فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دوازدهم شماره 11 (پیاپی 92، بهمن 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 20
|
  • هادی بهرامی احسان، الهام ولی زاده چاری*، حدیث رستمی صفحات 1-10

    مطالعه حاضر باهدف بررسی تفاوت بین علایم روانشناختی پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 و سایر بخش ها و ارتباط بین این علایم روان شناختی و بهزیستی سازمانی در میان شرکت کنندگان در این گروه ها انجام شد. روش پژوهش کمی و به صورت علی-مقایسه ای (پس رویدادی) و توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بخش های مختلف بیمارستان آیت الله روحانی شهر بابل بین آبان و اسفند سال 1399 بود که تعداد 70 نفر از پرستاران شاغل در بخش کرونا و 70 نفر شاغل در بخش های غیر کرونا به صورت در دسترس انتخاب شدند. پرسش نامه های فهرست علایم بالینی تجدیدنظر شده (SCL-90، دروگاتیس و همکاران، 1973) و مقیاس بهزیستی سازمانی (ows، ژنگ و همکاران، 2015) برای جمع آوری داده ها و به منظور تجزیه وتحلیل آماری در مرحله اول از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره و در مرحله دوم از روش همبستگی پیرسون، استفاده شد. نتایج نشان داد بین دو گروه پرستاران شاغل در بخش کرونا و پرستاران شاغل در بخش غیر کرونا، از لحاظ متغیر پرخاشگری (088/0=Ƞ2،05/0p< ،057/9=  F). و پارانویا (049/0=Ƞ2،05/0p< ،839/4=  F)  تفاوت وجود دارد. همچنین بین پرستاران شاغل در بخش کرونا، رابطه بین حساسیت بین فردی (348/0-=r)، افسردگی (546/0-=r)، اضطراب (353/0-=r)، پرخاشگری (351/0-=r)، فوبیا (334/0-=r)، پارانویا (303/0-=r) و روانپریشی (397/0-=r) با بهزیستی سازمانی، معکوس و معنی دار است. در نتیجه نمره ی پرخاشگری و پارانویا به صورت معناداری در پرستاران شاغل در بخش های کرونا بیشتر از پرستاران شاغل در سایر بخش ها بود و بین نشانگان روانشناختی و بهزیستی سازمانی در میان پرستاران شاغل در بخش های کرونا رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی سازمانی، نشانگان روانشناختی، پرستاران، کرونا
  • مریم شریف نیا، رسول حشمتی*، تورج هاشمی صفحات 11-20

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی ذهنیت های طرحواره ای در رابطه ناملایمات کودکی و تعارضات زناشویی افراد با نشانه های آسیب شناسی روانی بود. روش پژوهش توصیفی_همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل افرادی بود که به دلیل تعارضات زناشویی به مراکز مشاوره روانشناختی شهر تهران در نیمه ی دوم (شش ماه دوم) سال 1401 مراجعه کرده بودند. تعداد 310 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل نسخه تجدید نظر شده چک لیست 90 نشانه ای (SCL-90) دراگوتیس و همکاران (1995)، پرسشنامه ی ذهنیت های طرحواره ای (SMI)  یانگ و همکاران (2007)، پرسشنامه تجدید نظر شده تعارضات زناشویی (MCQ-R) ثنایی (1387) و پرسشنامه ترومای دوران کودکی (CTQ) برنستاین و همکاران (2003) بود. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج بیانگر برازش مطلوب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد که خرده مقیاس های ناملایمات دوران کودکی اثر مستقیم معناداری بر تعارض های زناشویی ندارند (05/0<P)، اما به غیر از سواستفاده جنسی، چهار خرده مقیاس دیگر (سواستفاده هیجانی، سواستفاده جسمی، غفلت جسمی و غفلت عاطفی) به واسطه ذهنیت های طرحواره ای اثر غیرمستقیم معناداری بر تعارض زناشویی دارند (05/0>P). این نتایج نشان می دهد که ذهنیت های طرحواره ای با توجه به نقش ناملایمات دوران کودکی می توانند تبیین کننده تعارضات زناشویی افراد با نشانه های آسیب شناسی روانی باشد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، ذهنیت های طرحواره ای، ناملایمات کودکی، نشانه های آسیب شناسی روانی
  • عرفان خورشیدیان میانائی*، عبدالعزیز افلاک سیر، حبیب هادیانفرد صفحات 21-32

    این پژوهش باهدف بررسی نقش فقدان لذت جویی اجتماعی در پیش بینی اعتیاد به اینترنت با نقش تعدیل کننده ویژگی های شخصیتی برون گرایی و درون گرایی در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل داده اند که از میان آن ها 340 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT، 1998)، مقیاس لذت بین فردی نهایی و مورد انتظار (ACIPS، 2011) و پرسشنامه شخصیتی آیزنک (EPQ، 1985) بود. روابط بین متغیرها با آزمون رگرسیون خطی و مدل پژوهش با تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری آزمون شدند. نتایج نشان داد که فقدان لذت جویی اجتماعی توانایی تبیین 19 درصد از واریانس اعتیاد به اینترنت را در دانشجویان داشت. نتیجه مدل یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد که ویژگی شخصیتی برون گرایی و درون گرایی در ارتباط بین فقدان لذت جویی اجتماعی و اعتیاد به اینترنت نقش تعدیل کننده (01/0P<) داشت. درنهایت این نتایج نشان داد که فقدان لذت جویی اجتماعی می تواند اعتیاد به اینترنت را در دانشجویان پیش بینی کند و ویژگی شخصیتی برون گرایی و درون گرایی در ارتباط بین این دو متغیر نقش تعدیل کننده ایفا می کند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، برون گرایی، درون گرایی، فقدان لذت جویی اجتماعی، ویژگی شخصیتی
  • بهنام یوسفی سالکده، رضا سلطانی شال*، ایرج شاکری نیا صفحات 33-42

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونا بر اساس باورهای غیرمنطقی سلامت، منبع کنترل سلامت و اضطراب سلامتی بود. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان زن شاغل به تحصیل در دانشگاه های استان گیلان در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-1401 بود. با روش نمونه گیری در دسترس، 406 دانشجو از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب کرونا (CAQ، علیپور و همکاران، 1398)، باورهای غیرمنطقی سلامت (IHB، کریستینسن و وارویک، 1999)، منبع کنترل سلامت (HLC، والستون و همکاران، 1978) و نسخه تجدید نظر شده پرسشنامه اضطراب سلامتی (HAQ، سالکوسکیس و همکاران، 2002) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با به کارگیری روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد. یافته ها نشان داد که بین اضطراب کرونا و اضطراب سلامتی و همچنین منبع کنترل سلامت بیرونی رابطه مثبت معنادار وجود دارد (05/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد 25 درصد از تغییرات اضطراب کرونا از طریق اضطراب سلامتی و منبع کنترل سلامت تبیین شد. بنابراین بر اساس شناخت عوامل اصلی موثر بر اضطراب کرونا، می توان جهت کاهش اضطراب کرونا و افزایش سازگاری افراد، دست به برنامه ریزی و اقدامات مداخله ای زد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، اضطراب سلامتی، باورهای غیرمنطقی سلامت، منبع کنترل سلامت
  • رضا پورحسین*، احمد علی پور، غلامعلی افروز، امینه جلالی صفحات 43-52

    استرس و عدم تبعیت درمانی و خودمراقبتی ضعیف در دیابت می تواند وضعیت سلامتی افراد مبتلا را بدتر کند. بنابراین، این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی روش مدیریت استرس مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری و آموزش خودمراقبتی و ترکیب آن دو بر وضعیت سلامتی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفته است. این پژوهش، یک کارآزمایی بالینی تصادفی چهار گروهی دو سر کور است. نمونه پژوهش، شامل 60 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 بود که به صورت هدفمند از انجمن دیابت و مطب های خصوصی پزشکان متخصص داخلی در کرمان انتخاب شدند. این افراد، پس از همتاسازی به لحاظ سن و جنسیت، به روش تصادفی در 4 گروه 15 نفره (گروه 1: مدیریت استرس مبتنی بر درمان شناختی- رفتاری، گروه 2: آموزش خودمراقبتی، گروه 3: مدیریت استرس مبتنی بر درمان شناختی- رفتاری + آموزش خودمراقبتی، و گروه کنترل: بدون هیچ مداخله ای) جایگزین شدند و گروه های آزمایش در 8 جلسه مداخلات مربوطه را اخذ کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه از اعضای هر 4 گروه، با پرسشنامه وضعیت سلامت سازمان بهداشت جهانی، انجام یافت. یافته ها طبق نتایج تحلیل SPANOVA، میانگین نمرات وضعیت سلامتی در مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با مرحله پیش آزمون، افزایش یافته بود و افزایش رخ داده تا مرحله پیگیری پایدار مانده بود. از یافته های این پژوهش چنین نتیجه گیری شد که برای ارتقا وضعیت سلامتی، و پایداری نتایج به دست آمده، همراهی و ترکیب مداخلات پزشکی و روان شناختی، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: وضعیت سلامتی، آموزش خودمراقبتی، مدیریت استرس، دیابت نوع 2
  • ملیناز رحمن قلهکی، معصومه شجاعی*، کیوان ملانوروزی، افخم دانشفر، عبداله قاسمی صفحات 53-64

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه حرکتی منتخب بر کارکرد اجرایی و عملکرد حرکتی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر 7-9 سال مدارس عادی منطقه 22 شهر تهران در سال 1401 بود که تشخیص اختلال هماهنگی رشدی دریافت کرده بودند. که از این میان 28 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل مجموعه آزمون ارزیابی حرکت کودکان ویرایش دوم (MABC-2) هندرسون (2007)، پرسشنامه عصب روانشناختی (CPRS-L) کانرز (2004) و آزمون عصب روانشناختی (Nepsy) کورکمن و همکاران (1998) بود. در نهایت از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در کارکردهای عصبی شناختی توجه، چالاکی (قرار دادن پین ها و رسم ماز)، هدف گیری (پرتاب کیسه شن و دریافت و پرتاب) و تعادل (راه رفتن پاشنه پنجه، تعادل ایستا و لی لی) وجود داشت (05/0<p).  در آزمون زمان واکنش و  خرده آزمون چالاکی دستی (نخ کشی) تغییر معناداری مشاهده نشد (05/0>p). از یافته های فوق  می توان نتیجه گرفت برنامه تمرین های بدنی شاخص های عصب روانشناختی و عملکرد حرکتی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، کارکرد اجرایی، مهارت حرکتی
  • آزاده جامعی زاده، پرویز شریفی درآمدی*، لیلا کاشانی وحید صفحات 65-74

    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی برنامه مدیریت کمال گرایی بر سلامت عمومی و کمال گرایی دانش آموزان مدارس تیزهوشان بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل بود بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی دانش آموزان مشغول به تحصیل در مدارس تیزهوشان دخترانه شهر رودهن در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) (گلدبرگ، 1972) و پرسشنامه کمالگرایی (PI) (هیل و همکاران،2004) بود. داده های پژوهش با روش تحلیل کووارایانس چند متغیری تجزیه و تحلیل قرار شد. نتایج پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون سلامت عمومی و کمال گرایی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود دارد. نتایج بدست آمده این نتیجه حاصل می شود که برای دانش آموزان تیزهوش با بهره گیری از رویکردهای آموزشی مبتنی بر کمال گرایی می توان سلامت عمومی و کمال گرایی را در جهت مثبت سوق داد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، تیزهوش، سلامت عمومی، کمال گرایی
  • سیده سعیده قربانزاده، آذر کیامرثی*، عباس ابوالقاسمی صفحات 75-84

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت خود و زوج درمانی هیجان مدار بر خودجرحی در زنان قربانی خشونت خانگی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماهه بود. بر همین اساس 60 نفر از بین زنان قربانی خشونت خانگی مراجعه کننده به بهزیستی شهر تهران در سال 1401 به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه ها گمارده شدند (هر گروه 20 نفر). به منظور جمع آوری داده ها از سیاهه رفتارهای خودآسیب رسان(ISAS) کلونسکی و گلین (2009) استفاده شد و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل گردید. نتایج نشان داد در پس آزمون خودجرحی بین دو مداخله تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین بین مداخلات با گروه کنترل تفاوت معنادار آماری گزارش شد (05/0>P). به عبارتی هر دو روش بر کاهش خودجرحی اثر داشته اند و این دو مداخله تفاوت معناداری از نظر اثربخشی بر خودجرحی داشته است؛ این نتایج در پیگیری هر دو مداخله نیز دیده شد (05/0>P). نتیجه گیری می شود هر دو مداخله توانستند خودجرحی را کاهش دهند؛ اما زوج درمانی هیجان‏مدار در کاهش خودجرحی موثرتر عمل کرد؛ ازاین رو این درمان می تواند در درمان زنان قربانی خشونت خانگی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خودجرحی، درمان مبتنی بر شفقت خود، زوج درمانی هیجان مدار
  • حسنیه السادات حسینی، اعظم فتاحی اندبیل*، معصومه بهبودی صفحات 85-96

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی آموزش صلح درون و واقعیت درمانی بر سرمایه روانشناختی انجام شد. که با روش (شبه آزمایشی) پیش-آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری دوماهه اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به خانه سلامت ابوذر تهران در زمستان1400بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند داوطلبانه، 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفردر گروه صلح درون، 15 نفردر گروه واقعیت درمانی و 15 نفردر گروه گواه جایگذاری شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز، 2007، PCQ) استفاده شد. هر دو گروه آزمایش مداخلات صلح درون و واقعیت درمانی گلاسر را به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. در نهایت داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه گواه، هر دو روش درمانی تاثیر معناداری بر سرمایه روانشناختی زنان متاهل داشته است (05/0 <p). همچنین یافته ها حاکی از آن بود که آموزش صلح درون نسبت به رویکرد واقعیت درمانی تاثیر بیشتری بر متغیر وابسته داشته است (05/0<p). نتایج پژوهش نشان داد که آموزش صلح درون و واقعیت درمانی بر سرمایه روانشناختی زنان متاهل موثر بوده است.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، صلح درون. واقعیت درمانی
  • ساناز شفیق، حسین بیگدلی*، فاطمه خویینی صفحات 97-108

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر حافظه فعال و توجه بر اختلال یادگیری خواندن با میانجی گری ادراک از کلاس در دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی_همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. به این منظور 258 نفر از دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خواندن در منطقه 2 آموزش پرورش شهر تهران  در سال 1400-1401 که براساس نظر معلم و چک لیست بررسی نشانگان نارساخوانی در معرض خطر ابتلاء به ناتوانی و مشکلات خواندن تشخیص و شناسایی شده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق آزمون نگهداری توجه: عملکرد پیوسته (CPT، رازولد و همکاران (1956) و آزمون حافظه فعال کودکان (WMT ، وکسلر، 2003)، پرسشنامه ادراک از کلاس (PCQ،  فراسر و همکاران، 1996) و چک لیست اختلال یادگیری خواندن (RLDI، سلیمی تیموری، 1386) صورت گرفت. داد ه ها به روش معادلات ساختاری تحلیل شد. شاخص های برازندگی حاکی از برازش نسبتا خوب الگو با داده ها بود. نتایج حاکی از این بود که حافظه فعال و توجه به طور منفی و معنی داری با اختلال یادگیری خواندن کودکان مرتبط است (01/0p<). همچنین بین ادراک از کلاس بر اختلال یادگیری خواندن اثر منفی و معنی داری مشاهده شد (01/0p<). نتایج مسیرهای غیرمستقیم نیز نشان داد که حافظه فعال و توجه از طریق ادراک از کلاس بر اختلال یادگیری خواندن اثر معکوس و معنی دار دارد (01/0p<). براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که حافظه فعال و توجه از عوامل اثرگذار بر اختلال خواندن به شمار می روند. از این رو، جهت بهبود عملکرد خواندن کودکان ، بایستی سطح حافظه فعال و توجه در دانش آموزان را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، ادارک از کلاس، توجه، حافظه فعال
  • مجید صفاری نیا، شهربانو مقدسی* صفحات 109-118

    هدف از انجام این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر سبک های تبادل اجتماعی و آشفتگی روانشناختی زنان دچار دلزدگی زناشویی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، زنان متاهل دچار دلزدگی زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره "رکن" و "ره سلامت" شهر تهران در سال 1401 بودند که به منظور انتخاب حجم نمونه، 30 زن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس سبک های تبادل اجتماعی لیبمن و همکاران  2011 (SES)، آشفتگی روانشناختی کسلر و همکاران 2003 (K-10) و دلزدگی زناشویی پاینز 1996 (CBM) بود. گروه آزمایش تحت 10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش مهارت های ارتباطی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون دو گروه آزمایش و گواه در متغیر سبک های تبادل اجتماعی (004/0=P) و آشفتگی روانشناختی (002/0=P) زنان دچار دلزدگی زناشویی تفاوت معنادار وجود دارد که نشان دهنده تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی در این زنان است (05/0>P). بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های ارتباطی با ایجاد ارتباط کلامی و غیرکلامی موثر، سازگاری و شکل گیری رفتارهای مثبت و مفید منجر به تقویت سبک های تبادل اجتماعی سازگارانه، کاهش آشفتگی روانشناختی زنان دچار دلزدگی زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانشناختی، دلزدگی زناشویی، سبک های تبادل اجتماعی، مهارت های ارتباطی
  • راضیه کمالی، اعظم داوودی*، قاسم نظیری، نجمه فتح صفحات 119-130

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی نشخوار خشم در رابطه بین باورهای فراشناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی با شدت درد ادراک شده در بیماران مبتلا به درد مزمن بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری بیماران مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به بیمارستان حضرت ابوالفضل (ع) تهران در  سال 1401 بودند که توسط پزشکان و یا فلوشیپ تخصصی درد برای آنها تشخیص درد مزمن داده شده بودند و از بین آنها به روش هدفمند تعداد 400 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.. ابزارهای پژوهش شامل شدت درد ادراک شده (PNMS، ون کورف، 1990)، باورهای فراشناختی (QMB، ولز و کارت رایت- هاتون، 2004)، عدم تحمل بلاتکلیفی (UIQ، فریستون و همکاران، 1994) و نشخوار خشم (ARQ، ساخودولسکی و همکاران، 2001) بود. داده ها به روش تحلیل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان دهنده برازش مطلوب داده ها با الگوی پیشنهادی پژوهش بود. باورهای فراشناختی، عدم تحمل بلاتکلیفی و نشخوار خشم بر شدت درد ادراک شده اثر مستقیم و معنادار داشتند (01/0>P). همچنین باورهای فراشناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجی گری نشخوار خشم بر شدت درد ادراک شده بیماران اثر غیرمستقیم و معناداری داشت (01/0>P). از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که توجه به باورهای فراشناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی باعث افزایش نشخوار خشم شده و میزان شدت درد ادراک شده در بیماران را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، درد مزمن، شدت درد، عدم تحمل بلاتکلیفی، نشخوار خشم
  • تهمینه بلوچی، رضا احمدی* صفحات 131-140

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و طرحواره درمانی بر نشانه های سایکوسوماتیک در افراد مبتلا به بیماری های جسمانی انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به بیماری های جسمانی (قلبی-عروقی، گوارشی و نورولوژی) دارای علایم سایکوسوماتیک مراجعه کننده به دو مرکز دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سه ماه اول سال 1402 بودند که از بین آنان 36 نفر (12 نفر در گروه درمان متمرکز بر شفقت، 12 نفر در گروه طرحواره درمانی و 12 نفر در گروه گواه) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. ابزار سنجش در این مطالعه مقیاس شکایات روان تنی (PCS؛ تاکاتا و ساکاتا، 2004)  بود. درمان متمرکز بر شفقت (CFT) و طرحواره درمانی (ST) هر یک در 10 جلسه 120 دقیقه ای به صورت گروهی اجرا شدند، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره انجام شد. نتایج نشان داد که هر دو درمان بر کاهش نشانه های سایکوسوماتیک موثر بوده اند، اما بین دو درمان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>P). در مجموع می توان نتیجه گرفت که هر دو درمان به طور موثر بر کاهش نشانه های سایکوسوماتیک بیماران جسمانی موثر بوده است؛ بر این اساس اجرای این درمان ها در موقعیت های مشابه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، طرحواره درمانی، سایکوسوماتیک
  • سودابه امامی مهر، مجتبی امیری مجد*، محمد قمری، سعیده بزازیان صفحات 141-150

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی هنردرمانی و بازی درمانی شناختی -رفتاری بر اضطراب کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان 6-5 سال که از اواسط مهر تا اواسط بهمن سال 1401 به کلینیک مشاوره ندای آرامش روان منطقه 2 شهر تهران مراجعه کردند بود؛ که 45 کودک به صورت در دسترس انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. سپس کودکان گروه آزمایش اول و دوم به ترتیب طی 10 و 12 جلسه تحت مداخله ی هنر درمانی و بازی درمانی شناختی- رفتاری قرار گرفتند. برای جمع آوری دادها از فرم والدین مقیاس اضطراب کودکان پیش دبستانی (PAS) (اسپنس و همکاران، 2001) استفاده شد. تحلیل داده ها با روش  تحلیل کواریانس چندمتغیری انجام شد. یافته ها نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین نمرات پس آزمون در سه گروه هنر درمانی، بازی درمانی شناختی-رفتاری و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P)، اما بین میزان اثربخشی دو روش تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0P>). بطورکلی می توان نتیجه گرفت با بکارگیری هر یک از روش های مداخله هنر درمانی و بازی درمانی شناختی- رفتاری گام مهمی در کاهش پیامدهای منفی ناشی از اضطراب در کودکان برداشت.

    کلیدواژگان: اضطراب، هنردرمانی، بازی درمانی شناختی-رفتاری، کودکان پیش دبستانی
  • اعظم علی پوری، جوانشیر اسدی*، افسانه خواجوند، علی حسینائی صفحات 151-160

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پشیمانی از ازدواج در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره طلاق شهرستان گنبدکاووس بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره طلاق شهرستان گنبدکاووس در سال1400 به تعداد 716 زوج بودند. نمونه پژوهش 45 زوج بود که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (هر گروه 15 زوج) و  یک گروه گواه (15 زوج) اختصاص یافتند. گروه های آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای در معرض آموزش درمان متمرکزبرشفقت و درمان مبتنی برپذیرش و تعهد قرار گرفتند. ابزار پژوهش ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پشیمانی از انتخاب همسر (RSCS) شوارتز و همکاران (2002) بود. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شد. نتایج نشان داد که درمان متمرکزبرشفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پشیمانی از ازدواج اثربخش است و این اثربخشی در مرحله پیگیری نیز ادامه دارد (01/0 <p). بین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پشیمانی از ازدواج تفاوت معناداری وجود دارد و درمان متمرکز بر شفقت تاثیر بیشتری دارد (01/0 <p). بنابراین، می توان برای تغییر پشیمانی از ازدواج از درمان متمرکز بر شفقت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد استفاده کرد، اما درمان متمرکزبرشفقت ارجح است.

    کلیدواژگان: پشیمانی از ازدواج، درمان متمرکز بر شفقت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • پگاه دوستی، پیمان دوستی*، امیرحسین یاوری صفحات 161-170

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان تلفیقی پذیرش و تعهد با طرحواره درمانی بر احساس تنهایی و حل مساله اجتماعی افراد دارای اختلال سوگ طولانی مدت بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه افرادی بود که طبق معیارهای DSM 5-TR، اختلال سوگ طولانی مدت را تجربه می کردند و طی فراخوان در سال 1401 به کلینیک پذیرش و تعهد تهران مراجعه کردند. از جامعه مذکور، تعداد 20 نفر از افرادی دارای ملاک های ورود به پژوهش، به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره گمارش شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 120 دقیقه ای و هفته ای یک بار، تحت مداخله درمان تلفیقی پذیرش و تعهد با طرحواره درمانی قرار گرفتند. گروه گواه تا پایان جلسات هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های احساس تنهایی  (UCLA) راسل و کوترونا (1980) و حل مساله اجتماعی (SPSI-R) دزوریلا و نزو (1990) بود. به منظور تحلیل داده ها، از تحلیل کوورایانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون احساس تنهایی و حل مساله اجتماعی در دو گروه آزمایش و گواه در سطح 05/0>P تفاوت معناداری وجود دارد. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که این درمان، می تواند یک شیوه کارآمد برای کار با افراد دارای اختلال سوگ طولانی مدت باشد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اختلال سوگ طولانی مدت، حل مساله اجتماعی، درمان تلفیقی پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی
  • زینب برزگر زرمهری، جهانشیر توکلی زاده*، مجید پاکدامن صفحات 171-180

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش خودتنظیمی بر بهزیستی روان شناختی و مشارکت اجتماعی دانش آموزان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان قاینات در سال تحصیلی 1401 -1402 بود. حجم نمونه پژوهش شامل 36 دانش آموز دختر بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه گمارده شدند (هر گروه 18 نفر). ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مشارکت اجتماعی (CPQ) سهرابی و همکاران (1389) و مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف  فرم کوتاه (RSPWB-SF) ریف (2002) بود. گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد، اما  گروه آزمایش پژوهش مداخله خودتنظیمی را در طول هفت جلسه (در هفت جلسه نود دقیقه ای و هرهفته یک جلسه) دریافت کرد. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که با کنترل پیش آزمون بین میانگین پس آزمون هر شش مولفه بهزیستی روان شناختی (پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی) و متغیر مشارکت اجتماعی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادری در سطح 01/0 وجود داشت. نتایج نشان داد که آموزش خودتنظیمی، احتمالا درمان کارآمدی برای بهبود بهزیستی روان شناختی و مشارکت اجتماعی در دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، خودتنظیمی، دانش آموز، مشارکت اجتماعی
  • محدثه بیابانی، هوشنگ گراوند* صفحات 181-192

    هدف پژوهش حاضر مدل یابی رفتار تدریس خلاقانه بر مبنای توانمندسازی روان شناختی با میانجی گری خودکارآمدی خلاق در معلمان مدارس کم توان ذهنی بود. این پژوهش توصیفی- همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی معلمان شاغل در مقطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم مدارس کم توان ذهنی استان قم در سال تحصیلی در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 674 نفر بود. حجم نمونه آماری برابر 203 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس به شیوه آنلاین انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه تدریس خلاق (CTQ، محبی امین و همکاران، 1392)، توانمندسازی روان شناختی (PEQ، اسپریتزر و میشرا، 1995) و خودکارآمدی خلاق (CSEQ، بیگیتو، 2006) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری  استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدل از برازش خوبی برخوردار بوده و توانمندسازی روان شناختی و خودکارآمدی خلاق بر رفتار تدریس خلاقانه اثر مستقیم و معنادار داشتند (01/0>P). همچنین توانمندسازی روان شناختی با میانجی گری خودکارآمدی خلاق بر رفتار تدریس خلاقانه معلمان اثر غیرمستقیم و معناداری داشت (01/0>P). نتایج پژوهش حاکی از اهمیت نقش توانمندسازی روان شناختی و خودکارآمدی خلاق در ارتقای تدریس خلاق معلمان بوده و توصیه می شود کارگاه های آموزشی در این زمینه برگزار گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، خودکارآمدی خلاق، رفتار تدریس خلاقانه
  • فاطمه فیض بخش رانکوهی*، معصومه ملکی پیربازاری، فاطمه عشورنژاد صفحات 193-202

    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش میانجی عزت نفس در رابطه بین سبک های فرزندپروری و سازگاری تحصیلی بود. پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی به روش معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه اول شهر رودسر در سال تحصیلی 1401-1400 بودند و از این جامعه، 300 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک های فرزندپروری (بامریند، 1973، PSI)، پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ (1965، RSES) و پرسشنامه سازگاری تحصیلی  (بیکر و سریاک، 1984، SACQ) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد سبک فرزندپروری مقتدرانه و استبدادی بر سازگاری تحصیلی اثر مستقیم دارند (05/0)؛ در حالی که سبک سهل گیرانه اثر معنادار مستقیم بر سازگاری تحصیلی ندارد. از سوی دیگر نتایج نشان داد عزت نفس اثر مستقیم بر سازگاری تحصیلی دارد (05/0 P≤). همچنین تمامی سبک های فرزندپروری دارای اثر غیر مستقیم بر سازگاری تحصیلی از طریق نقش میانجی عزت نفس دارند (05/0 P≤). مدل نهایی نیز از برازش خوبی برخوردار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت برای افزایش سازگاری تحصیلی در دانش آموزان، باید به سبک های فرزندپروری والدین و به ویژه عزت نفس دانش آموزان توجه شود.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، سبک های فرزندپروری، عزت نفس، والدین، دانش آموزان
  • منا بخشنده ننه کران، لیلا غریبی*، سیده مریم موسوی صفحات 203-214

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی نشانگان سندرم پیش از قاعدگی بر اساس استرس ادراک شده با نقش میانجی تنظیم هیجان و کیفیت خواب در دانشجویان دختر انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی رشت در سال 1401 بودند. در این مطالعه 250 نفر به روش در دسترس در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس استرس ادراک شده (PSS، کوهن و همکاران، 1983)، پرسشنامه تنظیم هیجان (ERQ، گراس و جان، 2003)، شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI، بایس و همکاران، 1989) و ابزار علایم غربال گری قبل از قاعدگی (PSST، استینر و همکاران، 2003) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بود. اثرمستقیم استرس ادراک شده بر ارزیابی مجدد، سرکوبی، کیفیت خواب و سندرم پیش از قاعدگی معنادار بود. همچنین اثرمستقیم کیفیت خواب بر سندرم پیش از قاعدگی معنادار بود. نتایج نشان داد که فقط نقش میانجی کیفیت خواب در رابطه بین استرس و سندرم پیش از قاعدگی معنادار بود (05/0>P)؛ در واقع کیفیت خواب در رابطه بین استرس و سندرم پیش از قاعدگی نقش میانجی داشت. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که استرس هم به صورت مستقیم و هم به سبب تاثیری که بر کیفیت خواب دارد، نقش موثری بر افزایش سندرم پیش از قاعدگی داشت.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، تنظیم هیجان، سندرم پیش از قاعدگی، کیفیت خواب
|
  • Hadi Bahrami Ehsan, Elham Valizadeh Chari*, Hadis Rostami Pages 1-10

    This study aimed to investigate the difference between the psychological symptoms of nurses working in the COVID-19 wards and other wards and the relationship between these psychological symptoms and their organizational well-being. Causal-comparative (post-event) and descriptive research method was used. The statistical population included all nurses working in different wards from October 2019 to March 2020 (70 nurses in COVID-19 and 70 nurses in non-COVID-19 wards) of Ayatollah Rouhani Hospital in Babol, Iran. Symptoms Clinical List-Revised (SCL-90) (Drogatis et al., 1973) and the Organizational Well-Being Scale (Zheng et al., 2015) were used to collect data. Multivariate and univariate variance and Pearson correlation analyses were conducted for statistical analysis. The findings indicate a significant difference between the two groups of nurses working in the Covid-19 and non-Covid-19 wards regarding hostility (Ƞ2=0.08, p<0.05, F = 0.057) and paranoid ideation (Ƞ2=0.049, p<0.05, F = 0.049). Also, among the nurses working in the covid-19 wards, the relationship between interpersonal sensitivity (r=0.348), depression (r=0.546), anxiety (r=0.353), hostility (r =-0.351), phobic anxiety (r=0.334), paranoid ideation (r=0.303) and psychoticism (r=0.397) are inverse and significant with organizational well-being. In conclusion, the score of aggression and paranoid ideation was significantly higher in nurses working in COVID-19 wards than in nurses working in other wards, and there is a relationship between psychological symptoms and organizational well-being among nurses working in COVID-19 wards.

    Keywords: Organizational well-being, Psychological symptoms, Nurses, Covid-19
  • Maryam Sharif Nia, Rasoul Heshmati*, Touraj Hashemi Pages 11-20

    The present study aimed to investigate the mediating role of schema modes in the relationship between childhood trauma and marital conflicts of people with psychopathology symptoms. The research method was descriptive-correlation based on structural equation modeling. The statistical population included people who were referred to psychological counseling centers in Tehran in the second half (second six months) of 2022 due to marital conflicts. Several 310 people were selected as a sample using the convenience sampling method. The research tools include the Checklist 90 Revised (SCL-90 -R) by Derogatis et al. (1995), the Schema Mode Inventory (SMI) by Young et al. (2007), Marital Conflict Questionnaire–Revised (MCQ-R) Sanai (2007) and the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) by Bernstein et al. (2003). Structural equation analysis was used to analyze the data. The results showed the optimal fit of the research model. The results showed that the sub-scales of childhood adversities do not have a significant direct effect on marital conflicts (P<0.05). Still, apart from sexual abuse, four other sub-scales (emotional abuse, physical abuse, physical neglect, and emotional neglect) have a significant indirect effect on marital conflict through the mediation of schema modes (P<0.05). These results show that schema modes, considering the role of childhood trauma, can explain the marital conflicts of people with symptoms of psychopathology.

    Keywords: marital conflicts, schema modes, childhood trauma, psychopathology symptoms
  • Erfan Khorshidian Mianaei*, Abdulaziz Aflakseir, Habib Hadianfard Pages 21-32

    This research was conducted to investigate the role of social anhedonia in predicting internet addiction with the moderating role of personality traits of extraversion and introversion in students. The present research method was descriptive correlational. The statistical population of the study was Shiraz University students in the academic year 2021-2022, from whom 340 people were selected by the available sampling method. The research questionnaires included Yang’s Internet Addiction Test (IAT, 1998), the Anticipatory and Consummatory Interpersonal Pleasure Scale  (ACIPS, 2011), and the Eysenck Personality Questionnaire (EPQ, 1985). The relationships between variables were tested by linear regression analysis and the research model was tested by structural equation modeling technique. The results showed that social anhedonia could explain 19% of the variance of internet addiction in students. The results of structural equation modeling also showed that extraversion and introversion personality traits had a moderating role in the relationship between social anhedonia and internet addiction (p<0.01). Finally, these results showed that social anhedonia can predict internet addiction in students, and extraversion and introversion personality traits play a moderating role in the relationship between these two variables.

    Keywords: Internet addiction, Extroversion, Introversion, Social Anhedonia, Personality trait
  • Behnam Yousefi Salekdeh, Reza Soltani Shal*, Iraj Shakerinia Pages 33-42

    The present study aims to predict COVID-19 anxiety based on irrational health beliefs, health locus of control, and health anxiety. The research is descriptive-correlative. It draws upon the fundamental methodology. The statistical population of the present study includes all female students of Orovince of Guilan's universities during the first half of the academic year of 2021-2022. Based on convenience sampling, 406 students participated through an online invitation. Data was gathered by using Covid-19 anxiety questionnaires (CAQ, Alipour et al, 1398) (1398)., irrational health beliefs (IHB, Christiansen and Warwick,1999), health locus of control (HLC, Wallston et al, 1978), and the revised edition of the health anxiety questionnaire (HAQ, Salicoskis et al, 2002). The data were analyzed by using Pearson correlation and Multivariate Regression in the SPSS-21 software package. Findings suggest a significant and positive relation between COVID-19 anxiety, health anxiety, and health locus of control. The Regression results demonstrate that 25 percent of COVID-19 anxiety changes were predicted significantly by health anxiety and health locus of control. Therefore, by identifying the influencing factors of Covid-19 anxiety, effective measures, and planning can be undertaken to mitigate Covid-19 anxiety and an individual's adaptiveness.

    Keywords: Covid-19 anxiety, health anxiety, irrational health beliefs, health locus of control
  • Reza Pourhossein*, Ahmed Alipour, Gholam Ali Afrooz, Amine Jalali Pages 43-52

    In diabetes, stress lack of adherence to therapy, and poor self-care can worsen the condition of the affected people. Therefore, the study aimed to determine the effectiveness of stress management methods based on cognitive behavioral approach and self-care training and the combination of both on health status in people with type 2 diabetes. The present study is a randomized four-group double-blind clinical trial. The research sample included 60 people with type 2 diabetes selected purposefully among the members of the Diabetes Association and Private offices in Kerman City. The participants, after matching in terms of age and gender, were randomly replaced into 4 groups of 15 people (group 1: stress management based on cognitive-behavioral therapy, group 2: self-care training, group 3: stress management based on cognitive-behavioral therapy + self-care training, the control group: without any intervention) and the experimental groups received the relevant interventions in 8 sessions and the control group did not receive any intervention. Pre-test, post-test, and 2-month follow-up of the members of all 4 groups were performed by health status questionnaire from the World Health Organization. According to the results of the SPANOVA analysis, the mean scores of health status in the post-test and follow-up phases were increased compared to the pre-test phase and the occurred increase remained stable until the follow-up phase. Conclusion According to the findings of the study, the combination of medical and psychological interventions is necessary to improve the health status and stability of the obtained results.

    Keywords: Health Status, self-care training, stress management, Type 2 Diabetes
  • Melinaz Rahman Gholhaki, Masumeh Shojaei*, Keyvan Molanorozi, Afkham Danshfar, Abdolah Ghasemi Pages 53-64

    The current research aimed to determine the effectiveness of the selected movement program on the executive function and motor function of children with developmental coordination disorder. The research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this research was all male students of 7-9 years old in normal schools of District 22 of Tehran in 2022 who had been diagnosed with developmental coordination disorder. Of these, 28 people were selected in an available manner and randomly replaced in the experimental and control groups. The research tools included the Second Edition of the Children's Movement Assessment Test (MABC-2) by Henderson (2007), the Neuropsychological Questionnaire (CNQ) by Connors (2004), and the Neuropsychological Test (Nepsy) by Corkman et al. (1998). Finally, multivariate covariance analysis was used to analyze the data. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the post-test of the experimental group and the control group in the neurocognitive functions of attention, agility (placing pins and drawing a maze), aiming (throwing sandbags and receiving and throwing) and balance (way heel-toe walk, static and balance (p<0.05). No significant change was observed in the reaction time test and manual dexterity subtest (threading) (p>0.05). From the above findings, it can be concluded that the physical training program improves neuropsychological indicators and motor performance of children with developmental coordination disorder.

    Keywords: developmental coordination disorder, executive function, motor function
  • Azadeh Jemeizade, Parviz Sharifi Daramadi*, Leila Kashani Vahid Pages 65-74

    The aim of this study was to the feasibility of a perfectionism management program on the general health and perfectionism of gifted school students. The method of the present study was quasi-experimental based on experimental and control groups. The statistical population of the present study included all students studying in gifted girls' schools in the city of Roodehen in the academic year 2019-2021 30 people were selected by purposive sampling. The instrument used in this study was the General Health (GHQ-28) (Goldberg, 1972) and Perfectionism Inventory (PI) (Hill et al, 2004). The obtained data were analyzed using the covariance method and SPSS23 software. The results of the research showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference at the level of 0.05 between the post-test average of general health and perfectionism in the two experimental and control groups. The results show that for gifted students, using educational approaches based on perfectionism, general health, and perfectionism can be directed in a positive direction.

    Keywords: Curriculum, Gifted, General Health, Perfectionism
  • Seyedeh Saeideh Ghorbanzadeh, Azar Kiamarsi*, Abas Abolghasemi Pages 75-84

    The present study was conducted to compare the effectiveness of self-compassion‐focused therapy and emotionally-focused couple therapy on self-injury among women with domestic violence. This research was a semi-experimental type of research with a pre-test, post-test, and 2-month follow-up period with a control group. Based on this, 60 women with domestic violence referred to the welfare of Tehran city in 2022 were purposeful sampling selected and randomly assigned to groups (20 women in each group). To collect information, an inventory of statements about self-injury (ISAS) by Klonsky and Glenn (2009) was used and The research data was analyzed by mixed variance analysis (with repeated measurements). The results showed that in the post-test, there was a significant difference in self-injury between the two interventions (P<0.05). On the other hand, a statistically significant difference was reported between two interventions with the control group (P<0.05). In other words, both methods have an effect on reducing self-injury and these two interventions significantly differ in effectiveness on this variable in women; These results were also seen in the follow-up of both interventions (P<0.05).  It is concluded that both two interventions were able to reduce self-injury, But emotionally focused couple therapy was more effective in reducing self-injury; Therefore, emotionally focused couple therapy can be used in the treatment of women with domestic violence.

    Keywords: Domestic Violence, Self-Injury, Self-Compassion‐Focused Therapy, Emotionally Focused Couple Therapy
  • Hosniyh Sadat Hosseani, Azam Fatahee Andabil*, Massumeh Behbudee Pages 85-96

    The present research was conducted to compare the effectiveness of inner peace training and reality therapy on psychological capital in the winter of 1400. This research was part of the quasi-experimental designs with pre-test, post-test, and control group and two-month follow-up. The statistical population included: all married women who were referred toAbuzar health centers in Tehran, 45 people were selected using the voluntary targeted sampling method, 15 people were randomly assigned to the inner peace group, 15 people to the reality therapy group, and 15 people to the control group. A psychological capital questionnaire (Luthans, PCQ, 2007) was used to collect data. Both groups received Glasser's inner peace and reality therapy interventions for 10 90-minute sessions. First, using central and dispersion indices, the descriptive characteristics of the research variables were examined separately for each hypothesis. Finally, the data were analyzed using multivariate mixed analysis of variance and Bonferroni's post hoc test for pairwise comparison through SPSS-24 software. The results showed that compared to the control group, both treatment methods had a significant effect on the psychological capital of married women (p>0.05). Also, the findings indicated that: inner peace training had a greater effect on the dependent variable than the reality therapy approach (p>0.05). The results of the research suggest evidence that teaching inner peace and reality therapy is a suitable method for improving and increasing the psychological capital of married women.

    Keywords: Psychological capital, Inner peace, Reality therapy
  • Sanaz Shafigh, Hossein Bigdeli*, Fatemeh Khoyeeni Pages 97-108

    The purpose of this study was to investigate the effect of modeling reading and attention on reading learning disorders mediated by classroom perception in students. The descriptive-correlation research method was structural equation modeling. A total of 258 students with reading learning disabilities in District 2 of Tehran in 2021-2022 education who were at risk of dyslexia and dyslexia syndrome checklist, were selected as the sample by available sampling method. Data were collected using the Attention Retention Test: Continuous Performance Test (CPT, Rosvold et al., 1956) and Children's Working Memory Test (WMT, Wechsler, 2003), Perception of Classroom Questionnaire (PCQ, Fraser et al., 1996) and Reading Learning Disorder Inventory (RLDI, Salimi Teimouri's, 2007). Data analysis was done using structural equations. The goodness-of-fit indices indicated a relatively good fit of the model with the data. The results showed that working memory and attention were negatively and significantly associated with learning disabilities in children (p<0.01). Also, there was a negative and significant effect between the perception of class on reading learning disorder (p<0.01). The results of indirect pathways also showed that working memory and attention through the perception of class have a significant negative effect on reading learning disorder (p<0.01). Based on the findings of the study, it can be concluded that working memory and attention are effective factors in reading disorders. Therefore, to improve children's reading performance, the level of working memory and attention in students should be strengthened.

    Keywords: reading disorder, perception of classroom, attention in students, active memory
  • Majid Saffarinia, Shahrbanoo Moghaddasi* Pages 109-118

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of communication skills training on social exchange styles and psychological disturbance of women suffering from marital heartbreak. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was married women suffering from marital burnout who referred to "Rokn" and "Rah Salamat" counseling centers in Tehran in 2022. To select the sample size, 30 women were randomly selected by purposeful sampling and divided into two experimental groups. and witnesses (15 people in each group) were placed. The research tools were Liebman et al.'s Social Exchange Styles Scale 2011 (SES), Kessler et al.'s Psychological Disturbance 2003 (K-10), and Pines Marital Burnout 1996 (CBM). The experimental group underwent 10 90-minute communication skills training sessions. Data analysis was done by multivariate analysis of covariance. The results showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the post-test average of the two experimental and control groups in the variables of social exchange styles (P=0.004) and psychological disturbance (P=0.002) of women suffering from marital heartbreak, which shows the effect of training skills There is a relationship in these women (P<0.05). Based on the findings of the research, it can be concluded that training communication skills by creating effective verbal and non-verbal communication, adaptability, and the formation of positive and useful behaviors leads to the strengthening of adaptive social exchange styles, reducing the psychological turmoil of women suffering from marital heartbreak.

    Keywords: psychological disturbance, marital heartbreak, social exchange styles, communication skills
  • Razieh Kamali, Azam Davoodi*, Ghasem Naziry, Najmeh Fath Pages 119-130

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of anger rumination in the relationship between metacognitive beliefs and intolerance of uncertainty with perceived pain intensity in patients with chronic pain. The method of descriptive-correlation research was structural equation modeling. The statistical population was the patients with chronic pain referred to Hazrat Abolfazl Hospital (AS) in Tehran in 2022, who were diagnosed with chronic pain by doctors or pain specialist fellowship, and among them, 400 people were selected as a sample. The research tools include perceived pain intensity (PNMS, van Korff, 1990), metacognitive beliefs (QMB, Wells and Cartwright-Houghton, 2004), uncertainty intolerance (UIQ, Friston et al., 1994), and anger rumination. (ARQ, Sakhodolski et al., 2001). The data were analyzed by structural equation analysis. The findings showed a good fit of the data with the proposed research model. Metacognitive beliefs, uncertainty intolerance, and anger rumination had a direct and significant effect on perceived pain intensity (P<0.01). Also, metacognitive beliefs and intolerance of uncertainty with the mediation of anger rumination had an indirect and significant effect on the perceived pain intensity of patients (P<0.01). From these findings, it can be concluded that paying attention to metacognitive beliefs and intolerance of uncertainty increases the rumination of anger and increases the intensity of perceived pain in patients.

    Keywords: Metacognitive beliefs, chronic pain, pain intensity, uncertainty intolerance, Anger rumination
  • Tahmine Baloochi, Reza Ahmadi* Pages 131-140

    This study was conducted to compare the effectiveness of compassion-focused therapy and schema therapy on psychosomatic symptoms in people with physical diseases. The present study was a semi-experimental design with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research included all women suffering from physical diseases(cardiovascular, digestive, and neurological) with psychosomatic symptoms referred to two government centers affiliated with Isfahan University of Medical Sciences in the first three months of 2023, of which 36 people (12 people in the treatment group) focused on compassion, 12 people in the schema therapy group and 12 people in the control group) were selected by purposive sampling and randomly replaced in three groups. The measurement tool in this study was the Psychosomatic Complaint Scale (PCS; Takata & Sakata, 2004). Compassion-focused therapy (CFT) and schema therapy (ST) were each administered in 10 sessions of 120 minutes as a group, but the contra group did not receive any intervention. Data analysis was done using univariate analysis of the covariance test. The results showed that both treatments were effective in reducing psychosomatic symptoms, but there was no significant difference between the two treatments (P<0.05). In general, it can be concluded that both treatments have been effective in reducing the psychosomatic symptoms of physical patients; Based on this, it is suggested to implement these treatments in similar situations.

    Keywords: compassion-focused therapy, schema therapy, psychosomatics
  • Sudabeh Emami Mehr, Mojtaba Amiri Majd*, Mohammad Ghamari, Saeedeh Bazzazian Pages 141-150

    The present study aims to compare the effectiveness of art therapy and cognitive-behavioral play therapy on preschool children's anxiety. The design of the study was a quasi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population of the study included all children aged 5-6 years who were referred to the Neday-e Aramesh-e Ravan Counseling Clinic in the 2nd district of Tehran from mid-October to mid-January 2022. A total of 45 children were randomly selected and placed in two experimental groups and one control group (n=15) Then, the children of the first and second experimental groups underwent art therapy and cognitive-behavioral play therapy for 10 and 12 sessions, respectively. To collect data, the parental form of the preschool anxiety scale (PAS) (Spence et al., 2001) was used. Data analysis was done by multivariate covariance analysis in SPSS-23 software. The results revealed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the average scores of the post-test in the three groups of art therapy, cognitive-behavioral play therapy, and the control group (P<0.001), but there is no significant difference between the effects of these two methods (P>0.05). Thus, it can be concluded that by using each of the intervention methods of art therapy and cognitive-behavioral play therapy, an important step was taken in reducing the negative consequences caused by anxiety in children.

    Keywords: anxiety, art therapy, cognitive-behavioral play therapy, preschool children's
  • Azam Alipoori, Javanshir Asadi*, Afsane Khajevand, Ali Hosseinaei Pages 151-160

    The present study aimed to compare the effectiveness of compassion-focused therapy (CFT) with acceptance and commitment therapy (ACT) on marriage regret of couples referring to divorce counseling centers in Gonbad Kavus city. The research method was quasi-experimental with a pre-test and post-test with a control group and a two-month follow-up design. The research population was all couples who were referred to divorce counseling centers in Gonbadkavos city in 2021, numbering 716. The sample was 45 couples who were selected by the available sampling method and were randomly divided into two experimental groups (15 couples) and an experimental group (15 couples). The experimental groups were exposed to training for 8 sessions of 90 minutes of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Compassion Focused Therapy (CFT). The research tool was Regretting the Spouse Choice Scale (RCSC) by Schwartz et al. (2002). The data were analyzed by variance analysis and Bonferroni post hoc test. The results showed that compassion-focused therapy and Acceptance and Commitment Therapy are effective on marriage regret in couples referring to counseling centers in Gonbad Kavus city and this effectiveness continues to follow stage  (P<0.01). There was a significant difference between the effectiveness of compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on regretting marriage and compassion-focused therapy had more effect on it (P<0.01). So, It could use compassion-focused therapy and Acceptance and Commitment Therapy for regretting marriage but, compassion-focused therapy is referred.

    Keywords: marital regret, compassion-focused therapy, acceptance, commitment therapy
  • Pegah Dousti, Peyman Dousti*, Amirhossein Yavari Pages 161-170

    This research aimed to investigate the effectiveness of the integrated model of acceptance and commitment and schema therapy on the feeling of loneliness and social problem-solving of people with Prolong Grief Disorder. This research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research included all the people with Prolong Grief Disorder according to DSM 5-TR criteria and referred to the Acceptance and Commitment Psychological Clinic in Tehran in 2022. From the mentioned population, 20 people who met the criteria for entering the research were selected by purposeful sampling and randomly assigned to two groups of 10 people. The subjects of the experimental group were subjected to the integrated model of acceptance and commitment and schema therapy for 10 sessions of 120 minutes once a week. The control group did not receive any intervention. The research tools included the loneliness questionnaire of Russell & Cutrona (1980) and the social problem-solving questionnaire of D'zurilla & Nezu (1990). To analyze the data, multivariate covariance analysis was used. The findings showed that in the experimental group, the average scores of the post-test compared to the pre-test had changed (P<0.05). From these findings, we can conclude that this method can be an efficient way to work with people with Prolong Grief Disorder.

    Keywords: Feeling of loneliness, Prolong Grief Disorder, Social problem solving, The integrated model of acceptance, commitment, schema therapy
  • Zainab Barzegar Zaramehri, Jahanshir Tavakolizadeh*, Majid Pakdaman Pages 171-180

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of self-regulation training on the psychological well-being and social participation of students. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included the sixth-grade students of Qaenat city in the academic year 2022-2023. The sample size of the research included 36 female students who were selected by available sampling method and randomly assigned to two groups (18 people in each group). The research tools included the Social Participation Questionnaire (CPQ) by Sohrabi et al. (2009) and the Riff Psychological Well-Being Scale Short Form (RSPWB-SF) by Riff (2002). The control group did not receive any intervention, but the experimental group received self-regulation intervention during seven sessions (in seven ninety-minute sessions and one session each week). Multivariate covariance analysis was used to analyze the data. The findings showed that by controlling the pre-test between the post-test average of all six components of psychological well-being (self-acceptance, positive relationships with others, autonomy, mastery of the environment, purposeful life, and personal growth) and the variable of social participation in two experimental groups there was a significant difference control at the 0.01 level. The results showed that self-regulation training is probably an effective treatment for improving psychological well-being and social participation in students.

    Keywords: Psychological well-being, self-regulation, student, social participation
  • Mohddeseh Biabani, Houshang Garavand* Pages 181-192

    The aim of the present research was the modeling of creative teaching behavior based on psychological empowerment mediated by creative self-efficacy among teachers of schools for mental retardation. This research was descriptive correlational using a structural equation modeling method. The statistical population included all teachers working in primary, first, and second grades of high schools for mental retardation in Qom City in the education year 2022- 2023 in the number of 674 people. The size of the statistical sample was determined to be 203 people, which was done using the online available sampling method. the questionnaires were the Creative Teaching Questionnaire (CTQ, Mohebi Amin et al., 2013), the Psychological Empowerment Questionnaire  (PEQ, Spreitzer & Mishra, 1995 ), and the Creative Self-Efficacy Questionnaire  (CEQ, Beghetto, 2006). For analyzing data we used the analysis of structural. The results of data analysis showed that the model has a good fit and there is a significant correlation & psychological empowerment and creative self-efficacy have a direct and significant effect on creative teaching behavior (P<0.01). Also, psychological empowerment through the mediation of creative self-efficacy has an indirect and significant effect on teachers' creative teaching behavior (P<0.01). The results of the research indicate the importance of the role of psychological empowerment and creative self-efficacy in promoting teachers' creative teaching, and it is recommended to hold educational workshops in this field.

    Keywords: psychological empowerment, creative self-efficacy, creative teaching behavior
  • Fatemeh Feyzbakhsh Rankouhi*, Masoume Maleki Pirbazari, Fatemeh Ashournejad Pages 193-202

    The present study aimed to determine the mediating role of self-esteem in the relationship between parenting styles and academic adjustment. The current research was descriptive-correlation based on structural equations. The research population included all female students of the first secondary school in Rodsar City in the academic year of 2021-2022, and 300 people were selected from this population by multi-stage cluster sampling method. To collect data, parenting styles inventory (Bamrind, 1973, PSI), Rosenberg self-esteem scale (1965, RSES) and the student adjustment to college questionnaire (Baker and Seriak, 1984, SACQ) were used. Structural equation modeling was used to analyze the research data. The results showed that authoritarian and authoritarian parenting styles have a direct effect on academic adjustment (0.05); While the permissive style does not have a significant direct effect on academic adjustment. On the other hand, the results showed that self-esteem has a direct effect on academic adjustment (P≤0.05). Also, all parenting styles have an indirect effect on academic adjustment through the mediating role of self-esteem (P≤0.05). The final model also had a good fit. Therefore, it can be concluded that to increase the academic adaptation of students, attention should be paid to the parenting styles of parents and especially the self-esteem of students.

    Keywords: academic adjustment, parenting styles, self-esteem, parents, students
  • Mona Bakhshandeh Nanekaran, Leila Gharibi*, Seyedeh Maryam Mousavi Pages 203-214

    The present study aimed to model the symptoms of premenstrual syndrome based on perceived stress with the mediating role of emotion regulation and sleep quality in female students. The research method was a descriptive correlation of the path analysis type and structural equation model. The statistical population of this study was the female students of Rasht Islamic Azad University in 2022. In this study, 250 people participated in an online survey in an accessible way. To collect data, the Perceived Stress Questionnaire (PSS; Cohen et al., 1983), Emotional Regulation Questionnaire (ERQ; Gross & John., 2003), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI; Buysse et al., 1989), and Premenstrual Symptoms Screening Tool (PSST; Steiner et al., 2003) were used. To analyze the data, the path analysis method was used. Based on the findings, the proposed model had a good fit. The direct effect of perceived stress on reappraisal, suppression, sleep quality, and premenstrual syndrome was significant. Also, the direct effect of sleep quality on premenstrual syndrome was significant. The results showed that only the mediating role of sleep quality in the relationship between stress and premenstrual syndromes was significant (P<0.05); In fact, sleep quality had a mediating role in the relationship between stress and PMS. Based on this, it can be concluded that stress had an effective role in the increase of premenstrual syndrome both directly and due to its effect on the quality of sleep.

    Keywords: perceived stress, emotion regulation, premenstrual syndrome, sleep quality