فهرست مطالب

سیاست پژوهی ایرانی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1402)

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید رزاق مقیمی، داوود کیانی*، مهدی جاودانی مقدم صفحات 7-30
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی مولفه های موثر بر سیاست روسیه نسبت به کشورهای اسلامی خاورمیانه، پس از انقلاب های عربی است. در این راستا، سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چه عواملی روسیه را به سمت اتخاذ سیاست متوازن نسسبت به کشورهای اسلامی خاورمیانه از سال 2011-2020 سوق داده است؟ همچنین پژوهش بر این فرضیه استوار است که در فاصله سال های 2011-2020 میلادی، روسیه از یک سو در مبارزه علیه تروریسم تکفیری، به همکاری با گروه های شیعی به رهبری ایران روی آورد و از سوی دیگر، با هدف جلوگیری از تحریک بنیادگرایی دینی در جمهوری های مسلمان نشین خود، به گسترش روابط با کشورهای اسلامی سنی مذهب پرداخت. در پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و در قالب چارچوب نظری سازه انگاری، تحلیلی نسبتا متمایز از ماهیت روابط روسیه با کشورهای اسلامی خاورمیانه در مقطع پس از انقلاب های عربی ارایه گردید. نتایج حاکی از آن است که با وقوع انقلاب های عربی در سال 2011 میلادی و شکل گیری دسته بندی های جدیدی در سطح منطقه ای و بین المللی در خاورمیانه، به ویژه پیرامون بحران سوریه که آغازگر مقطع تازه ای در روابط روسیه با جهان اسلام بود، مسکو با هدف دفع خطر جریان افراط گرایی اسلامی، تلاش کرد با اتخاذ سیاست متوازن نسبت به کشورهای اسلامی خاورمیانه، ضمن پرهیز از ایجاد تنش با آنها، به تقویت روابط با آنان بپردازد. لذا انتظار می رود، نقش اسلام در سیاست خارجی روسیه افزایش یابد و دولتمردان روسی، تمایل بیشتری به تعامل سازنده با کشورهای اسلامی خاورمیانه پیدا نمایند.
    کلیدواژگان: انقلاب های عربی، کشورهای اسلامی، خاورمیانه، روسیه، ایران، عربستان، سوریه، سیاست خارجی، روابط بین الملل، جهان اسلام، افراط گرایی
  • علی اصغر غفاری چراتی، حسن خداوردی*، گارینه کشیشیان سیرکی صفحات 31-52
    پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که دگرگونی و هوشمندسازی استراتژی قدرت نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس از سال 2001 میلادی تاکنون، به چه صورت انجام شده است؟ پژوهش بر این فرضیه استوار است که نتایج و هزینه های هنگفت استراتژی های نظامی محور آمریکا در دوره جورج دبلیوبوش، متاثر از قدرت سخت، روسای جمهور بعدی این کشور را بر آن داشت تا با پیگیری استراتژی قدرت هوشمند، به موازات حضور نظامی، با ابزارهایی چون، دیپلماسی، تجارت، کمک های خارجی و گسترش ارزش ها، به بازسازی چهره مخدوش آمریکا در منطقه خاورمیانه و خلیج فارس اقدام نمایند. روش پژوهش تحلیل محتوا بوده و نتایج نشان داد که پیامدهای مداخلات نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس، محدودیت های استراتژی قدرت سخت واشینگتن را در دوره دولت بوش نمایان نمود. از این رو، باراک اوباما و روسای جمهور بعدی این کشور، بر بهره گیری همزمان از گزاره های قدرت سخت و قدرت نرم، تحت عنوان قدرت هوشمند تاکید داشته اند. هرچند رویکرد آنها با یکدیگر متفاوت بوده است، اما در مجموع مهم ترین هدف هوشمند و مشترک روسای جمهور آمریکا در منطقه خلیج فارس، تغییر شکل هوشمندانه موازنه قدرت در این منطقه به سود آمریکا و به ضرر ایران، با ایجاد مشارکت اسراییل و کشورهای عربی منطقه، به خصوص عربستان و امارات بوده است.
    کلیدواژگان: آمریکا، قدرت سخت، قدرت نرم، قدرت هوشمند، خلیج فارس، ایران، سیاست خارجی، روابط بین الملل، قدرت نظامی
  • حدیثه کولیایی، امین روان بد*، علی محمد حقیقی صفحات 53-72
    هدف پژوهش حاضر شناسایی ساختارهای احتمالی نظام بین المللی در آینده و درک بهتر تاثیرگذاری ساختارهای مختلف نظام بین المللی بر مقدورات و محذورات ایران است. پژوهش حاضر به لحاظ روش شناسی یک پژوهش کیفی بوده و برای شناخت ساختارهای احتمالی نظام بین المللی، از روش آینده پژوهانه سناریوپردازی استفاده شده است. سوال اصلی این است که چه سناریوهایی در مورد تغییر نظام بین المللی وجود دارد و پیامدها و تبعات این سناریوها برای روابط و بازیگری ایران در نظام بین المللی چه خواهد بود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که وقوع سناریوی نظام بین المللی چندقطبی، در قیاس با نظام بین المللی دوقطبی یا تک قطبی، بیشترین احتمال وقوع را دارد. کشورها در هر سناریو سه گزینه کلی در پیش رو دارند: همراهی شامل اتحاد یا دنباله روی؛ رقابت شامل ایجاد موازنه و همراهی با چالش گران و تقابل و اتخاذ سیاست تخاصمی در قبال قطب یا قطب های موجود در نظام است. سناریوی جهان چندقطبی بیشترین مقدورات و فرصت ها را برای ایران به همراه خواهد داشت و سناریوی تک قطبی به رهبری امریکا، سبب افزایش محذورات ایران می شود. در سناریوی دو قطبی نسبت به سناریوی تک قطبی به رهبری امریکا، مقدورات ایران افزایش پیدا می کند. عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای، به ایران کمک خواهد کرد تا در سناریوی دوقطبی با محوریت ایالات متحده و چین، بتواند فرصت های بیشتری جهت تامین منافع ملی خلق کند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، نظام بین المللی، ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران، چین، جهان چندقطبی، سیاست خارجی
  • حنیف اطهری علاف، سعید گازرانی*، علی اصغر داودی صفحات 73-104
    اگرچه پیدایش حکومت ها تبلور اراده مردم، و بقای آن ها در گرو رضایت مردم است؛ اما بروز منازعه میان طرفین این تعامل نیز همواره امری اجتناب ناپذیر بوده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر تبیین آن دسته از رفتارهای حکومت ها به عنوان طرف قوی تر این تعامل است که بروز آن ها باعث شده منازعات سیاسی ایجاد شوند و بقای حکومت ها را با چالش مواجه نمایند. به منظور حصول به هدف پژوهش، با روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از مستندات تاریخی و مصادیق عینی، آن دسته از علل شکل گیری منازعات سیاسی که ریشه در رفتار حکومت ها دارند، شناسایی گردید. پژوهش بر این فرضیه استوار است که اختلال در تامین نیازهای اساسی، باورها و رفتارهای غیرعقلایی و عدم موازنه قدرت، به عنوان علل اصلی بروز منازعات سیاسی است. براساس نتایج بدست آمده، به نظر می رسد سرچشمه آغاز منازعات میان مردم و حکومت وجود یا احساس بی عدالتی باشد. همچنین، در نظام قدرت یک طرفه که هم حکومت به عنوان طرف قدرتمند و هم مردم به عنوان طرف ضعیف درصدد دستیابی به منابع کمیاب هستند، معمولا طرف قدرتمند با استفاده از توانایی های خود، در جهت ایجاد نظام سلطه گام برمی دارد. در مقابل، مردمی که از اطاعت صرف به تنگ آمده اند، همواره مترصد فرصت هستند که به هر نحو ممکن، این سلطه جویی را نفی کنند. در مجموع، به نظر می رسد تعلل حکومت در رفع مشکلات مردم، هنگامی که قرار است تصمیمی بگیرد که نارضایتی های اجتماعی را کاهش دهد، یا مزایای بیشتری برای مردم فراهم آورد، می تواند باعث انباشت تدریجی گروه های ناراضی در جامعه و بروز منازعات سیاسی بازگشت ناپذیر شود. به نظر می رسد گام نخست برای کنترل منازعات سیاسی توسط حکومت ها، از بین بردن احساس بی عدالتی در جامعه باشد، که با تامین نیازهای اساسی و معیشتی مردم، محقق خواهد شد. در گام بعدی، حکومت ها باید بر افزایش مشروعیت خود متمرکز شوند، که اقتضای این امر ایجاد آزادی، در کنار حفظ شان خود و پرهیز از اعمال خشونت است. در نهایت، حکومت ها برای جلوگیری از بروز منازعات باید از انباشت تدریجی نارضایتی ها در سطح جامعه ممانعت کرده و انرژی مردم را به سوی فعالیت های مشارکتی هدایت کنند؛ این امر نیز منوط به انجام بهینه کارویژه حکومت، یعنی خدمت به مردم است.
    کلیدواژگان: منازعات سیاسی، حکومت، مردم، خشونت، موازنه قدرت، نظام های سیاسی
  • مجتبی رموک، ماشاءالله حیدرپور*، علیرضا امینی صفحات 105-126
    هدف پژوهش حاضر واکاوی اهداف و مولفه های تاثیرگذار سیاست خارجی آمریکا در منطقه خاورمیانه از منظر قدرت هوشمند است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که تجارب دهه های گذشته، سیاستمداران کاخ سفید را مجاب کرد، تا راهبرد قدرت هوشمند را برای تعامل و تقابل، و شیوه عمل مسالمت جویانه و صلح طلبانه را برای برقراری ارتباط با کشور های منطقه خاورمیانه در پیش گیرند . بنابراین، ادبیات جدیدی در تعاملات غرب با کشور های منطقه خاورمیانه گشوده شد. قدرت هوشمند و همه مولفه های آن باعث گردید، تا سیاستمداران کاخ سفید تلاش نمایند با بهره گیری از آن، تا حدود زیادی اهداف خود را پیگیری کنند. این اهداف شامل بازسازی چهره مخدوش شده سیاست خارجی این کشور در دوره های گذشته، مدیریت افکار عمومی منطقه خاورمیانه، بهبود و ارتقاء مشروعیت سیاست های اجرایی این کشور در این منطقه، جلوگیری از ایجاد همگرایی منطقه علیه آمریکا و اسراییل، حمایت از ظهور دولت های معتدل بر مبنای نظام لیبرال دموکراسی، حفظ صلح و ثبات نسبی در منطقه که مدنظر آمریکا باشد و حفظ پایگاه های نظامی در کشور های متحد، است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، ایالات متحده، سیاست خارجی، قدرت سخت، قدرت نرم، قدرت هوشمند
  • فرامرز صالحی، رضا کاویانی*، مسعود مطلبی صفحات 127-145
    هدف پژوهش حاضر بررسی دلایل افول حزب کارگر در صحنه سیاسی اسراییل می باشد. سوال اصلی پژوهش این است که مهم ترین دلیل کاهش قدرت و نفوذ حزب کارگر در دو دهه اخیر در رژیم اسراییل چه بوده است؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان می دهد که حمایت و پیگیری حزب کارگر از مذاکرات صلح خاورمیانه و شکست این مذاکرات، یکی از مهم ترین دلایل افول این حزب بوده است. از دیدگاه رای دهندگان یهودی، این حزب ارزش های صهیونیستی را با پیشنهادات و شرایطی نظیر تقسیم بیت المقدس، تشکیل دو دولت، عقب نشینی از بلندی های جولان و جنوب لبنان نادیده گرفته است و گسترش حملات گروه های فلسطینی را نتیجه مذاکرات این حزب می دانند که باعث کاهش آراء و پایگاه اجتماعی این حزب گردید. علاوه بر این، فاصله گرفتن این حزب از ارزش های سوسیالیستی، نظیر مزارع اشتراکی (کیبوتزها) و حمایت بیشتر از طبقه ثروتمند که باعث دور شدن طبقه متوسط از این حزب و گرایش آنها به احزاب راست و مذهبی گردید، باعث کاهش قدرت نفوذ این حزب میانه در صحنه سیاسی اسراییل شد.
    کلیدواژگان: اسرائیل، حزب کارگر، مذاکرات صلح، فلسطین، خاورمیانه
|
  • Sayed Razzagh Moghimi, Davoud Kiani *, Mahdi Javdani Moghaddam Pages 7-30
    The purpose of the present research is to study effective criteria on Russia’s policy towards Islamic countries in the Middle East after Arab revolutions. In this regard, the main research question of the current study is: what factors have led Russia to adopt a balanced policy towards Islamic countries in the Middle East during 2011-2020? Moreover, the research relies on the hypothesis that during that the above time period, Russia, on the one hand, assisted Shi’ite groups led by Iran to fight against excommunication (Takfiri) terrorism, and on the other hand, expanded its relations with Sunni Muslim countries in order to prevent stimulation of religious fundamentalism in its Muslim republics. The current study which was conducted by a descriptive analytic method in the theoretical framework of constructivism, presents a rather distinctive analysis of the essence of Russia’s relations with middle eastern Islamic countries after Arab revolutions. The results indicate that since Arabic revolutions in 2011 and formation of new groups in the regional and international level in the Middle East, especially the Syrian crisis that initiated a new stage in Russia’s relations with the Islamic world, Moscow has attempted to adopt a balanced policy towards Islamic countries in the Middle East to remove the danger of Islamic extremism, avoid tension with those countries and reinforce relationship with them. Therefore, it is expected that Russia highlights the role of Islam in its foreign policy and that Russian politicians show more interest in constructive collaboration with middle eastern Islamic countries.
    Keywords: Arabic revolutions, Islamic Countries, Middle East, Russia, Iran, Saudi Arabia, Syria, Foreign policy, international relations, Islamic World, extremism
  • Ali Asghar Ghaffari Cherati, Hasan Khodaverdi *, Garineh Keshishyan Siraki Pages 31-52
    The present study aims to answer how transformation and smartization of the U.S military power strategy has been conducted in the Persian Gulf region since 2001. The research relies on the hypothesis that consequences and high costs of the U.S military strategies during the presidency of George W. Bush, under the influence of hard power, made later presidents in the country to follow the strategy of smart power. Along with military presence, they also attempted to rebuild the U.S deteriorated image in the Middle East and the Persian Gulf region by some strategies like diplomacy, trade, foreign assistance, and propagation of their values. The research method was content analysis and the results showed that consequences of the U.S military intervention in the Persian Gulf revealed strategic limitations of Washington’s hard power policy during the Bush presidency. Thus, Barack Obama and later presidents in the country emphasized on the simultaneous use of hard and soft power, under the title of smart power. Although their approaches were different, their most important smart and common objective was to intelligently change power balance in the Persian Gulf region, in favor of the U.S and against Iran, by coalition between Israel and Arabic countries especially Saudi Arabia and UAE in the region.
    Keywords: U.S, hard power, Soft power, Smart Power, Persian Gulf, Iran, Foreign policy, international relations, military power
  • Hadiseh Koliaee, Amin Ravanbod *, Alimohammad Haghighi Pages 53-72
    The purpose of the present study is to identify likely structures for the future international system and to understand their effectiveness on Iran’s opportunities and limitations. The methodology of the present research is qualitative that has used a futurologist scenario to identify likely structures of the international system. The main research question is: what are scenarios that can change the international system and what will be their consequences and effects on Iran’s relations and acting? The research results show that the occurrence of the scenario of a multipolar international system is more likely than a bipolar or unipolar one. In each scenario, countries have 3 general options: companionship including union or following, competition including creating balance, tolerating the challengers, and adopting an opposition policy towards the existing pole or poles in the world. The scenario of a multipolar world will bring the most capabilities and opportunities for Iran while the unipolar scenario led by the U.S will increase Iran’s limitations. On the other hand, the bipolar scenario compared to the unipolar one led by the U.S enhances Iran’s opportunities. Iran’s membership in the Shanghai Cooperation Organization will assist Iran to create more opportunities to meet its national interests through the bipolar scenario revolving around the U.S and China.
    Keywords: Futurology, International system, U.S, Islamic Republic of Iran, China, Multipolar World, Foreign policy
  • Hanif Athari Allaf, Saeed Gazerani *, Aliasghar Davoudi Pages 73-104
    Although governments stem from the people’s will and their sustenance depend on their satisfaction, conflict between both sides in this transaction is inevitable. In this regard, the present study seeks to explain some behaviors of the governments as the more powerful side of the transactions which cause political conflicts and challenge the survival of the governments. To this aim, a descriptive-analytic method as well as historical documents and objective evidence were used to identify causes of political conflicts that come from the governments’ behavior. The research relies on the hypothesis that disorder in providing people’s basic needs, unreasonable beliefs and behaviors, and power imbalance are the main reasons for political conflicts. According to the obtained results, it seems that the beginning source of conflict between people and governments is the existence or perception of injustice. Furthermore, in a monoliteral power system where both the government as the more powerful side and people as the less powerful side seek to achieve scarce resources, usually the more powerful side takes steps to create a hegemonic system by using its opportunities. On the other hand, people who are fed up with mere obedience, always seek a chance to nullify this hegemony by any means. In general, it seems that the governments’ negligence to meet people’s needs can gradually increase dissatisfied groups in society and cause unreturnable political conflicts, especially when the government is supposed to make decisions to decrease social dissatisfaction or provide more privilege for people. It appears that the first step by the governments to control political conflict is to remove the perception of injustice in society through meeting people’s basic needs. In the next step, the governments should focus on increasing their legitimacy that requires creating freedom, in addition to maintaining their dignity and avoidance of violence. Finally, the governments ought to prevent the gradual growing of dissatisfaction in society and guide people’s energy towards participatory activities in order to avoid creation of conflicts. This issue requires the optimal conduction of the governments’ special act that is giving service to people.
    Keywords: Political Conflicts, Government, people, Violence, Power balance, Political Systems
  • Mojtaba Romouk, Mashallah Hedarpour *, Alireza Amini Pages 105-126
    The purpose of the present research is to study effective purposes and criteria of the U.S foreign policy in the Middle East from the view of smart power. The research method is descriptive-analytic and the results showed that experiences of the past decades convinced the White House politicians to adopt smart power policy for collaboration and opposition as well as peaceful methods for making relations with middle eastern countries. Therefore, a new perspective was opened in western relations with the Middle East. Smart power and all its criteria made the White House politicians attempt to follow their objectives by that. Their purposes include rebuilding the U.S deteriorated foreign policy image during recent decades, public opinion management in the Middle East, improvement and betterment of its executive policies in the region, avoidance of coalition in the region against the U.S and Israel, supporting the emergence of moderate governments based on liberal democracy, sustenance of relative peace and stability in the region according to the U.S favorites, and maintenance of military bases in the U.S allies’ countries.
    Keywords: Middle East, U.S, Foreign policy, hard power, Soft power, Smart Power
  • Faramarz Salehi, Reza Kaviani *, Masoud Motalebi Pages 127-145
    The purpose of the present study is to review causes of the downfall of the labor party in Israel’s political arena. The main research question is: what have been the most important causes of the decline of the labor party in Israel within the past 2 decades? The research method is descriptive-analytic and the results showed that the labor party’s support and back up of peace negotiations in the Middle East and the failure of the talks have been the most important causes of the party’s downfall. From the view of Jewish voters, the above party has ignored Zionist values by some suggestions and conditions such as division of Jerusalem, creating 2 governments, and withdrawal from the Golan heights and south Lebanon. They hold that the extension of the Palestinian groups’ attacks is the result of the labor party’s talks which decreased the votes and social status. Moreover, some reasons like the party’s indifference to socialist values such as joint farms (Kibbutzniks) and more support to the rich class made the middle-class distance from the party and tend to rightist and religious parties instead. Therefore, it declined the power and penetration of this moderate party in the political arena of Israel.
    Keywords: Israel, Labor Party, Negotiations, Peace, Palestine, Middle East