فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 94 (اسفند 1402)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 94 (اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/07
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم اسفندیاری، حسن اکبری بیرق *، محمد رضایی صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    در میانه قرن بیستم میلادی، عده ای از دانشوران حوزه ادبیات بر آن شدند که ادبیات باید در جهت روش شناسی تجربی حرکت نماید و محققان حوزه علوم اجتماعی نیز باید به اهمیت حیاتی تخیل و آثار مترتب بر آن وقوف یابند. آنان باید این موضوع را وارد برنامه های تحقیقات جاری خود نمایند و چنین امر مهمی را به صورت بندیهای تفسیری صرفا نظری واگذار نکنند. همین امر موجب شد رویکردهای مختلفی از منظر علم تجربی به متون ادبی تقرب جویند. یکی از این رویکردها، روانشناسی فرگشتی بود که میکوشید نقد ادبی تجربی را با نگرشی داروینیستی به پیش ببرد. مقاله حاضر تلاشی است در راستای تبیین ربط و نسبت علوم تجربی، بویژه زیست شناسی فرگشتی، با علوم انسانی و اجتماعی، بویژه حوزه نقد ادبی. بدین منظور ابتدا پس از گزارشی اجمالی از نظریه انتخاب طبیعی داروین و تاثیر آن بر دانش روانشناسی، به معرفی روش شناسی روانشناسی فرگشتی پرداخته، سپس کاربرد آن را در نقد ادبی نشان داده و با ذکر نمونه هایی به محک تجربه زده ایم.

    روش مطالعه

    این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی، به شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و با استفاده از منابع دست اول حوزه نقد ادبی بر پایه روانشناسی فرگشتی انجام شده است.

    یافته ها

    اگر بخواهیم، مطالعه در متون ادبی را به شیوه ای علمی-تجربی پیش ببریم، نزدیکترین و کارآمدترین شیوه، بهره گیری از هستی شناسی و انسان شناسی داروینی و استفاده از متدولوژی فرگشت بر اساس انتخاب طبیعی است.

    نتیجه گیری

    در نهایت بر پایه مقدمات مذکور مدعی شده ایم که اگر روانشناسی فرگشتی بتواند روایت متقن و جامعی از طبیعت انسان ارایه دهد، میتواند جایگزین نظامات تبیینی مسلط در علوم انسانی امروزه شده، یا آنها را در بر بگیرد و در دل خود جای دهد و طبعا وارد حیطه نقد ادبی شده، تحولی هستی شناسانه و شناخت شناسانه در آن ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: داروین، فرگشت، روانشناسی فرگشتی، نقد روانشناسی ادبی، نقد علمی ادبیات
  • ژاله افشار قزوین، حمیدرضا اردستانی رستمی *، ساره زیرک صفحات 15-29
    زمینه و هدف

    این پژوهش با بررسی تفکرات و اندیشه های اسماعیلیه و شاهنامه فردوسی، پیوند میان فردوسی و اسماعیلیه را نشان میدهد. این پیوند در واقع با بررسی و تحلیل چهار عنصر «آب، باد، خاک، آتش» انجام گرفته است و به بررسی چگونگی تضارب آرای فردوسی و اندیشه اسماعیلیه از منظر آخشیجان پرداخته است. شاهنامه فردوسی از گذر آمیختگی با آخشیجان، اشتراکات بسیاری با آیین ها و اساطیر کهنتر از خود دارد و در باورها و مذاهب پس از خود تاثیر بسیاری داشته است.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر یک پژوهش بنیادی و کاربردی است. روش کار تحلیلی-توصیفی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است.

    یافته ها

    در اندیشه اسماعیلی بگونه ای عمیق باورهای چهار آخشیجان به کار رفته است؛ چراکه در باور اسماعیلی عناصر چهارگانه تکرار میشوند و هر کدام در سلسله مراتب خلقت کیهانی نقشی بر عهده دارند. علاوه بر خویشاوندی ساختاری آیین گنوسی و اسماعیلی که در رهیافتهای خود از زیستن فقط به خردورزی و زهد اکتفا میکنند، میتوان به اندیشه هایی چون تضاد بین جهل و دانش و ناپایداری دنیا اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    اندیشه اسماعیلیه با الهام از آیینهای کهنتر همچون مانوی و گنوسی رهیافتی کیهان شناسانه و اساسی نسبت به چهار عنصر دارد و همینطور اشتراک در بازتاب این مفاهیم در هر دو مشاهده میشود.

    کلیدواژگان: تفکر اسماعیلیه، فردوسی، آخشیجان، شاهنامه فردوسی
  • محسن افکاری، حمیدرضا سلیمانیان *، عباس خیرآبادی صفحات 31-48
    زمینه و هدف

    در میان شاعرانی که پس از انقلاب اسلامی ظهور کرده اند، مرتضی امیری اسفندقه از اعتبار قابل توجهی برخوردار است. او غالبا به موضوعات دینی و غنایی پرداخته است؛ بنابراین اشعار او در سطوح گوناگون قابل تحلیل است. در میان نظریه های گوناگون، که مقوله سبک را بررسی کرده اند، سبک شناسی لایه ای در تحقیقات دهه های اخیر بارها مورد استفاده قرار گرفته است. هدف و مسیله اصلی در پژوهش پیش رو، بررسی سبک فکری سروده های مرتضی امیری اسفندقه در چهار لایه آوایی، لغوی، گفتمانی و بلاغی است تا به این سوال پاسخ داده شود که مهمترین گفتمانهای موجود در سروده های شاعر کدام است؟

    روش مطالعه

    این تحقیق با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    در سطح آوایی، امیری با استفاده از جناس و بازیهای آوایی، بخشی از مفاهیم ذهنی مورد نظر خود را به مخاطب انتقال داده است. در لایه لغوی، کلمات به کاررفته در اشعار عمدتا عینی، نشاندار و صریح هستند و کارکرد اصلی آنها تبدیل معقولات به محسوسات و تسهیل فرایند درک مخاطب است. واکاوی لایه گفتمانی نشان میدهد امیری باورهای ایدیولوژیک مورد نظرش را تشریح کرده و به سویه های عاشقانه نیز پرداخته است؛ همچنین در سطح بلاغی، صور خیالی تشبیه و استعاره، اصلیترین عناصر ادبی محسوب میشوند.

    نتیجه گیری

    بررسی لایه های چهارگانه اشعار امیری نشان میدهد که او همواره سعی کرده است از ظرفیتهای کلمات استفاده کند تا مفاهیم دینی و ایدیولوژیک و نیز عاشقانه را به مخاطبان خود انتقال دهد.

    کلیدواژگان: مرتضی امیری اسفندقه، شعر، سبک شناسی لایه ای، دین و مذهب، عشق
  • جعفر اورعی، سعید خیرخواه برزکی *، محمود براتی خوانساری صفحات 49-67
    زمینه و هدف

    این مقاله، نخستین کوششی است برای ترسیم جلوه های زیباشناسی و صور خیال اشعار خوانساری یوسف بخشی، شاعر عصر پهلوی دوم (1359-1298) بر اساس دیوان شعری او به گویش خوانساری. از جمله کسانی که توانسته است به کمک قوه خیال، عاطفه و موسیقی، ارتباط تنگاتنگی میان انسان و طبیعت برقرار سازد، یوسف بخشی «شاعر طبیعت» است. با توجه به اینکه دیوان شعری او «فرهنگنامه گویش خوانساری» است. اما متاسفانه با گذشت چهار دهه هیچ تحقیق جامعی پیرامون صورخیال بخشی انجام نشده است.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. محدوده و جامعه مورد مطالعه، دیوان شعری یوسف بخشی است. در این نوشتار بعد از شرح کوتاهی پیرامون واژه خوانسار، زندگینامه شاعر و گویش خوانساری، به بررسی انواع تشبیهات، کنایات، مجازات و استعارات اصیل و ترجمه گونه دیوانش پرداخته شده است.

    یافته ها

    یوسف بخشی به پیروی از شاعران سبک عراقی و فراخور کلام، از صنایع ادبی بویژه تشبیه، استعاره، کنایه و مجاز در قالب گویش خوانساری بهره برده است.

    نتیجه گیری

    بخشی علاوه بر دیوان شعری به گویش خوانساری، مجموعه اشعاری نیز به زبان فارسی در قالبهای گوناگون دارد، اما شهرت او در میان گویشوران، مدیون اشعار او به گویش خوانساری است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، گویش خوانساری، صنایع ادبی، یوسف بخشی
  • سید محسن جمالی زاده، خورشید قنبری ننیز *، مجید حاجی زاده صفحات 69-93
    زمینه و هدف

    منظومه ها و آثاری حماسی، که پس از شاهنامه و اغلب به پیروی، تاسی و تقلید از آن در زمینه های دینی، پهلوانی و تاریخی سروده شده اند، از مآخذ و منابعی هستند که کمتر مورد توجه فردوسی پژوهان و شاهنامه شناسان در عرصه مطالعات علمی قرار گرفته اند؛ حال آنکه این آثار علاوه بر تاثرات فراوان در زمینه سبک زبانی، ادبی و اندیشگی از اثر سترگ فردوسی، منبع بسیار مناسبی جهت نقد و ارزیابی میزان موفقیت سرایندگان در تقلید از شاهنامه فردوسی نیز به حساب می آیند. هدف اصلی از مطالعه پیش رو بررسی و تحلیل غازان نامه و شهنامه چنگیزی، بعنوان دو شاهنامه منظوم در دوران مغول، است که به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده شده است.

    روش مطالعه

    روش مطالعه در این جستار بصورت توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی است. محققان در این پژوهش بمنظور ارایه دقیقتر سبک ادبی، به تحلیل آماری هزار بیت از هر یک منظومه ها بصورت سامانمند پرداخته اند.

    یافته ها

    منظومه های غازان نامه و شهنامه چنگیزی در بحر متقارب به تقلید از شاهنامه سروده شده است. هر دو شاعر سعی کرده اند با انتخاب وزن، لحن، مضامین و تا حدودی توصیفات حماسی، در قالب درونمایه تاریخی، به روایتی حماسی بپردازند.

    نتیجه گیری

    در دو منظومه یادشده ویژگیهای زبانی مانند بکارگیری آواها، واج آرایی، همحروفی، ویژگیهای ادبی چون تشبیه و کنایه و توصیفات حماسی تا حدود زیادی نشان دهنده تقلید سرایندگان از شاهنامه فردوسی بوده است؛ گرچه بدلیل انتخاب موضوع تاریخی (تاریخ ایلخانان و حاکمان مغول) و کاربرد لغات عربی، ترکی و مغولی و بهره گیری از تشبیه در قالب تشبیه مفصل مرسل و بهره گیری اندک از استعاره، تنها میتوان گفت تقلید از فردوسی بیشتر در جنبه وزنی و موسیقی کلام نمود بارزی دارد.

    کلیدواژگان: حماسه، سبک شناسی، منظومه های حماسی دوران مغول، غازان نامه، شهنامه چنگیزی
  • عباس حیدری، امیدوار عالی محمودی *، امیدوار مالملی صفحات 95-116
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله، بررسی تطبیقی اسطوره زال بر اساس عناصر و کهن‎الگوهای آن با تاکید بر آیینهای مهر، زروان و مانویت است. زال از قهرمانان داستانی-پهلوانی شاهنامه است. داستانهای پهلوانی زال از زمان پادشاهی منوچهر آغاز میشود. پایان زندگی خاندان سام، پایان داستانهای پهلوانی شاهنامه یعنی مرگ رستم است. اگرچه مایه های داستان پهلوانی زال مربوط به باورهای کهن آریایی است، عناصر و کهن الگوهای آن، هسته اصلی و منشا شکلگیری این داستان را در شرق نشان میدهد که با روی کار آمدن سکاها به نام اشکانیان، بنمایه های عام این داستان شرقی نیز، نه تنها در ایران راه یافته بلکه شهرتی عام نیز یافته است.

    روش مطالعه

    برای انجام این پژوهش ابتدا ابیات شاهنامه (داستان زال) استخراج شد؛ سپس اشعار طبقه بندی شده و بر اساس ساختار محتوا با کمک منابع علمی مرتبط با موضوع پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این تحقیق با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    دستاورد موضوع، مولفه ها، کهن الگوها و عناصر باورهای شرقی مشترک در تطبیق داستانهای آیینی ذیل را نشان میدهد: نور یا درخشش (سفیدی) ترک قوم یا سفر، پنهان شدن در غار یا کوه جهت تعالیم و پرورش معنوی، انتظار قوم و استقبال بزرگان از راه پیش بینی موبدان، بازگشت منجی بعنوان ایزدشاه یا ایزد پهلوان. در نتیجه این باورها، منجی برای پرورش و تعالی خویش، مدتی از انسانهای زمینی -قوم خویش- دوری میگزیند و در زمین -مادر-، چون کوه پنهان میشود؛ سپس برای ماموریت و نجات و فرمانروایی مردمان خویش بازمیگردد.

    نتیجه گیری

    این نمونه های ازلی و همسانی نه تنها در آیینهای مذکور، بلکه در دیگر داستانهای شرقی چون «به آفرید» و «بوختار» نیز دیده میشود. خاستگاه اساطیری چنین داستانهایی سرشت مذهبی داشته اند که میتوان در تطبیق با آیینهای باستانی یا ادیانی چون میترا، زروان، مسیح و مانی به منشا و خاستگاه کهن مذهبی و شکل آیینی آنها پی برد.

    کلیدواژگان: اسطوره زال، زروان، مهر، مسیحیت، مانوی، کهن الگو
  • نفیسه خلیل طوسی، بتول فخراسلام *، پروین دخت مشهور صفحات 117-131
    زمینه و هدف

    جامعه پذیری به روندی گفته میشود که هر فرد در طول زندگی خود تجربه میکند و بر اساس آن، با مجموعه ای از ارزشها، عرفها و هنجارها آشنا میشود و با نظرداشت آن، نقشهای گوناگونی را در جامعه میپذیرد. این مقوله نمودهای بارزی را در شخصیت فرد جامعه پذیر به وجود می آورد و در برابر، اگر این فرایند بدرستی انجام نشود، از او فردی جامعه گریز پدید می آورد. در فرهنگ ایرانی، راه های متنوعی برای جامعه پذیر کردن افراد وجود دارد که برگزاری بزمها و مجالس شادی از آن جمله است. بخشی از این فرهنگ دیرینه در کتابهای هزار و یک شب و سمک عیار منعکس شده است. این مقاله با هدف بررسی کارکرد بزمها با عنایت به مفهوم جامعه پذیری در آثار مذکور نوشته شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی نوشته شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان میدهد که در جریان برگزاری بزمها مواردی چون انتقال فرهنگ، شکوفاسازی توانمندیها، نهادینه سازی ارزشها و هنجارها، آموزش مهارتها و نقشها، ایجاد همبستگی بینافردی و پایداری نظام اجتماعی بعنوان اهداف جامعه پذیری مشاهده شده است.

    نتیجه گیری

    در مجموع، اگرچه بزمها در سطح روساخت برای ترویج شادمانی بوده، در ژرفساخت با هدف تقویت مناسبات بینافردی برگزار میشده است.

    کلیدواژگان: هزار و یک شب، سمک عیار، بزم، جامعه، جامعه پذیری، فرهنگ
  • معصومه رحمانی فر، نجیبه هنرور *، مجتبی صفر علیزاده صفحات 133-151
    زمینه و هدف

    اجداد میرزا محمدحسن زنوزی خویی، از علما و فضلای عصر خود بودند که از زمان صفویه در زنوز و خوی سکونت داشته اند و نسخه بحرالعلوم در دوره قاجار شاهکار وزین اوست. هدف پژوهش در این مقاله، معرفی و بررسی تحلیل محتوایی و سبکی «بحر چهارم» این اثر ارزشمند میباشد؛ زیرا 23 تصحیح نسخ خطی و زنده کردن این متون از مهمترین و ریشه ایترین منابع تحقیق زبان و ادبیات فارسی است.

    روش مطالعه

    نظر به منحصربفرد و تک نسخه بودن، روش ما برای تصحیح نسخه، قیاسی بوده و بدلیل ناخوانا یا محو بودن کلمه، در صورت ضبط، واژه ای مناسبتر جایگزین شده است و ضبطهای مغلوط و نادرست نسخه مورد پژوهش، به یاری قراین موضوعی و زبانی و تاریخی و... با دیگر آثار به جامانده از نویسنده قیاس شده و در نهایت مناسبترین کلمه جایگزین گردیده است و مصحح در این شیوه از قوه حدس و تشخیصی که در کار متن شناسی پرورده ساخته در محدوده ضوابط و رعایت قراین تاریخی و فرهنگی بهره گرفته است؛ علاوه بر این محتوای نسخه، اعم از عرفانی، سبکی و... به روش «تحلیل محتوا» مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    در این اثر، انتخاب نوع نگارش و تنوع آثار منظوم و منثور به دو زبان فارسی و عربی قابل توجه است؛ به این دلیل که آغاز نسخه به زبان عربی با کلامی از علامه مجلسی، درباره شناخت عقل و معنای عقل بابی را به نام «بسط کلام لتوضیح مرام» پرداخته و در ادامه ماهیت عقل و ابواب آن را توضیح داده است؛ سپس با حکایتی فارسی از نوشیروان عادل ادامه داده و بعدا حکایتی عربی از امام صادق (ع) در مورد اعمال انسان در دنیا و آخرت آورده که با شعری از سعدی ادامه پیدا میکند و این روال در جای جای نسخه مشهود است که باعث بررسی سبک نگارش آن در سه سطح فکری، زبانی و ادبی شده است.

    نتیجه گیری

    زنوزی در این اثر به آیات، روایات و احادیث معتبر و اشعاری از شعرای بنام چون حافظ و سعدی و مقلدانش استناد کرده که فهم مطلب را سهل نموده است. در پاره ای از موارد نیز حکایاتی آموزنده از گلستان و حکایاتی ساده و مسجع تحقق این امر را ممکن ساخته است. بدیع لفظی و معنوی از قبیل سجع، جناس، ایهام، تلمیح، تمثیل و در حوزه بیان تشبیه، استعاره، و کنایه از ویژگیهای این نسخه میباشد.

    کلیدواژگان: نسخه خطی بحر چهارم بحرالعلوم، تحلیل محتوا، سبک شناسی
  • نسیبه عالیقدر، سیف الدین آب برین *، فروغ جلیلی صفحات 153-176
    زمینه و هدف

    غزل معاصر تمایزات سبکی خاص خود را دارد و غزلسرایان نوگرای معاصر در ابعاد متفاوت زبانی، بلاغی، ادبی، فکری و مضمونی نوگرایی داشته‎اند. شناخت سبک این شاعران حاصل مطالعه و بررسی در ابعاد مذکور است. هدف پژوهش حاضر مطالعه و شناخت سبک غزل غلامرضا طریقی، بعنوان یکی از غزلسرایان نوگرای معاصر، بوده است. مطالعه در ابعاد زبانی، ادبی و فکری غزل این شاعر، گرایش سبکی او را برای مخاطبان روشن ساخته و وجوه نوگرایی او در این ابعاد را مشخص میکند.

    روش مطالعه

    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها: 

    مطالعه سبکی غزل طریقی این نکته را آشکار میسازد که او غزلسرایی نوگراست و در ابعاد متفاوت زبانی، تصویری، فکری و مضمونی نوآوری داشته است. زبان نزدیک به زبان محاوره و عناصر زبان امروزین و معاصر، و کنایات معاصر در شعر او به چشم میخورد و تشبیهات او شهری است. او عشق دوطرفه را میپسندد و عشق خصلتی زمینی و واقعگرا در غزل او دارد.

    نتیجه گیری

    غلامرضا طریقی به زبان زمان غزل سروده و هر نوع واژه‎ای مجال حضور در شعر او را یافته است و او کلمات را به مجاز و غیرمجاز تقسیم‎بندی نکرده است. وی بیشتر تشبیه به کار برده و تشبیهات او رنگ شهری دارد. آرایه تلمیح و ایهام در شعر او کاربرد بیشتری دارد و در بدیع لفظی، جناس بیشترین کاربرد را یافته است.

    کلیدواژگان: سبک شعر، غلامرضا طریقی، غزل، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • سودابه فرخی، نسرین فقیه ملک * صفحات 177-193
    زمینه و هدف

    هر گوینده ای در طلب نفوذ و تاثیر بر مخاطب خویش است و در این مسیر روشی را برمیگزیند. آثار سعدی، بمثابه یکی از تواناترین گویندگان سخن پارسی، حاوی دستورالعملهای متنوعی برای بیان مقصود است. در پژوهش حاضر، به مبحث کاربرد جملات امری و چگونگی کاربرد آنها در غزل سعدی بر مبنای نظریه کنش گفتار سرل پرداخته شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. بدین منظور ابتدا مبانی نظری کنش گفتاری سرل را بر مبنای پنج کنش ادعایی، تعهدی، بیانی، اعلامی، و امری با مثالهای متناسب از غزل سعدی شرح داده، سپس بر کنش امری تمرکز کرده و نشان داده میشود که سبک خاص سعدی در بیان جملات امری و بسامد و مخاطب آنها چگونه است.

    یافته ها

    در یکصد غزل، که به شیوه تصادفی منظم انتخاب شد، تعداد 146 جمله امری در 126 بیت وجود دارد. از مجموعه جملات امری تعداد صدویک جمله، ساخت مرکب دارد. از صدویک جمله مرکب، شصت وپنج جمله همراه با «که» تعلیل یا معنای تعلیلی است. از نظر مخاطب شناسی، این جملات امری خطاب به پنج دسته از مخاطبان گفته میشود.

    نتیجه گیری

    نظریه کنش گفتاری سرل در مورد جملات، با جملات سعدی در غزلیاتش انطباق دارد. او با استفاده از ساختمان «جمله واره پایه + «که» تعلیل + جمله واره پیرو» با بسامد زیاد به گونه خاص خود دست یافته است. در نتیجه گیری جنبی نیز معلوم شد که بیشترین مخاطب جملات امری اختصاص به معشوق دارد.

    کلیدواژگان: سعدی، جملات امری، غزل، کنش گفتار، سرل، مخاطب شناسی
  • معین کاظمی فر *، غلامحسین غلامحسین زاده صفحات 195-211
    زمینه و هدف

    فیلسوفان ساختگرا بر این عقیده اند که مکاشفه های عارف محل بروز و تجلی پیش زمینه های ذهنی وی -از جمله امیال و آرزوهای او- میباشند. اگر با این نگاه به مکاشفات روزبهان در کتاب کشف الاسرار بنگریم، با در کنار هم گذاشتن شواهد خواهیم دید که یکی از برجسته ترین امیال و آرزوهای روزبهان که در مکاشفاتش بروز یافته «میل به پیامبربودگی» است و منظور از آن، تکرار شدن تجربه پیامبری در مورد خودش بر اساس الگوی نبوت پیامبر اسلام (ص) است.

    روش مطالعه

    این تحقیق با روش توصیفی - تحلیلی و در چهارچوب نظری ساختگرایی، که یکی از مهمترین رویکرد های مطالعات عرفانی است، به انجام رسیده است. این مقاله کوشیده است بر پایه تحلیل محتوای کتاب کشف الاسرار که حاوی گزارشهای روزبهان از تجارب عرفانیش است، نشان دهد که چگونه وی خود را بمثابه فردی میبیند که از مرتبه صوفیان و اولیای بزرگ عرفان اسلامی گذر کرده و جایگاهش از پیامبران پیش از پیامبر اسلام (ص) نیز فراتر رفته و به مرتبه ای رسیده است که تجربیات پیامبر اسلام (ص) در مورد او تکرار میشود و خداوند با او، آنگونه که با پیامبر اسلام (ص) رفتار کرده، رفتار میکند.

    یافته ها

    این همسانی و همشانی با پیامبر اسلام در دست کم هشت مورد خود را در کتاب کشف الاسرار روزبهان نشان میدهد؛ از جمله آنکه روزبهان میگوید وی «معشوق» خداوند گشته و خداوند با «زبان فارسی» با وی سخن میگوید و خود را دریافت کننده «وحی» میخواند و از تجربه «معراج» خود سخن به میان می آورد.

    نتیجه گیری

    در این شواهد متنی در کنار مضمون یکی از نخستین مکاشفه هایش، که در آن از خداوند خطاب پیامبری میشنود، خطوط اصلی آنچه بدان «میل به پیامبربودگی» میگوییم نمایان میشود.

    کلیدواژگان: تجربه عرفانی، تحلیل متن، ساختگرایی، پیامبربودگی، روزبهان، کشف الاسرار
  • لیلی کمالوند *، منوچهر جوکار، اسد آبشیرینی صفحات 213-233
    زمینه و هدف

    مطالعه باورهای عامیانه یکی از زیرشاخه های مردمشناسی است و از فولکلور و فرهنگ عامه یک سرزمین میتوان بعنوان اسناد و مدارکی ارزشمند برای انجام مطالعات مردم شناسانه بهره گرفت. فرهنگ عامه، که در حقیقت طرز تلقی انسان سنتی از جهان و زندگی است، در تار و پود جامعه جای دارد و مطالعه آن، افکار، احساسات، تخیلات و آرزوهای یک قوم را آشکار میسازد و پیشینه ای از فرهنگ و تمدن آن را نشان میدهد. در این میان سهم مکتب آذربایجانی و شاعران آن بسیار زیاد ست؛ چراکه آذربایجان و قفقاز بعنوان یکی از نواحی مهم فرهنگ ایرانی، در رشد ادب فارسی نقش بسزا داشته است. در این پژوهش با ژرفنگری در اشعار این شاعران، باورهای عامیانه و عقاید خرافی بررسی میشود.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه توصیفی – تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش نشان داده شد که اندیشه های عامیانه، که پشتوانه شگرف و ارزشمندی در دل اعصار دارد، چگونه با تجلی در شعر شعرا توانسته به دست ما برسد و همچون میراثی ارزشمند بعنوان شاخصه های مردمشناسی مورد بررسی قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    نکته ای که در پایان سزاوار است به آن اشاره شود بسامد زیاد انعکاس باورهای عامیانه در شعر شاعران مکتب آذربایجانی و نقش و تاثیری که شعر آنان در مطالعات مردمشناسی، با تکیه بر فولکلور و ادبیات عامه دارد، است.

    کلیدواژگان: مردم شناسی، فولکلور، باورهای عامیانه، شاعران مکتب آذربایجان
  • سارا کیانی، مرتضی جعفری *، فرح نیازکار صفحات 235-254
    زمینه و هدف

    منظومه منتشرنشده «جمشیدنامه» از عبدی بیگ نویدی شیرازی، شاعر عهد صفوی، در سال 943 ه.ق در بحر هزج و در 3378 بیت سروده شده است. یک نسخه خطی قابل دسترس از این مثنوی که به خط نستعلیق نگاشته شده و تا کنون تصحیح، چاپ و منتشر نشده، به شماره 2425 در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران موجود است. نسخه دیگر این منظومه با شماره ثبت 3819 در آرشیو فرهنگستان علوم آذربایجان شوروی قابل دسترس نیست. این منظومه، که یکی از منظومه های سه خمسه عبدی بیگ نویدی شیرازی است و به پیروی از نظامی سروده شده، ماجرای عشق و دلدادگی جمشید به دل آرا، دختر پادشاه زابل، را به تصویر کشیده است. هدف مقاله حاضر بررسی سبک این منظومه است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است.

    یافته ها

    ساختار صوری و محتوایی این اثر در سه سطح زبانی، بلاغی و فکری بر اساس دگرگونیهای بنیادین سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران در آغاز قرن دهم هجری و تحولاتی که در طرز شعر و شاعری، محتوا و جهانبینی، شیوه تخیل و تصویرپردازی به وجود آمده، شکل گرفته و در حقیقت گامی بسوی نوآوری و پدید آوردن سبکی میان سبک هندی و سبک عراقی بوده است.

    نتیجه گیری

    در شعر عبدی بیگ از ترکیبات پیچیده و انتزاعی شعرای سبک هندی خبری نیست و ترکیبهای او متناسب با زبان ساده و روان شعرش ساخته شده اند. در سطح ادبی نیز وجود انواع صور خیال و تصاویر زیبا، مضمون آفرینیها، نازک خیالیها و انواع صنایع لفظی و معنوی در جای جای کلام عبدی بیگ موید تبحر او در فنون بلاغی و کاربرد امکانات زبان هنری است. آنچه در سطح فکری منظومه حایز اهمیت است، اشارات تاریخی و دینی و تلمیح به داستانهای آنان در جای جای دیوان است.

    کلیدواژگان: جمشیدنامه، عبدی بیگ نویدی شیرازی، خمسه نظامی، سبک شناسی
  • سمانه وطن دوست، حسن بساک *، رضا اشرف زاده صفحات 255-271
    زمینه و هدف

    در قرون پنجم و ششم، یکی از جنبه های مهم ادبیات فارسی، منظومه های عاشقانه است. هر ماجرای عاشقانه ای در بستر اجتماعی دوران خود شکل میگیرد و نمیتوان داستان عاشقانه را جدا از عوامل، باورها و سنتهای اجتماعی زمان و مکان وقوع آن بررسی کرد. پیمان یکی از باورهایی است که بعنوان قراردادهای عاشقانه، سیاسی و اجتماعی بین شخصیتها برقرار میشود و وقایعی را رقم میزند. این مقاله با توجه به منظومه های عاشقانه برجسته در قرون پنجم و ششم مانند زال و رودابه، ورقه و گلشاه، ویس و رامین، خسرو و شیرین، شیخ صنعان و دختر ترسا، به بررسی نقش پیمان و اهمیت آن در ارتباطات و روابط شخصیتها، تاثیر آن در جریان داستان و تغییرات ساختاری این منظومه ها میپردازد.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی و مبتنی بر تحلیل محتوا، به بررسی و طبقه بندی نقش پیمان در ساختار منظومه های عاشقانه قرون پنجم و ششم میپردازد و با ذکر نمونه هایی از کارکرد پیمان در منظومه های یادشده نتایج را تایید و تفسیر میکند.

    یافته ها

    بسامد حضور پیمان در خلق داستان، ایجاد و نگهداری روابط عاشقانه، سیاسی و اجتماعی بسیار قابل توجه است. بخش عمده ای از پیرنگ منظومه های مورد بررسی، وامدار این باور اجتماعی و درونی است و پیمان و پیمان شکنی وظیفه گره گشایی، کشمکش، گره افکنی و... را در داستان بر عهده دارد.

    نتیجه گیری

    پیمان در ساختار منظومه های عاشقانه فارسی قرون پنجم و ششم اهمیت بسیاری دارد. این مفهوم، ساختار داستانی را تاسیس میکند، روابط شخصیتها را شکل میدهد و پیامهای اخلاقی و اجتماعی مهمی را در بر دارد. شاعران قرنپنجم و ششم نه تنها برای زنده نگه داشتن شخصیتهای اصلی داستان و ایجاد تعاملات و روابط از اهمیت این باور در بستر اجتماعی سود برده اند، بلکه بعنوان ابزاری برای نمایش تغییرات شخصیتی، تحولات داستانی و حفظ نظم داستانی نیز هنرمندانه آن را به کار گرفته اند. همانگونه که به سر بردن پیمان بر ساختار منظومه ها تاثیرگذار بوده است، نقض پیمانها نیز از طرف شخصیتهای داستانی در پیرنگ داستانها سبب گره افکنی و کشمکشهایی همراه با تناقض و ناهماهنگی و پیچیدگی روابط انسانی بدلیل بروز ابهامات، عدم اعتماد و کاهش ارتباط عاطفی میان شخصیتها شده است.

    کلیدواژگان: منظومه های عاشقانه، پیمان، پیرنگ، سبک داستانی، قرون پنجم و ششم
  • یدالله طالشی *، سولماز رزاق زاده شبستری صفحات 273-299
    زمینه و هدف

    غزل از رایجترین قالبها در گستره ادب فارسی است و کمتر شاعری را میتوانیافت که غزل نسروده باشد. عصمت بخارایی شاعر دوره تیموری و از غزلسرایان بنام این دورهاست که غزلیات عاشقانه و عارفانه زیبایی سروده است. در این مقاله دویست غزل از غزلیاتعصمت بخارایی را از سه دیدگاه سبک زبانی، ادبی و فکری مورد بررسی قرار داده ایم.

    روش مطالعه

    پژوهش فعلی با توجه به ماهیت نظری آن برمبنای مطالعات کتابخانه ای والکترونیکی و به سبک توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته است و جامعه و محدوده مدنظر دیوانعصمت بخارایی به کوشش احمد کرمی میباشد.

    یافته ها

    براساس یافته های این پژوهش، شعر عصمت بخارایی درمقایسه با دیگر شاعران همدورهخود، دارای نازک خیالیها و مضمون سازیهای پیچیده و دیر فهم نیست. زبان شعری او ساده وروان است و اصطلاحات و تعبیرات عامیانه چشمگیری در آن مشاهده نمیشود. در غزلیات خوداز مضامین عارفانه و قلندرانه بهره برده است.

    نتیجه

    شاعر از وزنهای آرام و سنگین و جویباری مانند(رمل و هزج)که مناسب مضامین دلنشینعاشقانه و بیانگر احساسات شاعر در غم و اندوه است استفاده کرده است. توجهی خاصی به قافیهو ردیف نشان داده و تقریبا غزلیاتش از عیوب قافیه خالیست.از صنایع بدیعی تکرار و جناس بهوفور استفاده کرده است. از آوردن عبارتهای ثقیل و مهجور عربی خودداری کرده است.عصمتبخارایی از تشبیهات حسی به حسی و عقلی به حسی به فراوانی استفاده کرده است. استعاراتعصمت بعید و دور از ذهن نیست و در اشعار قدما نیز دیده میشود. تلمیح نیز در اشعارش ازجایگاه خاصی برخوردارند اما نوآوری در آنها دیده نمیشود و تکراری است. مضمون اصلی اشعارشعشق و فراق معشوق و سوز ودداز برخاسته از این عشق است. همچنین غزلیاتی حاوی مضامینقلندرانه و عارفانه نیز دارد و بشیوه پیشینیان با زهاد ریاکار در جنگ و جدل است.

    کلیدواژگان: عصمت بخارائی، دوره تیموری، شعر، غزل، سبک شناسی
|
  • M. Esfandiari, H. Akbari Bairagh*, M. Rezaei Pages 1-14
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In the middle of the 20th century, some scholars in the field of literature decided that literature should move in the direction of experimental methodology, and researchers in the field of social sciences should also recognize the vital importance of imagination and its related works. They should include this issue in their current research programs and not leave such an important issue to purely theoretical interpretation formulations. This caused different approaches to approach literary texts from the perspective of empirical science. One of these approaches was evolutionary psychology, which tried to advance experimental literary criticism with a Darwinian attitude. The present article is an attempt to explain the relationship between experimental sciences, especially evolutionary biology, with humanities and social sciences, especially in the field of literary criticism. For this purpose, after a brief report of Darwin's theory of natural selection and its impact on the knowledge of psychology, we have introduced the methodology of evolutionary psychology, then we have shown its application in literary criticism and tested it by citing examples.

    METHODOLOGY

    This descriptive-analytical research was conducted in a library manner using first-hand sources in the field of literary criticism based on evolutionary psychology.

    FINDINGS

    If we want to advance the study of literary texts in a scientific-experimental way, the closest and most efficient way is to use Darwinian ontology and anthropology and use the evolution methodology based on natural selection.

    CONCLUSION

    Finally, based on the aforementioned premises, we have claimed that if evolutionary psychology can provide a convincing and comprehensive account of human nature, it can ultimately replace the dominant explanatory systems in the human sciences today, or include them and place them in its heart and naturally enter the field. To create an ontological and epistemological transformation in literary criticism.

    Keywords: Darwin, Evolution, EvolutionaryPsychology, Psychological LiteraryCriticism, Scientific Criticism ofLiterature
  • J. Afshar Qazvin, H.R. Ardestani Rostami*, S. Zirak Pages 15-29
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    This study shows the connection between Ferdowsi and Ismailie by examining the thoughts and ideas of Ismaili and Atar Ferdowsi (Shahnameh). This connection has been made by examining and analyzing the four elements (water, wind, soil, fire) and has examined how the views of Ferdowsi and Ismaili thought are in conflict from the perspective of Akhshijan. Ferdowsi's Shahnameh has a lot of income from mixing with Akhshijan with rituals and myths older than it and has had a great impact on the beliefs and religions after it.

    METHODOLOGY

    The current research is a basic and applied research. The work method is analytical-descriptive and the method of collecting information is library.

    FINDINGS

    Ismailie thought has been deeply used in the beliefs of the four Akhshijans. Because in Ismaili belief, the four elements are repeated and each of them has a role in the hierarchy of cosmic creation. In addition to the structural kinship of the Gnostic and Ismaili religions, which in their approaches to living are limited to reason and asceticism, we can mention such ideas as the contradiction between ignorance and knowledge and the instability of the world.

    CONCLUSION

    Ismailie thought, inspired by older mirrors such as Manichaeism and Gnosticism, has a cosmological and fundamental approach to the four elements, as well as a commonality in the reflection of these concepts in both.

    Keywords: Esmaeiliyeh thought, Ferdowsi, Akhshijan, Shahnameh Ferdowsi
  • M. Afkari, H.R. Soleymanian*, A. Kheyrabadi Pages 31-48
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Among the poets who appeared after the Islamic revolution, Morteza Amiri Esfandaghe has a significant reputation. He often deals with religious and, of course, lyrical topics. Therefore, his poems can be analyzed at different levels. Among the various theories that have examined the category of style, layered stylistics has been used many times in recent decades of research. The main goal and issue in the current research is to examine the intellectual style of Morteza Amiri Esfandaghe's poems in four phonetic, lexical, discourse and rhetorical layers in order to answer the question, which are the most important discourses in the poet's poems?

    METHODOLOGY

    This research is based on library sources and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    At the phonetic level, Amiri has conveyed part of his desired mental concepts to the audience by using puns and phonetic games. In the lexical layer, the words used in the poems are mostly objective, symbolic and explicit, and their main function is to transform the sensible into the sensible and facilitate the audience's understanding process. The analysis of the discourse layer shows that Amiri has explained his ideological beliefs and has also dealt with romantic aspects. Also, at the rhetorical level, imaginary forms of simile and metaphor are considered the main literary elements.

    CONCLUSION

    Examining the four layers of Amiri's poems shows that he has always tried to use the capacities of words to convey religious and ideological concepts as well as romance to his audience.

    Keywords: Morteza Amiri Esfandaghe, poetry, layered stylistics, religion, love
  • J. Oraie, S. Khairkhah Barzeki*, M. Barati Khansari Pages 49-67
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    This article is the first attempt to draw the aesthetic effects and images of Khansari's poems by Yusuf Bakshi, a poet of the second Pahlavi era (1919-1980) based on his poetry divan in the Khansari dialect. Among those who have been able to establish a close relationship between man and nature with the help of imagination, emotion and music, Yusuf Bakshi is the "poet of nature". Due to the fact that his poetic divan is "Dictionary of Khansari Dialect". But unfortunately, with the passage of four decades, no comprehensive research has been done on Surkhayal Bakhshi. In this article, after a brief description of the word Khansar, the biography of the poet and the Khansari dialect, all kinds of similes, allusions, punishments and original metaphors and the translation of his divan have been discussed.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study conducted in the library research method. The scope and society under study is Yusuf Bakhshi's poetry library.

    FINDINGS

    Bakhshi, following the poets of the Iraqi style and Farakhor Kalam, has used literary techniques, especially simile, metaphor, irony, and majaz in the form of Khansari vocabulary.

    CONCLUSION

    Bakhshi, in addition to the Divan poetry in the Khansari dialect, are also a collection of poems in Persian language in the formats It has various variations, but his fame among dialects is due to his poems in Khansari dialect.

    Keywords: Khansar, Rhetorical techniques, Khansari dialect, yusuf Bakhshi
  • S. M. Jamalizadeh, Kh. Ghanbari Naniz*, M. Hajizadeh Pages 69-93
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The poems and epic works that were written after the Shahnameh and often following, establishing and imitating it in religious, heroic and historical contexts are among the sources that have received less attention from Ferdowsi scholars and Shahnameh scholars in the field of scientific studies. And while these works, in addition to the many influences in the field of linguistic, literary and intellectual style from Ferdowsi's work, are also considered a very suitable source for criticizing and evaluating the success rate of composers in imitating Ferdowsi's Shahnameh. The main purpose of the upcoming study is to examine and analyze Ghazannameh and Shahnameh Changizi as two Shahnameh poems written in the Mughal era, which were written in imitation of Ferdowsi's Shahnameh.

    METHODOLOGY

    The method of study in this research is descriptive-analytical based on library studies. In this research, in order to present the literary style more precisely, the researchers systematically analyzed a thousand verses from each of the systems.

    FINDINGS

    The poems of Ghazannameh and Shahnameh Changizi were written in close imitation of Shahnameh. Both poets have tried to write an epic narrative in the form of a historical text by choosing weight, tone, themes and to some extent epic descriptions.

    CONCLUSION

    The results of the research indicate that in the two mentioned poems, linguistic features such as the use of sounds, phonemes, homophones, literary features such as simile and irony, and epic descriptions to a large extent show the composers' imitation of Ferdowsi's Shahnameh, although due to the choice of historical subject (History of Ilkhans and Mughal Rulers) The use of Arabic, Turkish and Mongolian words, the use and use of similes in the form of detailed similes and little use of metaphors, it can only be said that the imitation of Ferdowsi is more prominent in the aspect of weight and music of words.

    Keywords: Epic. Stylistics, Epic poems of theMughal era, Ghazannameh, Shahnameh Changizi
  • A. Heidari, O. A’li Mahmoudi*, O. Malmoli Pages 95-116
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The purpose of this article is to compare the Zal myth based on its elements and archetypes; It is with emphasis on Mehr, Zorvan and Manoist rituals. Zal is one of the heroes of Shahnameh. Zal's warrior stories begin from the time of the Manouchehr kingdom. The end of Sam's family life; Shahnameh's heroic stories end with Rostam's death. Although the sources of Zal's Pahlavi story are related to ancient Aryan beliefs, its elements and archetypes show the core and origin of the formation of this story in the East, which came into being with the Scythians under the name of Parthians. The generals of this eastern story have not only been introduced in Iran; It has also gained a general reputation.

    METHODOLOGY

    In order to conduct this research, the verses of the Shahnameh, which were related to the story of Zal in the field of study, were extracted; Then the poems were classified and analyzed based on the content structure with the help of scientific sources related to the research topic. This research is represented by reference to library sources and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    Achievement of the subject; It shows the components, archetypes and elements of common Eastern beliefs in the adaptation of the following ritual stories: light or shine (whiteness) leaving the people or traveling, hiding in a cave or mountain for teachings and spiritual education, waiting for the people and welcoming the elders from The way of predicting the savior is the return of the savior as the king or warrior god. As a result of these beliefs; In order to nurture and elevate himself, the savior stays away from earthly people - his people - for a while and hides in the earth-mother-, like a mountain, then he returns for the mission and salvation and rule of his people.

    CONCLUSION

    These ancient and similar examples can be seen not only in the mentioned rituals, but also in other eastern stories such as "Be Afrid" and "Bukhtar". ancient or religions such as Mitra, Zorvan, Christ and Mani he realized the origin and origin of ancient religions and their ritual form.

    Keywords: Zal myth, Zorvan, Mehr, Christianity, Manichaeism, Archetype
  • N. Khaliltosi, B. Fakhreslam*, P. Mashhoor Pages 117-131
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Socialization is said to be a process that every person experiences during his life and based on it, he gets acquainted with a set of values, customs and norms and accepts various roles in the society. This category creates obvious manifestations in the personality of a sociable person and on the other hand, if this process is not done correctly, it creates a person who avoids society. In Iranian culture, there are various ways to socialize people, which include holding festivals and joyous gatherings. A part of this ancient culture is reflected in the books Hezar o Yek Shab and Samak Ayyar. In this research the function of shindy has been investigated with regard to the concept of socialization in the mentioned works.

    METHODOLOGY

    This research was written with reference to library sources and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The results of the research show that in the course of holding festivals, things like: transferring culture, flourishing abilities, institutionalizing values and norms, teaching skills and roles, creating interpersonal solidarity and stability of the social system have been observed as the goals of socialization.

    CONCLUSION

    Although at the superficial level, festivals were held to promote happiness, but in depth, they were held with the aim of strengthening interpersonal relationships.

    Keywords: Hezar o Yek Shab, Samak Ayyar, Shindy, Society, Sociability, Culture
  • M. Rahmanifar, N. Honarvar*, M. Safar Alizadeh Pages 133-151
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The ancestors of Mirza Mohammad Hassan Zenoozi Khoyi were prominent scholars and nobels of their era who resided in Zenooz and Khoy since the Safavid period. The Bahar al-'Ulum manuscript was his masterpiece of the Qajar era. The purpose of the research in this article is to introduce and analyze the content and style of the forth Bahr or chapter of this valuable work, because correcting the manuscript copies and bringing these texts to life are among the most important and fundamental sources of research on Persian language and literature.

    METHODOLOGY

    the unique and single copy of the manuscript, our method for correcting has been analogical. And due to illegibility or unclear word, in case of recording, a more suitable word has been replaced and the erroneous and incorrect recordings of the researched version have been compared with other works left by the author with the help of thematic, linguistic and historical evidences, finally, the most appropriate word has been replaced and the proofreader in this way used the his guessing and discernment power that was developed in the work of textual analysis within the limits of historical and cultural criteria and evidence. In addition, the content of the manuscript, whether mystical, stylistic, etc., has been analyzed by the method of content analysis.

    FINDINGS

    The selection, type of writing, and the variety of verse and prose works in both Persian and Arabic languages are noteworthy in this work. The reason for this is that the beginning of the book is in Arabic includes a statement by Allama Majlesi about the recognition and meaning of wisdom, entitled 'Expanding the Words to Explain the Goal.' Subsequently, the nature of wisdom and its branches have been explained." "Then, the story continues with a Persian fable about Nushirvan Adel, and later an Arabic fable by Imam Sadiq regarding human deeds in this world and the afterlife, it continues with a poem by Saadi. Thia procedure is evident everywhere in the manuscript which makes the writing style of the book to be examined in three levels.

    CONCLUSION

    Zenozi has used verses from the Quran, authentic narrations and hadiths, as well as poems from famous poets such as Hafez, Saadi and his followers in this work, which made the understanding of meaning easy, and in some cases an instructive anecdote from Golestan and a simple and comforting story made this possible, verbal and spiritual innovations such as rhyme, analogy, allusion, implication, and allegory, and in the field of expression, simile, metaphor, and innuendo are among the features of this version."

    Keywords: Manuscript of the fourth Bahr ofBahr al-Uloom, Content analysis, Stylistics
  • N. Aliqadr, S. Abbarin*, F. Jalili Pages 153-176
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Iranian contemporary ghazal has its own stylistic distinctions, and contemporary modernist ghazal writers have modernized in different linguistic, rhetorical, literary and thematic dimensions. Knowing the stylistic aspectes of these poets is the result of studying and examining the aforementioned dimensions. The aim of the current research is to study and understand the stylistice aspectes of Gholamreza Tarighi's ghazals as one of the contemporary poets. Studying the linguistic, literary and thought dimensions of this ghazals has clarified his stylistic dimensions and tendencies for the audience and has determined the aspects of his modernity in these dimensions.

    METHODOLOGY

    This research was done based on library sources and descriptiveanalytical method.

    FINDINGS

    The study of the style of Targhi's ghazal reveals that he is a modernist ghazal writer and has innovated in different aspects of language, imagery, thought and theme. The language is close to colloquial language and elements of modern and contemporary language, contemporary allusions can be seen in his poetry, and his similes are urban.

    CONCLUSION

    Tarighi wrote a ghazal in the language of the time, and every kind of word has found a place in his poetry, and he did not divide the words into permissible and non-permissible ones. He mostly uses similes and his similes have an urban root. The ambiguity and illusion is more used in his poetry, and in lexical rhetoric pun are the most used in his poetry. He likes human love and does not consider divine or virtual love.

    Keywords: poetry style, Gholamreza Tarighi, Ghazal, linguistic level, literary level, thought level
  • S. Farrokhi, N. faghih malek marzban* Pages 177-193
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Every speaker seeks influence and influence on her audience and chooses a method in this direction. As one of the most capable Persian speakers, Sa’adi's works contain various instructions for expressing the meaning. In the present study, the subject of the use of directive sentences and how to combine them with predicate sentences in Sa’adi's ghazal is discussed based on Searle's speech act theory.

    METHODOLOGY

    This research is based on descriptive – analytical method. For this purpose, we first explain the theoretical foundations of Searle's speech act based on the five acts of assertive, commissive, expressive, declarative and directive with appropriate examples from Sa’adi's ghazal, then we focus on the directive act and show that Sa’adi's special style in expressing directive and frequency sentences and what is their audience like.

    FINDINGS

    We found that there are 146 directive sentences in 126 verses in 100 ghazals that were chosen randomly. The audience of these verses were divided into five groups. Of the set of directive sentences, 101 sentences have compound construction. Out of 101 compound sentences, 65 sentences with the conjunction express the reason or in the sense of expressing the reason Also, from the point of view of audience, these sentences are addressed to five categories of audience.

    CONCLUSION

    Searle's speech act theory about sentences is consistent with what Sa’adi said in his sonnet sentences. He has achieved his own style by using the structure of "base clause plus Conjunction plus follower clause" with high frequency.

    Keywords: Sa’adi, directive Sentences, Ghazal, Speech Act, John. R Searle, Audience ology
  • M. Kazemifar*, Gh.H. Gholamhosseinzadeh Pages 195-211
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Constructivist philosophers are of the opinion that the revelations of a mystic are the manifestation of his mental background - including his desires and wishes. If we look at Rouzbihan's revelations in the book Kashf al-Asrar with this perspective, by putting the evidence together, we will see that one of the most prominent desires and wishes of Rozbahan that appeared in his revelations is "the desire to be a prophet" and what it means is to repeat the experience of being a prophet based on the model of the prophet hood of the Prophet of Islam (PBUH).

    METHODOLOGY

    This research was done with the library research method and in the theoretical framework of constructivism, which is one of the most important approaches to mystical studies. Based on the analysis of the content of the book Kashf al-Asrar, which contains Rouzbihan's accounts of his mystical experiences, this article has tried to show how he sees himself as a person who has passed the rank of Sufis and the great saints of Islamic mysticism and his status has surpassed that of the prophets before the Prophet of Islam (PBUH) and has reached a stage where the experiences of the Prophet of Islam (PBUH) are repeated about him and God treats him as he treated the Prophet of Islam (PBUH). .

    FINDINGS

    This similarity and equality with the Prophet of Islam shows itself in at least eight cases in Rouzbihan's Kashf al-Asrar book, among which Rouzbihan says that he became the "beloved" of God and that God speaks to him in the "Persian language". And he calls himself the recipient of "revelation" and talks about his "ascension" experience.

    CONCLUSION

    These textual evidences, along with the theme of one of his first revelations in which he hears a prophetic address from God, reveal the main lines of what we call "desire to be a prophet".

    Keywords: mystical experience, text analysis, constructivism, being a prophet, Rouzbihan, Kashf al-Asrar
  • L. Kamalvand*, M. Joukar, A. Abshirini Pages 213-233
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The study of folk beliefs is one of the sub-branches of anthropology, and the folklore and popular culture of a land can be used as valuable documents for conducting anthropological studies. Popular culture, which is actually the traditional way of people's perception of the world and life, is in the fabric of society and its study reveals the thoughts, feelings, imaginations and aspirations of a people and shows the history of its culture and civilization. Gives. In this, the contribution of the Azerbaijani school and its poets is very high; Because Azerbaijan and the Caucasus, as one of the important regions of Iranian culture, played a significant role in the growth of Persian literature. In this research, folk beliefs and superstitions are investigated by looking deeply into the poems of these poets.

    METHODOLOGY

    This research was done in a descriptive-analytical way.

    FINDINGS

    In this research, it was shown that folk thoughts, which have a wonderful and valuable support in the heart of the ages, were able to reach us by manifesting themselves in the poetry of poets and be examined as a valuable heritage as anthropological indicators.

    CONCLUSION

    A point that deserves to be mentioned at the end is the high frequency of reflecting popular beliefs in the poetry of poets of the Azerbaijani school and the role and influence that their poetry has in anthropological studies, relying on folklore and popular literature.

    Keywords: Anthropology, folklore, folk beliefs, poets of Azerbaijan school
  • S. Kiani, M. Jafari*, F. Niazkar Pages 235-254
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The unpublished poem "Jamshidnameh" by Abdi Beyg Navidi Shirazi, a poet of the Safavid era, was written in 943 A.H. in Bahr Hazaj and has 3378 verses. An accessible manuscript of this masnavi, which is written in Nastaliq script and has not been corrected, printed or published so far, is available in the central library of Tehran University under number 2425. Another version of this system with registration number 3819 is not available in the archives of the Soviet Azerbaijan Academy of Sciences. This poem, which is one of Abdi Beyg Navidi Shirazi's three khamseh poems and was written following Nizami, depicts the story of Jamshid's love for Delara, the daughter of the king of Zabul. The purpose of this article is to examine the style of this work.

    METHODOLOGY

    This research was done with a descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The formal and content structure of this work in three linguistic, rhetorical and intellectual levels is based on the fundamental political, social and cultural transformations of Iran at the beginning of the 10th century of Hijri and the changes that took place in the style of poetry and poetics, content and worldview, the way of imagination and imagery. It came, it was formed and in fact it was a step towards innovation and creating a style between the Indian style and the Iraqi style.

    CONCLUSION

    In Abdi Beyg's poetry, there is no mention of complex and abstract compositions of Indian style poets, and his compositions are made according to the simple and fluent language of his poetry. At the literary level, the presence of all kinds of imaginary images and beautiful images, creative themes, thin fictions, and all kinds of verbal and spiritual works in Abdi Beyg's words proves his proficiency in rhetorical techniques and the use of artistic language. What is important at the intellectual level of the poem is the historical and religious references and allusions to their stories in various places in the divan.

    Keywords: Jamshidnameh, Abdi Beyg NavidiShirazi, Khamse Nizami, stylistics
  • S. Vatandoost, H. Bassak*, R. Ashrafzade Pages 255-271
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In the fifth and sixth centuries, romantic poems had become one of the important aspects of Persian literature. Every romantic story is formed in the social background of its era and it is impossible to analyze the romantic story separately from the factors, beliefs and social traditions of the time and place of its occurrence. Pact is one of the beliefs that are placed as romantic, political and social contracts between the characters and moves the story forward. This article examines the role of covenant in the structure and systematization of these poems with respect to prominent love poems such as Zal and Rudabeh, Vargheh and Golshah, Weiss and Ramin, Khosrow and Shirin, Sheikh San’aan and Christian girl, etc. The importance of the agreement in the communication and relationships of the characters, its effect on the flow of the story and the changes it brings about are also examined.

    METHODOLOGY

    Using text analysis and stylistic methods, the present study examines the role of covenant in the structure of romantic poems in Persian literature of the fifth and sixth centuries and confirms and interprets the results of the research.

    FINDINGS

    The frequency of covenant's presence in creating stories and maintaining romantic, political and social relationships is very significant. A major part of the plot of the investigated poems is indebted to this social and internal belief, and the contract and breach of contract have the function of unraveling knots, conflicts, throwing knots, etc. in the story.

    CONCLUSION

    Covenant is very important in the structure of Persian romance poems of the 5th and 6th centuries. This concept establishes the structure of the story, shapes the relationships of the characters and contains important moral and social messages. The poets of the mentioned two centuries have benefited from the importance of this belief in the social context not only to keep the main characters of the story alive and to create interactions and relationships, but also as a tool to show personality changes, story developments and maintain story order have been used. As the fulfillment of the agreement has an effect on the structure of the poems, the violation of the agreement by the fictional characters in the stories causes tangles and conflicts with contradictions and inconsistencies and the complexity of human relations due to the emergence of ambiguities, lack of trust and a decrease in emotional connection. It happens between the characters.

    Keywords: Romantic poems, covenant, plot, structure of story, the 5th, 6thcenturies
  • Y. Taleshi*, S. Razzaghzadeh Shabestari Pages 273-299
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Ghazal is one of the most common formats in Persian literature and it is rare to find a poet who has written a ghazal. Esmat Bukharai is a poet of the Timurid period and one of the lyricists of this period who wrote beautiful romantic and mystical lyrics. In this article, we have analyzed two hundred sonnets of Esmat Bukharai from the three perspectives of linguistic, literary and intellectual style.

    METHODOLOGY

    Considering its theoretical nature, the current research has been conducted based on library and electronic studies and in a descriptive-analytical style, and the target society and scope is Diwan Asmat Bukharai by Ahmad Karmi.

    FINDINGS

    Based on the findings of this research, Esmat Bukharai's poetry, compared to other poets of his time, does not have thin imaginations and complex and slow-to-understand themes. His poetic language is simple and fluent and there are no significant slang terms and interpretations in it. In his sonnets, he has used mystic and Qalandran themes.

    CONCLUSION

    The poet has used calm and heavy weights and brook like (Raml and Hazaj) which are suitable for pleasant romantic themes and express the feelings of the poet in sadness. He has shown special attention to rhyme and lines, and his sonnets are almost free of rhyme defects. He has refrained from bringing heavy and abandoned Arabic expressions. Ismat Bukharai has used sensory to sensory and intellectual to sensory similes a lot. Metaphors of innocence are not far from the mind and can be seen in ancient poems. Hints also have a special place in his poems, but innovation is not seen in them and it is repetitive. The main theme of his poems is love and the separation of the beloved, and the burning and burning caused by this love. It also contains lyrical and mystical themes and it is like the predecessors in war and controversy with Zahad the hypocrite.

    Keywords: Esmat Bokharaei, Timurid period, poetry, ghazal, stylistics