فهرست مطالب

زیست فناوری گیاهان زراعی - پیاپی 44 (زمستان 1402)

مجله زیست فناوری گیاهان زراعی
پیاپی 44 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود توحیدفر*، یوسف سعیدی هنر، ناصر فرخی صفحات 1-11
    گیاه پروانش (Catharanthus roseus) یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که حاوی دو ماده ی ضدتوموری وین بلاستین و وین کریستین است و شناسایی ژن های درگیر و الگوی بیانی و اثرات ضدتوموری آنها در بافت های مختلف این گیاه حایز اهمیت است. است. در همین راستا، با استفاده از داده های بیانی (RNA-seque) RNA sequencing بافت های مختلف به بررسی ژن های با بیان افتراقی (Differential Expression Gene) و اثرات ضدتوموری آنها بصورت این سیلکو پرداخته شد. نتایج نشان داد که تعداد کل ژن های با بیان افتراقی در اندام ها بین 120 تا 1238 متغیر بود. بیشترین تعداد DEG نسبت به ریشه مربوط به برگ و کمترین آن متعلق به گل بود. در ادامه، 13 ژن مشترک بین سه اندام مختلف و 22 ژن مشترک بین برگ در برابر گل و برگ در برابر ریشه مشاهده شد که از بین آنها، 6 ژن مشترک در هر سه بافت بودند. آنالیز مستندسازی نشان داد که این ژن ها در مسیر بیوسنتزی دو ترکیب مهم وین بلاستین و وین کریستین نقش دارند. بیشترین بیان این ژن ها مربوط به برگ و کمترین آن مربوط به ریشه بود. آنالیز شبکه ی پروتیین مشخص کرد که تعدادی از ژن ها که بیشترین برهم کنش را با سایر ژن ها نشان دادند مربوط به ژن های مسیر بیوسنتری ترکیبات ضد توموری بودند. آنالیز داکینگ و دینامیک مولکولی نشان داد که وین بلاستین و وین کریستین ضمن اینکه برهم کنش خوبی به عنوان بازدارنده با فسفوگلیکوپروتیین (پروتیین مقاومت دارویی در سلول های توموری) دارند، از پایداری خوبی هم در برهم کنش با فسفوگلایکوپروتیین برخورار هستند. بطورکلی، ژن های DAT، STR، TDC، G10H، D4H، T16H2، Tryptophandecar-boxylase و Strictosidine synthase که در مسیر بیوسنتزی وین بلاستین و وین کریستین بودند، نقش موثری در اندام های مختلف داشتند. نتایج بدست آمده بینش های جدیدی در مورد مکانیسم درمان با محصولات طبیعی می دهد که می توان جهت بهبود افراد مبتلا مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، Catharanthus roseus، بیان ژن، وین بلاستین، وین کریستین
  • سارا دژستان*، پریوش نظامی عنبران، مهدی بهنامیان صفحات 13-29
    ابرخانواده عامل رونویسی MYB در رشد و نمو گیاه، فعال سازی ژن های پاسخ دهنده به تنش و در مواردی بیوسنتز متابولیت های کلیدی نقشی اساس دارند. در دسترس بودن توالی های ژنومی سیب زمینی، آرابیدوپسیس، ذرت و جو این فرصت را فراهم کرد تا به ترتیب 121، 139، 190 و 144 ژن MYB غیرتکراری در ژنوم این گیاهان شناسایی شود. در بررسی خصوصیات تکاملی، دامنه های حفاظت شده ی MYB در دو گیاه تک لپه ای ذرت و جو از نظر همردیفی و ترتیب قرار گرفتن، شباهت چشمگیری با یکدیگر داشتند. این خصوصیت در رابطه با دو گیاه دولپه ای سیب زمینی و آرابیدوپسیس نیز صادق بود ولی تفاوت دامنه های حفاظت شده ی MYB در تک لپه ای ها و دولپه ای قابل توجه بود. اعضای 2R-MYB رایج ترین زیرگروه از خانواده ی MYB در گیاهان تک لپه ای و دولپه ای بودند و فقط یک عضو از زیرخانواده 4R-MYB در ذرت مشاهده شد. در هر چهار گیاه دلیل اصلی تمایز عملکردی ژن ها در این خانواده ی ژنی segmental duplication بود که منجر به گزینش تکاملی مثبت و منفی گردیده است. خانواده ی ژنی MYB روی تمامی کروموزوم های سیب زمینی، آرابیدوپسیس، ذرت و جو با پراکنش غیریکنواخت قرار گرفته اند. وجود عناصر تنظیمی همسو متنوع و متعدد پاسخ به تنش ها و هورمون ها در ناحیه ی راه انداز ژن های MYB و بررسی پروفایل های بیانی این خانواده ژنی در تنش های زیستی و غیرزیستی در آرابیدوپسیس دلالت بر تنوع کارکردی ژن های این ابرخانواده دارد. بررسی بیوانفورماتیکی ابرخانواده ژنی MYB در تک لپه ای ها و دولپه ای ها چارچوبی برای مطالعات مقایسه ای، تکاملی و عملکردی اعضای این ابرخانواده ی ژنی مهم فراهم می کند.
    کلیدواژگان: پروفایل بیان ژن، تک لپه ای، خانواده ژنی MYB، دو لپه ای و عوامل رونویسی
  • رضوان موسیوند*، محمد مجدی، فواد فاتحی، حامد غباری صفحات 31-44
    یکی از مضرترین آفات جنگل های زاگرس، پروانه ی جوانه خوار بلوط Tortrix viridana (Lep. Tortricidae) است. تنوع ژنتیکی جمعیت های گیاه میزبان پروانه ی جوانه خوار بلوط در جنگل های بلوط شمال غرب ایران و منطقه ی زاگرس شمالی با استفاده از توالی ژن 28s بررسی شد. جمع آوری نمونه ها، در مناطق جنگلی استان های آذربایجان غربی، لرستان، کردستان و کرمانشاه صورت گرفت. نمونه های جمع آوری شده که در مرحله ی لاروی بودند تا زمانی که به شفیره و سپس به حشره ی کامل تبدیل شوند، در آزمایشگاه نگهداری شدند. استخراج DNA به روش CTAB انجام و به منظور تکثیر ناحیه 28s از توالی ژن 28s جنس Tortrix از NCBI برای طراحی پرایمر استفاده شد. ناحیه ی مورد نظر با استفاده از روش PCR تکثیر و محصولات PCR توالی یابی شدند. 21 نمونه برای بررسی تنوع ژنتیکی با استفاده از ژن 28s انتخاب شد که 18 نمونه با کیفیت بالاتر توالی DNA برای بررسی های بیشتر مورد استفاده قرار گرفت. توالی های DNA با استفاده از نرم افزار Bioedit ویرایش و با نرم افزار MegaX تراز شد و درخت فیلوژنتیک به روش UPGMA با 1000 تکرار نمونه برداری ترسیم گردید. ارزیابی ساختار ژنتیکی جمعیت ها نشان داد که تنوع مابین جمعیت ها بیشتر از درون جمعیت ها است. نتایج درخت فیلوژنتیک نیز نشان داد که نمونه های مختلف پروانه ی جوانه خوار بلوط بر اساس فاصله ی جغرافیایی دارای تنوع ژنتیکی هستند. بنابراین زمان ظهور آفت، رفتار و نوع کنترل و مدیریت آفت آنها هم متفاوت است.
    کلیدواژگان: Tortrix viridana، آفت، فاصله جغرافیایی، 28s rDNA
  • سمیرا کریمی، مهین پوراسمعیل* صفحات 45-52

    بیوانفورماتیک یک علم بین رشته ای است که از فناوری اطلاعات برای سازماندهی و تجزیه و تحلیل داده-های بیولوژیکی استفاده می کند. این علم به پژوهشگران امکان می دهد که بدون نیاز به انجام آزمایش های زمان بر و پر هزینه، مطالعات مستند و جامعی در مورد مسایل مختلف علوم زیستی انجام دهند. هدف از این مطالعه بررسی و شناسایی توالی های مربوط به (RT) Reverse transcriptase در ویروس ها با استفاده از روش های بیوانفورماتیکی است. بدین منظور هشت سویه ویروس دارای توالی RT با شماره دسترسی NC_001497.2، NC_001648.1، NC_001839.2، NC_003977.2، AF053008.1، EF428979.1، NC_001802.1 از پایگاه NCBI استخراج گردید. در این مطالعه، خصوصیات ساختاری و عملکردی، دمین ها و موتیف های این پروتیین ها مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز ها نشان داد که پروتیین های هشت سویه ویروس، متعلق به خانواده های مختلف، ویژگی های متمایزی را از خود نشان می دهند که آنها را از یکدیگر متمایز می سازد. همچنین مشخص شد این پروتیین ها در غشاء، سیتوپلاسم و پری پلاسم قرار دارند و همه آنها حاوی حداقل یک دمین مربوط به آنزیم ترانس کریپتاز معکوس هستند. بر اساس آنالیز های صورت گرفته Cauliflower mosaic virus، Cassava vein mosaic virus و Soybean chlorotic mottle virus که همگی متعلق به خانواده Caulimoviridae هستند، برای تولید آنزیم RT مناسب می باشند. توانایی این ویروس ها برای سازگاری با میزبان های مختلف گیاهی می تواند به طور بالقوه منجر به توسعه روش های کارآمدتر و مقرون به صرفه تر برای تولید آنزیم RT شود. این سازگاری همچنین می تواند فرصت های جدیدی را برای مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی ایجاد کرده و امکان ایجاد آنزیم های با کارایی بیشتر را فراهم کند.

    کلیدواژگان: آنزیم رونویسی معکوس، مناطق حفاظت شده پروتئینی، Caulimoviridae، NCBI
  • آرمین ساعد موچشی، فاطمه سهرابی، علی شیرخانی* صفحات 53-70

    گونه های فعال اکسیژن (ROS) تولیدشده در اندامک هایی مانند میتوکندری، کلروپلاست و پراکسی زوم نقش مهمی در مسیرهای انتقال پیام در گیاهان دارند و واکنش های اکسایش-کاهش، رشد و نمو و همچنین پاسخ های دفاعی گیاه در برابر تغیرات محیطی را تنظیم می کنند. بنابراین، ROSها بر هر جنبه و مرحله ای از گیاه تاثیرگذار هستند. ROSها مانند پراکسید هیدروژن، رادیکال های سوپراکسید و هیدروکسیل و اکسیژن منفرد، در سلول های گیاهی به عنوان پیام رسان های ثانویه جهت تنظیم طیف متنوعی از عملکردهای پروتیینی (با تغیرات پساترجمه) و تنظیم بیان ژن عمل می کنند. ROSها به صورت طبیعی در جریان پاسخ گیاه به شرایط محیطی و ارتباطات داخل و بین سلولی تولید می گردند. با این حال تحقیقات اخیر نشان داده است که این ترکیبات نقش مهمی در پاسخ گیاهان به شرایط تنش بر عهده دارند. تنش های زیستی مانند: قارچ ها، ویروس ها، کنه ها، حشرات و سایر جانداران، به همراه تنش های محیطی غیرزیستی مانند: خشکی، شوری و فلزات سنگین موجب افزایش تولید ROS در گیاهان می شود. گیاهان مکانیسم های متنوعی جهت مقابله با تاثیرات منفی افزایش تولید ROSها دارند. حذف ROS در گیاهان به طور معمول توسط دو گروه اصلی از مولکول های آنتی اکسیدان آنزیمی و
    غیر-آنزیمی صورت می پذیرد. مولکول های آنتی اکسیدان با خنثی کردن ROS و تبدیل آن به آب، به عنوان محصول نهایی، نقش مهمی در تحمل گیاه به تنش ها را ایفا می کنند. با این حال در شرایط تنش شدید، گیاهان قادر به حذف همه ی مولکول های تولید شده مازاد نیستند و درنتیجه مقدار بالای ROS موجب ایجاد تنش اکسیدی و آسیب به ترکیبات اصلی سلول مانند پروتیین ها، لیپیدها، DNA، کربوهیدرات ها و درنهایت مرگ سلول می شود. هنوز به بسیاری از سوالات در مورد واکنش گیاهان به تنش اکسیدی و تنظیم ارتباطات سلولی در زمان تنش پاسخ داده نشده است. این مقاله ی مروری به بررسی محل و نحوه ی تولید ROSها، انواع و تاثیرات آن ها بر سیستم پیام رسانی سلولها و ایجاد پاسخ های سازگاری گیاهان در شرایط تنش می پردازد. همچنین، نحوه کارکرد آنتی اکسیدان های موثر در حفظ هموستازی سلول و کارایی آنها در حذف یا خنثی سازی اثر رادیکال های آزاد اکسیژن مورد بررسی قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: گونه های فعال اکسیژن، تنش اکسیداتیو، پیام رسان گیاهی، اکسایش-کاهش، آنتی اکسیدان
  • علی ملکی، لیلا زارعی*، صحبت بهرامی نژاد، کیانوش چقامیرزا، لیلا اکبری، فردین فتاحی صفحات 71-83
    جوانه زنی و سبز شدن یکی از مهم ترین مراحل رشد گیاه زراعی است. لذا جوانه زنی مناسب در محدوده وسیعی از شرایط محیطی برای استقرارگیاهچه ضروری است. در این تحقیق، 20 رقم جو ایرانی و 24 رقم جو اروپایی، به منظور بررسی تحمل تنش شوری در مرحله جوانه زنی، در سه سطح شوری (100، 200 و 300 میلی مولار کلریدسدیم) و شاهد (آب مقطر) به صورت آزمایش فاکتوریل براساس طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در اتاقک پرورش قارچ با شرایط دما و نور قابل کنترل و شرایط استریل واقع در مرکز خدمات کشاورزی نوسود و هم چنین توسط نشانگر پروتیینی در آزمایشگاه بیوتکنولوژی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات مرتبط با جوانه زنی نشان داد که اثر شوری، اثر رقم و اثر متقابل شوری× رقم برای سایر صفات مورد بررسی معنی دار شد. با افزایش شدت تنش شوری از صفر تا 300 میلی مولار، کلیه صفت ها و شاخص ها به جز میانگین زمان جوانه زنی کاهش یافتند. درصد جوانه زنی همبستگی مثبت و معنی داری با طول کل گیاهچه، طول ساقه چه، شاخص بنیه بذر، میانگین سرعت جوانه زنی و شاخص سرعت جوانه زنی داشت. تجزیه رگرسیون گام به-گام صفات مختلف با نشانگرهای پروتیینی نشان داد در مجموع 13 نوار مرتبط با صفات مختلف بودند. بیشترین ارتباط معنی دار با صفات مربوط به نشانگر 60 کیلودالتون بود که با چهار شاخص بنیه بذر، میانگین سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و طول کلیوپتیل مرتبط بود. پس از مطالعات اعتبارسنجی و تایید نتایج، می توان از نشانگرهای شناسایی شده در گزینش به کمک نشانگر برای صفات مرتبط استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شاخص های مرتبط با جوانهزنی، رگرسیون گام به گام، نشانگر پروتئینی
|
  • Masoud Tohidfar *, Yousef Saeedi Honar, Naser Farrokhi Pages 1-11
    Catharanthus roseus is one of the most important medicinal plants that contains two antitumor substances, vinblastine and vincristine. It is important to identify the involved genes and their expression pattern and anti-tumor effect in different tissues of this plant. By using the expression data of RNA sequencing of different tissues, differential expression genes and their antitumor effects were investigated as in silico. The results showed that the total number of differentially expressed genes in the organs varied between 120 and 1238. The highest number of DEGs compared to the root was related to the leaf and the lowest number was related to the flower. Subsequently, 13 common genes between three different organs and 22 common genes were observed between leaves versus flowers and leaves versus roots. Among them, 6 common genes were observed in all three tissues, and the annotation analysis showed that these genes are involved in the biosynthetic pathway of two important compounds, vinblastine and vincristine. The highest expression of these genes was related to leaves and the lowest was related to roots. Protein network analysis determined that a number of genes that showed the most interaction with other genes were related to the genes of the biocentric pathway of antitumor compounds. Docking and molecular dynamics analysis showed that vinblastine and vincristine, while having good interaction as inhibitors with phosphoglycoprotein (drug resistance protein in tumor cells), also have good stability in interaction with phosphoglycoprotein. Generally DAT, STR, TDC, G10H, D4H, T16H2, Tryptophandecar-boxylase and Strictosidine synthase genes that were in the biosynthesis pathway of vinblastine and vincristine had an effective role in different organs. The obtained results give new insights about the mechanism of treatment with natural products, which can be used to improve the patients.
    Keywords: Bioinformatics, Catharanthus roseus, gene expression, vinblastine, vincristine
  • Sara Dezhsetan *, Parivash Nezami Anbaran, Mahdi Behnamian Pages 13-29
    The MYB transcription factor superfamily has a fundamental role in plant growth and development, activation of stress-responsive genes, and in some cases biosynthesis of key metabolites. The availability of potato, Arabidopsis (dicotyledonous), maize and barley (monocotyledonous) genome sequences provided the opportunity to identify 121, 139, 190 and 144 non-redundant MYB genes in these linages, respectively. In the study of the evolutionary characteristics of MYB conserved domains in two monocotyledonous plants, corn and barley, they were remarkably similar to each other in terms of alignment and order of placement. This characteristic was also true in relation to two dicotyledonous plants, potato and Arabidopsis, but the difference between MYB conserved domains in monocots and dicots was significant. In other words, it seems that despite the similarity of MYB genes in monocots and dicots, this gene family in the evolution in monocots and dicots have derived from each other. The 2R-MYB members were the most common subgroup of the MYB family in monocots and dicots and only one member of the 4R-MYB subfamily was observed in maize. In all four plants, the main reason for the functional differentiation of genes in this gene family was segmental duplication that has led to positive and purifying evolutionary selection. MYB gene family was located on all chromosomes of potato, Arabidopsis, maize and barley with non-uniform distribution. The expression pattern of AT1G57560, AT2G47190, AT3G23250 and AT1G56650 genes changed in more than one test of abiotic stress and hormonal response. Also, the expression pattern of AT1G74080, AT4G12350, AT4G22680, AT2G47190, AT1G48000, AT2G39880, AT5G40330 and AT5G16600 genes changed in more than one biotic stress test. On the other hand, the expression pattern of the AT2G47190 gene showed increased expression in several biotic and abiotic stresses. The presence of diverse and numerous regulatory Cis elements in response to stresses and hormones in the promoter region of MYB genes and the investigation of the expression profiles of this gene family in biotic and abiotic stresses in Arabidopsis indicates the functional diversity of the genes of this superfamily. In silico investigation of MYB gene superfamily in monocots and dicots provides a framework for comparative, evolutionary and functional studies of the members of this important gene superfamily.
    Keywords: dicot, gene expression profile, monocot, MYB gene family, transcription factors
  • Rezvan Mousivand *, Mohammad Majdi, Foad Fatehi, Hamed Ghobari Pages 31-44
    One of the most harmful pests of Zagros forests is the Tortrix viridana (Lep. Tortricidae). Genetic diversity of Tortrix viridana host plant populations in the oak forests of northwestern Iran and the northern Zagros region was investigated using 28s gene sequence. The samples were collected from the forest areas of west Azarbaijan, Lorestan, Kurdistan and Kermanshah provinces. They were in the larval stage, were kept in laboratory conditions until they turned into pupa and then into a complete insect. DNA extraction was done by CTAB method. Also, in order to amplify the 28s region, the 28s gene sequence of Tortrix genus was used from NCBI for primer design. The desired region was amplified using the PCR method and the PCR products were sequenced. 21 samples were selected to investigate genetic diversity using the 28s gene, and 18 sequences DNAs were of suitable quality for further investigations. The DNA sequences were edited using Bioedit software and aligned using MegaX software, and the phylogenetic tree was drawn by UPGMA method with 1000 sampling repetitions. The evaluation of the genetic structure of populations showed that the diversity between populations is greater than within populations. The results of the phylogenetic tree also showed that different samples of the Tortrix viridana have genetic diversity based on geographical distance. Therefore, the time of appearance of the pest, their behavior and their type of control and management are also different.
    Keywords: Tortrix viridana, Pest, geographical distance, 28s rDNA
  • Samira Karimi, Mahin Pouresmaeil * Pages 45-52

    Bioinformatics is an interdisciplinary science that utilizes information technologies to organize and analyze biological data. This science enables researchers to perform comprehensive and documented investigations on various biological problems without the need for expensive and time-consuming laboratory experiments .In this study, we acquired the reverse transcriptase (RT) sequence of eight virus strains from NCBI with the following accession numbers: NC_001497.2, NC_001648.1, NC_001839.2, NC_003977.2, AF053008.1, EF428979.1, NC_001802.1. We investigated the structural and functional characteristics, domains, and motifs. The analysis revealed that the proteins from the eight virus strains, belonging to different families, exhibited distinct properties that set them apart from one another. The analysis also showed that these proteins are found in the membrane, cytoplasm, and periplasm, and all of them contain at least one specific domain of the reverse transcriptase enzyme. Based on all the analyses performed, Cauliflower mosaic virus, Cassava vein mosaic virus, and Soybean chlorotic mottle virus, all belonging to the Caulimoviridae family, were suitable for producing RT enzymes. The ability of these viruses to adapt to different plant hosts could potentially lead to the development of more efficient and cost-effective methods for producing RT enzymes. This adaptability could also open up new possibilities for genetic engineering and biotechnology, enabling the development of more effective enzymes.

    Keywords: Reverse transcription, Protein domain, Caulimoviridae, NCBI
  • Armin Saed-Moucheshi, Fatemeh Sohrabi, Ali Shirkhani * Pages 53-70

    Reactive oxygen species (ROS) produced in organelles such as mitochondria, chloroplast, and peroxisome play an important role in plant signaling and signal transduction pathways. ROSs basically are able to regulate oxidation-reduction (known as redux) reactions, plant growth and defense responses to environmental stimuli. Therefore, they affect every aspect at all life cycle stages of plants. ROSs such as hydrogen peroxide, superoxide, hydroxyl radicals, and singlet oxygen act as secondary messengers in plant cells to regulate a diverse range of protein functions (with post-translational modifications) and gene expression. They are produced naturally during the plant responses to environmental conditions and intra-/inter-cellular communications. Recent researches are indicating that ROS compounds play a key role in the plants response under both biotic and abiotic stresses. Biotic stresses such as fungi, viruses, mites, insects and other organisms, along with abiotic stresses such as drought, salinity and heavy metals, increase the production of ROS in plant cells. Plants possess various mechanisms to deal with the destructive effects of ROS increased production. ROS removal in plants is usually performed by two main groups of enzymatic and non-enzymatic antioxidant molecules. Antioxidant molecules play important roles in plant tolerance under stressful conditions by neutralizing ROS and converting them into water molecules. However, under severe stress conditions, plants are not able to eliminate the entire content of extra produced ROS molecules; as a result, the high amount of ROS causes oxidative stress in plants leading to various damages to the main components of the cells, such as proteins, lipids, DNA, carbohydrates, and ultimately cell death. There are still many unanswered questions regarding the plant specific responses to oxidative stress and regulation of cell communication during stress conditions. This review article tries to introduce the origin, location, and pathways of ROS production along with their types and effects on the cellular signal transduction system in stimulating adaptive responses of plants under stress conditions. Moreover, this review discusses the effectiveness of antioxidants systems in maintaining cell homeostasis and neutralizing the negative impacts of oxygen free radicals in plants.

    Keywords: reactive oxygen species, oxidative stress, plant messenger, oxidation-reduction, antioxidant
  • Ali Maleki, Leila Zarei *, Sohbat Bahraminejad, Kianoosh Cheghamirza, Leila Akbari, Fardin Fatahi Pages 71-83
    Germination is one of the most important stages of crop plant growth and proper germination in a wide range of environmental conditions is necessary for plant establishment. In this research, 20 varieties of Iranian barley and 24 varieties of European barley were used in three salinity levels (100, 200 and 300 mM sodium chloride) and a control level (distilled water) in order to investigate the tolerance of salinity stress in the germination stage, as a factorial test based on a completely randomized design with three replications in the mushroom cultivation chamber with controllable temperature and light and sterile conditions in the Nosoud agricultural service center by a protein marker in the biotechnology laboratory of the agriculture and natural resources of Razi university. The results of analysis of variance of traits related to germination showed that the effect of salinity, cultivar and salinity × cultivar were significant for all traits. By increasing the salinity level from 0 to 300 mM, all traits and indices decreased except the average germination time. The germination percentage had a positive and significant correlation with the total seedling length, shoot length, seed germination index, average germination rate and germination rate index. Stepwise regression analysis of different traits with protein markers showed that there were 13 bands associated with different traits. The most significant correlation with traits was related to the 60 kDa marker which was related four indices of seed germ, average germination speed, shoot length and cleoptile length. After the validation studies and confirmation of the results, the identified markers can be used in marker-assisted selection for related traits.
    Keywords: Indices related to germination, Protein marker, Stepwise regression