فهرست مطالب

پژوهش در نظام های آموزشی - پیاپی 62 (پاییز 1402)

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 62 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهروز نعمتی*، شهرام واحدی، رحیم بدری گرگری، روفیا شمس اسفندآبادی صفحات 5-18
    هدف
    حس بالای تعلق به مدرسه و میزان پایین اهمال کاری، می تواند سازوکار حفاظتی در برابر خطر قلدری و قربانی شدن داشته باشند؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه تلفیقی تغییر ذهنیت- انگیزشی بر احساس تعلق به مدرسه و اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دختر قلدر انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و دوره پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش را دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر اصفهان در سال 1401 تشکیل دادند. از جامعه مذکور، 30 دانش آموز به روش هدفمند انتخاب و تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارش شدند. پیش آزمون با پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه Brew و همکاران (2004) و پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی Solomon and Rothblum (1984) انجام شد. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای برنامه تلفیقی تغییر ذهنیت- انگیزشی دریافت نمودند. گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکرد. درنهایت پس آزمون به اجرا در آمد. نهایتا بعد از 3 ماه مجددا هر دو گروه موردسنجش در مرحله پیگیری قرار گرفتند. تحلیل داده‏ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین احساس تعلق به مدرسه و اهمال کاری تحصیلی در دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود داشت؛ یعنی برنامه تلفیقی تغییر ذهنیت - انگیزشی می تواند موجب بهبودی ماندگار احساس تعلق به مدرسه و اهمال کاری تحصیلی دختران قلدر شود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، برنامه تلفیقی تغییر ذهنیت-انگیزشی یک گزینه مداخله‏ای موثر برای کمک به دانش آموزان دختر قلدر است و می تواند در راستای بهبود احساس تعلق به مدرسه و اهمال کاری تحصیلی این گروه استفاده شود.
    کلیدواژگان: احساس تعلق به مدرسه، اهمال کاری تحصیلی، برنامه تلفیقی تغییر ذهنیت-انگیزشی، قلدری
  • سیامند قادری*، فیروز محمودی، یوسف ادیب، علی ایمان زاده صفحات 19-33
    هدف

    مهارت های اجتماعی از طریق مواجهه با محیط های اجتماعی و بخشی از فرآیند آموزش که به صورت ضمنی و غیرقابل تدریس (برنامه درسی پنهان) در دسترس فراگیران قرار می گیرد توسعه می یابد. این مطالعه در صدد، بازنمایی فرایند شکل گیری مهارت های اجتماعی در دانش آموزان دوره ابتدایی با محوریت برنامه درسی پنهان انجام شد.

    روش

    لذا از روش کیفی به شیوه نظریه داده بنیاد با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند از 15 نفر آموزگار دوره ابتدایی شهر مهاباد تا اشباع نظری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. تحلیل داده ها نیز به روش مقایسه مداوم، به واسطه کدگذاری باز، محوری و انتخابی در قالب 9 مقوله کلی و 23 مقوله فرعی تحت نرم افزار مکس کیودا نسخه 2020 انجام پذیرفت. الگوی داده بنیاد در این بررسی از طریق مدل گرافیکی (خروجی های مکس کیودا) به تصویر کشیده شدند.

    یافته‏ ها:

     الگوی نهایی در قالب عوامل زمینه ای شامل؛ خانواده، مدرسه و همسالان، عوامل فرایندی شامل؛ تعامل با محیط، مهارت آموزی، تغییر و اصلاح رفتار و روش های آموزش و عوامل پیامدی؛ شامل مهارت های مطلوب اجتماعی و مهارت های نامطلوب اجتماعی استخراج و بر اساس عناصر سه گانه مدل Strauss and Corbin (2008) دسته بندی شدند.

    نتیجه‏ گیری:

     نتایج نشان داد که مهارت های اجتماعی در دانش آموزان فرایندی چندبعدی بوده که نیازمند نگاهی جامع و چندسویه به نظام آموزشی در قالب برنامه های آشکار درسی با تاکید بر برنامه درسی پنهان و کارکردهای آن (ساختار مراکز آموزشی، جو اجتماعی و خانواده) است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، مهارت های اجتماعی، نظریه زمینه ای
  • سمانه یگانه*، محبوبه عارفی صفحات 34-49
    هدف

    توجه به ویژگی اجتماعی دانش آموزان در فهرست اهداف آموزشی دوره ابتدایی همواره در طول طراحی و برنامه ریزی ‏درسی مدنظر بوده است؛ زیرا دوره ابتدایی به‏ عنوان دوره ای حیاتی تاثیر بسزایی در آموزش رسمی و ضمنی بعد اجتماعی دانش آموزان به صورت مقطعی و آینده ‏نگر دارد. این مطالعه با هدف واکاوی ویژگی اجتماعی دانش آموزان دوره ابتدایی از منظر معلمان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر با رویکرد روش‏ شناختی کیفی و روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. ابزار گردآوری داده‏ ها مصاحبه عمیق نیمه‏ ساختارمند بود. مشارکت-کنندگان پژوهش در سال تحصیلی 1402-1401 به روش هدفمند از میان معلمان دوره ابتدایی شهرهای مختلف کشور ایران انتخاب شدند و با تعداد 14 معلم اشباع اطلاعات حاصل شد. تجزیه وتحلیل محتوای کیفی داده ‏ها به کمک نرم ‏افزار انجام شد.

    یافته‏ ها: 

    یافته‏ ها نشانگر مهم ترین ویژگی اجتماعی دانش آموزان ابتدایی در شش کد محوری و هفده کد باز و شامل مفهوم دیگران، درک تفاوت‏ها، مسیولیت ‏پذیری، حقوق و وظایف، مهارت تعاملی و عملکردگریزی بود. نتایج نشان‏ دهنده کاهش ویژگی‏های مسیولیت ‏پذیری، آگاهی از حقوق و مهارت تعاملی دانش آموزان و افزایش ویژگی‏های درک دانش آموزان از مفهوم دیگران، تفاوتها و عملکردگریزی در مقایسه با گذشته است.

    نتیجه‏ گیری:

     یافته ‏های پژوهش حاضر توجه به ابعاد مسیولیت ‏پذیری، حقوق و وظایف، مهارت تعاملی و عملکردگریزی را در پرورش ویژگی اجتماعی دانش آموزان تایید کرد. تغییرات ایجادشده در ابعاد مختلف ویژگی اجتماعی دانش-آموزان باید سبب تغییر و اصلاح عناصر برنامه درسی ازجمله روش تدریس و گروه ‏بندی دانش آموزان و درنتیجه اصلاح برنامه درسی اجراشده معلمان دوره ابتدایی شود.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، معلمان، دوره ابتدایی، ویژگی اجتماعی
  • ولی محمد درینی، روشنک اردلانی فرسا* صفحات 50-63
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف ارایه الگوی مدیریت استراتژیک آموزش مجازی مبتنی بر انگیزه پیشرفت تحصیلی دانشجویان انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از منظر هدف، کاربردی-توسعه ای و از منظر روش گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. همچنین از طرح پژوهش آمیخته اکتشافی استفاده شده است. جامعه مشارکت کنندگان بخش کیفی شامل خبرگان نظری (اساتید مدیریت آموزشی) و تجربی (مدیران دانشگاه تهران) بودند. نمونه گیری بخش کیفی با روش هدفمند صورت گرفت و با 17 مصاحبه اشباع نظری دست پیدا شد. در بخش کمی نیز از دیدگاه 393 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته، پرسشنامه ISM و محقق ساخته است. برای شناسایی سازه های زیربنایی مدیریت استراتژیک آموزش مجازی مبتنی بر انگیزه پیشرفت تحصیلی دانشجویان از روش تحلیل کیفی مضمون و نرم افزار 20Maxqda استفاده شد. برای شناسایی روابط میان سازه ها از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری و نرم افزار MicMac استفاده گردید. در پایان الگوی پژوهش با روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart PLS اعتبارسنجی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بسترهای سخت افزاری، نرم افزاری و قوانین آموزش مجازی بر فرهنگ سازی و توسعه مدیریت استراتژیک آموزش مجازی تاثیر می گذارد. فرهنگ سازی و توسعه مدیریت استراتژیک آموزش مجازی بر محیط یاددهنده-یادگیرنده اثر گذاشته و به اثربخشی مدیریت استراتژیک آموزش مجازی، مشارکت دانشجویان و توانمندسازی اساتید منجر می شود.

    نتیجه گیری

    اثربخشی مدیریت استراتژیک آموزش مجازی، مشارکت دانشجویان و توانمندسازی اساتید به انگیزه پیشرفت تحصیلی دانشجویان می شود.

    کلیدواژگان: دانشگاه تهران، پژوهش آمیخته، پیشرفت تحصیلی دانشجویان، مدیریت استراتژیک آموزش مجازی
  • لیلا محمدی، محمد مجتبی زاده* صفحات 64-82
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل ساختاری روابط صفت های شخصیتی، تعهد سازمانی و انگیزش شغلی با میانجی گری خود-کنترلی در معلمان و مدیران مدارس ابتدایی دخترانه ناحیه 2 آموزش وپرورش شهر زنجان انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی؛ ازنظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی، از نوع پیمایشی؛ و ازنظر ماهیت داده ها، کمی بود. جامعه آماری، شامل کلیه معلمان و مدیران مدارس ابتدایی دخترانه ناحیه 2 آموزش وپرورش شهر زنجان در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 369 نفر بوده است. شیوه نمونه گیری، روش نمونه گیری چندروشی، بود. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970)، به تعداد 225 نفر بود. ابزار جمع آوری داده ها،. پرسشنامه صفت های شخصیتی هگزاکو (2013)، پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1990)، پرسشنامه انگیزش شغلی هرزبرگ (1383) و پرسشنامه خود-کنترلی تانجنی، بامستر و بون (2004) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش آزمون رگرسیون چندگانه گام به گام و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، رابطه بین صفت های شخصیتی، تعهد سازمانی، انگیزش شغلی و خود-کنترلی معلمان و مدیران، به طور مثبت معنی دار بود (01/0<P). به علاوه، نقش میانجی خود-کنترلی در رابطه بین صفت های شخصیتی، تعهد سازمانی، انگیزش شغلی معلمان و مدیران مدارس ابتدایی دخترانه ناحیه 2 آموزش وپرورش شهر زنجان، تایید شد.
    نتیجه گیری
    نتیجه گیری می شود، جهت تعالی عملکرد شغلی معلمان و مدیران مدارس؛ نهاد آموزش وپرورش باید در جهت تقویت صفت های شخصیتی و بسترسازی برای تعهد سازمانی و انگیزش شغلی؛ و نیز بهینه سازی خود-کنترلی گام بردارد.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، تعهد سازمانی، خود-کنترلی، صفت های شخصیتی، مدارس ابتدایی، مدیران، معلمان
  • کتایون حمیدی زاده*، فاطمه امیریان صفحات 83-97
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی جایگاه مولفه های سرمایه فرهنگی در کتاب های درسی دوره ابتدایی انجام گرفت.

    روش

    به همین منظور از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل محتوای تمامی کتاب های درسی دوره دوم ابتدایی در سال تحصیلی 03-1402 شامل پایه های چهارم، پنجم و ششم بوده که از این جامعه، کتاب های فارسی، مطالعات اجتماعی و هدیه های آسمانی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سیاهه تحلیل محتوای سرمایه فرهنگی برحسب نظریه بوردیو است که پیش ازاین پژوهش تنظیم شده است و روایی آن از طریق روایی محتوایی و پایایی آن از طریق روش اسکات با 20/91 درصد مجدد محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده از آمار توصیفی و روش آنتروپی شانون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که از میان مولفه های سرمایه فرهنگی که عبارت اند از عینیت یافته، نهادینه شده و تجسم یافته سرمایه فرهنگی عینیت یافته با فراوانی 1837 و 25/54 درصد بیشترین سهم را دارد، و کمترین نیز مربوط به سرمایه فرهنگی نهادینه شده با فراوانی 86 و 53/2 درصد است. فراوانی سرمایه فرهنگی تجسم یافته نیز 1463 و 20/43 درصد است. کمترین بار اطلاعاتی و ضریب اهمیت مربوط به بعد نهادینه شده معادل 25/0 و 03/0 است و بیشترین بار اطلاعاتی و ضریب اهمیت مربوط به بعد تجسم یافته معادل 37/0 و 18/0 است.

    نتیجه گیری

    بنا بر یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که، مولفان کتاب های درسی این دوره توانسته اند با اختصاص 73/33% از محتوای کتاب های درسی به مولفه های سرمایه فرهنگی تا حدی از قابلیت های کتاب های درسی ابتدایی برای انعکاس مولفه های سرمایه های فرهنگی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، دوره ابتدایی، سرمایه فرهنگی، کتاب های درسی
  • فاطمه السادات احمدی حسینیان نژاد*، معصومه شریعت کیایی صفحات 98-110
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش تفکر انتقادی بر انعطاف پذیری شناختی، سرزندگی تحصیلی و خودپنداره تحصیلی در دانش آموزان دختر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول منطقه 5 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1402 و حجم نمونه شامل 30 دانش ‏آموز شامل (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) بود و از شیوه نمونه گیری در دسترس استفاده شد. جهت گردآوری داده ‏ها از پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی Dennis and Vanderwaal (2010)، سرزندگی تحصیلی Martin and Marsh (2008) و خودپنداره ی تحصیلی Yasen Chen (2004) استفاده شد و محتوای آموزشی تفکر انتقادی بر اساس دیدگاه های Myers (1986) و Fisher and Hypel (1984) تهیه و در 8 جلسه آموزشی یک و نیم ساعته (90 دقیقه ای) در اختیار افراد گروه آزمایش قرار گرفت. روش تجزیه وتحلیل داده ها نیز تحلیل کوواریانس چند متغیره بود.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش، تفاوت معناداری در سطح 01/0 بین میانگین نمرات آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون در متغیرهای انعطاف پذیری شناختی، سرزندگی تحصیلی و خودپنداره تحصیلی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    پس می‏توان گفت، آموزش تفکر انتقادی می‏تواند روشی برای افزایش سازه‏ های شناختی مانند انعطاف پذیری شناختی و عوامل انگیزشی مانند سرزندگی تحصیلی و خودپنداره تحصیلی باشد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، آموزش تفکر انتقادی، خودپنداره تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
|
  • Shahrooz Nemati *, Shahram Vahedi, Rahim Badri Gargari, Roufia Shams Esfandabadi Pages 5-18
    Objective
    A high sense of belonging to the school and a low level of procrastination can protect against the risk of bullying and victimization. In this way, this research was conducted to investigate the effectiveness of the combined mindset change-motivational program on the sense of belonging to the school and academic procrastination of bullied female students.
    Methods
    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a follow-up period with a control group. The research community was formed by female secondary school students in Isfahan in 2022. From the mentioned society, 30 students were selected purposefully and randomly assigned to two experimental and control groups. The pre-test was done through the Brew et al sense of belonging to school questionnaire (2004) and Solomon and Rothblum academic procrastination questionnaire (1984). The experimental group received 8 90-minute sessions of the combined mindset change-motivational program. Finally, the post-test and a three-month follow-up were implemented. Data analysis was done using variance analysis with repeated measurements.
    Results
    There is a significant difference between the sense of belonging and academic procrastination in the two groups in the post-test and follow-up stages, that is, the integrated program of mindset change-motivational has been able to cause a lasting improvement in the sense of belonging and academic procrastination of the bully girl.
    Conclusion
    Based on the results, this program can be used as an effective intervention to help bullied female students and improve their sense of belonging and academic procrastination.
    Keywords: Combined Mindset Change-Motivational Program, Sense of Belonging to the School. Academic procrastination, Students
  • Siamand Ghaderi *, Firooz Mahmoodi, Yousef Adib, Ali Imanzadeh Pages 19-33
    Objective

    Social skills are developed through exposure to social environments and a part of the education process that is implicit and unteachable (hidden curriculum) available to learners. This study aimed to represent the formation process of social skills in primary school students with the focus on hidden curriculum.

    Methods

    Therefore, a semi-structured interview was conducted using a qualitative method based on the Foundation's data theory, using a targeted sampling of 15 elementary school teachers in Mahabad city, until the theoretical saturation of the data. Data analysis was also done by continuous comparison method, through open, central and selective coding in the form of 9 general categories and 23 sub-categories under Max Kyuda version 2020 software. The data pattern of the foundation in this study was depicted through the graphic model (outputs of Max Kyuda).

    Results

    The final model in the form of contextual factors includes; family, school and peers, process factors including; interaction with the environment, skill learning, changing and modifying behavior and training methods and consequent factors; including desirable social skills and undesirable social skills were extracted and categorized based on the three elements of the Strauss and Corbin (2008) model.

    Conclusion

    The results showed that social skills in students is a multi-dimensional process that requires a comprehensive and multi-faceted look at the educational system in the form of open curricula with an emphasis on the hidden curriculum and its functions (structure of educational centers, social atmosphere and family).

    Keywords: social skills, hidden curriculum, Grounded theory
  • Samane Yegane *, Mahboobeh Arefi Pages 34-49
    Objective

    Paying attention to the social characteristics of students in the list of educational goals of the elementary school has always been taken into consideration during lesson design and planning, because the primary period, as a vital period, has a significant impact on the formal and implicit education of the social dimension of students in a cross-sectional and forward-looking manner. This study was conducted with the aim of analyzing the social characteristics of elementary school students from the perspective of teachers.

    Methods

    The current research was conducted with qualitative methodological approach and qualitative content analysis research method, the data collection tool was a semi-structured in-depth interview. The participants of the research were selected in a targeted way in the academic year of 2022-2023 from among the primary school teachers of different cities in Iran, and data saturation was achieved with the number of 14 teachers. The qualitative content analysis of the data was done with the help of software.

    Results

    The findings indicate the most important social characteristics of primary school students in six core codes and seventeen open codes, including the concept of others, understanding differences, responsibility, rights and duties, interactive skill and performance avoidance. The results show a decrease in the characteristics of responsibility, awareness of students' rights and interactive skills, and an increase in the characteristics of students' understanding of the concept of others, differences and performance aversion compared to the past.

    Conclusion

    The findings of the present research confirmed the attention to the dimensions of responsibility, rights and duties, interactive skills and performance aversion in the development of students' social characteristics. The changes created in different dimensions of students' social characteristics should change and modify curriculum elements including teaching method and grouping of students and as a result, reform the curriculum implemented by primary school teachers.

    Keywords: Students, Elementary schools, Teachers, Social characteristic
  • VALI MOHAMMAD DARINI, Roshanak Ardalani Farsa * Pages 50-63
    Objective

    The present study was conducted with the aim of providing a strategic management model of virtual education based on the motivation of students' academic progress.

    Methods

    This research is applied-developmental from the point of view of the goal and descriptive-survey from the point of view of the data collection method. Also, an exploratory mixed research design has been used. The community of qualitative part participants included theoretical (educational management professors) and experimental (Tehran University administrators). Sampling of the qualitative part was done with a targeted method and theoretical saturation was achieved with 17 interviews. In the quantitative part, the viewpoint of 393 students of Tehran University was used. The data collection tool is semi-structured interview, ISM and researcher-made questionnaire. Maxqda20 software was used in the qualitative part, MicMac software was used in the model presentation part, and Smart PLS 3 software was used in the model validation part. To identify the components of the research, the method of qualitative analysis of the theme was used, the structural-interpretive modeling method was used to identify the relationships between the structures, and the partial least squares method was used to validate the model.

    Conclusion

    The results showed that the hardware, software and rules of virtual education affect the culturalization and development of strategic management of virtual education. Cultivation and development of strategic management of virtual education has an effect on the teaching-learning environment and leads to the effectiveness of strategic management of virtual education, students' participation and faculty empowerment.

    Results

    the effectiveness of the strategic management of virtual education, the participation of students and the empowerment of professors become the motivation for students' academic progress.

    Keywords: University of Tehran, mixed research, academic progress of students, strategic management of virtual education
  • Leyla Mohammadi, Mohammad Mojtabazadeh * Pages 64-82
    Objective
    The present study was conducted with the aim of structural analysis of personality traits, organizational commitment and job motivation with the mediating role of self-control in teachers and principals of elementary schools for girls.
    Methods
    This research, in terms of purpose, was applied; In terms of data collection method, was descriptive, of the survey type; and in terms of the nature of the data, was quantitative. Statistical population, have been including all teachers and principals of elementary schools for girls in the academic year 2022-2023 to the number of 369 people. The sampling method was multi-method sampling. The sample size, according to Krejcie and Morgan table (1970), there were 225 people. The data collection tool, was HEXACO Traits Personality (2013), Allen and Mayer organizational commitment questionnaire (1990), Herzberg job motivation questionnaire (2004) and Tangney, Baumeister & Boone self-control questionnaire (2004). To analyze the data, in addition to descriptive statistical techniques, the following inferential statistics techniques were used Step by Step Regression and Structural Equation Modeling.
    Findings
    The research findings showed, relationship between personality traits, organizational commitment, job motivation and self-control of teachers and principals was positive and significant (P<0/01). Furthermore, the mediating role of self-control in the effect on personality traits, organizational commitment and job motivation of teachers and principals was confirmed.
    Conclusion
    It is concluded that, to improve the professional performance of teachers and school administrators; the institution of education must take steps in order to strengthen personality traits and setting the stage for an organizational commitment and job motivation; and also optimizing self-control.
    Keywords: Elementary schools, job motivation, organizational commitment, personality traits, Principals, self-control, Teachers
  • Katayoon Hamidizadeh *, Fatemeh Amirian Pages 83-97
    Objective

    This research has investigated the position of cultural capital components in elementary school textbooks.Metods: For this purpose, the method of content analysis has been used. The statistical population of the research included the content of all the textbooks of the second elementary school in the academic year 2023-24, including the fourth, fifth, and sixth grades, and from this population, Persian books, social studies, and heavenly gifts were selected as samples. The research tool includes the content analysis list of cultural capital components according to Bourdieu's theory, which was prepared before this research, and its validity was recalculated through content validity and its reliability through Scott's method with 91.20%. Descriptive statistics and Shannon's entropy method were used to analyze the data.

    Results

    The findings show that among the components of cultural capital, which include objectified cultural capital, institutionalized cultural capital, and embodied cultural capital; Objectified cultural capital has the largest share with 1837 frequency and 54.25%, and the lowest is related to institutionalized cultural capital with 86 frequency and 2.53%. The embodied cultural capital also consists of 1463 abundance and 43.20%. Also, the lowest information load and the importance factor related to the institutionalized dimension are equal to 0.25 and 0.03, and the highest information load and the importance factor related to the embodied dimension are equal to 0.37 and 0.18.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that considering By allocating 33.73% of the content of the elementary course books to the components of cultural capital, the authors of the textbooks of this course have been able to use the capabilities of the textbooks to reflect the components of cultural capital.

    Keywords: content analysis, Cultural capital, Primary course, Textbooks
  • Fateme Alsadat Ahmadi Hoseinian Nejad *, Masoumeh Shariat Kiaei Pages 98-110

    Objextive:

    The present study was conducted with the aim of evaluating the effect of critical thinking training on cognitive flexibility, academic vitality and academic self-concept in female high school students of the first year.

    Methods

    The current research was practical in terms of its purpose and semi-experimental in terms of collection method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this research was the female students of the first secondary school in the 5th district of Tehran in the academic year 2023-2024 and the sample size included 30 students (15 in the experimental group and 15 in the control group) and the available sampling method was used. became. In order to collect data, cognitive flexibility questionnaires of Dennis and Vanderwaal (2010), academic vitality of Martin and Marsh (2008) and academic self-concept of Yasen Chen (2004) were used, and the educational content of critical thinking was based on the views of Myers (1986) and Fisher and Hypel (1984) was prepared and given to the experimental group in 8 one-and-a-half-hour (90-minute) training sessions. The method of data analysis was multivariate covariance analysis.

    Results

    Based on the findings of this research, there is a significant difference at the 0.01 level between the average scores of the subjects of the experimental and control groups in the post-test stage in the variables of cognitive flexibility, academic vitality and academic self-concept.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that critical thinking training can be a method to increase cognitive structures such as cognitive flexibility, and motivational factors such as academic vitality and academic self-concept.

    Keywords: Critical thinking Training, cognitive flexibility, Academic vitality, academic self-concept