فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 230 (اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/21
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ندا جوادی، غلام حسین مفتاحی، محسن کرانی* صفحات 1-15
    سابقه و هدف

    استرس یک محرک است که منجر به واکنش فیزیکی یا روانی می شود. استرس، حافظه و شناخت  را تحت تاثیر قرار می دهد. داروهای رایجی که برای درمان استرس و اختلالات حافظه استفاده می شوند اثرات محدود و عوارض جانبی فراوانی دارند، بنابراین جستجوی ترکیبات موثر جدید با منشاء طبیعی و عوارض جانبی کم تر، مورد توجه می باشند. مطالعات مختلف نشان داده است که هلیله سیاه و کروسین در بهبود حافطه موثر هستند. چندین پروتیین از جمله سیناپسین1، سیناپتوفیزین و  PSD95در انتقال پیام عصبی در سیناپس های دخیل در حافظه نقش دارند. در این مطالعه اثر عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه و کروسین در بهبود حافظه و استرس و بیان ژن های سیناپسین 1، سیناپتوفیزین و PSD95 در بافت هیپوکمپ موش های صحرایی نر مدل استرس بی حرکتی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 25 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به پنج گروه شامل گروه کنترل، گروه استرس،گروه تیمار شده با عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه، گروه تیمار شده با کروسین،گروه تیمار هم زمان با عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه و کروسین تقسیم شدند. همه گروه ها غیر از گروه کنترل به مدت 14 روز تحت استرس بی حرکتی قرار گرفتند. کروسین به صورت داخل صفاقی (mg/kg 30) و عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه به صورت گاواژ داخل معدی (mg/kg 50) داده شد. پس از 14 روز تست shuttle box جهت بررسی حافظه انجام شد. سپس حیوانات بی هوش شدند و هیپوکمپ آن ها جدا گردید و تغییرات بیان ژن های سیناپسین 1، سیناپتوفیزین و PSD95 در بافت، توسط روش Real-time PCR مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    استرس بی حرکتی باعث اختلال در دو شاخصه حافظه شد، یعنی مدت زمان توقف دراتاقک تاریک را افزایش (01/0>P) و مدت زمان تاخیر جهت ورود به اتاقک تاریک را نسبت به گروه کنترل کاهش(0/0001>P) داد. درمان با عصاره هیدرو الکلی هلیله سیاه تاثیری بر روی مدت زمان توقف در اتاقک تاریک نداشت (0/05<P). اما کروسین منجر به کاهش مدت زمان توقف در اتاقک تاریک نسبت به گروه استرس شد (0/05>P). عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه و کروسین هر دو مدت زمان تاخیر جهت ورود به اتاق تاریک را افزایش دادند (به ترتیب 0/01>P و 0/001>P). در نتیجه هر دوی آن ها پارامترهای بهبود حافظه را تحت تاثیر قرار دادند. ترکیب عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه و کروسین مدت زمان توقف در اتاقک تاریک را کاهش (05/0>P) و مدت زمان تاخیر جهت ورود به اتاقک تاریک را نسبت به گروه استرس افزایش داد (001/0>P). استرس بی حرکتی باعث کاهش بیان ژن های سیناپتوفیزین، سیناپسین 1 و PSD95 در بافت هیپوکمپ نسبت به گروه کنترل شد (همگی 0/001>P). هم چنین بیان ژن های سیناپتوفیزین، سیناپسین 1 و PSD95 در بافت هیپوکمپ گروه های تیمار شده با عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه (به ترتیب 0/01>P، 0/01>P و 0/001>P)،کروسین (به ترتیب 0/001>P، 0/01>P و 0/001>P) و ترکیب آن ها (به ترتیب 0/001>P،0/001>P و 0/01>P) نسبت به گروه استرس افزایش یافت.

    استنتاج

    درمان با کروسین و عصاره هیدرو الکلی هلیله سیاه به طور جداگانه و یا ترکیب آن ها در بهبود حافظه و کاهش استرس با افزایش بیان ژن های سیناپسین 1، سیناپتوفیزین و  PSD95موثر بود.

    کلیدواژگان: استرس، حافظه، عصاره هیدروالکلی هلیله سیاه، کروسین، سیناپسین 1، سیناپتوفیزین، PSD95
  • تانیا میرحسینی، آوا بهروزی*، سروناز فلسفی صفحات 16-27
    سابقه و هدف

    استفاده از آنتی بیوتیک ها یکی از مهم ترین روش ها برای مقابله با عفونت های باکتریایی است. با این حال، استفاده نادرست از آنتی بیوتیک ها و ظهور مقاومت دارویی، کارایی آنتی بیوتیک را به خطر انداخته است. استافیلوکوکوس اوریوس منجر به ایجاد طیف گسترده ای از بیماری های بالینی می شود و عفونت های ناشی از این پاتوژن در جامعه و در محیط های بیمارستانی به شدت رو به افزایش است. امروزه درمان این عامل پاتوژن به دلیل ظهور سویه های مقاوم به چند دارو به بحثی چالش برانگیز تبدیل شده است. از آن جایی که مقاومت آنتی بیوتیکی پاتوژن ها در حال حاضر به یک مشکل بهداشت عمومی جهانی تبدیل شده است، معرفی کاندیدهای دارویی جدید علیه عوامل پاتوژن به یک ضرورت تبدیل گردیده است. اخیرا، گزارش هایی در راستای استفاده از OMVs به عنوان عوامل ضد باکتری یا حامل آنتی بیوتیک ها وجود دارد که حاکی از پتانسیل  OMVsدر درمان ضد باکتریایی می باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر وزیکول های غشای خارجی باکتری E. coli Nissle1917 بر روی مهار رشد سویه های استافیلوکوکوس اوریوس می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بر روی 50 نمونه های استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از زخم، ادرار و خون صورت پذیرفت. در پژوهش حاضر با هدف تاکید بر تاثیر سودمند OMVs مشتق شده از پروبیوتیک (EcN) به عنوان عامل پست بیوتیکی، به استخراج وزیکول های غشای خارجی ناشی از باکتری با استفاده از روش اولتراسانتریفیوژ پرداخته و پس از تایید حضور محتوای پروتیینی توسط روش SDS-PAGE به تایید ساختار و حفظ یکپارچگی وزیکول ها در طی مراحل استخراج با استفاده از میکروسکوپ الکترونی FE-SEM پرداخته شد. در نهایت به منظور ارزیابی اثر این ساختارها بر قدرت زنده مانی استافیلوکوکوس اوریوس از روش MTT استفاده گردید.

    یافته ها

    در ارزیابی های الگوی پروتیینی توسط SDS-PAGE بان های پروتیینی در محدوده 15 الی 100 کیلو دالتونی مشاهده گردید و هم چنین ساختار و یکپارچگی وزیکول های غشای خارجی در رنج 40 الی 100 نانومتر توسط میکروسکوپ الکترونی تایید گردید. در نهایت، کاهش معنی داری در مهار رشد تمامی سویه های استافیلوکوکوس اوریوس در حضور وزیکول های غشای خارجی ناشی از EcN، مشاهده گردید.

    استنتاج

    با توجه به گزارشات مطالعات مبنی بر غیر تکثیری بودن ساختارها و اثرات مشابه با پروبیوتیک و از سوی دیگر با توجه به نتایج به دست آمده ناشی از کاهش معنی دار مهار رشد سویه های استافیلوکوکوس اوریوس در حضور وزیکول های غشای خارجی ناشی از EcN، به نظر می رسد این ترکیبات می توانند به عنوان ابزار قدرتمندی برای توسعه رویکردهای درمانی در جهت سلامت انسان و سبک زندگی بهتر باشد

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، استافیلوکوکوس اورئوس، بیوفیلم، وزیکول های غشای خارجی، EcN
  • زهرا پاکروان، نرگس نیکونهاد لطف آبادی*، سید محسن میراسمعیلی صفحات 28-39
    سابقه و هدف

    برای درمان سرطان کلیه از روش هایی مانند جراحی، شیمی درمانی، ایمونوتراپی و غیره استفاده می شودکه عوارض زیادی ایجاد می کنند، بنابراین سعی می شود از روش هایی نظیر ترکیبات گیاهی که عوارض کم تری دارند، استفاده شود. گیاهان دارویی ترکیبات بسیاری دارندکه فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی از خود نشان داده و در نتیجه از پیشرفت سرطان جلوگیری می کنند و فعالیت های ضد التهابی، ضد توموری و ضد جهش زایی نیز دارند. با توجه به اهمیت تغییراتی که در عملکرد ژن ها خصوصا ژن های حیاتی طی سرطان رخ می دهد، در این مطالعه ژن های درگیر در چرخه سلولی شامل  P53و CDK2 بررسی شدند. هدف از انجام این مطالعه بررسی خواص آنتی اکسیدانی و اثر سایتوتوکسیک عصاره گیاه بشقابی سنبله ای (Scutellaria pinnatifida) بر بقاء و میزان بیان ژ ن های درگیر در چرخه سلولی (P53 و CDK2) در سرطان کلیه بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی عصاره گیاه Scutellaria pinnatifida به روش خیساندن تهیه و وجود ترکیبات فیتوشیمیایی موجود در عصاره به صورت کیفی بررسی گردید. سلول های ACHN سرطان کلیه کشت داده شدند. اثر سایتوکسیک عصاره با غلظت های 1000، 500، 250، 125، 100و 62/5 µg/ml به روش MTT (3-(4, 5-Dimethylthiazol-2-yl)-2, 5-Diphenyltetrazolium Bromide) که یک روش رنگ سنجی برای بررسی تکثیر و بقای سلول ها است، در زمان های 24، 48 و 72 ساعت مورد سنجش قرار گرفت. سپس استخراج RNA از سلول های در معرض تیمار با غلظت500 و 250 µg/ml انجام شده و غلظت و کمیت RNA های استخراج شده با استفاده از نانو دراپ سنجیده شد. سپس از RNA های استخراج شده، cDNA ساخته شد و میزان بیان ژن های P53 و  CDK2با استفاده از Real Time PCR مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره از تست DPPH (Diphenyl picrylhydrazyl) استفاده گردید که بر اساس اندازه گیری ظرفیت مهار آنتی اکسیدان ها نسبت به آن است.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده از تست های فیتوشیمیایی، عصاره گیاه بشقابی سنبله ای حاوی فلاونویید، تری ترپنویید، آسترویید، استرول و گلیکوزید می باشد، اما فاقد آلکالویید، تانین و ساپونین است. تست MTT نشان داد که عصاره گیاه Scutellaria pinnatifida بر روی سلول های ACHN اثر کشندگی دارد و این اثر وابسته به دوز و زمان است. با کاهش غلظت عصاره گیاه بشقابی سنبله ای درصد زنده ماندن سلول ها به طور معنی داری افزایش یافت و با افزایش طول مدت تیمار از 24 تا 72 ساعت، میزان بقا در سلول های سرطانی کلیه به طور معنی داری کاهش یافت. Real Time PCR  نیز افزایش بیان ژن P53 و کاهش بیان ژن CDK2 را در سلول های ACHN تحت تیمار با عصاره گیاه Scutellaria pinnatifida را نشان داد. تغییرات بیان نیز وابسته به دوز و زمان بود. تست آنتی اکسیدانی خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره را تایید کرد و نشان داد خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاه وابسته به غلظت است. سطح معنی داری در این مطالعه کم تر از0/05 (0/05<p) بود.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان می دهند که عصاره گیاه Scutellaria pinnatifida می تواند اثر ضد سرطانی داشته و سلول های سرطانی ACHN را از بین ببرد. تغییرات بیان ژن P53 و CDK2 در سلول ACHN نشان دهنده آن است که عصاره گیاه Scutellaria pinnatifida احتمالا چرخه سلولی را در سلول های سرطانی کلیه مختل کرده و از این طریق باعث کاهش بقای این سلول ها می گردد، بنابراین می تواند به عنوان ترکیبی با خواص ضد سرطانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گیاه بشقابی سنبله ای، سرطان کلیه، چرخه سلولی، ژن P53، ژن CDK2
  • منصوره امامی ارجمند، مریم صحافیان، شاداب صفرزاده خسروشاهی، گلشن سلطانی فارسانی* صفحات 40-49
    سابقه و هدف

    پیشرفت های اخیر دربهبود خصوصیات مکانیکی، فیزیکی و زیبایی کامپوزیت های دندانی منجر به افزایش چشمگیر در استفاده از آن ها شده است. دهان شویه های با پایه الکل ممکن است بر روی برخی خواص کامپوزیت تاثیر گذاشته و سبب مشکلاتی همچون تغییر رنگ و سایش کامپوزیت شوند. با توجه به افزایش کاربرد کامپوزیت رزین، تقاضای روز افزون برای زیبایی و افزایش مصرف دهانشویه ها، ارزیابی تاثیر دهان شویه ها بر خواص فیزیکی کامپوزیت ازجمله خشونت سطحی آن ها ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی اثر دهان شویه حاوی الکل بر خشونت سطحی کامپوزیت های میکروهیبرید و نانوهیبرید انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه آزمایشگاهی با کد اخلاق IR.IAU.DENTAL.REC.1399.049 در تاریخ 24/3/1399 در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران انجام شد. مجموعا 60 نمونه کامپوزیت نانوهیبرید IPS Empress و کامپوزیت مایکروهیبرید Vit-l-escence با ضخامت 2 میلی متر و قطر 5 میلی متر تهیه گردید. نمونه ها به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتی گراد نگهداری و بعد از آن توسط دیسک های ساینده آلومینیوم اکساید پالیش شدند. سپس، نمونه ها به مدت 24 ساعت در 20 میلی لیتر بزاق مصنوعی غوطه ور شدند. پس از 24 ساعت خشونت سطحی اولیه نمونه ها توسط میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) اندازه گیری شد. نمونه های کامپوزیتی IPS Empress direct و Vit-l-escence به صورت تصادفی به دو زیرگروه تقسیم شده (15 =n) و در داخل 20 میلی لیتر دهانشویه حاوی لیسترین و دهانشویه فاقد لیسترین، در داخل ظروف دربسته به مدت 24 ساعت درون انکوباتور در دمای 37 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. این میزان در صورت استفاده روزانه از دهان شویه به مدت 2 دقیقه در روز، معادل یک سال استفاده از دهانشویه می باشد. میزان خشونت سطحی ثانویه نمونه ها توسط AFM اندازه گیری شد. تغییرات خشونت سطحی نمونه ها توسط آزمون های Two way ANOVA و Ttest ارزیابی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، اندازه گیری مقادیر اولیه خشونت سطحی نمونه ها، مقادیر بیش تری را در کامپوزیت مایکروهیبرید نسبت به کامپوزیت نانوهیبرید نشان داد. با اندازه گیری تغییرات خشونت سطحی، بیش ترین تغییرات مربوط به کامپوزیت مایکروهیبرید Vit-l-escence قرار گرفته در دهان شویه لیسترین حاوی الکل وکم ترین تغییرات خشونت سطحی مربوط به کامپوزیت نانوهیبرید IPS Empress قرار گرفته در دهانشویه لیسترین فاقد الکل بود. نتایج آزمون two-way ANOVA نشان دهنده تغییرات معنی دار خشونت سطحی برای گروه های در معرض دهان شویه حاوی الکل بود،که بیانگر رفتار متفاوت دو نوع کامپوزیت در برابر الکل است. براساس نتایج، قرارگیری کامپوزیت در دهان شویه ها سبب افزایش خشونت سطحی کامپوزیت ها شد، هم چنین در حضور الکل تغییرات خشونت سطحی دو کامپوزیت IPS Empress و Vit-l-escence دارای اختلاف آماری معنی دار بود (0/001>P) و این تغییرات در گروه Vit-l-escence به طور معنی داری بیش تر از گروه IPS Empress بود (0/001>P).

    استنتاج

    مقدار خشونت سطحی هر دو نوع کامپوزیت پس از قرار گرفتن در معرض دهان شویه صرف نظر از وجود الکل افزایش یافت، ولی این افزایش کم تر از حد آستانه 0/2 میکرون برای چسبندگی باکتری بود و از نظر کلینیکی قابل قبول بود. اثر دهان شویه حاوی الکل بر افزایش خشونت سطحی هر دو نوع کامپوزیت، بیش تر از دهان شویه بدون الکل بود. افزایش خشونت سطحی در کامپوزیت مایکروهیبرید نسبت به کامپوزیت نانوهیبرید در اثر قرارگیری در دهان شویه حاوی الکل بیش تر بود.

    کلیدواژگان: میکروسکوپ نیروی اتمی، کامپوزیت رزین، دهانشویه، خشونت سطحی، لیسترین
  • پردیس میرزاییان، محمد شکرزاده*، علی صالح زاده، فرزام عجمیان صفحات 50-69
    سابقه و هدف

    پس از بیماری های قلبی و تصادفات، سرطان به عنوان سومین عامل مرگ و میر در ایران و به عنوان یک مشکل عمده بهداشتی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در نظر گرفته می شود. در سرطان پستان، سلول های پستان بدون کنترل رشد می کنند. این بیماری بر اساس نوع سلول های پستان که سرطانی می شوند انواع مختلفی دارد. این سرطان حدود یک سوم انواع سرطان را در جمعیت زنان تشکیل می دهد و علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان در سراسر جهان است. گیرنده استروژن-α یکی از ایزوفرم های گیرنده استروژن است که توسط ژن گیرنده استروژن (ESR1)کدگذاری می شود. ESR-α یک گیرنده هسته ای است که به عنوان یک فاکتور رونویسی وابسته به لیگاند عمل می کند. پس از اتصال استروژن، ESR-α به نواحی پاسخ استروژن در پروموتر ژن های هدف متصل شده وسبب تغییر در بیان ژن های هدف می شود. مطالعه حاضر به بررسی سطح بیان ژن گیرنده استروژن (ESR1) و RNAهای طولانی غیر کدکننده (lncRNAs) مرتبط با آن و بررسی فراوانی آلل و ژنوتیپ پلی مورفیسم تک نوکلیوتیدی (SNP) rs2234693 در ژنESR1 در بیماران مبتلا به سرطان پستان پرداخت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه موردی- شاهدی، بررسی بیان ESR1 و RNA های کدکننده و غیرکدکننده مربوط به آن توسط میکروآرایه (17 نمونه کنترل و 104 نمونه بیمار)،TCGA RNAseq  (بر روی 113 نمونه نرمال، 1102 تومور اولیه و 7 نمونه تومور متاستاتیک) انجام شد. آنالیز داده ها توسط R Studio و limma و پایگاه داده های ENCORI و GEPIA2 صورت گرفت. ارزیابی تعامل microRNAها توسط miRWalk و یافتن برهمکنش lncRNA توسط lncBase 3 انجام شد. برهمکنش پروتیین- پروتیین توسط STRING و آنالیز بقا و همبستگی توسطGEPIA2 و ENCORI بررسی شدند. آنالیزهای غنی سازی مسیر و آنتولوژی ژنی (GO) توسطKEGG و Enrichr و بررسی SNP توسط آزمایش RFLP انجام شد.

    یافته ها

    بیان ژن ESR1 در سرطا پستان افزایش داشت و ژن miR-15a-3p تعامل قابل توجهی با ESR1 وlncRNA OIP5-AS1 داشت. OIP5-AS1 و ESR1 در نمونه های بیمار بیان مثبت معنی داری داشتند. فراوانی ژنوتیپ های TC، TT و CC در افراد سالم به ترتیب 65 ، 15 و 20 درصد و در گروه بیمار 38/5، 38/5 و 23 درصد بود. تفاوت معنی داری در شیوع ژنوتیپ های ژن ESR1 بین بیماران و کنترل وجود داشت.

    استنتاج

    پلی مورفیسم ESR1 ممکن است با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط باشد و rs2234693 T>CSNP می تواند یک نشانگر قوی برای غربالگری سرطان پستان در نظر گرفته شود. OIP5-AS1 ممکن است پیشرفت سرطان پستان را با تغییر در تنظیم بیان ESR1 تنظیم کند.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، سرطان پستان، ژن ESR1، RFLP-PCR، rs2234693، miRNA، شبکه ceRNA
  • سید سجاد یوسفی ریکنده، محمدمهدی باقرپور ریکنده، ابوالفضل حسین نتاج، سید جواد قوامی، ایمان باکویی، امیررضا خدابخشی، معصومه باقری نسامی* صفحات 70-84
    سابقه و هدف

    بیماران همودیالیزی اغلب با چالش های روانشناختی مختلفی مواجه هستند که می تواند به طور قابل توجهی بر سلامت کلی آن ها تاثیر بگذارد. ناگویی خلقی (آلکسی تایمیا) یک ساختار است که به ناتوانی در تمایز بین احساسات و واکنش های بدنی، مشکل در توصیف احساسات به دیگران و هم چنین یک سبک شناختی اشاره دارد که توسط واقعیت و وضعیت های ملموس هدایت می شود. مطالعات گوناگون نشان می دهند که ناگویی خلقی با اختلالات روانپزشکی متعدد به صورت معنی دار و با همبستگی مثبتی همراه است و علاوه براین، به عنوان یک عامل، بر سلامت روان (به ویژه اضطراب) و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی تاثیر منفی دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی ناگویی خلقی در رابطه حمایت اجتماعی و اضطراب مرگ در بیماران همودیالیزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی و تحلیلی در سال 1402 در مرکز جامع همودیالیز شهروند ساری انجام شد. 235 بیمار به روش نمونه گیری دردسترس وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از چک لیست اطلاعات جمعیت شناختی و طبی، پرسشنامه های مقیاس اضطراب مرگ تمپلر، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و مقیاس آلکسی تایمیا تورنتو صورت گرفت. اطلاعات جمعیت شناختی جمع آوری شده شامل جنسیت، محل زندگی، میزان تحصیلات، مدت زمانی که فرد تحت درمان با همودیالیز قرار گرفته، تعداد دفعات مراجعه در هفته، سابقه ابتلا به بیماری های زمینه ای و سابقه ابتلا به همودیالیز بود. مقیاس اضطراب مرگ تمپلر شامل 15 سوال به صورت طیف لیکرتی 5 درجه ای در خصوص افکار مرگ، ترس از مرگ، صحبت درباره مرگ، ترس و تفکر درباره بیماری های لاعلاج بوده است. مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت ابزاری 12 سوالی به صورت طیف لیکرتی 7 درجه ای است که به منظور ارزیابی حمایت اجتماعی ادراک شده از سه خرده مقیاس دوستان، خانواده و دیگران مهم استفاده شد. مقیاس آلکسی تایمیا تورنتو پرسشنامه ای 20 سوالی با طیف پنج درجه ای لیکرت دارای سه خرده مقیاس دشواری در تشخیص احساسات، دشواری در توصیف احساسات و تفکر عینی(برون مدار) بود که به منظور ارزیابی ناگویی خلقی استفاده شد. در انتها داده ها با روش های آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه اغلب جامعه آماری از مردان تشکیل شده بود (58/3 درصد). میانگین کلی اضطراب مرگ، حمایت اجتماعی درک شده و ناگویی خلقی شرکت کنندگان به ترتیب 10/31±38/97، 1/26±4/88، 9/76±55/72 بود. ارتباط بین
    نمرات حمایت اجتماعی با اضطراب مرگ (0/153=P، (0/04، 0/30-) 0/13-=B) و هم چنین حمایت اجتماعی با ناگویی خلقی (0/256=P، (0/09، 0/28-) 0/12-= B) به صورت معکوس و غیرمعنی دار بود و تنها ارتباط بین ناگویی خلقی و اضطراب مرگ (0/0160=P، (0/82، 0/46) 0/66= B) دارای ارتباط معنی دار و مستقیم بود.

    استنتاج

    با توجه به این که رابطه معنی دار و مستقیم بین ناگویی خلقی و اضطراب مرگ شناسایی شد، اتخاذ رویکردهایی در جهت بررسی دوره ای اضطراب مرگ و ناگویی خلقی و انجام مداخلات در جهت کاهش ناگویی خلقی و اضطراب مرگ توسط مدیران و برنامه ریزان بهداشت و سلامت می تواند ثمربخش باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، ناگویی خلقی، حمایت اجتماعی، نقش میانجی، همودیالیز
  • کوثر فضلی فر، صدیقه مدانلو*، ناهید آقایی، رویا نیک بخت صفحات 85-95
    سابقه و هدف

    مشکلات سلامت روان در دوره نوجوانی از شیوع بالایی برخوردار است و دانش آموزان به عنوان قشر فعال جامعه، تحت تاثیر این مشکلات قرار می گیرند. در این زمینه سواد سلامت روان و کمک طلبی روانشناختی حرفه ای از مولفه هایی هستند که در پیشگیری، تشخیص و درمان به هنگام اختلالات روانی اهمیت دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت روان با نگرش به کمک طلبی روانشناختی حرفه ای در دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر آمل در سال تحصیلی 1402-1401 انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که در دانش آموزان دبیرستانی شهر آمل در سال تحصیلی 1402-1401 انجام شد. با نمونه گیری به روش تصادفی چندمرحله ای، تعداد 416 دانش آموز در مطالعه شرکت کردند که با در نظرگرفتن معیارهای ورود و خروج، 357 نفر از آن ها وارد آنالیزها شدند. از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و تحصیلی، مقیاس سواد سلامت روان و فرم کوتاه مقیاس نگرش به کمک طلبی روانشناختی حرفه ای جهت جمع آوری داده ها استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22، آمار توصیفی، مدل رگرسیون خطی تعمیم یافته تک متغیره و چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین سنی شرکت کنندگان برابر با 0/645±16/62 سال بود و 52/4 درصد آن ها پسر بودند. هم چنین اکثر آن ها در پایه تحصیلی یازدهم و رشته فنی و حرفه ای مشغول به تحصیل بودند. نتایج نشان داد میانگین سواد سلامت روان و نگرش به کمک طلبی روانشناختی حرفه ای در دانش آموزان به ترتیب برابر با 9/17±78/32 و4/31±15/70 می باشد که تقریبا در محدوده متوسط قرار داشتند. هم چنین بعد توانایی شناسایی اختلالات روانی از بیش ترین میانگین (23/34) و بعد آگاهی از عوامل خطر از کم ترین میانگین (5/12) در میان ابعاد مولفه سواد سلامت روان برخوردار بودند. نتایج رگرسیون خطی تعمیم یافته تک متغیره نشان داد نگرش به کمک طلبی روانشناختی حرفه ای با سواد سلامت روان دانش آموزان، ارتباط مثبت و معناداری دارد (0/05< P). بنابر نتایج رگرسیون خطی تعمیم یافته چندگانه نیز نگرش به کمک طلبی روانشناختی حرفه ای، جنسیت دختر و تحصیلات مادر با سواد سلامت روان دانش آموزان ارتباط معناداری داشتند (0/05< P). سایر متغیرهای جمعیت شناختی و تحصیلی با سواد سلامت روان دارای ارتباط معنی داری نبودند (0/05< P).

    استنتاج

    با توجه به رابطه مستقیم و معناداری که بین سواد سلامت روان و نگرش به کمک طلبی روانشناختی حرفه ای در دانش آموزان وجود داشت؛ پیشنهاد می شود که مدیران و مسیولین آموزشی و بهداشتی تدابیر لازم را جهت ارتقاء سواد سلامت روان دانش آموزان اتخاذ نمایند تا موجب  افزایش تمایل آن ها نسبت به دریافت حمایت های روانشناختی در مواقع مورد نیاز گردد. هم چنین ایجاد شرایط مناسب جهت آموزش و ارتقای سواد سلامت روان اولیای دانش آموزان نیز اهمیت دارد تا بتوانند نقش موثرتری در بهبود و ارتقای سلامت روان خود و فرزندانشان داشته باشند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت روان، نگرش، رفتار کمک طلبی، دانش آموزان، نوجوانان
  • مهسا نوروزی، ابوالفضل حسین نتاج، الهام لطفعلی نژاد، شهاب پاپی* صفحات 95-105
    سابقه و هدف

    رانندگی، یکی از مهم ترین مهارت هایی است که می تواند بر کیفیت زندگی سالمندان تاثیرگذار باشد. سالمندان ممکن است نسبت به سایر گروه های سنی بیش تر به رانندگی وابسته باشند. زیرا این توانایی برای دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی، کار و فعالیت های اجتماعی ضروری است و در حفظ استقلال و خود مختاری سالمندان نقش مهمی ایفا می کند. افزایش سن تغییرات قابل توجهی در توانایی های فیزیکی، شناختی، ادراکی و حسی ایجاد می کند که همه این عوامل در رانندگی، که نیازمند دقت و توجه بالا دارد، اهمیت دارند. حرکت و فعالیت یکی از ارکان اصلی سلامتی در دوران سالمندی است و رانندگی نقش کلیدی در تحرک افراد سالمند در جامعه دارد. با افزایش جمعیت سالمندان، تعداد رانندگان سالمند نیز به موازات آن بیش تر شده است. خودکارآمدی در رانندگی از مهارت های مهم در این زمینه است که شناخت عوامل موثر بر آن اهمیت دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین خستگی و خودکارآمدی و رانندگی میان رانندگان سالمند، در شهرستان قایم شهر انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به صورت مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی، در بین رانندگان مرد 60 سال و بالاتر عضو اتحادیه تاکسیرانی قایم شهر، ساکن شهر قایم شهر انجام شد. در این پژوهش 310 نفر از واجدین شرایط ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها، از فرم اطلاعات جمعیت شناسی، ابزارهای چند بعدی خستگی اسمیتس و خود کارآمدی رانندگی آدلاید استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 3/28 ± 64/96 سال بود و دامنه سنی آن ها بین 60 تا 75 سال قرار داشت. بیش ترین سطح تحصیلی شرکت کنندگان زیر دیپلم بود (42 درصد). اکثریت آن ها بین 30 تا 50 سال سابقه رانندگی داشتند. میانگین خودکارآمدی رانندگی در بین رانندگان سالمند قایم شهر 15/74±101/87 بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد دو متغیر سن و تعداد سال های سابقه گواهینامه دارای ارتباط معنادار و معکوس با نمره خودکارآمدی رانندگی می باشند. به عبارت دیگر با افزایش سن و تعداد سال های سابقه گواهینامه، نمره خودکارآمدی رانندگی به طور معنی داری کاهش می یابد. ارتباط بین نمرات پرسشنامه های خستگی و خودکارآمدی رانندگی معنادار و معکوس بود (0/001>P)، به طوری که با افزایش نمره خستگی، نمره خودکارآمدی در سالمندان کاهش می یابد. براساس نتایج رگرسیون خطی چندگانه، متغیرهای تحصیلات، وضعیت اقتصادی- اجتماعی بیماری مزمن، نمرات خودکارآمدی دارای ارتباط معنادار با نمره خستگی بودند. هم چنین براساس نتایج این مدل، به ازای هر واحد افزایش در نمره خودکارآمدی، نمره خستگی 0/18 کاهش می یابد. براساس نتایج رگرسیونی متغیرهای درآمد ماهانه، نوع وسیله نقلیه و نمره خستگی با نمره خودکارآمدی رانندگی ارتباط معناداری داشتند (39/5=R2).

    استنتاج

    پژوهشگران پیشنهاد می کنندکه باتوجه به نتایج این تحقیق، استفاده از رویکرد توانبخشی در رانندگی و مداخلاتی که می تواند حمایت روانی در کاهش خستگی در رانندگان سالمند تضمین کند، ضروری می باشد. نتایج این مطالعه می تواند به سیاستگذاران در حوزه سالمندی کمک کند که با در نظر گرفتن عوامل تاثیرگذار در کاهش خودکارآمدی رانندگی در رانندگان سالمند، برنامه های توانبخشی جهت بهبود میزان خودکارآمدی رانندگی را در سالمندان طراحی کنند و با همکاری سازمان بهزیستی و شهرداری این برنامه ها را در جمعیت سالمندان اجرا کنند

    کلیدواژگان: سالمندی، خودکارآمدی، رانندگی، خستگی، ایرانی
  • شایان صالحی، محمدباقر رجبعلیان، هدی شیرافکن، عمادالدین موعودی* صفحات 106-115
    سابقه و هدف

    سرطان پروستات شایع ترین بدخیمی اوروژنیتال مردان در بسیاری از مناطق جهان می باشد که در سال های اخیر در سراسر دنیا از جمله کشورهای آسیایی و هم چنین در ایران نیز در حال افزایش است. خطر نسبی بروز سرطان پروستات برای کسانی که سابقه خانوادگی این بیماری را در بستگان نزدیک دارند تقریبا 2 تا 3 برابر است و میزان بروز با افزایش تعداد بستگان مبتلا، افزایش می یابد. اگر چه سابقه خانوادگی سرطان پروستات یک عامل خطر ثابت شده برای این بیماری است، اما مطالعات کمی ارتباط بین وجود سابقه خانوادگی این سرطان و درجه خطر آن را بررسی کرده اند. لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین وجود سابقه خانوادگی سرطان پروستات و درجه خطر سرطان پروستات در زمان تشخیص است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد- شاهدی بر روی 322 نفر از بیماران در دسترس مبتلا به سرطان پروستات مراجعه کننده به مراکز درمانی تابع دانشگاه علوم پزشکی بابل که به دنبال بیوپسی پروستات، سرطان پروستات برای آن ها تشخیص داده شد، انجام گردید. بیماران به دو گروه مورد (وجود سابقه خانوادگی سرطان پروستات) و شاهد (عدم وجود سابقه خانوادگی سرطان پروستات) تقسیم شدند. اطلاعات مربوط به سابقه خانوادگی، نمره گلیسون، PSA و مرحله بالینی از همه بیماران از طریق پرونده و تماس تلفنی استخراج شد. سابقه خانوادگی مثبت سرطان پروستات به صورت زیر بیان می شود: بیمارانی که حداقل دو نفر از بستگان درجه یک آن ها در هر سنی مبتلا به سرطان پروستات هستند. هم چنین بیمارانی که یک نفر از بستگان درجه یک و حداقل دو نفر از بستگان درجه دو در هر سنی مبتلا به سرطان پروستات هستند. در سرطان پروستات ارثی حداقل سه نفر از بستگان درجه یک مبتلا به سرطان پروستات هستند یا بروز سرطان پروستات در سه نسل متوالی از یک دودمان (پدری یا مادری) وجود دارد. هم چنین حداقل دو نفر از بستگان درجه یک یا دو، در سن زیر 55 سال بروز زودرس سرطان پروستات داشته اند. ارتباط بین وجود سابقه خانوادگی سرطان پروستات در بستگان درجه یک شامل: پدر، برادر و فرزند و بستگان درجه دو شامل: پدربزرگ، عمو، دایی، پسرعمو، پسر دایی، پسرعمه و پسر خاله با درجه خطر سرطان پروستات در سه گروه (کم خطر با PSA کمتر از 10، نمره گلیسون کم تر از 7 و خطر متوسط با PSA بین 10 تا 20 یا نمره گلیسون 7 و خطر بالا با PSA بیش تر از 20 یا نمره گلیسون بیش تر از 7) در زمان تشخیص مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران هنگام تشخیص سرطان پروستات8/97/±67/23 سال بود، که در محدوده سنی 93-43 سال قرار داشتند. 23/3 درصد بیماران مورد مطالعه سابقه خانوادگی سرطان پروستات و 1/9 درصد سابقه خانوادگی موروثی سرطان پروستات داشتند. با افزایش سن تشخیص، درجه خطر سرطان پروستات افزایش یافت، به طوری که 63/9 درصد بیمارانی که سرطان پروستات در سن بالای 71 سال در آن ها تشخیص داده شد، سرطان پروستات با درجه خطر بالا داشتند که نشان می دهد با افزایش سن تشخیص سرطان پروستات، درجه خطر سرطان پروستات افزایش می باید (0/001=P). در سن بین 61 تا 70 سال 62 نفر (44/9 درصد) با درجه خطر بالا بودند در حالی که در سن زیر 60 سال، 33 نفر با درجه خطر بالا مشاهده شد (0/001>P). هم چنین بین سابقه خانوادگی مثبت سرطان پروستات و درجه خطر ارتباط آماری معنی داری وجود داشت در 75 مورد مثبت (23/3 درصد) در مقابل (247 مورد منفی (76/7 درصد) (0/05>P).

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان داد که ارتباط مثبت بین سابقه خانوادگی سرطان پروستات و درجه خطر سرطان پروستات وجود دارد، که نشان دهنده اهمیت غربالگری سرطان پروستات با PSA و معاینه انگشتی رکتال از سن مناسب در این بیماران است

    کلیدواژگان: سرطان پروستات، درجه خطر، سابقه خانوادگی، نمره گلیسون، PSA
  • مهران اسدی علی آبادی، لیلا زلیکانی، جلیل شجاعی، آزاده موجرلو، عباس علی پور* صفحات 116-124
    سابقه و هدف

    دسترسی به خدمات اولیه بهداشتی درمانی با در نظر گرفتن عدالت و برابری در نظام سلامت از حقوق جامعه جهانی است. در این راستا به جهت ارایه خدمات اولیه سلامت، برنامه پزشک خانواده روستایی از ابتدای سال 1384 با هدف دستیابی به پوشش همگانی سلامت در مناطق روستایی و شهرهای زیر 20 هزار نفر جمعیت اجرا گردید. اهداف اختصاصی این برنامه شامل اجرای نظام ارجاع، افزایش پاسخگویی بازار سلامت، افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت، کاهش هزینه های غیرضروری در بازار سلامت و افزایش پوشش خدمات بود. پس از حدود 7 سال از اجرای این برنامه، برنامه پزشک خانواده شهری به عنوان سطح اول ارایه خدمات سلامت از سال 1391 در استان مازندران و فارس به صورت پایلوت شروع به اجرا کرد. در راستای اجرای بهتر این برنامه و نظر به گستردگی زیاد برنامه ها و فعالیت های مورد انتظار، سپردن فعالیت مناسب با زمان ارایه دهندگان خدمت از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه با هدف آگاهی از زمان مورد انتظار فعالیت های محوله به پزشک خانواده شهری انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مقطعی، در 15 پایگاه پزشک خانواده شهری (6 پایگاه دولتی و 9 پایگاه خصوصی) شهرستان های گلوگاه، بهشهر، نکا، قایمشهر، نور و چالوس استان مازندران انجام شد. از 15 شهرستان بالای 20هزار نفر مجری این برنامه در استان مازندران شش شهرستان مذکور بصورت تصادفی انتخاب و در مرحله بعد، از لیست پایگاه پزشکان خانواده شهری، 15 پایگاه به طور تصادفی انتخاب شدند. در نهایت گروه های هدف، به صورت در دسترس وارد مطالعه گردیدند. در این مطالعه از چک لیست های تدوین شده براساس بسته های مراقبتی منطبق بر 8 گروه خدمت گیرنده (سالمندان (11 خدمت)، میانسالان (7 خدمت)، جوانان (13 خدمت)، نوجوانان (24 خدمت)، کودکان زیر 5 سال (6 خدمت)، مانا (15 خدمت)، مادران (3 خدمت) و ویزیت غیر هدف) استفاده شد. به ازای هر گروه خدمت گیرنده نیز، حداقل سه نفر در مطالعه مورد بررسی قرار گرفته اند. جهت توصیف داده ها از شاخص های مرکزی و پراکندگی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج اندازه گیری زمان ارایه خدمت به 297 نفر شامل 90 نفر ازگروه سنی زیر 5 سال، 30 نفر از دریافت کنندگان خدمات مانا، 30 نفر از هر کدام از گروه های مادران، نوجوانان، جوانان، میانسالان، سالمندان و 27 نفر از بیماران غیر هدف که جهت ویزیت مراجعه نموده بودند، نشان داد که میانه و میانگین زمان مورد انتظار جهت ارایه خدمت روزانه توسط پزشک به جمعیت تحت پوشش به ترتیب 2 ساعت و 52 دقیقه و 3 ساعت و 23 دقیقه است. مقدار این شاخص در گروه های دریافت کننده خدمت متفاوت بوده که بیش ترین مقدار آن مربوط به ویزیت گروه خدمتی غیر هدف با میانه و میانگین 84/17 و87/20 دقیقه و کم ترین آن مربوط به خدمات مانا با میانه و میانگین 3/40و4/34دقیقه بوده است.

    استنتاج

    باتوجه به نتایج بدست آمده، پزشکان خانواده شهری زمان کافی برای ارایه خدمات در نظر گرفته شده روزانه را در اختیار داشته و لذا به نظر می رسد، از سوی نظام سلامت، تکلیفی بیش از ظرفیت زمانی روزانه به ایشان محول نشده است.

    کلیدواژگان: زمان سنجی، پزشک خانواده، شهری، مازندران، خدمات
  • پریسا محسنی، لادن صدیقی*، حسین شیری، علیرضا کمالی صفحات 125-137
    سابقه و هدف

    پیشگیری از وقوع پنومونی وابسته به ونتیلاتور(VAP) به عنوان یکی از رایج ترین و نیز مهلک ترین عوارض ناشی از اینتوباسیون و تهویه مکانیکی در بخش های مراقبت ویژه، همواره در مطالعات بی شماری مورد تاکید بوده است. اگرچه دهان‎شویه کلرهگزیدین به عنوان استانداردی طلایی در کنترل پلاک‎های دندانی و پیشگیری از VAP به صورت رایج مورد استفاده است، اما با عنایت به گسترش بروز عفونت‎های گرم منفی در اثر مقاومت به آنتی‎بیوتیک‎های رایج و عوارض آن و نیز با توجه به خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی دهان‎شویه گیاهی روغن درخت چای/آلویه ورا، این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه تاثیر دهان شویه های مذکور بر میزان بروز پنومونی وابسته به ونتیلاتور انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور می باشد. 62 بیمار اینتوبه 65-16 سال بستری در بخش‎های مراقبت ویژه بیمارستان حضرت ولیعصر شهر اراک در سال 1401 با روش تصادفی‎سازی ساده در دو گروه مداخله (دهان‎شویه روغن درخت چای/آلویه ورا) و کنترل (دهان‎شویه کلرهگزیدین) مورد بررسی قرار گرفتند. بطری های دهان شویه قبل از توزیع پوشیده شد. بیماران، همکاران (پرستاران) و نیز پزشک تعیین کننده نتیجه نهایی مطالعه، هیچ‎یک از قرارگیری افراد در گروه مداخله و یا کنترل آگاهی نداشتند. مراقبت های دهانی در هر دو گروه با شست وشوی دست ها، پوشیدن دستکش، ارزیابی دهان، تنظیم فشار کاف لوله تراشه (20-30 سانتی متر آب)، مسواک زدن با مسواک نرم، استفاده از دهان شویه روزانه دو نوبت و سپس ساکشن ترشحات دهان و ساب گلوت به روش باز انجام گردید. در انتها در فواصل 3 روز (جهت ارزیابی بروز VAP زودرس) و 7 روز (جهت ارزیابی بروز VAPدیررس) پس از انجام مداخله، نمره بالینی عفونت ریوی تعدیل شده محاسبه و امتیاز بیش تر یا مساوی 6 به عنوان تشخیص پنومونی در نظر گرفته شد. این ابزار در مطالعات مشابه مورد استفاده قرار گرفته و روایی و پایایی آن تایید شده است. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون کای اسکویر، تی مستقل و آزمون اندازه‎گیری های مکرر برای بررسی اثر مداخله در طول زمان با نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج به دست آمده، 5/64 درصد از شرکت کنندگان مرد و 35/5 درصد زن بودند. از نظر میانگین سنی، جنسیت، علت بستری، سابقه ابتلا به بیماری های زمینه ای، مداخلات تهاجمی، میانگین تعداد داروهای مصرفی و آنتی بیوتیک ها، نوع و میزان تغذیه، مدت زمان تهویه مکانیکی، اختلاف آماری معناداری میان دو گروه وجود نداشت. در گروه مداخله، 9/7 درصد از بیماران و در گروه کنترل، 12/9 درصد از بیماران دچار پنومونی زودرس شدند. با وجود این که بروز پنومونی زودرس در گروه مداخله کم تر از گروه کنترل بود اما اختلاف آماری معناداری بین دو گروه وجود نداشت (0/99=P). درخصوص پنومونی دیررس نیز میزان بروز در گروه مداخله 12/9 درصد و در گروه کنترل، 16/1 درصد بود که با وجود بروز پایین‎تر پنومونی دیررس در گروه مداخله، اختلاف آماری معناداری وجود نداشت (1/00=P). هم چنین طبق نتایج آزمون مقایسات زوجی بن فرونی، اختلاف میانگین نمره MCPIS بین زمان های 3 روز بعد و 7 روز بعد در گروه مداخله معنادار نبود و افزایش معناداری نداشت (0/06=P) و این بدان معناست که در این گروه، اثر مداخله در این زمان قابل مشاهده است.

    استنتاج

    انجام مراقبت های دهانی با استفاده از دهان شویه روغن درخت چای/آلویه ورا و یا کلرهگزیدین 0/2 درصد هیچ ارجحیت یا مزیت قابل توجهی بر یکدیگر ندارد و هر دو دهان شویه می توانند در کاهش پنومونی وابسته به ونتیلاتور موثر باشند. با توجه به بروز پایین‎تر پنومونی زودرس و دیررس در گروه مداخله توصیه به انجام مطالعاتی با حجم نمونه بیش تر و نیز با استفاده از ابزارهای دقیق بررسی دهان برای تایید حذف پلاک دندانی (نمره پلاک)، در این جمعیت از بیماران ‎می‎شود.

    شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N20210104049936IRCT

    کلیدواژگان: پنومونی وابسته به ونتیلاتور، دهان شویه، روغن درخت چای، آلوئه ورا، کلرهگزیدین
  • فریده کمالی فر، محمدحسین حسین زاده، محمد اقبالی، محمدعلی ابراهیم زاده* صفحات 138-145
    سابقه و هدف

    هیپوکسی، کاهش اکسیژن موجود در بافت های بدن، می تواند باعث ناهنجاری های فیزیولوژیکی متعدد شود. هیپوکسی با پاتولوژی سکته مغزی، بیماری قلبی عروقی و بیماری کوه گرفتگی مرتبط است. هیپوکسی به خصوص در حملات قلبی و ایسکمی رخ داده و در نهایت به مرگ منجر می شود. هیپوکسی موجب استرس اکسیدتیو و تولید ذرات فعال اکسیژن می گردد. ترکیبات آنتی اکسیدان می توانند این ذرات را حذف کرده و فعالیت آنتی هیپوکسی نشان دهند. انار میوه مشهوری است که فعالیت آنتی ایسکمی و آنتی اکسیدانی بسیار خوبی دارد. تا امروز اطلاعات کمی در خصوص اثرات محافظتی انار در برابر کشندگی ناشی از هیپوکسی وجود دارد. برخی از گیاهان دارویی، اثرات پذیرفته شده ای در هیپوکسی دارند. این مطالعه با هدف تعیین اثر محافظتی میوه انار در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل تجربی مختلف، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    اثر محافظتی عصاره متانلی دانه و پوست میوه ی انار در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی بررسی شد. زمان زنده ماندن موش ها اندازه گیری شد. تمام مراحل آزمایشی مطابق با دستورالعمل های موسسه ملی بهداشت (NIH) در خصوص مراقبت و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی انجام شد. کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز پروتکل آزمایشی را تایید کرد. در تست هیپوکسی خفگی، فنی تویین (50 میلی گرم بر کیلوگرم، داخل صفاقی) و در دو تست بعدی پروپرانولول (20 و 30 میلی گرم برکیلوگرم، داخل صفاقی) به عنوان کنترل مثبت به کار رفتند. در تمامی تست ها، نرمال سالین به عنوان کنترل منفی به کار گرفته شد. آنالیز واریانس یک سویه (آنووا) و متعاقب آن نیومن کولز به منظور تعیین اختلاف بین میانگین ها استفاده شد. مقادیر P کم تر از 5 درصد معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     عصاره ها در برخی مدل های تست شده ضد هیپوکسی، فعالیت خوبی در موش ها از خود نشان دادند. در مدل خونی عصاره پوست در دوز mg/kg 250، زمان مرگ را موش ها حدود 8/4 دقیقه افزایش داد (0/001<p). در این دوز اثری مشابه پروپرانولول mg/kg 20 داشت که به عنوان کنترل مثبت به کار رفت. عصاره پوست در دوز mg/kg250 در مدل گردش خونی، زمان مرگ را در موش ها 4/5 دقیقه افزایش داد (0/0001<p). در این دوز اثری مشابه پروپرانولول mg/kg 30 از خود نشان داد (0/05>p). در مدل خفگی، عصاره دانه در دوز mg/kg250، به میزان 2/4دقیقه موجب افزایش زمان بقاء در موش ها شد؛ اما این افزایش از نظر آمار معنی دار نبود (0/05>p). عصاره پوست در دوز mg/kg62/5، زمان مرگ را 4/2 دقیقه افزایش داد؛ اما این افزایش نیز از نظر آماری معنی دار نبود (0/05<p). عصاره پوست اثر خوبی در مدل خفگی نشان داد. در دوز mg/kg 125، زمان بقاء را حدودا 2 برابر نمود (0/0001<p). در این دوز عصاره اثری قوی تر از فنی تویین ایجاد کرد (0/05<p). زمان زنده ماندن در گروه های دریافت کننده فنی تویین 2/51±29/60 دقیقه بود که تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشت (0/001<p).

    استنتاج

     عصاره فعالیت محافظتی خوبی در برخی مدل ها از خود نشان داد. تاثیر عصاره به ویژه در مدل خفگی بالا بود. عصاره پوست قوی تر از عصاره دانه بود. محتوای ترکیبات فنلی می تواند پاسخگوی اثرات ضد هیپوکسی مشاهده شده عصاره ها باشد

    کلیدواژگان: هیپوکسی، هیپوکسی خفگی، هیپوکسی خونی، هیپوکسی جریان خون، انار
  • بهاره یوسفی دودران، فروزان الیاسی، زینب حمزه گردشی، رویا نیک بخت، زهره شاه حسینی* صفحات 146-152
    سابقه و هدف

    کیفیت زندگی جنسی یکی از شاخه های مهم کیفیت زندگی بوده و وسیله ای جهت بررسی رابطه بین مشکلات جنسی و کیفیت زندگی می باشد. معنای زندگی نیز یکی از شاخص های اثرگذار بر کیفیت زندگی است. در میان جمعیت کشور، دانشجویان به دلیل قرار داشتن در دوره تحول جوانی، در معرض پرسش درباره معنای زندگی قرار دارند. لذا هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین معنای زندگی و کیفیت زندگی جنسی دانشجویان متاهل دانشگاه علوم پزشکی مازندران و همسران آن ها در سال 1402، می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی، پس از تصویب در کمیته اخلاق، 185 زوج از دانشجویان متاهل دانشگاه علوم پزشکی مازندران و همسران آن ها در اردیبهشت و خرداد 1402 با روش نمونه گیری دومرحله ای طبقه ای با تخصیص متناسب وارد مطالعه شدند. ابتدا تعداد دانشجویان متاهل هر دانشکده (طبقه) تعیین شده سپس شرکت کنندگان با روش در دسترس وارد مطالعه شدند. معیارهای ورود به این پژوهش شامل تمایل به مشارکت، ایرانی بودن، متاهل بودن، داشتن همسر در قید حیات، تک همسر بودن و معیار خروج شامل عدم تمایل همسر به تکمیل پرسشنامه درنظر گرفته شد. شرکت کنندگان پرسشنامه های کیفیت زندگی جنسی، معنای زندگی، DASS-21، وضعیت اجتماعی- اقتصادی قدرت نما و فرم محقق ساخته اطلاعات جمعیتی- طبی- روانشناختی را به شکل آنلاین و از طریق سایت پرس لاین تکمیل نمودند. از نرم افزار SPSS 25 و آزمون های آماری پیرسون، تی- دونمونه ای مستقل، آنالیز واریانس یکراهه و رگرسیون آمیخته خطی با مدل پسرو (Backward) استفاده شد. نرخ ریزش 20 درصد و سطح معنی داری 0/05>P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    درصد پاسخگویی در این مطالعه 87/2 درصد بود. میانگین سن مردان7/87±31/88 سال و زنان 8/34±28/81 سال می باشد. میانگین نمره کیفیت زندگی جنسی مردان و زنان شرکت کننده در مطالعه به ترتیب 25/54±59/8 و 60/05±15/93 می باشد. طبق آزمون تی دو نمونه ای زوجی، نمره کیفیت زندگی جنسی مردان از زنان 2/53±6/15 واحد بیشتر و معنی دار است (0/001>P). طبق رگرسیون آمیخته خطی با مدل پسرو، ارتباط معنی داری بین کیفیت زندگی جنسی زوجین با مدت تاهل 10-6 سال (14/69- =r) و 15-11 سال (19/08- =r)، مکان زندگی با خانواده در شهر (18/76=r) و روستا (27/43=r)، نداشتن حریم خصوصی (28/29- =r)، مالکیت منزل مسکونی (7/64=r)، عدم ابتلا به بیماری جسمی (15/09=r) و بیماری روانپزشکی (15/04=r)، ناباروری (10/00- =r)، عدم دریافت مطالب آموزش مسایل جنسی (6/76- =r)، وضعیت اجتماعی-اقتصادی به صورت خودارزیابی قیمت مسکن در حد متوسط (8/85=r) و خودارزیابی توان مالی برای خرید مسکن در حد خیلی پایین (14/52- =r)، افسردگی (1/93- =r) و معنای زندگی (0/11 =r) وجود داشت (0/05>P).

    استنتاج

    معنای زندگی درحضور سایر فاکتورهای جمعیتی، طبی، روانشناختی، اجتماعی واقتصادی ارتباط مستمر و معنی داری با کیفیت زندگی جنسی دارد و توجه به این عوامل در برنامه ریزی های مرتبط با دانشجویان ضروری است. مطالعات بعدی می تواند در جهت جستجوی عوامل ارتقاء دهنده معنای زندگی و به تبع آن کیفیت زندگی جنسی دانشجویان و همسران آن ها انجام شود.

    کلیدواژگان: سلامت جنسی، کیفیت زندگی جنسی، معنای زندگی، دانشجو، همسر
  • مائده صالحی، طاهره ملانیا، امیررضا طبرستانی، ملیکا ملایی، محمود موسی زاده، علی صادقی لطف ابادی، فائزه جوان، اعظم نحوی* صفحات 153-159
    سابقه و هدف

    نقایص مادرزادی قلب (CHD) وضعیتی است که از زمان تولد به وجود می آیند و بر ساختار و عملکرد قلب نوزاد تاثیر می گذارند. درکودکان مبتلا به CHD تعداد دندان های پوسیده، از دست رفته یا پر شده به دلیل پوسیدگی(dmft) بالاتر است و سلامت دهان ضعیف تری نسبت به کودکان سالم دارند. اکثر محققان معتقدند که آگاهی و نگرش در مورد بهداشت دهان، عامل موثری در رفتارهای مرتبط با سلامت دهان هستند. علاوه بر این، عوامل روانشناختی، تمایل فرد را در جهت اقدام به رعایت بهداشت افزایش می دهد. از این رو هدف از این مطالعه مقایسه شاخص dmft و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهانی در کودکان 6-3 ساله دچار ناهنجاری قلبی مادرزادی با کودکان سالم می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی، 28 کودک 3 تا 6 ساله مبتلا به CHD و 28 کودک سالم مراجعه کننده به کلینیک طوبی، به روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه از والدین، پرسشنامه شاخص تاثیر سلامت دهان در دوران کودکی(ECOHIS) در اختیار آن ها قرار گرفت. این پرسشنامه حاوی 13 سوال و در دو حیطه تاثیر بر کودک (CIS) و تاثیر بر خانواده (FIS) طبقه بندی شد. بخش CIS دارای 4 مولفه شامل علایم بیماری (1پرسش)، عملکرد کودک (4پرسش)، روحی روانی (2پرسش)، اعتماد به نفس کودک و تعاملات اجتماعی(2پرسش) بود. بخش FIS نیز شامل حیطه های نگرانی و دغدغه های والدین (2پرسش) و عملکرد خانواده (2پرسش) بود. به طور کلی مجموع نمرات خام این شاخص از 52-0 متغیر بود که در بخش CIS از 36-0 و در بخش FIS از 16-0 می باشد. هر چه عدد نهایی شاخص ECOHIS بیش تر می بود نشان دهنده مشکلات بهداشت دهانی بیش تر و OHRQOL نامناسب تر بود. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS V.25 و آزمون Mann-Whitney انجام گرفت و معنی داری در سطح 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مجموع 56 نفر در این مطالعه شرکت کردند که 24 نفر (42/9 درصد) دختر بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان 4/64 سال بود. براساس یافته های حاصل از این مطالعه میانگین شاخص dmft در کودکان گروه CHD (27/3±42/6)و در کودکان سالم این عدد (2/9#5/92) به دست آمد. تفاوت های مشاهده شده بین دو گروه به لحاظ آماری معنی دار نبود (0/492=P). میانگین نمره بخش CIS پرسشنامه در کودکان بیمار (3/96±2/57) و درکودکان سالم (5/15±4/64) بود (082/0=P). علاوه بر این، میانگین نمره بخش FIS در کودکان بیمار (3/06±2/5) و در کودکان سالم (4/4±4/4) به دست آمد که این تفاوت به لحاظ آماری در این مطالعه معنی دار بود (0/026=P).

    استنتاج

    در این مطالعه تفاوت شاخص dmft در کودکان بیمار و سالم از نظر آماری معنی دار نبود، اما این شاخص در گروه بیمار بالاتر بود. کودکان بیمار کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهانی بهتری را نسبت به کودکان سالم نشان دادند. کیفیت زندگی در کودکان بیمار می تواند بهتر از کودکان سالم باشد و بالاتر بودن شاخص dmft در کودکان بیمار ممکن است به علت بالاتر بودن میزان دندان های پر شده(f) و از دست رفته (m) در کودکان بیمار نسبت به کودکان سالم باشد و بدین علت ممکن است کودک مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی سابقه تجربه درد دندانی کم تری را نسبت به کودک سالم داشته باشد

    کلیدواژگان: dmft، کیفیت زندگی، بیماری قلبی مادرزادی، ECOHIS، کودکان
  • مریم طالبی جویباری، لیلا تقی یار* صفحات 160-178
    سابقه و هدف

    بیماری دژنراتیو مفصل، به ویژه استیوآرتریت(OA)، یک بیماری جهانی است که با تخریب غضروف مفصلی و استخوان زیری مشخص می شود. براساس آمار حدود 250 میلیون نفر در جهان از نقص غضروف رنج می برند. تاکنون هیچ روش درمانی قطعی برای OA گزارش نشده است. سلول درمانی یکی از استراتژی های مناسب درمان ضایعات غضروفی است. با این حال، چالش های فعلی مانند نیاز به مقیاس زیاد سلول وجود دارد. به تازگی، رویکردهای بدون سلول ابزار جدیدتری برای درمان نقص غضروف هستند. به عنوان مثال، وزیکول های خارج سلولی(EVs) ترشح شده توسط سلول های مختلف، مسیول اثرات درمانی آن ها هستند. این EV به عنوان واسطه های درمانی مناسب، ابزار انتقال دارو یا نشانگرهای زیستی بیماری شناخته می شوند. بنابراین، به تازگی EVs به دلیل استحکام فیزیکوشیمیایی و زیست سازگاری بالا به عنوان ابزارهای قدرتمند درمان بدون سلول شناخته شده اند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مروری است که خلاصه ای از مطالعات پیش بالینی و بالینی که از EV مشتق شده از منابع سلولی مختلف استفاده کرده اند، ارایه می دهد. در این مطالعات از حیوانات کوچک و بزرگ آزمایشگاهی با ایجاد ضایعه غضروفی تجربی در زانو استفاده شده است و اثربخشی EV در درمان این ضایعات را بررسی کردند. علاوه بر این در مطالعه حاضر، تکنیک های جداسازی EV که از چالش های کاربرد EV است، به طور خاص بررسی و معایب و مزایای آن ها بررسی شده است. هم چنین در این مطالعه نشان داده شد که EV جدا شده از هر سلول دارای ویژگی های منحصر به فردی مانند خواص ضد التهابی، تمایز و درمانی است. مطالعات اخیر پیش بالینی را که از EVs به عنوان یک حامل داروهایی مانند کوچک مولکول ها، microRNA ها و یا ریزفاکتورهای فعال زیستی استفاده کرده اند نیز در این مطالعه بررسی و نتایج آن ها به طور خلاصه ارایه شد. علاوه بر این، تکنیک های جداسازی EV و مشخصه یابی آن ها که از دیگر چالش های کاربرد EV است توضیح داده شد و چالش ها مورد بحث قرار گرفت.

    یافته ها

    EVs به سرعت به عنوان رویکردهای درمانی جدید برای درمان ضایعات غضروفی و OA در حال پیشرفت هستند. با وجود تلاش های فراوان در سلول درمانی و نتایج امیدوارکننده گزارش شده در مدل های متعدد بیماری، استفاده از سلول ها به ویژه سلول های اصلاح شده ژنتیکی محدودیت هایی در پزشکی احیاکننده دارد. شایان ذکر است که استفاده از EV مشتق شده از MSCs یا سلول های تراریخته هیچ آسیبی برای بدن انسان ندارد. در نتیجه، EV درمانی به عنوان یک رویکرد درمانی جدید معرفی شده است که خطرات احتمالی مشابهی با سلول درمانی ندارد. مطالعات بررسی شده نشان داد که EV جدا شده از منابع مختلف در بسیاری موارد از پیشرفت OA جلوگیری می کنند. هم چنین نتایج برخی دیگر از مطالعات حاکی از توانایی EVs در ترمیم غضروف آسیب دیده است. بسیاری از مطالعات نشان دادند که در ضایعات با اندازه بحرانی غضروف، استفاده از EVs نیاز به داربست دارد. چندین مطالعه نشان دادند که زمان انتشار EV و دوز مورد نیاز EV براساس اندازه ضایعه در ترمیم و بازسازی غضروف مفصلی نقش موثری دارد.

    استنتاج

    با وجود نتایج امیدوارکننده استفاده از EV در مطالعات مذکور، به نظر می رسد که چالش های EV درمانی نیاز به ارزیابی بیشتری دارد. به عنوان مثال، بازسازی یک ضایعه با سایز بحرانی نیاز به استفاده از داربست های مناسب در شرایط دینامیک برای حمل EV دارد. بنابراین، سوالات اساسی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از: چگونه می توان از EVs به عنوان یک نانوذره به جای سلول های بنیادی در ترکیب با روش های مهندسی بافت استفاده کرد؟ خواص بیولوژیکی EV چیست؟ چه دوزی از EV برای اندازه های مختلف ضایعات غضروفی نیاز است و چگونه EVs در ضایعات پایدار هستند؟ در نهایت نقش EVs در هموستاز و پاتوژنز اتصالات چیست؟

    کلیدواژگان: استئوآرتریت، وزیکول های خارج سلولی، سلول های بنیادی مزانشیمی، ترمیم
|
  • Neda Javadi, GholamHossein Meftahi, Mohsen Korani* Pages 1-15
    Background and purpose

    Stress is a stimulus that leads to a physical or psychological reaction. Stress affects memory and cognition. Common drugs for treating stress and memory disorders have limited effects and many side effects, so the search for new effective compounds with natural origin and fewer side effects is of interest. Various studies have shown that Terminalia chebula) T. chebula (and crocin are effective in improving memory. Several proteins, including synapsin-1, synaptophysin, and PSD95, are involved in the transmission of nerve messages in synapses involved in memory. In this study, the effect of the hydroalcoholic extract of T. chebula and crocin in improving memory and stress and the expression of synaptophysin, PSD 95, and synapsin-1 genes in the hippocampal tissue of male rats of the immobility stress model has been evaluated.

    Materials and methods

    25 adult male Wistar rats were randomly divided into five groups, including a control group, a stress group, treated with hydroalcoholic extract of T. chebula group, treated with crocin group, simultaneously treated with hydroalcoholic extract of T. chebula, and crocin group. All groups except the control group were subjected to immobility stress for 14 days.  Crocin was injected intraperitoneally (30 mg/kg) and hydroalcoholic extract of T. chebula was given as intragastric gavage (50 mg/kg). After fourteen days, the shuttle box test was performed to check the memory, then the animals were anesthetized and their hippocampal tissue was isolated, and the expression changes of synapsin-1, synaptophysin, and PSD 95 genes in the tissue were analyzed by Real-time PCR method.

    Results

    Immobility stress caused disruption in two memory indicators, i.e. increased the duration of staying in the dark chamber (P˂0.01) and decreased the latency time to enter the dark chamber compared to the control group (P˂0.0001). Treatment with the alcoholic extract of T. chebula did not affect the duration of staying in the dark chamber (P>0.05), but crocin decreased it compared to the stress group (P˂0.05). The hydroalcoholic extract of T. chebula and crocin increased the latency time to enter the dark chamber compared to the stress group (P˂0.01 and P˂0.001, respectively). As a result, both of them affected memory improvement parameters. The combination of the hydroalcoholic extract of T. chebula and crocin decreased the duration of staying in the dark chamber (P˂0.05) and increased the latency time to enter the dark chamber compared to the stress group (P˂0.001). Also, Immobility stress decreased the expression of synaptophysin, synapsin-1, and PSD95 genes in the hippocampus tissue compared to the control group (P˂0.001 for all genes). The expression of synaptophysin, synapsin-1, and PSD95 genes in the hippocampus tissue of groups treated with hydroalcoholic extract of T. chebula (P˂0.01, P˂0.01 and P˂0.001, respectively), crocin (P˂0.001, P˂0.01 and P˂0.001, respectively), and their combination (P˂0.001, P˂0.001 and P˂0.01, respectively), increased compared to the stress group.

    Conclusion

    treatment with crocin and hydroalcoholic extract of T. chebula separately or their combination was effective in improving memory and reducing stress by increasing the expression of synapsin 1, synaptophysin, and PSD95 genes.

    Keywords: stress, memory, hydroalcoholic extract of Terminalia chebula, crocin, synapsin-1, PSD95, synaptophysin
  • Tania Mirhosseini, Ava Behrouzi*, Sarvenaz Falsafi Pages 16-27
    Background and purpose

    The use of antibiotics is one of the most important ways to deal with bacterial infections. However, the improper of antibiotics and the emergence of drug resistance have compromised the effectiveness of antibiotics. Staphylococcus aureus causes a wide range of clinical diseases, and infections caused by this pathogen are increasing rapidly in the community and hospitals. Today, the treatment of this pathogen has become a challenging issue due to the emergence of multi-drug resistant strains such as MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Since the antibiotic resistance of pathogens has become a global public health problem, the introduction of novel drug candidates against pathogens has become a necessity. Recently, there have been more reports on the use of OMVs as active antibacterial agents or carriers of antibiotics, which indicates the potential of OMVs in antibacterial therapy. The study aims to evaluate the effect of outer membrane vesicles of E. coli Nissle 1917 on the growth ability of Staphylococcus aureus strains.

    Materials and methods

    The present study was conducted on 50 samples of Staphylococcus aureus isolated from wounds, urine, and blood. In this study, to emphasize the beneficial effect of OMVs derived from the probiotics (EcN) as a postbiotic agent, the outer membrane vesicles were extracted using the ultracentrifugation method. After confirming the presence of protein content by the SDS-PAGE method, we confirmed the structure and maintained the integrity of the vesicles during the extraction process using a FE-SEM electron microscope. Finally, to evaluate the effect of these structures on the viability of Staphylococcus aureus, we used the MTT method.

    Results

    In the analysis of the protein pattern by SDS-PAGE, protein bands in the range of 15 to 100 kDa were observed. Also, the structure and integrity of outer membrane vesicles in the range of 40 to 100 nm were confirmed by an electron microscope. Finally, we saw a significant decrease in growth inhibition of all Staphylococcus aureus strains in the presence of outer membrane vesicles caused by EcN.

    Conclusion

    Considering the non-proliferative nature of OMV structures and their effects similar to probiotics, as well as, results obtained due to the significant reduction of growth inhibition of Staphylococcus aureus strains in the presence of outer membrane vesicles caused by EcN, it seems that these compounds can be a powerful tool for developing therapeutic approaches for human health and a better lifestyle.

    Keywords: probiotics, Staphylococcus aureus, biofilm, outer membrane vesicles, EcN
  • Zahra Pakravan, Narges Nikoonahad Lotfabadi*, Seyed Mohsen Miresmaeili Pages 28-39
    Background and purpose

    To treat kidney cancer, methods such as surgery, chemotherapy, immunotherapy, etc. are used, which cause many side effects, thus, we try to use methods that have fewer side effects, such as the use of plant compounds. Considering the importance of changes in the function of genes, especially vital genes during cancer, in this study, the genes involved in the cell cycle, including P53 and CDK2, were investigated. The purpose of this study was to investigate the antioxidant properties and cytotoxic effect of Scutellaria pinnatifida extract on the survival and expression level of genes involved in the cell cycle (P53 and CDK2) in kidney cancer.

    Materials and methods

    In this experimental-laboratory study, Scutellaria pinnatifida extract was prepared by soaking method and the presence of phytochemical compounds in the extract was investigated qualitatively. Kidney cancer ACHN cells were cultured. The cytotoxic effect of an extract with concentrations of 1000, 500, 250, 125, 100, and 62.5 µg/ml was measured by MTT assay (3-(4, 5-Dimethylthiazol-2-yl)-2, 5-Diphenyltetrazolium Bromide) which is a color method. The assay is to check the proliferation and survival of cells, it was measured at 24, 48 and 72 hours. Then, RNA extraction was performed from the treated cells with concentrations of 500 and 250 µg/ml, and the concentration and quantity of the extracted RNAs were measured using nano drops. Then cDNA was made from the extracted RNAs and the expression levels of P53 and CDK2 genes were analyzed using Real-Time PCR. DPPH (Diphenyl picrylhydrazyl) test was used to evaluate the antioxidant properties of the extract which is based on the measurement of antioxidant inhibition capacity.

    Results

    According to the results obtained from the phytochemical tests, the spike plate plant extract contains flavonoids, triterpenoids, asteroids, sterols, and glycosides, but it does not contain alkaloids, tannins, and saponins. MTT assay showed that Scutellaria pinnatifida extract has a lethal effect on ACHN cells and this effect is dose and time-dependent. By decreasing the concentration of spike plate plant extract, the survival rate of cells increased significantly, and by increasing the duration of treatment from 24 to 72 hours, the survival rate in kidney cancer cells decreased significantly. Real-Time PCR also showed increased expression of the P53 gene and decreased expression of the CDK2 gene in ACHN cells treated with Scutellaria pinnatifida extract. Changes in expression are also dependent on dose and time. The antioxidant test confirmed the antioxidant properties of the extract and it showed that the antioxidant properties of this plant depend on the concentration. Value in this study is less than 0.05 (P<0.05).

    Conclusion

    The findings show that Scutellaria pinnatifida extract can have an anti-cancer effect and destroy ACHN cancer cells. Changes in P53 and CDK2 gene expression in ACHN cells indicate that Scutellaria pinnatifida extract probably disturbs the cell cycle in kidney cancer cells and thereby reduces the survival of these cells. Therefore, it can be considered a compound with anti-cancer properties

    Keywords: Scutellaria pinnatifid, kidney cancer, cell cycle, P53 gene, CDK2 gene
  • Mansoureh Emami Arjomand, Maryam Sahafian, Shadab Safarzadeh-Khosroshahi, Golshan Soltani-Farsani* Pages 40-49
    Background and purpose

    Recent advances in the improvement of mechanical, physical, and esthetic properties of dental composites have greatly contributed to their increasing use. However, mouthwashes with an alcohol base may adversely affect some properties of composite resins, and cause problems such as discoloration, and composite wear. Considering the increasing use of composite resins, growing demand for esthetics, and increased consumption of mouthwashes, it is imperative to assess the effect of mouthwashes on the physical properties of composite resins, such as their surface roughness. This study aimed to examine the effect of an alcohol-containing mouthwash on the surface roughness of microhybrid and nanohybrid composite resins.

    Materials and methods

    This experimental study was conducted with the code of ethics IR.IAU.DENTAL.REC.1399.049 on 3/24/2019 at the Faculty of Dentistry, Islamic Azad University of Medical Sciences, Tehran. Sixty IPS Empress Direct (Ivoclar) nanohybrid and Vit-l-essence (Ultradent) microhybrid composite resin specimens were fabricated were fabricated with 5 mm diameter and 2 mm thickness. The specimens were immersed in distilled water at 37°C for 24 hours and were then polished with aluminum oxide abrasive discs. The specimens were then immersed in 20 mL of distilled water for 24 hours. After 24 hours, the baseline surface roughness of specimens was measured by atomic force microscopy (AFM). IPS Empress Direct and Vit-l-essence composite specimens were randomly divided into two subgroups (n=15) for immersion in 20 mL of Listerine alcohol-containing mouthwash and Listerine non-alcoholic mouthwash and incubated at 37°C for 24 hours. This protocol simulated the daily use of mouthwash for 2 minutes for a one-year duration. Their secondary surface roughness was measured by AFM. The change in surface roughness of specimens was analyzed and compared by two-way ANOVA and t-test.

    Results

    The measurement of the initial surface roughness showed higher values in the microhybrid composite than in the nanohybrid composite. The greatest change in surface roughness occurred in the Vit-I-essence micro-hybrid composite following immersion in alcoholic mouthwash; while the smallest change occurred in the IPS Empress nanohybrid composite immersed in non-alcoholic mouthwash. Two-way ANOVA showed that the roughness difference was significant for groups immersed in alcoholic mouthwash, indicating different behavior of the two composite types following immersion in alcoholic mouthwash. The results showed that immersion of composite specimens in mouthwashes increased their surface roughness. However, the change in surface roughness of IPS Empress and Vit-I-essence composite specimens was significantly different following immersion in alcoholic mouthwash, and Vit-I-essence experienced a significantly greater change in surface roughness than IPS Empress.

    Conclusion

    The surface roughness of both composite types increased following immersion in mouthwashes irrespective of the presence/absence of alcohol. The surface roughness of both composite types after immersion was<0.2 µm, and therefore, clinically acceptable. Listerine alcoholic mouthwash increased the surface roughness of both composite types significantly more than Listerine non-alcoholic mouthwash. The increase in surface roughness of microhybrid composite was greater than that of nanohybrid composite following immersion in alcoholic mouthwash.

    Keywords: atomic force microscopy, composite resins, Listerine, mouthwashes, surface roughness
  • Pardis Mirzaeyan, Mohammad Shokrzadeh*, Ali Salehzadeh, Farzam Ajamian Pages 50-69
    Background and purpose

    after heart diseases and accidents, cancer is considered the third cause of death in Iran (1), and is a major health problem not only in Iran but also in many developed and developing countries. (2). Breast cancer is a disease in which breast cells grow out of control. This disease has different types based on the type of breast cells that become cancerous. Breast cancer accounts for about one-third of all types of cancer in the female population and is the main cause of cancer-related deaths in women worldwide (3). Estrogen receptor-α is one of the isoforms of estrogen receptor encoded by the ESR1 gene. ESR-α is a nuclear receptor that acts as a ligand-dependent transcription factor (4). After binding of estrogen, ESR-α binds to the estrogen response regions in the promoter of the target genes and causes changes in the expression of the target genes (5). The present study investigates the expression level of the estrogen receptor gene (ESR1) and long non-coding RNAs (lncRNAs) related to It investigates the allele frequency and genotype of single nucleotide polymorphism (SNP) rs2234693 in ESR1 gene in patients with breast cancer.

    Materials and methods

    In this case-control study, the expression of ESR1 and related coding and non-coding RNAs were investigated by microarray (17 control samples and 104 patient samples), TCGA RNAseq (on 113 normal samples, 1102 primary tumors and seven Metastatic tumor samples) and data analysis was done by R Studio and limma, and ENCORI and GEPIA2 databases. Evaluation of microRNA interaction was done by miRWalk and lncRNA interaction finding was done by lncBase 3. Protein-protein interaction was analyzed by STRING and survival and correlation analysis by GEPIA2 and ENCORI. Pathway enrichment and gene ontology (GO) analyses were performed by KEGG and Enrichr and SNP analysis was performed by RFLP test.

    Results

    ESR1 gene expression was increased in breast cancer and miR-15a-3p gene had a significant interaction with ESR1 and lncRNA OIP5-AS1. OIP5-AS1 and ESR1 had significant positive expression in patient samples. The frequency of TC, TT, and CC genotypes in healthy people was 65%, 15%, and 20%, respectively, and in the patient group it was 38.5%, 38.5% and 23%. There was a significant difference in the prevalence of ESR1 gene genotypes between patients and controls.

    Conclusion

    ESR1 polymorphism may be associated with an increased risk of breast cancer and rs2234693 T>C SNP can be considered a strong marker for breast cancer screening. OIP5-AS1 may regulate breast cancer progression by altering ESR1 expression regulation.

    Keywords: single nucleotide polymorphism, breast cancer, ESR1 gene, RFLP-PCR, rs2234693, miRNA, ceRNA network
  • Seyed Sajjad Yousefi-Reykandeh, MohammadMahdi Bagherpour-Reykandeh, Abolfazl Hosseinnataj, Seyed Javad Ghavami, Iman Bakooie, AmirReza Khodabakhshi, Masoumeh Bagheri-Nesami* Pages 70-84
    Background and purpose

    Hemodialysis patients often face various psychological challenges that can significantly affect their overall health. Alexithymia is a construct that refers to the inability to distinguish between emotions and bodily reactions, difficulty describing emotions to others, and a cognitive style that is driven by reality and concrete situations. Various studies have shown that alexithymia is significantly and positively correlated with many psychiatric disorders. Moreover, as a factor, it hurts mental health (especially anxiety) and the quality of life of hemodialysis patients. Therefore, this research aimed to determine the mediating role of alexithymia in the relationship between social support and death anxiety in hemodialysis patients.

    Materials and methods

    This cross-sectional and analytical study was conducted on 235 patients at Sari Shahrvand dialysis center, Iran 2023. Patients were included in the study by convenient sampling method. Data collection was done using demographic information questionnaires, Templer's Death Anxiety Scale (DAS-15), Zimmet's Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), and Toronto Alexithymia Scale (TAS-20). Demographic information included gender, place of residence, level of education, duration of hemodialysis treatment, number of visits per week, history of underlying diseases, and history of hemodialysis. Templer's death anxiety scale includes 15 questions in the form of a 5-point Likert scale regarding thoughts of death, fear of death, talking about death, fear, and thinking about incurable diseases. Zimmet's multidimensional scale of perceived social support is a 12-question instrument in the form of a 7-point Likert scale, which was used to evaluate perceived social support from three subscales of friends, family, and significant others. The Toronto Alexithymia Scale was a 20-question questionnaire with a five-point Likert scale, with three subscales: difficulty in recognizing emotions, difficulty in describing emotions, and objective thinking (Externally oriented), which was used to evaluate alexithymia. Finally, the data was analyzed by descriptive statistics and structural equation modeling with the bootstrap method, utilizing SPSS 26 and AMOS 22.

    Results

    The study revealed that most participants were male, comprising 58.3% of the statistical population. The average scores for death anxiety, perceived social support, and alexithymia were 38.97±10.31, 4.88±1.26, and 55.72±9.76, respectively. The results suggest that there is no statistically significant relationship between social support scores and death anxiety (B=-0.13 (-0.30, 0.04), P=0.153), nor between social support and alexithymia (B=-0.12 (-0.28, 0.09), P=0.256). However, there is a significant and direct relationship between alexithymia and death anxiety (B=0.66 (0.46, 0.82), P=0.016).

    Conclusion

    Considering the significant and direct relationship between alexithymia and death anxiety, it is recommended that managers and healthcare planners regularly evaluate the presence of death anxiety and alexithymia among individuals and formulate targeted interventions to alleviate these conditions.

    Keywords: Death anxiety, Alexithymia, Social support, Mediating role, Hemodialysis
  • Kosar Fazlifar, Seddigheh Modanloo*, Nahid Aghaei, Roya Nikbakht Pages 85-95
    Background and purpose

    Mental health problems in adolescence have a high prevalence and students are also affected by these problems as an active segment of society. In this context, mental health literacy and seeking professional psychological help are important components in the prevention, diagnosis, and timely treatment of mental disorders. the present study aims to examine the relationship between mental health literacy and attitude towards seeking professional psychological help in high school students of Amol City during the academic year 2022-2023.

    Materials and methods

    This is a descriptive-analytical cross-sectional study conducted on high school students of Amol City during the academic year 2022-2023. With multi-stage random sampling, 416 students participated in the research, and considering the inclusion and exclusion criteria, 357 were analyzed. Data were collected using the demographic and educational form, mental health literacy scale (MHLS), and short form of attitude towards seeking professional psychological help scale (ATSPPH-S). Data analysis was performed using SPSS V22, employing descriptive statistics tests, univariate and multiple generalized linear regression models.

    Results

    In this study, the mean age of the participants was 16.62±0.645 years and 52.4% of them were males. Also, most of them were in the 11th grade and studying technical and professional fields. The results of the study showed that the average mental health literacy and attitude towards seeking professional psychological help in students were 78.32±9.17 and 15.70±4.31 respectively which were almost in the middle range. The ability to identify mental disorders had the highest average (23.34) and the awareness of risk factors had the lowest average (5.12) among the components of mental health literacy. The result of univariate generalized linear regression indicated that there was a significant relationship between attitude towards seeking professional psychological help and students' mental health literacy (P<0.05). Moreover, multiple generalized linear regression’s results showed that attitude towards seeking professional psychological help, gender and mothers' education had a significant relationship with students' mental health literacy(P<0.05). Other demographic and educational variables had no significant relationship with mental health literacy(P<0.05).

    Conclusion

    Considering the direct and meaningful relationship between mental health literacy and attitude towards seeking professional psychological help in students, it is suggested that managers and educational and health officials make decisions to improve the mental health literacy of students. This can increase their willingness to seek psychological support when necessary. It is also important to create suitable conditions for training and improving the mental health literacy of the parents of students so that they can play an effective role in improving the mental health of themselves and their children.

    Keywords: mental health literacy, attitude, help-seeking behavior, students, adolescents
  • Mahsa Norozi, Abolfazl Hosseinnataj, Elham Lotfalinezhad, Shahab Papi* Pages 95-105
    Background and purpose

    Driving is a crucial ability that can impact the quality of life for elderly individuals. Older adults may rely more on driving compared to other age demographics. As individuals age, there are significant changes in physical, cognitive, intellectual, and emotional abilities that are crucial for driving, a skill essential for accessing healthcare, therapy services, work, and social activities, as well as maintaining independence and autonomy in the elderly. Mobility and physical exertion are crucial aspects of health for older individuals, and driving significantly contributes to their ability to move within society. The increase in the elderly population has led to a rise in the number of older drivers. Proficiency in self-efficacy in driving is a crucial ability in this profession that acknowledges the significant aspects of this issue. This study aimed to investigate the correlation between weariness, self-efficacy, and driving behavior among older drivers in an urban setting.

    Materials and methods

    This study was a progressive and descriptive-analysis study conducted among older drivers aged 60 and older who were members of the taxi association. Three hundred and ten eligible participants were chosen using the convenience sampling approach. The data was collected using the demographic data form, the multidimensional fatigue inventory, and Adele's self-efficacy scale. The data was analyzed using descriptive statistics, multiple linear regression, and Pearson correlation tests.

    Results

    The participants had an average age of 28.3 years with a standard deviation of 9.6 years, and their ages ranged from 60 to 75 years. 42% of the participants had university degrees. They mostly had 30 to 50 years of driving experience. The average self-efficiency in driving among older drivers was 101.87±15.74. The Pearson correlation test indicated a significant and inverse relationship between age factors, the history of the driving license, and the self-efficacy score. In other words, as age and years of driving experience increase, the likelihood of self-efficacy driving reduces substantially. The correlation between the fatigue questionnaire scores and self-driving efficiency was significant(P<0.001). There was an inverse relationship between fatigue and self-efficacy in driving. Higher fatigue levels in older adults led to a decrease in self-activity rates. Multiple linear regression analyses revealed strong associations between educational characteristics, the economic-social status of chronic illness, self-efficiency scores, and fatigue rates. The model indicates that the fatigue score decreases by 0.18 for every one-unit rise in the self-efficiency score. The regression analysis showed that monthly income, vehicle type, and fatigue score were significantly related to driving self-efficacy score(R2=39.5).

    Conclusion

    Researchers recommend implementing a driving rehabilitation program and interventions that provide psychological support in reducing fatigue for older adult drivers based on these findings. The results of the study could assist policymakers in the field of gerontology in planning rehabilitation programs to enhance self-efficacy in driving in older individuals. These programs would consider the factors that contribute to decreased driving efficiency in older drivers and would be implemented in collaboration with welfare organizations and municipalities.

    Keywords: aging, self-efficacy, fatigue, driving, Iranian
  • Shayan Salehi, MohammadBagher Rajabalian, Hoda Shirafkan, Emadoddin Moudi* Pages 106-115
    Background and purpose

    Prostate cancer is the most common male urogenital malignancy in many regions of the world, which has been increasing in recent years all over the world, including Asian countries, as well as in Iran. The relative risk of prostate cancer for those who have a family history of this disease in close relatives is almost 2 to 3 times, and the incidence rate increases with the increase in the number of affected relatives. Although family history of prostate cancer is a proven risk factor for this disease, few studies have investigated the relationship between the presence of family history of prostate cancer and the degree of prostate cancer risk. The purpose of this study is to investigate the relationship between the existence of a family history of prostate cancer and the degree of prostate cancer risk at the time of diagnosis.

    Materials and methods

    This case-control study was conducted on 322 patients available prostate cancer patients referred to medical centers affiliated with Babol University of Medical Sciences. Patients were divided into two groups: case (family history of prostate cancer) and control (no family history of prostate cancer). Information about family history, Gleason score, PSA, and clinical stage was extracted from all patients. It was extracted through the file and phone call. A positive family history of prostate cancer is defined as follows: patients who have at least two of their first-degree relatives with prostate cancer at any age. Also, patients who have one first-degree relative and at least two second-degree relatives at any age with prostate cancer. In hereditary prostate cancer, at least 3 first-degree relatives have prostate cancer, or prostate cancer occurs in three consecutive generations of the same family (paternal or maternal). At least two first- or second-degree relatives had early onset prostate cancer under the age of 55. The relationship between the existence of a family history of prostate cancer first-degree relatives include: father, brother, and child, and second-degree relatives include: grandfather, uncle and cousin. the degree of prostate cancer in three groups (Low risk with PSA<10, Gleason score<7, intermediate risk with PSA between 10 and 20 or Gleason score 7, and high risk with PSA>20 or Gleason score>7) at the time of diagnosis was investigated.

    Results

    The average age of patients when diagnosed with prostate cancer was 67.23±8.97 years, who were in the age range of 43-93 years. 23.3% of the studied patients had a family history of prostate cancer and 1.9% had a hereditary family history of prostate cancer. With the increasing age of diagnosis, the degree of risk of prostate cancer increased, which is statistically significant. Thus, 63.9% of patients who were diagnosed with prostate cancer at the age of 71 years had high-risk prostate cancer, which shows that the risk level of prostate cancer should increase as the age of prostate cancer diagnosis increases (P=0.001). Between the ages of 61 and 70 years, 62 people (44.9%) were at a high risk level, while at the age of 60 years, 33 people were at a high risk level (P<0.001). Also, there was a statistically significant relationship between the positive family history of prostate cancer and the degree of risk (75 positive cases (23.3%) versus 247 negative cases (76.7%) (P<0.05).

    Conclusion

    The findings of the study showed that there is a positive relationship between the family history of prostate cancer and the degree of prostate cancer risk, which indicates the importance of prostate cancer screening with PSA and digital rectal examination from the appropriate age in these patients.

    Keywords: prostate cancer, risk level, family history, Gleason score, PSA
  • Mehran Asadi-Aliabadi, Leila Zoleikani, Jalil Shojaee, Azadeh Mojerloo, Abbas Alipour* Pages 116-124
    Background and purpose

    Access to primary healthcare services, considering equity and equality in the health system, is a right of the global community. To provide primary health services, the rural family physician program was implemented at the beginning of 2005 to achieve universal health coverage in rural areas and small cities (with a population of less than 20,000). The specific goals of this program included the implementation of the referral system, increasing the responsiveness of the health market, increasing people’s access to health services, reducing unnecessary costs in the health market, and increasing service coverage. After approximately 7 years of implementation of this program, the urban family physician program started in Mazandaran and Fars province as a pilot project. The urban family physician program started in the Mazandaran province in 2012 as the first level of providing health services. In line with the better implementation of this program and considering the wide range of expected programs and activities, it is essential to entrust the appropriate activities with the time of the service providers. This study was conducted to assess the expected duration of activities assigned to the family physician.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted on 15 urban family physician centers (6 government and 9 private centers) in Golugah, Behshahr, Neka, Ghaemshahr, Noor, and Chalus cities of Mazandaran province. Out of 15 cities with more than 20,000 people participating in this program in Mazandaran province, the six cities mentioned above were randomly selected, and 15 urban family doctors were randomly selected from the existing list. Finally, the target groups were included in the study for convenience sampling. To collect the data, checklists compiled based on care packages corresponding to 8 groups of service recipients (elderly (11 services), middle-aged (7 services), youth (13 services), teenagers (24 services), under 5 years old (6 services), mana (15 services), mothers (3 services), and non-target visit) were used. For each service recipient group, at least three individuals were examined. Central and dispersion indices were used to describe the data.

    Results

    The results of measuring the time of providing service to 297 people (including 90 under 5 years old, 30 people receiving Mana services, 30 people from each of the groups of mothers, teenagers, young people, middle-aged, elderly, and 27 people from non-target visit) showed that the median and mean expected time for providing daily service by an urban family physician to the covered population is 2 h and 52 min and 3 h and 23 min, respectively. The estimated time was different in the groups receiving the service, the highest time of which was related to the visit of the non-target service group with median and mean of 84.17 and 87.20 min, respectively, and the lowest time was related to Mana services with a median and mean of 3.40 and 4.34 min, respectively.

    Conclusion

    Urban family physicians have enough time to provide daily services, and therefore it seems that the health system has not assigned them more than their daily time capacity.

    Keywords: family physician, Mazandaran, time, urban, services
  • Parisa Mohseni, Laden Sediqi*, Hossein Shiri, Alireza Kamali Pages 125-137
    Background and purpose

    Preventing ventilator-associated pneumonia (VAP) as one of the most common and also the most fatal complications caused by intubation and mechanical ventilation in intensive care units (ICU) has always been emphasized in countless studies. Chlorhexidine mouthwash is commonly used as a gold standard in the control of dental plaques and prevention of VAP. Given the increasing prevalence of gram-negative infections due to resistance to commonly used antibiotics and the associated complications, this study aimed to investigate and compare the impact of tea tree oil/aloe vera herbal mouthwash, known for its antibacterial and anti-inflammatory properties, on the occurrence of ventilator-associated pneumonia.

    Materials and methods

    This study is a double-blind randomized clinical trial. 62 intubated patients, aged from 16 to 65 and hospitalized in the intensive care units of Hazrat Waliasr Hospital in Arak City in 2023, were assigned using a simple randomization method in two interventions (tea tree oil/aloe vera mouthwash) and control groups (chlorhexidine mouthwash). Mouthwash bottles were covered before distribution. None of the patients, colleagues (nurses), and the specialist determining the final result of the study were aware of the allocation of patients in the intervention or control group. Oral care in both groups was performed by washing hands, wearing gloves, evaluating the mouth condition, adjusting the pressure of the endotracheal tube cuff (20-30 Cm.H2O), brushing with a soft toothbrush, mouthwash twice daily and open suctioning of oral and subglottic secretions. Lastly, at intervals of 3 days (to assess the incidence of early VAP) and 7 days (to assess the incidence of late VAP) after the intervention, the modified clinical pulmonary infection score (MCPIS) was calculated and a score greater than or equal to 6 was considered as a diagnosis of pneumonia. This tool has been utilized in similar studies and its validity and reliability have been confirmed. Eventually, the data was statistically analyzed using the chi-square test, independent t-test, and repeated measures test to investigate the effect of the intervention over time with SPSS version 20 software.

    Results

    According to the results, 64.5% of the participants were male and 35.5% of them were female. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of average age, gender, reason for admission, history of underlying diseases, invasive interventions, average number of drugs and antibiotics, type and amount of nutrition, and duration of mechanical ventilation. The incidence of early-onset pneumonia was 9.7% in the intervention group and 12.9% in the control group. Although the incidence was lower in the intervention group, there was no statistically significant difference between the two groups (P-value=0.99). The incidence of late-onset pneumonia in the intervention group was 12.9% and 16.1% in the control group. Despite of lower incidence of late-onset pneumonia in the intervention group, there was no statistically significant difference (P-value=1.00). Moreover, according to the results of Bonferroni's paired comparisons test, the difference in the average MCPIS score between 3 days and 7 days later in the intervention group was not significant and did not increase significantly (P-value=0.06), which means that in this group, the effect of the intervention can be seen at this time.

    Conclusion

    Oral care using tea tree oil/aloe vera mouthwash or 0.2% chlorhexidine has no preference or significant advantage over each other, and both can be effective in reducing ventilator-associated pneumonia. Considering the lower incidence of early and late pneumonia in the intervention group, it is recommended to conduct studies with a larger sample size and also use accurate oral assessment tools to confirm the removal of dental plaque (plaque score) in this population of patients.

    Keywords: ventilator-associated pneumonia, mouthwash, tea tree oil, aloe vera, chlorhexidine
  • Farideh Kamalifar, MohammadHossein Hosseinzadeh, Mohammad Eghbali, MohammadAli Ebrahimzadeh* Pages 138-145
    Background and purpose

    Hypoxia, a decrease in available oxygen reaching the tissues, may cause a variety of physiological abnormalities. It is linked to the pathology of stroke, cardiovascular disease, and acute mountain sickness. Hypoxia occurs especially in heart diseases, ischemia, and heart attack, and finally causing death. Hypoxia causes oxidative stress involving the production of reactive oxygen species (ROS). Compounds with antioxidant activity can scavenge ROS and can exhibit anti-hypoxic properties. Pomegranate (Punica granatum) is a well-known fruit with very good anti-ischemic and antioxidant activities. Little is known about the protective effects of pomegranate against hypoxia-induced lethality. Several medicinal plants have accepted anti-hypoxic activities. In the present study, the protective effect of this fruit against hypoxia-induced lethality in mice was determined by three different experimental models.

    Materials and methods

    Protective effects of methanolic extract of Pomegranate's seed and peel against hypoxia-induced lethality in mice were evaluated by three experimental models of hypoxia, i.e. asphyctic, haemic, and circulatory models. The latencies for death for mice were recorded. All the experimental procedures were conducted by the NIH guidelines of the Laboratory Animal Care and Use. The Institutional Animal Ethical Committee of Mazandaran University of Medical Sciences also approved the experimental protocol. In the asphyctic hypoxic model, phenytoin (50 mg/kg, i.p.) and in the next two tests, propranolol (20 and 30 mg/kg, i.p.) were used as the positive control. In all tests, Normal saline (0.5 ml, i.p.) was used as the negative control. One-way analysis of variance (ANOVA) was performed followed by the Newman-Keuls multiple comparisons test was used to determine the differences in means. All p values less than 5% were considered as significant.

    Results

    Extracts showed good anti-hypoxic activities in some tested models in mice. In the hemic model, Peel extract at 250 mg/kg significantly prolonged mice survival time for about 4.8 minutes (P<0.001). At this dose, it showed the same activity of propranolol 20 mg/kg which was used as positive control. In the circulatory antihypoxic model, peel extract at 250 mg/kg, significantly increased the survival time by about 5.4 minutes (P<0.0001). At this dose, the extract showed the same activity as propranolol 30 mg/kg (P>0.05). In the asphyctic anti hypoxic model, seed extract at 250 mg/kg prolonged the survival time for 2.4 minutes in the control group. But this increase was not statistically significant (P>0.05). Peel extract at 62.5 mg/kg prolonged the survival time for 4.2 minutes in the control group, but this increase was also not statistically significant (P>0.05). Peel extract showed good activity in an asphyctic model where at 125 mg/kg. It increased the survival time of mice about 2 times (P<0.0001). At this dose, extract showed higher activity than phenytoin 50 mg/kg. The survival time for the group that received phenytoin was 29.60 ± 2.51 minutes which was statistically significant than that of the control group (P<0.001).

    Conclusion

    Extracts showed very good protective effects against hypoxia in some tested models. In particular, the effects in the asphyctic model of hypoxia were high. Peel extract was stronger than seed extract. Phenolic compounds may be responsible for the anti-hypoxic activities of these extracts

    Keywords: hypoxia, asphyctic hypoxia, circulatory hypoxia, haemic hypoxia, Pomegranate, Punica granatum
  • Bahareh Yousefi-Dodaran, Forouzan Elyasi, Zeinab Hamzehgardeshi, Roya Nikbakht, Zohreh Shahhosseini* Pages 146-152
    Background and purpose

    The quality of sexual life is one of the important branches of the quality of life and it is a means to examine the relationship between sexual problems and the quality of life. The meaning of life is also one of the indicators affecting the quality of life. Among the country's population, students are exposed to questions about the meaning of life due to being in a period of youth transformation. The purpose of the present study was to investigate the relationship between the meaning in life and the quality of sexual life of married students of Mazandaran University of Medical Sciences and their spouses in 2023.

    Materials and methods

    In this cross-sectional descriptive-analytical study, after being approved by the ethics committee with code IR.MAZUMS.REC.1401.17162, 185 couples of married students of Mazandaran University of Medical Sciences and their spouses were included in the study in May and June 2023 with two stages stratified sampling method with proportional allocation. First, married students of each faculty was determined then participants were included with convenience method. Inclusion criteria were willingness to participate, being Iranian, being married, having a surviving spouse, and Monogamy, while exclusion criteria was unwillingness of the spouse to complete the questionnaire. They completed questionnaires on the Quality of sexual life, the Meaning in life, DASS-21, socio-economic status, and demographic-medical-psychological information form made by the researcher. SPSS 25 software and Pearson correlation coefficient, independent two-sample t-test, one-way ANOVA, and mixed model linear regression with Backward model were used. The drop rate was 20% and the significance level was P<0.05.

    Results

    The response rate in this study was 87.2%. The average age of men is 31.88±7.87 and women is 28.81±8.34. The average score of the quality of sexual life of men and women in the study was 59.25±8.54 and 93.60±15.05. According to the paired t-test, the score of the quality of sexual life of men is 6.15±2.53 units higher and significant (P<0.001). According to mixed linear regression with the Backward model, there is a significant relationship between the quality of sexual life of couples with a marriage duration (6-10 years (r= -14.69) and 11-15 years (r= -19.08), place of living with family in the city (r=18.76) and village (r=27.43)), lack of privacy (r= -28.29), owning a residential house (r=7.64), not suffering from physical illness (r=15.09) and psychiatric illness (r=15.04), infertility (r= -10.00), lack of education on sexual issues (r= -6.76), socioeconomic status in the form of self-assessment of housing prices in the intermediate range (r=8.85) and self-assessment of financial ability to buy housing is very low (r= -14.52), depression (r= -1.93) and meaning of life (r=0.11)(p<0.05).

    Conclusion

    The meaning in life in the presence of other demographic, medical, psychological, and socioeconomic factors had a continuous and significant relationship with the quality of sexual life and it is necessary to pay attention to these factors in planning related to students. further studies can be conducted to search for factors that improve the meaning of life and, accordingly, the quality of sexual life of students and their spouses.

    Keywords: Sexual health, Quality of Sexual Life, Meaning of Life, Students, Spouse
  • Maedeh Salehi, Tahereh Molania, Amirreza Tabarestani, Melika Mollaei, Mahmood Moosazadeh, Ali Sadeghi-Lotfabadi, Faezeh Javan, Azam Nahvi* Pages 153-159
    Background and purpose

    Congenital heart defects (CHD) are conditions that arise from birth and affect the structure and function of the baby's heart. Children with CHD have a higher number of decayed, missing, or filled teeth due to caries (DMFT) and have poorer oral health than healthy children. Most researchers believe that knowledge and attitude about oral hygiene are effective factors in oral health-related behaviors. In addition, psychological factors increase a person's willingness to act to observe hygiene. Therefore, the current study aims to compare the deft index as well as the oral health-related quality of life in children aged 3-6 years with congenital heart disease (CHD) and healthy children.

    Materials and methods

    In this case-control study, 28 children aged 3 to 6 years with CHD and 28 healthy children referred to Toubi Clinic were selected by census sampling method. After obtaining informed consent from the parents, the Childhood Oral Health Impact Index (ECOHIS) was provided to them. This questionnaire contained 13 questions and was classified into two areas: child impact scale (CIS) and family impact scale (FIS). The CIS section had 4 components: disease symptoms (1 question), child performance (4 questions), psychological (2 questions), child's self-confidence and social interactions (2 questions). The FIS section also included areas of parents' concerns (2 questions) and family function (2 questions). In general, the total raw scores of this index ranged from 0-52, which was 0-36 in the CIS section and 0-16 in the FIS section. The higher the final number of the ECOHIS index the more oral health problems and the more inappropriate OHRQOL. Statistical analysis was performed using SPSS V.25 software and the Mann-Whitney test.

    Results

    A total of 56 people participated in this study, of which 24 (42.9%) were girls. The average age of the participants was 4.64 years. Based on the findings of this study, the average dmft index in CHD group children was 6.42 ± 3.27, and in healthy children, this number was 5.92±2.9. The observed differences between the two groups were not statistically significant (P=0.492). The mean score of the CIS section of the questionnaire was 2.57±3.96 in CHD children and 4.64±5.15 in healthy children (P=0.082). In addition, the mean score of the FIS section was 2.5±3.06 in CHD children and 4.4±4.4 in healthy children, which was statistically significant in this study (P=0.026).

    Conclusion

    In this study, the difference in the dmft index between CHD and healthy children was not statistically significant, but this index was higher in the CHD group. CHD children showed better quality of life related to oral health than healthy children. The quality of life in CHD children can be better than that of healthy children and the higher dmft index in CHD children may be due to the higher number of f and m compared to healthy children, and for this reason, a child with congenital heart disease may experience less dental pain than a healthy child.

    Keywords: DMFT, quality of life, congenital heart disease, ECOHIS, children
  • Maryan Talebi Jouybari, Leila Taghiyar* Pages 160-178
    Background and purpose

    Degenerative joint disease, especially osteoarthritis (OA), is a global disease characterized by the destruction of articular cartilage, and subchondral bone. It is estimated that about 250 million people currently suffer from cartilage defects. So far, no definite and standard treatment method for OA has been reported. Recently, cell-based therapeutic techniques have been considered one of the best therapeutic strategies for the long-term treatment of articular cartilage diseases. However, many challenges include the large scale of cells required, thus the cell-free approaches are novel tools for cartilage defect treatment. For instance, extracellular vesicles (EVs) secreted by various cells such as MSCs are in charge of the therapeutic effects of stem cells. Therefore, recently EVs have advanced as powerful cell-free transfer tools, due to their high physicochemical strength and biocompatibility.

    Materials and methods

    This study is a review study that summarizes the preclinical and clinical studies that used EV-derived from different cell sources and investigates their effectiveness in treating cartilaginous tissue lesions. Current studies used small or large animal models with experimental critical size defects in knee articular cartilage to examine the effectiveness of EVs derived from MSCs. The EVs were isolated from cell sources such as adipose-derived MSCs, Bone marrow-derived MSCs, or transgenic cells. In addition, EV isolation techniques as a main challenge in studies using EVs to treat OA, specifically described in the current study. We also showed EVs isolated from each cell have unique features such as anti-inflammatory, differentiation, and therapeutic properties. We explain recent studies that use EVs as a drug carrier such as small molecules, and microRNA bioactive factors. In addition, the isolation techniques of EVs and their characterization are other challenges that we explain.

    Results

    Recent studies have shown that EVs isolated from different sources inhibit the progression of OA. Also, the results of some studies indicate the ability of EVs to repair injured cartilage. Many studies showed that in critical size defects of cartilage, the use of EVs needs scaffolds. Several studies have investigated the challenges of EV release and the required EV dose based on the size of the lesion. EVs are rapidly emerging as novel therapeutic approaches for treating cartilage lesions and OA. Despite many advances in cell therapy and promising results reported in numerous disease models, the use of cells especially genetically modified cells has limitations in regenerative medicine. It is worth noting that the use of EVs derived from stem cells or transgenic cells has no harm to the human body. As a result, therapeutic EVs have been introduced as a new therapeutic approach that does not have the same potential risks as cells.

    Conclusion

    Despite the positive results of EV in the treatment of cartilaginous lesions, it appears that the EV therapeutic barrier requires further testing in larger animal models before clinical trials. For instance, the regeneration of critical-size lesions requires the use of EVs incorporated by suitable scaffolds under dynamic conditions. Therefore, the fundamental questions to be considered are: How to use EVs as a nanoparticle instead of stem cells in combination with tissue engineering methods? What are the biological properties of EVs? What doses of EVs have the mechanistic potential for the treatment of different sizes of cartilage lesions and how EVs are stable in lesions? What is the role of EVs in the homeostasis and pathogenesis of junctions?

    Keywords: Osteoarthritis, Extracellular Vesicles (EVs), Mesenchymal Stem Cells (MSCs), Regeneration