فهرست مطالب

طب مکمل - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1402)

فصلنامه طب مکمل
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیروس احمدی*، رامین مرادی، محمد نوریان نجف آبادی، ثریا حسینی برآفتابی صفحات 1-10
    مقدمه

    درمان بیماری ها، وابستگی زیادی به نوع رابطه پزشک - بیمار دارد و عدم رضایت از این رابطه توسط بیماران می تواند زمینه ساز تمایل آنان به جایگزینی طب سنتی باشد. بر این اساس، هدف این پژوهش آن است که رابطه پزشک - بیمار را با استفاده از طب سنتی مورد بررسی قرار دهد.

    روش کار

    این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری، افراد 65-18 ساله ساکن در شهر اهواز است که در سال 1399 با استفاده از فرمول کوکران 345 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شدند در ادامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، نمونه ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه های پژوهشگر ساخته شامل «رابطه پزشک -بیمار» و «استفاده از طب سنتی» است. در فرآیند جریان جمع آوری اطلاعات، ابتدا اهداف پژوهش و محرمانه بودن اطلاعات جمع آوری شده به افراد توضیح داده شد و در صورت رضایت کتبی، در پژوهش مشارکت داده شدند. جهت بررسی رابطه دو متغیر «رابطه پزشک- بیمار» و «استفاده از طب سنتی» از ماتریس همبستگی و تحلیل رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش 174 نفر زن و 171 مرد شرکت کرده اند که از این میزان 139 نفر مجرد و 206 نفر دیگر متاهل در زمان تحقیق بوده اند. 111 نفر از افراد نمونه مورد مطالعه از قوم لر بوده اند و 117 نفر مربوط به قوم عرب بودند و باقی از اقوام فارس، ترک و کرد بوده اند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که با کاهش رابطه بیمار با پزشک، استفاده از طب سنتی به طور معناداری افزایش می یابد (000/0=Sig,2/4=, T27/2=. (Beta

    نتیجه گیری

    هرچه رابطه پزشک-بیمار در ابعاد رفتاری و احساسی، سردتر باشد و بیماران از آن احساس عدم رضایت و ناخرسندی داشته باشند، افراد تمایل بیشتری به استفاده از طب سنتی پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: طب سنتی، نارضایتی، رابطه پزشک- بیمار، طب مرسوم
  • نیلوفر اسکندری گودرزی، محمدعلی آذربایجانی*، حسن متین همایی، حسین فتح اللهی صفحات 11-20
    مقدمه

    تغییر در بیان ژن و پروتیین های سد خونی- نخاعی نقش مهمی در انتقال و توسعه پاسخ های التهابی- عصبی دارد. جهت افزایش دانش مربوط به نقش مداخلات محیطی تاثیرگذار بر پروتین های اتصال محکم و چسبنده این سد، این پژوهش اثر چهار هفته تمرین مقاومتی و عصاره گرده خرما/ تستوسترون را بر بیان ژن و بیان پروتیین اوکلودین و کادهرین موش های نر صحرایی بررسی کرده است.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی 30 سر رت نر ویستار بصورت تصادفی در 6 گروه: کنترل؛ تمرین مقاومتی؛ عصاره گرده خرما (DPP)؛ تستوسترون؛ عصاره DPP+ تمرین مقاومتی؛ تستوسترون+ تمرین مقاومتی تقسیم شدند. مقدار mg/kg 100 عصاره DPP به صورت گاواژ در مدت 4 هفته به موش ها خورانده شد. همچنین از تستوسترون سنتتیک با دوز mg/kg 2 به صورت زیر جلدی به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. تمرین مقاومتی شامل یک دوره تمرین فزاینده چهار هفته ای روی یک نردبان 50 پله ای بصورت 8 تا 12 تکرار در جلسه بود. بعد از پایان مداخلات میزان بیان ژن به روش RT-PCR و میزان بیان پروتیین به روش وسترن بلات اندازه گیری شد.

    یافته ها

    چهار هفته تمرین مقاومتی سبب افزایش معنادار بیان ژن اوکلودین (010/0=P) و کادهرین (015/0=P) شد؛ در حالیکه اثر معناداری بر بیان پروتیین اوکلودین (404/0=P) و کادهرین (647/0=P) نداشت. همچنین سطح بیان ژن دو پروتیین تحت تاثیر عصاره گرده خرما و تستوسترون به طور معنی داری افزایش یافت (05/0<p). از طرفی میزان سنتز پروتیین اوکلودین (016/0=P) و کادهرین (012/0=P) تنها در گروه دریافت کننده تستوسترون سنتتیک افزایشی بود. علی رغم اینکه بیشترین میزان بیان ژن دو پروتیین هنگام ترکیب همزمان مداخلات مشاهده شد، از نظر آماری بین میزان اثر سینرژیک آن ها تفاوت معنی داری وجود نداشت (059/0=P). با اینحال، بیشترین میزان نمود پروتییین اوکلودین (026/0=P) و کادهرین (017/0=P) هنگام ترکیب تمرین مقاومتی با مکمل تستوسترون اتفاق افتاد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره DPP جهت افزایش بیان ژن پروتیین های اوکلودین و کادهرین سد خونی- نخاعی و تستوسترون جهت افزایش بیان این پروتیین ها نسبت به سایر مداخله ها دارای برتری است. ترکیب این مداخلات با ارتقای مضاعف روند سیگنالینگ بیان ژن و پروتیین، موجب حفظ یکپارچگی و کاهش نفوذپذیری سد سد خونی- نخاعی در نمونه های سالم حیوانی جنس نر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سد خونی- نخاعی، پروتئین اتصال محکم، پروتئین اتصال چسبنده، تمرین مقاومتی، عصاره گرده خرما، تستوسترون [
  • مریم افشاری، فرشته فرزان اذر*، فاطمه مهرابی صفحات 21-29
    مقدمه

    ناباروری با مشکلات روانشناختی متعددی در زنان همراه است. هدف این پژوهش بررسی اثر مشاوره واقعیت درمانی بر بهزیستی روانی زنان نابارور است.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه ای نبمه تجربی با روش پیش و پس آزمون، به منظور بررسی تاثیر مشاوره مبتنی بر واقعیت درمانی بر بهزیستی روانشناختی زنان نابارور نابارور مراجعه کننده به مرکز نا باروری جهاد دانشگاهی شهر اراک است. پس از کسب رضایت نامه آگاهانه و با نمونه گیری در دسترس، از 95 زن نابارور داوطلب دارای معیارهای ورود به پژوهش، 40 نفر که نمره کمتر از 54 از پاسخ به پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف کسب نمودند (پیش آزمون)، به شیوه ی تصادفی در دو گروه 20 نفره قرار داده شدند. گروه مداخله 8 جلسه مشاوره واقعیت درمانی و گروه کنترل مراقبت های روتین را دریافت نمودند. پس از انجام مداخله مجددا پرسشنامه ریف در اختیار دو گروه قرار داده شد (پس آزمون). داده ها توسط آزمون های کای دو، تی مستقل و تی زوجی در نرم افزار Spss نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی زنان مورد مطالعه 9/4 ± 9/26 سال بود. نتایج نشان داد میانگین نمره بهزیستی روانشناختی (به ترتیب 48/7 ± 17/48 و 31/5 ± 97/63) (0001/0=P) و همچنین تمامی مولفه های بهزیستی روانشناختی شامل استقلال، تسلط بر محیط، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران، هدفمندی و پذیرش خود، در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش داشته است (0001/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، مشاوره واقعیت درمانی می تواند در بهبود وضعیت روانشناختی زنان نابارور موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: زنان نابارور، مشاوره واقعیت درمانی، بهزیستی روانشناختی
  • صغری فلاحی، فرخنده رزم پور، لیلا جعفری، غلامعلی جاودان، زینب صالح پور، شیده رفعتی، سیده معصومه موسوی نژاد، فریده دست سوز، مرضیه نیک پرور* صفحات 30-38
    مقدمه

    مورینگا یا گز روغنی درختچه ای بومی با ارزش تغذیه ای بالا، در مناطق کوهستانی جنوب شرق ایران، از بشاگرد هرمزگان تا مرز پاکستان گسترش دارد. این گیاه از گذشته تاکنون به درستی شناخته نشده است. مطالعه به منظور گردآوری دانش بومی در رابطه با مصارف محلی گیاه مورینگا در جنوب ایران صورت گرفته است.

    روش کار

    مطالعه میدانی و با استفاده از چک لیست، مشاهده همراه با مشارکت و مصاحبه انجام شد. داده ها از طریق حضور مستقیم پرسشگرها و مصاحبه در پاییز و زمستان 1399، در هرمزگان و سیستان و بلوچستان جمع آوری شد. 40چک لیست از افراد ساکن در مناطق مورد مطالعه که تمایل به همکاری داشتند جمع آوری شد. داده ها توسط نرم افزارSPSS آنالیز شدند، برای توصیف متغیرهای پیوسته از میانگین و انحراف معیار استفاده و متغیرهای طبقه ای با تعداد و درصد گزارش شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد 91/14±82/47 سال و در محدوده 23 تا 80 سال قرار داشتند. روش مصرف در هر دو منطقه بیشتر بصورت خوراکی (81 درصد)، و یا استفاده از روغن آن به صورت مالشی (19 درصد) بود. 5/90 درصد افراد گیاه را به صورت چاشنی و افزودنی غذا، روغن، دمنوش و 5/9 درصد بصورت مرهم و ضماد برای بهبود زخم استفاده می کردند. 85 درصد بومیان منطقه، گیاه را بصورت خشک و 15درصد بصورت تازه مصرف کنند.

    نتیجه گیری

    مصارف محلی گیاه مورینگا در مناطق جنوبی ایران بیشتر به صورت خوراکی و به شکل چاشنی غذا، روغن و دمنوش بود. در موارد کمتری نیز به عنوان مرهم و ضماد برای بهبود زخم استفاده می شد.

    کلیدواژگان: مورینگا، اولیفرا، پرگرینا، کاربرد محلی، گازرخ
  • محسن دیانی، مهدی صالحی*، مهرداد کریمی، سید امیرحسین لطیفی، محمدباقر صابری ظفرقندی صفحات 39-46
    مقدمه

    اتیسم یک اختلال عصبی رشدی بسیار متغیر است که به طور رسمی اختلال طیف اتیسم نامیده می شود که با نقص در ارتباطات اجتماعی، تعامل اجتماعی و الگوهای رفتاری تکراری یا محدود مشخص می شود. این مطالعه جهت بررسی مزاج بیماران طیف اتیسم از دیدگاه طب ایرانی است تا با کمک به شناخت علل مزاجی این بیماری، در جهت پیشگیری و درمان این اختلال گام جدیدی برداشته شود.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی- توصیفی است. افراد مورد مطالعه 60 نفر از بین بیماران مراجعه کننده به مرکز توانبخشی کودکان اتیسم گل های بهشت در شهر قم در سال 1401 بودند که بصورت تصادفی انتخاب شدند. برای تعیین مزاج شرکت کنندگان در مطالعه پرسشنامه مزاج دکتر سلمان نژاد استفاده گردید. برای تحلیل داده ها نرم افزار spss نسخه 25  استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، بیشترین فراوانی مزاج مرکب در بین کودکان طیف اتیسم، مربوط به مزاج سرد و خشک با 40% و بیشترین فراوانی مزاج مفرد، مربوط به مزاج خشک با 78% بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، بیماران طیف اتیسم دارای مزاج سرد وخشک هستند. مطالعات بالینی برای بررسی اثربخشی مداخلات درمانی در سوء مزاج سرد و خشک برای بهبودی این بیماران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، اختلال طیف اتیسم، مزاج
  • سمیه شبیب*، علی اصغر همتی صفحات 47-55
    مقدمه

    در طب سنتی اثرات ضد درد و ضدالتهاب برای گیاه پنیرک (Malva sylvestris L.) گزارش شده است. با توجه به اثبات اثر ضدالتهابی گیاه پنیرک در مطالعات قبل، به نظر میرسد که این گیاه بتواند بر تعدیل درد نیز موثر باشد. بنابراین اثر عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک برخاصیت ضد درد مورفین، جهت کاهش دوز مصرفی مورفین ارزیابی گردید.

    روش کار

    در این مطالعه ارزیابی شدت درد با استفاده از آزمون Tail-flick با گرمای نقطه ای C◦55 و زمان قطع خودکار 10 ثانیه بر روی موش های صحرایی نر بالغ انجام شد. دوز مناسب مورفین جهت ایجاد بی دردی بصورت داخل صفاقی با روش دوز-پاسخ تعیین گردید. اثر ضد درد دوزهای مختلف mg/kg 600 و 400، 200، 100 عصاره گیاه پنیرک و همچنین اثر این دوزها بر خاصیت ضد درد دوز مناسب مورفین (mg/kg5/2) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بهترین اثر ضد درد با توانایی افزایش آستانه ظهور رفلکس دردناک دم مربوط به دوز 400 mg/kg  عصاره بود که بیشترین اثر ضد درد آن در دقیقه 45 مشاهده گردید. تجویز موثرترین دوز عصاره همراه با مورفین، اثر ضد درد مورفین را به صورت معنادار (05/0 > Pvalue) افزایش داد. تجویز نالوکسان با دوز (mg/kg1)، 15 دقیقه قبل از تجویز این دوز، توانست اثر ضد درد آنرا بطور معنادار (05/0 > Pvalue) کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک، قادر به افزایش اثر ضد درد مورفین بوده و بخشی از این اثر از طریق تاثیر آن بر گیرنده های اوپیوییدی است که توسط نالوکسان بعنوان آنتاگونیست مورفین مهار می گردد و احتمالا یکی از مکانیسم های ضد درد آن است.

    کلیدواژگان: گیاه پنیرک، مورفین، آزمون Tail-flick، درد، موش صحرایی
  • رقیه خرقانی، معصومه مرتقی قاسمی، سعیده موسوی، رباب ناصری* صفحات 56-66
    مقدمه

    سندرم پیش از قاعدگی مجموعه علایمی است که کیفیت زندگی و عملکرد خانوادگی و اجتماعی زنان را تحت تاثیر قرار می دهد. اصلاح سبک زندگی یکی از روش های پیشنهادی کنترل این علایم است که طب ایرانی بر آن تاکید دارد. مصاحبه انگیزشی به ایجاد رفتارهای خود مراقبتی در اصلاح سبک زندگی کمک می کند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مصاحبه انگیزشی با محتوای اصول حفظ الصحه طب ایرانی بر علایم جسمی و روانی پیش از قاعدگی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی کنترل شده تصادفی در سال 1401 در مراکز منتخب درمانی زنجان انجام شد. 50 خانم دارای علایم پیش از قاعدگی پس از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه با تخصیص تصادفی به دو گروه 25 نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. مداخله شامل پنج جلسه فردی و مجازی مصاحبه انگیزشی مبتنی بر اصول حفظ الصحه طب ایرانی بود. گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه علایم پیش از قاعدگی premenstrual symptoms screening tool، در سه مرحله قبل، بلافاصله بعد و سه ماه پس از مداخله توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. داده ها توسط آزمون های آماری تی مستقل، کای دو، آزمون اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی با نسخه 16 SPSS تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه مداخله تغییرات میانگین (انحراف معیار) علایم روانی پیش آزمون 57/22 (053/8)، پس آزمون 95/16 (406/7) و پیگیری 67/11 (893/5) و با (001/0>p) معنی دار بود. تغییرات تاثیر علایم بر فعالیت های روزمره زندگی گروه مداخله در مراحل پیش آزمون 05/10 (356/2)، پس آزمون 24/5 (624/2) و پیگیری 52/4 (694/2) با (001/0>P) معنی دار بود. تغییرات علایم جسمی معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش مصاحبه انگیزشی مبتنی بر اصول حفظ الصحه طب ایرانی برای بهبود علایم روانی سندرم پیش از قاعدگی و تاثیر علایم بر فعالیت های روزمره زندگی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، سندرم پیش از قاعدگی، اصول حفظ الصحه
  • هوشنگ علیجانی رنانی، معصومه نوروزی ضامنجانی*، علی امین اصنافی صفحات 67-76
    مقدمه

    اختلالات خواب در کودکان بستری در سن مدرسه با لوسمی لنفوبلاستیک حاد یک شکایت رایج است که منجر به کاهش کیفیت زندگی این کودکان می شود و هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی رایحه درمانی اسانس پرتقال بر اختلالات خواب کودکان مبتلا به ALL بود.

    روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی با دو گروه 30 نفره از کودکان سن مدرسه مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد بستری در بیمارستان شفای شهر اهواز، با نمونه گیری به روش در دسترس و با کسب نمره بیشتر از 41 از پرسشنامه عادات خواب کودکان ، در سال 1391با کسب رضایت آگاهانه انجام شده است. نمونه گیری و مداخله به جهت پیشگیری از تداخل بوی اسانس ابتدا درگروه کنترل به صورت استنشاق دوقطره پلاسبو سپس درگروه آزمون با استنشاق دوقطره اسانس پرتقال به مدت یک هفته (3روز در هفته و هر روز3 نوبت) انجام گردید و در پایان هفته مجددا پرسشنامه عادات خواب کودکان تکمیل شد و اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمون های تی زوجی و تی مستقل تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها پس از رایحه درمانی بیانگر تفاوت معنادار آماری در اکثر اختلالات خواب گروه آزمون از جمله طول مدت خواب (001/0=P)، اضطراب خواب (01/0=P) و بی خوابی (001/0=P) در مقایسه با اختلالات خواب مشابه در گروه کنترل بود، همجنین تجزیه و تحلیل داده ها قبل و بعد رایحه درمانی نشان داد که اختلاف میانگین نمرات اکثر اختلالات خواب مانند طول مدت خواب (1.53±0.44)، اضطراب خواب (5.03±1.29) و بی خوابی (9.9±2.98) در گروه آزمون معنادار (0.05>P) و درگروه کنترل معنادار نبود (0.05<p).

    نتیجه گیری

    رایحه درمانی با اسانس پرتقال می تواند اختلالات خواب کودک سن مدرسه مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد بستری در بیمارستان و در نهایت کیفیت خواب و کیفیت زندگی این کودکان را بهبود بخشد.</p).

    کلیدواژگان: رایحه درمانی، اسانس پرتقال، کودک سن مدرسه، اختلالات خواب، لوسمی لنفوبلاستیک حاد
|
  • Siroos Ahmadi*, Ramin Moradi, Mohammad Norian Najafabadi, Soria Hoseini Pages 1-10
    Introduction

    Treating diseases depends on the type of relationship between physician-patient and dissatisfaction with this relation by the patients brings about using traditional medicine. The main purpose of this research is to investigate the relationship between dissatisfaction with the physician-patient relationship and the use of traditional medicine.

    Methods

    This research has been done using a survey method. The population is people aged 18-65 living in Ahvaz City, in 2019-2020, that 345 were determined as the sample size using Cochran's formula and were selected by means of a multi-stage random sampling method. The research tools are two researcher-made questionnaires including the “physician-patient relationship” and the “use of traditional medicine”. In the process of collecting data, the respondents were informed of the research objectives and they participated in the research if they were written consent. To examine the relationship between the two variables of physician-patient relationship and inclination to traditional medicine the correlation matrix and linear regression have been employed using the SPSS software version 25.

    Results

    In general, 174 women and 171 men participated in this research. 139 were single and 206 married. In terms of ethnicity, 111 were Lor, 117 Arab, and the rest were Fars, Turk, and Kurd. The results of the regression analysis showed that the dissatisfaction with the physician-patient relationship significantly increases the use of traditional medicine (Beta=2.27, T=2.27, Sig=0.000).

    Conclusions

    Based on the results, the more people dissatisfy with the physician-patient relationship, the more they are inclined to use traditional medicine.

    Keywords: Traditional medicine, Dissatisfying, Physician-patient relation, conventional medicine
  • Nilofer Eskandari, MohammadAli Azarbayjani*, Hasan Matinhomaee, Hoseyn Fatolahi Pages 11-20
    Introduction

    Changes in gene expression and protein expression of the spinal-blood barrier play an important role in the transmission and development of neuro-inflammatory responses. In order to increase the knowledge related to the role of environmental interventions affecting the tight junction and adhesive proteins of this barrier, this study investigated the effect of four weeks of resistance training and date pollen/testosterone extract on gene expression and protein expression of occludin and cadherin in male rats.

    Methods

    In an experimental design, 30 male Wistar rats randomly divided into 6 groups: Control; Resistance training; DPP extract; Testosterone; DPP extract+ resistance training; Testosterone+ resistance training. The amount of 100 mg/kg date pollen extract was fed to mice by gavage for 4 weeks. Also, synthetic testosterone with a dose of 2 mg/kg was used subcutaneously as a positive control. Resistance training consisted of a four-week increasing training period on a 50-step ladder with 8 to 12 repetitions per session. After the intervention, gene expression was measured by RT-PCR method and protein expression was measured by western blot method.

    Results

    Four weeks of resistance training caused a significant increase in occludin gene expression (P=0.010) and cadherin (P=0.015); While it had no significant effect on the protein expression of occludin (P=0.404) and cadherin (P=0.647). Also, the gene expression level of two proteins increased significantly under the influence of date pollen extract and testosterone (P<0.05).On the other hand, the protein synthesis rate of occludin (P=0.016) and cadherin (P=0.012) was increased only in the group receiving synthetic testosterone. Despite the fact that the highest level of gene expression of two proteins was observed when the interventions were combined simultaneously, there was no statistically significant difference between their synergistic effects (P=0.059). However, the highest expression of occludin and cadherin protein occurred when resistance training was combined with testosterone supplementation (P<0.05).

    Conclusions

    The results of this study showed that DPP extract is superior to other interventions for increasing the gene expression of occludin and cadherin proteins of the blood-spinal barrier and testosterone for increasing the expression of these proteins. The combination of these interventions with the double promotion of the signaling process of gene and protein expression will maintain the integrity and reduce the permeability of the blood-spinal cord barrier in healthy male animal samples.

    Keywords: Blood-spinal barrier, Tight junction protein, Adherens junction protein, Resistance training, Date pollen extract, testosterone
  • Fereshteh Farzan Azar*, Fateme Mehrabi Pages 21-29
    Introduction

    Infertility is a public health problem worldwide. Infertility is associated with many psychological problems. The reality therapy is one of the newest approaches and psychological therapies. The purpose of this study was to investigate the effect of reality therapy on psychological well-being of infertile women.

    Methods

    The present study is an interventional study with a pre and post-test method, in order to investigate the effect of counseling based on reality therapy on the psychological well-being on 38 infertile women who referred to Arak University Jihad Infertility Center. After obtaining informed consent and with available sampling, out of 95 infertile women who met the criteria to enter the study, 40 who scored less than 54 on the RIF psychological well-being questionnaire (pre-test), were randomly placed into two groups of 20. The intervention group received 8 reality therapy counseling sessions and the control group received routine care. After the intervention, the RIF questionnaire was again provided to the two groups (post-test). Data were analyzed by chi-square, independent t and paired t tests in SPSS version 25 software.

    Results

    The mean age of women was 26.9 ± 4.9 years. The results showed that the mean score of psychological well-being (Respectively (48.7 ± 17.48 63.97± 5.31 P=0.0001 ).as well as all the components of psychological well-being, including independence, mastery of the environment, personal growth, positive relationship with others, purposefulness and self-acceptance, increased significantly in the intervention group compared to the control group (P=0.0001).

    Conclusions

    According to the findings of this research, reality therapy counseling can be effective in improving the psychological condition of infertile women.

    Keywords: Infertile Women, Reality Therapy Counseling, Psychological Well-being
  • Soghra Fallahi, Farkhondeh Razmpour, Leila Jafari, Gholamali Javdan, Zeinab Salehpour, Shideh Rafati, Seyed Masoumeh Mousavinejad, Farideh Dastsouz, Marzieh Nikparvar* Pages 30-38
    Introduction

    Moringa (Moringa spp.) is a native shrub with a high nutritional value found in the mountains and hills of southeastern regions in Iran, extending from Hormozgan, Bashagard, to the border of Pakistan. This valuable plant has not been properly known and identified.

    Methods

    The study followed a field fashion using checklists, observation along with participation, and interviews, as well as articles and books. Data were collected, in the regions of Hormozgan and Sistan and Baluchistan through in-person questions, research, and contact with the study population and elderly individuals, in the fall and winter of 2019. 40 checklists were collected from people living in the study areas. Data were analyzed using SPSS software, Mean and standard deviation were used to describe continuous variables and categorical variables were reported with number and percentage.

    Results

    The age mean of the participants was 47.82 ± 14.91 years ranging from 23 to 80 years. In both regions, Moringa was used mostly as food (81%), and oil as a massaging alternative (19%). A total of 90.5% used the plant as a seasoning and food additive, oil, tea, and 9.5% used it as ointment and poultice to heal wounds. 85% dried consumption while 15% of the locals used it freshly.

    Conclusions

    The local uses of moringa plant were mostly as a seasoning and food additive, oil and tea. In less cases, it was used as ointment and poultice to heal wounds.

    Keywords: Moringa, Oleifera, Peregrina, local application, Gaz rokh
  • Mohsen Dayani, Mehdi Salehi*, Mehrdad Karimi, Seied AmirHosein Latifi, MohammadBagher Saberi Zafarghandi Pages 39-46
    Introduction

    Autism is a highly variable neurodevelopmental disorder, formally called autism spectrum disorder, characterized by deficits in social communication, social interaction, and repetitive or restricted behavior patterns. This study aims to investigate the temperament of autism spectrum patients from the perspective of Iranian medicine, so that by helping to understand the causes of the temperament of this disease, a new step can be taken in the direction of prevention and treatment of this disorder.

    Methods

    This research is a descriptive cross-sectional study. The study subjects were 60 patients referred to Golhai Behesht Autism Rehabilitation Center in Qom city in 1401, who were randomly selected. Dr. Salmannejad's temperament questionnaire was used to determine the temperament of the participants in the study. SPSS version 25 software was used for data analysis.

    Results

    The findings showed that the highest frequency of mixed temperament among children on the autism spectrum was related to cold and dry temperament with 40% and the highest frequency of singular temperament was related to dry temperament with 78%.

    Conclusions

    According to the findings of this research, autism spectrum patients have a cold and dry temperament. Clinical studies are suggested to investigate the effectiveness of therapeutic interventions in cold and dry mood for the recovery of these patients.

    Keywords: Persian medicine, Autism spectrum disorder, Temperament
  • Somayeh Shabib*, AliAsghar Hemmati Pages 47-55
    Introduction

    Traditional medicine reported the appropriate analgesic and anti-inflammatory effects of Malva sylvestris, The anti-inflammatory effect, which was proved by literature, made it likely that the plant would be effective in pain modulation. Therefore, the effect of its hydro-alcoholic extract on the analgesic effect of morphine was assessed for reducing morphine dosage.

    Methods

    Pain intensity was assessed using Tail Flick test at spot heat of 55°C and cut off time of 10 seconds on adult male rats. An appropriate dose of morphine to cause analgesia was determined intraperitoneally using dose-response method. The analgesic effect of different doses 100,200,400 and 600 mg/kg of Malva sylvestris extract and the effect of the doses on the analgesic property of an appropriate dose of morphine (2.5mg/kg) were examined.

    Results

    The best analgesic effect with the ability to increase the threshold for occurrence of tail painful reflex was related to dose 400 mg/kg of the extract, which its highest analgesic effect was observed in minute 45. Administration of the most effective dose of the extract with morphine significantly (pvalue<0.05) increased morphine’s analgesic effect. Naloxone administration, 15 minutes before administration of this dose, could significantly (pvalue<0.05) decrease its analgesic effect.

    Conclusions

    Hydroalcoholic extract of Malva sylvestris (HEMS) is capable of increasing morphine’s analgesic effect. Some of this effect is through its effect on opioid receptors, which are inhibited by Naloxone as an antagonist of morphine that is probably one of its analgesic mechanisms.

    Keywords: Malva sylvestris, Morphine, Tail Flick Test, Pain
  • Roghaye Kharghani, Masoumeh Mortaghyghasemy, Saideh Musavi, Robab Naseri* Pages 56-66
    Introduction

    Premenstrual syndrome is a set of symptoms that affect the quality of life, family relationships and social functioning of women. One of the recommended methods to control symptoms is lifestyle modification, which is emphasized by Persian medicine. Motivational interviewing helps to modify lifestyle by creating self-care behaviors. The present study was conducted with the aim of determining the effect of motivational interview with the content of principles of Hefz – Alsehe in Persian medicine on premenstrual physical and psychological symptoms.

    Methods

    A randomized controlled trial was started on 21/01/2022 in selected medical centers in Zanjan. 50 women who had premenstrual symptoms after obtaining written informed consent were divided into two intervention (25) and control (25) groups with random allocation. The intervention was five individually and virtually sessions of motivational interviews based on the principles of Hefz-Alsehe in Persian medicine. Control group did not receive any intervention. The premenstrual symptoms screening tool was completed by the participants in three stages before the intervention, immediately after the intervention and three months follow-ups. Data were analyzed by independent t-test, chi- squared test, repeated measurement test and Benferroni's post hoc test in SPSS.

    Results

    In the intervention group, the mean changes (standard deviation) of psychological symptoms in pre-test 22.57(8.053), post-test 16.95(7.406) and follow-up 11.67(5.893) and the effect of symptoms on daily life activities the pre-test 10.05(2.356), post-test 5.24(2.624) and follow-up 4.52(2.694) with (P<0.01) was significant. Changes in physical symptoms were not significant.

    Conclusions

    According to the findings of the study, motivational interview focused on some principles of Hefz – Alsehe in Persian medicine can be used to improve the psychological symptoms of PMS and the impact of symptoms on daily life activities.

    Keywords: motivational interview, premenstrual syndrome, Hefz – Alsehe
  • Houshang Alijaniranani, Masoomeh Noruzi Zamengani*, Ali Amin Asnafi Pages 67-76
    Introduction

    Sleep-disturbances in hospitalized school-aged children with Acute Lymphoblastic Leukemia(ALL) are a common complaint that leads to a decrease in the quality of life of these children. The aim of this study was to investigate the effectiveness of orange essential oil aromatherapy on sleep-disorders in children with ALL.

    Methods

    This quasi-experimental research was conducted with two groups of 30school-aged children with ALL hospitalized in Shafai-Hospital in Ahvaz city, by sampling using the available method and with a score of more than 41 from the Children’s Sleep Habits Questionnaire(CSHQ), in 2014 with obtaining written consent. Sampling and intervention in order to prevent the interference of the smell of essential oil was done first in the control group by inhaling 2drops of placebo, then in the test group by inhaling 2drops of orange essential oil for one week and at the end of the week, CSHQ was completed again. The obtained information was analyzed by SPSS statistical software and paired t and independent t tests.

    Results

    The analysis of data after aromatherapy shows a statistically significant difference in most of the sleep-disorders of the experimental group, including sleep-duration(P=0.001). Sleep-anxiety(P=0.01) and insomnia(P=0.001) compared to sleep-disorders in the control group(P>0.05). The analysis of data before and after aromatherapy showed that the difference in the average scores of most sleep-disorders such as sleep-duration(1.53±0.44), sleep-anxiety (5/03±1/29) and insomnia(9/9±2/98) were significant in the test group(P<0.05) and not significant in the control group(P>0.05).

    Conclusions

    Aromatherapy with orange essential oil can improve the sleep-disorders of hospitalized school-aged children with ALL and ultimately improve the quality of life of these children.

    Keywords: Aromatherapy, orange essential oil, sleep disturbances, school-aged child, Acute lymphoblastic leukemia