فهرست مطالب

دانش تفسیر سیاسی - پیاپی 18 (زمستان 1402)

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 18 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سیاوش موسوی رکعتی * صفحات 1-34

    در این مقاله ی کیفی، با روش توصیفی مترصد پاسخ به این سوال بودیم که جامعه شناسان چه نقدهایی به جامعه شناسی وارد کرده اند؟ که برآیند آن بدین قرار شد؛ به نظر می رسد که نقد جامعه شناختی در قرن نوزدهم و از درون نقد روان شناسی به وجود آمده است؛ بنابراین، نه تنها خود جامعه شناسی، بلکه نقد جامعه شناختی نیز از ملازمان مدرنیته محسوب می شود. نقدی که از درون به مسایل خود و از بیرون به مسایل جامعه نهیب می زند. بنابراین، جامعه شناسی نه تنها یک امر مساله ساز، بلکه یک امر روشنگر و یک امر انقلابی است. لذا، تمامی ایده های موجود در جامعه را به چالش می کشد، پس جامعه شناسی یک علم اعتراضی، به مثابه ی تجدیدنظرخواهی در همه ی ارزش ها، عقاید، هنجارها و نمادهای جامعه است. در مجموع، جامعه شناسان معتقدند که این نقدها به جامعه شناسی وارد است؛ الف. چرا جامعه شناسی بر سر دو راهه ی ساختار- کنش؛ سوژه- ابژه؛ عین-ذهن و فرد- جامعه متوقف شده است؟ ب. جامعه شناسی باید از حالت غیرتعهدی و کاسبکارانه خارج شود و به حالت تنویری و روشنگری تبدیل شود؛ تا بتواند علل مسایل و دگرگونی های مختلف را در جامعه و کنشگران دریابد تا بتواند آن ها را حل و فصل کند. ج. امروزه مهم ترین رسالت جامعه شناسی فهم علل نگرانی و حالت بی تفاوتی و دلمردگی عمومی در جامعه است. د. جامعه شنان باید در بین سه نقش، حاکم، مشاور حاکم و پژوهشگر، از نقش مشاور حاکم دوری کنند و نقش پژوهشگر را انتخاب کنند؛ زیرا نقش مشاورحاکم، باعث می شود تا جامعه شناس، صداقت فکری و اخلاقی خودش را حفظ نکند. اما نقش پژوهشگر باعث می شود تا جامعه شناس به وظیفه ی اصلی خودش که همانا، رواج عقلانیت، روشنگری افکار عمومی، بسط آگاهی و کمک به تکوین، استقرار و حفظ دموکراسی است، عمل کند.

    کلیدواژگان: جامعه، نقد، جامعه شناسان، جامعه شناسی، پژوهشگر، دموکراسی
  • جلال الدین سلیمی *، سعید سید آقا بنی هاشمی صفحات 35-55

     با پیشرفت های سریع هوش مصنوعی اهمیت امنیت اشخاص و نهادها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش هدف اصلی بررسی ابعاد مختلف امنیت با تاکید بر فناوری هوش مصنوعی است. سوال اصلی این است که هوش مصنوعی چه تاثیری بر امنیت جهانی خواهد گذاشت؟ یافته ها نشان میدهد که با روند غیر کنترل پیشرفت فناوری و هوش مصنوعی به نظر می رسد که امنیت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت به طوری که برخی آن را تهدید نوین جهانی به حساب می آورند اما در مقابل برخی دیگر معتقدند که هوش مصنوعی علی رغم تمام جنبه های تهدید می تواند در ارتقا منیت مفید واقع شود. مهمترین تاکیدات تهدیدانگاران شامل افزایش دقت تسلیحات، نفوذ و دسترسی به اطلاعات به صورت سریع تر با این فناوری است. از دیدگاه کسانی که هوش مصنوعی را فرصتی برای ارتقای امنیت می انگارند تاکید بر موضوعاتی چون شناسایی دقیق، پیش بینی و استفاده از هوش مصنوعی در رفع تهدیدات با ضریب اطمینان قابل توجه و دور از خطای انسانی است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، امنیت، فناوری، تهدیدات امنیتی
  • محمد شاه محمدی، میر وحیدالدین قادری * صفحات 56-81

    اتحادیه اروپا یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در جهان است. با توجه به افزایش قیمت انرژی، انرژی برای اتحادیه اروپا اهمیت زیادی دارد اتحادیه اروپا به عنوان یکی از بزرگترین وارد کننده نفت و گاز در جهان است با توجه به وابستگی به روسیه و آسیب پذیری های امنیتی، اتحادیه اروپا به دنبال تنوع بخشی به منابع انرژی خود و یافتن تامین کنندگان جایگزین است. در این راستا، کشورهای منطقه خلیج فارس، از جمله ایران، به عنوان کاندیداهای بالقوه مطرح هستند. مقاله پیش رو به دنبال پاسخ به این پرسش است که فرصت ها و چالش های صادرات انرژی ایران به اروپا چیست؟ یافته ها نشان می دهد که فرصت های ایران به عنوان گزینه تغییر سبد انرژی اتحادیه اروپاشامل ذخایر عظیم، موقعیت ژئوپلیتیکی و بروز جنگ اوکراین است. با این وجود، تحریم ها، فشارها و مداخلات خارجی و همچنین وجود رقبا و جایگزین های دیگر چالش هایی هستند که ایران برای به دست آوردن سهم قابل توجهی از بازار انرژی اروپا باید از آنها عبور کند. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و گردآوری با اسناد کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: انرژی، اروپا، امنیت انرژی، نفت و گاز، ایران
  • وحیده قدیری *، حمید صالحی صفحات 82-110

    سیاست در اروپا در حال حاضر روز به روز شاهد ظهور فزاینده احزاب سیاسی است که به عنوان راست افراطی، یا راست رادیکال در نظر گرفته می شوند. مسائل اجتماعی و اقتصادی همراه با افزایش نارضایتی های اجتماعی منجر به افزایش محبوبیت جنبش های راست افراطی شده است. روند برگزیت، به احزاب راست گرای فرانسه که به دنبال خروج از اتحادیه اروپا هستند، به طور فزاینده ای مرتبط می شود و تاثیر آن بر احزاب راست گرای فرانسه برای خروج از اتحادیه اروپا عمیق و گسترده است. ملی گرایی و احساسات ضد اتحادیه اروپا این گروه ها در حال تقویت شدن است و از همین رو بحث ها را در مورد جنبه های عملی یک فرکسیت برانگیخته است که ممکن است شاکله اتحادیه اروپا را با مشکل روبرو کند. ازآنجایی که برگزیت همچنان به شکل دهی چشم انداز سیاسی در اروپا ادامه می دهد، نظارت بر اینکه چگونه این احزاب در مسیر پیچیده پیش-رو برای دستیابی به اهداف خود حرکت می کنند، بسیار مهم خواهد بود.

    کلیدواژگان: برگزیت، اتحادیه اروپا، فرانسه، احزاب راستگرا
  • سجاد سلامت*، علیرضا رادفر معصومه رشاد صفحات 111-133

    بحران سوریه عرصه تقابل قدرت آمریکا با ایران تلقی می شود که آمریکا تلاش داشته است تا با تضعیف ایران دولت سوریه را ساقط کند. با این حال در نهایت بشار اسد نه تنها سقوط نکرد بلکه میزان نفوذ ایران نیز افزایش یافت حال در این پژوهش سوال اصلی این است که دلایل ناکامی راهبردهای سیاست خارجی آمریکا برای مهار ایران در سوریه چیست؟ یافته ها نشان می دهند که شکست راهبردهای آمریکا در مهار ایران در سوریه به چهار عامل اصلی برمی گردد. اولا، الگوی تعاملاتی که در آن بازیگران مختلف، از جمله ایران، آمریکا، و سایر کشورهای منطقه ای، به طور پیچیده ای با یکدیگر همکاری یا رقابت داشته اند. دوما، شکست در مدیریت اخراج ایران از سوریه که نشان از ناکامی آمریکا در تحقق اهدافش در این کشور به ویژه در کاهش نفوذ ایران دارد. سوما، تاثیر نظام تابع که از طریق آن تغییرات در یک نقطه از نظام منطقه ای با اعمال تحریم ها علیه ایران نتوانست منجر به تحولات سوریه شود. و چهارما، نقش قدرت بزرگ روسیه که با حضور و فعالیت هایش در منطقه، به تثبیت حکومت اسد و افزایش نفوذ ایران کمک کرده است. این عوامل همراه با یکدیگر، نشان دهنده اهمیت و پیچیدگی مسائل منطقه ای در موفقیت یا شکست راهبردهای سیاست خارجی آمریکا در مهار ایران در سوریه می باشند.مقاله به روش توصیفی-تحلیلی و با اسناد کتابخانه ای گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: سوریه، بحران، غرب آسیا، آمریکا، نظم منطقه ای
  • حسن خداوردی، زهرا سهل آبادی صفحات 134-166

    این مقاله با هدف بررسی تاثیر تحریم های غرب بر اقتصاد روسیه انجام شده و در این زمینه بر تحریم های اقتصادی آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر روسیه تمرکز داشته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و از داده ها و اطلاعات کتابخانه ای استفاده کرده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در بین تحریم های غرب علیه اقتصاد روسیه، تحریم های مالی و بانکی با فراوانی 8 بالاترین تکرار را دارند و پس ازآن، تحریم های مبادلاتی با فراوانی 6، تحریم های علمی و تکنولوژیک با فراوانی 3 و تحریم های حمل ونقل با فراوانی 1 در رتبه های بعدی قرار می گیرند. یافته های پژوهش در خصوص شاخص های اقتصاد کلان روسیه نظیر نرخ رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ تورم، نرخ بهره، نرخ صادرات و واردات این کشور نشان داد که اقتصاد روسیه طی سال های 2014 که آغاز تحریم های اقتصادی غرب بوده تا سال 2022 (که آخرین و به روزترین داده های بانک جهانی مربوط به این سال است) روندی نزولی را پیموده و اقتصاد این کشور در زمینه های مختلف به ویژه نقدینگی با چالش های اساسی مواجه گشته است. لذا، اهداف تحریم های اقتصادی غرب تا حد قابل توجهی در کشور روسیه محقق شده و توانسته اقتصاد این کشور را به عنوان پنجمین قدرت اقتصادی جهان، با بحران مواجه سازد. بااین حال، توجه به تقابل با تحریم و سیاست گذاری برمبنای شرایط ویژه تحریم می تواند تا حدی آثار سوء و مخرب تحریم های اقتصادی را در کشورهای تحریم شونده جبران نماید و یا حتی برای کشورهای تحریم کننده نیز، هزینه های متقابلی به بار بیاورد.

    کلیدواژگان: تحریم، غرب، روسیه، اقتصاد
|
  • Siyavash mousavi Rakati * Pages 1-34

    In this qualitative article, we tried to answer the question, what criticisms have sociologists brought to sociology with the descriptive method? The result of which was as follows; It seems that sociological criticism was born in the 19th century and from the psychological criticism; Therefore, not only sociology itself, but also sociological criticism is considered a part of modernity. Criticism that criticizes its own problems from the inside and society's problems from the outside. Therefore, sociology is not only a problematic issue, but also an enlightening issue and a revolutionary issue. Therefore, it challenges all the ideas in the society, so sociology is a protest science, as a revision in all the values, opinions, norms and symbols of the society. In general, sociologists believe that these criticisms are relevant to sociology; a. Why sociology on the two paths of structure-action; subject-object; Is the mind-mind and individual-society stopped? b. Sociology should get out of the non-committal and commercial mode and turn into the enlightening mode; To be able to find out the causes of various problems and changes in the society and activists so that he can solve them. J. Today, the most important mission of sociology is to understand the causes of concern and general indifference and despondency in society. d. Among the three roles, the ruler, the ruler's advisor and the researcher, sociologists should avoid the role of the ruler's advisor and choose the role of the researcher; Because the role of the ruler's advisor makes the sociologist not maintain his intellectual and moral integrity. But the role of the researcher makes the sociologist fulfill his main duty, which is to spread rationality, enlighten public opinion, expand awareness and help to develop, establish and maintain democracy.

    Keywords: Society, criticism, sociologists, sociology, researcher, democracy
  • Jalal salimi*, saeed seyed agha banihashemi Pages 35-55

    With the rapid developments of artificial intelligence, the importance of the security of individuals and institutions has been greatly appreciated. In this research, the main goal is to investigate the different aspects of security with an emphasis on artificial intelligence technology. The main question is, what effect will artificial intelligence have on global security? The findings show that with the uncontrollable progress of technology and artificial intelligence, it seems that security will be affected, so that some consider it a new global threat, but on the other hand, others believe that artificial intelligence despite all Aspects of threat can be useful in ego enhancement. The most important emphasis of the threat actors include increasing the accuracy of weapons, penetration and accessing information faster with this technology. From the point of view of those who consider artificial intelligence as an opportunity to improve security, it is important to emphasize issues such as accurate identification, prediction and use of artificial intelligence in eliminating threats with a significant reliability factor and away from human error.

    Keywords: artificial intelligence, security, technology, security threats
  • Mirvahidaldin Ghaderi, Mohammad Shah Mohammadi * Pages 56-81

    The European Union is one of the largest consumers of energy in the world. Due to the increase in energy prices, energy for Europe in European countries, Europe as one of the largest importers of oil and gas in the world due to Russia and security vulnerabilities, the European Union is seeking to diversify its energy sources and find. The supplier is the supplier. In this context, the Persian Gulf region, including Iran, is seen as a potential candidate. This article seeks to answer the question of what opportunities and challenges Iranian energy presents for Europe. The results show that Iran's opportunities as an option to change the European Union's energy portfolio include huge reserves, geopolitical position and the occurrence of civil war. However, sanctions, pressure and foreign intervention, as well as the existence of competitors and other alternatives, are challenges that Iran must overcome in order to achieve a greater share of European energy. The research method is descriptive-analytical and collection with library documents.

    Keywords: ergy security, oil, gas, Iran
  • Vahideh Ghadiri*, Hamid Salehi Pages 82-110

    Politics in Europe is currently witnessing the increasing emergence of political parties that are considered as right-wing extremists, or right-wing radicals. Social and economic issues, along with the increase in social dissatisfaction, have led to the rise in popularity of far-right movements. The Brexit trend is increasingly linked to right-wing parties in France seeking to exit the European Union, and its impact on French right-wing parties' desire to leave the EU is deep and extensive. Nationalism and anti-EU sentiments of these groups are strengthening, sparking discussions on the practical aspects of a potential Brexit that may challenge the structure of the EU. As Brexit continues to shape the political landscape in Europe, monitoring how these parties navigate the complex path to achieve their goals will be crucial.

    Keywords: Brexit, European Union, France, right-wing ties
  • Sajjad Salamat*, Aliraze Radfar, Masoumeh Reshad Pages 111-133

    The Syrian crisis is considered to be the confrontation between the power of the US and Iran, and the US has tried to overthrow the Syrian government by weakening Iran. However, in the end, Bashar al-Assad not only did not fall, but the level of Iranian influence also increased. Now, in this research, the main question is what are the reasons for the failure of American foreign policy strategies to contain Iran in Syria? The findings show that the failure of the American strategies to contain Iran in Syria is due to four main factors. First, the pattern of interactions in which various actors, including Iran, the United States, and other regional countries, have intricately cooperated or competed with each other. Second, the failure to manage the expulsion of Iran from Syria, which shows the failure of the United States to achieve its goals in this country, especially in reducing Iran's influence. Thirdly, the influence of the subordinate system through which the changes in one point of the regional system by imposing sanctions against Iran could not lead to the developments in Syria. And fourthly, the role of the great power of Russia, which, with its presence and activities in the region, has helped stabilize the Assad regime and increase Iran's influence. Together, these factors indicate the importance and complexity of regional issues in the success or failure of American foreign policy strategies in containing Iran in Syria. The article was compiled using descriptive-analytical methods and library documents.

    Keywords: Syria, crisis, West Asia, America, regional order
  • Hassan khodaverdi*, Zahra sahlabadi Pages 134-166

    This article aims to investigate the impact of Western sanctions on the Russian economy, and in this context, it has focused on the economic sanctions of the United States and European Union member states on Russia. The research method was descriptive-analytical and used library data and information. The findings of the research indicate that among Western sanctions against the Russian economy, financial and banking sanctions with a frequency of 8 have the highest frequency, followed by exchange sanctions with a frequency of 6, scientific and technological sanctions with a frequency of 3, and transportation sanctions with a frequency of 1. They are ranked next. The findings of the research on the macroeconomic indicators of Russia such as the economic growth rate, exchange rate, inflation rate, interest rate, export and import rate of this country showed that the Russian economy during 2014, which was the beginning of Western economic sanctions, until 2022 (which is the latest and most up-to-date The data of the World Bank is related to this year) has followed a downward trend and the economy of this country has faced fundamental challenges in various fields, especially liquidity. Therefore, the goals of Western economic sanctions have been achieved to a significant extent in Russia, and the country's economy, as the fifth economic power in the world, has been able to face a crisis. However, paying attention to confrontation with sanctions and policy-making based on the special conditions of sanctions can partially compensate for the harmful and destructive effects of economic sanctions in the sanctioned countries, or even bring mutual costs to the sanctioning countries.

    Keywords: Sanction, Russia, West, Economy