فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 47 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه صغری کربلایی هرفته، مهلا بهجتی اردکانی، عزت پورامینی یخدانی، منصوره پورجانب الهی فیروزآبادی * صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان یکپارچه توحیدی بر دشواری تنظیم هیجان و خودمهارگری دانش آموزان پسر در معرض آسیب های اجتماعی بود.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و با اهداف کاربردی است که در چهارچوب طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از دانش آموزان پسر نوجوان در معرض آسیب های اجتماعی شهر میبد بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه 15 نفری (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های دشواری تنظیم هیجان گرتز و روئمر (2004) و خود مهارگری تانجی (2004) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. گروه آزمایش مداخله درمان یکپارچه توحیدی را در 10 جلسه 5/1 ساعته و هرهفته دو جلسه دریافت کردند، درصورتی که گروه کنترل هیچگونه مداخله ای را در طول مدت آزمایش دریافت ننمود. داده ها روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و با بهره گیری از بسته نرم افزاری spss26 و در سطح 05/0 مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان یکپارچه توحیدی بر دشواری تنظیم هیجان و خودمهارگری در دانش آموزان موثر بوده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    درمان یکپارچه توحیدی با توجه به نزدیکی با فرهنگ ایرانی - اسلامی و تمرکز آن بر ابعاد مختلف زندگی می تواند به عنوان یک روش آموزشی درمانی موثر در مراکز مشاوره، مدارس و مراکز درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان یکپارچه توحیدی، دشواری تنظیم هیجان، خودمهارگری، آسیب های اجتماعی، نوجوانان پسر
  • جعفر پویان مهر، محمد زارع نیستانک، فاطمه سادات طباطبایی نژاد، حسن خوش اخلاق * صفحات 11-21
    هدف

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری و درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر طرحواره ظاهر در زنان چاق فاقد رژیم تغذیه بود.

    روش

    طرح پژوهشی شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان با شاخص توده بدنی بالای 30 مراجعه کننده به کلینیک تغذیه و درمان چاقی نور در شهر ری در سال 1400 بود. حجم نمونه شامل 45 نفر (30 نفر گروه های آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه جایدهی شدند. برای گروه آزمایش اول، درمان شناختی رفتاری و برای گروه آزمایش دوم، درمان گروهی پذیرش و تعهد اجرا شد در حالیکه گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره ظاهری (کش،ملنیک و هاربوسکی، 2004) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گبری مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو درمان بر کاهش طرحواره ظاهر، زنان چاق فاقد رژیم تغذیه اثر داشته اند (001/0<p) و تغییر نمرات در مرحله پیگیری پایدار بود

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که گروه درمانی شناختی رفتاری و درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب بهبود طرحواره ظاهر در زنان چاق فاقد رژیم تغذیه می شود.

    کلیدواژگان: زنان، درمان شناختی رفتاری، درمان پذیرش و تعهد، چاقی، طرحواره ظاهر
  • ملیحه علیجانی ممقانی*، فائزه صدری خراسان لو صفحات 22-33
    هدف

    نوجوانان داغدیده معمولا گستره وسیعی از ناسازگاری های هیجانی و رفتاری را تجربه می کنند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تئوری انتخاب بر دشواری تنظیم هیجان، ارضای نیازهای اساسی و علائم داغدیدگی نوجوانان داغدیده انجام شد.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان پسر داغدیده تحت پوشش یکی از خیریه های شهر تهران در سال 1401 بودند، که از بین آن ها تعداد 30 نفر با روش در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. در گروه آزمایش برنامه تئوری انتخاب در 8 جلسه هفتگی (هر جلسه به مدت 1 ساعت) اجرا گردید اما گروه کنترل این مداخله را دریافت نکرد. برای گردآوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه های دشواری تنظیم هیجان (گراتز و رومر، 2004)، نیازهای اساسی (سالاری و صاحبی، 1383) و سوگ کودکان و نوجوانان (دایرگرو و همکاران، 2001) استفاده شد. داده ها با تحلیل واریانس با اندازه گیری‎های مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی در نرم افزار آماری SPSS-26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش تئوری انتخاب باعث کاهش دشواری تنظیم هیجان، علائم داغدیدگی، ارضای نیازهای اساسی و کاهش مولفه های نیاز به امنیت، عشق و تعلق، آزادی، قدرت و تفریح در گروه آزمایش شد (05/0>P)، و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار و معنادار بوده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، می توان از آموزش تئوری انتخاب در مراکز درمانی جهت کاهش علائم سوگ، دشواری تنظیم هیجانی و بهبود ارضای نیازهای اساسی نوجوانان داغدیده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دشواری تنظیم هیجان، تئوری انتخاب، ارضای نیازهای اساسی، داغدیدگی
  • لیلا منصوری*، سمیه روشن نیا، فریدون شکیبانیا صفحات 34-42
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی نقاشی درمانی بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی دانش آموزان دختر دارای اختلال خواندن انجام گرفته است.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه آماری آن شامل کلیه دانش-آموزان پایه های پنجم و ششم مقطع ابتدایی شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از میان آنان تعداد 30 نفر که دارای اختلال خواندن بودند به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و سپس نمونه منتخب به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند (هر گروه 15نفر). آزمودنی های گروه آزمایشی طی 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش نقاشی درمانی قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982) و کیفیت زندگی (وار و همکاران، 1996) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل بیانگر افزایش معنی دار نقاشی درمانی بر خودکارآمدی آزمودنی های گروه آزمایشی بود (001/0>P)، اما بر کیفیت زندگی تاثیر معنی داری مشاهده نشد (63/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت نقاشی درمانی یک روش موثر در افزایش خودکارآمدی دانش آموزان دارای اختلال خواندن است.

    کلیدواژگان: نقاشی درمانی، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، اختلال خواندن
  • مائده بازرگانی*، افسانه صبحی، مریم رحمتی، مهدی بالی بگلو، زهرا مطهری صفحات 43-52
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تفاوت اضطراب کرونا، اضطراب مرگ و اضطراب سلامتی قبل و بعد از تزریق واکسن کرونا در سالمندان مرد مقیم مرکز سالمندان زنجان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون تک گروهی بدون گروه گواه با سه بار اندازه گیری می باشد. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مرد مقیم مرکز سالمندان زنجان می باشد که 30 نفر از سالمندان این مرکز که اختلال شناختی خفیف در آزمون معاینه وضعیت روان کسب کردند، به صورت هدفمند انتخاب شدند و به سه پرسش نامه مقیاس اضطراب کرونا ویروس (علی پور، قدمی، علی پور و عبداله زاده، 1398)، مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) و پرسش نامه اضطراب سلامت (سالکوسکیس و وارویک، 2002) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار spss نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج یافته ها حاکی از آن است که تزریق واکسن کرونا اضطراب ناشی از بیماری کرونا و اضطراب سلامت سالمندان را کاهش و اضطراب مرگ در سالمندان را افزایش داده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نتایج حاصل از پژوهش که نشان داد اضطراب مرگ در سالمندان بعد از تزریق واکسن معنا دار نیست لازم است کارگاه هایی در این خصوص برای سالمندان برگزار شود.

    کلیدواژگان: &quot، اضطراب کرونا&quot، اضطراب مرگ&quot، سالمندان&quot، اضطراب سلامتی&quot
  • شادی کبیری آق زیارت، افسانه طاهری*، خدیجه ابولمعالی صفحات 53-59
    هدف

    بهزیستی ذهنی می تواند نقش سازگارانه ای در مواجهه با شرایط نامساعد و استرس زا ایفا کند لذا هدف پژوهش نقش میانجی شفقت به خود در رابطه بین استرس ادراک شده و تصویر بدن با بهزیستی ذهنی زنان ورزشکار شهر تهران بود.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحظ گرداوری داده ها کمی توصیفی از نوع همبستگی بود جامعه آماری تمامی زنان ورزشکار مراجعه کننده به باشگاه های ورزشی در شهر تهران در سال 1399، بازه سنی (50-20 سال) بودند.250نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی ذهنی دینر و همکاران (1985)، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن، کمارک و مرملستین (1983) و پرسشنامه نگرانی از تصویر بدن وینستد و جاندا (1987) بود . داده ها با استفاده از روش همبستگی اسپیرمن و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار spss و PLS تحلیل شد.

    یافته ها

    به طور کلی تحلیل مسیر نشان داد که شفقت به خود در مسیر تصویر بدن به بهزیستی نقش میانجی داشت، نتایج نشان داد که استرس ادارک شده و شفقت به خود توانست بهزیستی ذهنی را پیش بینی کندهمچنین تحلیل مسیر نشان داد که شفقت به خود در مسیر بین استرس ادارک شده و بهزیستی ذهنی توانایی نقش میانجی را نداشت. در مسیر تصویر بدن به بهزیستی نقش میانجی داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان نتیجه گیری کرد که راهبردهایی که شفقت به خود را افزایش می دهد می تواند تصویر بهتری از تصویر بدن ارایه دهد و بهزیستی ذهنی زنان ورزشکار را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، بهزیستی ذهنی، تصویر بدن، شفقت به خود
|
  • Fateme Soghari Karbalai Herfteh, Mahla Behjati Ardakani, Ezzat Pouramini Yakhdani, Mansooreh Poorjanebolahi Firouzabadi* Pages 1-10
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate The effect of ntegrated Monotheistic Treatment Approach on the difficulty of emotion regulation and self-control of male students exposed to social harm.

    Method

    This study is of semi-experimental type and with practical objectives, which was carried out in the framework of the pre-test-post-test design with the control group. The statistical population of the research consisted of adolescent male students exposed to social harms in Meybod city, using the available sampling method, 30 people were selected as a sample and randomly replaced in two groups of 15 people (experiment and control). The participants answered the questionnaires of the difficulty of emotion regulation by Gertz and Roemer (2004) and Tanji's self-control (2004) in the pre-test and post-test stages. The experimental group received monotheistic integrated therapy intervention in 10 sessions of 1.5 hours and two sessions per week, while the control group did not receive any intervention during the experiment. The data were tested and analyzed using the multivariate covariance analysis method using the SPSS26 software package at the level of 0.05.

    Results

    The results of the research showed that ntegrated Monotheistic Treatment Approach was effective on difficulty in regulating emotions and self-control in male students exposed to social harm (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the closeness with Iranian-Islamic culture and its focus on different aspects of life, ntegrated monotheistic treatment approach can be used as an effective educational method in counseling centers, schools and medical centers

    Keywords: Integrated MonotheisticTreatment Approach, emotionregulation difficulty, selfcontrol, social trauma, maleadolescents
  • Jafar Pooyanmehr, Mohammad Zareh Neyestanak, Fatemeh Sadat Tabatabaei Nejad, Hassan Khoshakhlagh* Pages 11-21
    Purpose

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy group and group therapy based on acceptance and commitment on appearance schema in obese women without diet.

    Methodology

    It was a quasi-experimental research design of pre-test-post-test and follow-up with a control group. The statistical population of this research included all women with a body mass index above 30 who referred to Noor Nutrition and Obesity Treatment Clinic in the city of Ray in the year 1400. The sample size includes 45 people (30 people in the experimental group and 15 people in the control group) from the statistical population were selected by available sampling method and divided into two experimental groups and one control group. For the first experimental group, cognitive behavioral therapy and for the second experimental group, acceptance and commitment group therapy was implemented, while the control group did not receive training. The research tool included the appearance schema questionnaire (Kash, Melnik and Harbosky, 2004). The data was analyzed using analysis of variance with repeated measures.

    Findings

    The results showed that both treatments had an effect on reducing the appearance of obese women without diet (P<0.001) and the change in scores was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be concluded that cognitive behavioral group therapy and group therapy based on acceptance and commitment improve the appearance schema in obese women without a diet.

    Keywords: Women, cognitive behavioral therapy, acceptance, commitment therapy, appearance schema, obesity, Abstract :
  • Malihe Alijani-Mamaghani, Faezaeh Sadri-Khorasanloo* Pages 22-33
    Purpose

    Bereaved adolescents usually experience a wide range of emotions and behaviors.Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of teaching choice theory on the difficulty in emotion regulation, basic needs satisfaction and bereavement symptoms in bereaved adolescent boys.

    Methodology

    This semi-experimental research was pre-test, post-test and two-month follow-up with a control group.The statistical population of the research included all bereaved adolescent boys covered by one of the charities in Tehran in2021, among them,30people were selected using available methods, and were randomly replaced in two equal groups. In the experimental group, the choice theory program was implemented in8weekly sessions(each session for 1 hour), but the control group did not receive this intervention. To collect data from the demographic information checklist, Difficulties in emotion regulation scale(Gratz&Romer,2004), Needs deficiency inventory(Salari&Sahebi,2013),and Traumatic grief inventory for children(Dyregrov&et al,2001)was used. Data were analyzed by analysis of variance and, ben-feroni post hoc test with repeated measurements using SPSS-26 statistical software.

    Findings

    The results showed that teaching choice theory reduced the difficulty of emotional regulation, symptoms of grief, satisfying basic needs and reducing the components of the need for survival, love and belonging, freedom, power and fun in the experimental group(P<0.05), And this effect has been stable and signiticant in the follow-up phase.

    Conclusion

    According to the results of this study, it is possible to use choice theory training in medical centers to reduce the symptoms of bereavement, the difficulty of emotional regulation and improve the satisfaction of the basic needs of bereaved teenagers.

    Keywords: Choice Theory, Sustaining theBasic Needs, Difficulty inEmotion Regulation, Bereavement
  • Leila Mansouri*, Somayeh Roshannia, Fereidoun Shakibania Pages 34-42
    Purpose

    The present study was conducted to investigate the effectiveness of painting therapy on self-efficacy and quality of life of female students with reading disorders.

    Methodology

    The research method of this study is a semi-experimental type of pre-test-post-test with the control group. The statistical population of this study consisted of all female fifth- and sixth-grade elementary school students in Khoram Abad city in the academic year of 2021-2022. Then 30 people with reading disorder were selected through random multi-stage cluster sampling and were assigned randomly to two groups (15 people in each group). The experimental groups received painting therapy for eight 60-minute sessions. The instruments used in this study were the self-efficacy questionnaire (Sherer et al, 1982) and the quality of life questionnaires )Ware et al, 1996). The data was done using covariance analysis tests.

    Finding

    The results showed a significant increase in painting therapy on the self-efficacy of the subjects in the experimental group (p<0/001), but no significant effect was observed on the quality of life (p<0/63).

    Conclusion

    Based on the result we can say that painting therapy is an effective way in improving self-efficacy in students with reading disorders.

    Keywords: Painting therapy, Selfefficacy, Quality of Life, Reading Disorders
  • MaedeBazargani*, Afsane Sobhi, Maryam Rahmati, Mahdi Balibegloo Zahra Motahary Pages 43-52
    Purpose

    The present study was conducted with the aim of investigating the difference between corona anxiety, death anxiety and health anxiety before and after corona vaccine injection in elderly men living in Zanjan Elderly Center.

    Metthodology: 

    The method of the present research is an experimental one and it is pre-test-post-test, single group without control group with three time measurements. The statistical population includes all the elderly men of the Zanjan Center for the Elderly, and 30 of these people who had mild cognitive impairment in the mental status examination were selected purposefully and they responded to three questionnaires, namely the Corona Virus Anxiety Scale (Alipour, Gadami, Alipour and Abdulzadeh, 2018), Templer's Death Anxiety Scale (1970) and Health Anxiety Questionnaire (Salkoskis and Warwick, 2022). For data analysis, repeated measurement test was used using SPSS version 25 software.

    Findings

    The results of the findings indicate that the injection of the corona vaccine has reduced the anxiety caused by the corona disease and the health anxiety of the elderly and increased the anxiety of death in the elderly.

    Conclusion

    Therefore, according to the results of the research, which showed that death anxiety in the elderly is not significant after vaccination, it is necessary to organize workshops for the elderly in this regard.

    Keywords: Corona anxiety, deathanxiety, health anxiety, elderly
  • Shadi Kabiri Aghziarat, Afsaneh Taheri*, Khadijeh Abul Maali Pages 53-59
    Purpose

    Mental well-being can play an adaptive role in facing adverse and stressful conditions, so the aim of the research was the mediating role of self-compassion in the relationship between perceived stress and body image with the mental well-being of female athletes in Tehran.

    Methodology

    The research was applied in terms of purpose and from the point of view of data collection, it was descriptive and correlational. The statistical population was all female athletes who referred to sports clubs in Tehran in 2019, age range (20-50 years). 250 people by method Available sampling was selected. The research tools included Diener et al.'s Mental Well-Being Questionnaire (1985), Cohen, Komark and Marmelstein's Perceived Stress Questionnaire (1983) and Winstead and Janda's Body Image Concern Questionnaire (1987). Data were analyzed using Spearman's correlation method and path analysis using spss and PLS software.

    Findings

    In general, the path analysis showed that self-compassion played a mediating role in the path of body image to well-being, the results showed that perceived stress and self-compassion could predict mental well-being, also the path analysis showed that self-compassion In the path between perceived stress and mental well-being, it did not have the ability to play a mediating role. It played a mediating role in the path of body image to well-being.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that strategies that increase self-compassion can provide a better picture of body image and increase the mental well-being of female athletes.

    Keywords: Perceived Stress, MentalWell-Being, Body Image, Self-Compassion