فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 71 (پاییز 1402)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 71 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وجیهه وفایی، قنبر محمدی الیاسی*، محمود احمدپور داریانی، سید مجتبی سجادی صفحات 1-27

    تمایل به پیگیری ایده های کارآفرینانه و پابرجا ماندن در مسیر توسعه ایده، مبحثی انگیزشی- شناختی محسوب می شود. باورهای یک فرد تاثیر زیادی در انگیزش وی داشته و دلیل بروز برخی رفتارها و کنش های او می باشند. متاسفانه با وجود اهمیت عوامل شناختی و هیجانی در مسیر توسعه ایده و نقش آنها در انرژی، تفکرات و تصمیمات کارآفرینان، تاکنون پژوهشی از دریچه لنز باورهای کارآفرینان به فرآیند پیگیری ایده های کارآفرینانه نگاه نکرده است؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش باورهای فرد در چگونگی فرآیند پیگیری ایده های کارآفرینانه انجام شد. این پژوهش از بعد هدف اکتشافی، از بعد مخاطب بنیادی و از نظر زمانی مقطعی میباشد و با توجه به ماهیت اکتشافی آن، پس ازشناسایی جامعه آماری به صورت هدفمند با 16 تن از کارآفرینان حاضردر شش شتابدهنده شهر تهران مصاحبه نیمه ساختاریافته وعمیق صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تم و رویکرد کدگذاری سه مرحله ای و نرم افزار اطلس-تی [i] استفاده کرده ایم. براساس یافته های بدست آمده، باورهای کارآفرینان بر انگیزه و تصمیمات آنها درمورد پیگیری یا رهاسازی ایده تاثیرگذارند، به طوریکه باورهای منطقی کارآفرین تقویت کننده پیشبرد ایده و باورهای غیرمنطقی اش کاهش دهنده انگیزه وی برای پیگیری ایده هستند. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد در جریان پیگیری ایده ها توسط کارآفرینان نوپا، رویدادهای بیرونی و شرایط اجتماعی مختلف توسط باورهای منطقی و غیرمنطقی آنها مورد ارزیابی و تفسیر قرار می گیرد و در نهایت می تواند منجر به بروز سه دسته رفتار سازنده، رفتار مقابله ای و رفتار ناشی از تهدید گردد.

    کلیدواژگان: باورهای منطقی، باورهای غیرمنطقی، پیگیری ایده، انگیزه، بروز رفتار
  • سید محمد حسینی*، رضا واعظی، حسین اصلی پور، داود حسین پور صفحات 25-54

    بوروکرات های سطح خیابان افرادی هستند که در سطح پایین تر یک سازمان یا نظام اداری فعالیت می کنند و به طور مستقیم با مردم و مسایل روزمره جامعه سر و کار دارند. این افراد معمولا در حوزه های مختلف مانند امور شهری، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی فعالیت می کنند. طبق نظر صاحب نظران در حوزه خط مشی گذاری و بوروکراسی سطح خیابان، رضایت شهروندان از عملکرد دولت، بطور مستقیمی به عملکرد بوروکرات های سطح خیابان بستگی دارد. اگر بتوان رویکردی را برای خط مشی گذاری در نظر گرفت که در فرایند طراحی آن، از نظرات بوروکرات ها به طور کاربردی و مطلوب، استفاده شود، احتمال انحراف خط مشی ها در زمان اجرا کاهش می یابد و در نتیجه اجرای خط مشی ها بهبود می یابد. به همین منظور در پژوهش پیش رو، محققان به بررسی مطالعات و پژوهش های صورت گرفته در سال های گذشته به منظور شناسایی و طراحی یک چارچوب اولیه برای مشارکت بوروکرات های سطح خیابان در فرایند خط مشی گذاری پرداختند. در این پژوهش با استفاده از مرور نظام مند ادبیات، 17 مقاله در غربالگری ادبیات انتخاب شده و بطور دقیق مورد بررسی قرار گرفتند. سپس بر اساس روش فراترکیب، این مقالات کدگذاری و سپس تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که برای مشارکت دادن بوروکرات های سطح خیابان در سازمان های دولتی در طراحی خط مشی ها، باید سه محور اصلی مدنظر قرار گیرد. این سه محور شامل فرایند تدوین خط مشی (شامل احساس مساله، فهم مساله، سنجش و ارزیابی مساله، ایجاد راه حل و انتخاب راه حل)، شیوه مشارکت بوروکرات ها (شامل اطلاعات، مشاوره، همفکری، طراحی مشارکتی، تصمیم گیری، خودکنترلی) و در نهایت سطح مشارکت (شامل مشارکت فردی، گروهی، ایتلافی و سازمانی) می باشد. در نهایت نیز با استفاده از روش دلفی به بررسی نظرات 25 نفر از خبرگان دانشگاهی در مورد هر یک از مولفه های شناسایی شده پرداخته شد. بر اساس هر یک از محورها در پایان توضیحات و پیشنهاداتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: بوروکرات های سطح خیابان، مشارکت بوروکرات های سطح خیابان، چارچوب مشارکت کارکنان خط مقدم سازمان های دولتی، مرور نظام مند ادبیات، فراترکیب
  • پریا فتحی ورزقانی، توران سلیمانی*، اصغر نخستین گلدوست صفحات 55-83

    هدف مقاله حاضر طراحی و اعتبارسنجی مدل برون رفت از چالش های آموزش مجازی در دوران پساکرونا است. این مطالعه از نظر هدف اکتشافی، از نظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها، یک پژوهش پیمایش مقطعی و از نظر شیوه تحلیل داده ها، یک پژوهش آمیخته می باشد. جامعه مشارکت کنندگان در بخش کیفی، 20 تن از مدیران و کارشناسان آموزش و پرورش در مقطع متوسطه اول در شهر تهران بودند. نمونه گیری با روش هدفمند صورت گرفت و با 17 مصاحبه اشباع نظری بدست آمد. جامعه آماری در بخش کمی، معلم های مقطع متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بودند. حجم نمونه با فرمول کوکران 384 تن برآورد گردید و نمونه گیری با روش خوشه ای-تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته  و پرسشنامه محقق ساخته بود که با روش روایی سازه، روایی همگرا و روایی واگرا اعتبارسنجی شد. با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی نیز قابلیت اعتماد پرسشنامه، مطلوب ارزیابی شد. برای شناسایی ابعاد و مولفه های پژوهش، از روش تحلیل مضمون، تعیین روابط عناصر از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری و اعتبارسنجی الگوی پژوهش از روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد زیرساخت های منابع انسانی و فناوری ، قوانین آموزش مجازی زمینه را برای فرهنگ سازی آموزش مجازی فراهم می آورند. فرهنگ سازی آموزش مجازی به مهارت های دیجیتالی معلمان و سیستم نظارتی آموزش مجازی منجر شده و این عوامل نیز به مشارکت دانش آموزان منتهی می شوند. مشارکت دانش آموزان با سیستم ارزیابی عملکرد آموزش مجازی و ا یجاد محیط یاددهنده-یادگیرنده رابطه داشته و در پایان بوسیله کارایی نظام آموزشی و ترمیم شکاف های یادگیری دانش آموزان می توان به توسعه آموزش مجازی دست یافت.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، الگوی برون رفت، پاندمی کرونا، رویکرد آمیخته
  • نونا حسینی، نصرت الله شادنوش*، زهرا عابدی صفحات 85-103

    پروبیوتیک ها به عنوان یکی از مهمترین مکمل های شناخته شده، اثرات سلامتی بسیاری به همراه دارند و توسعه صنعت پروبیوتیک نویدبخش سودآوری و توسعه اقتصادی کشور می باشد. در این راستا شناسایی استراتژی های توسعه صنعت پروبیوتیک در ایران هدف اصلی از انجام این پژوهش می باشد. بدین منظور از رویکرد کیفی-مصاحبه های نیمه ساختار یافته و عمیق با 15 تن از خبرگان به روش هدفمند انجام پذیرفت و داده های مستخرج از مصاحبه ها، به روش تحلیل تم کدگذاری شدند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که استراتژی های متمرکز (توسعه محصول، توسعه بازار و رسوخ در بازار)؛ استراتژی های تنوع (تنوع افقی و تنوع ناهمگون)؛ استراتژی مشارکتی (ایتلاف استراتژی)؛ و استراتژی های کارآفرینانه(آینده نگری، ریسک پذیری، پیشگامی و نوآوری) در توسعه صنعت پروبیوتیک موثر می باشند. بدین ترتیب با استفاده از مدل ارایه شده می توان استراتژی هایی را در همه مراحل، قبل از تولید تا مصرف، بکاربست تا این صنعت بتواند زمینه رشد و توسعه پیدا کند و خود زمینه ساز توسعه ملی شود.

    کلیدواژگان: استراتژی ها، توسعه، صنعت پروبیوتیک
  • وجه الله قربانی زاده، حبیب رودساز، میرعلی سید نقوی، حسین محمدی* صفحات 105-138

    هدف از نگارش این مقاله، تبیین ماهیت و قلمرو مفهومی پدیده یادگیری بین سازمانی از طریق تحلیل تجارب زیسته صاحبان تجربه است. یادگیری بین سازمانی زمینه را برای انجام برنامه ها و ماموریت هایی فرابخشی بین دستگاه های اجرایی کشور فراهم می آورد. تحقیق حاضر در بازه زمانی بین سال های 1395 تا 1400 به صورت میدانی و با مصاحبه نیمه ساختاریافته وعمیق به انجام رسید. برای انتخاب مشارکت کنندگان از نمونه گیری هدفمند و از استراتژی نمونه گیری معیار و برای تعیین حجم نمونه از شاخص اشباع داده ها استفاده گردید. از روش پدیدارشناسی و تحلیل مضمون جهت تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با صاحبان تجربه اجرای پروژه مشترک بهره به عمل آمد. جهت شناخت ماهیت این پدیده، ساختاری سلسله مراتبی از افق ها، خوشه ها، و سازه عام شامل معنا و مفهوم، مشخصات، عوامل فراگیرنده، و آثار و پیامدها ترسیم گردید. معنا و مفهوم این پدیده شامل عواملی همچون 1) به اشتراک گذاری، بهینه یابی، و بومی سازی، 2) ادراک از موفقیت پروژه، 3) اخذ بازخورد و پایش و اصلاح فرایند؛ مشخصات پدیده شامل آسیب شناسی، برنامه ریزی و سازماندهی مشترک؛ و خواست جمعی و مشارکت انگیزشی؛ عوامل فراگیرنده شامل بهره گیری از آموزش؛ و بهره گیری از تجارب برون سازمانی؛ پیامدها شامل آشکار شدن دانش نهفته؛ و ایجاد انباشت سرمایه تجربی؛ و آسیب ها نیز شامل نیاز به تقویت نظارت و پاسخ خواهی مناسب؛ نیاز به عزم اجرایی و روحیه عمل گرایی؛ و وجود تراکم بوروکراتیک و عوامل بازدارنده می گردد.

    کلیدواژگان: جوهره یادگیری بین سازمانی، پدیدار شناسی، معنا و مشخصات، عوامل فراگیرنده، آثار و پیامدها
  • فاطمه کرمی، فواد مکوندی*، محمد تمیمی، محمد همتی، مجتبی رجب بیگی صفحات 139-161
    هدف این مطالعه تبیین، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر خدمات تامین اجتماعی با تاکید بر متغیرهای کلان اقتصادی است. رویکرد این تحقیق، تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) است. این مقاله از بعد مخاطب، اکتشافی، از بعد هدف توصیفی و از بعد زمانی در دسته تحقیقات مقطعی است. جامعه آماری تحقیق خبرگان، مدیران ارشد و کارشناسان اجرایی سازمان تامین اجتماعی ‏ بودند. ابتدا با توجه به ادبیات موجود در این زمینه چند عامل کلیدی موثر بر خدمات تامین اجتماعی در سازمان شناسایی شد، سپس با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، اوزان و معیارهای مرتبط با این عوامل از طریق پرسشنامه و نظرسنجی از جامعه آماری موردمطالعه، تعیین شد و مدل تحلیل سلسله مراتبی به کار گرفته شد. در مرحله بعد، وزن نهایی معیارها با استفاده از میانگین موزون و تلفیق وزن نسبی معیارها و وزن نسبی عوامل اصلی سرگروه آن ها به دست آمد. در مرحله بعدی بر اساس وزن های به دست آمده، رتبه بندی نهایی عوامل و معیارهای مربوط به خدمات تامین اجتماعی در سازمان ارایه گردید. یافته ها اولویت بندی معیارهای شناسایی شده را به شرح زیرنشان می دهد: بیشترین اولویت مربوط به معیار حوزه اشتغال می باشد ومعیارهای رکود، نقدینگی، تورم در رتبه های بعدی قرار دارند. هم چنین کمترین اولویت به معیار برابری اقتصادی اختصاص یافته است. با توجه به نتایج یافته ها پیشنهاد می شود از نفوذ سیاسی در اهداف اقتصادی پرهیز شود و ایجاد صنایع و سرمایه گذاری ها بدون دخالت مستقیم دولت و با شرکت فعالانه بخش خصوصی و زمینه سازی و ارشاد دولت همراه باشد.
    کلیدواژگان: خدمات، تامین اجتماعی، اشتغال، تورم، رکود، سلسله مراتبی فازی
|
  • Vajihe Vafaei, Qanbar Mohammadi Elyasi *, Mahmoud Ahmadpour Daryani, Seyed Mojtaba Sajadi Pages 1-27

    The desire to pursue entrepreneurial ideas and persisting in the idea development path is considered a motivational-cognitive issue. A person's beliefs have a significant impact on his motivation and are the reason for some of his behaviors and actions. Despite the importance of cognitive and emotional factors in idea development and their role in entrepreneurs' energy, thoughts and decisions; sadly, no research has looked at the process of pursuing entrepreneurial ideas through the lens of entrepreneurs' beliefs. Therefore, the current research was conducted with the aim of explaining the role of entrepreneurs' beliefs in the process of pursuing entrepreneurial ideas. This research is exploratory in terms of the purpose, and due to its exploratory nature, it has utilized a thematic analysis method. In order to explore the entrepreneurial beliefs’ role when pursuing an idea, in-depth and semi-structured interviews were carried out with 16 entrepreneurs in six accelerators at Tehran and then the findings were analyzed through three stages of coding. Based on the results, entrepreneurs' beliefs affect their motivation and decisions about pursuing or abandoning the idea, so the entrepreneur's rational beliefs strengthen the advancement of the idea and his irrational beliefs reduce the motivation to pursue an idea. Findings show that during the pursuit of ideas, the social and contextual conditions are interpreted by rational and irrational belief systems and finally lead to the emergence of three categories of behavior including constructive, confrontational and threatening.

    Keywords: Rational, beliefs, Irrational beliefs, Behavior, Entrepreneurial Idea pursuing, Motivation
  • Seyed Mohammad Hosseini *, Reza Vaezi, Hosein Aslipour, Davood Hoseynpour Pages 25-54

    Street-level bureaucrats are the people who,behind the showcase of luxurious government promises,play a decisive role in the way government services are provided and determine the level of satisfaction of citizens or service recipients.The importance of SLBs' participation in the policy-making process is highlighted when we know that citizens' satisfaction with government performance is highly dependent on the performance of street-level bureaucrats.If it is possible to consider an approach for policy-making in which the opinions of bureaucrats are effectively used in the design process,the possibility of deviation of policies during implementation will be reduced.Therefore,in the present study, the researcher reviewed the studies and researches conducted in the past years in order to identify and design a basic framework for the participation of street-level bureaucrats in the policy-making process. In this study,using a systematic literature review, 17 articles were screened.The literature was selected and carefully reviewed.Then, these articles were coded based on metacombination method.Based on the obtained results,it was found that three main axes should be considered in order to involve street-level bureaucrats in government organizations in designing policies.These three axes include the policy formulation process(including feeling the problem,understanding the problem,measuring and evaluating the problem,creating a solution and choosing a solution),the method of participation of bureaucrats (including information,consultation,consensus,collaborative design,decision-making,self-control) and finally The level of participation (including individual,group,coalition and organizational participation). Finally, by using the Delphi method, the opinions of 25 university experts were examined about each of the identified components. Based on each axis, explanations and suggestions are provided at the end.

    Keywords: Street-level bureaucrats, participation of street-level bureaucrats, framework for the participation of frontline employees of government organizations, Systematic Literature Review, metacombination
  • Paria Fathi Varzaghani, Tooran Soleimani *, Asghar Nokhostin Goldoost Pages 55-83

    This article is aimed at designing and validating a model for overcoming the challenges of virtual education in the post-corona era. This cross-sectional study in terms of purpose is exploratory, in terms of audience is basic and in terms of approach is a mixed research. The participants in the qualitative section was made up of 20 Tehran’s  educational managers and experts at the first secondary level. After interviewing 17 persons who have been selected purposefully we reached theoretical saturation. The statistical population in the quantitative section consists of teachers of the first secondary level at Tehran in the academic year of 1400-1401. The sample size was estimated to be 384 teachers, selected via Cochran's formula and cluster-random method. The data collection tools were semi-structured interviews in the qualitative phase and researcher-made questionnaires, which were validated by construct validity, convergent validity and divergent validity methods. Using Cronbach's alpha and composite reliability, the reliability of the questionnaire was also evaluated. In order to t identify the dimensions and components of the research, we used thematic analysis and for finding   the relationships of the elements we used the structural-interpretive modeling method and for validating the research model we applied the partial least squares method. The results of the research showed that the infrastructure of human resources and technology ,and the rules of virtual education provide a context for the culturalization of virtual education. Cultivation of virtual education has led to the digital skills of teachers and the monitoring system of virtual education, and these factors also lead to the participation of students. Students' participation is related to the performance evaluation system of virtual education and the creation of a teaching-learning environment, and at  the end, the development of virtual education can be achieved through the efficiency of the educational system and the repair of students' learning gaps.

    Keywords: virtual education, outsourcing model, corona pandemic, mixed approach
  • Nona Hoseini, Nosratolah Shadnoosh *, Zahra Abedi Pages 85-103

    As one of the most important known supplements, probiotics have many health effects and the development of the probiotic industry promises profitability and economic development of the country. Therefore, identifying the development strategies of the probiotic industry in Iran is the main purpose of this research. To this end we used the qualitative approach of semi-structured and in-depth interviews with 15 experts who were selected purposefully. For analysis of data, we used a thematic analysis method. The findings of this research show that the focused strategies of (product development, market development and market penetration); diversification strategies (horizontal diversification and heterogeneous diversification); Collaborative strategy (coalition strategy); and entrepreneurial strategies (foreseeing, risk-taking, pioneering and innovation) are major and effective in the development of the probiotic industry. Thus, by using the presented model, strategies can be applied in all stages, from prior to production to consumption, so that this industry can find a basis for growth and development and become a basis for national development.

    Keywords: Strategies, Development, probiotics industry
  • Vajhollah Ghorbanizadeh, Habib Roodsaz, MirAli Seyed Naghavi, Hossein Mohammadi * Pages 105-138

    This article is aimed to investigate the conceptual scope and essence of inter-organizational learning. Interorganizational learning pave the way for organizations to perform their plans and missions in scale above organizational limits. We performed this study in between 1398 to 1400 using semi-structured and in-depth interviews. The participants were selected through purposeful sampling and standard strategy. we used, data saturation index to determine the sample size.. To analyze the conceptual scope and essence of the phenomenon, we draw a framework characterizing the meaning, specifications, influential variables, outputs and outcomes. The meaning of the phenomenon was perceived when factors such as 1) sharing, optimizing, and localizing, 2) the perception of succession, 3) feedback getting, monitoring, and modifying would take place. Specifications included pathology, planning, and shared organizing; collective will and motivational collaboration; influential factors included usage of training, and usage of outdoor experiences; outcomes included emergence of hidden knowledge; accumulation of experimental property, defections included the need for controlling and accountability, the need for determination and pragmatic approach, and the need for removing bureaucratic congestion and deterrent factors.

    Keywords: Phenomenology, Inter-organizational learning, Meaning, specifications, Influential variables, Outputs, outcomes
  • Fatemeh Karami, Foad Makvandi *, Mohammad Tamimi, Mohammad Hemati, Mojtaba Rajabbaigy Pages 139-161
    This article is aimed at designing and validating a model for overcoming the challenges of virtual education in the post-corona era. This cross-sectional study in terms of purpose is exploratory, in terms of audience is basic and in terms of approach is a mixed research. The participants in the qualitative section was made up of 20 Tehran’s  educational managers and experts at the first secondary level. After interviewing 17 persons who have been selected purposefully we reached theoretical saturation. The statistical population in the quantitative section consists of teachers of the first secondary level at Tehran in the academic year of 1400-1401. The sample size was estimated to be 384 teachers, selected via Cochran's formula and cluster-random method. The data collection tools were semi-structured interviews in the qualitative phase and researcher-made questionnaires, which were validated by construct validity, convergent validity and divergent validity methods. Using Cronbach's alpha and composite reliability, the reliability of the questionnaire was also evaluated. In order to t identify the dimensions and components of the research, we used thematic analysis and for finding   the relationships of the elements we used the structural-interpretive modeling method and for validating the research model we applied the partial least squares method. The results of the research showed that the infrastructure of human resources and technology ,and the rules of virtual education provide a context for the culturalization of virtual education. Cultivation of virtual education has led to the digital skills of teachers and the monitoring system of virtual education, and these factors also lead to the participation of students. Students' participation is related to the performance evaluation system of virtual education and the creation of a teaching-learning environment, and at  the end, the development of virtual education can be achieved through the efficiency of the educational system and the repair of students' learning gaps.
    Keywords: services, Social Security, employment, inflation, Recession, fuzzy hierarchy