فهرست مطالب

تحقیقات سلامت در جامعه - سال نهم شماره 4 (زمستان 1402)

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال نهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد مسافری*، فرهاد غیوردوست، ندا گیلانی، سپیده نعمتی منصور صفحات 1-13
    مقدمه و هدف

      نظام آموزشی هر کشور متناسب با نیازهای جامعه، دچار تحولات اساسی می شود. نیاز به تحولات در نظام سلامت و آموزش پزشکی و سایر علوم مرتبط، از جمله سلامت محیط زیست (بهداشت محیط)، در سال های اخیر، در کشور نمود بیشتری پیدا کرده است. در مطالعه ی حاضر، بازنگری در محتوای آموزشی در حوزه ی سلامت محیط زیست و پاسخ به سوالات اساسی مرتبط بررسی شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود که در سطح کشور، با مشارکت اساتید رشته ی بهداشت محیط، ارزیابی کلان انجام گرفت. در طی تحقیق، 87 نفر از اساتید محترم بهداشت محیط مشارکت کردند و برای اخذ نظرات ایشان، چک لیستی تهیه شد و نظرسنجی به عمل آمد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-22 انجام شد. برای مقایسه ی حیطه های مختلف، از آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از نظرسنجی انجام شده، 3/96 درصد از اساتید بر این باور بودند که محتوای آموزشی رشته ی بهداشت محیط در ایران، با کشورهای توسعه یافته دارای تفاوت های اساسی است. 8/98 درصد از اساتید محترم اعتقاد داشتند که جنبه ها و شرایط بهداشت محیط در کشور در مقایسه با سال اول تعریف محتویات و کوریکولوم رشته ی بهداشت محیط، دارای تفاوت های درخور توجهی است. 2/69 درصد از اساتید محترم بهداشت محیط کشور بر این باور بودند که در توانمندی های مورد انتظار مندرج در کوریکولوم های آموزشی مقاطع مختلف رشته ی بهداشت محیط، بایستی بازنگری به عمل آید. درعین حال، 9/58 درصد از اساتید موافق آن بودند که پایش آلاینده های محیطی موثر بر سلامت از مباحث مهم بهداشت محیط است.

    نتیجه گیری

    بر پایه ی نظرسنجی به عمل آمده از اساتید دانشکده های بهداشت کشور، با در نظر گرفتن شرایط جدید بهداشت محیط، بازنگری در تعریف بهداشت محیط و محتوای آموزشی آن برای پاسخ گویی به نیازهای جامعه ضروری و مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، اساتید، بهداشت محیط، سلامت، محیط زیست
  • وجیهه کشاورز، زهرا نقوی کنجین*، سیاوش اعتمادی نژاد، ابوالفضل حسین نتاج صفحات 14-26
    مقدمه و هدف

    افت شنوایی شغلی عمدتا در مواجهه با سطوح بالای صدا ایجاد می شود و عوامل فردی و محیطی زیادی در ایجاد آن نقش دارند. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین نقش میانجی ویژگی شخصیتی در ارتباط بین درک ریسک صدا و میزان افت شنوایی شغلی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی توصیفی و مقطعی حاضر بر روی 200 نفر از شاغلان در معرض صدای بالای 85 دسی بل در یکی از صنایع تولیدی صورت گرفت. از پرسش نامه ی درک ریسک برای سنجش درک ریسک و از پرسش نامه ی شخصیتی هگزاکو (HEXACO) برای سنجش ویژگی شخصیتی و از دستگاه ادیومتری مدل MEVOX-SA900 برای سنجش میزان افت شنوایی بهره گرفته شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-25 و با محاسبه ی میانگین، انحراف معیار، ضریب هم بستگی پیرسون و مدل سازی ساختاری با استفاده از AMOS-24 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین افت کلی شنوایی 61/8 دسی بل بود و 79 درصد از کارگران وضعیت شنوایی طبیعی داشتند. همچنین، میانگین نمره ی درک کلی ریسک کارگران 19/6±95/73 بود. ویژگی های شخصیتی هیجان پذیری و صداقت به ترتیب، بیشترین و کمترین سطوح را در بین ویژگی های شخصیتی نشان دادند. دو مولفه ی درک کلی ریسک شامل نگرش و درک ریسک و ویژگی شخصیتی هیجان پذیری هم بستگی مثبت و معنی داری را با افت شنوایی نشان دادند. ویژگی شخصیتی با درک ریسک هم بستگی معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    درک بالاتری از ریسک لزوما به معنای افت شنوایی کمتر نیست؛ ازاین رو، در طرح ریزی برنامه های حفاظت شنوایی متغیرهای دیگری همچون ویژگی های شخصیتی کارگران نیز باید لحاظ شود.

    کلیدواژگان: افت شنوایی شغلی، درک ریسک، صدا، ویژگی شخصیتی
  • فاطمه ستوده زاده، فاطمه کمالی، مهدیه بختیاری، فاطمه میرصادق، محمد حسن امیری مقدم* صفحات 27-36
    مقدمه و هدف

    دیابت یکی از معضلات بهداشت عمومی در دنیا است. مهم ترین رکن کنترل دیابت و عوارض حاصل از آن رفتارهای خودمراقبتی است؛ لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی رفتار خودمراقبتی و عوامل موثر بر آن در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شهر زاهدان طراحی و انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ی مقطعی از نوع توصیفی و تحلیلی، 308 نفر از بیماران دیابتی که بین سال های 1394 تا 1400 در سامانه ی سیب ثبت شده بودند، به روش خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات  پرسش نامه ی رفتار خودمراقبتی بود و اطلاعات دموگرافیک از پرونده ی الکترونیک (سامانه ی سیب) دریافت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 16 تجزیه وتحلیل شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد فراوانی) و آزمون های تحلیلی من ویتنی و کروسکال والیس تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره ی خودمراقبتی بیماران 07/48 و وضعیت خودمراقبتی در آن ها متوسط بود. نتایج نشان داد که بین نمره ی رفتار خودمراقبتی و سن، وضعیت شغلی، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، وضعیت اقتصادی، مصرف سیگار، سابقه ی بستری و عوارض بیماری ارتباط معنی داری وجود دارد (0/05> P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه ی حاضر، وضعیت خودمراقبتی بیماران در سطح متوسط است؛ لذا، برای ارتقای رفتار خودمراقبتی، سیاست گذاران سلامت بایستی با توجه به نیازهای جامعه، برنامه ای مناسب تدوین کنند و آموزشگران سلامت با توجه به عوامل موثر بر خودمراقبتی، مداخلات آموزشی لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، خودمراقبتی، شهر زاهدان
  • حسن جعفری، محمدکاظم رحیمی، فرنوش قمی، مهدیه یاوری* صفحات 37-46
    مقدمه و هدف

    با توجه به آثار استرس کاری بر کیفیت زندگی پرستاران، مدیریت استرس امری مهم است. ازاین رو، در پژوهش حاضر، به بررسی ارتباط این دو در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1402 پرداخته شد.

    روش کار

    در این مطالعه ی توصیفی مقطعی، جامعه ی آماری شامل تمام پرستاران شاغل بود که تعداد 123 نفر از آن ها به روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه های استاندارد کیفیت زندگی کاری (کاسیو، 1998) و استرس پرستاری (اندرسون، 1981) بود. برای تحلیل داده ها از فراوانی، میانگین و انحراف معیار و همچنین، از آزمون هم بستگی پیرسون، تی تست و آنوا و از نرم افزار SPSS نسخه ی 26 استفاده شد.

    یافته ها

    پرستاران در میان ابعاد استرس شغلی، در بعد رنج و مرگ بیماران دارای بیشترین استرس (97/4±38/8) و در کمبود منابع حمایتی دارای کمترین استرس (09/2±31/2) بودند. در بین ابعاد کیفیت زندگی کاری، بیشترین میانگین در میل و انگیزش به کار (21/2±28/15) و کمترین در حل وفصل مشکلات (54/2±65/8) بود. طبق یافته های مطالعه ی حاضر، میان استرس شغلی و کیفیت زندگی کاری پرستاران ارتباط معناداری از نظر آماری وجود داشت (001/0<P و 399/0=r).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر استرس بر کیفیت زندگی کاری پرستاران، مدیران و مسئولان مرتبط باید برای کاهش میزان استرس برنامه ریزی کنند. علاوه بر این، یافته های موجود همچنین می توانند شواهدی در پیش روی مدیران و مسئولان مرتبط قرار دهند تا با آگاهی از وضع موجود، برای بر طرف کردن مسائل تاثیرگذار اقدام کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، کیفیت زندگی کاری، پرستار، بیمارستان
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، فاطمه فطن، نرگس رفیعی، زهرا خطیرنامنی صفحات 47-56
    مقدمه و هدف

    داروها رایج ترین مداخله ی درمانی هستند. استفاده ی ایمن از دارو و وجود فرایندهایی برای بهبود ایمنی دارو از اهمیت زیادی برخوردار است. ازآنجایی که پرستاران نقش اصلی را در اجرای دستورات دارویی دارند، در ارتقای ایمنی و کاهش آسیب های دارویی به بیماران نیز نقش حیاتی دارند؛ لذا، این مطالعه با هدف تعیین موانع گزارش دهی خطاهای دارویی در پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر گرگان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ی مقطعی، 340 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر گرگان در سال 1400 به روش طبقه ای تصادفی شده وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه ی معتبر موانع گزارش دهی خطاهای دارویی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-16 و روش های آمار توصیفی و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، ضریب هم بستگی اسپیرمن، من ویتنی و کروسکال والیس و در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران 36/7 ± 11/33 سال بود و 290 نفر (3/85 درصد) از شرکت کنندگان زن بودند. میانگین امتیاز موانع گزارش دهی در حیطه ی «ترس از عوامل مدیریتی» بالاتر از سایر حیطه ها (50/0 ± 20/3) بود و سپس، حیطه های «ترس از عواقب گزارش دهی» (35/0 ± 17/3) و «عوامل مربوط به فرایند گزارش دهی» (63/0 ± 87/2) در مراتب بعدی قرار داشتند. بیشترین میانگین در حیطه های «ترس از عواقب گزارش دهی»، «عوامل مربوط به فرایند گزارش دهی» و «ترس از عوامل مدیریتی»، به ترتیب مربوط به «ایجاد مسائل قضایی» (11/1 ± 94/3)، «واضح نبودن تعریف اشتباه دارویی» (05/1 ± 54/3) و «نامتناسب بودن واکنش مسئولان با اهمیت اشتباه» (96/0 ± 75/3) بود. بخش خدمتی با نمره ی کلی موانع گزارش دهی خطاهای دارویی (020/0 = P-Value) و حیطه ی ترس از عوامل مدیریتی  (017/0 = P-Value) ارتباط معناداری داشت، به طوری که موانع گزارش دهی خطاهای دارویی در پرستاران بخش اورژانس بالاتر از سایر بخش ها بود.

    نتیجه گیری

    در بین تمام موانع گزارش دهی، «ترس از مسائل قضایی» بالاترین امتیاز را کسب کرده بود. با توجه به وجود عواملی مانند ترس از مسائل قضایی و واکنش نامناسب مسئولان بیمارستان، تعریف فرایند گزارش خطا و نحوه ی رسیدگی به خطاهای دارویی و آموزش مدیران بیمارستان در خصوص رفتار با فرد خاطی، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بیمارستان آموزشی، پرستار، خطای دارویی، گزارش دهی، موانع
  • زینب طورانی، گلبهار آخوندزاده* صفحات 57-68
    مقدمه و هدف

    خودشفقت ورزی مفهومی روان شناختی است که به معنای توانایی درک درد، رنج و احساسات دیگران و نشان دادن همدردی و همراهی با آن ها است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش خودشفقت ورزی بر عزت نفس و رفتارهای پرخطر نوجوانان انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش مطالعه ای تجربی با دو گروه آزمون و کنترل بود که قبل و بعد از مداخله، بررسی شدند. جامعه ی این پژوهش تمام نوجوانان مدارس متوسطه ی اول شهرستان مینودشت در سال 1402-1401 بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. حجم نمونه ی این پژوهش برابر با 50 نفر(52 نفر گروه آزمون و 52 نفر گروه کنترل) محاسبه شد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه ی مشخصات دموگرافیک، پرسش نامه ی عزت نفس کوپر اسمیت و پرسش نامه ی رفتارهای پرخطر بود. سه ماه پس از پایان مداخله، از هر دو گروه، پس آزمون گرفته شد. اطلاعات وارد نرم افزار آماری SPSS-22 شد. داده ها با آزمون های کای دو، تی مستقل و آنکوا تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین سن افراد در گروه کنترل و آزمون 84 /0 ± 04/14 بود. آزمون تی مستقل قبل از مداخله، بین دو گروه آزمون و کنترل در برخی ابعاد، مثل گرایش به رانندگی خطرناک و رابطه با جنس مخالف، اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0<P). آزمون تی مستقل بعد از مداخله، بین دو گروه آزمون و کنترل در تمامی حیطه های مقیاس خطرپذیری نوجوانان (IARS) و همچنین، نمره ی کل (IARS)، اختلاف معنی داری نشان داد (05/0>P). آزمون تی مستقل قبل از مداخله، بین دو گروه آزمون و کنترل در هیچ یک از مقیاس های عزت نفس کوپر اسمیت (SEI) و همچنین، نمره ی کل (SEI) اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0<P)، درحالی که آزمون تی مستقل بعد از مداخله، بین دو گروه آزمون و کنترل در تمامی مقیاس های عزت نفس کوپر اسمیت (SEI) و همچنین، نمره ی کل (SEI)، اختلاف معنی دار شدیدی نشان داد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ممکن است آموزش خودشفقت ورزی به افزایش عزت نفس نوجوانان و کاهش رفتارهای پرخطر نوجوانان منجر شود. پیشنهاد می شود از روش مداخله ای این مقاله در روند کاهش رفتارهای پرخطر نوجوانان استفاده شود.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، عزت نفس، رفتار پرخطر، نوجوان
  • جمشید بهمئی، باقر پهلوان زاده، آمنه خوش نظر، ابراهیم خرازی نژاد* صفحات 69-79
    مقدمه و هدف

    تفکر انتقادی و جهت گیری هدف پیشرفت در رشد ویژگی های کارآفرینی دانشجویان تاثیرگذارند؛ ازاین رو، این مطالعه با هدف بررسی رابطه ی بین گرایش به تفکر انتقادی و جهت گیری هدف پیشرفت با ویژگی های کارآفرینی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آبادان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی حاضر مطالعه ای توصیفی و تحلیلی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آبادان در سال 1401 بود. تعداد 139 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سه پرسش نامه ی گرایش به تفکر انتقادی، جهت گیری هدف پیشرفت و سنجش ویژگی های کارآفرینی بود. به منظور تحلیل داده ها، از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون های تی دونمونه ای (من ویتنی)، تحلیل واریانس (کروسکال والیس)، ضریب هم بستگی پیرسون یا اسپیرمن) و نرم افزار SPSS 26 در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    بین متغیرهای ویژگی های کارآفرینی و هدف-پیشرفت ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (001/0> P-value). همچنین، بین متغیرهای ویژگی های کارآفرینی و گرایش به تفکر انتقادی ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (001/0> P-value). مولفه های عملکرد-اجتناب (001/0> P-value) و عملکرد-گرایش (002/0= P-value)  از متغیر جهت گیری هدف-پیشرفت با مولفه های ویژگی های کارآفرینی، مولفه های درگیری ذهنی (001/0> P-value) و بلوغ شناسی(001/0> P-value) از متغیر گرایش به تفکر انتقادی با ویژگی های کارآفرینی دارای ارتباط آماری معناداری بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که گرایش به تفکر انتقادی و جهت گیری هدف-پیشرفت ارتباط معناداری با ویژگی های کارآفرینی دارد؛ ازاین رو، دانشجویانی با ویژگی تفکر نقادانه موقعیت های اقتصادی و اجتماعی را به طور خلاقانه تری کشف و پیگیری می کنند و این شایستگی را دارند که برای کشف هدف های کارآفرینی به صورت نوآورانه ای، بهترین و موثرترین راه موجود را انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: اهداف، تفکر، جهت گیری، دانشجویان، کارآفرینی
  • حمیرا شیخ امینی، کاظم خدائی* صفحات 80-94
    مقدمه و هدف

    ورزش و رژیم غذایی دو مداخله ی اصلی برای کنترل چاقی هستند. هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر تمرین اینتروال شدید طی رژیم کتوژنیک (HIIT-KD) و تمرین هوازی مداوم با شدت متوسط طی رژیم کتوژنیک (MICT-KD) بر اشتها و هورمون های اشتها و ترکیب بدنی زنان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است. 36  زن غیرفعال دارای اضافه وزن یا چاق در مطالعه شرکت کردند و به طور تصادفی، به سه گروه رژیم غذایی کتوژنیک (KD)، MICT-KD و HIIT-KD تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت شش هفته و هر هفته، سه جلسه تمرین دویدن به صورت اینتروال با شدت 85 تا 95 درصد ضربان قلب بیشینه و مداوم  با شدت 60 تا 70 درصد ضربان قلب بیشینه همراه با پیروی از رژیم کتوژیک انجام دادند. برای اندازه گیری هورمون ها، خون گیری ناشتا در قبل و بعد از مداخله انجام شد. ترکیب بدنی با روش بیوایمپدنس الکتریکی و اشتها با مقیاس آنالوگ بصری اندازه گیری شد. از آزمون ANOVA دوراهه ی ترکیبی به همراه آزمون تعقیبی بونفرونی برای آنالیز آماری استفاده شد.

    یافته ها

    در سطح سرمی لپتین، گرلین آسیل دار، نسبت لپتین به گرلین بین سه گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0> P). احساس گرسنگی، سیری و میزان سیری بین سه گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0> P). تمایل به خوردن غذا در گروه MICT-KD نسبت به دیگر گروه ها کاهش معنی داری نشان داد (001/0=P). وزن بدن، درصد چربی بدن، آب بدن و حجم عضلات بین گروه ها تفاوت معنی داری نداشت (05/0> P).

    نتیجه گیری

    بین دو نوع تمرین طی رژیم کتوژنیک، تفاوتی در هورمون های اشتها و ترکیب بدنی در زنان دارای اضافه وزن یا چاق وجود نداشت. همچنین، هر دو نوع تمرین طی رژیم کتوژنیک هیچ گونه برتری نسبت به رژیم کتوژنیک به تنهایی نداشتند. تمایل به خوردن در گروه MICT-KD نسبت به دو گروه دیگر کاهش یافته بود.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی کتوژنیک، ورزش هوازی، گرلین، لپتین، چاقی، ترکیب بدنی
  • حسین ابوالقاسم زاده، الناز ذکری، بنفشه زهرایی، محسن ناصری* صفحات 95-110
    مقدمه و هدف

    امروزه، انتشار گازهای گلخانه ای و آلاینده های هوا از جمله چالش های مهم بشر محسوب می شوند. یکی از علت های اصلی این انتشار مصرف حامل های انرژی است. صنایع در توسعه ی کشورها نقش بسیار مهمی ایفا می کنند و همین موضوع باعث افزایش مصرف حامل های انرژی توسط صنایع می شود؛ بنابراین، مدل سازی مصرف انرژی و انتشار گازهای مذکور می تواند به طور دخور توجهی در شناخت روندهای کاهش مصرف انرژی، الگوی انتشار و هزینه های اجتماعی مرتبط با آن ها به ما کمک کند.

    روش کار

    در این مطالعه، مدلی با استفاده از رویکرد پویایی های سیستم به منظور محاسبه ی گازهای گلخانه ای و آلاینده های هوا در بخش صنعت استان اصفهان تولید شده است. در این مدل، میزان مصرف انرژی صنایع در سال های 1390 تا 1399 و هزینه های اجتماعی ناشی از این انتشارات محاسبه می شوند. سپس، سناریوهای توسعه در این مدل اعمال و میزان کاهش هزینه های اجتماعی محاسبه می شود.

    یافته ها

    هزینه های اجتماعی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای و آلاینده های هوا بین 58/2 تا 79/3 میلیون دلار بر مبنای دلار امریکا در سال 1381 بوده است. بیشترین هزینه های اجتماعی در سال 1392 و کمترین آن در سال 1394 ثبت شده است. همچنین، دی اکسیدکربن  بیشترین سهم را در هزینه های اجتماعی دارد.

    نتیجه گیری

    سوخت مازوت و انتشار گاز گلخانه ای ناشی از آن علت اصلی ایجاد هزینه های اجتماعی در منطقه ی مدنظر است و صنایع و نیروگاه ها مصرف کننده های اصلی این سوخت هستند؛ در نتیجه، سناریو حذف سوخت مازوت از صنایع بیشترین تاثیر را در کاهش هزینه های اجتماعی دارد. همچنین، علی رغم کارایی بیشتر نیروگاه های سیکل ترکیبی نسبت به نیروگاه های گازی، سناریو تبدیل نیروگاه های گازی به سیکل ترکیبی آخرین سناریو پیشنهادی برای کاهش هزینه های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: انرژی، گازهای گلخانه ای، توسعه ی منطقه، پویایی های سیستم، هزینه های اجتماعی
  • یلدا هاشم پور، عاطفه جباری*، کوثر کوهی، افسانه فندرسکی صفحات 111-120
    مقدمه و هدف

    با وجود تلاش های اخیر برای شناسایی میکروپلاستیک ها در محیط های آبی سراسر جهان، شناسایی منابع مختلف انتشار آن ها موضوعی چالش برانگیز است. درک و شناخت منابع مختلف آلودگی محیط های آبی و فرایندهای موثر بر آن ها برای دستیابی به توصیفی جامع از کیفیت منابع آبی، اساسی است. ازاین رو، هدف از این مطالعه ی مروری معرفی روش های آماری برای تعیین منابع میکروپلاستیک ها در محیط های آبی است.

    روش کار

    در این مطالعه ی مروری، مقالات چاپ شده تا آگوست 2023 در زمینه ی تعیین منابع ورود میکروپلاستیک ها به سیستم های آبی بررسی شد. این مقالات از طریق جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Web of knowledge، Sciencedirect، Google scholar و SID با استفاده از کلیدواژه هایی نظیر Microplas tics, water resources, multivariate s tatis tical analysis, source  جمع آوری شدند.

    یافته ها

    نتایج با چهار روش آماری چندمتغیره ی پرکاربرد شامل آنالیر مولفه های اصلی (PCA)، آنالیز خوشه ای (CA)، آنالیز خوشه بندی سلسله مراتبی(HCA) و آنالیز تحلیل عاملی ماتریس مثبت(PMF)  بررسی شدند. بر اساس آنالیز آماری چندمتغیره، می توان اندازه، شکل، رنگ و تراکم میکروپلاستیک ها را شناسایی کرد. همچنین، منابع میکروپلاستیک ها (فاضلاب خانگی، فعالیت های کشاورزی، رواناب های سطحی، جریان هوا و...) مشخص می شوند. علاوه بر این، مشخص می کند که کدام متغیرها بیشترین اثر را بر آلودگی محیطی دارند.

    نتیجه گیری

    بررسی آلودگی بر اساس آنالیزهای آماری چندمتغیره، می تواند اطلاعات چشمگیری از منابع اصلی آلودگی میکروپلاستیک ها و سهم نسبی منابع مختلف در محیط های آبی را فراهم کند که به بهبود مدیریت و کاهش آلودگی محیط زیست کمک می کند.

    کلیدواژگان: آنالیز آماری چندمتغیره، میکروپلاستیک، منابع آبی
|
  • Mohammad Mosaferi*, Farhad Ghayurdoost, Neda Gilani, Sepideh Nemati Mansour Pages 1-13
    Introduction and purpose

    The education system of any country is subject to fundamental change according to the wishes of society. The need for change in the health care system, medical education and other related sciences, including environmental health, has become increasingly evident in this country in recent years. In the present study, we investigated the revision of educational content in environmental health and the answers to the fundamental questions related to it.

    Methods

    The current study was cross-sectional and comprehensively evaluated at the national level with the participation of professors in the field of environmental health. The study involved 78 distinguished professors of environmental health, and a checklist was prepared and a survey was conducted to obtain their opinions. Data analysis was conducted using SPSS-22 software. The Friedman test was used to compare different areas.

    Results

    The survey results show that 69.3% of the professors believe that the educational content in the field of environmental health in Iran is fundamentally different from that in developed countries. 89.8% of the distinguished professors believed that the aspects and conditions of environmental health in the country are significantly different from the first year of determining the content and curriculum in the field of environmental health. 96.2% of the distinguished professors of environmental health in the country thought that the expected skills included in the curricula of different levels of the field of environmental health should be revised. At the same time, 85.9% of the professors agreed that the monitoring of environmental pollutants that affect health is one of the most important topics in environmental health.

    Conclusion

    Based on the survey conducted among the professors of the country ‘s health faculties, it is necessary and useful to revise the definition of environmental health and its educational content to meet the needs of society, given the new conditions in the field of environmental health.

    Keywords: Environmental health, Environment, Health, Higher education, Professors
  • Vajiheh Keshavarz, Zahra Naghavi Konjin*, Siavash Etemadinezhad, Abolfazl Hosseinnataj Pages 14-26
    Introduction and purpose

    Occupational hearing loss is mainly caused by exposure to high noise levels, and many individual and environmental factors playing a role in its development. The present study was conducted with the aim of determining the mediating role of personality traits on the relationship between the perception of noise risk and the degree of occupational hearing loss.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted with 200 workers exposed to noise levels above 85 dB in a manufacturing industry. Risk perception was assessed using a risk perception questionnaire, while personality traits were measured using the HEXACO personality questionnaire. The degree of hearing loss was measured using a MEVOX-SA900 audiometric device. Data analysis was performed using SPSS version 25 software, which included calculations of means, standard deviations, Pearson correlation coefficients and structural equation modeling using AMOS version 24.

    Results

    The average total hearing loss was 8.61 dB, and 79% of workers had normal hearing. The average score for workers' overall risk perception was 73.95±6.19. Among the personality traits, emotionality had the highest score, while honesty had the lowest score. Two components of general risk perception, including risk perception and attitude, as well as the personality trait emotionality, showed a positive and significant correlation with hearing loss. However, personality traits did not show a significant correlation with risk perception.

    Conclusion

    Higher risk perception does not necessarily mean less hearing loss, therefore other variables such as employee personality traits should also be considered when planning hearing protection programs.

    Keywords: Noise, Occupational hearing loss, Personality traits, Risk perception
  • Fatemeh Setoodehzadeh, Fatemeh Kamali, Mahdiyeh Bakhtiyari, Fatemeh Mir Sadegh, Mohammad Hassan Amiri Moghaddam* Pages 27-36
    Introduction and purpose

    Diabetes (silent death) is one of the problems in the field of health and public health all across the globe. The most important factor in the control of diabetes and its complications is self-care behaviors. The leading cause of death in diabetic patients is a lack of self-care behaviors. Therefore, the present study aimed to assess self-care behavior and its influential factors in people with type 2 diabetes.

    Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 308 diabetic patients who were registered in the Sib system between 2015 and 2021 were selected and included via a multi-stage cluster method. The data collection tool was the self-care behavior questionnaire, and the demographic information was obtained from the electronic file (Sib system). Data were analyzed using SPSS software (version 16) using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency percentage), Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis.

    Results

    The mean self-care score of the patients was 48.07, and their self-care status was average. Self-care behavior score demonstrated a significant relationship with age, job status, education level, marital status, economic status, smoking, hospitalization history, and disease complications (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the results of the present study, the self-care status of the patients was reported at an average level, and it was affected by various factors, such as education level and job status. Therefore, in order to promote self-care behavior, health policymakers should formulate appropriate programs according to the needs of society, and health educators should perform the necessary educational interventions according to effective factors.

    Keywords: Self-care behavior, Type 2 diabetes, Zahedan
  • Hasan Jafari, Mohammad Kazem Rahimi, Farnoosh Ghomi, Mahdieh Yavari* Pages 37-46
    Introduction and purpose

    Considering the impact of work stress on nurses' quality of life, stress management is of great importance. Therefore, the present study investigated the relationship between these two factors in the teaching hospitals of Shahid Sadougi University of Medical Sciences in Yazd in 2023.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the statistical population comprised working nurses, 123 of whom were selected using proportional stratified random sampling. 1981), frequency, mean and standard deviation as well as Pearson correlation test, t-test and ANOVA were used for data analysis with SPSS version 26 software.

    Results

    Among the dimensions of job strain, nurses had the highest stress (8.38 ± 4.97) and the lowest (2.31 ± 2.09) in the dimension of suffering and death of patients. In the dimensions of quality of work life, the highest mean score was in desire and motivation to work (15.28 ± 2.21) and the lowest in problem solving (8.65 ± 2.54). According to the results of the present study, there is a statistically significant relationship between occupational stress and the quality of nurses' work life (P-value<0.001 and rs=0.399).

    Conclusion

    Considering the impact of stress on the quality of work life of nurses, managers and responsible officials should take measures to reduce stress. In addition, the existing knowledge can serve as evidence for the relevant managers and officials so that they can take action to eliminate the influential problems with the knowledge of the current situation.

    Keywords: Hospital, Nurse, Quality of work life, Stress management
  • Mohammad Javad Kabir, Alireza Heidari*, Fatemeh Fatan, Narges Rafiei, Zahra Khatirnamani Pages 47-56
    Introduction and purpose

    Medications are the most common therapeutic intervention, and the safe use of medication and the existence of processes to improve the safety of medicine are of prime importance. Since nurses have a major role in implementing medication orders, they play a vital role in promoting safety and reducing medication harm to patients. Therefore, the present study was conducted to determine the barriers to reporting medication errors by nurses of teaching hospitals affiliated with Gorgan, Iran, in 2021.

    Methods

    In this cross-sectional study, 340 nurses from Gorgan teaching hospitals were selected by a randomized stratified method in 2021. The data collection tool was a demographic information checklist and a valid questionnaire of barriers to reporting medication errors. The collected data was analyzed using SPSS software (version 16). Moreover, descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov tests, Spearman, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis correlation coefficients were used.

    Results

    The average age of the nurses was 33.11 ± 7.36 years, and 290 (85.3%) participants were female. The average score of reporting obstacles in the area of "fear of management factors" was higher than other areas (3.20±0.50), followed by the areas of "fear of reporting consequences" (3.17±0.35) and "factors related to the reporting process" (2.87±0.63) were in the next ranks. The highest average in the areas of "fear of the consequences of reporting", "factors related to the reporting process" and "fear of managerial factors", were respectively related to "fear of legal issues" (3.94±1.11), "unclear definition of medication error" (3.54±1.05), and "disproportionality of the officials' reaction with wrong hierarchy of importance" (3.75±0.96). The service sector had a significant relationship with the overall score of barriers to reporting medication errors (P=0.020) and the area of fear of managerial factors (P=0.017) in a way that the barriers to reporting medication errors by the nurses of the Emergency Department were higher than the other parts.

    Conclusion

    Among all reporting barriers, "fear of legal issues" had the highest score. Due to the existence of factors such as fear of judicial issues and the inappropriate reaction of hospital officials, it is suggested to define the error reporting process and how to handle medication errors and train hospital managers on how to deal with the person at fault.

    Keywords: Barriers, Medication error, Nurse, Report, Teaching hospital
  • Zeinab Turani, Golbahar Akhoundzadeh* Pages 57-68
    Introduction and purpose

    Self-compassion is a psychological concept that refers to the ability to understand the pain, suffering, and emotions of others and to show empathy and support them. Therefore, the present study was conducted to investigate the impact of self-compassion training on self-esteem and risky behaviors of adolescents.

    Methods

    This experimental research had two experimental and control groups that were examined before and after the intervention.  The population of this research consisted of all high school adolescents in Minoodasht, Iran, in 2022-2023, who were randomly selected. The sample size for this study was consisted of 50 individuals (25 in the experimental group and 25 in the control group). The tools used in this study included three questionnaires: a demographic information questionnaire, Cooper Smith Self-esteem Inventory, and a risky behaviors questionnaire. Three months after the intervention, a post-test was administered to both groups. The collected data was entered into the SPSS statistical software (version 22) and was analyzed using independent samples t-test, Chi-square test, and ANCOVA.

    Results

    The findings indicated that the mean age of individuals in the control and experimental groups was 14.04 ± 0.84. The independent t-test before the intervention showed no significant difference between the experimental and control groups in some dimensions, such as tendency to dangerous driving and relationship with the opposite sex (P>0.05). After the intervention, the independent t-test showed a significant difference between the experimental and control groups in all areas of the Iranian adolescent risk-inventory Scale (IARS) as well as the IARS total score (P<0.05). The independent t-test before the intervention showed no significant difference between the experimental and control groups in the Coopersmith Self-esteem Inventory (SEI) scales and also the SEI total score (P>0.05), while the independent t-test after the intervention showed a significant difference between the experimental and control groups in all scales of SEI as well as the SEI total score (P<0.05).

    Conclusion

    The obtained results indicated that self-compassion training might lead to increased self-esteem and reduced risky behaviors among adolescents. It is suggested to utilize the intervention method used in this article in the process of reducing risky behaviors among adolescents.

    Keywords: Adolescents, Risky behaviors, Self-compassion, Self-esteem
  • Jamshid Bahmaei, Bagher Pahlavanzadeh, Ameneh Khoshnazar, Ebrahim Kharazinejad* Pages 69-79
    Introduction and purpose

    Critical thinking and progress orientation are effective in developing entrepreneurial traits in undergraduate students. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the relationship between critical thinking tendency and progress goal orientation with entrepreneurial traits among students of Abadan University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study. The statistical population of the study was the undergraduate students of Abadan University of Medical Sciences in 2022and 139 respondents were randomly selected. The research instruments included three questionnaires on critical thinking tendency, goal orientation of progress and measurement of entrepreneurship characteristics. To analyze the data from descriptive statistics (mean and standard deviation) and analytical statistics (two-sample t-tests (Mann-Whitney), analysis of variance (Kruskal-Wallis), correlation coefficient according to Pearson or Spearman) , the software SPSS. 26 was used with a significance level of 0.05.

    Results

    A statistically significant correlation was found between the variables of entrepreneurial characteristics and goal-progress (P-value<0.001). In addition, a statistically significant correlation was found between the variables of the entrepreneurial characteristics and the tendency to think critically (P-value<0.001). The components performance avoidance (P-value <0.001) and performance-orientation (P-value = 0.002) from the variable goal-progress orientation with the components of the entrepreneurial characteristics, the components mental involvement (P-value < 0.001) and maturity (P-value < 0.001) from the variable tendency to critical thinking variable had a statistically significant correlation with the entrepreneurial characteristics.

    Conclusion

    The results of this study show that tendency to critical thinking and goal-progress orientation are significantly related to entrepreneurial traits. Therefore, students with critical thinking characteristics discover and pursue economic and social situations in a more creative way and have the ability to innovatively choose the best and most effective ways to achieve entrepreneurial goals.

    Keywords: Entrepreneurship, Goals, Orientation, Students, Thinking
  • Homeyra Sheykhamini, Kazem Khodaei* Pages 80-94
    Introduction and purpose

    Exercise and diet are two major interventions that control obesity. The present study aimed to investigate the effect of high-intensity interval training during the ketogenic diet (HIIT-KD) and moderate-intensity continuous aerobic training during the ketogenic diet (MICT-KD) on the appetite, appetite hormones, and body composition in overweight and obese females.

    Methods

    In this semi-experimental research, 36 overweight or obese inactive women participated in this study and were randomly divided into three groups, including ketogenic diet (KD), MICT-KD, and HIIT-KD. The training groups exercised six weeks and three sessions per week interval running with 85-95 % HRmax or continuous running with 60-70 % HRmax along with following KD. Fasting blood sampling was performed before and after the intervention to measure hormones. Body composition was measured by the electrical bioimpedance method, and appetite was measured by visual analog scale. The mixed two-way ANOVA test, Bonferroni’s test, and paired t-test were used for statistical analysis.

    Results

    No significant differences were observed in the serum level of leptin, acylated ghrelin, and leptin to ghrelin ratio between the three groups (P>0.05). The feeling of hunger, satiety, and fullness did not differ significantly between the three groups (P>0.05). The Prospective food consumption in the MICT-KD group showed a significant decrease compared to other groups (P=0.001). There was no significant difference in body weight, body fat percent, body water, and muscle volume between the groups (P>0.05).

    Conclusion

    There were no differences between the two types of exercise during a ketogenic diet on appetite hormones and body composition in overweight or obese women. Furthermore, both types of exercise during a ketogenic diet had no superiority over the ketogenic diet alone. Prospective food consumption was reduced in the MICT-KD group compared to the other two groups.

    Keywords: Aerobic exercise, Body composition, Ghrelin, Ketogenic diet, Leptin, Obesity
  • Hossein Abolghassemzadeh, Elnaz Zekri, Banafsheh Zahraie, Mohsen Nasseri* Pages 95-110
    Introduction and purpose

    Greenhouse gas emissions and air pollutants are major challenges facing humanity today, mainly due to the consumption of energy sources. Industry makes an important contribution to the development of a country, but also contributes to increased energy consumption, which is unavoidable. To address this issue, the use of energy and emissions modeling can be very helpful in understanding the processes involved in reducing energy consumption, identifying emissions patterns and assessing the social costs associated with these emissions.

    Methods

    In this study, a systemic dynamics model was developed to calculate greenhouse gas emissions and air pollutants in the industrial sector of Isfahan province. The model considers industrial energy consumption for the years 2011-2020 and estimates the social costs associated with these emissions. Various development scenarios were applied to the model and the reduction in social costs was calculated.

    Results

    The social costs associated with greenhouse gas emissions and air pollutants were between 2.58 and 3.79 million dollars (based on 2002 USD). The highest social costs occurred in 2012and the lowest in 2014. Carbon dioxide was found to be the largest contributor to these social costs.

    Conclusion

    Mazut fuel and the resulting greenhouse gas emissions are the main contributors to social costs in the study area, and industry and power plants are known to be the main consumers of this fuel. Therefore, the scenario in which mazut fuel is banned from industry has the greatest impact on reducing social costs. Furthermore, despite the higher efficiency of combined cycle power plants compared to gas-fired power plants, the scenario of converting gas-fired power plants into combined cycle power plants is recognized as the last proposed scenario to reduce social costs.

    Keywords: Energy, Greenhouse Gases (GHGs), Regional development, System dynamics, Social costs
  • Yalda Hashempour, Atefeh Jabari*, Kosar Kouhi, Afsaneh Fendereski Pages 111-120
    Introduction and purpose

    Despite recent efforts to identify microplastics in the aquatic environment worldwide, identifying the various sources of its release remains a challenging task. Understanding and identifying the different sources of aquatic pollution and the processes affecting them is essential for a comprehensive description of the quality of water resources. The aim of this study is therefore to introduce statistical methods to determine the sources of microplastics in aquatic environments.

    Methods

    This review article first identifies the pathways of microplastic entry into the aquatic environment, followed by an examination of four commonly used multivariate statistical methods Principal Component Analysis (PCA), Cluster Analysis (CA), Hierarchical Cluster Analysis (HCA) and Positive Matrix Factorization (PMF).

    Results

    Multivariate statistical analysis can be used to determine different variables such as size, shape, color, and density of microplastics. It can also determine the sources of microplastics (domestic wastewater, industrial effluents, agricultural activities, surface runoff, air currents, etc.). It also identifies which variables have the greatest impact on pollution and suggests the best solutions to reduce pollution.

    Conclusion

    the study of pollution based on multivariate statistical analysis can provide important information on the main sources of microplastic pollution and the relative contribution of different sources in the aquatic environment, which can help to improve environmental management and reduce pollution.

    Keywords: Microplastics, Multivariate statistical analysis, Source, Water resources