فهرست مطالب

نشریه مطالعات علوم مدیریت دریایی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالعلی جلالی* صفحات 5-22
    هدف
    امروزه تنها سازمان هایی موفق می شوند که بتوانند از تمامی ظرفیت منابع انسانی خود بهره ببرند و نقش توانمندسازی کارکنان را به خوبی ایفا نمایند. این مهم می تواند از طریق رهبری اخلاقی و توسعه فرهنگ اخلاقی در سازمان انجام شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش فرهنگ اخلاقی سازمانی در ارتباط بین رهبری اخلاقی و توانمندسازی کارکنان است.
    روش
    روش تحقیقاز نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع آمیخته(کیفی- کمی)است و در بخش کیفی از تحلیل محتوا و در کمی از همبستگیاستفاده نموده است. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی خبرگان حوزه منابع انسانی یکی از دانشگاه های نظامی بودند که ده نفر به روش قضاوتی هدفمند از بین آنان انتخاب گردید و در بعد کمی نیز کلیه کارکنان به تعداد 270 نفر بوده که تعداد 160 نفر  با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، سه پرسشنامه (یک پرسشنامه استاندارد توانمندسازی کارکنان  و دو پرسشنامه محقق ساخته رهبری اخلاقی و فرهنگ اخلاقی سازمان) بوده است. داده های تحقیق در بخش کیفی به روش تحلیل محتوا و در بخش کمی با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون  تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    ابتدا شاخص ها و مولفه های تحقیق شناسایی و سپس مشخص گردید که ارتباط بین رهبری اخلاقی و فرهنگ اخلاقی سازمان دارای بالاترین میزان همبستگی بوده و بین توانمندسازی کارکنان و فرهنگ اخلاقی سازمان، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین می توان فرهنگ اخلاقی سازمان را به عنوان متغیر میانجی قابل قبولی برای رابطه بین رهبری اخلاقی و توانمندسازی کارکنان محسوب کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق، مدیران و مسئولان سازمان باید در جهت تقویت فرهنگ اخلاقی سازمان و ایجاد بستر مناسب برای توانمندسازی کارکنان تلاش نمایند. بهبود روحیه ی کارکنان، افزایش حمایت مدیریت، تشویق به خلاقیت، نوآوری و مشارکت کارکنان در سازمان در پرتو اخلاقیات مناسب، موجب ایجاد و تقویت حس مسئولیت پذیری در آنان نسبت به ارزش ها و اهداف شده و به طورکلی تعهد آنان را نسبت به سازمان بالا می برد.
    کلیدواژگان: اخلاق، رهبری اخلاقی، توانمندسازی، فرهنگ اخلاقی
  • مهدی اوریا، اصغر اصغرزاده*، علیرضا حامدی، محمدناصر مرادی صفحات 23-41
    هدف

    دانشگاه های افسری به عنوان مرکز تعلیم و تربیت افسرانی که در آینده ای نزدیک فرماندهان و مسئولان ارتش جمهوری اسلامی ایران هستند، بخشی از حفظ و صیانت منافع این سازمان در گرو بینش و تحلیل صحیح این افسران از منابع خبری است. ازاین رو هدف از این تحقیق تعیین عوامل موثر بر سواد رسانه ای دانشجویان دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش آن آمیخته (کیفی- کمی) است که عوامل موثر بر سواد رسانه با ابزار مصاحبه با 8 نفر از خبرگان حوزه رسانه در ارتش جمهوری اسلامی ایران احصاء گردید.

    یافته ها

    عوامل موثر بر سواد رسانه در 2 بعد، تولید محتوا با مولفه های: 1. محتوای رسمی، 2. محتوای غیررسمی و بعد دوم، مصرف محتوا، با 1. شناخت رسانه، 2. تفکر انتقادی و 3. مواجهه با رسانه احصاء و دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج یافته ها بخش کیفی در شکل ارائه فرضیات منعکس و در نرم افزار Smart pls، پس از تایید روایی و پایایی مدل درونی و بیرونی در جامعه کمی مورد آزمون قرار گرفتند و یافته های حاصل از آزمون مسیر نیز نشان داد محتوای رسمی با ضریب مسیر 0.830، محتوای غیررسمی با ضریب مسیر 0.772، شناخت رسانه با ضریب مسیر 0.786، تفکر انتقادی با ضریب مسیر 0.864 و مواجهه با رسانه با ضریب مسیر 0.830، بر سواد رسانه ای دانشجویان دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، دانشجویان دانشگاه های افسری، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • رضا محمدزاده*، سید حسن حسینی، محسن رحمانی، مرتضی نوروزی، محمد مهدی صفحات 43-57
    هدف

    هدف این پژوهش، واکاوی تاثیر اخلاق اسلامی در محیط کار بر تعهد سازمانی از طریق متغیر میانجی انگیزش شغلی است. این تحقیق از لحاظ ماهیت کاربردی، نوع تحقیق پیمایشی مبتنی بر همبستگی و روش تحقیق، تحقیقی کاربردی محسوب می شود.

    روش

    روش پژوهش از جنبه هدف، کاربردی است که به روش میدانی داده ها با ابزار پرسشنامه  استاندارد محمد و رعنا (2020) جمع آوری شده است. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان پایور ستاد نزاجا تشکیل می دهند.روش های تجزیه وتحلیل با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مبتنی روش معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل انجام گردید.

    یافته ها

    به منظور بررسی معنی دار بودن فرضیه های مطرح شده از آماره T استفاده می شود، باتوجه به اینکه آماره T  در کلیه فرضیه ها در بازه (96/1؛ 96/1-) قرار ندارد بنابراین می توان نتیجه گرفت که این فرضیه در سطح خطای 05/0 معنادار است. ازاین رو مشخص می شود که در سطح اطمینان 95 درصد اخلاق اسلامی در محیط کار تاثیر معناداری بر تعهد سازمانی با نقش متغیر میانجی انگیزش شغلی داشته و این فرضیه تایید شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد اخلاق اسلامی در محیط کار تاثیر معناداری بر انگیزش شغلی دارد. همچنین اخلاق اسلامی در محیط کار تاثیر معناداری بر تعهد سازمانی و انگیزش شغلی تاثیر معناداری بر تعهد سازمانی دارد. به طورکلی نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد اخلاق اسلامی در محیط کار تاثیر معناداری بر تعهد سازمانی با نقش متغیر میانجی انگیزش شغلی دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی در محیط کار، تعهد سازمانی، انگیزش شغلی
  • سعید صادقیان قراقیه*، صابر شکری صفحات 59-77
    هدف
    این مقاله با هدف بررسی تاثیر تعدیل گر نوآوری و بازسازی در رابطه سرمایه اجتماعی- انسانی و عملکرد مالی با مسئولیت اجتماعی در شرکت های خدمات گردشگری تهران انجام شد.
    روش
    از لحاظ هدف، کاربردی؛ ماهیت آزمون فرضیه، محیط انجام پژوهش میدانی، استراتژی همبستگی، واحد تجزیه وتحلیل فرد و در نهایت از نظر افق زمانی، مقطعی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران و کارشناسان شرکت های گردشگری شهر تهران است. با استفاده از فرمول کوکران و انتخاب تصادفی، نمونه ای به تعداد 150 نفر انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش مدل معادلات ساختاری در قالب نرم افزار پی ال اس استفاده گردید. 
    یافته ها
    سرمایه انسانی توانایی نوآوری و تجدید ساختار استراتژی های سازمان را دارد. مهارت ها، دانش و شایستگی های اداری کارکنان، به شرکت های جهانگردی و توریستی کمک می کند تا خدماتی نوآورانه ایجاد کنند که منجر به افزایش بهره وری و عملکرد مالی سازمان گردد.
    نتیجه
    نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی بر عملکرد مالی تاثیر دارد و عملکرد مالی بر مسئولیت اجتماعی شرکت تاثیرگذار است. متغیرهای نوآوری در خدمت و  بازسازی استراتژیک رابطه بین هر دو بعد سرمایه، یعنی سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی با عملکرد مالی را به طور مثبتی تعدیل می کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، عملکرد مالی، مسئولیت اجتماعی، نوآوری
  • محمد یزدانشناس* صفحات 79-96
    هدف

    تحلیل فرصت ها و تهدیدات در هر حوزه کاری به عنوان یکی از اصلی ترین مراحل مدیریت راهبردی محسوب شده و در صورت اینکه پیچیدگی حوزه مذکور از نظر تعداد اجزا و نیز روابط میان آنها افزایش یابد،  این اقدام ضروری تلقی می گردد.در هزاره سوم رقابت جنگ گونه سازمانها و شرکت های تولیدی برای فروش محصولات خود، نگرش را به راهبردهای بازاریابی و تبلیغات تغییر داده و سازمانها خواسته یا ناخواسته به منظور بقاء در محیط رقابتی می بایست راهبردهایی مشخص در این حوزه داشته باشند.در این راستا، هدف از این مطالعه، شناسایی و اولویت بندی راهبردهای بازاریابی و تبلیغات در شکرت های تولیدی در صنعت دریایی کشور بوده است.

    روش شناسی:

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی بوده و به منظور جمع اوری اطلاعات با بهره گیری از ادبیات و پیشینه تحقیق راهبردهای ممکن شناسایی گردید. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران 5 شرکت فعال در صنعت دریایی در بندرعباس بوده است و با توجه به تعداد محدود آنها از تمام شماری استفاده شده و کلیه مدیران این شرکتها در بررسی انجام شده شرکت نمودند.ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه مقایسات زوجی بوده و با روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی  و نرم افزار  Expert choiceمورد تحلیل قرار گرفت. به منظور تعیین روایی محتوی ابزار از نظر خبرگان استفاده شده و به منظور تعیین پایایی از ضریب ناسازگاری در فرایند تحلیل سلسله مراتبی  استفاده شده است.

    یافته ها

    با توجه به اینکه شرکت های فعال در صنایع دریایی در رقابت بین المللی و جهانی حضور دارند و با توجه به بررسی های بعمل آمده از مدیران شرکت، راهبرد بازاریابی شرکت بر اساس جدول آنسف راهبرد توسعه بازاربوده و براین اساس و با در نظر گرفتن معیارهای اولویت بندی که شامل، نفوذ در بازار، هزینه، جمعیت تحت پوشش و در نهایت کمک به برندینگ است.

    نتیجه گیری :

    نتایج تحقیق نشان داد که از منظر معیار نفوذ در بازار، جامعه تحت پوشش و کمک به برندینگ راهبرد تبلیغات در رسانه ملی (تلویزیون) به عنوان بهترین راهبرد انتخاب و از منظر معیار هزینه راهبرد تبلیغات در شبکه های اجتماعی به عنوان مناسب ترین راهبرد تبلیغات انتخاب شده اند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، تبلیغات، صنایع دریایی، توسعه
  • مرتضی علویان، رحمت عباس تبار، عارف ولی پور پرکوهی* صفحات 97-121
    هدف

    یکی از دغدغه های اصلی اندیشمندان علوم انسانی در طول تاریخ رسیدن به الگوی حکمرانی شایسته بوده است. و با توجه به تهدیدات متنوعی که حکومتها و افراد جامعه با آن مواجه هستند،بررسی الگوی مطلوب امنیت سیاسی به منظور دستیابی به حکمرانی شایسته ضروری است.پژوهش حاضربا هدف بررسی زمینه های ایجاد امنیت سیاسی برای فرد،مردم و حاکمیت بر مبنی حکمرانی شایسته به رشته تحریر درآمده است.

    روش شناسی:

     به منظور تحلیل داده از روش کیفی، تحلیل مضمون استفاده شده است، و از بین روش های مختلف تحلیل مضمون در این مقاله از روش شبکه مضامین آترید و استرلینگ که توسط آن داده های کیفی تقسیم بندی، طبقه بندی، تلخیص و بازسازی می گردند. استفاده شده است  

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، تعداد 8 مولفه به عنوان مولفه های امنیت سیاسی  بر اساس شاخص های حکمرانی شایسته  احصاء گردید.

    نتایج

    سیاستمداران و کارکزاران  کشور به منظور دست یابی به حکمرانی شایسته می بایست امنیت سیاسی را در تمامی اقدامات خود مدنظر داشته باشند و لازمه رسیدن به حکمرانی شایسته، برقراری امنیت سیاسی از سوی حکمران برای مردم و از سوی مردم برای حکمران می باشد که در مقاله به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: امنیت سیاسی، حکمرانی شایسته، فرد، اجتماع، حکومت
|
  • Abdol Ali Jalali * Pages 5-22
    Purpose
    Today, successful organizations are only able to take advantage of all its human resource capacity. Empowering employees to play a role as well. This can be done through ethical leadership and develop a culture of ethics in organizations. This study aimed to investigate the role of corporate ethical culture is the relationship between ethical leadership and employee empowerment.
    Method
    This study was descriptive and correlational. The population included all employees (270 people) of one of the military University from which 160 people were selected using Morgan table. The data collection Instrument were three questionnaires of moral leadership, empowerment and ethical culture of the organization. Data were analyzed using Pearson correlation tests.
    Results
    The results showed that the relationship between ethical leadership and ethical culture of the organization has the highest correlation and there is a significant relationship between empowerment and ethical culture of the organization. You can also use the organization's ethical culture as an acceptable mediator for the relationship between ethical leadership and employee empowerment campaign.
    Conclusion
    According to the findings, managers and officials of the organization should be to strengthen the ethical culture of the organization and create an enabling environment for the empowerment efforts. Improve employee morale, enhanced management support, encourage creativity, innovation and involvement of people in the light of good morals, to build and strengthen their sense of responsibility towards the values and goals, and generally raise their dedication to the organization.
    Keywords: ethics, Ethical Leadership, Empowerment, Ethical Culture
  • Mehdi Ouria, Asghar Asgharzadeh *, Alireza Hamedi, MohammadNaser Moradi Pages 23-41
    Purpose

    The purpose of this research is to determine the factors affecting the media literacy of students of officer universities of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    This research is a mixed method (qualitative-quantitative) in terms of its practical purpose, and the factors affecting media literacy were calculated by interviewing 8 media experts in the Islamic Republic of Iran Army.

    Findings

    Factors affecting media literacy in 2 dimensions, content production with components: 1. Official content, 2. Informal content and the second dimension, content consumption, with 1. Media knowledge, 2. Critical thinking and 3. Encounter with the media. were categorized

    Conclusion

    The results of the findings of the qualitative part were presented in the form of reflecting assumptions and in the Smart pls software, after confirming the validity and reliability of the internal and external model in the community, they were tested quantitatively, and the findings of the path test also showed that the official content with a path coefficient of 0.830, Informal content with a path coefficient of 0.772, media knowledge with a path coefficient of 0.786, critical thinking with a path coefficient of 0.864, and exposure to media with a path coefficient of 0.830 affect the media literacy of students of officer universities of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Media Literacy, Students of officer universities, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Reza Mohammadzadeh *, Seyed Hasan Hosseini, Mohsen Rahmani, Mortaza Noruzi, Mohammad Mahdi Pages 43-57
    Purpose

    The purpose of this research is to analyze the effect of Islamic ethics in the work environment on organizational commitment through the mediating variable of job motivation. This research is considered an applied research in terms of its applied nature, the type of survey research based on correlation and research method.

    Method

    The research method, from the point of view of the goal, is an application that has been collected using the field method of data using the standard questionnaire of Mohammad and Rana (2020). The statistical community of this research is made up by the employees of Payor headquarters in Nazaja. The analysis methods were carried out using descriptive and inferential statistics based on structural equation method with Lisrel software.

    Findings

    In order to check the significance of the proposed hypotheses, the T statistic is used, considering that the T statistic is not in the range of (1/96; -1/96) in all hypotheses, so it can be concluded that this hypothesis in The error level of 0.05 is significant.

    Conclusion

    The results of the structural equation test showed that at the 95% confidence level, Islamic ethics in the work environment has a significant effect on job motivation. Also, Islamic ethics in the work environment has a significant effect on organizational commitment and job motivation has a significant effect on organizational commitment. In general, the results of the structural equation test showed that Islamic ethics in the work environment has a significant effect on organizational commitment with the role of the mediating variable of job motivation.

    Keywords: The Islamic character in the field, The organization', s commitment, Job oriented
  • Saeed Sadeghian Gharaghieh *, Saber Shokri Pages 59-77
    Purpose
    to determine the impact of social capital, human capital and financial performance on the social responsibility of the company.
    Method
    The statistical population of the research is managers and experts of tourism companies in Tehran. Using Cochran's formula and random selection, a sample of 150 people was selected. To analyze the data, structural equation model method was used in PLS software.
    Findings
    Human capital has the ability to innovate and restructure the organization's strategies. The skills, knowledge and administrative competencies of employees help travel and tourism companies to create innovative services that lead to increased productivity and financial performance of the organization.
    Conclusion
    The results show that social capital and human capital have an impact on financial performance and financial performance has an impact on corporate social responsibility. Service innovation and strategic restructuring variables positively moderate the relationship between both dimensions of capital, i.e. human capital and social capital, with financial performance
    Keywords: Social Capital, Human capital, financial performance, social responsibility, Innovation
  • Mohammad Yazdanshnas * Pages 79-96
    Purpose

    The analysis of opportunities and threats in each work area is considered as one of the main stages of strategic management, and if the complexity of the said area increases in terms of the number of components and the relationships between them, this action is considered necessary. In the third millennium of competition The war of organizations and manufacturing companies to sell their products has changed their attitude towards marketing and advertising strategies and organizations, willingly or unwillingly, must have specific strategies in this field in order to survive in a competitive environment. In this regard, the purpose of this The study, identification and prioritization of marketing and advertising strategies in manufacturing companies in the marine industry of the country has been.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of implementation method, and in order to collect information, possible strategies were identified by using literature and research background. The statistical population of this research was all the managers of 5 companies active in the marine industry in Bandar Abbas, and due to their limited number, the entire number was used and all the managers of these companies participated in the survey. The data collection tool was a pairwise comparison questionnaire and Hierarchical analysis process method and Expert choice software were analyzed. In order to determine the content validity of the tool, it was used according to experts, and in order to determine the reliability, the inconsistency coefficient was used in the process of hierarchical analysis.

    Findings

    The results of the research showed that according to the fact that the companies active in marine industries are present in international and global competition and according to the investigations made by the company's managers, the company's marketing strategy was based on the ANSF table and the market development strategy, and on that basis and with Considering the prioritization criteria that include market penetration, cost, population covered and finally helping branding.

    Conclusion

    The research results showed that by considering the prioritization criteria which include market penetration, cost, covered population and finally help in branding, the aforementioned strategies were prioritized. The research results showed that from the point of view of the market penetration criteria, Covered society and help in branding the advertising strategy in the national media (TV) as the best selection strategy, and from the point of view of the cost criteria, the advertising strategy in social networks has been chosen as the most appropriate advertising strategy

    Keywords: Marketing, advertising, marine industries, Development
  • Morteza Alavian, Rahmat Abbastabar, Aref Valipour Parkohi * Pages 97-121
    Purpose

    One of the main concerns of humanities thinkers throughout history has been to reach a decent governance model. And according to the various threats that governments and people in the society are facing, it is necessary to examine the ideal model of political security in order to achieve competent governance. The field of writing is entered.

    Method

    In order to analyze the data, the qualitative method, thematic analysis, has been used, and among the different methods of thematic analysis in this article, the theme network method of Atride and Sterling, by which qualitative data is divided, classified, summarized and reconstructed. Used

    Findings

    Based on the results of the research, the number of 8 components was calculated as the components of political security based on the indicators of good governance.

    Conclusion

    In order to achieve good governance, the politicians and businessmen of the country must consider political security in all their actions, and to achieve good governance, it is necessary to establish political security from the ruler for the people and from the people for the ruler, which is mentioned in the article It has been paid.

    Keywords: Political security, decent governance, individual, community, Government