic ecosystem pollution, which can cause serious threat to the environment and humans. The aim of study was to investigate the level of lead and cadmium in the edible tissue (muscle and skin) of caspian kutum and rainbow trout in Gonbad Kavus, Iran and also to compare the accumulation levels with the European Union standard.

    Methods

    To investigate the concentration of lead and cadmium, 25 samples of caspian kutum and 25 samples of rainbow trout were randomly collected from fish supply centers in Gonbad Kavus, from April to June 2022. The levels of lead and cadmium in the samples were measured using the graphite furnace atomic absorption spectrometry technique.

    Results

    The concentration of lead and cadmium in Caspian white fish was 587±22.30 and 120.89±6.07 µg/kg and in rainbow trout 323.72±9.89 and 62.37±3.98 µg/kg, respectively. The levels of lead and cadmium in caspian kutum were significantly higher than those of rainbow trout (P<0.05). The amount of lead and cadmium in caspian kutum samples exceeded the EU standard limit, while the levels exceeded the EU standard limit in 30% and 36% of rainbow trout samples, respectively.  

    Conclusion

    The levels of lead and cadmium heavy metals pollution were high in rainbow trout compared to caspian kutum in Gonbad Kavus, Iran. It is suggested that in order to find the causes of the pollution and provide suitable solutions, the amount of these heavy metals must be periodically measured in rainbow trout compared to caspian kutum in Gonbad Kavus, Iran.  The influx of human and industrial sewage from Iran and other countries in the Caspian Sea and the lowering of the water level in the Caspian Sea increase the contamination of seafood with heavy metals. Therefore, the pollution of water resources in areas such as Gorgan Bay with sewage should be prevented.

    Keywords: Rainbow Trout, Caspian white fish, Lead, Cadmium