فهرست مطالب

پژوهش های تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1387)

مجله پژوهش های تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1387)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین سیدی* صفحه 1
    متون دینی، متون ادبی ویژه ای هستند و در تاثیر برمخاطب از اسلوب خاص و ساختار زبانی شعرگونه بهره می گیرند. قرآن کریم به مثابه یک متن ادبی در شیوه بیان سازوکارهای زبان ادبی را به کار بسته است. یکی از این سازوکارها، تصویر هنری است که مقاله حاضر به مولفه های تصویر هنری در قرآن می پردازد. تصویر هنری یعنی ایجاد هماهنگی و تناسب میان اندیشه و سبک یا زبان و احساس، تصویر موجب تبیین یک مفهوم ذهنی یا انتزاعی برای مخاطب می گردد. تصویر یکی از مهم ترین روابط در واژگان متن است.
    کلیدواژگان: قرآن، تصویر، سبک
  • حسین منصوری حبیب آبادی، عبدالغنی ایروانی زاده صفحه 15
    درجه شناخت انسان ها نسبت به آنچه انجام می دهند، تکرار می کنند و می گویند، متفاوت است. این شناخت حاصل تجربیات ودریافت هایی است که از مطالعه امور پیرامون خود داشته و گفتار و رفتار خود را در راستای آن ترسیم نموده اند. برخی اعمال ما با علاقه و به صورت روزمره انجام می شود. اگر بر آن باشیم که این تکرار بر کمالات ما بیفزاید، شایسته است از جزء جزء محتوای آنها در حد توان آگاه شویم. تحقیق حاضر با نگاهی تازه به (ال) و کلمات مزین به آن در فاتحه الکتاب، دریچه های نوی را در شناخت از این غزل هستی بخش ربانی فرا روی ما خواهد گشود.
    کلیدواژگان: الله، آل، زائده لازمه، اسمیه، عهد ذهنی
  • صفاخلیفه*، عبدالغنی ایروانی زاده صفحه 45
    خداوند حکیم که به انسان بیان را آموخت، در قرآن کریم از تمام طرفیت های موجود در گفتار وبیان استفاده نموده است تا از آن ها برای دعوت فعال و موثراستفاده کند. یکی از ظرفیت های موجود درگفتار وبیان که می تواند باعث تاکید یک کلمه شود تکرا ر حرکات علی الخصوص تکرارحرکت ضمه است که به قول ابن جنی: «ضمه ثقیل ترین حرکت ها است» (ابن جنی، 1955، ج1،ص69).
    فراز وفرود وحرکات وسکنات می تواند درموسیقی وآهنگ یک کلمه تاثیر بگذارد و بار تاکیدی و معنایی بیشتری به یک کلمه بدهد.
    تکرار حرکت دریک کلمه می تواند به یک کلمه جان تازه ای دهد و آن را به موجودی زنده و قوی ومعنی دارتبدیل کند که وقتی شنونده آن را می شنود، تصویر وسیعی از معنی به ذهنش خطور نماید.
    کلیدواژگان: تکرار، کثرت، مفهوم، منطوق، حرکات کوتاه: فتحه، ضمه، کسره
  • حسین غضنفرپور* صفحه 59
    ظهور اسلام در سرزمین عربستان موجب شد که مسلمانان با یافتن هویت دینی موقعیت برتری نسبت به دیگر مسلمانان به دست آورند. ابتدا عربستان و در قرن دوم و سوم بغداد مرکزیت علمی پیدا کرد. در قرون چهارم و پنجم گسترش اسلام در شرق به وسیله جغرافیدانان صورت پذیرفت. علاقه مسلمانان به جغرافیا موجب شد که جغرافیا را از یونانیان اخذ نموده و بر آن بیفزایند و از آن در جهت توسعه اسلام استفاده نمایند. مسلمانان پس از یونان پایگاه دوم علمی را به دست آوردند و پس از پایان قرون وسطی کمک شایانی به غرب کردند. به عبارتی، از یونان علوم را گرفتند در سرزمین های اسلامی توسعه دادند و به غرب هدیه کردند. جغرافیدانان مسلمان در توسعه تمدن اسلامی نقش به سزایی داشتند؛ خصوصا در گسترش به شرق که با علم و منطق همراه بود و به اشکال گوناگون و در نقش های مختلف، زمینه توسعه تمدن اسلامی را فراهم آوردند. در این مقاله دلایل توجه مسلمانان به جغرافیا، نقش آنان در تمدن اسلامی و نقش جغرافیدانان مسلمان ایرانی در توسعه تمدن اسلامی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: جغرافیدانان مسلمان، تمدن اسلامی، توسعه، اسلام
  • عنایت الله شریف پور*، مریم جعفر زاده صفحه 77
    داستان های قرآن و از جمله داستان های پیامبران، از موضوعات گسترده ای است که مورد نظر بسیاری از شاعران قرارگرفته است. از سرگذشت آدم و حوا تا داستان پیامبر اکرم(ص)، در شعر فارسی واردشده است. شاعران بر اساس این داستان ها و تلمیح به سرگذشت پیامبران، مضامین مختلف و ابیات لطیفی را خلق کرده و گاه ترکیبات تازه و بدیعی را آفریده اند. صائب از جمله شاعرانی است که به این موضوع اهمیت بسیار نشان داده و حجم وسیعی از دیوان او را تلمیحات و اشارات مربوط به سرگذشت پیامبران تشکیل داده است.
    این مقاله به بررسی جایگاه پیامبران و بازتاب جنبه های مختلف سرگذشت آنان در شعر صائب تبریزی می پردازد. بعد از معرفی پانزده تن از پیامبرانی که صائب از آن ها یادکرده، به بررسی و تحلیل مواردی چون آیات قرآنی، اشارات عرفانی، مفاهیم اخلاقی و ظرایف ادبی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پیامبران، قرآن، صائب تبریزی، شعر
  • ناصر محسنی نیا*، صدیقه سادات حسینی صفحه 99
    عرب های غیر مسلمان در برخورد با پیامبر(ص)، ایشان را شاعر می نامیدند و سعی می کردند پیام و شخصیت ایشان را در حد شعر و شاعری پایین بیاورند. مقاله حاضر بحثی است در مورد آرای پیامبر(ص) در مورد شعر و شاعری که با استمداد از احادیث و روایات، به نقد و بررسی نظر ایشان پرداخته شده است. در قرآن کریم شش آیه در مورد شعر و شاعری آمده است. باید دانست شعر از هر نظر مردود نمی باشد و با توجه به مضمون و محتوی است که شعری را می توان مقبول دانست و یا مردود کرد.
    کلیدواژگان: پیامبر (ص)، شعر، شاعری، احادیث
  • علیرضا هاشمی نژاد* صفحه 109
    در تاریخ حیات خوشنویسی، قرآن نویسی تحقق مفهوم ماهیت قدسی این هنر است و از طرفی اوج شکوفایی هنر خوشنویسی را هم باید در حوزه قرآن نویسی جستجو کرد. در احصای عوامل موثر در تحول قرآن نویسی علاوه بر عامل اصلی که همانا ارزش وجودی قرآن کریم است، از دو عامل مهم اجتماعی، تاریخی می توان یاد کرد. اول، ایجاد مدارس رسمی در دنیای اسلام و دوم، ایلخانان مسلمان حاکم بر ایران در اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم. به همین دلیل، از شکوفا ترین دوران قرآن نویسی در تاریخ تمدن اسلامی دوره ایلخانان یا قرن های هفتم و هشتم هجری قمری است. در این دوران در کلیه زمینه های قرآن نویسی از خط (در گروه خطوط اصطلاحا عربی)، شیوه های تزیین و دیگر امور مربوط به کتاب از جمله قطع و صحافی و. .. هنرمندان مسلمان در اوج هستند. ویژگی مهم زیبایی شناختی قرآن نویسی این دوران ترکیب دو مفهوم عظمت و زیبایی است که در اثر عشق همراه با اقتدار است و در مقایسه با دوره های بعد، یعنی دوره های ظرافت و زیبایی، در این دوران شاهد تحقق واقعی شکوه خوشنویسی و کتابت قرآن هستیم. شاید از دلایل عمده این مطلب امتزاج واقعی توانایی های هنرمندان شرق و غرب عالم اسلام است.
    کلیدواژگان: قرآن، کتابت، ایلخانی، قرآن نیوسی، خوشنویسی
  • مریم ایرانمنش* صفحه 135
    افضل الدین ابوحامد احمد بن کرمانی، ملقب به افضل کرمان از نویسندگان بزرگ آخر قرن ششم هجری است. از افضل کرمان دو کتاب مشهور و یک رساله در طب و بقایایی از یک کتاب دیگر باقی مانده است. مشهورترین اثر او کتاب «عقدالعلی للموقف الاعلی» است که این کتاب مشهور، یکی از مصادیق بسیار ارزشمند نثر منشیانه و فنی قرن ششم می باشد. عقدالعلی از پنج قسم تشکیل شده است و هر قسم آن دارای مطالب مهم و ارزشمند اخلاقی و تاریخی است. یکی از ویژگی های این نمونه از نثر (فنی ومصنوع) این است که به آیات و احادیث و کلمات قصار و جمله ها و اشعارزبان عربی استشهاد نموده اند. در این مقاله احادیث این کتاب ارزشمند استخراج می شود تا تبحر و تسلط این مورخ ادیب به علوم دینی بیشتر شناخته گردد.
    کلیدواژگان: افضل الدین کرمانی، عقدالعلی، احادیث نبوی، افضل کرمان
  • رضا فرشچیان* صفحه 145
    محدث قمی نامورانی را که به کنیه یا لقبی مشهورند و یا با پیشوند «إبن» شناخته شده اند، در کتابی مختصر گرد آورده است و آن را «هدیه الاحباب» نامیده است. این اثر، اگر چه در بردارنده نام تمامی آن ناموران نمی باشد؛ اما با حجم کم، بسیار کارآمد می باشد. قمی در شناساندن افراد از حدیث و شعر تا حکایت و خاطره بهره جسته است و در کتاب از آنچه مدح ائمه (ع) و تقویت تشیع است، غفلت نورزیده و هم زمان به مخاطب درس اخلاق می آموزد، اما در کنار این ویژگی ها، مواردی در کتاب دیده می شود که باز نگری در آن را لازم می نماید.
    کلیدواژگان: محدث قمی، هدیه الحباب، کنیه، لقب
  • علی اکبر ربیع نتاج، علی تفریحی* صفحه 153
    شیوه نگارش مخصوص قرآن کریم به «رسم المصحف» معروف است. این شیوه از همان زمان آغازین کتابت قرآن کریم حفظ شده است و علت اصلی آن نیز شدت اهتمام مسلمانان به حفظ قرآن و نگرانی آنها از وقوع تحریف در الفاظ و دچار شدن آن به سرنوشت کتب آسمانی گذشته بوده است. این شدت عنایت و توجه تا جایی بوده است که عده ای رسم الخط قرآن را توقیفی دانسته و حتی برخی نیز تغییر آن را تحریم کرده اند.
    میان رسم المصحف و رسم الخط معمولی که متون عربی با آن نوشته می شود، در برخی از کلمات تفاوت هایی چند وجود دارد.
    کلیدواژگان: رسم الخط، رسم الاملاء، قرائت، مصحف، خط
  • محبوبه مباشری* صفحه 163
    درفراخنای تاریخ اسلام از صدرتاکنون خطبه فدک که سند مظلومیت فاطمه - سلام الله علی ها - و خاندان پیامبر، بل اثبات اعتقاد شیعه به خلافت به حق و امامت بلافصل علی - علیه االسلام - است از سوی علمای امامیه و نیزعامه نقل شده و ازدیدگاه های مختلف ازجمله سلسله اسناد و روایات، وجوه مختلف لغات، شرح مضامین وتفسیر عبارات، مورد تدقیق قرارگرفته است. دراین مقاله، خطبه فدک از چشم انداز زیبایی شناسی (علم الجمال) مورد بررسی قرارگرفته و وجوه گوناگون بلاغت و فصاحت که کلام حضرت مشحون از آن است مورد نظر بوده است و فرض براین است که مخاطب، خطبه حضرت را پیش روی داشته و با معانی آن آشنایی و با عبارات آن انس و الفت داشته باشد، از این رو متن کامل خطبه ذکر نشده است. امید است که این بررسی که شاید از نخستین گام ها درجهت زیبایی شناسی کلام حضرت است مقدمه ای باشد درایجاد دواعی صاحب نظران علوم بلاغی و علمای آشنا به لغت عرب تا پژوهش های بلیغ تر و موثرتری را در این زمینه انجام داده و حق مطلب را در این خصوص ادا کنند.
    کلیدواژگان: خطبه فدک، زیبایی شناسی، بلاغت و فصاحت، کنایه، استعاره، تشبیه، سجع، ترصیع
|
  • Dr. Seyed Hossein Seyedy* Page 1
    Image refers to a series of possibilities of artistic expression in poetry and its main realm contains simile, metaphor, metonymy, symbol and different ways of expressing mental images. Religious texts are special kinds of literary texts which make use of special forms, skills and poetic language. The Holy Quran as a literary text makes use of mechanisms of literary language to express its content. Among these mechanisms is image.The present paper studies the features of artistic imagery in the Holy Quran.
    Keywords: Quran, Image, Style
  • Hossein Mansouri Habib Abadi, Dr. Abdulghani Irvanizadeh Page 15
    The extent of human recognition to what they do, repeat, and say is different. This recognition is the result of the experiments and understandings which is obtained through the study of actions in their surroundings and form their behaviours and dialogue according to them. Some our actions are done with enthusiasm regularly. If we intend to add to our accomplishment through such repetitions, we must be aware of their details within our limits. This study tries to approach ‘ AL” in Soorat ‘ al Hamd from a new perspective and exposes the beaty and excellence of this divine verse.
    Keywords: Allah, AL, Needful additional(zaedeh lazemeh), Nominal (esmeih), Mental promise (ahd zehne)
  • Safa Khalife*, Dr. Abdulghani Irvanizadeh Page 45
    The wise God that taught human being speech has used in the Holy Quran the whole comprehensively potentials of speech to affect and preach human actively. One such good potentials in speech which could cause to emphasize a word is repetition of (Erab),specially ZAMME. Ebn Jenni says; ''ZAMME is the most weighty and heaviest motions of letters. ''Rising and falling, motions, and stops in music and tone can affect a word emphatically and semantically. Repetitions of ERAB can revive and change a word into lively, powerful, and fruitful meaning. That on hearing it a very wide range of meanings occurs to him.
    Keywords: Repetition, Abundance, Concept, Speech, Short ones: (FATHE), (ZAMME), (KASRE)
  • Hossein Ghazanfarpoor* Page 59
    With the advent of Islam in Saudi Arabia, the Moslems on the one hand got an identity, and on the other hand got superiority over other nations. Although in the first century of Islam Saudi Arabia had the central role, in the second and third Century this superiority was transferred to Baqdad. Arab’s Civilization got acquainted with Iranian civilization and Iranian civilization influenced it a lot. While Islam was developing toward the east and west in the forth and fifth centuries, Islamic civilization got promoted and caused the emergence of the great and well known geographers. Moslems were deeply interested in geography. Moslem geographers because of their company with the Greek could translate some of the Greek works, as a result this caused Islamic geography gain a scientific colour. The Greek and the Moslems got the first and second stands in science respectively. Eventually, the scientific thoughts of Moslems influenced the medieval European greatly and enlightened them. Most of the famous Moslem geographers were Iranians and Arabs and Turkish geographers stood next to them. Iranian with a great effort extended Islamic civilization to the east. The remained works of Moslem geographers indicate to the point that they made great efforts to develop Islamic civilization, and Iranian played a considerable role in extending Islamic civilization to the east. This article tries to investigate the reasons of Moslems interest in geography, Moslems geographers and their works, also the use of different methods.
    Keywords: Moslem geography, Islamic Civilization, Development, Role, Islam
  • Enayatollah Sharifpour *, Maryam Jafarzadeh Page 77
    Quranic tales, specifically The tales of the prophets have appealed to many Persian poets. Stories from the life of Adam and Eve to that of the prophet Mohammad (p.b.u.h) have been introduced into Persian poetry. Based on such stories and allusions, poets have composed elegant and novel verses. A great part of Saeb's poetry deals with allusions to the lives of the prophets. This study deals with the place and appearance of the prophets in Saeb's poetry. Fifteen prophets to whom Saeb has alluded are introduced first; Quronic verses. Mystical allusions, moral concepts and literary fineness are studied subsequently.
    Keywords: Prophets, Quran, Saeb Tabrizi, Poetry
  • Naser Mohseni Niya*, Sedighe Sadat Hosseini Page 99
    Non moslem Arabs considend the prophet (p.b.u.h) as a poet and so tried to reduce his character and his message down to poet and poetry.The present paper is an account of the prophet's views about poem and poetry. His views have been studied by the use of hadith and parables. Six verses are presented in the Holly Quran which are concerned with poem and versification or poetry. It should be understood that poetry is not rejected from every aspects, and it is with regard to the meaning and the content when a poem is rejected or appreciated.
    Keywords: Prophet, Poem, Poetry, Hadith
  • Ali Reza Hashemi Nejad* Page 109
    In the history of Calligraphy, the Qoran – Calligraphy is the fulfillment of the sacred essence of this art. Furthermore one should seek the highest point of calligraphy splendor in the Qoran – Calligraphy field. Besides the Qoran Calligraphy entity, there are two other social & historical factors having important parts in the Qoran- Calligraphy development: the first is establishment of official schools, the second, the Moslem Il-khans ruling Iran, later the 7th century and early 8th century. This is why the Il-khan age or A.H 7th and 8th centuries are the most creative era in the history of Islamic civilization. In all Qoran- Calligraphy fields, Moslem artists are in the highest point such as calligraphy (in the group of so-called Arabic script), decoration ways and other cases related to book e.g. the size and book binding. The aesthetic feature of the Qoran- Calligraphy in this age is the combination of the two concepts: Greatness and beauty that is due to love and authority and in comparison with later ages, meaning beauty and elegance ages, we see the real fulfillment of calligraphy splendor and Qoran- Calligraphy. Perhaps the real combination of Eastern and western artist's abilities in Islamic world is one of the reasons of this idea.
    Keywords: Qoran, Script, Il, khani, Qoran, Calligraphy, Calligraphy
  • Maryam Iranmanesh* Page 135
    Afzaladdin Abu Hamed Ahmad Ibn Hamed Kermani, known as Afzal-e-Kerman is one of the greatest writer of late 6th (A.H) century. His most famous book is titled”Egdol-Ola-Lel Mughef-Al-A’ala” which is a valuable example of literary prose of the 6th (A.H) century. This prose is full of Quranic verses, traditions, quotations, statements and Arabic poems. The most perfect example of this kind of prose can be seen in the works of Ahmad Ibn Hamed Kermani, Zydari and Nasrollah Ibn Abdolhamid Monshi Shirazi. This article presents Prophet’s traditions used in the above book to introduce this knowledgeable man of letters and historian.
    Keywords: Afzaladdin Kermani, “Eghdol, Ola', Prophet's traditions, Afzal, e, Kerman
  • Dr . Reza Farshchian* Page 145
    Mohadith Qomi gathered the elites who are titled, nicknamed or reffered to by the prefix “Ibn” in a concise book, and named it “Hadiyat – ol – Ahbab”. This book although does not contain the name of all those very great persons but with regard to its briefness it is very effective. Qomi has made use of Hadith, poetry, tale and remembrance to introduce these elites. In this book he has praised Shiite ‘ s Imams and preaches ethics. But beside such characteristics there are some other aspects which should be re -examined.
    Keywords: Mohadith Qomi_Hadiyat – ol – Ahbab_Nickname (konyah)_Title
  • Dr. Ali Akbar Rabi Nataj, Ali Tafrihi* Page 153
    The prose style of the Holy Quran is named Rasm-ol- moshaf. This manner is observed even in the beginning of writing of the Holy Quran. The reason was to save the Holy Quran ‘ s from alternation in words, and to keep it away from the harms that affected previous Holy books of other religious. This intensity in favor and care was so great that some peoples said it is dative and even the others have prohibited change in writing manner. There are some differences between the writing manner of Quran and the writing manner of ordinary arabic texts and some words differ in this respect.
    Keywords: Prose style, Dictation, Recitation, Moshaf (The text of Quran), Calligraphy
  • Dr. Mahbobeh Mobasheri* Page 163
    Throughout the Islamic era-from the start to the present time – Fadak Sermon which is not only the sign of Fatima and her honourable family but also the symbol / reason of Shiite beliefs in Imam Ali’s leadership (Imamat) has been quoted and confirmed by Shiite and Sunni scholars. It has been examined from various aspects including Isnad, narrative evidence, various aspects of words, and explanation and exegesis of sentences. In this article, Fadak Sermon is studied from the viewpoint of esthetics and different rhetorical features.
    Keywords: Fadak Sermon, Esthetics, Rhetoric, Simile, Metaphor, Setting, Rhythm