فهرست مطالب

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 101 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدعلی بیگدلی*، محمدرضا بشارتی صفحات 11-39

    پژوهش حاضر بر آن است تا مهم ترین عوامل موثر در مشارکت مردم بر امنیت داخلی را با تاکید بر نقش سپهبد حاج قاسم سلیمانی، با ترکیب دو روش بررسی اندیشه نرم افزاری شهید و چهارچوب تحلیلی به پرسش «تعیین عوامل موثر در مشارکت مردم بر اساس مولفه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی » پاسخ دهد. روش تحقیق روش این آمیخته می باشد که تلفیقی از روش های کیفی و کمی است. جامعه آماری این پژوهش از اساتید دانشگاه ها مدیران دستگاه های امنیتی، سیاسی، فرماندهان نظامی و انتظامی می باشند. گذشته از مطالعات پایه و مرور تحقیقات پیشین اطلاعات اساسی تحقیق از طریق انجام مصاحبه و پرسش نامه جمع آوری و داده های کمی با بهره-گیری از نرم افزار SPSS و انجام آزمون فریدمن مورد بررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفته لذا یافته های پژوهش نشان می دهد تلاش همگانی جامعه ایران اسلامی، به ویژه نهادها و دستگاه های امنیتی و سیاسی در راستای ارتقای مشارکت مردمی در امنیت داخلی امری ضروری است و بایستی فعالیت افزون تر را برای فراهم کردن بسترهای قانونی، تعامل و ارتباط با مردم، فرهنگ سازی و آموزش عمومی، تغییر ساختار و تمرکززدایی از قدرت در نهادهای متولی امنیت، توجه به عنصر سرمایه اجتماعی و مهم ترین عنصر سازنده آن یعنی اعتماد عمومی و افزایش احساس مسیولیت اجتماعی ادامه دهند.

    کلیدواژگان: عوامل موثر در مشارکت، امنیت داخلی، تجارب میدانی، قاسم سلیمانی، فرهنگی اجتماعی
  • علی اصغر ملیجی، احمد بخشایش اردستانی*، اکبر اشرفی، محمد توحیدفام صفحات 41-75

    بحران های مرزی و جنگ همچون: بحران خطرآغاز مجدد جنگ در پی ارتحال امام (ره) و امیدواری دشمنان به پایان کار انقلاب، جنگ اول و دوم خلیج فارس، خروج آمریکا از افغانستان و حاکمیت طالبان براین کشور و تحرکات و درگیری نظامی آذربایجان با ارمنستان در نوار مرزی ایران، چنانچه با تدبیر به هنگام رهبری و فرمانده کل قوا مبنی بر تقویت آمادگی های دفاعی و در مواردی اعلام بی طرفی و عدم دخالت نظامی، پیشگیری نمی شد، ممکن بود صدمات جبران ناپذیری از سوی استکبار بر کشور وارد گردد. این مقاله به دنبال پاسخ به آن است که: رهبری نظام، چگونه از بروز بحران های مرزی و جنگ در دوره زعامت خود (1401-1368) پیش گیری کرده اند؟ روش انجام تحقیق به صورت توصیفی و تحلیل مضمون و به شیوه ی کیفی می باشد. در فرایند مقاله، پس از بررسی مفاهیم و ویژگی های بحران و مدیریت بحران، بحران های مورد مطالعه بازخوانی، سپس به تحلیل مضمون تعداد نه سخنرانی، مواضع، و بیانات مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا در مقطع بحران ها پرداخته شد. یافته ها بیانگر آن است که، از میان تعداد 78 مفاهیم و مضامین استخراج شده، تعداد 38 مضمون پایه ای، 34 مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون فراگیر شناسایی شد و برمبنای تفسیر داده ها می توان گفت فرمانده کل قوا با تکیه بر برخی مولفه های مدیریتی خود همچون: دشمن شناسی، بصیرت و آگاهی بخشی، مردم گرایی، استکبارستیزی، معنویت گرایی و ارکان اجرایی و نظامی، توانستند از وقوع بحران های مرزی و جنگ در دوره ی زعامت خود پیشگیری نمایند و کشور و مردم را از آسیب های احتمالی دور نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری، بحران، مدیریت بحران، بحران مرزی و جنگ
  • رضا شاملو* صفحات 77-100
    از مهم ترین مسایل مطرح در جنگ ها که نقش مهمی در تدبیر و رسیدن به پیروزی دارد شناخت اصول جنگ است. اصول جنگ عبارت است از یک تعداد قواعد کلی که هدایت نبرد را به عهده دارد و با توجه به تفاوت هایی در ماموریت های محوله، نوع عمل نیروهای تخصصی، الگوی تجهیزاتی و غیره، اجرای این اصول ممکن است در نیرویی نسبت به نیروی دیگر متفاوت باشد.پدافند هوایی کارآمد و اثربخش و هدایت نیروها، مستلزم اقدامات، راهکنش ها و قواعد کلی مقابله با تهدیدات است که با لحاظ نمودن اصول جنگ می توان به آن دست یافت. به همین دلیل تبیین اصول جنگ در پدافند هوایی که بر ایجاد یک خط مشی دقیق، هدفمند و هوشمند برای عملیات پدافند هوایی و به کارگیری صحیح سامانه های عملیاتی و رزمی و کارکنان بنا نهاده شده است ضرورت دارد و باید به آن پرداخته شود. هدف پژوهش حاضر «تبیین اصول جنگ در عملیات پدافند هوایی» است. این تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی بوده و به لحاظ روش شناسی، رویکردی توصیفی و کیفی دارد که به کمک ابزارهایی ازجمله مصاحبه و اسناد و مدارک دست اولی که در دسترس بوده است انجام شده است. نمونه گیری به صورت هدفمند با استفاده از روش اشباع نظری بوده است و به روش تحلیل محتوا برای یافتن نتایج تحقیق استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که پیروی از اصول جنگ، تضمین کننده پیروزی در میدان نبرد بوده و اصول جنگ به کاررفته در عملیات پدافند هوایی تا حدودی با اصول جنگ موردقبول همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: جنگ، اصول جنگ، عملیات پدافند هوایی
  • حمیدرضا ضرغامی*، شعبان مرادی، محمد فتحی، صمد کوشکی صفحات 101-123

    فناوری های نرم دربردارنده ظرفیت هایی همچون بهره برداری از آیات و روایات، فرهنگ، ارزش ها، آیین ها و... برای اثرگذاری بر مولفه ها همچون روح، روان، ذهن و... انسان ها است. آیین پیاده روی اربعین از فناوری های نرمی است که در فرمایشات مقام معظم رهبری نیز به عنوان یک فناوری سرنوشت ساز در این عرصه عنوان شده است. این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی فناوری های نرم قابل اکتساب از آیین پیاده روی اربعین برای سازمان های دفاعی با تمرکز بر آجا پرداخته شده است. فناوری های نرم بر اساس کاربرد و از پیشینه استخراج شده و سپس به واکاوی ظرفیت های فناوری نرم قابل اکتساب پیاده روی اربعین به منظور ارتقای قابلیت های دفاعی آجا پرداخته شده است. با نظرسنجی از خبرگان در این حوزه، فناوری های نرم قابل اکتساب و معیارهای اولویت بندی فناوری های نرم کدگذاری شده و پرسشنامه ای بر مبنای تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره (مقایسات زوجی در فرایند تحلیل شبکه ای و تاپسیس) طراحی شد و در اختیار آنان قرار گرفت. درنهایت با توجه به داده های به دست آمده از پرسشنامه تکمیل شده توسط خبرگان و دست اندرکاران آیین پیاده روی اربعین، اولویت و اهمیت هر یک از ابعاد اصلی فناوری های نرم که آجا باید بدان ها اهتمام داشته باشد، به دست آمد. نتایج نشان داد که اصلی ترین مزایای قابل اکتساب آجا از آیین پیاده روی اربعین، عبارت است از: «1- فناوری های دین و زندگی»، «2- فناوری های فرهنگی و اجتماعی» و «3- فناوری های نظامی و امنیتی». تحلیل ها و نتایج جالب توجهی در این خصوص به دست آمده است که می تواند برای سازمان های دفاعی راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: فناوری های نرم، پیاده روی اربعین، آجا
  • فرهاد قاطعی درگاهی*، حسین فلکی نیا، مهدی نطاق پور صفحات 125-159
    در سال های اخیر حملات و تهاجمات مختلفی علیه زیرساخت ها و مراکز حیاتی که به نحوی به فضای سایبری وابسته بوده اند، صورت گرفته است؛ علی رغم برگزاری رزمایش های سایبری به صورت دوره ای در زیرساخت های مذکور، متاسفانه همچنان شاهد آسیب پذیری ها و تهدیدات گوناگون هستیم و تحقیقی که به بررسی عوامل موثر بر ارتقاء رزمایش سایبری پرداخته باشد به دست نیامده است. به همین جهت بررسی عوامل زمینه ای به عنوان یکی از مهم ترین مجموعه عوامل موثر بر ارتقاء رزمایش سایبری مسیله اصلی این تحقیق قرار گرفت و " اثرگذاری عوامل زمینه ای موثر بر ارتقاء رزمایش سایبری چه میزان است؟" به عنوان سوال اصلی این تحقیق است.این مقاله با استفاده از جمعآوری داده به روش کتابخانهای و میدانی با نگاه به تجربیات منتشرشده وزارت امنیت داخلی ایالاتمتحده و آژانس امنیت سایبری اتحادیه اروپا صورت پذیرفت که منتج به شناسایی 24 عامل موثر گردید؛ در ادامه با تهیه پرسشنامه شرط روایی و پایایی آن با حذف 2 گزاره و مقدار آلفای کرونباخ 0.61 بااحتیاط پذیرفته شد. پرسشنامه با جامعه نمونه آماری 29 نفر توزیع شد که بر اساس نتایج و یافته ها، در پاسخ به سوال اصلی تحقیق بر اساس آزمون فریدمن، عامل " فرماندهی و مدیریت اثربخش با ایجاد فضای حمایتی و اعتماد متقابل" با میانگین 13.50 در رتبه اول، عامل "ارتباط با شرکت های فناور و تولیدکننده تجهیزات توسط مهاجم" با میانگین 13.26 در رتبه دوم و عامل " شناخت درهم تنیدگی و تاثیرگذاری متقابل تهدیدات سایبری و امنیتی" با میانگین 13.19 در رتبه سوم عوامل زمینه ای موثر بر ارتقاء رزمایش سایبری قرار گرفت.
    کلیدواژگان: عوامل زمینه ای، رزمایش سایبری، زیرساخت
  • زهرا ذاکری قزاآنی*، بهروز رضایی منش، سید علی میرنقوی، وجه الله قربانی زاده صفحات 161-180
    هدف

    هدف از انجام مطالعه حاضر طراحی الگوی ارزیابی اثربخشی آموزش الکترونیکی بر اساس نسل های متعدد کارکنان است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از لحاظ نوع شناسی پژوهش در زمره پژوهش های آمیخته با رویکرد کیفی و کمی در پارادایم قیاسی استقرایی است. شناسایی مولفه ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته بر پایه اشباع نظری با 14 نفر از اساتید با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام گرفت. روایی و پایایی مصاحبه ها به ترتیب با روش روایی محتوای نسبی و شاخص کاپای کوهن تایید شد. در بخش کمی نیز به منظور مدل سازی آموزش سرمایه انسانی ابتدا از نظرات 28 نفر از مدیران منابع انسانی سازمان مورد مطالعه با روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس، استفاده شد و سپس در اختیار جامعه آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    کدگذاری مصاحبه ها منجر به شناسایی 20 متغیر اصلی شد که تمامی آنها دارای یک یا چند رابطه با سایر متغیرهای مدل هستند. همچنین مدل سازی عوامل شناسایی شده با روش ساختاری تفسیری و تحلیل میک مک منجر به تشکیل یازده سطح گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که می توان دوره های اثربخشی از آموزش های الکترونیکی در نسل های مختلف کارکنان برگزار کرد. همچنین این نتایج می تواند مورد استفاده مدیران و کارشناسان ارشد سازمان مورد مطالعه قرار گیرد که به دنبال راه های موثرتر آموزش الکترونیکی بر اساس دیدگاه های نسل های مختلف کارکنان هستند.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش الکترونیکی، تفاوت های نسلی، ارزیابی اثربخشی آموزش الکترونیکی
|
  • ahmadali begdli *, mohamadreza besharati Pages 11-39

    Border crises and wars, such as the crisis of the potential resumption of war following the passing away of Imam Khomeini and the enemies' hope for the end of the Iranian Revolution, the First and Second Gulf Wars, the U.S. withdrawal from Afghanistan and the Taliban's control over the country, and the military movements and conflicts between Azerbaijan and Armenia along the Iranian border, could have caused irreparable damage to the country if it were not for Commander-in-Chief's prudent leadership and his emphasis on strengthening defense preparedness. In some instances, declaring neutrality and refraining from military intervention prevented possible harm from external powers. This article seeks to answer the question: How has the Supreme Leader successfully managed the prevention of the occurrence of border crises and wars during his tenure (1401-1368)? The research method is descriptive and content analysis conducted in a qualitative manner. In the course of the article, after reviewing the concepts and characteristics of crises and crisis management, the studied crises were revisited. Subsequently, content analysis was performed on nine speeches, positions, and statements made by the Supreme Leader as the Commander-in-Chief during the crisis period. The findings indicate that among the 78 extracted concepts and themes, 38 fundamental themes, 34 organizing themes, and 6 comprehensive themes were identified. Based on data interpretation, it can be stated that the Commander-in-Chief, relying on some managerial components of hos own such as Enemyology (understanding of the strategies to deal successfully with the enemy), vigilance and awareness, anti-arrogance stance, spirituality, and executive and military structures, was able to prevent border crises and wars during their leadership period. This preventive approach aimed to protect the country and its people from potential harm.

    Keywords: Factors influencing participation, internal security, field experiences, Qasem Soleimani, socio-cultural
  • AliAsghar Maliji, Ahmad Bakhshayesh Ardestani *, Akbar Ashrafi, Mohammad Tohidfam Pages 41-75

    Border and foreign crises such as the crisis of the risk of re-starting the war after the departure of Imam Khomeini and the hope of the enemies for the end of the revolution, the first and second Persian Gulf wars, the withdrawal of the United States from Afghanistan, and the rule of the Taliban in the country of Afghanistan, and the military movements of Azerbaijan in the border strip of Iran, if it was not prevented by the tact of the leadership and commander-in-chief to strengthening defense preparations and declaring neutrality and non-military intervention in some cases, irreparable damage could be inflicted on the country by arrogance. This article seeks to answer that: How did the Supreme Leader prevent border crises and war during his leadership period (1989-2022)? The research method is a descriptive and thematic analysis and qualitative research. In the process of the article, after examining the concepts and characteristics of crisis and crisis management, the studied crises were reread, then the content analysis of nine speeches, positions, and statements of the Supreme Leader and Commander-in-Chief in this regard was discussed. The findings indicate that, among the 78 extracted concepts and themes, 38 basic themes, 34 organizing themes, and 6 overarching themes were identified, and based on the data analysis, it can be said that the Commander-in-Chief, relying on his management components such as: enemy recognition, awareness raising, people-centricity, anti-arrogance, spiritualism executive and military elements, were able to prevent border crises and war during his leadership period.

    Keywords: Leadership, Crisis, crisis management, border crisis, war
  • REZA SHAMLOO * Pages 77-100
    One of the most significant issues raised in wars, which plays a crucial role in strategy and achieving victory, is the understanding of the principles of war. The principles of war consist of a set of general rules that govern the conduct of battle. Due to differences in assigned missions, the nature of what specialized forces do, the specific equipment pattern that is related to the nature of its activities and how it executes its missions , etc., the implementation of these principles may vary between forces. Effective and efficient air defense, along with leading of forces, requires actions, responses, and general principles to counter threats, which can be achieved by observing and abiding by the principles of war. For this reason, explaining the principles of war in air defense, which is based on establishing a precise, purposeful, and intelligent strategy for air defense operations and the proper deployment of operational and combat systems and personnel, is essential and should be well addressed. The aim of the current research is to “explain the principles of war in air defense operations”. This research has been applied in terms of its objectives, employing a descriptive and qualitative methodology. The approach utilized tools such as interviews and first-hand documents and records that were available. Sampling has been purposeful using the theoretical saturation method, and content analysis has been employed to obtain the research results. The findings of this research indicate that adherence to the principles of war ensures victory on the battlefield, and the principles of war applied in air defense operations are somewhat in line with generally accepted principles of war.
    Keywords: War, principles of war, air defense operations
  • HamidReza Zarghmi Zarghami *, Shaban Moradi, Mohammad Fathi, Samad Koshki Pages 101-123

    The soft technologies encompass capacities such as leveraging verses and narratives, culture, values, rituals, and more to influence the components like the spirit, psyche, mind, and others within individuals. The ritual of the Arbaeen March is considered a soft technology, as highlighted in the statements made by the Supreme Leader as a destiny-shaping technology within this domain. This research focuses on identifying and prioritizing acquirable soft technologies derived from the Arbaeen pilgrimage ritual for defense organizations, with a specific emphasis on the Islamic Republic of Iran’s Army. Soft technologies, classified based on their applications and drawn from historical contexts, have been subjected to exploration to elucidate the potential acquirable capabilities of soft technology derived from the Arbaeen March. The objective is to enhance the defense capabilities of  the Islamic Republic of Iran’s Army. By conducting a survey among experts in this field, acquirable soft technologies and prioritization criteria for these technologies have been encoded. A questionnaire, structured based on multi-criteria decision-making techniques (pairwise comparisons in the analytic network process and TOPSIS), was designed and presented to these experts. Taking into consideration the data obtained from the completed questionnaires by experts and stakeholders involved in the Arbaeen pilgrimage, the priority and importance of each dimension of soft technologies that the Islamic Republic of Iran’s Army should address have been determined. The results indicate that the primary acquirable benefits of strategic agility (آجا) from the Arbaeen pilgrimage ritual are expressed through: 1) Technologies of religion and life, 2) Cultural and social technologies, and 3) Military and Security Technologies. Intriguing analyses and noteworthy results have been derived in this regard, offering valuable insights that can serve as a guiding framework for defense organizations.

    Keywords: Soft Technologies, Arbaein March, the Islamic Republic of Iran’s Army
  • Farhad Ghatei Dargahi * Pages 125-159
    In recent years, various attacks and intrusions against critical infrastructure have taken place, that have been somehow related to the cyber domain. Despite conducting periodic cyber exercises in these infrastructures, unfortunately, vulnerabilities and diverse threats still persist. Research focusing on examining the influential factors for enhancing cyber exercises has not yet materialized. For this reason, the examination of foundational factors has been positioned as one of the most critical sets of elements that have had an effect on the improving of cyber exercises. The central question of this research is, “To what extent do foundational factors contribute to the improvement of cyber exercises? ” This article employed a data collection method using both library and field research, focusing on published experiences from the United States Department of Homeland Security and the European Union Agency for Cybersecurity. The outcome of this research led to the identification of 24 influential factors. Subsequently, a questionnaire was prepared, and its validity and reliability were confirmed, with 2 statements removed and a Cronbach's alpha value of 0.61 accepted with caution. The questionnaire was distributed among a statistical sample of 29 individuals. According to the results and findings, in response to the main question of the research and based on the Friedman test, the influential factors for enhancing cyber exercises were ranked as follows: The factor of “effective leadership and command by creating a supportive environment and mutual trust” with an average of 13.50 in the first rank. The factor of “Communication with technology companies and equipment manufacturers by attackers” with an average of 13.26 in the second rank. The factor of “Understanding the interdependence and mutual impact of cyber threats and security” with an average of 13.19 in the third rank.
    Keywords: Foundational Factors, Cyber Exercises, Infrastructure
  • Zahra Zakery Ghazaany *, Behroz Rezaeemanesh, Seyyed Ali Mir Naghavi, VajAlla Ghorbani Zade Pages 161-180
    Objective

    The goal of the current study is to design a model for evaluating the effectiveness of e-learning based on multiple generations of employees.

    Method

    This research is considered applied in terms of its objective and falls under the category of mixed research in terms of typology of research with a qualitative and quantitative approach within inductive comparative paradigm. Identification of components through semi-structured interviews based on theoretical saturation was conducted with 14 professors using MAXQDA software. The validity and reliability of the interviews were confirmed, respectively, through the method of relative content validity and Cohen's Kappa index. Also, in the quantitative section, in order to model human capital development, the opinions of 28 human resources managers from the studied organization were initially examined using a non-probability convenience sampling method. Subsequently, the findings were made available to the statistical population.

    Findings

    The coding of interviews led to the identification of 20 key variables, all of which have one or more relationships with other model variables. Furthermore, modeling the identified factors through interpretative structural modeling and Micmac analysis resulted in the formation of eleven levels.

    Conclusion

    The results of this research indicated that effective training courses through electronic learning can be conducted for various generations of employees. Additionally, these results can be utilized by the managers and senior experts of the studied organization who are seeking more effective ways of electronic learning based on the perspectives of different generations of employees.

    Keywords: training, Electronic Learning, generational differences, Assessment of the Effectiveness of E-Learning