فهرست مطالب

نشریه مطالعات تفسیری آلاءالرحمن
پیاپی 1 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا ابراهیمی*، محسن احمد آخوندی، مهدی درستی صفحات 6-19

    یکی از مفاهیم قرآنی مر بوط به حوزه ی قیامت و معاد، تعبیر ترکیبی «اصحاب اعراف» است که ویژگی های آن در خلال آیات 46تا 49 سوره ی اعراف بیان شده است. در این دسته از آیات، از مکان خاصی نام برده شده که میان بهشت و جهنم و مشرف بر آنها است و آن «اعراف» است که افراد خاصی در آن قرار دارند. در جهت تعیین مصادیق «اصحاب اعراف»، دو دیدگاه اصلی مطرح است؛ برخی می گویند: آنان انسان های کامل و مقربان درگاه الهی همچون انبیا و ایمه هستند. گروهی نیز معتقدند: آنان کسانی هستند که میزان گناهان و نیکی هایشان با هم برابر است. هدف این نوشتار (که به شیوه ی توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش ها و متون مختلف لغوی، بافت و سیاق قرآن، روایات و وجوه مفسران و مترجمان تدوین یافته است)، تبیین چیستی و مصادیق تعبیر «اصحاب اعراف» است. نتیجه برآمده از تحقیق این است: بافت و سیاق خود آیه و روایات دارای دلالت صریح، حکایت از این دارد که: اعراف جایگاه ویژه‏ای میان بهشت و جهنم است؛ و افراد دارای مقام و منزلت رفیع در این مکان مستقر شده و از تمام احوال و خصوصیات بهشتیان و جهنمیان آگاه هستند. بر این اساس نمی توان منظور از اصحاب اعراف را کسانی دانست که حسنات و سییاتشان برابر است.

    کلیدواژگان: چیستی اعراف، ماهیت «اصحاب اعراف»، مصادیق اصحاب اعراف، دلایل درون متنی، دلایل برون متنی
  • کلثوم مرادبیک لو* صفحات 21-35

    اعمال محبت در جامعه یکی از آموزه های مهم دین اسلام در حوزه ی اجتماعی محسوب می شود چراکه مبنای اصلی روابط اجتماعی انسان ها بر پایه ی محبت بنا شده است. قطعا برای تحقق چنین ارتباطی شایسته، ارایه ی راه کارهای مناسب، امری ضروری محسوب می شود؛ بدین جهت، این جستار با هدف شناسایی، بررسی و بازگویی راه کارهای اخلاقی و عاطفی موثر در تثبیت و توسعه این امر مهم درجامعه، تدوین یافته است. در خلال این پژوهش که آراسته به روش توصیفی- تحلیلی و تدبر در آیات و روایات است، این سلسله از راه کار ها، مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه ی این تحقیق این است: براساس آموزه های قرآنی وحدیثی؛ راه کارهای عملی عاطفی و اخلاقی، از جمله روش های اثرگذار در توسعه ی محبت در جامعه محسوب می شوند. البته محبت به افراد جامعه آنگاه موثر است که در راستای محبت الهی باشد؛ چنین نگرشی، سرچشمه ی رفتارهای محبت آور است و از بارزترین ویژگی محبت اجتماعی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: توسعه ی محبت در جامعه، روابط اجتماعی، روابط محبت آمیز، راه کارهای عاطفی توسعه ی محبت، راه کارهای اخلاقی توسعه ی محبت
  • سیده فاطمه معصومه جلالی* صفحات 37-56

    سلامت فردی یکی از اصول اجتناب ناپذیر در عرصه زندگی است، و عنصری ضروری در بهره وری از مزایا و مواهب حیات محسوب می گردد؛ واقعیات خارجی حکایت از این دارد که بروز اختلال وسواس فکری و عملی در افراد، مشکلات فراوانی را در ابعاد مختلف زیستی فردی بلکه اجتماعی برجای می گذارد. قطعا تبیین و بررسی دقیق آسیب های این بیماری مزمن از دیدگاه قرآن و حدیث ، کمک شایانی می کند تا در زمینه آن آگاهی سازی شود و اراده ی فرد مبتلا در جهت ترک وسواس، تقویت گردد. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نوع پژوهش های بنیادی و به روش توصیفی - تحلیلی با ابزار فیش برداری از منابع کتابخانه ای است که به توصیف و تحلیل مطالب مرتبط با موضوع پرداخته است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که بروز اختلال وسواس فکری و عملی، پیامدها و آسیب های جسمی و روحی خانمان سوزی همچون: بیماری آرتریت روماتویید توهم، تردید، خشم و غضب، مختل شدن روابط خانوادگی و اجتماعی، سلب سلامتی و آرامش، فاصله گرفتن از معنویات را بر زندگی شخص بیمار برجای نهاده و سایه خواهد افکند.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس، وسواس فکری، وسواس عملی، پیامدهای جسمی وسواس، پیامدهای روحی وسواس
  • زهرا وافی* صفحات 57-74

    ظلم اجتماعی که عبارت دیگری از کم گذاشتن، ضایع کردن و پایمال کردن حقوق دیگران و بی عدالتی نسبت به آنان است؛ بزرگترین درد اجتماع بشر در همه ی زمان ها محسوب می شود. اگرچه گریز از ظلم و عشق به عدالت، امری فطری است، اما غالب افراد، به مقتضای غریزه ی سودجویی، کوشش می کنند تا آنچه که به نفع خود می دانند، برخوردار شوند؛ هرچند دست یابی به آن باعث تجاوز به حقوق دیگران گردد. این نوشتار که با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف گسترش فرهنگ عدالت در جوامع بشری به ویژه در جوامع اسلامی نگاشته شده است؛ در پی پاسخ به این پرسش است که: راه کار های قرآنی برای مقابله با ظلم اجتماعی چیست؟ نتیجه ی برآمده از این مقاله این است با تتبع در آیات شریفه، مشخص شده است که مجموعه ی راه کار های قرآنی برای رفع معضل بی عدالتی اجتماعی، عبارت است از سه راه کار فرهنگی، تقنینی و اجرایی؛ بر هریک از افراد و مسیولان اجرایی لازم است با بهره گیری از این راه کار های کارآمد قرآنی در جهت مقابله با ظلم اجتماعی تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: ظلم اجتماعی، مقابله با ظلم اجتماعی، راه کار های فرهنگی، راه کار های تقنینی، راه کار های اجرایی
  • فریده مهدیان*، سید حسین شفیعی دارابی صفحات 75-95

    امروزه مسیله ی وحی یکی از جدی ترین و راهبردی ترین مسایل علم کلام و الهیات است که توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. آنان با گرایش ها و نگرش های مختلف و از زاویه های متفاوت، وحی و رابطه ی آن را با تجربه دینی مورد بررسی و تحلیل قرار داده اند. ره آورد این بررسی ها، رهیافت های گوناگونی است که در تفسیر ماهیت وحی ارایه نموده اند. یکی از این رهیافت ها که در دوره ی مدرنیته به طور گسترده مورد توجه اکثر اندیشمندان قرار گرفته، دیدگاه برخی از روشنفکرانی است که وحی را مواجهه و تجربه ی دینی شخص پیامبر با خدا می دانند. این مقاله که به روش کتابخانه ای و به شیوه ی تحلیلی و توصیفی نگارش یافته به بررسی ماهیت وحی و تجربه ی دینی اختصاص یافته است. نتیجه این تحقیق؛ نمایان گر عدم ارتباط وحی الهی با تجارب دینی است. هرچند برخی از روشنفکران معاصر از چشم انداز تجربی به وحی نگریسته و با نادیده انگاشتن تفاوت های اساسی که در ماهیت وحی با تجربه دینی وجود دارد آن را همسان با تجارب دینی دانسته اند. این گونه نظریات در باب وحی دارای اشکالات و پیامدهای فراوانی است که در این پژوهش به پیامدهایی همچون: انکار جنبه ی آسمانی و سرشت زبانی وحی؛ نادیده گیری مقام عصمت انبیاء الهی و تعمیم وحی و بسط آن در بستر تاریخی و غیره... پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: وحی، تجربه دینی، همسانی وحی با تجربه دینی، پیامد همسانی وحی با تجربه دینی
  • نسرین انصاریان* صفحات 97-115

    علامه طباطبایی از جمله مفسران موافق با وجود مجاز در قرآن بوده و در کتاب المیزان فی تفسیر القرآن از مجاز بودن بسیاری از آیات در تفسیر بهره برده اند. دیدگاه های ایشان، در موارد نادری که قایل به مجاز بوده اند، به دلیل «عدم سازگاری با قواعد بلاغی» یا «عدم اشاره به مجازیت در برخی از کلمات و آیات» با وجود برخورداری از شرایط لازم برای مجازیت، قابل تامل و نقد است؛ پرداختن به این بحث با عنایت به جایگاه علمی رفیع علامه طباطبایی در حوزه های مختلف معارف دینی، به ویژه در عرصه ی تفسیر و استفاده مجامع تفسیری از کتاب تفسیری ایشان، اهمیتی والا دارد؛ از این رو، هدف نوشته ی پیشرو پاسخ گویی به این سوال اصلی است: نقد تحلیلی دیدگاه های علامه طباطبایی در مورد مجاز های قرآن چیست؟ این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و نرم افرازی و با روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفت و نتایج زیر به دست آمد: با توجه به قواعد بلاغی، برخی از آیاتی که علامه 6 به دلایلی خاص (که در متن مقاله بدان ها اشاره خواهد شد)، از آن ها در قالب های «استعاره ی مصرحه»، «استعاره ی مکنیه» و «تمثیل» یاد نموده قابل نقد است، همین طور عدم اشاره ایشان به برخی از موارد «مجاز های مرسل» و «مجاز های عقلی»، محل تامل می باشد.

    کلیدواژگان: مجاز در قرآن، مجاز لفظی، مجاز عقلی، نقد تحلیلی، علامه طباطبایی
|
  • Leila Ebrahimi *, Mohsen Ahmad Akhundi, Mahdi Darshi Pages 6-19

    One of the Quranic concepts related to the field of resurrection is the combined expression of “The Companions of A‘raf” whose characteristics are stated in verses 46 to 49 of Surah Al-A‘raf. In this group of verses, a special place is mentioned that is between heaven and hell, and it is “A‘raf” where certain people are located. In order to determine examples of “The Companions of A‘raf”, there are two main views; Some say that they are perfect people and close to God like prophets and Imams. A group also believes that they are those whose sins and good deeds are equal. The purpose of this writing (which is to describe and analyze the context of the Quran, the narratives and aspects of the commentators and translators in a descriptive-analytical way and using different lexical methods and texts) is the explanation of entity and the examples of the term “The Companions of A‘raf”. The result of the research is that the context of the verse and the narrations have clear implications indicating that: A‘raf is a special place between heaven and hell; And people with high position and dignity have settled in this place and are aware of all the conditions and characteristics of the heavenly and hellish people. Based on this, it cannot be considered that the Companions of A‘raf are those whose virtues and bad deeds are equal.

    Keywords: The Entity of A‘raf, The Nature of “The Companions of A‘raf”, Examples of the Companions of A‘raf, Intratextual Reasons, Extratextual Reasons
  • Kulthum Muradbeiklu * Pages 21-35

    Acting of love in society is considered one of the important teachings of Islam in the social sphere, because the main basis of human social relations is based on love. Certainly, in order to realize such a worthy relationship, it is necessary to provide suitable solutions; Therefore, this essay has been compiled with the aim of identifying, investigating and recounting the effective moral and emotional solutions in stabilizing and developing this important issue in the society. During this research, which is based on the descriptive-analytical method and reflection on the verses and traditions, this series of solutions has been investigated. The result of this research is that based on Quranic and Hadith teachings, emotional and moral practical solutions are among the effective methods in the development of love in society. Of course, love for people in society is effective when it is in line with God’s love; Such an attitude is the source of loving behaviors and is considered one of the most obvious features of social love.

    Keywords: Development of Love in Society, Social Relationships, Loving Relationships, Emotional Solutions for Developing Love, Moral Solutions for Developing Love
  • Sayyida Fatima Masoumeh Jalali * Pages 37-56

    Individual health is one of the inevitable principles in life, and it is considered as an essential element in being profited by the advantages and blessings of life; External facts indicate that the occurrence of obsessive-compulsive disorder in people leaves many problems in different dimensions of individual and social life. Definitely, the detailed explanation and examination of the damage of this chronic disease from the point of view of Quran and Hadith will help to create awareness and strengthen the will of the affected person in order to leave the obsession. The research method used in this research is a basic research type and a descriptive-analytical method using library resources which describes and analyzes the materials related to the subject. The findings of this research indicate that the occurrence of obsessive-compulsive disorder will leave consequences and physical and mental injuries on women such as: rheumatoid arthritis Illusion, doubt, anger and rage, disruption of family and social relationships, deprivation of health and peace, distance from spirituality; and will cast a shadow on the life of the sick person.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Mental Obsession, Practical Obsession, Physical Consequences of Obsession, Mental Consequences of Obsession
  • Zahra Wafi * Pages 57-74

    Social oppression, which is another term for neglecting, wasting and trampling on the rights of others and injustice towards them, is considered the greatest pain of human society in all times. Although avoiding cruelty, and love for justice is a natural thing, most people, according to their profit-seeking instinct, try to enjoy what they consider to be in their own interest; Although achieving it may violate the rights of others. This article, which was written through a descriptive-analytical method and with the aim of expanding the culture of justice in human societies, especially in Islamic societies, seeks to answer the question: What are the Quranic solutions to deal with social oppression? The conclusion of this article is that following the noble verses, it has been determined that the set of Quranic solutions to solve the problem of social injustice consists of three cultural, legislative and executive solutions; It is necessary for each of the people and executive officials to try to deal with social oppression by using these effective Quranic solutions

    Keywords: Social Oppression, Dealing with Social Oppression, Cultural Solutions, Legislative Solutions, Executive Solutions
  • Farideh Mahdian *, Seyyed Hossein Shafi‘I Darabi Pages 75-95

    Today, the issue of revelation is one of the most serious and strategic issues of theology, which has attracted the attention of scientists. They have analyzed revelation and its relationship with religious experience with different tendencies and attitudes and from different angles. The result of these investigations is the various approaches that they have presented in the interpretation of the nature of revelation. One of these approaches, which has been widely considered by most thinkers in the modern period, is the view of some intellectuals who consider revelation as the religious experience of the Prophet with God. This article, which was written in a library method and in an analytical-descriptive method, is dedicated to investigating the nature of revelation and religious experience. The result of this research, shows the lack of connection between divine revelation and religious experiences. However, some contemporary intellectuals have looked at revelation from an empirical perspective and have considered it the same as religious experiences by ignoring the fundamental differences between the nature of revelation and religious experience. These kinds of theories about revelation have many problems and consequences, in this research, consequences such as: denying the heavenly aspect and the linguistic nature of revelation; Ignoring the infallibility of divine prophets and the generalization of revelation and its expansion in the historical context, etc., are discussed .

    Keywords: revelation, religious experience, Similarity of Revelation with Religious Experience, Consequence of Similarity of Revelation with Religious Experience
  • Nasrin Ansarian * Pages 97-115

    Allameh Tabatabaei is one of the commentators who agree with the existence of Metaphor (majaz) in the Quran and in his book “Al-Mizan fi Tafsir al-Quran”, he has taken advantage of the metaphorical meaning of many verses in his interpretation. The rare cases which have been considered as metaphors by him, are criticizeable because of “Incompatibility with Rhetorical Rules” or “Lack of Mentioning Metaphors in Some Words and Verses”. Dealing with this discussion, considering the high scientific position of Allameh Tabatabaei in various fields of religious education, especially in the field of interpretation and the use of his exegetical book by exegetical assemblies, is of great importance; Therefore, the goal of the present article is to answer this main question: What is the analytical criticism of Allameh Tabatabaei’s views on the metonymies of the Quran? This research was conducted using library and software resources and through descriptive-analytical method and the following results were obtained: According to the rhetorical rules, some of the verses that Allameh Tabatabaei, for specific reasons (which will be mentioned in the text of the article), referred to them as “Explicit Metaphor”, “Implicit Metaphor” and “Analogy” are questionable and can be criticized; Also, his lack of reference to some cases of “Metonymy” and “Rational Metonymy” is the place of reflection.

    Keywords: Metonymy in the Quran, Lexical Metonymy, Rational Metonymy, analytical criticism, Allameh Tabatabaei