فهرست مطالب

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انسیه پولادی، مریم تقوایی یزدی*، محمد صالحی، سیاوش مرادی صفحات 356-368
    هدف

    هدف از مطالعه حاضر، طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه استفاده از موک در توسعه آموزش مجازی دانشگاه های علوم پزشکی قطب یک می باشد.

    روش ها

    روش تحقیق از نوع توصیفی بوده که در دو فاز طراحی و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه در سال 1400 انجام شد. برای بررسی روایی محتوایی از روش CVI و CVR و برای ارزیابی روایی سازه ای از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. همچنین با کمک روش محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و شاخص همسانی درونی عوامل، پایایی آن تعیین شد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده  نشان دهنده ثبات پایایی و قابلیت تکرارپذیری بالای پرسشنامه است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بدست آمده پرسشنامه 112 شاخص تایید شده در هشت بعد اصلی ساختاری، آموزشی، فناوری، اجتماعی، مدیریتی، فردی، فرهنگی، ارزشیابی تقسیم بندی شد. تمامی ابعاد و شاخص های شناسایی شده در این تحقیق از روایی و پایایی مناسبی برای بررسی مدل استفاده از موک در توسعه آموزش مجازی دانشگاه های علوم پزشکی قطب یک برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به روایی و پایایی قابل قبول پرسشنامه مورد مطالعه، این ابزار می تواند برای بررسی استفاده از موک ها در توسعه آموزش مجازی دانشگاه های علوم پزشکی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی، (موک)، پرسشنامه، دوره های گسترده آنلاین باز
  • عفیفه حامدی*، نیلوفر حیدرزاده صفحات 369-380
    هدف
    هدف پژوهش بررسی تاثیر نگرش دینی بر تفکر انتقادی دانشجویان رشته مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد واحد بوشهر بود.
    روش
    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا پیمایشی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان رشته مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد بوشهر به تعداد 216 نفر در سال 1402 بوده است. در پژوهش حاضر حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 120 نفر مشخص شد که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های تحقیق شامل پرسشنامه سنجش نگرش مذهبی (مقیاس دینداری) خدایاری فرد و همکاران (1392) با چهار مولفه باور دینی، عواطف دینی، رفتار دینی و وانمود اجتماعی در قالب 40 سوال و همچنین پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا فاسیون (1989) در قالب 24 سوال بود و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مولفه های نگرش دینی شامل باور دینی، عواطف دینی، رفتار دینی و وانمود اجتماعی به ترتیب به اندازه 9/17 درصد، 28 درصد، 9/15 درصد و 21 درصد بر تفکر انتقادی در دانشجویان موثر است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نگرش دینی بر تفکر انتقادی دانشجویان رشته مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد بوشهر به اندازه 30 درصد تاثیر دارد و به عبارتی یک واحد افزایش در متغیر نگرش دینی موجب 763/0 واحد افزایش در متغیر تفکر انتقادی در دانشجویان رشته مدیریت آموزشی می شود. به عنوان نتیجه گیری نهایی قابل ذکر است که تفکر انتقادی یکی از مهمترین عناصر آموزش و پرورش رهایی بخش است.
    کلیدواژگان: دین، نگرش دینی، باور دینی، رفتار دینی، عواطف دینی
  • فرزاد فرجی خیاوی، مهرداد کائد رحمتی، علی باقری، پروین محمدی، مهدی امرائی* صفحات 381-387
    مقدمه
    اساتید مهم ترین عامل موثر در تعلیم و تربیت دانشجویان هستند. شناسایی معیارهای یک استاد توانمند و تلاش در جهت تقویت و بکارگیری آنها در امر تدریس توسط استادان، موجب ارتقاء فرآیند یادگیری می شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های یک استاد توانمند از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی انجام شد. دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز جامعه آماری آن را تشکیل می دادند. حجم نمونه 250 نفر محاسبه گردید و نمونه گیری به روش طبقه ای-تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی و پایایی آن در پژوهش های قبلی تایید شده بود. در این پرسشنامه 4 حیطه دانش پژوهی، روش تدریس، شخصیت فردی و توانایی در ارتباط اندازه گیری شدند. داده ها از طریق آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد فراوانی) و تحلیلی (آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه) در SPSSتحلیل شد.
    یافته ها
    مهم ترین خصوصیات یک استاد توانمند ازدیدگاه دانشجویان به ترتیب تسلط استاد بر درس مورد تدریس (41/0± 9/4)، شیوایی بیان (46/0± 78/4) برآورد شد. از طرفی دیگر، قاطعیت و سخت گیری (02/1 ± 58/3)، سابقه تدریس (01/1 ± 9/3)، ازویژگی هایی بودند که دانشجویان کمترین اهمیت را برای آن قایل بودند.
    نتیجه گیری
    روش تدریس مهم ترین ویژگی یک استاد توانمند از دیدگاه دانشجویان بود. بنابراین لازم است دانشگاه ها این ویژگی را در جذب اساتید لحاظ کنند و یا اساتید را از طریق کارگاه های روش های تدریس و چگونگی برقراری ارتباط با مخاطب برای آموزش بهتر آماده سازند.
    کلیدواژگان: دانشجو، نظام آموزشی، عضو هیئت علمی، استاد توانمند
  • منصوره تنبد، محمد حاجی زاد*، زهره اسمعیل زاده، ناهید شفیعی صفحات 388-399
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی برنامه درسی سواد پژوهشی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی است.

    روش

    با استفاده از روش کیفی و برمبنای نظریه داده بنیاد انجام شد. در این پژوهش رویکرد سیستماتیک منسوب به اشتراوس و کوربین و منطق پارادایمی استفاده شد. حوزه این پژوهش در بخش اول کلیه منابع ثانویه شامل متون، کتاب ها، نشریات، سایت های اینترنتی مرتبط و گزارش های موجود بهره گرفته شد و در بخش دوم 18 استاد هیات علمی و مدعو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران در رشته برنامه ریزی درسی در زمینه سواد پژوهشی به صورت هدفمند و گلوله برفی  مصاحبه شدند تا به اشباع نظری رسید.  روش  پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته با توجه به کدگذاری صورت گرفت. تحلیل داده ها در بخش اول به کمک منابع ثانویه شامل کلیه متون، کتاب ها و نشریات، در بخش دوم از مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با اساتید کد گذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت. 

    یافته ها

    الگوی برنامه درسی سواد پژوهشی دانشجویان شامل شانزده عنصر نیازسنجی، هدف، محتوا، زمان، فضا، فعالیت یادگیری، روش تدریس، ارزشیابی، مواد و منابع، تفکر، انگیزه، بودجه، اخلاق پژوهشی، نقش استاد، گروه بندی، پیامد، بدست آمد.

    نتیجه گیری

    الگوی به دست آمده در برنامه درسی سواد پژوهشی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران ازاعتبار لازم برخوردار بود.

    کلیدواژگان: الگو، برنامه درسی، پژوهش، سواد پژوهشی، سواد
  • ابوالقاسم رضوانی*، هادی پورشافعی، محمدعلی رستمی نژاد صفحات 400-419
    مقدمه

    هدف پژوهش بررسی نقش ادراک از عناصر برنامه درسی در یادگیری خودراهبر، بر اساس آموزش های مجازی دانشگاه فرهنگیان در بین مهارت آموزان استان سیستان و بلوچستان بود. عناصر برنامه درسی شامل هدف، محتوا، روش و ارزشیابی هست.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مهارت آموزان ماده28 دانشگاه فرهنگیان استان سیستان و بلوچستان به تعداد هزار نفر در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. تعداد نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران، 278 مهارت آموز تعیین شد که پرسشنامه ها بصورت الکترونیکی توزیع گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های ادراک از عناصر برنامه درسی طاطاری (1393) و یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001) بود. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی همچون میانگین، انحراف معیار و در آمار استنباطی نیز از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین ادراک از عناصر برنامه درسی و خرده مقیاس های ادراک از روش تدریس و ادراک از ارزشیابی با متغیر یادگیری خودراهبر و خرده مولفه ی، خودمدیریتی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.  از بین عناصر برنامه ی درسی تنها عنصر ادراک از روش تدریس قابلیت پیش بینی یادگیری خودراهبر و ابعاد مختلف آن را داراست. همچنین نتایج حاکی از این است که یادگیری خودراهبر و مولفه ی خودکنترلی در بین مهارت آموزان زن نسبت به مردان مطلوب تر است.

    نتیجه گیری

    آمادگی برای یادگیری خودراهبر یک خصیصه یادگیری فردی مهم در فراگیران هست، که به منظور برنامه ریزی و آموزش کارآمدتر در محیط های یادگیری الکترونیکی، با توجه به حساسیت های آن باید بیشتر مورد توجه سیاست گذاران نظام های آموزشی و مدرسین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ادراک از عناصر برنامه درسی، یادگیری خودراهبر، آموزش مجازی، دانشگاه فرهنگیان، کووید-19
  • شبنم پژوهش، فاطمه پرسته قمبوانی*، مژگان عبدالهی، امیرحسین محمد داو، ودی صفحات 419-437
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل رهبری پژوهشی در توسعه آموزشی و خلق دانش در دانشگاه ها انجام گردید. 

    روش کار

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی با رویکرد فراتحلیل به دنبال شناسایی مولفه های رهبری پژوهشی در توسعه آموزشی و خلق دانش در دانشگاه ها می باشد. گردآوری داده ها، به صورت کیفی انجام شده است، به این صورت که ابتدا 160 مقاله به عنوان جامعه آماری جستجو و دسته بندی شد .پس از بررسی، 50 مقاله داخلی و خارجی بین سال های 1391 تا 1400  (معادل میلادی 2012 تا 2021) به صورت هدفمند جهت شمارش فراوانی کلیدواژه ها انتخاب شد. جهت تایید یافته ها در مرحله بعد پرسشنامه ای طراحی و برای 60 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه ها با استفاده از روش دلفی در دو مرحله ارسال شد و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون توافقی کندال مشخص شد.

    یافته ها

    با استفاده ازکدگذاری مقوله ها با 8 دسته بندی شامل (انگیزه های رهبری پژوهشی)، (توسعه فکری رهبری پژوهشی)، (توسعه رفتاری رهبران پژوهشی)، (توسعه هویت حرفه ای در رهبری پژوهشی)، (سبک رهبری پژوهشی)، (موانع رهبری پژوهشی)، (زمینه ضروری رهبری پژوهشی)، (توسعه مهارت های تیم سازی) شناسایی شد. با استفاده از مقایسه میانگین ها در آزمونT تک نمونه ای و شدت اثر (کوهن)، یافته ها نشان داد که توسعه هویت حرفه ای در رهبری پژوهشی با 28/0 درصد و توسعه مهارت های تیم سازی با 15/0 و انگیزه های رهبری پژوهشی و توسعه فکری در رهبری پژوهشی با 14/0 درصد شدت اثر نقش دررهبری پژوهشی دارند. 

    نتیجه گیری

    توسعه هویت حرفه ای در رهبری پژوهشی و توسعه مهارت های تیم سازی با 91/0 درصد توافق بیشترین اهمیت را داشتند . مقایسه نتایج فراتحلیل و پاسخ خبرگان یکسان و حاکی از این بود که توسعه هویت حرفه ای و توسعه مهارت های تیم سازی  با اهمیت ترین مولفه های رهبری پژوهشی هستند .

    کلیدواژگان: رهبری پژوهشی، توسعه پژوهش، توسعه آموزش، توسعه هویت حرفه ای پژوهشی، تیم پژوهشی
  • محسن مسلمی راد، نسرین الهی*، داریوش رخ افروز، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 438-451
    مقدمه

     آموزش بالینی نقش مهمی در دستیابی دانشجویان پرستاری به صلاحیت بالینی ایفا می کند. هوش اخلاقی از پارامترهای  مهم محیط بالینی در دستیابی به اهداف کارآموزی و کسب صلاحیت بالینی است. هوش اخلاقی ابعادی مانند مسیولیت پذیری، تعهد، قبول اشتباهات، اعتماد و همدلی را که  درکسب صلاحیت بالینی برای دانشجویان پرستاری حایز اهمیت است می سنجد. هدف از مطالعه تعیین وضعیت هوش اخلاقی و رابطه ی بین هوش اخلاقی و صلاحیت بالینی دانشجویان می باشد.

    روش کار

     این مطالعه کاربردی از نوع توصیفی – همبستگی است که با مشارکت دانشجویان پرستاری در استان خوزستان در سال 1399 انجام شد. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برآورد شد. پس از حذف تعداد 299 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری، تصادفی-طبقه ای و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی و پرسشنامه صلاحیت بالینی پرستاری در دوره بالین می باشد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج  نشان داد دانشجویان در ابعاد درستکاری، مسیولیت پذیری، بخشش و دلسوزی وضعیت متوسط دارند. همچنین بین هوش اخلاقی و  صلاحیت بالینی رابطه ی مثبت و معنی دار وجود دارد (001 /0>P، 602/0 r=). تمام ابعاد هوش اخلاقی، رابطه مثبت و معنی دار با صلاحیت بالینی داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری

     نظر به اکتسابی بودن هوش اخلاقی و ارتباط مستقیم آن با صلاحیت بالینی توصیه می شود از آموزش هایی تخصصی جهت رشد هوش اخلاقی دانشجو به منظور افزایش صلاحیت بالینی آنان و ارتقاء سطح علمی دانشگاه بهره برد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، صلاحیت بالینی، دانشجو، پرستاری
  • شکوه صدقی*، فرشته سپهر، ابوالفضل گلستانی صفحات 452-465
    مقدمه

     فارغ‎التحصیلان دانشگاه‎ها باید پیش از ورود به دنیای کار، به لوازم ایفای نقش خود مجهز شوند که توانایی در مدیریت دانش از جمله این نیازها است. این پژوهش با طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه، به بررسی اثربخشی سرفصل دروس مصوب رشته‎های تخصصی علوم پایه دانشکده‎های پزشکی برای ایجاد توانمندی مدیریت دانش در دانش آموختگان می پردازد.

    روش کار

     جهت طراحی دامنه محتوایی پرسشنامه، پس از مطالعه مستندات موجود، پرسشنامه براساس مولفه های مدل مدیریت دانش بکوویتز و ویلیامز مشتمل بر 38 گویه طراحی شد. با توجه به مدل انتخابی، پرسشنامه تهیه شده  برای تعیین شاخص و نسبت روایی محتوایی و شفافیت پرسش ها، به 15 نفر از متخصصین علم اطلاعات و دانش شناسی و 8 نفر از متخصصین علوم پایه و تحصیلات تکمیلی ارائه گردید. سازگاری درونی و پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی تعیین شد.

    نتایج

     پرسشنامه طراحی شده دارای هفت مولفه شامل کسب دانش (4 گویه)، کاربرد دانش (7 گویه)، یادگیری از فرآیند دانش (6 گویه)، تسهیم دانش (6 گویه)، ارزیابی دانش (4 گویه)، ایجاد و ثبت دانش (5 گویه) و استفاده بهینه از دانش (6 گویه) بود. نسبت روایی محتوایی در نهایت میزان 72/0، شاخص نهایی روایی محتوایی 86/0 و شفافیت 82/0 محاسبه شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ معادل 935/0 بدست آمد و همبستگی مثبت و معناداری بین مولفه های پرسشنامه وجود داشت (01/0 > P).

    نتیجه گیری

     پرسشنامه تدوین شده در پژوهش، دارای مقدار بالایی روایی و پایایی می باشد و ابزار حاصل یک ابزار استاندارد برای سنجش اثرگذاری سرفصل دروس مصوب رشته‎های تخصصی علوم پایه دانشکده‎های پزشکی است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، اعتبار محتوا، مدیریت دانش، علوم پایه، دانشگاه علوم پزشکی
|
  • Ensieh Pouladi, Maryam Taghvaie Yazdi *, Mohammad Salehi, Siavash Moradi Pages 356-368
    purpose

    The purpose of this study is to design and validate a questionnaire for the use of MOOCs in virtual education Development in First Macro-Region Universities of Medical Sciences in Countrywide Territorial Planning.

    methods

    The research method is descriptive, which was carried out in two phases of designing and checking the validity and reliability of the questionnaire in 1400. CVI and CVR methods were used to check the content validity and exploratory factor analysis was used to evaluate the structural validity. Also, its reliability was determined by Cronbach's alpha coefficient and internal homogeneity index. Also, the obtained Cronbach's alpha coefficient shows the high reliability and reproducibility of the questionnaire.

    Findings

    Based on the results of the questionnaire, 112 verified indicators were divided into eight main structural, educational, technological, social, managerial, individual, cultural, and evaluation dimensions. All the dimensions and indicators identified in this research have the appropriate validity and reliability to examine the model of using MOOCs in the development of virtual education in universities of medical sciences.

    Conclusion

    Considering the acceptable validity and reliability of the studied questionnaire, this tool can be used to investigate the use of MOOCs in the development of virtual education in medical sciences universities.

    Keywords: Virtual Education, E-learning, [MOOCs], questionnaire design, massive open online course
  • Afifeh Hamedi *, Nilufar Heydarzadeh Pages 369-380
    Purpose
    The purpose of the research was to investigate the effect of religious attitude on the critical thinking of students in the field of educational management of Azad University, Bushehr branch.
    Method
    The research method was applied in terms of purpose and survey in terms of execution method. The statistical population included 216 students of Bushehr Azad University's educational management field in 1402. In the present study, the statistical sample size was determined by using Cochran's formula of 120 people who were selected in the accessible way. The research questionnaires include the religious attitude measurement questionnaire (religiosity scale) by Khodayari Fard et al. (2012) with four components of religious belief, religious emotions, religious behavior and social pretense in the form of 40 questions, as well as the critical thinking questionnaire of California Fashion (1989) in the form of 24 was a question and data analysis was done in SPSS software version 26.
    Findings
    The findings showed that the components of religious attitude including religious belief, religious emotions, religious behavior and social pretense are 17.9%, 28%, 15.9% and 21% effective on students' critical thinking, respectively.
    Conclusion
    The results showed that religious attitude has a 30% effect on the critical thinking of students in the field of educational management of Bushehr Azad University, and in other words, one unit increase in the variable of religious attitude leads to an increase of 0.763 units in the variable of critical thinking in students of the field of educational management. It can be a conclusion; it should be mentioned that critical thinking is one of the most important elements of liberating education.
    Keywords: religion, Religious Attitude, religious belief, Religious Behavior, Religious Emotions
  • Farzad Faraji Khiavi, Mehrdad Kied-Rahamti, Ali Bagheri, Parvin Mohamadi, Mahdi Amraei * Pages 381-387
    Purpose
    Professors are considered a very crucial factor in educating students. Identifying the criteria of a competent professor and trying to evaluate and apply them in teaching the professors will enhance the learning process. The purpose of this study was to survey the characteristics of a competent professor from the viewpoint of students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.
    Method
    This research was a descriptive cross-sectional study. The research population included students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. The sample size was 250 and the stratified random sampling method was used. The data collection tool was a questionnaire and its validity and reliability were confirmed in previous studies. In this questionnaire, 4 domains of science education, teaching method, individual character, and ability to communicate were measured. Data were analyzed by descriptive (mean, standard deviation, frequency percentage) and analytical (independent t-test and one-way ANOVA) statistics in SPSS.
    Findings
    The most important characteristics of a competent professor from the student's point of view were mastery in teaching (4.9 ± 0.41), and spontaneous expression (4.78 ± 0.46), respectively. On the other hand, solidarity and assertiveness (3.58±1.02), as well as teaching experience (3.9 ± 1.01), were among the characteristics that students scored the least.
    Conclusion
    The teaching method was the most important feature of a competent professor from the viewpoint of the students. Universities must consider these features in retaining professors or they may prepare them for a better education via teaching methods as well as effective communication workshops.
    Keywords: Student, education system, Faculty Member, Competent Professor
  • Mansoureh Tanabod, Mohammad Hajizad *, Zohreh Esmailzadeh, Nahid Shafiee Pages 388-399
    Purpose

    The purpose of the current research is to design a research literacy curriculum model for Islamic Azad University students.

    Method

    It was done using the qualitative method and based on the data theory of the foundation. In this research, the systematic approach attributed to Strauss and Corbin and paradigmatic logic were used. The scope of this research was used in the first part of all secondary sources, including texts, books, publications, related websites and existing reports, and in the second part, 18 professors and visiting professors of the field of curriculum planning in the field of research literacy were used in a targeted manner and Snowball interviews were conducted until theoretical saturation was reached. The research method was semi-structured interview and it was done according to coding. Data analysis was done in the first part with the help of secondary sources, including all texts, books and publications, in the second part, in-depth semi-structured interviews with open, central and selective coding professors.

    Findings

    The student research literacy curriculum model includes sixteen elements of needs assessment, goal, content, time, space, learning activity,teaching method, evaluation, materials and resources, thinking, motivation, budget, research ethics, professor's role, grouping, consequence.

    Conclusion

    The model obtained in the research literacy curriculum of students of Islamic Azad University of Tehran had the necessary validity

    Keywords: model, Curriculum, Research, Research Literacy, Literacy
  • Abolghasem Rezvani *, Hadi Pourshafei, MohammadAli Rostaminejad Pages 400-419
    Introduction

    The aim of the research was to investigate the role of perception of curriculum elements in self-directed learning, based on the virtual trainings of Farhangian University among students of Sistan and Baluchistan province, considering curriculum elements as goal, content, method and evaluation. This research was an applied study in terms of its purpose and a descriptive and correlational one.

    Materials and methods

    The statistical population of the research included all the skilled students of Farhangian University of Sistan and Baluchistan province, numbering one thousand people during the academic year 2020-2021. The number of samples was determined based on Cochran's sampling formula, 278 skilled learners, and then questionnaires were distributed among them electronically. The data collection tools were the perception questionnaires of Tatar curriculum elements (2013) and self-directed learning by Fisher et al. (2001). Descriptive statistics indicators such as mean, standard deviation and Pearson correlation and multiple regression tests were used for inferential statistics.

    Results and discussion

    The findings showed a positive and significant correlation between the perception of curriculum elements and the subscales of perception of the teaching method, and perception of evaluation with the variable of self-directed learning and the sub-component of self-management; Among the elements of the curriculum, only the element of perception of the teaching method had the ability to predict self-directed learning and its different dimensions; Also, the results indicated that self-directed learning and self-control component were more favorable among female skill learners than males.

    Conclusion

    Readiness for self-directed learning was an important characteristic of individual learning in learners, which in order to plan and teach more efficiently in electronic learning environments, due to its sensitivities, should be given more attention by policy makers of educational systems and teachers.

    Keywords: perception of curriculum elements, Self-Directed Learning, Virtual Education, Farhangian University, COVID-19
  • shabnam pajohesh, fatmh parasth gombvani *, Mozhgan Abdolahi, AmirHossein Mohammad Davoudi Pages 419-437
    Purpose

     The present study was conducted with the aim of meta-analysis of research leadership in educational development and knowledge creation in universities.

    Method

     This study in terms of purpose was practical and in terms of descriptive method with meta-analysis approach aimed to identify the components of research leadership in educational development and knowledge creation in universities.  The data collection has been done in a qualitative way, in such a way that first 160 articles were searched and categorized as a statistical population. Data collection has been carried out in a qualitative way, in such a way that first 160 articles were searched and categorized as a statistical population It was selected purposefully to count the frequency of keywords. In order to confirm, in the next step, a questionnaire was designed and sent to 60 university faculty members using the Delphi method in two stages, and it was determined using spss software and Kendall's consensus test.

    Findings

     Using categorical coding with 8 categories including (motivations of research leadership), (intellectual development of research leadership), (behavioral development of research leaders), (development of professional identity in research leadership), (research leadership style), (obstacles to leadership research), (necessary field of research leadership), (development of team building skills). In the first part, by comparing the averages in the one sample T-test, the findings showed that the development of professional identity in research leadership with 0.28% and the development of team building skills with 0.15% and the motivations of research leadership and intellectual development in leadership. A research with 0.14 percent of the intensity of the effect has a role in research leadership.

    Conclusion

     Development of professional identity in research leadership and development of team building skills were the most important with 0.91% agreement. Comparing the results of the meta-analysis and the answers of the experts were the same and indicated that the development of professional identity and the development of team building skills are the most important components of research leadership.

    Keywords: research leadership, research development, education development, research professional identity development, research team
  • Mohsen Moslemirad, Nasrin Elahi *, dariosh rokhafroz, MohamadHosin Haghighizadeh Pages 438-451
    Introduction

     Clinical education plays an important role in achieving clinical competence of nursing students. One of the parameters of the clinical environment that seems to help in achieving the goals of internships is moral intelligence. The current research aims to determine the relationship between moral intelligence and clinical competence in nursing students in Khuzestan province 2019.

    methods

     This practical study was conducted in 2019 with the participation of nursing students in Khuzestan province. The method of data collection and analysis is descriptive and correlational. The sample size was estimated to be 321 people based on Morgan's table, which by removing distorted information. The number of 299 people was calculated. The sampling method is random-stratified and the data collection tool is the moral intelligence standard questionnaire and the nursing clinical competence questionnaire in the clinical period. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient.

    Results

     The findings showed that students have an average status in terms of honesty, responsibility, forgiveness and compassion. Also, there is a positive and significant relationship between moral intelligence and clinical competence (P<0.001, r=0.602). All dimensions of moral intelligence had a positive and significant relationship with clinical competence (P<0.001).

    Conclusion

     Due to the fact that moral intelligence is acquired and related to clinical competence, trainings that lead to the growth of students' moral intelligence can increase clinical competence and ultimately raise the academic level of the university.
    Keywords: moral intelligence, clinical competency, nursing, student.

    Keywords: moral intelligence, clinical competency, nursing, student
  • Shokouh Sedghi *, Fereshteh Sepehr, Abolfazl Golestani Pages 452-465
    Introduction

     Graduates of universities should be equipped with role-playing equipment before entering the world of work, which includes the ability to manage knowledge. By designing and validating a questionnaire, this research examines the effectiveness of the course titles approved by the specialized sciences of medical schools to create knowledge management capabilities in graduates. 

    Methods

     To design a content domain of the questionnaire, after studying the available documents, the questionnaire was designed based on the components of the knowledge management model of Bukowitz and Williams, consisting of 38 items. According to the selected model, to determine the content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI), and clarity of the questions, the questionnaire was given to 15 specialists in knowledge and information science and 8 specialists in basic sciences and postgraduate studies. Internal consistency and reliability of the questionnaire were determined using Cronbach's alpha and correlation coefficient.

    Results

     The questionnaire has seven components, including knowledge acquisition (4 items), knowledge application (7 items), knowledge process learning (6 items), knowledge sharing (6 items), knowledge evaluation (4 items), knowledge creation and registration (5 items), and optimal use of knowledge (6 items). The CVR, CVI, and clarity were 0.72, 0.86, and 0.82, respectively. The reliability of the questionnaire was obtained at 0.935 using Cronbach's alpha test, and there was a positive and significant correlation between the questionnaire components (p<0.01). 

    Conclusion

     The designed questionnaire has high reliability and validity and is a standard tool to measure the effectiveness of the course titles of basic sciences in medical schools.

    Keywords: Questionnaire, Valid content, Knowledge management, Basic sciences, University of Medical Sciences