فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و چهارم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی گل پذیر، کیومرث ابراهیمی*، فرشته مدرسی، محمد شمسی صفحات 575-592
    لحاظ مبانی آب مجازی در برآورد ارزش اقتصادی منابع آب و انتخاب الگوی کشت مناسب سبب افزایش بهره وری منابع آب و نیل به توسعه پایدار می شود. در مقاله حاضر ارزش اقتصادی منابع آب کشاورزی یکبار بدون در نظر گرفتن آب مجازی و بار دیگر با لحاظ آن برای چهار محصول زراعی گندم، جو، یونجه و ذرت علوفه ای با استفاده از مدل ریاضی توسعه یافته موجود برای دو شهرستان شاهین شهر- میمه و برخوار از استان اصفهان برآورد شد. برای این منظور از سه روش وزن دهی براساس مساحت تحت کشت، حجم آب خالص مصرفی و درآمد محصول استفاده شد. بدین منظور از اطلاعات کشاورزی، هواشناسی و حجم آب مصرفی هر گیاه و نیز میزان هزینه ها و درآمدهای مربوط به هر محصول برای سال زراعی 1400-1399 استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر روش وزن دهی و برای هر دو شهرستان مورد مطالعه، ارزش اقتصادی آب کشاورزی با در نظر گرفتن آب مجازی بیشتر شد. به گونه ای که با حذف یونجه و کشت ذرت علوفه ای در شهرستان شاهین شهر میمه با وزن دهی بر اساس روش مساحت تحت کشت، روش حجم آب مصرفی و روش درآمد محصول، به ترتیب 22، 44 و 23 درصد و در شهرستان برخوار به ترتیب 17، 15 و 15 درصد ارزش اقتصادی منابع آب افزایش می یابد. این پژوهش نشان داد که با اصلاح الگوی کشت بر مبنای آب مجازی می توان با افزایش ارزش اقتصادی منابع آب موجب کاهش در مصرف منابع آب و دست یابی به توسعه پایدار شد.
    کلیدواژگان: آب مجازی، ارزشاقتصادی آب، الگوی کشت، توسعه پایدار
  • سیما محمدی عمیدآبادی، سعید یزدانی*، امیر محمدی نژاد صفحات 593-604

    تنوع کشت همواره به عنوان راه حلی برای کاهش ریسک کشاورزی مطرح بوده است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بلندمدت آثار تنوع کشت بر کاهش ریسک درآمدی کشاورزی در استان زنجان می باشد. برای این منظور در این مطالعه طی دوره های زمانی 1376 تا 1397 ابتدا از طریق شاخص هرفیندال، تنوع کشت در دوره های زمانی برآورد شد و در گام بعدی با استفاده از فیلتر هودریک پرس کات تخمین ریسک درآمدی صورت گرفت. در نهایت با استفاده از الگوهای تصحیح خطای برداری (VECM)  اثر بلندمدت تنوع کشت بر ریسک درآمدی برآورد گردید. باتوجه به نتایج الگوی بلندمدت مشخص است که در بلندمدت با فزایش در سطح تنوع کشت میزان نوسان درآمدی نیز کاهش خواهد یافت. این نتیجه در سطح یک درصد معنی دار بوده است. همچنین نتایج نشان داد که چنانچه در کوتاه مدت شوکی نوسان درآمدی کشاورزان در استان زنجان را تحت تاثیر خود قرار دهد، در بلندمدت حدود 4 دوره نیاز خواهد بود تا اثر شوک بطور کامل تعدیل شود. به عبارتی دیگر در هر دوره 25 درصد اثر شوک تعدیل خواهد شد. لذا همانگونه که نتایج ضرایب تصحیح خطا نیز نشان داد، بروز شوک های کوتاه مدت در درآمدهای کشاورزان، نیازمند نزدیک به چهار دوره زمان جهت تعدیل آثار منفی وارده خواهد بود و لذا سیاست گذار لازم است علاوه بر اینکه سیاست های حمایتی را در راستای تنوع بخشی به الگوهای کشت هدایت می کند، لازم است این سیاست ها را در جهت جلوگیری از بروز شوک های درآمدی تبیین نموده و در صورت بروز شوک نیز در دوره چهار ساله تعدیل شوک، سیاست های جبرانی نظیر ابزار بیمه ای را توسعه بخشد.

    کلیدواژگان: ریسک، الگوی بلند مدت، شاخص هرفیندال، الگوهای سری زمانی، تصحیح خطای برداری
  • فاطمه ارتیاعی، احمد رضوانفر*، یوسف حجازی، امیر علم بیگی صفحات 605-624
    منابع انسانی زیربنای یک نظام ترویج کشاورزی اثربخش است. آن چه بر اهمیت نیروی انسانی ترویج کشاورزی می افزاید، تحولات مناسب در کشاورزان، شاغلین بخش کشاورزی و روستاییان است که توسط نیروی انسانی کارآزموده و مجرب محقق می شود. نظام ترویج کشاورزی ایران ضمن پاسخگویی به نیازهای موجود، باید خود را برای مدیریت موثر تحولات آتی نیز آماده سازد. لذا ضرورت دارد که بسترهای تاثیرگذار بر روند بهبود مدیریت منابع انسانی مورد بررسی قرار گیرند. یکی از مهم ترین موارد شکل دهنده این بستر، سلامت سازمانی کارکنان است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر سلامت سازمانی نظام ترویج کشاورزی ایران بود که با استفاده از یک رویکرد کیفی به انجام رسید. جامعه آماری این تحقیق شامل اعضای هیات علمی رشته های مدیریت در دانشگاه های معتبر و مدیران ترویج در سطح وزارت جهاد کشاورزی (معاونت ترویج) و استان ها بود. در انجام نمونه گیری بر روش نمونه گیری نظری تاکید شد و نمونه-ها به شکلی انتخاب شدند که به خلق نظریه کمک کنند. در این پژوهش 28 مصاحبه نیمه ساختارمند با متخصصان و خبرگان مرتبط با موضوع تحقیق صورت گرفت. نمونه گیری با روش گلوله برفی و به صورت هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مقایسه ای مداوم استفاده شد و مولفه های استخراجی در شش طبقه شامل شایستگی مدیریتی، اهمیت منابع انسانی در سالم سازی سازمان، عوامل درون سازمانی، عوامل زمینه ای سالم سازی فضای کاری، رفتارهای سازنده سازمانی و پیامدهای سلامت سازمانی دسته بندی شد؛ سپس تفسیر هر یک از بخش ها و مفاهیم تشکیل دهنده، توصیه ها و پیشنهادات مناسب ارائه شد.
    کلیدواژگان: سازه، سازمان سالم، روش تحقیق کیفی، تئوری داده بنیان
  • کامران بابازاده، علیرضا امیرکبیری*، محمدرضا ربیعی مندجین، مینا جمشیدی ایوانکی صفحات 625-642

    در طول فرآیند گذار توسعه، سیاست گذاران معمولا تمرکز زیادی بر وضعیت و توسعه بیشتر محیط رسمی نهادی دارند، از این رو، قوانین و مقررات را متناسب با شرایط تطبیق و اتخاذ می کنند. فقدان نهادهای هماهنگ کننده و کانال های ارتباطی ناکارآمد، فقدان همکاری نهادینه شده بین سازمان های دولتی، و همچنین بین دولت و سایر بازیگران مختلف بخش خصوصی به عنوان یک خلا رسمی ناشی از پراکندگی شدید بخش های مدیریت دولتی می باشد. خلاهای سازمانی غیررسمی مختلف مربوط به استفاده از منابع سنتی است که در آن تغییر شیوه های موجود در تولید کشاورزی و مشارکت در فعالیت های محلی برای مردم روستا دشوار است بدین ترتیب تاثیر خلاهای نهادی به ویژه در محیط های سازمانی ناپایدار مشهود است. این خلاء ها نیاز به ساختار نهادی کارآمد بین کارگزاران دولتی و اجتماعات روستایی برای ایجاد تمایل به همکاری و مشارکت در امور توسعه روستایی دارد.از این رو هدف پژوهش تعیین ابعاد نهادگرایی در توسعه روستایی و در صدد طراحی و تبیین مدل توسعه پایدار روستایی مبتنی بر نهادگرایی در کشور می باشد.جهت گیری اصلی پژوهش بنیادی و کاربردی بود. روش پژوهش کیفی با رویکرد استقرایی (اکتشاف مدل) و از استراتژی نظریه داده بنیاد (گراندد تئوری) استفاده شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند با بیست نفر به صورت اشباع نظری از خبرگان گروه سیاست-گذاری و خط مشی گذاری عمومی برخوردار از ویژگی خبرگی علمی و اجرایی بود.در این پژوهش مدل پارادایمی توسعه پایدار روستایی در نقش های شرایط علی، زمینه ای، شرایط مداخله گر، مقوله محوری، راهبرد و پیامدها طراحی و تدوین و ابعاد نهادینگی، مبانی خرد نهادگرایی، مبانی کلان نهادگرایی، فرآیند نهادگرایی در روستا طی راهبرد نهادگرایی یکپارچه و پیامدهای نهادینه سازی پایداری در روستا شامل پایداری قانونی- اداری، پایداری فرهنگی- اجتماعی، پایداری اکولوژیکی- کالبدی و پایداری اقتصادی- صنعتی شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: نهادگرایی، نهادینهسازی پایداری، وجهه داده بنیاد
  • امیر احمدی، محمد بادسار*، رویا کرمی، حیدر قلی زاده، فاطمه محمدی نصرآبادی صفحات 643-661
    چالش هایی نظیر تغییرات آب و هوایی، رکود اقتصادی، شهرنشینی، جهانی شدن و کمیابی و محدودیت در منابع طبیعی، سیستم های غذایی را تحت فشار قرار داده و ناامنی غذایی را به یکی از مسائل مهم روز دنیا تبدیل نموده است که به طورجدی باید مورد توجه قرار گیرد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر شکل گیری ناامنی غذایی خانوارهای روستایی در قالب رهیافت سیستم غذایی صورت گرفت. ابزار اصلی جهت سنجش ناامنی غذایی خانوار پرسشنامه استاندارد HFIAS می باشد. جامعه آماری این پژوهش 304837 خانوار روستایی استان آذربایجان غربی می باشد. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 482 خانوار به روش نمونه گیری طبقه ای چندمرحله ای به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج نشان داد که 17% از خانوارهای روستایی در گروه امن غذایی و 83% از خانوارها درجات مختلفی از ناامنی غذایی (خفیف، متوسط و شدید) را تجربه نموده اند. بر اساس نتایج، بین ناامنی غذایی خانوار با متغیرهای سن سرپرست خانوار، بعد خانوار، میزان تحصیلات و میانگین درآمد سالانه ارتباط معنی داری وجود دارد. جهت سنجش محرک های تاثیرگذار سیستم غذایی بر وضعیت ناامنی غذایی خانوار از روش تحلیل حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شد. دیگر نتایج نشان داد که در مجموع محرک های سیستم غذایی تبیین کننده 5/65% از تغییرات ناامنی غذایی می باشند. با توجه به پتانسیل منطقه مورد مطالعه در بخش تولیدات کشاورزی، بهبود و ارتقا امکانات زیرساختی و حمل ونقلی در بخش محرک های فناوری و زیرساختی و همچنین کاهش عوامل بی ثباتی و ناپایداری در دسترسی به غذا شامل نوسانات عرضه و قیمت مواد غذایی در بخش محرک های سیاسی و اقتصادی به منظور کاهش میزان ناامنی غذایی در میان خانوارهای منطقه مورد مطالعه، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ناامنی غذایی خانوار، سیستم پایدار غذایی، محرکهای سیستم غذایی
  • مریم چاهی بیرق، آزاده فلسفیان* صفحات 663-679
    با توجه به سطح بالای واردات دانه های روغنی در کشور، یکی از سیاست های کلان دولت دسترسی به درصد بالایی از خودکفایی تولید دانه های روغنی از جمله کلزا می باشد. در این راستا، توسعه و کشت دانه های کلزا به دلیل درصد روغن بالا و کیفیت مطلوب آن، یکی از الویت های اصلی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی است. در این خصوص، در مطالعه حاضر سعی شد عوامل موثر بر پذیرش کشت کلزا و توسعه سطح زیرکشت آن در چارچوب الگوی هاردل دوگانه مورد شناسایی و تحلیل قرار گیرد. بدین منظور، با تکمیل پرسشنامه از360 کشاورز شهرستان تبریز به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب تصادفی در سال 1399، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید. نتایج برآورد مرحله اول مدل هاردل دوگانه (مدل پروبیت) نشان داد که سطح تحصیلات، عضویت در تعاونی، قیمت کلزا، سهم درآمدی مزرعه و شرکت در کلاس های آموزشی و ترویجی اثر مثبت و معنی داری بر تصمیم به کشت کلزا داشته و تعداد قطعات زمین و سن کشاورز، اثر منفی بر احتمال پذیرش آن دارد. نتایج حاصل از برآورد مرحله دوم الگوی هاردل دوگانه (مدل توبیت) موید آن است که شرکت در کلاس های آموزشی و ترویجی، تجربه کشت کلزا، نیروی کار خانوادگی، مالکیت زمین و دریافت وام اثر مثبت بر توسعه و افزایش سطح زیرکشت آن در شهرستان تبریز دارد و هزینه ماشین آلات و تعداد قطعات مزرعه اثر منفی بر آن می گذارد. با توجه به نتایح حاصله، انتخاب کشاورزان جوان به عنوان گروه های هدف، ارائه آموزش های فنی و مدیریتی از سوی سازمان جهاد کشاورزی، اعمال سیاست های حمایت قیمتی و تشکیل تعاونی های تولید جهت توسعه کشت کلزا پیشنهاد می گردند.
    کلیدواژگان: پذیرش، سطح زیرکشت، کلزا، مدل توبیت، مدل هاردل دوگانه
  • ساسان اسفندیاری، آرش دوراندیش*، علی فیروززارع صفحات 681-699

    استفاده نامحدود از پساب شهری با کیفیت محدود در مزرعه، سلامت کشاورزان و مصرف کنندگان محصولات آبیاری شده با پساب را به خطر می اندازد. اگر کشاورزان پارامترهای مربوط به استفاده ایمن از پساب شهری مانند الگوی کشت متناسب با کیفیت پساب، استفاده از روش آبیاری مناسب و رعایت فاصله آخرین آبیاری با پساب تا برداشت محصول را اجرا کنند، میزان آلودگی به حداقل می رسد. بنابراین، ایده اصلی این مطالعه تعیین عوامل موثر بر استفاده ایمن از پساب شهری در مزرعه توسط 217 کشاورز کشاورز ایرانی-مشهد است. در این راستا از نظریه گسترده رفتار برنامه ریزی شده  با افزودن درک خطر و دانش به عنوان چارچوب نظری مطالعه استفاده شده است. نتایج تحلیل الگو سازی معادلات ساختاری نشان داد که سه زیر مولفه از الگوی اصلی نظریه رفتار برنامه ریزی شده یعنی نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتار درک شده  از نظر آماری روابط مثبت و معناداری با قصد مشارکت کشاورزان در استفاده ایمن از پساب داشتند و به طور کلی 63 درصد از واریانس آن را توضیح دادند. علاوه بر این، پس از گنجاندن دو متغیر درک خطر و دانش به عنوان پیش بینی کننده قصد در الگو توسعه یافته نظریه رفتار برنامه ریزی شده، قدرت پیش بینی الگو افزایش یافت. همچنین مهم ترین متغیر در الگو نظریه رفتار برنامه ریزی شده اصلی کنترل رفتار درک شده بود، اما در الگو نظریه رفتار برنامه ریزی شده توسعه یافته، دانش بیشترین اهمیت را داشت. بنابراین سیاست گذاران با تاکید بر دانش کشاورزان می توانند رفتارهای ایمن را در استفاده از پساب شهری در مزرعه را ترویج دهند.

    کلیدواژگان: تئوری گسترده رفتار برنامهریزی شده، درک خطر، دانش، استفاده ایمن از پساب شهری
  • تورج علیزاده اره جان، حامد رفیعی*، سید صفدر حسینی صفحات 701-717

    در راستای تنوع بخشی به بازارهای صادراتی، کاهش خام فروشی محصولات کشاورزی و افزایش ارزآوری صادرات بخش کشاورزی، توجه به صادرات محصولات تبدیلی و تکمیلی کشاورزی حائز اهمیت خواهد بود. ایران جزء 10 صادرکننده برتر رب گوجه فرنگی و ماست در جهان بوده؛ همچنین صادرات خامه تغلیظ شده و تغلیظ نشده ایران نیز در سال 2018 به ترتیب با رشد 300 و 120 درصدی نسبت به سال 2010، به رتبه صادراتی 23 و 40 در جهان ارتقاء یافته است و از این رو این محصولات جایگاه مناسبی در صنایع غذایی ایران دارند. این در حالی است که به ویژه در سال های اخیر چالش های متعددی پیش روی صادرکنندگان قرار داشته است. در این مطالعه از طریق برگزاری نشست های تخصصی با صادرکنندگان، اهم چالش های صادراتی محصولات منتخب صنایع غذایی تعیین و با استفاده از رهیافت AHP این موانع صادراتی اولویت بندی گردید. مهمترین چالش های نتیجه گیری شده به ترتیب تصمیم گیری های خلق الساعه از سوی سیاست گذار، تحریم ها و چالش های انتقال ارز و ممنوعیت صادرات توسط سیاست گزار جهت کنترل بازارهای داخلی بوده اند.

    کلیدواژگان: رب گوجه فرنگی، ماست، خامه تغلیظ نشده و خامه تغلیظ شده، چالش صادراتی
  • محمدعلی آشکار آهنگرکلایی*، ایرج ملک محمدی، محمود حسینی صفحات 719-736

    توسعه کشاورزی همواره به عنوان یکی از ابعاد توسعه پایدار روستایی مورد تاکید بوده است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف، شناسایی و تبیین عوامل موثر بر توسعه کشت مرکبات در مازندران انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را 200 نفر از کارشناسان فعال در حوزه مرکبات سازمان جهاد کشاورزی و واحدهای تابعه و 148238 نفر از باغداران مازندران تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران به ترتیب 127 نفر از کارشناسان و 306 نفر از باغداران به روش نمونه گیری در دسترس و به طور تصادفی انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی آن به صورت صوری و محتوایی توسط گروهی از متخصصان و کارشناسان تایید شد. جهت تعیین پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 912/0 محاسبه شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی بر روی 43 متغیر توسعه کشت مرکبات  نشان داد که شش عامل را به عنوان عوامل اصلی وجود دارد. این عوامل به ترتیب عبارت بودند از: زیست محیطی، فنی، اقتصادی، ساختاری، اجتماعی و فرهنگی-آموزشی در مجموع 8/51 از واریانس کل عوامل تاثیرگذار بر توسعه مرکبات را تبیین کرده اند. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهادهایی کاربردی ارائه گردیده است. به علاوه، با استفاده از نرم افزار LISREL8.8 عوامل موثر بر توسعه کشت مرکبات مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: توسعه مرکبات، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، استان مازندران
  • محسن عادلی ساردوئی، علی اسدی*، خلیل کلانتری، علی اکبر براتی، حسن خسروی صفحات 737-752
    تا کنون در مطالعات کمتر به عوامل موثر بر نیت کشاورزان در راستای توسعه الگوی کشت مبتنی بر منابع آبی پرداخته شده است. لذا، این مقاله ارتباط بین ویژگی های 393 کشاورز فعال در دشت جیرفت و درجه تمایل به پذیرش شان نسبت به الگوی کشت مبتنی بر منابع آبی را بررسی کرده است. این مطالعه اثر خصوصیات دموگرافی، فاکتورهای اقتصادی اجتماعی و ویژگی های نهادی کشاورزان را با استفاده از پرسشنامه حاوی سوال های باز و بسته در سال زراعی 1399 مورد بررسی و مطالعه قرار داده است. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق مدل لاجیت طبقه ای مورد استفاده قرار گرفت. متغیر وابسته (تمایل به پذیرش الگوی کشت متناسب با منابع آبی) به صورت رتبه ای و در پنج طبقه مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که 62 درصد پاسخگویان تمایل به پذیرش شان کمتر از متوسط بوده و تنها 9/7 درصد کشاورزان تمایل به پذیرش خیلی زیادی داشتند. همچنین، متغیرهای سن، سطح سواد، متوسط درآمد ماهیانه، مالکیت شخصی بر اراضی، دسترسی به اعتبارات و عضویت در نهادهای اجتماعی کشاورزان اثر مثبت و معنی دار بر تمایل به پذیرش کشاورزان داشته است و عدم پرداخت هزینه برای نهاده آب توسط کشاورزان اثر معکوس داشته است.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، مدل لاجیت ترتیبی، تمایل به پذیرش، حفاظت منابع آب، دشت جیرفت
|
  • Mehdi Golpazir, KUMARS EBRAHIMI *, Fereshteh Modaresi, Mohammad Shamsi Pages 575-592
    It is necessary to use the correct methods of water economic valuation. Proper use of the virtual water concept and the crop pattern can play a significant role in increasing water productivity and sustainable development.In this paper, the economic value of agricultural water, once without considering virtual water and once again with virtual water for four crops including wheat, barley, alfalfa and fodder maize was calculated, using a native-exclusive mathematical model, in Isfahan province, counties of Shahinshahr-Meymeh and Borkhar, Iran. Three weighting methods based on cultivated area, volume of net water consumption and product income were considered for water valuation. The input data for the mathematical model includes crop parameters, meteorological data, the amount of water consumed for each plant and the amount of expenses and incomes from each product for the crop year 2020-2021.The obtained results showed that by all the three weighting methods and in the both studied areas, the economic value of agricultural water increased by considering the virtual water of crops and changing the crop pattern accordingly; the water economic value by three weighting methods based on cultivated area, the amount of water consumed, and crop income increased by 22%, 44%, and 23% in Shahinshahr-Meymeh county and by 17%, 15%, and 15% in Borkhar county, respectively. This research showed that considering virtual water and changing the crop pattern accordingly can increase the economic value of water, reduce water consumption and help achieve sustainable development.
    Keywords: Crop Pattern, Economic Value of water, Virtual water, water valuation, Sustainable Development
  • Sima Mohammadi-Amidabadi, Saeid Yazdani *, Amir Mohammadi-Nejad Pages 593-604

    Crop diversity has always been a way to reduce agricultural risk. This study seeks to explore the long-term impact of crop diversity on reducing agricultural income risk in the province of Zanjan. In this study, first the crop diversity was evaluated through the herfindhal index in the timeframe of 1997 to 2018. Next, the income risk was estimated via hodrick-prescott filter. Finally using the Vector Error Correction Model (VECM), the long-term impact of crop diversity on reduced income risk was measured. Given the results of the long-term model it is clear that in the long-run there is a reduction in income fluctuations as crop diversity increases. The result was statistically meaningful by 1%. Meanwhile, based on the results if in the short-run a shock impacts agricultural income fluctuations in the province of Zanjan, in the long-run about 4 cycles are needed to totally balance the impact of the shock out. In other words, the impact of the shock is modified by 25% in each cycle. Thus, it is on the policymakers to first establish supportive policies to diversify cultivation patterns and prevent income shocks. They also need to develop reparative policies such as insurance means in a four-year period to balance the shock once it strikes.

    Keywords: risk, long-term model, herfindhal index, Time Series Model, Vector Error Correction Mode
  • Fatemeh Ertiaei, Ahmad Rezvanfar *, Yousef Hejazi, Amir Alambaigi Pages 605-624
    Human resources are infrastructure of an effective agricultural extension system. What adds it, the importance of human resources for agricultural extension is the proper transformation of farmers and agricultural workers and the peasants, which is carried out by trained and experienced work force. For the purpose of respond to existing need, Iranian Agricultural Extension System must also prepare itself for effective management of future developments. Therefore, it is necessary to investigate the factors that influence the process of improving human resource management. One of the most important factor of this context is the organizational health of employees. The aim of this study was to identify the factors influencing the organizational health of the Iranian Agricultural Extension System, which was carried out using a qualitative approach. The survey population included faculty members of management at prestigious universities and managers of extension at the level of the Ministry of Agricultural Jihad, (deputy of extension) and the provinces. In the sampling method, the theoretical sampling method was emphasizes and the samples were selected to contribute to the creation of theory. In this study, 28 semi-structured interviews were conducted with experts related to the topic of research. Sampling was done by snowball sampling method in order to achieve theoretical saturation. To analyze the data, a continuous comparative analysis method was used and the extraction components in six categories include managerial competence, importance of human resources in healthy organization, inter-organizational factors, factors of workspace healthy, organizational constructive behaviors and organizational health impact, while interpretation of each component and constituent concept, recommendation and suggestions are presented.
    Keywords: construction, Healthy organization, Qualitative Method, Grounded theory
  • Kamran Babazadeh, Alireza Amirkabiri *, Mohamadreza Rabiee Mandchin, Mina Jamshidi Eivanaki Pages 625-642

    During the development transition process, policy makers usually focus a lot on the status and further development of the formal institutional environment, hence, adapt laws and regulations according to the conditions. The lack of coordinating institutions and inefficient communication channels, the lack of institutionalized cooperation between government agencies, as well as between the government and other different private sector actors is a formal vacuum resulting from the severe fragmentation of public administration departments. Various informal organizational gaps are related to the use of traditional resources, in which it is difficult for rural people to change existing methods in agricultural production and participate in local activities, thus the effect of institutional gaps is evident, especially in unstable organizational environments. These gaps require an efficient institutional structure between government agents and rural communities to create a willingness to cooperate and participate in rural development affairs. Therefore, the aim of the research is to determine the dimensions of institutionalism in rural development and to design and explain the model of sustainable rural development based on institutionalism in the country.Therefore, the aim of the research is to determine the dimensions of institutionalism in rural development and to design and explain the model of sustainable rural development based on institutionalism in the country.The main direction of the research was fundamental and applied. Qualitative research method with inductive approach (model exploration) and grounded theory strategy has been used. The data collection tool was a semi-structured in-depth interview with targeted non-probability sampling with twenty people in the form of theoretical saturation from the experts of the policy and public policy group, having the characteristic of scientific and executive expertise.In this research, the paradigmatic model of sustainable rural development in the roles of causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, core category, strategy and consequences of design and formulation, and institutional dimensions, micro-fundamentals of institutionalism, macro-fundamentals of institutionalism, the process of institutionalization in the village during the strategy of integrated institutionalism and The consequences of institutionalizing sustainability in the village include legal-administrative sustainability, cultural-social sustainability, ecological-physical sustainability and economic-industrial sustainability identified.

    Keywords: grounded theory lens, Institutionalism, institutionalization of sustainability
  • Amir Ahmadi, Mohammad Badsar *, Roya Karami, Heydar Gholizadeh, Fatemeh Mohammadi Nasrabadi Pages 643-661
    Challenges such as climate change, economic recession, urbanization, globalization and the scarcity and limitation of natural resources have put pressure on food systems and have turned food insecurity into one of the most important issues of the world today, which must be seriously considered. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the factors influencing the formation of food insecurity in rural households in the form of a food system approach. The main tool for measuring household food insecurity is the HFIAS standard questionnaire. The statistical population of this research is 304837 rural households of West Azerbaijan province. Using Cochran's formula, 482 households were selected by multi-stage cluster sampling as the statistical sample size. The results showed that 17% of rural households were in the food safe group and 83% of households experienced different degrees of food insecurity (mild, moderate and severe). Background variables of household head age, household size; Education level and average annual income had a significant relationship with household food insecurity. The partial least squares analysis (PLS) method was used to measure the impact of food system stimuli on household food insecurity. The results showed that in total, food system stimuli explain 65.5% of food insecurity changes. Considering the potential of the study area in the field of agricultural production, improving and upgrading infrastructure and transportation facilities in the field of technology and infrastructure, as well as reducing instability and instability in food access, including supply fluctuations and Food prices in the political-economic stimulus sector are suggested in order to reduce food insecurity among households in the study area.
    Keywords: Household food insecurity, sustainable food system, drivers of food system
  • Maryam Chahi Beyragh, Azadeh Falsafian * Pages 663-679
    This study aims to identify the factors affecting the adoption and development of canola cultivation from the farmers' perspective. The required data was collected from a sample of 180 canola farmers and 180 other farmers in Tabriz County using random sampling in 2020. The Double-Hurdle model was applied to analyze the factors that impact the probability of canola planting. The first stage of the model revealed that education, membership in cooperatives, canola price, proportion of farm income, and participation in training classes had a positive impact on the probability of canola planting. On the other hand, the number of agricultural plots and the age of agriculture had a negative effect. In the second stage of the model, the Tobit model was used to show that participation in training classes, canola planting experience, family labor, and land ownership had a positive impact on canola planting. In contrast, machinery costs and the number of agricultural plots had a negative impact. This study suggests that the adoption of canola is heavily influenced by its real price. Therefore, the government should increase the guaranteed price for canola to encourage more farmers to cultivate it. As a result, it is recommended that the government conducts more extension classes to increase farmers' knowledge and help them apply new information on canola cultivation. It's important to note that none of the proposed solutions work alone. Since farmers' behavior is influenced by various factors, policymakers should consider all factors comprehensively as a policy package to develop canola cultivation.
    Keywords: acreage, adoption, Canola Double-Hurdle Model, Tobit Model
  • Sasan Esfandiyari, Arash Dourandish *, Ali Firoozzare Pages 681-699

    Unlimited use of limited quality Municipal effluent on the farm endangers the health of farmers and consumers of Products irrigated with Municipal effluent. Pollution will be minimized if farmers implement parameters related to the safe use of Municipal effluent, such as the cultivation pattern appropriate to the quality of the effluent, the use of appropriate irrigation methods and the distance between the last irrigation and the effluent to harvest. Therefore, the main idea of this study is to determine the factors affecting the safe use of Municipal effluent on the farm by Iranian farmers. In this regard, the broad theory of planned behavior (TPB) with the addition of risk perception (RP) and knowledge (Kn) as the theoretical framework of the study has been used. The results of structural equation modeling (SEM) analysis showed that three sub-components of the main TPB model namely Attitude (Att), Mental Norm (SN) and Perceived Behavior Control (PBC) were statistically significant positive relationships with farmers' Intention of farmers to participate in the safe use of Municipal effluent. In addition, after including the two variables of perception of risk and knowledge as predictors of intent in the developed model of the theory of planned behavior, the predictive power of the model increased. Also, the most important variable in the main TPB model was perceived behavior control, but in the developed TPB model, knowledge was the most important. Therefore, policymakers can promote safe behaviors in the use of Municipal effluent on the farm by emphasizing farmers' knowledge.

    Keywords: extended theory of planned behavior, Risk Perception, Knowledge, safe use of Municipal effluent
  • Turaj Alizadeh Arehjan, Hamed Rafiee *, Seyed Safdar Hosseini Pages 701-717
    Introduction

    Food and processing industries as industries related to agricultural products are among the most important industrial groups that can play an effective role in the economic development of countries, especially developing countries. On the one hand, to provide foreign exchange and increase foreign exchange earnings, and on the other hand, to reduce the dependence of exports on the crude energy industry, the development of non-oil exports, including the development of exports of agricultural products will be necessary. However, since the review of studies alone cannot reflect the real challenges of exporters, especially in recent years, in this study, specialized meetings have been used to prioritize obstacles by method (AHP) to more accurately extract these challenges.

    Methods

    This study identifies the challenges of the export market of selected food industry products completed by conducting interviews and holding face-to-face and virtual meetings with exporters. Then these obstacles and challenges have been Prioritized by method (AHP). These meetings were established in 2020 and 2021 at the office of the National Center for Strategic Studies in Agriculture and Water Iran Chamber of Commerce, Industries, Mines, and Agriculture.Finally, with the participation of exporters, solutions were provided to get out of the current situation.

    Results

    The most important export challenges based on the review of studies and the results of specialized meetings are: unplanned decisions by policymakers, sanctions and the challenge of transferring currency to Iran, policymakers use exports to control domestic markets, failure to complete the supply chain and the value of export products in Iran, exchange rate fluctuations, lack of efforts for branding, the need to support it and the need to avoid false competition of domestic manufacturers and exporters, failure to provide a specific program to support exports, limited export destinations and lack of diversification of export markets, lack of policy for the development of trade negotiations, logistics costs, export insecurity in countries such as Iraq and the heavy dependence of trade on politics in Iran, non-compliance of products with global taste (non-export-oriented production), inefficiency of production facility system, dissemination of information and refusal of Iranian exporters to announce real prices, reduce access to secure packaging by tightening sanctions and the need to provide accurate databases in production and trade for major export products.

    Discussion

    In this study, the challenges of the export market of selected Iranian products were investigated. These challenges are almost the same for other products. Some of these challenges need to be addressed with government support and some with the efforts of the private sector and exporters.

    Keywords: Tomato paste, yogurt, uncondensed cream, condensed cream, export challenge, specialized meeting
  • MohammadAli Ashkar Ahangarkolaee *, Iraj Malak Mohammadi, Seyed Mahmood Hoseini Pages 719-736

    Agricultural development has been emphasized as one of the dimensions of sustainable rural development. In this regard, this research was conducted with the aim of identifying and explaining the factors affecting the development of citrus cultivation in Mazandaran. The statistical population of this research was made up of 200 experts active in the citrus field of the Agricultural Jihad Organization and its subordinate units and 148,238 gardeners in Mazandaran. that Using the Cochran formula, 127 experts and 306 gardeners respectively were sampled in Available and randomly selected. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a group of specialists and experts. The tool of data collection was a questionnaire whose validity was confirmed by a group of specialists and experts.  Also, Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the questionnaire, which that showed the value was calculated as 0.912. The results of exploratory factor analysis on 43 variables of citrus cultivation showed that six factors were identified as the main factors that Include: environmental, technical, economic, structural, social and cultural-educational, in total, they explained 51.8 of the total variance of factors affecting the development of citrus fruits. Finally, according to the obtained results, practical suggestions have been presented. Addition to, using LISREL 8.8 software, the factors affecting the development of citrus cultivation were confirmed.

    Keywords: Citrus development, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Mazandaran province
  • Mohsen Adeli Sardooei, Ali Asadi *, Khalil Kalantari, Aliakbar Barati, Hasan Khosravi Pages 737-752
    So far, studies have paid less attention to the farmer’s intention in developing a water-based crop pattern, so this article examines the relationship between the characteristics of 393 active farmers in the Jiroft plain and their willingness to accept a water-based crop pattern. Farmers were surveyed about the level of willingness to accept the proposed cropping pattern, demographic characteristics, socio-economic factors and institutional characteristics using a questionnaire with open and closed questions in the 2020 crop year. In order to achieve the research objectives, a stratified logit model was used in which the dependent variable of the research (willingness to accept the crop pattern appropriate to water resources) was ranked in five categories including 0: unwillingness to accept; 1: low acceptance; 2: willingness to moderate acceptance; 3: willingness to accept too much and 4: willingness to accept too much. The results showed that 62% of respondents tended to accept below average and only 7.9% of farmers tended to accept too much. The results showed that the variables of age, literacy level, average monthly income, personal ownership of land, access to credit and membership in farmers 'social institutions had a positive and significant effect on farmers' willingness to accept and non-payment of water input by farmers had the opposite effect. Findings showed that a variety of variables may explain the willingness of farmers to develop protective behaviors for water resources that should be considered.
    Keywords: Crop Pattern, Jiroft plain, ordered logit, protection of water resources, Willingness to adoption