فهرست مطالب

مجله علمی پزشکی جندی شاپور
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 145، مهر و آبان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نقش تمرینات تناوبی شدت بالا در ایجاد چاقی متابولیکی سالم با کاهش سطوح سرمی آسپروسین، لپتین و انسولین در زنان چاق غیرفعال
    مریم صالحی، فهیمه اسفرجانی*، ستار گرگانی فیروزجایی صفحه 2
    روش بررسی

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر 24 زن چاق کم تحرک به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به 2 گروه 12 نفره تمرین و کنترل تقسیم شدند. مداخله ورزشی به مدت 10 هفته، 3 جلسه در هفته تمرینات تناوبی شدت بالا بود؛ در طول دوره تحقیق گروه کنترل مداخله ورزشی دریافت نکردند. 24 ساعت قبل از شروع مداخله و 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین خونگیری به صورت ناشتا انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های تی وابسته و تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پس از دور مداخلات کاهش معنی داری در آسپروسین (003/0 =P؛ 390/0 =F؛ 352/0 =η2)، لپتین (001/0 >P؛ 229/19 =F؛ 478/0 =η2) و انسولین (001/0 >P؛ 828/44 =F؛ 681/0 =η2) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. ولی تفاوت معنی داری در شاخص توده بدن و گلوکز خون ناشتا مشاهده نشد (05/0 <P).

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تمرینات تناوبی شدت بالا بدون تغییر وزن اثرات مثبتی بر سایتوکین های مرتبط با هومیوستاز انرژی و هیپرانسولینمی در زنان چاق داشت.

    کلیدواژگان: چاقی، تمرین ورزشی، اسپروسین، لپتین، انسولین
  • بررسی ارتباط درک از بیماری و میزان افسردگی در بیماران مبتلا به بیماری کرونری قلب تحت مداخله کرونری جلدی
    عبدالحسین امامی سیگارودی*، فاطمه مودب، ارسلان سالاری، لیلا روحی بلسی، فاطمه زائرثابت، یاسمن برقعی، سلمان نیک فرجام، فردین میربلوک صفحه 3
    زمینه و هدف

    افسردگی در بیماری های قلبی-عروقی خطر نسبی بالایی را برای مرگ و میر قلبی ایجاد می کند. درک از بیماری بر روش مقابله بیماران با مشکلات و پیامدهای ناشی از بیماری آنها تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه تعیین همراهی درک از بیماری با افسردگی در بیماران مبتلا به بیماری کرونری قلب تحت مداخله کرونری جلدی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی 342 بیمار مبتلا به بیماری کرونری قلب تحت مداخله کرونری جلدی در سال 96-1395 انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس و با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر 3 بخش: اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه درک از بیماری و پرسشنامه افسردگی بک انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS.V-21 ،P≤0.05 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره افسردگی بیماران 35/11±10 از 63 بود. میانگین نمره درک از بیماری در بیماران 55/4±92/17 از 32 به دست آمد. همچنین در بررسی ارتباط بین افسردگی و درک از بیماری، ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد (P=0.001). وضعیت اشتغال، وضعیت عملکردی و ادراک بیماری از پیش بینی کننده های افسردگی شناخته شدند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد درک از بیماری به عنوان یک متغیر شناختی ، تاثیر به سزایی بر پیامدهای روانشناختی مانند افسردگی دارد. تاکید بر جنبه های مثبت بهزیستی روانشناختی که موجب افزایش ادراک علایم بیماری در این بیماران می شود نیز از نکات پر اهمیت است.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری، افسردگی، بیماری کرونری قلب، مداخله کرونری جلدی
  • ارزیابی دانش دانشجویان نسبت به سندرم متابولیک و اجزای ان
    رضوان چهارلنگ*، مجید کاراندیش، زهرا اسدی، ثریا مرادی صفحه 4
    زمینه و هدف

    علی رغم شیوع فزاینده سندرم متابولیک میان جوانان، اطلاعات کمی در مورد آگاهی دانشجویان در مورد این بیماری وجود دارد. هدف این مطالعه ارزیابی دانش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اهواز در مورد سندرم متابولیک بود.

    روش ها

    یک پرسشنامه معتبر توسط 245 دانشجوی دانشگاه تکمیل شد. سوالات به 4 بخش تقسیم شدند: دیابت، چاقی، فشار خون بالا و کلسترول بالای سرم. پاسخ صحیح 1امتیاز و پاسخ نادرست صفر امتیاز دریافت کردند. پاسخ ها به صورت درصد نمره گذاری شد. تمام داده ها با نرم افزار SPSS آنالیز شدند و p<0.05 برای تعیین تفاوت آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره دانشجویان نسبت به دیابت 23/10±26/83، نسبت به چاقی 45/10±72/89، نسبت به فشار خون 47/12±51/92، نسبت به کلسترول 33/20±66/86 و نمره کل 27/8±04/88 بود. از نظر میانگین نمره کل و بخش های پرسشنامه، اختلاف معناداری بین دو جنسیت وجود نداشت. در نمره کل به تفکیک مقطع تحصیلی اختلاف آماری معناداری مشاهده شد (p<0.01) و مقطع ارشد بیشترین دانش را داشتند اما در نمره دانش نسبت به چاقی و کلسترول تفاوت معناداری وجود نداشت. میانگین نمره دانش نسبت به بخش های پرسشنامه و نمره کل به تفکیک دانشکده ، دارای اختلاف معنادار بود. بیشترین و کم ترین دانش کل به ترتیب مربوط به دانشکده بهداشت و داروسازی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نمره 81 تا 100 درصد، دانش خوب در نظر گرفته می شود، نتایج نشان می دهد که دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اهواز به طور کلی دانش خوبی نسبت به سندرم متابولیک دارند.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، عوامل خطر قلبی عروقی، چاقی، دانشجویان
  • کیفیت خواب بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد در دو گروه دیابتی و غیر دیابتی
    ارسلان سالاری، بهاره غلامی چابکی، یاسمن برقعی، زهرا احمدنیا* صفحه 5
    زمینه و هدف

    کیفیت خواب ضعیف در میان بیماران مبتلا به دیابت شایع است. اثرات مخربی بر سلامت جسمی و روانی و همچنین کیفیت زندگی دارد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خواب بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد در دو گروه دیابتی و غیر دیابتی صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1402 انجام یافته است. 282 نفر از بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه اطلاعات دموگرافیکی که مواردی نظیر سن، جنس، میزان تحصیلات،وضعیت تاهل،وجود بیماریهای زمینه ای و پرسشنامه دیگر پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 26 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی تحلیل شد. سطح معنی داری آزمون ها در این مطالعه با 05/0>P مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن در بیماران گروه دیابتی 02/10±19/58 بود. نوع انفارکتوس میوکارد (3/0=p)و سطح تحصیلات (2/0=p)، دو گروه تفاوت معناداری نداشت. نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که کیفیت ذهنی خواب، تاخیر در به خواب رفتن، اختلالات عملکردی روزانه و نمره کلی خواب در دو گروه دیابتی و غیر دیابتی اختلاف آماری معناداری داشتند (05/0> (p-value.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که که کیفیت ذهنی خواب، تاخیر در به خواب رفتن، اختلالات عملکردی روزانه و نمره کلی خواب بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد در دو گروه دیابتی و غیر دیابتی متفاوت بود. از این رو لزوم ایجاد راهکارهای مناسب جهت بهبود درمان این بیماران و آموزش های تاثیرگذار بر ارتقای کیفیت خواب آنها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، انفارکتوس میوکارد، دیابت ملیتوس
  • القاء تخمک گذاری در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مقاوم به درمان:مقایسه اثر متفورمین و اینوفولیک
    راضیه قنبرزاده*، فریده مرمزی، روشن نیکبخت صفحه 6
    زمینه و هدف

    داروهایی که سطح انسولین را کاهش می دهند، همراه با افزایش حساسیت به انسولین، امیدواری زیادی در جهت درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک ایجاد کرده اند. هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی متفورمین و اینوفولیک در القاء تخمک گذاری در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مقاوم به درمان است .

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی بدون کورسازی بر روی 40 بیمار مراجعه کننده به کلینیک نازایی مبتلا به PCOS انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه متفورمین (دریافت 1 قرص 500 میلی گرمی دو بار در روز) و اینوفولیک (دریافت 1 عدد sachet دو بار در روز ، نیم ساعت قبل از صبحانه و نیم ساعت قبل از شام) تقسیم شدند. درمان به مدت 3 ماه ادامه داشت. در طول دوره درمان ، هر دو گروه تحت تحریک تخمک گذاری (دریافت 5 روز از تجویز خوراکی (قرص کلومیفن سیترات روزانه 100 میلی گرم یا قرص لتروزول 5 میلی گرم در روز)) و همچنین گنادوتروپین تزریقی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان وجود حداقل یک فولیکول بالغ در هر دو گروه کاملا مشابه بود ،همچنین تعداد فولیکول های بالغ در هر دو گروه از الگوی نسبتا مشابهی برخوردار بودند (26/0 = P). میزان بارداری در گروه دریافت کننده ی اینوفولیک و متفورمین به ترتیب برابر با 25% و 15% بود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه ی حاضر در ادامه ی مطالعات گذشته نشان داد که اثر بخشی اینوزیتول از نظر بهبود عملکرد تخمدان و همچنین بروز بارداری در بیماران PCOS مشابه متفورمین است.

    کلیدواژگان: تخمدان پلی کیستیک، نازایی، متفورمین، اینوفولیک
  • حمید نعمتی، مهرنوش عمادی، مهدی صالحیان، اسلام شرفاء، خسرو کشاورز* صفحات 401-411
    زمینه و هدف با توجه به تاثیرات درخور توجه MRI و سیتیاسکن در تشخیص بیماریها، تجویزهای غیرضروری آن میتواند بارمالی زیادی را بر بیماران و سیستمهای بهداشتی تحمیل کند. این مطالعه با هدف بررسی استفاده ی غیرمنطقی از خدمات تصویربرداری برای ارزیابی کودکان مبتلا به سردرد در بیمارستان نمازی شیراز در سال 1399 انجام شد.روش بررسی در این مطالعه ی گذشته نگر، جامعه ی پژوهشی تمام کودکان مراجعه کننده با شکایت اصلی سردرد به بیمارستاننمازی در سال 1399 بودند. ازآنجاکه نمونه ی تحقیق با جامعه ی تحقیق برابر بود، هیچگونه نمونه گیری انجام نشد و همه ی بیماراناز طریق سرشماری بررسی شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS.19 انجام شد.یافته ها از 54 MRI انجامشده، 4 / 7 درصد منطقی و 5 / 92 درصد غیرمنطقی بوده است. همچنین، از 81 سیتیاسکن انجام شده،6 / 8 درصد منطقی و 3 / 91 درصد غیرمنطقی بوده است. وضعیت اندیکاسیون و بیمه با مناسبت تجویز MRI و سیتیاسکن رابطه ی معنیداری داشت 05 / 0-value<p . مجموع بار مالی ناشی از MRI و سیتیاسکن نامناسب مغز 158 ، 298،588 ریال در سال 1399 بوده است.نتیجه گیری بیش از 90 درصد از MRI ها و سیتیاسکنهای تجویزشده غیرمنطقی بوده است و این مسیله میتواند باعث ایجادهزینه های غیرضروری شود؛ بنابراین، توصیه میشود از دستورالعملهای بالینی موثر برای تجویز استفاده شود.
    کلیدواژگان: تصویربرداری، MRI مغز، سیتیاسکن مغز، سردرد
  • پرنیان علوی نژاد، محمدامین کاوسی، مینا بیت سیاح* صفحات 412-424

    زمینه و هدف:

     دانستن محل فورامن منتال هنگام کاربردهای معمول دندانپزشکی مانند بی حسی موضعی،جراحی پری اپیکال و اندودنتیک،کشیدن دندان نهفته و خروج کیست و تومور اهمیت دارد. با توجه به محدودیت های موجود در اطلاعات در دسترس پیرامون این ساختارآناتومیک، هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط میان ریشه دندان های پرمولر مندیبل و فورامن منتال بود.

    روش بررسی:

     در این مطالعه گذشته نگر، تصاویر CBCT 94 بیمار  47 مرد و 47 زن که در سال تحصیلی 1399 - 1400 به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی جندی شاپور اهواز مراجعه کرده اند، ثبت وارزیابی شد. در نهایت داده ها جهت بررسی تفاوت فاصله انتهای ریشه دندان های پرمولر مندیبل تا فورامن منتال در جنس زن و مرد، به کمک نرم افزار SPSS ویرایش 24 و آزمون t-test آنالیز شدند.

    یافته ها :

    از نظر آماری اختلاف معنی داری برای هیچ کدام از ریشه ی دندان های پرمولر دوم راست مندیبل، پرمولر اول و پرمولر دوم چپمندیبل در رابطه با فاصله انتهای ریشه تا فورامن منتال در زنان و مردان وجود نداشت. اما این فاصله در ریشه پرمولر اول راست مندیبل درمردان به طور معناداری بیشتر از زنان بود  (008 / 0=P).

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد که به جز ریشه دندان پرمولر اول راست مندیبل تفاوت معناداری در فاصله بین اپکس پرمولرهایمندیبل تا فورامن منتال بین زنان و مردان وجود ندارد.

    کلیدواژگان: فورامن منتال، دندان های پرمولر مندیبل، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی
  • مرتضی هاشمی زاده، منصور ذبیح زاده*، حجت الله شهبازیان، جعفر فتاحی اصل، مرضیه رشادتیان صفحات 425-437
    مقدمه

    زمینه و هدف میدانهای مغناطیسی میتوانند در پرتودرمانی، برای کاهش آلودگی الکترونی و بهبود دقت تحویل دز به کار روند. همچنین،سیستمهای MRIgRT با استفاده از میدانهای مغناطیسی، موقعیت تومور را در طول درمان ردیابی میکنند و دز ناشی از پرتوهای الکترونیرا به طور دقیق بهسمت تومور هدایت میکنند که به بهبود نتایج درمان و کاهش عوارض جانبی منجر میشود.روش بررسی از کد مونت کارلو 6.1MCNP برای شبیه سازی C/D 2100LINAC Varian در دو حالت فوتونی و الکترونی استفاده شد.منحنیهای درصد دز عمقی، پروفایلهای دز و شار الکترونهای آلوده کننده و فوتون محاسبه شد. نیم سایه ی پروفایل دز و اختلاف دز برایحالتهای مختلف محاسبه شدند. همچنین، در بخش دوم مطالعه، میدان مغناطیسی طولی ثابت 5 / 1 تسلا به فانتوم آب اعمال شد که باجهت پرتو تابش مطابقت دارد.یافته ها منحرف کنندهی مغناطیسی  (MD) باعث کاهش 3 / 8 درصد از دز سطح و 5 / 6 درصد از نیم سایه ی دز پروفایل در سطح فانتوم آبشد. منحرفکنندهی مغناطیسی تمام الکترونهای آلودهی موجود در سر دستگاه را در میدان تابشی حذف میکند، بدون اینکه هیچ تاثیریبر تعداد فوتونها بگذارد. اعمال میدان مغناطیسی طولی 5 / 1 تسلا باعث افزایش 4 درصدی دز در ناحیهی عمق دز حداکثر و کاهش20 درصدی نیمسایه و 57 درصدی دز خارج از محور در عمق دز بیشینه شد.نتیجه گیری منحرفکنندهی مغناطیسی باعث کاهش دز سطحی، دز خارج از محور و نیم سایه ی پروفایلهای دز سطحی میشود. میدانمغناطیسی طولی باعث کاهش نیمسایه و دز خارج از محور در پرتوهای الکترونی شد.میدان های مغناطیسی می توانند در پرتو درمانی برای کاهش آلودگی الکترونی و بهبود دقت تحویل دز استفاده شوند همچنین سیستم های MRIgRT با استفاده از میدان های مغناطیسی، موقعیت تومور را در طول درمان ردیابی می کنند و دز ناشی از پرتوهای الکترونی را به طور دقیق به سمت تومور هدایت می کنند که منجر به بهبود نتایج درمان و کاهش عوارض جانبی می شود.

    مواد و روش ها

    از کد مونت کارلو MCNP 6.1 برای شبیه سازی LINAC Varian 2100 C/D در دو حالت فوتونی و الکترونی استفاده شد. منحنی های درصد دز عمقی، پروفایل های دوز و شار الکترون های آلوده کننده و فوتون محاسبه شد. نیم سایه پروفایل دوز و اختلاف دوز برای حالت های مختلف محاسبه شدند. همچنین در بخش دوم مطالعه، میدان مغناطیسی طولی ثابت 5/1 تسلا به فانتوم آب اعمال شد که با جهت پرتو تابش مطابقت دارد.

    یافته ها

    مغناطیسی (MD) باعث کاهش 3/8% دوز سطح و 5/6 % نیم سایه دوز پروفایل در سطح فانتوم آب شد. منحرف کننده مغناطیسی کلیه الکترون های آلوده سر دستگاه را در میدان تابشی حذف می کند بدون اینکه هیچ تاثیری بر روی تعداد فوتون ها بگذارد. اعمال میدان مغناطیسی طولی 5/1 تسلا باعث افزایش 4٪ دوز در ناحیه عمق دوز حداکثر و کاهش 20٪ نیم سایه و 57٪ دوز خارج از محور در عمق دوز بیشینه شد.

    نتیجه گیری

    منحرف کننده مغناطیسی باعث کاهش دز سطحی، دز خارج از محور و نیم سایه پروفایل های دز سطحی می شود. میدان مغناطیسی طولی باعث کاهش نیم سایه و دوز خارج از محور در پرتوهای الکترونی شد.

    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی، رادیوتراپی، MR-LINAC، توزیع دوز
  • بیتا بردبارآذری* صفحات 438-449

    زمینه و هدف:

     تمرین ورزشی و مکمل ال-آرژنین به عنوان راهکارهای موثر برای درمان فشار خون بالا شناخته شده است. هدف پژوهشحاضر تعیین تاثیر تمرینات هوازی و مصرف ال-آرژنین بر سطوح بازدارنده بافتی متالوپروتییناز- 1 (TIMP-1) و اندوتلین- 1 (ET-1) در زنانیایسه مبتلا به فشار خون بالا بود.

    روش بررسی :

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر 40 زن یایسه مبتلا به فشار خون بالا در چهار گروه مساوی شامل تمرین، تمرین+ال-آرژنین،ال-آرژنین و گروه دارونما قرار گرفتند. مداخلات تمرین هوازی  60 تا 75 درصد حداکثر ضربان قلب (و مکمل ال آرژنین) 6 گرم در روز به مدت 12 هفته تکمیل شد. پس از گذشت 48 ساعت از آخرین جلسه مداخله، نمونه خون مشابه پیش آزمون برای اندازه گیری سطوح TIMP-1 و ET-1 با روش الایزا جمع آوری شد.

    یافته ها:

     سطوح پلاسمایی 1-ET در گروه های تمرین و تمرین + ال-آرژنین نسبت به گروه دارونما و ال-آرژنین به طور معنی داری کاه شیافت. همچنین، TIMP-1 پلاسما در گروه تمرین و تمرین + ال آرژنین نسبت به گروه دارونما افزایش معنیداری داشت. با وجود تاثیربیشتر تمرین همراه با مکمل ال-آرژنین، هیچ اثر هم افزایی بر سطوح TIMP-1 و ET-1 مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج تحقیق حاضر بهبود فشار خون در سازگاری به تمرینات هوازی در ارتباط با کاهش 1-ET و افزایش 1-TIMP می باشد و مکمل ال-آرژنین چه به تنهایی و چه در ترکیب با تمرینات هوازی اثر معنی داری بر تغییرات TIMP-1 و ET-1 ندارد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، فشار خون بالا، اندوتلین- 1، بازدارنده بافتی متالوپروتئیناز- 1، ال-آرژنین
  • آسیه عارف*، سارا موسوی لاریجانی، علی احسان پور، شکوه شایان پور صفحات 450-457

    زمینه و هدف:

     تالاسمی شایع ترین بیماری ژنتیکی مرتبط با تزریق مکرر خون و اضافه بار آهن بدن است. شلاتورهای آهن میتوانند اثراتنامطلوب اضافه بار آهن را از طریق مکانیسم های مختلف کاهش دهند. با این حال، اخیرا نگرانیهایی در مورد تاثیر منفی آنها بر عملکردکلیه مطرح شده است. از این رو، مطالعه حاضر به بررسی تاثیر شلاتهای مختلف آهن بر عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژورپرداخته است.

    روش بررسی:

     در این مطالعه توصیفی-مقطعی، بیماران تالاسمی) 5 تا 25 سال مراجعه کننده به مرکز تالاسمی اهواز با تزریق خون ودرمان منظم با شلاتورهای آهن به 3 گروه دفریپرون mg/kg/d80 - 60 ، دفراسیروکس 35 - 15 mg/kg/d ودفروکسامین mg/kg/d 48 -11 (تقسیم شدند. نمونه های ادرار برای تعیین میزان فیلتراسیون گلومرولی) GFR (و فاکتورهای بیوشیمیایی جمع آوری شد.

    یافته ها :

    تفاوت قابل توجهی بین گروه های مورد مطالعه از نظر GFR ، آلبومین ادرار، کراتینین سرم، سیستاتین C سرم، فسفر سرم و ادرارو سدیم ادرار وجود نداشت (05 / 0>p) اما سدیم سرم و β2 میکروگلوبولین ادرار  β2M  در بین گروه ها تفاوت معنیداری داشتند (05 / 0 > p) .سدیم سرم در گروه دفریپرون به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود  (004 / 0 = P). ادرار β2M در گروه دفروکسامین (P=0.041) ودفراسیروکس (P=0.013 ) به طور قابل توجهی بالاتر از گروه کنترل بود. علاوه بر این، سدیم سرم در گروه های دفریپرو (P=0.001) ودفراسیروکس (P=0.021) به طور معنی داری بیشتر از گروه دفروکسامین بود.

    نتیجه گیری :

    میکروگلوبولین بتا- 2 ادرار در بیماران دریافت کننده دفروکسامین و دفراسیروکس نسبت به گروه کنترل افزایش یافت کهممکن است نشاندهنده آسیب اولیه کلیه باشد.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، شلاتور آهن، سیستاتین C، بتا میکروگلوبولین
  • میلاد پزشکی*، جمشید انصاری، اعظم احمدی صفحات 458-468
    زمینه و هدف

    سرطان ریه عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان است. گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی (EGFR) نقش مهمی در تکثیر سلولی و سیگنال دهی دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین چند شکلی rs712829 ژن EGFR و خطر ابتلا به سرطان ریه در جمعیت ایرانی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد-شاهدی، ارتباط پلی مورفیسم rs712829 ژن EGFR با خطر ابتلا به سرطان ریه در 100 بیمار مبتلا به سرطان ریه و 100 فرد سالم که از نظر سن و جنسیت مچ شده بودند، با استفاده از تکنیک PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    ارتباط معنی داری میان ژنوتیپ GG (P= 0.039, OR= 5.500, CI=95% ; 1.710- 11.921) و همچنین آلل G (P= 0.001, OR= 2.967, CI=95% ; 1.557- 5.691) پلی مورفیسم rs712829 ژن EGFR با خطر ابتلا به سرطان ریه مشاهده گردید. این درحالی بود که ژنوتیپ TT و آلل T این پلی مورفیسم یک نقش محافظتی در برابر خطر ابتلا به سرطان ریه از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل، چند شکلی rs712829 ژن EGFR با خطر ابتلا به سرطان ریه مرتبط می باشد. برای تایید یافته های حاضر، مطالعات بیشتری در سایر جمعیت های ایرانی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: مارکر پیشگویی، سرطان ریه، چندشکلی تک نوکلئوتیدی rs712829، ژن EGFR
  • سید حسن نجات*، عفت عباسی منتظری، غلامحسین ابراهیمی پور، محمد سواری صفحات 469-482

    زمینه و هدف:

     در چند دهه اخیر، ظهور سویه های اشریشیاکلی تولید کننده آنزیمهای بتالاکتاماز وسیع الطیف ESBLs افزایش یافته و هماکنون به عنوان یک مشکل عمده در بیماران بستری مطرح میباشند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع ژن blaCTX-M و blaTEM دراشریشیاکلی با مقاومت چندگانه دارویی بود.

    روش بررسی:

     در این مطالعه ازمهرماه 1400 تا اردیبهشت 1401 با مراجعه به آزمایشگاه میکروب شناسی بیمارستانهای گلستان، امام خمینی اهواز و شهید بقایی شماره 2 اهواز نسبت به جمع آوری جدایه های مشکوک به اشریشیاکلی جداشده از نمونه های کشت ادراربیماران مبتلا به عفونت ادراری، اقدام گردید. همه ی نمونه های اشریشیاکلی، با روش های مرسوم بیوشیمایی و مولکولی تعیین هویت شدند. حساسیت آنتی بیوتیکی جدایه ها به روش دیسک دیفیوژن تعیین گردید. سپس به منظور تایید نهایی، حضور ژنهای blaCTX-M وblaTE از روش PCR استفاده گردید.

    یافته ها :

    از 160 جدایه باکتری تعداد 138 جدایه  3 / 86 % (مقاومت چند دارویی) MDR  را نشان دادند. بیشترین درصد مقاومت نسبت به آموکسی سیلین-کلاونیک اسید) 1 / 84 % و کمترین مقاومت به آنتیبیوتیک مروپنم  8 / 5 % گزارش شد. با استفاده از روش دیسک ترکیبی مشخص شدکه 96 ایزوله 6 / 69 % ESBLs مثبت بودند. در میان 96 ایزوله ESBLs مثبت به ترتیب، 85 ایزوله 5 / 88 %و 38 ایزوله (6 / 39) %حامل ژن های blaCTX-M و blaTEM بودند.

    نتیجه گیری :

    با توجه به شیوع قابل توجه سویه های اشریشیاکلی مقاوم به چند دارو و حامل ژنهای ESBLs بتالاکتاماز در بیمارستان نیاز بهاقدامات نظارتی کارآمد برای جلوگیری از گسترش بیشتر مقاومت دارویی در این جدایه ها میباشد.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، UTI، مقاومت چندگانه دارویی، blaCTX-M، blaTEM
|
  • The role of high-intensity interval training in developing healthy metabolic obesity by reducing the serum levels of asprosin, leptin and insulin in inactive obese women
    Maryam Salehi, Fahimeh Esfarjani *, Sattar Gorgani Firoozjaei Page 2
    Background and Objectives

    Metabolic disorders caused by obesity are related to metabolic syndrome. The purpose of this research is to determine the effect of high intensity interval training on body mass index and serum levels of leptin, asprosin, insulin and fasting glucose in inactive obese women.

    Subjects and Method

    In this semi-experimental research, 24 sedentary obese women were purposefully selected and randomly divided into 2 groups of 12 people, exercise and control. Exercise intervention for 10 weeks, 3 sessions per week of high intensity interval training; during the research period, the control group did not receive exercise intervention. 24 hours before the start of the intervention and 72 hours after the last training session, blood sampling was done on fasting. For statistical analysis, paired sample t-tests and covariance analysis were used.

    Findings

    The results showed that after the intervention round, there was a significant decrease were observed in asprosin (η2 = 0.352; F = 0.390; P = 0.003), leptin (η2 = 0.478; F = 19.229; P < 0.001) and insulin (η2 = 0.681; F = 44.828; P < 0.001) in the training group compared to control group. But no significant difference was observed in body mass index and fasting blood glucose (P> 0.05).

    Conclusion

    Overall, the results of this research showed that high-intensity interval training without weight change had positive effects on cytokines related to energy homeostasis and hyperinsulinemia in obese women.

    Keywords: Obesity, Exercise training, Asprosin, leptin, insulin
  • Investigating the relationship between illness perception and the level of depression in patients with coronary heart disease undergoing percutaneous coronary intervention
    Abdolhossien Emami Sigaroudi *, Fatemeh Moaddab, Arsalan Salari, Leila Rouhi Balasi, Fatemeh Zaersabet, Yasaman Borghei, Salman Nikfarjam, Fardin Mirbolouk Page 3
    Background

    Depression in cardiovascular diseases produces a relative risk between 1.5-2.5 for cardiac mortality. The illness perception influences on coping methods of patients with problems and outcomes of their disease. The aim of this study was to determine the contribution of illness perception with depression in patients with coronary heart disease undergoing percutaneous coronary intervention.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 342 patients with coronary heart disease undergoing percutaneous coronary intervention 2016-17. Convenience sampling was done using a valid 3 part questionnaire including demographic information, illness perception questionnaire and Beck depression inventory. Data were analyzed by descriptive statistics and analytical statistics in SPSS-V.21.

    Results

    The mean score of patients’ depression was 10±11.35 of 63 score. Illness perception mean score of the patients was obtained 17.92±4.55 of 32 score. Also, in the study of the correlation between depression and illness perception, a significant statistical relationship was observed (P=0.001). Employment status, functional status, and illness perception as depression predicator.

    Conclusion

    It seems that illness perception as a cognitive variable has a significant effect on psychological consequences such as depression. The emphasis on the positive aspects of psychological well-being increases perception of the disease in these patients, which is important.Keywords: Illness perception, Depression, Coronary heart disease, Percutaneous coronary intervention

    Keywords: Illness perception, depression, Coronary heart disease, Percutaneous Coronary Intervention
  • Assessment of students' knowledge about metabolic syndrome and its components
    Rezvan Chaharlang *, Majid Karandish, Zahra Asadi, Soraya Moradi Page 4
    Background and objective

    Despite the increasing prevalence of metabolic syndrome among youth, little is known about the knowledge of students about this disease. The aim of this study was to evaluate the knowledge of Ahvaz University of Medical Sciences students about metabolic syndrome.

    Methods

    A valid questionnaire was completed by 245 students of university. The questions were divided into 4 sections: diabetes, obesity, high blood pressure and high cholesterol. Correct answer received 1 score and incorrect answer received 0 score. The answers were presented as a percentage. All data were analyzed with SPSS software, and p<0.05 was considered for statistically significant.

    Findings

    The average score of students for diabetes was 83.26±10.23, for obesity 89.72±10.45, for blood pressure 92.51±12.47, for cholesterol 86.66±20.33 and total score was 88.04±8.27. There was no significant difference between the two genders about the average score of the total score and the sections of the questionnaire. A significant difference was in total score by educational level (p<0.01) and seniors had the most knowledge, but there was no significant difference in the knowledge score regarding obesity and cholesterol. There was significant difference between the average knowledge score in relation to the sections of questionnaire and total score by faculty. The most and the least total knowledge score were related to the Faculty of Health and Pharmacy, respectively.

    Conclusion

    Considering that a score of 81-100% is considered good knowledge, the results show that Ahvaz University of Medical Sciences students generally have good knowledge about metabolic syndrome.

    Keywords: metabolic syndrome&rdquo, cardiovascular risk factors&rdquo, obesity&rdquo, &ldquo, students&rdquo
  • Sleep quality of patients with myocardial infarction in two diabetic and non-diabetic groups
    Arsalan Salari, Bahare Gholami Chaboki, Yasaman Borghei, Zahra Ahmadnia * Page 5

    Background & objective:

     Poor sleep quality is common among patients with diabetes. It has destructive effects on physical and mental health as well as quality of life. This study was conducted with the aim of investigating the sleep quality of patients with myocardial infarction in two diabetic and non-diabetic groups.

    Subjects and Methods:

    This descriptive and analytical study was conducted in 1402. 282 patients with myocardial infarction were included in the study as available. The data collection tool was a demographic information and standard sleep quality questionnaire. The data was analyzed in SPSS version 26 using descriptive and analytical statistics. The significance level of the tests in this study was evaluated with P<0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of age in diabetic group patients was 58.19±10.02. The type of myocardial infarction (p=0.3) and the level of education (p=0.2) were not significantly different between the two groups. The results of the Mann-Whitney test showed that the subjective sleep quality, sleep latency, daytime dysfunction, and the overall sleep score in the two diabetic and non-diabetic groups had statistically significant differences (p-value <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the subjective sleep quality, sleep latency, daytime dysfunction and overall sleep score of patients with myocardial infarction were different in diabetic and non-diabetic groups. Therefore, it is recommended to create appropriate strategies to improve the treatment of these patients and effective training on improving their sleep quality

    Keywords: Sleep Quality, Myocardial Infarction, Diabetes Mellitus
  • Ovulation induction in patients with resistant polycystic ovarian syndrome: Comparative study of the efficacy of metformin and inofolic
    Raziyeh Ghanbar Zadeh *, Farideh Maramazi, Roshan Nikbakht Page 6
    Background and purpose

    Medicines that reduce insulin levels along with increasing insulin sensitivity have created great hope for the treatment of polycystic ovary syndrome. The aim of this study is to compare the effectiveness of metformin and inofolic in inducing ovulation in patients with resistant polycystic ovary syndrome.

    Methodology

    This randomized clinical trial study was conducted on 40 patients referred to the infertility clinic with PCOS. Patients were randomly divided into two groups: metformin (receive 1 tablet of 500 mg twice a day) and inofolic (receive 1 sachet twice a day, half an hour before breakfast and half an hour before dinner). The treatment continued for 3 months. During the treatment period, both groups underwent ovulation stimulation (received 5 days of oral administration (clomiphene citrate tablet 100 mg daily or letrozole tablet 5 mg daily)) as well as injectable gonadotropin.

    Results

    The presence of at least one mature follicle in both groups was completely similar, and the number of mature follicles in both groups had a relatively similar pattern (P = 0.26). The pregnancy rate in the group receiving inofolic and metformin was 25% and 15%, respectively.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the effectiveness of inositol in terms of improving ovarian function and the occurrence of pregnancy in PCOS patients is similar to metformin.

    Keywords: polycystic ovary, Infertility, Metformin, inofolic
  • Hamid Nemati, Mehrnoosh Emadi, Mehdi Salehian, Eslam Shorafa, Khosro Keshavarz * Pages 401-411

    Background and Objectives :

    Despite the significant role of brain magnetic resonance imaging (MRI) and computed tomography (CT) scans in diagnosing diseases, unnecessary prescriptions of these imaging techniques may lead to adverse consequences, imposing a heavy financial burden on patients and health systems. The present study aimed to assess the unnecessary use of imaging services for the evaluation of children suffering from headaches in Namazi Hospital in Shiraz in 2020.

    Subjects and Methods:

     The research population of this retrospective study included all children who were referred to Namazi Hospital with the chief complaint of headache in 2019. Since the research sample was equal to the research population, no sampling was performed, and all individuals were surveyed through the census method. The data were analyzed in SPSS software (version 19) using statistical methods.

    Results:

     Of the 54 brain MRIs performed, 7.4% were necessary, and 92.5% were unnecessary. Moreover, regarding 81 brain CT scans performed, 8.6% were necessary and 91.3% were not. The indication and insurance status had a significant positive relationship with the necessity of brain MRI and CT scan prescriptions (P<0.05). The total financial burden imposed by unnecessary brain MRIs and brain CT scans of the studied patients in Shiraz Namazi Hospital was 158,298,588 Iranian Rials in 2020.

    Conclusion :

    The results pointed out that over 90% of the brain MRIs and CT scans prescribed for children with headaches were unnecessary, which could impose unnecessary patient costs. Therefore, it seems essential to use effective clinical guidelines for the proper administration of brain MRI and CT scans.

    Keywords: Imaging, brain MRI, brain CT scan, Headache
  • Parnian Alavinejad, Mohammadamin Kavoosi, Mina Beitsayah * Pages 412-424

    Background and Objectives:

     Knowing the location of mental foramen during common dental procedures such as local anesthesia, periapical and endodontic surgeries, extraction of impacted teeth and enucleation of cysts and tumors is important. Due to the limitations of available information about this anatomical structure, the aim of this study was to evaluate the relationship between root of mandibular premolar teeth and mental foramen.

    Subjects and Methods :

    In this retrospective study, CBCT images of 94 patients (47 men and 47 women) who referred to the radiologic department of Ahvaz Jundishapur Dental School in 2020-2021 were recorded and evaluated. Finally, the data were analyzed to evaluate the difference in distance between mandibular premolar teeth root apex and the mental foramen in men and women, using SPSS software version 24 and t- test.

    Results:

     There was no statistically significant difference for any of the roots of the second right mandibular premolar, first and second left mandibular premolars regarding the distance between the root apex and the mental foramen in men and women. But this distance in the root of the first right mandibular premolar was significantly greater in men than women (p = 0.008).

    Conclusion:

     This study showed that except for the root of the first right mandibular premolar, there is no significant difference in the distance between the apex of the mandibular premolars to the mental foramen between men and women.

    Keywords: Mental foramen, Mandibular Premolar, Cone-beam computed Tomography
  • Morteza Hashemizadeh, Mamsour Zabih Zadeh *, Hodjatollah Shahbazian, Jafar Fatahi Asl, Marzieh Reshadatian Pages 425-437
    Background and Objectives

    Magnetic fields can be used in radiation therapy to reduce electron contamination and improve dose delivery accuracy. MRIgRT systems use magnetic fields to track the position of the tumor during treatment and precisely deliver the dose from electron beams to the tumor, which will lead to improved treatment outcomes and reduced side effects.

    Subjects and Methods 

    The MCNP 6.1 Monte Carlo code was used to simulate the Varian 2100 C/D LINAC in both photon and electron modes. Percentage depth dose curves, dose profiles, and the fluence of contaminating electrons and photons were calculated. Dose profile penumbra and dose differences were calculated for different modes. In the second phase of the study, a constant 1.5 Tesla longitudinal magnetic field was applied to a water phantom that was aligned with the direction of the radiation beam.

    Results:

     The MD reduced the surface dose by 8.3% and the dose profile penumbra by 5.6% at the surface of the water phantom. The MD removes all contaminating electrons from the radiation field without affecting the number of photons. The application of a 1.5 Tesla longitudinal magnetic field increased the dose by 4% in the maximum dose depth region and reduced the penumbra by 20% and the off-axis dose by 57% at the same depth.

    Conclusion:

     The MD reduces surface dose, off-axis dose, and dose profile penumbra. The longitudinal magnetic field reduces penumbra and off-axis dose in electron beams.

    Keywords: dose distribution, Magnetic field, MR-LINAC, radiotherapy
  • Bita Bordbar Azari * Pages 438-449

    Background and Objectives :

    Exercise and L-arginine supplementation are known as effective strategies for treating hypertension. The aim of the present study was to determine the effect of aerobic exercise and L-arginine consumption on tissue inhibitor of metalloproteinase-1 (TIMP-1) and endothelin-1 (ET-1) levels in postmenopausal women with hypertension.

    Subjects and Methods :

    In this quasi-experimental research, 40 postmenopausal women with hypertension were divided into four equal groups including exercise, exercise + L-arginine, L-arginine, and placebo groups. Interventions of aerobic exercise (60-75% of maximum heart rate) and L-arginine supplementation (6 g/day) were completed for 12 weeks. Forty-eight hours after the last intervention session, blood samples similar to the pre-test were collected to measure TIMP-1 and ET-1 levels using ELISA method.

    Results:

     Plasma ET-1 levels in the training and training + L-arginine groups were significantly reduced compared to the placebo and L-arginine groups. In addition, plasma TIMP-1 increased significantly in the exercise group and exercise + L-arginine group compared to the placebo group. No synergistic effect was observed on TIMP-1 and ET-1 levels, despite the greater effect of exercise combined with L-arginine supplementation.

    Conclusion :

    According to the results of the present research, improved blood pressure in adaptation to aerobic exercises is associated with reduced ET-1 and increased TIMP-1. L-arginine supplement, either alone or in combination with aerobic exercise, has no significant effect on TIMP-1 and ET-1 changes.

    Keywords: Exercise training, Hypertension, tissue inhibitor of metalloproteinase-1, Endothelin-1, L-arginine
  • Asieh Aref *, Sara Musavi Larijani, Ali Ehsan Pour, Shokouh Shayanpour Pages 450-457
    Background and Objectives

    Thalassemia is the most common genetic disease associated with the body's recurrent blood transfusions and iron overload. Iron chelators can reduce the adverse effects of iron overload through various mechanisms. However, concerns have recently been raised about their negative impact on renal function. The current study, therefore, examined the effect of different iron chelators on renal function in patients with thalassemia major.

    Subjects and Methods:

     This cross-sectional descriptive study included primary thalassemia patients (5 - 25 years) referring to Ahwaz Thalassemia Center for regular blood transfusion and regular treatment with iron chelators. They were divided into 3 groups (deferiprone 60-80 mg/kg/d, deferasirox 15-35 mg/kg/d and deferoxamine 11-48 mg/kg/d). Blood and 24-hour urine samples were collected to determine glomerular filtration rate (GFR) and biochemical factors.

    Results:

     No significant difference was observed between the studied groups in terms of GFR, urine albumin, serum creatinine, serum cystatin C, serum and urine phosphorus, and urine sodium (p > 0.05), but serum sodium and urine β2microglobulin (β2M) were significantly different between the studied groups (p < 0.05). Serum sodium was significantly higher in the deferiprone group compared to the control (P=0.004). Urine β2M was significantly higher in the deferoxamine and deferasirox groups in comparison with the control group (P=0.041, P=0.013). Finally, serum sodium was significantly higher in the deferiprone and deferasirox groups than that in the deferoxamine group (P=0.001, P=0.021).

    Conclusion :

    Urine beta-2 microglobulin increased in patients receiving deferoxamine and deferasirox compared to the control group, which might indicate primary kidney damage.

    Keywords: Thalassemia Major, Iron chelator, Cystatin C, Beta-microglobulin
  • Milad Pezeshki *, Jamshid Ansari, Azam Ahmadi Pages 458-468
    Background and Objectives

    Lung cancer is the leading cause of cancer death globally. The epidermal growth factor receptor (EGFR) plays an important role in cell proliferation and signaling. In this study, we examined the association between EGFR (rs712829) gene polymorphism and lung cancer risk among the Iranian population.

    Subjects and Methods:

     A total of 100 patients with primary lung cancer and 100 matched healthy controls were recruited into this study. EGFR rs712829 single nucleotide polymorphism (SNP) were genotyped by PCR-RFLP techniques for this association with lung cancer risk.

    Results

    A significant association was observed between the GG genotype (P= 0.039, OR= 5.500, CI=95%; 1.710- 11.921) and also G (P= 0.001, OR= 2.967, CI=95%; 1.557- 5.691) allele of rs712829 SNP with lung cancer risk, this was while the TT genotype and T allele of this polymorphism showed a protective role against risk of lung cancer.

    Conclusion

    In conclusion, EGFR rs712829 was associated with a risk of lung cancer among Iranians. More studies in other Iranian populations are required to confirm the present findings.

    Keywords: predictive marker, Lung cancer, Single nucleotide polymorphism rs712829, EGFR Gene
  • Seyed Hassan Nejat *, Effat Abbasi Montazeri, Golamhossein Ebrahimipour, Mohammad Savari Pages 469-482
    Background and Objectives

    In the last few decades, Escherichia coli strains producing extended-spectrum beta-lactamases (ESBLs) have increased and are now considered a major problem in hospitalized patients. The aim of this study was to investigate the prevalence of blaCTX-M and blaTEM genes in Escherichia coli with multiple drug resistance.

    Subjects and Methods

    This study was conducted from October 2021 to May 2022. The research site included the microbiology laboratories of Golestan, Imam Khomeini, and Shahid Beqai hospitals where isolates suspected of Escherichia coli were isolated from urine culture samples of patients with urinary tract infection. All Escherichia coli samples were identified by conventional biochemical and molecular methods. The antibiotic sensitivity of the isolates was determined by disk diffusion method. Then, in order to finally confirm the presence of blaCTX-M and blaTE genes, PCR method was used.

    Results 

    Out of the 160 bacterial isolates examined, 138 (86.3%) showed multidrug resistance (MDR). The highest and lowest percentage of resistance was related to Amoxicillin-Clavonic acid (84.1%) and Meropenem (5.8%), respectively. Based on the combined disk method, 96 isolates (69.6%) were positive for Beta-lactamase enzymes (ESBLs). Among the 96 ESBL-positive isolates, 85 (88.5%) and 38 (39.6%) carried blaCTX-M and blaTEM genes, respectively.

    Conclusion:

     Given the significant prevalence of Escherichia coli strains that are resistant to multiple drugs and carrying ESBLs beta-lactamase genes in hospital, there is a need for effective surveillance measures to prevent the further spread of drug resistance in these isolates.

    Keywords: Escherichia coli, UTI, Multidrug Resistance, blaCTX-M, blaTEM