فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هدی معمارزاده، ناصر قدیری*، مریم لطفی شهرضا صفحات 65-71
    مقدمه

    شناسایی بیماران شبیه به یکدیگر بر اساس داده های پرونده الکترونیک سلامت آن ها یک مکانیسم کلیدی در طراحی بسیاری از روش های هوشمند باهدف ارتقای کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران و پژوهشگران است. شباهت در تشخیص های نهایی یکی از معیارهای شباهت بیماران است. یکی از ابزارهای اصلی در تعیین تشخیص های نهایی، پرونده الکترونیک بیمار است. بخش مهمی از پرونده الکترونیک بیمار به داده های متنی مانند شرح حال بیمار و گزارش های مختلف اختصاص دارد که پردازش آن ها به دلیل نداشتن ساختار، با چالش هایی مواجه است. بنابراین هدف مطالعه حاضر، طراحی یک مدل پردازش متن های بالینی به منظور شناسایی تشخیص های نهایی است.

    روش بررسی

    در این پژوهش متن های خلاصه پرونده بیش از 26000 بیمار از پایگاه داده MIMIC-III با استفاده از روش های هوش مصنوعی در پردازش متن های بالینی به صورت بردار بازنمایی شده و از این بردارها به عنوان ورودی مدل پیش بینی کننده تشخیص استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به نتایج آزمایش ها برای معیار F1-score مدل BIO-BERT با 0.715 و سپس مدل SciBERT با 0.713 نسبت به سایر مدل ها پیشتاز بوده اند. همچنین نتایج نشان می دهد استفاده از روش های شناسایی موجودیت منجر به افزایش دقت مدل شده است.

    نتیجه گیری

    مدل های بازنمایی که روی داده های خاص زیست پزشکی آموزش دیده اند می توانند برای نگاشت اطلاعات نهفته متن به بردارهای ریاضی قابل استنتاج مورداستفاده قرارگرفته و امکان به کارگیری داده های متنی را در مسایل پیش بینی هوشمند ازجمله برای پیش بینی گروه تشخیص نهایی و پیش بینی بازگشت مجدد بیمار را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: پردازش متن بالینی، انفورماتیک پزشکی، مدل های زبانی
  • محمدحسین رونقی*، نعیمه کامجو صفحات 72-78
    مقدمه

    با افزایش جمعیت جهان، دسترسی به مراقبت های بهداشتی و سلامت به طور فزاینده ای مورد نیاز است. تمایل به کنترل مداوم علایم مختلف بیولوژیکی باعث گسترش تحقیقات در این حوزه و همچنین توسعه فن آوری های پوشیدنی شده است. نظارت بر فعالیت بدنی و رفتارهای افراد توسط ابزارهای پوشیدنی می تواند باعث بهبود رفتار و سلامت افراد شود. بنابراین، هدف این تحقیق شناخت چالش های استفاده از فن آوری های پوشیدنی در حوزه سلامت بود.

    روش بررسی

    این پژوهش کیفی در دو مرحله در زمستان 1401 انجام شد. در مرحله اول چالش های مربوط به استفاده از ابزارهای پوشیدنی در حوزه پزشکی از مطالعات پیشین شناسایی گردید. در مرحله دوم بر اساس روش دلفی نظر خبرگان در خصوص چالش ها دریافت شد. کمیته خبرگان پژوهش شامل 13 نفر از متخصصان فعال در حوزه فن آوری اطلاعات در پزشکی بر اساس نمونه گیری هدفمند بودند. استخراج یافته ها به روش تحلیل محتوا انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق مشخص شد که چالش های اصلی تجهیزات پوشیدنی مطابق نظر خبرگان ایرانی و ضریب توافق بر روی آنها شامل پذیرش فن آوری (923/0)، طراحی و توسعه (769/0)، کیفیت و امنیت داده (769/0)، حریم خصوصی و محرمانگی داده (923/0)، تاثیرات اجتماعی-اقتصادی (846/0)، قابلیت تعامل و اتصال بین سیستم ها (769/0)، اطلاعات بیمار و حجم بالای داده (846/0)، نظارت از راه دور (846/0) و تحریم ها (769/0) می شود. از این رو درک چالش های استفاده از برنامه ها و ابزارهای پوشیدنی برای نظارت بر فعالیت بدنی و رفتار افراد، به تعامل کاربران با چنین فن آوری هایی کمک می کند.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که کاربردهای فن آوری پوشیدنی در حوزه سلامت در حال توسعه و تبدیل شدن به یک حوزه علمی مستقل است. به کارگیری عملی فن آوری پوشیدنی هنوز نیازمند طراحی و اعتبارسنجی مسیرهای جدید، تدوین استراتژی و یک مدل کسب وکار مناسب است. پزشکان و پژوهشگران باید در نظر داشته باشند که چگونه این پیشرفت های فناورانه ممکن است بر مراقبت های بهداشتی و سلامت افراد در عصرحاضر تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: دستگاه های الکترونیکی پوشیدنی، فناوری دیجیتال، فناوری بی سیم، سلامت
  • ناهید توکلی، حسین باقریان محمودآبادی* صفحات 79-85
    مقدمه
    بخش اورژانس بیمارستانها نقش بسیار مهمی در نظام سلامت دارد که با بکارگیری فناوری های اطلاعات سلامت می توان اثربخشی این خدمات را به طور موثری افزایش داد. هدف این مطالعه اولویت بندی چالش های پیاده سازی پرونده الکترونیک پزشکی در بخش اورژانس بیمارستان های منتخب شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - مقطعی در سال 1401 انجام شد. جامعه پژوهش شامل پزشکان و پرستاران بیمارستان های الزهراء ، کاشانی و امین دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. روایی این ابزار، بر اساس دریافت نظرات 10 نفر از صاحب نظران تایید و پایایی پرسشنامه نیز از طریق محاسبه آلفای کرونباخ 85/0 بدست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPS S انجام و یافته ها در قالب میانگین و انحراف معیار ارایه شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد چالش های حیطه سازمانی، فنی، انسانی و مالی بترتیب دارای اولویت اول تا چهارم بودند که از بین چالشهای سازمانی افزایش حجم کار ارایه دهندگان خدمات سلامت، پیچیدگی فرآیندهای پذیرش ، ارایه خدمت به بیماران اورژانسی و نبود زیرساخت الکترونیکی برای ارسال اطلاعات به سازمانهای ذینفع بیشترین اولویت را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    پیاده سازی موثر پرونده الکترونیک پزشکی در بخش اورژانس بیمارستانهای مورد مطالعه مستلزم توسعه فرآیندهای اثربخش جهت ارایه خدمات درمانی به بیماران اورژانسی، فراهم کردن زیرساخت سازمانی و فنی برای دسترسی مناسب ارایه دهندگان خدمات سلامت و سایر کاربران به پرونده های الکترونیکی و تامین بودجه جهت آموزش کاربران می باشد.
    کلیدواژگان: چالش، پرونده الکترونیک پزشکی، بخش اورژانس، بیمارستان
  • محمدرضا احمدی ورزنه، علی رشیدپور*، حمیدرضا پیکری، امیررضا نقش صفحات 86-93

    خدمات ارزش افزوده موبایل در سلامت همه خدمات فراتر از تماس صوتی را در بر می گیرد و بکارگیری آن منافع زیادی را در بر دارد. هدف مطالعه حاضر، رتبه بندی عوامل مرتبط با خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه سلامت می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی-مقطعی با جامعه آماری کلیه کارشناسان فناوری اطلاعات درمان سازمان تامین اجتماعی استان تهران شامل 84 نفر انجام شد. ابزار سنجش، با 64 گویه در 18 مولفه بوده و پایایی آن با آلفای کرونباخ 916/0 بدست آمد. روایی پرسشنامه توسط 5 نفر از خبرگان تایید شد. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار SmartPLS ، استفاده شد. برای رتبه بندی عوامل مرتبط، پرسشنامه مقایسات زوجی طراحی و در اختیار 15 نفر از کارشناسان متخصص قرار گرفت و نظرات آنها با نرم افزار Expert choice محاسبه و رتبه بندی های شد.

    یافته ها

    شاخص ها و ضرایب بدست آمده از مدل بکارگیری خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه سلامت از اعتبار کافی برخوردار می باشد. مضامین اثرات وپیامدها با وزن 558/0 ، درک کاربران با وزن 165/0، قابلیت اطمینان با وزن 115/0، ذهنیت و انتظارات با وزن 071/0، شرایط موثر محیطی با وزن 054/0، توسعه فناوری با وزن 037/0 بیشترین تاثیر را بر بکارگیری خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه سلامت دارند.

    نتیجه گیری

    سازمان های ارایه دهنده خدمات سلامت می توانند با لحاظ کردن عوامل موثر مانند اثرات و پیامدها برای استفاده از این خدمات و سایر عوامل بر اساس اولویت، نسبت به ارتقای میزان پذیرش آن، در جهت بهبود فرآیندها و افزایش رضایت مندی پیاده سازی کنند.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده، سلامت موبایل، حوزه سلامت، ارزش افزوده سلامت
  • زهره مباشری، جاوید دهقان حقیقی، محمدرضا شهرکی، افسانه کریمی* صفحات 94-99
    مقدمه

    مستندسازی پرونده های پزشکی به شیوه صحیح از امور مهم در طی فرآیند تشخیص و درمان بیماری می باشد و به لحاظ درمانی، حقوقی، مالی و پژوهشی مهم است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین میزان آگاهی دانشجویان پزشکی از اصول مستندسازی پرونده های پزشکی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی مقطعی بود که در سال تحصیلی 1400-1401 در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان اجرا شد. جامعه پژوهش شامل دانشجویان پزشکی در مقاطع کارآموزی، کارورزی و دستیاری بودند. حجم نمونه 260 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای توصیف میزان آگاهی دانشجویان بر حسب متغیرهای مورد بررسی از آمارهای توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین نمره و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی (T-test و ANOVA) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی کسب شده توسط جامعه پژوهش 02/14±92/64 از نمره کل 74 بود. بیشترین و کمترین میانگین نمره به ترتیب مربوط به اصول مرتبط با چارچوب زمانی تکمیل اطلاعات و اصول کلی مستندسازی پرونده پزشکی بود. آزمون رابطه میان متغیرهای پژوهش نشان داد که فقط رابطه میان دو متغیر میزان آگاهی و دوره تحصیلی دانشجویان معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه میزان آگاهی دانشجویان از اصول مستندسازی پرونده پزشکی در حد مطلوب بود. ولی با مقایسه نتایج متفاوت حاصل از این پژوهش با مطالعات مشابه قبلی، می توان گفت که آموزش اصول مستندسازی در طول زمان تاثیر مثبتی بر ارتقاء سطح آگاهی دانشجویان داشته است.

    کلیدواژگان: مستندسازی، پرونده پزشکی، تشخیص، اقدام
  • الهام احسانی فرید، البرز قیتانی*، رضا ابراهیم زاده، مهربان هادی پیکانی صفحات 100-107
    مقدمه
    این مطالعه با هدف شناسایی گفتمان ها و تحلیل وضعیت سیستم های اطلاعات مدیریت منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه کیفی با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 42نفر از کارشناسان و مدیران شاغل در حوزه مدیریت های منابع انسانی و فناوری اطلاعات دانشگاه و مشاهده مشارکتی، به منظور شناسایی مفاهیم معنادار، گفتمان های انتقادی و متفاوت انجام شده و سپس با استفاده از روش تحلیل وضعیت کلارک با ترسیم نقشه وضعیتی منظم و نقشه موقعیت تحلیل شده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج پژوهش، برساخت های گفتمانی متفاوتی در خصوص سیستم های اطلاعات مدیریت منابع انسانی ایفای نقش می کنند که نشان می دهد الگوی طراحی شده سامانه های مدیریت منابع انسانی بر اساس نوع تفکر و نگاه مدیران به منابع انسانی و عوامل محیطی طراحی و به کار گرفته شده است.
    نتیجه گیری
    در عمل سیستم های اطلاعات مدیریت منابع انسانی تحت تاثیر قدرت بازیگران و عاملین رسمی و غیر رسمی، قوانین و مقررات دولتی، مصوبات هیات امنا و عوامل محیطی قرار دارند. این پژوهش راه را برای سایر محققان جهت در نظر گرفتن رویکرد انتقادی به این سیستم ها هموار و به هدایت تحقیقات بیشتر با این رویکرد کمک می نماید.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات، مدیریت منابع انسانی، تحلیل گفتمان انتقادی، تحلیل وضعیت
  • اسکندر شیرازی* صفحات 108-115
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر شناسایی راهکارهای جبران صدمات مقابله با پاندمی کوید-19 در بین کادر درمان می باشد.

    روش بررسی

    روش تحقیق از نظر نوع آمیخته اکتشافی بوده و در دو بخش کیفی و کمی صورت گرفته است. در بخش کیفی از طریق روش تحلیل مضمون و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 19 نفر از خبرگان که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، سیاستهای موثر بر ساختار مدیریتی مراکز درمانی شناسایی و دسته بندی شدند. داده های این بخش با استفاده از روش کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی دسته بندی و تحلیل گردید در بخش کمی در قالب روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه داده های جمع آوری شده مجدد در اختیار خبرگان قرار گرفت تا در مورد هر یک از ابعاد به دست آمده اظهار نظر نموده و آنها را رتبه بندی کنند در این مرحله داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به روش میانگین هندسی مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    طی این پژوهش 179تم فرعی در قالب 43 تم اصلی و 8 مقوله دسته بندی گردید بر اساس نتایج حاصل از محاسبه وزن نهایی بردار ویژه، مقوله های خدمات رفاهی با ضریب 0.172، سیاستهای منابع انسانی با ضریب 0.152 و راهکارهای انگیزشی با ضریب 0.148 به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص دادند و سپس به ترتیب اقدامات رفتاری با ضریب 0.120، راهکارهای مدیریتی با ضریب 0.108 ، راهکارهای سازمانی با ضریب 0.107، ارتباطات باز با ضریبمی باشد.

    کلیدواژگان: کوید-19، توانمندسازی کادر درمان، خستگی روانی، تحلیل سلسله مراتبی
  • رحیم شهبازی* صفحات 116-122
    مقدمه

    بررسی و شناسایی مولفه های موثر بر سواد سلامت از حوزه های با اهمیت در حوزه علوم پزشکی و پیراپزشکی است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه فرم کوتاه سنجش سواد سلامت گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. آزمودنی های پژوهش تعداد 327 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند. برای شناسایی گویه های پرسشنامه، ابتدا پایگاه های اطلاعاتی و منابع مرتبط مورد بررسی قرار گرفتند. حاصل بررسی ، تهیه نسخه اولیه پرسشنامه سواد سلامت با 28 گویه بود. برای استخراج عوامل و ابعاد از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی میزان پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. پردازش آماری داده ها با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS و مونت کارلو انجام گردید. آلفای کرونباخ (ضریب پایایی) پرسشنامه برابر با 89/0 بود.

    یافته ها

    قبل از استفاده از تحلیل عاملی، ضرایب همبستگی نمرات بین سوالات پرسشنامه بررسی شد و با توجه به نتایج آزمون کایزر-مایر-اولکین و آزمون کرویت بارتلت، انجام تحلیل عاملی اکتشافی بر روی پرسشنامه قابل توجیه تشخیص داده شد. یافته های بخش تحلیل عاملی نشان داد که با حذف دو سوال از کل پرسشنامه و تحلیل بقیه سیوالات و چرخش نتایج با روش واریماکس، چهار مولفه «دستیابی به اطلاعات سلامت»، «فهم اطلاعات سلامت»، «ارزشیابی اطلاعات سلامت»، و«بکارگیری اطلاعات سلامت» حاصل می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها پرسشنامه پیشنهادی سواد سلامت دارای قابلیت لازم برای ارزیابی وضعیت سواد سلامت افراد است.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، تحلیل عاملی اکتشافی، دانش و مهارت
|
  • Hoda Memarzadeh, Nasser Ghadiri *, Maryam Lotfi Shahreza Pages 65-71
    Introduction

    Identifying similar patients is effective in designing many secondary applications to improve the quality of treatments and research services. The similarity of the final diagnoses is one of the aspects of similar patient groups. In order to measure similarity between patients, it is crucial to convert their information into a comparable format. There are different types of data in electronic health records (EHR). An important part of patient EHR are clinical notes, which face challenges to process. Therefore, the present study aims to design a clinical language processing model to identify definitive diagnoses.

    Research method

    In this study, the clinical notes of more than 26,000 patients from the MIMIC-III database were represented as vectors using modern language models, and these vectors were used as input for the diagnostic prediction model.

    Results

    According to the results of the experiments, the BIO-BERT model with 0.715 and then the SciBERT model with 0.713 the best result between the biomedical language models. The results also show that using unique concepts extracted from clinical notes resulted in an increase in model accuracy.

    Conclusion

    Representation models trained with specific biomedical data can be used to map latent clinical note information to embedding vectors and provide the ability to use notes in machine learning algorithms, including prediction of the final diagnostic group.

    Keywords: Natural Language Processing, Health informatics, Language model
  • MohammadHossein Ronaghi *, Naiemeh Kamjoo Pages 72-78
    Introduction

    As the worldwide population grows and the access to healthcare is increasingly being demanded, real-time monitoring of different biological signals has driven the study and development of diverse wearable technology. Monitoring of physical activity and behaviors by wearable devices may improve these health behaviors. This study endeavored to recognize the challenges of wearable technology in medicine and healthcare.

    Methods

    This applied study was conducted in two phases using qualitative approach in winter 2023. Initially, the challenges of wearable devices were recognized from previous studies. In the second step, the study experts evaluated conceptual model by Delphi method. The expert panel consists of 13 individuals active in information technology in healthcare according to targeted sampling.

    Results

    According results the main challenges of wearable devices are technology acceptance (0.923), design/development (0.769), data quality/safety (0.769), privacy/confidentiality (0.923), socioeconomic impact (0.846), interoperability/connectivity (0.769), patient information/data overload (0.846), remote monitoring (0.846), and sanctions (0.769).

    Conclusion

    This study revealed that applications of the wearable technology in healthcare are becoming mature and established as a scientific domain. Practical adoption in wearable technology still demands design and validation of new pathways, strategic formulation, and a sound business model. Practitioners and researchers should consider how these technological advances may impact healthcare in the new era.

    Keywords: Wearable Electronic Devices, Digital Technology, Wireless Technology, Healthcare
  • Nahid Tavakoli, Hossein Bagherian * Pages 79-85
    Introduction
    Emergency departments of hospitals play a very important role in the health system, and the effectiveness of these services can be effectively increased by using health information technologies. The purpose of this study was to prioritize the challenges of implementing electronic medical records in the emergency department of selected hospitals in Isfahan.
    Methods
    This descriptive-cross-sectional study was conducted in 1401. The research population included doctors and nurses from Al-Zahra, Kashani and Amin hospitals of Isfahan University of Medical Sciences. The data was collected through a researcher-made questionnaire. The validity of this tool was confirmed based on the opinions of 10 experts, and the reliability of the questionnaire was obtained by calculating Cronbach's alpha of 0.85. Data analysis was done using SPSS statistical software software and presented via Mean and standard deviation.
    Results
    The findings showed that challenges in the organizational field, technical field, human field, and financial field had the first to fourth priority, respectively, among the organizational challenges, the increase in the workload of health service providers, the complexity of the processes of accepting and providing services to emergency patients and the lack of necessary infrastructure for electronic transmission of information to interested organizations has been assigned the highest priority.
    Conclusion
    The effective implementation of electronic medical records in the emergency department of the studied hospitals requires the development of effective processes for accepting and providing medical services to emergency patients, providing the necessary organizational and technical infrastructure for proper access of health service providers and other users to electronic records. and providing funds for training users.
    Keywords: Challenge, Electronic medical record, Emergency Department, hospital
  • MohammadReza Ahmadi Varzaneh, Ali Rashidpour *, HamidReza Peikari, AmirReza Naghsh Pages 86-93
    Introduction

    Mobile value-added services in health encompass all services beyond voice calls and their implementation carries many benefits. The aim of the present study is to rank the factors related to mobile value-added services in the health sector.

    Research Method

    This research is of the applied and descriptive-cross-sectional type with the statistical population of all information technology experts in the Social Security Organization of Tehran province, including 84 people. The measurement tool, with 64 items in 18 components, and its reliability was obtained with Cronbach’s alpha of 0.916. The validity of the questionnaire was confirmed by 5 experts. For data analysis, confirmatory factor analysis method and SmartPLS software were used. For ranking related factors, a pairwise comparison questionnaire was designed and made available to 15 specialized experts and their opinions were calculated and ranked using Expert choice software.

    Findings

    The indices and coefficients obtained from the model of implementing mobile value-added services in the health sector have sufficient validity. The themes of effects and outcomes with a weight of 0.558, user understanding with a weight of 0.165, reliability with a weight of 0.115, mentality and expectations with a weight of 0.071, effective environmental conditions with a weight of 0.054, technology development with a weight of 0.037 have the most impact on the implementation of mobile value-added services in the health sector.

    Conclusion

    Organizations providing health services can implement by considering effective factors such as effects and consequences for using these services and other factors based on priority, in order to improve the acceptance rate, in order to improve processes and increase satisfaction

    Keywords: Value added, Mobile Health, Health sector, Health value added
  • Zohre Mobasheri, Javid Dehghan Haghighi, MohammadReza Shahraki, Afsaneh Karimi * Pages 94-99

    Introduction:

    Accurate documentation of medical records is one of the important issues during the process of diagnosis and treatment of the disease. It is very important in terms of treatment, legal, educational, financial and research. This study aimed to determine awareness of medical students about principles of medical records documentation.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted in 2022-2023 at Zahedan university of medical sciences. The research population included medical students in the preclinical, clinical, and residency levels. The sample size was 260 medical students and the sampling method was quota sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity and reliability of questionnaire were confirmed. Descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation) and analytical tests (T-test and One-way ANOVA) were used to analysis the research data.

    Results

    The average awareness score obtained by the research community was 64.92±14.02 out of 74. The highest and lowest average scores were respectively related to the principles about the time frame of completing the information and the general principles of documenting the medical record. The test of the relationship between the variables of the research showed that only the relationship between the two variables of awareness level and educational level of students was significant.

    Conclusion

    In this study, the level of students' awareness about the principles of documenting medical records was optimal. But by comparing the different results of this research with previous similar studies, it can be said that teaching the principles of documentation over time has had a positive effect on improving the level of students' awareness.

    Keywords: Documentation, Medical Records, Diagnosis, Procedure
  • Elham Ehsanifarid, Alborz Gheitani *, Reza Ebrahimzade, Mehraban Hadipeykani Pages 100-107
    Introduction
    This study endeavors to identify discourses and analyze the situation of human resources management information systems of the Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This qualitative study was conducted using Fairclough's Critical Discourse Analysis method and semi-structured interviews with 42 experts and managers working in the field of human resources management and university information technology management and participatory observation to identify meaningful concepts, critical and different discourses. Then, it has been analyzed using Clark's situation analysis method by drawing ordered situational map and positional maps.
    Results
    Based on the results of the study, different discourse structures play a role in human resource management information systems, which indicates that the designed model of human resource management systems is based on the type of thinking and managers’ view towards human resources and factors. The environment has been designed and implemented.
    Conclusion
    In practice, human resource management information systems are influenced by the power of official and unofficial actors and agents, government laws and regulations, approvals of the board of trustees, as well as environmental and cultural factors. This research can pave the way for other researchers to consider a critical approach to human resource information systems and helps guide more research with this approach.
    Keywords: Information Systems, Human resource management, Critical discourse analysis, situation analysis
  • Skandar Shirazi * Pages 108-115
    Introduction

    The purpose of the present study is to identify the compensation strategies for dealing with the covid-19 pandemic among the medical staff.

    Research method

    The research method is exploratory in terms of mixed type and has been done in two parts, qualitative and quantitative. In the qualitative part, through thematic analysis method and using semi-structured interviews with 19 experts who were selected through purposive sampling, policies affecting the management structure of medical centers were identified and categorized. The data of this section were categorized and analyzed using the open, central and selective three-stage coding method. In order to comment on each of the obtained dimensions and rank them, at this stage, the obtained data were tested using the analysis hierarchy process (AHP) using the geometric mean method.

    Findings

    During this research, 179 sub-themes were categorized in the form of 43 main themes and 8 categories based on the results of calculating the final weight of the special vector, the categories of welfare services with a coefficient of 0.172, human resources policies with a coefficient of 0.152 and motivational solutions with a coefficient of 0.148 They ranked first to third respectively, followed by behavioral measures with a coefficient of 0.120, management solutions with a coefficient of 0.108, organizational solutions with a coefficient of 0.107, open communication with a coefficient of 0.103 and social support of the organization with a coefficient of 0.091 respectively. were ranked

    Conclusion

    The results of the hierarchical analysis test and calculating the geometric mean of indicators show that the main themes of democratic management styles, increasing the level of motivation of the treatment staff, implementing fun programs for members and their families, increasing financial support, in Prioritizing the physical health of the treatment staff, increasing the welfare services for the treatment staff, implementing support pol

    Keywords: COVID-19, empowerment of treatment staff, Mental fatigue, Hierarchical analysis
  • Rahim Shahbazi* Pages 116-122
    Introduction

    Identifying the components affecting people's health literacy is one of the important areas in the field of medical sciences. In this study, the construction and validation of a health literacy questionnaire has been done.

    Methods

    The current research is descriptive. The statistical sample of the research is 327 graduate students of Azarbaijan Shahid Madani University who were selected by simple random method. To identify the items of the questionnaire, databases and related sources were checked first. The result of the investigation was the preparation of the initial version of the health literacy questionnaire with 28 items. Exploratory factor analysis was used to extract dimensions and items, and Cronbach's alpha was used to check the reliability. Data statistical processing was done using SPSS and Monte Carlo software. Cronbach's alpha of the questionnaire was equal to 0.89.

    Results

    Before the factor analysis, the correlation coefficients of the scores between the questionnaire questions were checked. According to the results of Kaiser-Meyer-Olkin test and Bartlett's Test of Sphericity, exploratory factor analysis on the questionnaire was deemed justified. The findings of factor analysis showed that by removing two items from the whole questionnaire and analyzing the rest and rotating the results with the Varimax method, four dimensions of "access to health information"; "understanding health information"; "evaluation of health information"; and "use of health information" is obtained.

    Conclusion

    According to the findings, the proposed health literacy questionnaire has the necessary validity to assess the health literacy of adults.

    Keywords: Health literacy, Factor analysis, Knowledge, skills