فهرست مطالب

مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی - پیاپی 24 (پاییز 1402)

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 24 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهسا فرخنده*، حسن قالیباف اصل، علی صفدری و ایفانی، مصطفی سرگلزایی صفحات 1-30
    پیامدهای ناگوار بحران های مالی اخیر بر اقتصاد جهانی، اعمال سیاست هایی برای عایق بندی سیستم های مالی از شوک های خارجی را ضروری کرد. با توجه به اثرات منفی ناشی از ورشکستگی بانک ها مخصوصا بانک های بزرگ، مکانیسمی تحت عنوان نظام حل وفصل بانکی تعریف شد تا قبل از این که بانک بحران زده ورشکسته تلقی شود، آن را به مسیر سلامت بازگرداند. در این راستا، سیستم ضمانت سپرده به عنوان یکی از ارکان شبکه ایمنی مالی می تواند ضمن جلوگیری از هجوم بانکی در شرایط ناتوانی و بحران بانک ها، فرصتی برای ایجاد قوانین و فعالیت های اجرایی به منظور حل وفصل سریع آن ها فراهم کند. ازاین رو، هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل نقش و جایگاه سیستم ضمانت سپرده در فرایند حل وفصل نظام بانکی است. پس از بررسی و تحلیل نظری، برای درک میزان نقش سیستم ضمانت سپرده در فرایند حل وفصل نظام بانکی در سطح جهان، با استفاده از آمارهای جهانی به واقعیت های آماری و حقایق تجربی پرداخته شد. این پژوهش، به درک بهتر اهمیت جایگاه نظام حل وفصل بانکی و نقش سیستم ضمانت سپرده در سطح جهانی و به تبع، به کارگیری آن در نظام بانکی کشور می پردازد.
    کلیدواژگان: ضمانت سپرده، انجمن بین المللی بیمه گذاران سپرده، رژیم حل وفصل بانکی، توقف و ورشکستگی بانک
  • جواد نوبخت، غلامعلی حاجی*، عباس معمارنژاد، احمد سرلک صفحات 31-56

    صحت و سلامت عملکرد نظام بانکی برای حفظ ثبات اقتصاد جامعه، نظام پولی، منافع سپرده گذاران و حفظ اعتماد عمومی نسبت به کل شبکه بانکی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. علاوه بر این، از آنجا که سیستم بانکی سالم و با ثبات، به گونه بهتری می تواند در مقابل شوک ها مقاومت و نقش پررنگ تری در پایداری و ثبات سیستم مالی ایفا نماید، شناسایی متغیرها و مولفه های موثر و چگونگی تاثیرگذاری آن ها بر بازیابی و احیای سلامت مالی بانک ها ضروری به نظر می رسد. عوامل متعددی بر سلامت مالی بانک ها تاثیر می گذارد. برخی از این عوامل درون بانکی و تحت کنترل مدیریت بانک هستند و براساس تاثیر خاص آن ها بر سلامت بانک، می توان آن ها را مثبت یا منفی دانست. با توجه به این موضوع، در این مطالعه عوامل درون بانکی موثر بر بازیابی و احیای سلامت مالی بانک های خصوصی منتخب در جمهوری اسلامی ایران طی دوره 1400-1390 با استفاده از روش داده های تابلویی و اثرات ثابت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که حاکمیت شرکتی، نقدینگی، سن بانک، مدل کسب و کار تاثیر مثبت و معنی ‎داری بر شاخص سلامت بانکی دارند. در مقابل، اندازه بانک، اهرم مالی، دارایی بدون بهره و ریسک مالی تاثیر منفی و معنی داری بر شاخص سلامت بانکی دارند.

    کلیدواژگان: سلامت مالی، عوامل درون بانکی، ثبات اقتصادی، داده های تابلویی
  • درنا الماسی پور*، مهدی عباسی اصل صفحات 56-76
    بخشی از رفتار انسان، حاصل تعامل با اجتماع است. بسیاری از احساسات، حالات و روحیات انسان، حاصل فعل و انفعال با محیط و اجتماع پیرامون است که از آن ها با عنوان خلق اجتماعی یاد می شود. هدف این پژوهش، تاثیر نقدشوندگی، حجم و عملکرد بازار بر رفتار جمعی می باشد. در پژوهش حاضر، با توجه به نوع داده ها و روش های تجزیه و تحلیل موجود، از روش تجزیه و تحلیل داده های سری زمانی استفاده شده است. ازآنجا که این پژوهش با هدف آزمون فرضیه انجام می شود و کمی است، به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. همچنین، به دلیل این که پیش بینی تغییرات متغیر وابسته با توجه به تغییرات متغیرهای مستقل صورت می پذیرد، این پژوهش از نوع همبستگی- تحلیل رگرسیون است. در همه تکنیک های آماری نیز از نرم افزار ایویوز 12 و اکسل استفاده شده است. جامعه آماری شامل بورس اوراق بهادار تهران می باشد. محدوده زمانی تحقیق شامل 6 سال متوالی از سال 1395 تا 1400 می باشد که بررسی فرضیات تحقیق با استفاده از داده های واقعی این سال ها انجام پذیرفته است. برای آزمون فرضیه های این پژوهش و تعیین ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته، از الگوهای اقتصادسنجی استفاده شده و فرضیه های مربوطه از روش رگرسیون چند متغیره سری زمانی مورد بررسی قرار گرفته اند. بنابر نتایج پژوهش، عملکرد بازار سهام بر رفتار جمعی سرمایه گذاران اثر مثبت و معناداری دارد؛ درصورتی که نقدشوندگی و حجم معاملات بازار سهام بر رفتار جمعی سرمایه گذاران اثر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: نقدشوندگی، حجم معاملات، عملکرد بازار مالی، رفتار جمعی
  • مهدی ثابتی*، غلامرضا زمردیان صفحات 77-98
    هدف این پژوهش پیش بینی احتمال نکول صنایع خودرو و مواد غذایی در پورتفوی بانکداری شرکتی بانک ها، با لحاظ و عدم لحاظ همبستگی نکول می باشد. در این پژوهش، 30 شرکت از صنعت خودرو و 30 شرکت از صنعت مواد غذایی که اطلاعات بورسی آن ها وجود دارد به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات بازار شرکت های مذکور به صورت روزانه از 10 مرداد 1397 تا 9 شهریور 1398 جهت مدل سازی استفاده شد. مدل سازی احتمال نکول شرکت ها براساس تخمین ارزش دارایی، نوسان دارایی و نرخ رانش صورت گرفت. جهت تخمین پارامترهای مدل CAPM که برای پیش بینی نرخ رانش لازم است، از مدل GARCH چند متغیره (MGARCH) استفاده شد. با محاسبه میانگین احتمال نکول شرکت های هر صنعت، احتمال نکول آن صنعت (بدون لحاظ نمودن همبستگی نکول) بدست آمد. همچنین، برای محاسبه احتمال نکول هر صنعت با لحاظ نمودن همبستگی نکول از رویکرد ارزش دارایی استفاده شد. در روش ارزش دارایی نیز برای تخمین پارامترهای همبستگی نکول از روش حداکثر درست نمایی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که پیش بینی احتمال نکول صنایع انتخاب شده با لحاظ نمودن همبستگی نکول، مطابقت بیشتری با نکول واقعی انجام شده دارد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، مدل های ساختاری، همبستگی نکول، گارچ چند متغیره
  • محمدرضا تقدیسی خیابانی*، اسما عباسقلی زاده، علی زارع صفحات 99-130

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر بی عدالتی درک شده و تعارض بین فردی بر قصد ترک سازمان و بیگانگی از کار با نقش میانجی بدبینی کارکنان در شعب بانک آینده مشهد انجام شده است، پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و از نظر ماهیت توصیفی پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بوده که پس از ترجمه و بومی سازی شدن، روایی و پایایی آن بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش 370 نفر از کارکنان بانک بودند که تعداد نمونه آماری براساس فرمول کوکران 189 نفر تعیین شده است. روش نمونه گیری در این تحقیق غیراحتمالی در دسترس بوده است. برای بررسی فرضیه ها از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت PLS استفاده شده است. بنابر نتایج پژوهش، بی عدالتی درک شده بر بیگانگی از کار و بدبینی کارکنان تاثیر معنادار دارد. تعارض بین فردی بر قصد ترک سازمان تاثیرگذار است اما بر بدبینی کارکنان تاثیر معناداری ندارد. بدبینی کارکنان در حالی که بر قصد ترک سازمان اثرگذار است، تاثیر آن بر بیگانگی از کار تایید نشد. همچنین در این تحقیق، نقش میانجی بدبینی کارکنان تایید نگردید.

    کلیدواژگان: بی عدالتی درک شده، تعارض بین فردی، قصد ترک سازمان، بیگانگی از کار، بدبینی کارکنان
  • اکبر کشاورزیان* صفحات 132-168
    فلسفه وجودی صندوق توسعه ملی براساس اساسنامه مصوب، تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز، میعانات گازی و فرآورده های نفتی به ثروت های ماندگار، مولد و سرمایه های زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسل های آینده از این منابع ملی است. این مسیولیت مهم صندوق در دهه اخیر با اعمال تحریم شورای امنیت سازمان ملل، تنگنای اعتباری، انجماد دارایی های بانک ها و در نهایت افزایش محدودیت منابع قابل سرمایه گذاری در کشور بیشتر شده و هر بررسی و اقدام موثری که بتواند این منابع محدود را به سمت سرمایه گذاری با ارزش افزوده بالاتری هدایت نماید تا منافع ملی و بین نسلی در کوتاه مدت و بلندمدت بیشتر تامین شود، دارای اهمیت حیاتی است. این مطالعه با روش توصیفی- تحلیلی از جامعه آماری متغیرهای کلان اقتصاد کشور و عملکرد صندوق توسعه ملی در دهه اخیر به دنبال معرفی روش (عقد) مناسبی برای سرمایه گذاری صندوق با هدف تحقق سرمایه گذاری واقعی و حداکثرسازی منافع ملی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که منابع صندوق توسعه ملی با سیاست های نامناسب در قالب سپرده گذاری در بانک ها و مغفول ماندن رسالت و ماموریت اصلی صندوق در ثروت آفرینی بین نسلی، دچار چالش اساسی شده است. صندوق توسعه ملی با بهره گیری از عقد مشارکت حقوقی می تواند ضمن تحقق مشارکت واقعی با شرکای خود و حفظ حقوق مردم، بالاترین منافع را با ثروت آفرینی در عرصه ملی و بین المللی به ویژه در مگاپروژه های کشور داشته باشد؛ موضوعی که در بخش های مختلف مقاله مورد بررسی قرار گرفته و مدل عملیاتی برای آن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، مشارکت حقوقی، صندوق توسعه ملی
|
  • Mahsa Farkhondeh *, Hassan Ghalibaf Asl, Ali Safdari Vaiaghani, Mostafa Sargolzaei Pages 1-30
    The unfortunate consequences of recent financial crises on the world economy necessitated the implementation of policies to protect financial systems from external shocks. Considering the negative effects caused by the bankruptcy of banks, especially large banks, a mechanism called the bank resolution system was defined to restore the bank to health before it is considered bankrupt. In this regard, the deposit guarantee system, as one of the pillars of the financial safety network, can provide an opportunity to create laws and executive activities in order to quickly resolve them, while preventing bank raids in the conditions of banks' incapacity and crisis. Therefore, the purpose of this study is to investigate and analyze the role and position of the deposit guarantee system in the process of resolving the banking system. After the theoretical review and analysis, in order to understand the role of the deposit guarantee system in the resolution process of the banking system at the world level, statistical and experimental facts were discussed using world statistics. This research provides a better understanding of the importance of the banking resolution system and the role of the deposit guarantee system at the world level and, accordingly, its application in the country's banking system.
    Keywords: Deposit guarantee, International Association of Deposit Insurers, bank resolution system, bank suspension, bankruptcy
  • Javad Nobakht, Gholamali Haji*, Abbass Memarnejad, Ahmad Sarlak Pages 31-56

    The health of the banking system is extremely important for maintaining the stability of a society's economy, the monetary system, the interests of depositors, and public trust in the entire banking network. In addition, since a healthy and stable banking system can better resist shocks and play a stronger role in the stability of the financial system, it is necessary to identify effective variables and components and determine how they affect the recovery and restoration of the financial health of banks. Several factors affect the financial health of banks. Some of these factors are internal and under the control of the bank management, and based on their specific impact on the health of the bank, they can be considered positive or negative. With respect to this fact, in this study, the internal bank factors affecting the recovery and restoration of the financial health of some selected private banks in the Islamic Republic of Iran during the period of 2011-2021 were investigated using the panel data method and fixed effects. The results indicated that corporate governance, liquidity, age of the bank, and business model have a significant positive effect on the banking health index. On the other hand, bank size, financial leverage, interest-free assets, and financial risk have a significant negative effect on the banking health index.

    Keywords: Financial Soundness, Internal Bank Factors, economic stability, panel data
  • Dorna Almasipour *, Mehdi Abasi Asl Pages 56-76
    Part of human behavior is the result of interaction with society. A considerable number of human emotions, states, and moods are the result of interaction with the environment and society, referred to as social temperament. The purpose of this study is to investigate the effect of liquidity, volume, and market performance on collective behavior. To this aim, according to the type of data and available analysis methods, the time series data analysis method was used. Since this quantitative study was conducted with the aim of testing hypotheses, it can be deemed to be practical in terms of its purpose. Moreover, due to the fact that the dependent variable changes were predicted according to the independent variables changes, this research was of the correlation-regression analysis type. In all statistical techniques, Avios 12 and Excel software were used. The statistical population included the Tehran Stock Exchange. The time frame of the research included six consecutive years from 2016 to 2021, and the investigation of research hypotheses was done using the real data of these years. To test the hypotheses and determine the relationship between independent and dependent variables, econometric models were used and the relevant hypotheses were investigated using the time series multivariate regression method. The results revealed that the performance of the stock market had a positive and significant effect on the collective behavior of investors, whereas the liquidity and volume of stock market transactions did not have a significant effect on the collective behavior of investors.
    Keywords: Collective Behavior, financial market performance, liquidity, transaction volume
  • MEHDI SABETI *, Gholam Reza Zomorodian Pages 77-98
    The purpose of this research study is to predict the default probability of automobile and food industries in the corporate banking portfolio of banks, (not) considering the correlation of default. In this study, 30 companies from the automobile industry and 30 companies from the food industry whose stock market information is available were randomly selected. The market information of these companies was used daily from August 1, 2018 to August 31, 2019 for modeling purposes. The modeling of default probability of companies was done based on estimation of asset value, asset volatility, and drift rate. Multivariable GARCH (MGARCH) model was used to estimate the parameters of CAPM model, which is necessary to predict the drift rate. Through calculating the average default probability of companies in each industry, the probability of default of that industry (without considering the correlation of default) was obtained. Also, the asset value approach was used to calculate the default probability of each industry by considering the default correlation. In the asset value approach, maximum likelihood method was used to estimate default correlation parameters. The results showed that the prediction of the probability of default of the selected industries by considering the correlation of default is more consistent with the actual default.
    Keywords: Credit risk, Structural models, Default Correlation, multivariate GARCH
  • Mohammadreza Taghdisi Khiabani *, Asma Aabbasgholizadeh, Ali Zare Pages 99-130

    This study was conducted with the aim of investigating the effect of perceived injustice and interpersonal conflict on the intention to leave the organization and alienation from work with the mediating role of pessimism of employees in branches of Ayandeh Bank in Mashhad. The present study is applied in terms of purpose and is of a descriptive-survey type in terms of nature. The data collection tool was a standard questionnaire, which was checked for validity and reliability after translation and localization. The statistical population of the research was composed of 370 employees of the bank, and the number of the statistical sample was determined to be 189 people based on the Cochran formula. Non-probability sampling method was employed in this research study. Structural equation modeling and Smart PLS software were used to examine the hypotheses. According to the results of the research, perceived injustice has a significant effect on alienation from work and pessimism of employees. Interpersonal conflict has an effect on the intention to leave the organization, but it does not have a significant effect on the pessimism of employees. While employee pessimism affects the intention to leave the organization, its effect on job alienation was not confirmed. Furthermore, the mediating role of employees' pessimism was not confirmed.

    Keywords: perceived injustice, interpersonal conflict, intention to leave the organization, Alienation from Work, pessimism of employees
  • Akbar Keshavarzian * Pages 132-168
    The existential philosophy of the National Development Fund, based on the approved statute, is to convert a part of the revenues from the sale of oil and gas, gas condensates, and petroleum products into lasting, productive wealth and economic generative capitals, as well as preserving the share of future generations from these national resources. This important responsibility of the Fund has been increased in the last decade because of the imposition of sanctions by the United Nations Security Council, credit crunch, freezing of bank assets, and the increasing limitations of investable resources in the country. And any effective review and action that can increase these limited resources towards valuable investment is of vital importance in securing national and intergenerational benefits in the short and long term. This study, adopting a descriptive-analytical method of the statistical population of macroeconomic variables of the country and the performance of the National Development Fund in the last decade, seeks to introduce a suitable method for fund investment with the aim of realizing real investment and maximizing national benefits. The results of this research show that the resources of the National Development Fund have faced a fundamental challenge with inappropriate policies in the form of depositing in banks and neglecting the main mission of the fund in intergenerational wealth creation. By taking advantage of the legal partnership contract, the National Development Fund can have the highest benefits by creating wealth in the national and international arenas, especially in the country's breakthrough projects, while realizing real partnership with its partners and protecting people's rights, a subject that has been examined in different parts of the present article and for which an operational model has been presented.
    Keywords: Investment, legal partnership, National Development Fund