فهرست مطالب
فصلنامه اقیانوس شناسی
پیاپی 56 (زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/12/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-15
پیشینه و اهداف:
نانوپلانکتون های آهکی ارگانیسم هایی هستند که در طول مزوزوئیک و به ویژه کرتاسه به سرعت تکامل یافته و به عنوان شاخص های چینه شناسی ارزشمند هستند. سنگ های کرتاسه پیشین به خوبی در حوضه بلوک لوت توسعه یافته اند. این رسوبات توجه بسیاری از چینه شناسان و فسیل شناسان را به دلیل محتوای فسیلی به خود جلب کرده است. در پژوهش حاضر به منظور انجام مطالعات زیست چینه نگاری نانوپلانکتون های آهکی نهشته های کرتاسه بلوک لوت و تعیین سن آن، برش چینه شناسی چرمه در شمال شرق سرایان (حاشیه شرقی بلوک لوت)، انتخاب و نمونه برداری شد. برش مورد مطالعه دارای 209 متر ضخامت بوده و سنگ شناسی این برش شامل مارن های سیلتی خاکستری تاسبز تیره می باشد. مرز زیرین این نهشته ها، کنگلومرا و ماسه سنگ بوده و مرز فوقانی آن سنگ آهک های توده ای خاکستری است.
روش هادر پژوهش کنونی 91 اسمیراسلاید از رسوبات مورد مطالعه با روش استاندارد اسلاید اسمیر تهیه شد. اسلایدهای آماده شده با میکروسکوپ نوری در دو نور XPL و PPL به منظور تعیین فراوانی نسبی و حفظ شدگی نانوپلانکتون های آهکی مورد بررسی قرار گرفتند. همه ی گونه ها با توجه به توضیحات محققین و ویژگی های ریخت شناسی شناسایی شدند. حفظ شدگی تمامی گونه های نانوپلانکتون های آهکی با توجه به میزان شکستگی و درجه انحلال مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین سن نهشته های کرتاسه از زون بندی های استاندارد جهانی استفاده شده است.
یافته هادر این مطالعه، مجموعه ای از نانوپلانکتون های معمول و شاخص (34 گونه و 19 جنس) برای اولین بار از توالی نهشته های کرتاسه پیشین بلوک لوت (برش چرمه) گزارش شده است. نانوپلانکتون های آهکی حفظ شدگی متوسط تا خوبی در این برش دارند به طوری که شناسایی گونه ها را آسان می سازد. اولین حضور Cretarhabdus loriei و Nannoconus abundans و آخرین حضور Speetonia colligata رخدادهای نانوفسیلی ثبت شده در این پژوهش است.
نتیجه گیریبرمبنای گونه های شاخص نانوفسیلی و مجموعه فسیلی همراه، زیست زون های (CC4) Cretarhabdus loriei Zone وLithraphidites bollii Zone (CC5) تعیین شدند. زیست زون های تعریف شده، با نیمه پایانی NK3B و NC4A، NC4B و NC4C مطابقت دارند. گونه های نانوپلانکتون نشان دهنده سن هوتروین پیشین تا هوتروین پسین برای توالی مورد مطالعه هستند. علاوه بر این بررسی ارتباط بین تغییرات فراوانی، اندازه و شرایط محیطی دیرینه در برش چرمه اجازه بازسازی شرایط دیرینه و امکان بحث درخصوص عوامل تاثیرگذار در قالب شرایط محیط دیرینه را در طول هوتروین در حوضه رسوبی بلوک لوت می دهد. جنس Nannoconus به طور ویژه به شرایط باروری جهانی و به طور محلی به ورودی مواد قاره ای حساس است. در حالی که تغییرات فراوانی Micrantholithus به طور آشکارا مرتبط با سطح شوری است. در مجموعه نانوپلانکتون های آهکی نهشته های کرتاسه پیشین برش چرمه، رویداد گرم شدن با شرایط مزوتروفیک تا الیگوتروفیک با ظهور گونه های عرض های جغرافیایی پایین و تجمع گونه های گرمسیری مانند Watznaueria barnesaiae، Lithraphidites spp.، Eiffellithus spp.، Nannoconus spp. و Micrantholithus spp. ثبت شد. بنابراین برمبنای حضور و فراوانی گونه های نانوپلانکتون شاخص، توالی مورد مطالعه در هوتروین پیشین تا هوتروین پسین در محیط های دریایی کم عمق در عرض های جغرافیایی نسبتا پایین با آب های سطحی گرم و مواد غذایی کم نهشته شده است
کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، کرتاسه، بلوک لوت، نانوپلانگتون های آهکی، رچرمه -
صفحات 16-30
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:
هدف از این پژوهش طراحی و آزمون مدل بازاریابی خدمات بندری با تکیه بر روش داده بنیاد می باشد.
روش شناسی:
روش پژوهش آمیخته اکتشافی و جامعه آماری این پژوهش شامل دو بخش که در بخش کیفی 20 نفر از خبرگان و مدیران و کارشناسان در بندر امیرآباد و در بخش کمی تعداد 110 نفر مشتمل بر صاحبان کالا و خدمات و سرمایه گذاران در منطقه ویژه اقتصادی بندر امیرآباد بودند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه ی محقق ساخته که بر اساس مبانی نظری و مصاحبه های انجام شده به تعداد 88 گویه تدوین گردید.
یافته هااز نتایج پژوهش درزمینه خدمات بندری 22 مولفه به دست آمد. در این مدل، مقوله اصلی و محوری خلق ارزش برای مشتری در ارایه خدمات به مشتریان در بندرمی باشد. قیمت، توزیع، تبلیغات و کارکنان عوامل علی و مشتری مداری، فرایندها، مدیریت اطلاعات، مشتریان و الکترونیکی کردن خدمات، عوامل زمینه ای و امکانات فیزیکی، برند و برندسازی و ارتباطات، عوامل مداخله گر هستند. بهبود ساختارهای مدیریتی، بهبود راهبردهای بازاریابی، بازارگرایی، مدیریت منابع انسانی و بهبود شیوه خدمت رسانی، راهبردهای مدل و درنهایت، حضور بیشتر و تثبیت شده تر در بازار، بهبود ساختار و تحقق بازاریابی درونی، پیامدهای مدل می باشند. تحلیل مسیرهای انجام شده نشان داد با سطح اطمینان 95 درصد عوامل علی به مقوله اصلی خلق ارزش برای مشتری به میزان 66/0 و خلق ارزش برای مشتری به راهبردها به میزان 28/0 و عوامل مداخله گر به راهبردها به میزان 44/0 و عوامل زمینه ای به راهبردها به میزان 31/0 و در نهایت راهبردها به پیامدها به میزان 71/0 تاثیر دارد. بیشترین تاثیر در زمینه مسیر راهبردها مربوطه به به پیامدها به میزان 71/0 تخمین زده شد.
نتیجه گیریو این بدان معناست که اگر راهبردهای توصیه شده و استخراج شده به خوبی در بندر امیرآباد پیاده سازی شوند بهبود عملکرد در زمینه خدمات بندری را به دنبال خواهند داشت.
کلیدواژگان: بازاریابی خدمات، خدمات بندری، بندر امیرآباد، مدل داده بنیاد -
صفحات 31-46
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:
اقتصاد آبی یک اقتصاد اقیانوسی است که هدف آن بهبود رفاه انسانی و برابری اجتماعی است و در عین حال، کاهش خطرات زیست محیطی را نیز مد نظر دارد. اقتصاد آبی به استفاده پایدار از منابع اقیانوسی به منظور رشد اقتصادی، بهبود معیشت و مشاغل اشاره دارد و سلامت اکوسیستم های اقیانوسی نیز تضمین می شود. ایران با دسترسی به دریا و بهره گیری از فرصت ها و پتانسیل های آن می تواند در مسیر رشد و توسعه اقتصادی گام بردارد. از پتانسیل های کشور در حوزه اقتصاد دریا محور می توان به مواردی همچون دسترسی به آب های آزاد، جزایر کوچک و بزرگ، شهرهای بندری با عملکردهای متنوع تجاری، صیادی، توریستی و صنعتی، شیلات(صید ،آبزی پروری)، گردشگری دریایی، حمل و نقل دریایی، کشتی سازی، منابع زیر سطحی، معادن نفت و گاز و پالایشگاه ها، بنادر، اسکله ها و سازه های دریایی، بانکرینگ (سوخت رسانی به کشتی ها) و فعالیت های زیست محیطی اشاره نمود. یکی از فرصت های معطل توسعه در کشور، اقتصاد دریامحور است، توسعه دریامحور و اقتصاد دریا که اخیرا بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته، موضوعی بسیار کلی است و لازم است تا تصویر روشنی از آن ترسیم شود، در این پژوهش سعی شده است تا بخشی از واقعیت های اقتصاد دریا محور در کشور بیان شود. آبزی پروی و حمل نقل دریایی از جمله بخش های مهم اقتصادی است که در اقتصاد دریا محور مورد توجه قرار می گیرد، توسعه دریامحور و اقتصاد دریا که اخیرا بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و در برنامه هفتم توسعه نیز به آن اشاره شده است، می تواند تبعات اقتصادی زیادی برای ایران داشته باشد، بر این اساس، پژوهش حاضر در پی شناسایی منافع اقتصادی تمرکز بر اقتصاد دریا محور می باشد و سوال اصلی پژوهش این است که تمرکز بر اقتصاد دریا محور چه تاثیری بر رفاه، تغییرات تراز تجاری و اشتغال کشور دارد؟
روش شناسی:
در این پژوهش اثرات اقتصادی تمرکز بر اقتصاد دریا محور (بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی)، بر اساس الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه ی چند منطقه ای (GTAP) و نسخه 10 پایگاه داده های آن، طی 3 سناریو (1.کاهش 100 درصدی نرخ های تعرفه دو جانبه دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی، 2. افزایش بهره وری نیروی کار شاغل در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی و 3. افزایش بهره وری در نهاده های واسطه ای در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی) با بسته نرم افزاری GEMPACK تحلیل شده است.
یافته هانتایج این پژوهش نشان می دهد که با کاهش تعرفه بخش آبزی پروی، حجم تولیدات بخش آبزی پروری کاهش، با افزایش بهره وری نهاده های واسطه ای در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی، رفاه ایران افزایش و با افزایش بهره وری نیروی کار و نهاده های وسطه ای در دو بخش آبزی پروری و حمل و نقل دریایی، تراز تجاری این دو بخش مثبت می شود.
نتیجه گیریمهم ترین توصیه سیاستی برای کشور با توجه به نتایج پژوهش این است که، تمرکز بر اقتصاد دریا محور به ویژه توجه به بخش حمل و نقل دریایی می تواند به عنوان یک گزینه ی سیاستگذاری مطوب مد نظر قرار گیرد. نتایج این پژوهش می تواند در اتخاذ سیاست های مناسب به برنامه ریزان و سیاست گذاران کشور در زمینه سرمایه گذاری و آموزش نیروی کار شاغل در بخش های دریا محور کمک نماید تا در نهایت منجر به افزایش رشد اقتصادی و افزایش صادرات این بخش شود. آموزش و بهره وری نیروی کار شاغل در بخش های دریا محور می تواند منجر به افزایش تولید شود. یکی از متغیرهایی که می تواند بر بهره وری موثر باشد، سرمایه گذاری در بخش های دریا محور است، مزیت دریایی ایران بی نظیر است و صرفا با استفاده از سرمایه گذاری دولت نمی توان فعالیت های اقتصادی را پیش برد و باید با سرمایه گذاری داخلی و نیز ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاران خارجی، از ظرفیت بخش خصوصی به بهترین شکل در حوزه دریایی و بندری بهره مند شد.
کلیدواژگان: اقتصاد دریا محور، آبزی پروری، حمل و نقل دریایی، پروژه تحلیل تجارت جهانی -
صفحات 47-62
خلیج فارس میزبان اکوسیستم های دریایی متنوعی مانند جنگل های حرا، بسترهای پوشیده از علف های دریایی و آبسنگ های مرجانی است که تا حدودی خود را با شرایط محیطی سخت این منطقه سازگار کرده اند. این اکوسیستم های ارزشمند از یک طرف تحت تاثیر توسعه و رشد سریع جمعیت و اقتصاد کشورهای حاشیه خلیج فارس و از طرفی دیگر تحت تاثیر تغییرات اقلیم منطقه، بیش از پیش، از فشار فزاینده ناشی از فعالیت های بشری رنج می برند. افزایش ورود مواد مغذی در کنار گرم شدن خلیج فارس می تواند منجر به کاهش غلظت اکسیژن محلول در آب شود. بنابراین وقوع همزمان گرمایش، کاهش اکسیژن و اسیدی شدن در خلیج فارس همانند بسیاری از محیط های دریایی نیمه بسته به معضل بزرگی برای اکوسیستم های ارزشمند آن تبدیل شده است. بر اساس مطالعات انجام شده، مساحت مناطق تحت تاثیر هیپوکسی در خلیج فارس در اواسط پاییز می تواند به بیش از 50000 کیلومتر مربع برسد. وقوع پدیده هیپوکسی در خلیج فارس در اواخر تابستان محدود به دو منطقه اصلی در بخش های غربی و میانی است. در شرق تنگه هرمز نیز در مناطق دور از آب خروجی خلیج فارس، تقریبا از اوایل تابستان تا اواسط زمستان، شرایط هیپوکسی در لایه نزدیک بستر دیده می شود. بازسازی مقادیر غلظت اکسیژن محلول در دهه های گذشته نیز حاکی از روند کاهشی در غلظت اکسیژن محلول و افزایش وسعت و مدت هیپوکسی در خلیج فارس است. کاهش کیفیت آب خروجی خلیج فارس علاوه بر اثرات سویی که بر اکوسیستم های ارزشمند آن و متعاقبا صیادی و شیلات دراین خلیج می گذارد، می تواند به طرق مختلف اثرات قابل توجهی را در دریای عمان و حتی دریای عرب بر جای بگذارد و اوضاع منطقه کم اکسیژن (OMZ) در این دریاهای وسیع را نیز وخیم تر کند.در دریای عمان لایه کم اکسیژن به صورت طبیعی و دایمی وجود دارد. در اعماق بیش از 350 متر در هردو فصل تابستان و زمستان شرایط زیراکسیژنی (غلظت اکسیژن کمتر از 6 میکرومول بر کیلوگرم) مشاهده می شود. این لایه همان هسته منطقه کم اکسیژن دریای عمان است. منطقه کم اکسیژن دریای عمان و دریای عرب در چند دهه گذشته تشدید شده است. مقادیر اکسیژن که در هسته OMZ دریای عمان و دریای عرب در سال 1960 در محدوده 6 تا 12 میکرومول بر کیلوگرم گزارش می شد، حالا به مقادیر کمتر از 6 میکرومول بر کیلوگرم (زیر اکسیژنی) رسیده است. موجودات دریایی که در لایه نزدیک بستر یا رسوبات نواحی دریایی حاشیه قاره زندگی می کنند بیشترین آسیب را از گسترش و تشدید هیپوکسی و شرایط زیر اکسیژنی متحمل می شوند. کمبود اکسیژن باعث کاهش تنوع زیستی کفزیان و غالب شدن گونه های مقاوم مانند کرم های پرتار در رسوب سطحی می شود. کاهش اکسیژن در دریای عمان بر ترکیب جوامع فیتوپلانکتونی، مهاجرت عمودی زیوپلانکتون و فانوس ماهیان در ستون آب تاثیر قابل توجهی داشته است. گسترش و تشدید OMZ با تاثیرات منفی بر صیادی و شیلات، آثار منفی اجتماعی و اقتصادی نیز برای ساکنین نواحی ساحلی اقیانوس هند، دریای عرب و دریای عمان به همراه دارد. با توجه به حاکم بودن شرایط هیپوکسی فصلی در خلیج فارس و شرایط زیراکسیژنی دایمی در دریای عمان و توسعه این شرایط، اقدام برای متوقف کردن این روند و کاهش اثرات زیست محیطی و معیشتی آن در منطقه ضروری به نظر می رسد. مدیریت و راهبردهای سیاست گذاری برای متوقف کردن یا کاستن اثرات کاهش اکسیژن در خلیج فارس و دریای عمان را می توان در سه دسته اقدام های مدیریتی اصلی طبقه بندی کرد: الف) اقدام های کاهشی مبتنی بر اکوسیستم برای احیا و محافظت از محیط زیست، ب) اقدام های مبتنی بر سازگاری برای بازسازی و حفاظت از موجودات دریایی و شیلات، ج) پیاده سازی و حفظ برنامه های پایش و تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از آن. در واقع تلاش برای یکپارچه سازی تحقیقات، مدیریت و اقدام های سیاستی در دریاها و اقیانوس ها در همه رشته های زیست شناسی، ژیوشیمی و فیزیک، در مورد همه مشکلات ناشی از تغییر اقلیم مانند گرمایش، اسیدی شدن و کاهش اکسیژن، و در همه بخش های دانشگاهی، صنعتی، دولتی و نظارتی، موثرترین نقشه راهی است که برای مبارزه با اثرات تغییر اقلیم بر منابع زیستی دریایی توصیه می شود.
کلیدواژگان: خلیج فارس، دریای عمان، هیپوکسی، منطقه کم اکسیژن (OMZ)، مواد مغذی، گرمایش -
صفحات 63-79
کریدور مدیترانه- عربی (عرب- مد) هند به اروپا یک کریدور تجاری چند وجهی در حال ظهور است که می تواند الگوهای تجاری بین منطقه اقیانوس هند، خاورمیانه و اروپا را به طور اساسی با ایجاد یک هلال ارتباط تجاری در حاشیه جنوبی اوراسیا از سواحل دریای عرب هند تا سواحل مدیترانه شرقی یونان تغییر دهد. برای هند، این کریدور جدید یک تغییر پارادایم استراتژیک با پیامدهای ژیوپلیتیک عظیمی است که می تواند نقش آن را در نظم اقتصادی اوراسیا تغییر دهد. بر این اساس، پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است در پی پاسخ گویی به این سوال است که کریدور عرب-مد چه تاثیری بر معماری جدید در اتصال فرامنطقه ای دارد؟ فرضیه این پژوهش بر آنست که کریدور عرب-مد در حال ایجاد یک معماری تجاری فرامنطقه ای جایگزین است که در آن بنادر امارات متحده عربی می توانند به عنوان نقطه اتصال اقیانوس هند برای ایجاد یک کریدور تجاری جداگانه هند به اروپا عمل کنند و هند را به عنوان یک قدرت جدید با توان ایجاد معماری تجاری فرامنطقه ای به دنیا معرفی می کند. ایجاد ترمینال مدیترانه- از حیفا به سرزمین اصلی اروپا در بندر پیریوس یونان- به این معنی است که کالاهای هندی که به بنادر امارات ارسال می شوند، می توانند به بازارهای اصلی و مراکز تولیدی اروپا برسند.
کلیدواژگان: کریدور، عرب-مدیترانه، خلیج فارس، هند، اروپا، اتصال -
صفحات 80-92
مجموعه های افیولیتی به عنوان بقایای سنگ کره اقیانوسی تعبیر می شوند که پس از زوال اقیانوس ها، بر روی لبه قاره ها جایگزین شده اند. افیولیت های ایران، به عنوان بقایای ناشی از بسته شدن اقیانوس تتیس (یا نئوتتیس) و سرشاخه های آن در دو منطقه برونزد دارند: 1) افیولیت های هم روند با کوهزاد زاگرس، و 2) مجموعه های افیولیتی پیرامون خرده قاره ایران مرکزی. مقایسه این دو مجموعه افیولیتی حاکی از آن است که تفاوت های آشکاری با یکدیگر دارند. از این رو، به منظور رسیدن به محیط زمین ساختی شکل گیری آنها، ابتدا ویژگی های زمین شناسی، سنگ شناسی، زمین شیمیایی و سن این مجموعه های سنگی بررسی و با یکدیگر مقایسه شد. سپس برای تفکیک مرز دو مجموعه افیولیتی مورد اشاره، پیمایش های صحرایی انجام و نقشه های زمین شناسی منطقه تهیه گردید. بر اساس نتایج، مجموعه افیولیت های پیرامون خرده قاره ایران مرکزی شامل افیولیت های سبزوار در شمال، افیولیت های نائین - دهشیر- بافت در غرب، افیولیت های کهنوج در جنوب غربی، افیولیت های مکران در جنوب و نوار افیولیتی تربت حیدریه - چهل کوره در شرق این خرده قاره، ویژگی های مشترک زیادی داشته و در محیط زمین ساختی یکسانی شکل گرفته اند. همچنین این مجموعه های افیولیتی تفاوت های بنیادین با افیولیت های زاگرس داشته و در زمان متفاوتی شکل گرفته اند.افیولیت های پیرامون خرده قاره ایران مرکزی بقایایی از سنگ کره ی اقیانوسی هستند که در نتیجه ی باز شدن یک حوضه کششی بین دو بلوک قاره ای و گسترش آن به یک باریکه اقیانوسی درون قاره ای به عنوان شاخه ای از ابراقیانوس تتیس شکل گرفته اند. این حوضه ی اقیانوسی حلقوی شکل در اواخر دوران دوم زمین شناسی (اواخر مزوزوئیک) وجود داشته و در نتیجه ی بسته شدن آن، این مجموعه های افیولیتی شکل گرفته اند.
کلیدواژگان: افیولیت، سنگ کره اقیانوسی، اقیانوس حلقوی، تتیس، خرده قاره ایران مرکزی -
صفحات 93-105
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:
به منظور اعمال اصل جبران کامل، کافی و سریع خسارات به زیاندیدگان حوادث آلودگی دریایی، با توجه به نوع آلودگی، هر یک از سیستمهای پرداخت خسارت که توسط کنوانسیون های بین المللی ذیربط تدوین شده اند، به مراحل یا لایه های گوناگون همراه با شرایط خاص، تقسیم شده اند. تا کنون این لایه های پرداخت غرامت به طور اختصاصی و جامع که در بر دارنده تمامی انواع آلودگی دریایی باشد، مورد ارزیابی و بررسی قرار نگرفته اند. این درحالی است که مقررات، شرایط و ضوابط مربوط به لایه های پرداخت خسارت می بایست توسط کشورهای عضو ازجمله کشور جمهوری اسلامی ایران رعایت شوند و در این زمینه ضرورت دارد آگاهی ملی در میان نقش آفرینان اصلی صنعت دریانوردی در ایران افزایش یابد. در این زمینه، این مقاله چالش هایی که در انواع دعاوی آلودگی دریایی در چارچوب لایه های پرداخت خسارت وجود دارند را مورد ارزیابی و تحلیل قرار می دهد.
روش شناسی:
این پژوهش به روش تحلیلی - توصیفی انجام شده و ضمن ارزیابی و تحلیل مفاد کنوانسیونهای مسئولیت مدنی و مقررات کلوپهای پی اند آی، تصمیمات و نظرات مرتبط و موجود در گزارشهای کمیته حقوقی آیمو، گزارشهای سالانه صندوق جبران خسارت آلودگی دریایی، و گزارشهای کمیسیون حقوق بین الملل سازمان ملل، به عنوان مستندات مورد مطالعه قرار می دهد.
یافته هااین مقاله، ضمن تقسیم و مقایسه انواع آلودگی دریایی، با ذکر دلایل ایجاد لایه های غرامت، شرح می دهد برای تمامی انواع آلودگی ها، پرداخت خسارت در لایه اول از طریق مشارکت مالک کشتی و بیمه گر او انجام میشود و لایه دوم برای تمامی آلودگی ها بغیر از آلودگی سوخت کشتی و لایه سوم صرفا در مورد آلودگی نفتی از طریق ایجاد صندوق غرامت و مشارکت وارد کنندگان این گونه مواد انجام می شوند.
نتیجه گیریایجاد طبقات و لایه های پرداخت خسارت آلودگی دریایی به دلایل زیر الزامی است: اول قطعیت غرامت از طریق الزام به پوشش بیمه ای مسئولیت مالکان کشتی توسط بیمه گران بخصوص کلوپهای پی اند آی، دوم دسترسی به مراجع ذیصلاح ملی علیه شخص مسئول حادثه و دسترسی به منابع مالی جبران خسارت در داخل کشورهای عضو و سوم تامین منابع مالی خسارت از سوی واردکنندگان محموله های نفتی از طریق مشارکت در تامین وجوه صندوق غرامت. پرداخت خسارت در لایه اول با اجرای نظام بیمه اجباری آلودگی دریایی تا سقف معینی که در کنوانسیونها ذکر شده، بطور فوری پرداخت می گردد اما کافی نیست. مسئولیت نامحدود برای آلودگی دریایی همواره مردود اعلام شده است و از سویی دیگر، به لحاظ ناکافی بودن لایه اول، پرداخت مابقی خسارت می بایست از طریق لایه های بعدی انجام شود. عضویت جمهوری اسلامی ایران در هر سه لایه پرداخت غرامت می تواند حمایت مالی کامل از قربانیان آلودگی نفتی در قلمرو ایران را تضمین کند و در خصوص آلودگی نفتی، الحاق جمهوری اسلامی ایران به صندوق الحاقی 2003 گام مهمی در این زمینه خواهد بود.
کلیدواژگان: لایه های پرداخت خسارت، آلودگی دریایی، صندوق پرداخت غرامت، مسئولیت مالک کشتی، کنوانسیونهای دریایی -
صفحات 106-114
پیشینه و هدف پژوهش:
اثرات اقتصادی افزایش سطح دریا بر رشد گردشگری یک نگرانی رو به افزایش است. چون افزایش سطح دریا بر کاهش سطح سواحل در سراسر جهان تاثیر گذار بوده است که این به معنای کاهش ظرفیت حمل تفریحی توسط مناطق ساحلی است که به نوبه خود می تواند به طور قابل توجهی بر اقتصاد گردشگری تاثیر بگذارد. افزایش سطح آب دریا چالش های مهمی را برای رشد گردشگری در خاورمیانه به ویژه در مناطق ساحلی در طول دو دهه گذشته ایجاد کرده است. بنابراین هدف این تحقیق به بررسی اثرات اقتصادی بالا آمدن سطح آب دریا بر رشد گردشگری در خاورمیانه پرداخت.
روش شناسی:
پژوهش حاضر، ازنظر نوع داده، آمیخته، از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای، ازنظر ماهیت، اکتشافی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی است. داده های این مطالعه به صورت سری زمانی-مقطعی و برای سال های 2000-2010 با افزایش ارتقاع ازسطح دریا، معادل 92/2سانتیمتر و نیز برای سال های 2011-2021 با افزایش ارتقاع از سطح دریا معادل 87/4سانتیمتر انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کشور های خاورمیانه هستند. داده های مورد نیاز این تحقیق از مراکز آمار رسمی بین المللی مثل بانک جهانی, بخش آماری ملل متحد، پایگاه آمار گردشگری، دیتا اینفو بدست آمد. برای تحلیل داده ها پژوهش، از روش پنل و نرم افزار ایویوز استفاده شد.
یافته هایافته های تحقیق نشان داد که اثر متغیر لگاریتم تراکم جمعیت بر متغیر وابسته رشد گردشگری مثبت و معنادار است بطوریکه در ارتفاع92/2سانتیمتر از سطح دریا ضریب متغیر لگاریتم تراکم جمعیت برابر 77/0 با افزایش سطح دریا به 87/4 برابر با 56/0 بدست آمد. اثر متغیر لگاریتم وسعت کشاورزی بر متغیر رشد گردشگری مثبت و معنادار است بطوریکه در ارتفاع92/2سانتیمتر از سطح دریا ضریب متغیر لگاریتم وسعت کشاورزی برابر 13/0 و با افزایش سطح دریا به 87/4 برابر با 09/0 بدست آمد. تاثیر متغیر لگاریتم تولید ناخالص داخلی بر روی متغیر رشد گردشگری مثبت و قوی است بطوریکه در ارتفاع92/2سانتیمتر از سطح دریا ضریب متغیر لگاریتم تولید ناخالص داخلی برابر 34/0و با افزایش سطح دریا برابر با 31/0بدست آمد. متغیر لگاریتم پوشش گیاهی بر روی رشد گردشگری اثر گذار است بطوریکه در ارتفاع92/2سانتیمتر از سطح دریا ضریب این متغیر برابر 57/0 و با افزایش سطح دریا به 87/4 برابر با 28/0 به دست آمد. متغیر لگاریتم انتشار سرانه دی اکسید کربن بر متغیر رشد گردشگری منفی و معنادار است بدین صورت که در ارتفاع92/2سانتیمتر از سطح دریا ضریب متغیر انتشار سرانه دی اکسید کربن برابر 14/0- و با افزایش سطح دریا ضریب این متغیر برابر با 18/0- بدست آمد.
نتیجه گیرینتیجه روش پنل نشان داد که اثرات متغیرهای اقتصادی درهنگام بالا امدن سطح دریاها به مرور زمان بر رشد گردشگری تاثیر می گذارد. بنابراین انجام اقدامات سازگار با محیط زیست در برابر افزایش سطح آب دریاها مستلزم ترکیبی از استراتژی ها در مقیاس های مختلف، از اقدامات فردی گرفته تا ابتکارات در سطح جامعه و سیاست های گسترده تر دولت است. از آنجایی که افزایش سطح آب دریاها بر مناطق ساحلی متعددی در سراسر جهان تاثیر می گذارد، همکاری بین المللی بسیار مهم است. به اشتراک گذاری دانش، بهترین استراتژی ها و نیز اقدامات مالی می تواند به مناطق آسیب پذیر کمک کند. انرژی های تجدید پذیر منبع کلیدی پایداری زیست محیطی هستند، آگاه سازی و آموزش می تواند به طور قابل توجهی بر مصرف انرژی های تجدید پذیر تاثیر بگذارد و آگاه سازی بیشتر جامعه از اثرات تخریب محیط زیست برای تولید انرژی های تجدید پذیر امری حیاتی است..
کلیدواژگان: بالا آمدن سطح آب دریا، رشد گردشگری، روش پنل -
صفحات 115-127
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:
خلیج گرگان یگانه خلیج ایران در کرانه های جنوبی دریای کاسپی است که در چند دهه گذشته به سبب کاهش تراز آب دریای کاسپی با خطر خشکی زدگی روبه رو گردیده است. تردیدی نیست که آنچه در دریای کاسپی درحال وقوع می باشد بخشی از رفتار طبیعی اقلیم به واسطه گرمایش کره زمین است که کنشگری های انسانی به آن شتاب بخشیده است. باوجود تلاش های صورت گرفته از سوی جامعه علمی کشور برای توجیه برنامه سازگاری گام به گام با دگرگونی های اقلیمی در خلیج گرگان، همچنان تلاش های انجام شده بر پایه شیوه های مقابله ای با روند رو به کاهش تراز دریا و احیای خلیج گرگان قرار گرفته است. ازاین رو نیاز بود تا به نحوی نسبت به اثرات کاهش تراز آب بر خلیج گرگان و به ویژه بنادر، اسکله ها و لنگرگاه های آن که روزگاری در کرانه های خلیج و حوزه تاثیر آن برقرار بوده است، پژوهشی به عمل آید. ازدیگرسو، به سبب نبود داده های علمی و تاریخی نسبت به بررسی ابنیه دریایی خلیج گرگان از آغاز دوره سرد یخبندان کوچک تا به امروز همت گذارده شده است.
روش شناسی:
روش پژوهش توصیفی و تحلیلی و اسنادی است و استناد به منابع دست اول و مکاتبات تاریخی در اولویت قرار گرفته است. در این پژوهش از یافته های علمی ترازسنجی برای انطباق با داده ها و گفته های تاریخی استفاده گردید.
یافته هابرپایه بررسی های انجام شده در 700 سال گذشته در کرانه ها و حوزه تاثیر خلیج گرگان ابنیه دریایی همچون بندر نیم مردان، بندر قره تپه (بهشهر)، بندر شاه کیله، بندر گرادوین، اسکله قدیم گز و بندر جدید گز، لنگرگاه باغو، اسکله قره سو، بندر شاه و بندر ترکمن، بندر گمیشان، اسکله خواجه نفس و بندر جدید خواجه نفس، اسکله آشور کوچک و بندرگاه آشور بزرگ برقرار بوده است. امروزه از تمامی بنادر، اسکله ها و لنگرگاه های یاد شده تنها بقایای گز، ترکمن، خوجه نفس و آشور کوچک برقرار بوده و مابقی به سبب کاهش تراز آب و خشکی زدگی رفته رفته از برگه های تاریخ رو به فراموشی سپرده شده است.
نتیجه گیریبا نگاه به پژوهش های انجام شده درباره آینده تراز آب دریای کاسپی و گمانه ها برای ادامه کاهش تراز آب دریا در یک سده پیش رو، امید است مسئولین و جامعه علمی نسبت به تغییر رویه درباره رویارویی با مشکلات خلیج گرگان با سرلوحه قرار دادن از وقایع تاریخی و همچنین با اجرای برنامه سازگاری گام به گام با طبیعت در خلیج گرگان از هدر رفت سرمایه کشور و ایجاد فرصت های اقتصادی و اکولوژیکی سازگار و پایدار اقدام نمایند.
کلیدواژگان: خلیج گرگان، عصر یخبندان کوچک، کاهش تراز آب، بندر، اسکله، لنگرگاه -
صفحات 127-139
پیشینه و مبانی نظری پژوهش:
شرایط جغرافیایی، به ویژه شرایط مربوط به جغرافیای ساحلی، در تعیین حدود مرزهای دریایی در فاصله 200 مایلی از خطوط ساحلی طرفین بسیار مهم است. شرایط جغرافیایی و به ویژه آن هایی که مربوط به افزایش طبیعی خشکی های طرفین است، در تعیین حدود مرزهای دریایی در فلات قاره بیرونی بیش از 200 مایل اهمیت دارند. برجسته ترین شرایط جغرافیایی مربوط به تعیین حدود مرز دریایی در 200 مایل این واقعیت است که بنگلادش در داخل یک فرورفتگی مجزا در منتهی الیه شمال شرقی خلیج بنگال قرار دارد. خلیج بنگال و بسیاری از خط ساحلی آن شامل یک تقعر دوم و حتی عمیق تر در داخل تقعر عمومی است که توسط خط ساحلی آن به عنوان یک کل تشکیل شده است. به دلیل خط ساحلی مقعرش، بنگلادش به شدت تحت تاثیر خطوط مساوی ادعا شده توسط میانمار و هند از پایانه های مرزی زمینی مربوطه خود با بنگلادش است، که به خوبی در 200 مایلی ساحل بنگلادش قطع می شود و دسترسی آن را به منطقه انحصاری- اقتصادی 200 مایل قطع می کند. مقاله حاضر شرایط جغرافیایی، زمین شناسی و ژئومورفولوژیکی مربوط به تعیین حدود مرز دریایی بین بنگلادش و میانمار در خلیج بنگال را شرح می دهدو به روش کتابخانه ای وبا بررسی کنوانسیون ها و رویه های قضایی مرور نموده است. در ادامه به پیشنهادات و روش های جهت تحدید حدود مرز های دریایی که در دیوان بین المللی حقوق دریا ارائه نموده است، میپردازد.
روش تحقیق:
شیوه ما در تالیف و گردآوری این پژوهش مطالعه تحلیلی توصیفی است و با استفاده از کتب،اسناد،مقالات و اسناد حقوق مربوط به بررسی تحدید مرز دریایی بین بنگلادش و میانمار در خلیج بنگال که در استفاده از منابع ابتدا مطالب مربوطه به دقت مورد بررسی و مطالعه واقع و آن چه قابل استفاده و انعکاس در این زمینه بوده فیش برداری و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و در نهایت ارائه می شود.
یافته هااگر میانمار طبق ماده 76 کنوانسیون 1982 حق داشتن یک فلات قاره خارجی را نداشته باشد، در این صورت لزوما ادعاهای موجود میانمار در مورد منطقه دوجانبه مورد ادعای بنگلادش و منطقه سه جانبه مورد ادعای بنگلادش و هند نیز بی اعتبار است. زیرا هر دو منطقه در مجموع بیش از 200 مایل از ساحل هر یک از این سه دولت قرار دارند. از آنجایی که بنگلادش، در مقابل، می تواند مبنای قانونی و علمی را برای طولانی شدن طبیعی از سواحل خود نشان دهد، باید طبق کنوانسیون حق داشتن یک فلات قاره بیرونی را داشته باشد. هر مرزی بین آن قفسه و میانمار نباید از ساحل میانمار بیشتر از قفسه قانونی 200 مایل مقرر در ماده 76 باشد. بنابراین هیچ فلات همپوشانی بیش از 200 مایل از میانمار وجود ندارد، و بنابراین بنگلادش حق دارد فلات قاره خارجی ادعایی خود را در مجاورت محدوده 200 مایل میانمار داشته باشد.
نتیجه گیریلازم به ذکر است که منطقه کوچکی به شکل گوه بلافاصله فراتر از منطقه اقتصادی بنگلادش وجود دارد که در 200 مایل سرزمین اصلی میانمار قرار دارد. بنابراین، از نظر تئوری، منطقه کوچکی از فلات قاره بنگلادش وجود دارد که توسط آبهایی پوشیده شده است که میانمار ادعا می کند منطقه انحصاری-اقتصادی خود است. این یک اتفاق یکباره نیست. هر جا که دو شرط وجود داشته باشد رخ می دهد: (الف) یک خط تحدید حدود دریایی که یک خط هم فاصله دقیق نیست به یک نقطه 200 مایل از نزدیک تر از دو ساحل می رسد و در نتیجه محدودیت های منطقه انحصاری-اقتصادی قابل انتساب به آن ساحل) و (ب) یک فلات قاره فیزیکی زیرین فراتر از آن نقطه وجود دارد .
کلیدواژگان: بنگلادش، تحدید حدود دریایی، خلیج بنگال، مرز جغرافیایی، میانمار
-
Pages 1-15Background and Objectives
Calcareous nannoplankton organisms evolved rapidly during the Mesoozoic especially in Cretaceous, and are of great value as stratigraphic indicators. The early Cretaceous rocks are well developed in the Lut Block basin. These sediments have attracted the attention of many stratigraphers and paleontologists because of their fossil content. In the present research, in order to studies of the calcareous nannoplankton biostratigraphy of the Lut Block Cretaceous deposits and age determination, stratigraphic section of the Charmeh in the northwest of Sarayan (east margin of Lut Block) was selected and sampled. Thickness of the studied section is 209 meters and lithology of this section contains grey to dark green silty marls. The lower boundary of these deposits is conglomerate and sandstones and its upper boundary is grey massive limestone.
MethodsIn the present research 91 smear slides of the studied sediment prepared following the standard smear slide technique. These slides were examined at standard light microscope techniques under XPL and PPL in order to estimate relative calcareous nannoplankton abundance and preservation. All species were identified according to researchers' descriptions and morphological characteristics. The preservation of nannoplanktons was evaluated qualitatively by using visual criteria concerning degree of etching and overgrowth. For the age determination of the Cretaceous deposits, standard zonation was utilized.
FindingsIn this study, a common and index calcareous nannoplankton assemblage (34 species and 19 genera) is documented for the first time in this account from the early Cretaceous deposits succession of the Lut Block Basin (Charmeh section). Calcareous nannoplanktons are medium to well-preserved in this section, which facilitates detailed identification of the floral assemblages. First occurrence of the Cretarhabdus loriei and Nannoconus abundans and last occurrence of the Speetonia colligate are bio-events that records in this research.
ConclusionBased on index nannoplankton species and associated fossil assemblages, Cretarhabdus loriei Zone (CC4) and Lithraphidites bollii Zone (CC5) were determined. The identified zones are consistent with middle last part of NK3B and NC4A، NC4B and NC5. The nannoplankton species show the age of early Hauterivian to late Hauterivian for the studied successions. Furthermore investigation of the relationship between change in abundance, size and paleoenvironmental conditions in the Charmeh ection allows to reconstruction paleo-conditions and possibility of discussing the influencing factors in the form of paleoenvironmental conditions during the Hauterivian in the Lut Block sedimentary basin. The genus Nannoconus appears to be particularly sensitive to global fertility conditions and local continental input while change in abundance of Micrantholithus is clearly associated with salinity levels. In calcareous nannoplankton assemblages of the early Cretaceous deposits of the Charmeh section, the warming event with mesotrophic to oligotrophic conditions is marked by appearance of the low latitudinal species and an acme of tropical species such as Watznaueria barnesaiae, Lithraphidites spp., Eiffellithus spp., Nannoconus spp., and Micrantholithus spp. Therefore base on the abundance of index nannoplankton species, studied sequence was deposited in shallow marine environment in relatively low latitude and warm surface water condition with low productivity at the early Hautrevian - late Hautrevian were suggested.
Keywords: Biostratigraphy, Cretaceous, Lut Block, Calcareous Nannoplankton, Charmeh -
Pages 16-30
Background and Theoretical Foundations:
The purpose of this research is to design and test the marketing model of port services based on the Foundation's data method.
MethodologyThe mixed exploratory research method and the statistical population of this research included two parts, in the qualitative part there were 20 experts and managers and experts in Amirabad port and in the quantitative part there were 110 people including the owners of goods and services and investors in the special economic zone of Amirabad port. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, which was compiled with 88 items based on the theoretical foundations and conducted interviews.
FindingsFrom the results of the research in the field of port services, 22 components were obtained. In this model, the main and central category is creating value for the customer in providing services to customers in the port. Price, distribution, advertising and employees are causal factors and customer orientation, processes, information management, customers and electronicization of services, contextual factors and physical facilities, brand and branding and communication are intervening factors. Improvement of management structures, improvement of marketing strategies, market orientation, human resources management and improvement of service methods are model strategies and finally, more and more established presence in the market, improvement of structure and realization of internal marketing are the consequences of the model. The analysis of the performed paths showed with a confidence level of 95% that the causal factors to the main category of creating value for the customer at the rate of 0.66 and creating value for the customer to the strategies at the rate of 0.28 and interfering factors to the strategies at the rate of 0.44 and Background factors have an effect on strategies to the extent of 0.31, and finally, strategies have an effect on the results to the extent of 0.71. The greatest impact on the path of strategies related to outcomes was estimated at 0.71.
Conclusionand this means that if the recommended and extracted strategies are well implemented in Amirabad port, they will improve performance in the field of port services.
Keywords: Service marketing, port services, Amirabad port, foundation data model -
Pages 31-46
Background and Theoretical Foundations:
An ocean economy with a focus on enhancing social fairness and human well-being while lowering environmental dangers is known as a "water economy." In order to increase economic development, improve quality of life and employment opportunities, and maintain the health of ocean ecosystems, the term "water economy" is used. Iran has access to the sea, and by using these resources and potentials, it may move toward economic development and progress. Access to open waters, small and large islands, port cities with various commercial, fishing, touristic, and industrial functions, shipbuilding, maritime tourism, maritime transportation, underground resources, oil and gas mines, refineries, ports, piers, and marine structures, bunkering (fueling ships), and environmental activities are just a few of the potentials of the nation in the field of sea-based economy. The sea-oriented economy is one of the untapped development opportunities in the nation. Because the sea-oriented development and the sea economy have recently drawn more attention than in the past, it is important to paint a clear picture of them. In this study, an effort has been made to lay out the realities of the sea-based economy in the nation. The water economy, which has lately garnered increasing attention which is also addressed in the seventh development plan, may have an economic impact. Important economic sectors that are taken into account include aquaculture and maritime transport which has significant economic benefits for Iran. In light of this, the current study aims to identify these advantages. The primary research question is: What impact does emphasizing the sea-based economy have on welfare, changes in the nation's trade balance, and employment?
MethodologyIn this study, the economic effects of concentrating on the sea-based economy (aquaculture sector and maritime transport), due to the multi-regional calculable general equilibrium model (GTAP) and version 10 of its database, during 3 scenarios, 1. 100% reduction in rates Bilateral tariff of the two sectors of aquaculture and marine transportation, 2. Increasing the productivity of the workforce working in two sectors of aquaculture and marine transportation, and 3. Increasing the productivity of intermediate inputs in two sectors of aquaculture and marine transportation) was analyzed with GEMPACK software package.
FindingsThe study's findings indicate that lowering the aquaculture sector's tariff will result in a decline in production volume, an improvement in Iran's welfare due to increased productivity of intermediate inputs used in both the aquaculture and marine transportation sectors, and an improvement in the trade balance between these two industries due to increased productivity of labor and intermediate inputs.
ConclusionAccording to the research's findings, the most crucial policy advice for the nation is that marine transportation may be seen of as a viable choice. The findings of this study may assist the nation's planners and policy makers in adopting suitable investment and workforce training strategies, which would eventually result in higher economic growth and increased exports of this industry. Production may rise as a result of worker productivity and training in sea-oriented industries. Investment in sea-oriented industries is one of the factors that might affect productivity. Iran has a unique maritime edge; thus it is important to develop economic activity via domestic investment as well as by attracting outside investors. The capability of the private sector in the marine and port sectors was best used by the foreigner.
Keywords: Blue economy, Aquaculture, Maritime Transportation, Global Trade Analysis Project (GTAP) -
Pages 47-62
The Persian Gulf hosts a variety of marine ecosystems, including mangrove forests, seagrass beds, and coral reefs, which have adapted to the challenging environmental conditions of the region to some extent. These ecosystems are increasingly influenced by rapid population growth, economic development in the countries surrounding the Persian Gulf, as well as, the impact of climate change in the region. They are facing mounting pressure from human activities. The influx of nutrients, coupled with the warming of the Persian Gulf, can result in a reduction in the dissolved oxygen concentration in the water. Consequently, the simultaneous occurrence of warming, reduced oxygen, and acidification in the Persian Gulf has become a significant challenge for its valuable ecosystems. According to studies, hypoxic areas in the Persian Gulf in mid-autumn can extend to more than 50,000 square kilometers. The occurrence of hypoxia in the Persian Gulf during late summer is confined to two primary areas in the western and central regions. In the eastern Strait of Hormuz, hypoxic conditions are observed in the near-bottom layer from early summer to mid-winter in areas distant from the Gulf's outflow. The reconstruction of dissolved oxygen concentrations in recent decades also indicates a declining trend accompanied by an increase in the extent and duration of hypoxia in the Persian Gulf. The degradation of water quality in the Persian Gulf, in addition to its adverse effects on its valuable ecosystems and consequently on fisheries and aquaculture in the Gulf, can significantly impact the Gulf of Oman and even the Arabian Sea in various ways, exacerbating the conditions of Oxygen Minimum Zones (OMZ) in these expansive seas. The Gulf of Oman and the Arabian Sea naturally and permanently host the widest and thickest OMZ in the world ocean. Depths exceeding 400 meters in the Gulf of Oman exhibit suboxic conditions (oxygen concentration less than 6 µmol/kg) during both summer and winter. The OMZ in the Arabian Sea and the Gulf of Oman has intensified over the past few decades. Oxygen levels recorded in 1960 in the core of the OMZ in the Arabian Sea and the Gulf of Oman ranged from 6 to 12 µmol/kg but have now dropped to levels below 6 µmol/kg (suboxic). This intensification of the OMZ in the Arabian Sea and the Gulf of Oman has adverse effects on the ecosystems of this region and the livelihoods of dependent populations. Marine organisms residing in the near-bottom layer or surface sediments are most affected by the expansion and intensification of hypoxic and suboxic conditions. Oxygen deficiency leads to a decline in the biodiversity of benthic communities, promoting resilient species such as polychaeta in surface sediments. The reduction in oxygen levels in the Arabian Sea has significantly influenced the composition of phytoplankton communities, the vertical migration of zooplankton, and myctophidae in the water column. The expansion and intensification of the OMZ, with its adverse impacts on fishing and aquaculture, also carry socio-economic implications for residents of the coastal areas of the Indian Ocean, the Gulf of Oman, and the Arabian Sea. Considering the prevalence of seasonal hypoxic conditions in the Persian Gulf and permanent suboxic conditions in the Gulf of Oman, addressing this trend and mitigating its environmental and economic impacts in the region is crucial. Management and policy strategies to halt or reduce the effects of oxygen depletion in the Persian Gulf and the Gulf of Oman can be classified into three main categories: a) ecosystem-based mitigation measures for environmental restoration and protection, b) adaptation-based measures to restore and protect marine organisms and fisheries, c) implementation and maintenance of monitoring programs and analysis of the information obtained. In essence, efforts to integrate research, management, and policy actions in oceans and seas across all biological, geochemical, and physical disciplines, addressing all climate change-related issues such as warming, acidification, and oxygen reduction, and involving all academic, industrial, governmental, and regulatory sectors, constitute the most effective roadmap recommended for combating the impacts of climate change on marine resources.
Keywords: Persian Gulf, Gulf of Oman, Hypoxia, Oxygen Minimum Zone, Nutrients, Warming -
Pages 63-79
The Mediterranean-Arab (Arab-Med) Corridor of India to Europe is an emerging multi-faceted trade corridor that could fundamentally alter trade patterns between the Indian Ocean region, the Middle East, and Europe by creating a crescent of trade connectivity on the southern edge of Eurasia from the coasts. The Arabian Sea of India will change to the eastern Mediterranean coast of Greece. For India, this new corridor is a strategic paradigm shift with huge geopolitical implications that could change its role in the Eurasian economic order. Based on this, the current research, which was carried out in a descriptive-analytical way, seeks to answer the question of what effect does the Arab-fashion corridor have on the new architecture in the trans-regional connection? The hypothesis of this research is that the Arab-Med Corridor is creating an alternative trans-regional trade architecture in which the UAE ports can act as the connecting point of the Indian Ocean to create a separate trade corridor from India to Europe and India to The title introduces a new power to the world with the ability to create transregional commercial architecture. The establishment of a Mediterranean terminal - from Haifa to the European mainland at the Greek port of Piraeus - means that Indian goods sent to UAE ports can reach the main markets and production centers of Europe.
Keywords: Corridor, Arab-Mediterranean, Persian Gulf, India, Europe, Connection -
Pages 80-92
Ophiolite complexes are interpreted as remnants of oceanic lithosphere that have emplacement along the edges of continents after an oceanic basin close. Iranian ophiolites, considered as remnants of closure of the Tethys (or Neo-Tethys) Ocean and its branches. These ophiolites are outcrop in two distinct regions: 1) Ophiolites coeval with the Zagros orogenic belt, and 2) Ophiolitic assemblages surrounding the Central Iranian Microcontinent. The comparison of these two ophiolite complexes indicates noticeable differences between them. Therefore, in order to understanding the tectonic sitting of their formation, initially, the geological, petrological, geochemical features, and the age of these rock units were examined and compared. Subsequently, to delineate the boundary between the two mentioned ophiolite complexes, field surveys were conducted, and geological maps of the region were prepared.Based on results, the ophiolite complexes surrounding the Central Iranian Microcontinent include the Sabzevar ophiolites in the north, the Neyriz-Dehshir-Baft ophiolites in the west, the Kahnuj ophiolites in the southwest, the Makran ophiolites in the south, and the Turbat Heydariyeh - Tchehel-Kureh ophiolitic belt in the east demonstrate similar features and it seems they have formed in a same tectonic environment. They exhibit fundamental differences from the Zagros ophiolites and have formed at different geological time, too. The ophiolites around the Central Iranian Microcontinent mark remnants of oceanic lithosphere that formed as a result of the opening of a rift basin between two continental blocks and its expansion into an intracontinental oceanic basin that known as a branch of Tethyan Ocean. This Ring Ocean existed during late Mesozoic, and as a result of its closure, these ophiolite complexes were formed
Keywords: Ophiolite, Oceanic Lithosphere, Ring Ocean, Tethys, Central Iranian Microcontinent -
Pages 93-105
Background and Theoretical Foundations:
in order to implement the principle of adequate and prompt compensation for pollution damages, according to the type of consumption, each of the compensation systems established by the relevant international conventions, are divided into different layers with special conditions. So far, these layers of compensation have not been specifically evaluated and reviewed in Iran, while each of these layers has specific terms and conditions that must be observed by the members, including the Islamic Republic of Iran and in this context, there is a need to increase the relevant knowledge among the main actors of the maritime industry in Iran.
Methodologythis research is conducted by analytical-descriptive method and while evaluating and analyzing the provisions of the IMO conventions, it analyzes the related decisions and opinions contained in the reports of the IMO Legal Committee, annual reports of the IOPC Fund Annual Reports, and the UN International law Commission reports.
Findingsthis article, while dividing and comparing the types of marine pollution, mentioning the reasons for creating layers of compensation, explains that for all types of pollution, the payment of damages is done in the first layer through the contribution of the shipowner and his insurer. The second layer for all pollutions, except for bunker pollution, and the third layer, only in the case of oil pollution, been established through the creation of a compensation fund and through the contribution of importers of such materials.
Conclusionthe creation of compensation layers for marine pollution is necessary for the following reasons: first, the certainty of compensation through the requirement of compulsory insurance for shipowners’ liability, especially through P&I clubs, in the first layer, second, access to competent national authorities and to financial resources for compensation within the member States against the person responsible for the accident, and thirdly, secure financial resources for pollution damages through the establishment of the funds and contribution of the receivers of oil cargoes. Unlimited liability for marine pollution has always been rejected. And due to the inadequacy of the first layer, the rest of the damages should be paid through the next layers. The membership of Iran in all three levels of compensation payment can guarantee full financial support for the victims of pollution in Iran, and regarding oil pollution, the accession of of Iran to the 2003 supplementary fund will be an important step in this field.
Keywords: Compensation Layers, Marine Pollution, Compensation Funds, Shipowner's Liability, Maritime Conventions -
Pages 106-114
Background and Theoretical Foundations:
The economic effects of sea level rise on the growth of tourism is a growing concern. Because the rise of the sea level has affected the reduction of the level of the coasts all over the world, which means the reduction of the capacity of carrying recreation by the coastal areas, which in turn can significantly affect the tourism economy. Rising sea levels have created significant challenges for the growth of tourism in the Middle East, especially in coastal areas, over the past two decades. Therefore, the purpose of this research was to investigate the economic effects of sea level rise on the growth of tourism in the Middle East.
MethodologyThe current research is mixed in terms of data type, applied-developmental in terms of purpose, exploratory in terms of nature, and survey in terms of data collection method. The data of this study has been done in the form of a time series and for the years 2010-2000 with an increase in sea level rise equal to 2.92 centimeters and for the years 2011-2021 with an increase in sea level rise equal to 4.87 centimeters. The statistical population of the research is Middle Eastern countries. The data needed for this research was obtained from official international statistical centers such as the World Bank, United Nations Statistical Division, Tourism Statistics Database, Data Info. To analyze the data of the research, the panel method and EViews software were used.
FindingsThe research findings showed that the effect of the logarithm of population density variable on the dependent variable of tourism growth is positive and significant, so that at a height of 2.92 centimeters above sea level, the coefficient of the logarithm of population density variable is equal to 0.77 with an increase in sea level to 4.87 0.56 was obtained. The effect of the variable of the logarithm of agricultural area on the variable of tourism growth is positive and significant, so that at the height of 2.92 centimeters above the sea level, the variable coefficient of the logarithm of agricultural area was equal to 0.13 and when the sea level increased to 4.87, it was equal to 0.09. The effect of the logarithm of the GDP variable on the tourism growth variable is positive and strong, so that at a height of 2.92 centimeters above the sea level, the coefficient of the logarithm of the GDP variable is equal to 0.34 and with the increase of the sea level, it is equal to 0.31. The logarithm variable of vegetation has an effect on the growth of tourism, so that at a height of 2.92 centimeters above the sea level, the coefficient of this variable is equal to 0.57 and when the sea level increases to 4.87, it is equal to 0.28. The logarithm variable of carbon dioxide emission per capita is negative and significant on the variable of tourism growth, so that at a height of 2.92 centimeters above sea level, the variable coefficient of carbon dioxide emission per capita is -0.14, and with the increase of sea level, the coefficient of this variable is equal to 0.18 - Was obtained.
ConclusionThe result of the panel method showed that the effects of economic variables during the rise of the sea level over time affect the growth of tourism. Therefore, taking environmentally friendly measures against sea level rise requires a combination of strategies at different scales, from individual actions to initiatives at the community level and broader government policies. As sea level rise affects numerous coastal areas around the world, international cooperation is critical. Sharing knowledge, best strategies and financial measures can help vulnerable areas. Renewable energies are the key source of environmental sustainability, awareness and education can significantly affect the consumption of renewable energies, and making society more aware of the effects of environmental degradation is vital for the production of renewable energies.
Keywords: Sea Level Rise, Tourism Growth, Panel Method -
Pages 115-127
Background and Theoretical Foundations:
Gorgan Bay is the only Iranian bay on the southern shores of the Caspian Sea, which has faced the risk of dring up due to the decrease of the Caspian Sea water level in the last few decades. There is no doubt that what is happening in the Caspian Sea is part of the natural behavior of the climate due to the earth warming, which has been accelerated by human activities. Despite the efforts made by the country's scientific community to justify the step by step adaptation program to the climatic changes in the Gorgan Bay, the efforts made are still based on the methods of dealing with the decreasing trend of sea level and the restoration of the Gorgan Bay. Therefore, it was necessary to somehow conduct a research on the effects of water level reduction on Gorgan Bay and especially its ports, wharves and anchorages that were once established on the shores of the bay and its area of influence. On the other hand, due to the lack of scientific and historical data, efforts have been made to investigate the marine structure of Gorgan Bay from the beginning of the Little Ice Age until today.
MethodologyThe research method is descriptive, analytical and documentary and reference to historical documents and correspondence is given priority. In this research, the scientific findings of the sea level were used to match the historical data and statements.
FindingsBased on this research on the shores and influence of Gorgan Bay area, marine facilities such as Nim-Mardan Port, Qara-Tepe Port (Behshahr), Shah-Kile Port, Gradvin Port, Gaz Old Wharf and Gaz New Port, Bago Anchorage, Qarasu Wharf, Bandar Shah and Bandar Turkmen, Gamishan Port, Khajaje-Nafas Wharf, the new port of Khaja-Nafs, small Ashur wharf and big Ashur harbor have been established in the last 700 years. Today from all the mentioned ports, wharves and anchorages, only the remnants of Gaz, Turkmen, Khoja-nafs and small Ashur are still standing and the rest are gradually being forgotten from the pages of history due to the water level decreasing and dring up.
ConclusionLooking at the research done on the future of the Caspian Sea water level and boreholes to continue reducing the sea water level in the next century, it is hoped that the authorities and the scientific community will change their attitude about facing the problems of Gorgan Bay by putting historical events on the agenda And also, by implementing a step-by-step adaptation program with nature in the Gorgan Bay, they should prevent the waste of the country's capital and create compatible and sustainable economic and ecological opportunities.
Keywords: Gorgan Bay, Little Ice Age, Water Level Decrease, Port, Wharf, Anchorage -
Pages 127-139
Background and theoretical foundations of the research:
Geographical conditions, especially the conditions related to coastal geography, are very important in determining the boundaries of the maritime borders at a distance of 200 miles from the coastlines of the parties. Geographical conditions, especially those related to the natural rise of the flanking landmasses, are important in determining the maritime boundaries on the outer continental shelf for more than 200 miles. The most salient geographical circumstance relating to the delimitation of the maritime boundary at 200 miles is the fact that Bangladesh lies within a distinct depression at the northeastern extremity of the Bay of Bengal. The Bay of Bengal and much of its coastline contain a second and even deeper depression within the general depression formed by its coastline as a whole. Due to its concave coastline, Bangladesh is heavily influenced by the equilateral lines claimed by Myanmar and India from their respective land border terminals with Bangladesh, which cut well within 200 miles of Bangladesh's coast, denying its access to the EEZ. It cuts off 200 miles. The present article describes the geographical, geological and geomorphological conditions related to the demarcation of the maritime border between Bangladesh and Myanmar in the Bay of Bengal and has reviewed it in a library method by examining conventions and judicial procedures. In the following, it deals with the proposals and methods for delimiting the maritime boundaries that have been presented by the International Court of Law of the Sea.
Research methodOur method in compiling and compiling this research is a descriptive analytical study and by using books, documents, articles and legal documents related to the investigation of the delimitation of the maritime border between Bangladesh and Myanmar in the Bay of Bengal. It has been investigated and studied and what can be used and reflected in this field, it is taken and then it is analyzed and finally it is presented.
FindingsIf Myanmar does not have the right to an external continental shelf according to Article 76 of the 1982 Convention, then Myanmar's existing claims regarding the bilateral area claimed by Bangladesh and the trilateral area claimed by Bangladesh and India are also invalid. Because both regions are more than 200 miles from the coast of each of these three states. Since Bangladesh, in contrast, can demonstrate a legal and scientific basis for a natural extension of its coast, it should be entitled to an outer continental shelf under the Convention. Any boundary between that shelf and Myanmar shall not be further from the coast of Myanmar than the legal shelf of 200 miles provided for in Article 76. Therefore there is no overlapping plateau beyond 200 miles from Myanmar, and therefore Bangladesh is entitled to its own claimed outer continental shelf adjacent to Myanmar's 200 mile range.
ConclusionIt should be noted that there is a small wedge-shaped area immediately beyond the EEZ of Bangladesh, located 200 miles from the Myanmar mainland. So, in theory, there is a small area of the Bangladeshi continental shelf covered by waters that Myanmar claims as its EEZ. This is not a one-time event. It occurs wherever two conditions are present: (a) a maritime delimitation line which is not an exact equidistant line reaches a point 200 miles from the nearer of the two coasts and consequently the limits of the exclusive economic zone attributable to that coast) and (b) there is an underlying physical continental shelf beyond that point
Keywords: Bangladesh, Demarcation Of Maritime Boundaries, Bay Of Bengal, Geographical Boundary, Myanmar