فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 5 (تابستان 1388)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 5 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا اسفندیاری مقدم، فرشید دانش، فرامرز سهیلی صفحه 1
    هدف اصلی این پژوهش، رتبه بندی و تعیین وب سایت های هسته واحدهای جامع و مراکز استانهای دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از روش وب سنجی می باشد. جامعه پژوهش حاضر را 36 وب سایت واحدهای جامع و مراکز استانهای دانشگاه آزاد اسلامی شامل می شود. روش پژوهش حاضر، روش تحلیل پیوندها است که یکی از روش های وب سنجی می باشد. بنابراین، با استفاده از شیوه های وب سنجی، میزان رویت و عامل تاثیرگذار وب، روش دسته بندی و مقیاس چند بعدی به مطالعه خوشه های اصلی این وب سایتها بر اساس هم پیوندی آنها پرداخته شده است. به منظور گردآوری داده ها و برای شمارش انواع پیوندها از راهنمای اینترنتی یاهو استفاده شد. بررسی وضعیت وب سایت های دانشگاه های آزاد مراکز استان و مراکز جامع آن بر اساس تعداد پیوندهای دریافتی حاکی از این است که وب سایت دانشگاه آزاد تهران جنوب با تعداد 2710، وب سایت دانشگاه آزاد کرج با 2560 و دانشگاه آزاد تبریز با 1350 پیوند دریافتی دارای بالاترین تعداد پیوند دریافتی و در نتیجه بالاترین میزان رویت هستند.یافته های حاصل از محاسبه ضریب تاثیرگذاری تجدیدنظر شده حاکی از آن است که وب سایت دانشگاه آزاد خرم آباد با 34381/10 دارای بالاترین رتبه و وب سایت دانشگاه آزاد خوراسگان با 188561/0 دارای پایین ترین رتبه اند. نتایج رتبه بندی دانشگاه های مورد بررسی بر اساس عامل تاثیرگذار کلی نشان داد که وب سایت دانشگاه آزاد خرم آباد با ضریب تاثیر 57303/10 دارای بالاترین، و وب سایت دانشگاه آزاد خوراسگان با ضریب تاثیر 212915/0 دارای پایین ترین عامل تاثیرگذار کلی بودند. نیز، از بین وب سایت های دانشگاه های مورد بررسی 10 وب سایت به عنوان وب سایت هسته انتخاب شدند. در نهایت، راهکارهایی به منظور ارتقاء وضعیت کنونی وب سایتهای مورد بررسی، و پیشنهاداتی برای پژوهشهای آتی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: وب سایت، دانشگاه آزاد اسلامی، وب سنجی، عامل تاثیرگذار وب، تحلیل خوشه ای، تحلیل چند متغیره، وب سایت هسته
  • فهیمه باب الحوائجی، لیدا مهدی زاده قلعه جوق صفحه 19
    این پژوهش به بررسی مدیریت دانش در کتابخانه های مرکزی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه های تابعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری واقع در مراکز استانهای کشور می پردازد. هدف پژوهش مطالعه و بررسی«مدیریت دانش سازمانی» و مقایسه آن در دو گروه جامعه پژوهش است.
    روش پژوهش پیمایشی تحلیلی است و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تمامی واحدهای جامع دانشگاه آزاد اسلامی و با استفاده از نمونه گیری خوشه ایهدفمند، تعداد 23 دانشگاه دولتی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد.
    با توجه به یافته ها، چهار فرضیه پژوهش مبنی بر وجود تفاوت بین دو گروه جامعه پژوهش از منظر گردآوری منابع دانش، سازماندهی منابع دانش، اشاعه منابع دانش و منابع انسانی دانش رد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کتابخانه دانشگاهی، گردآوری منابع دانش، سازماندهی منابع دانش، اشاعه منابع دانش، منابع انسانی دانش
  • شکوه تفرشی، سولماز دروگر کلخوران صفحه 33
    کتابخانه های دانشگاهی و دانشکده ای از مهمترین مراکز اطلاع رسانی و اشاعه دانش هستند و محلی است که دانشجویان و پژوهشگران برای تهیه منابع اطلاعاتی مورد نیاز خود به آن مراجعه می کنند.آشنایی با شیوه بهره گیری از کتابخانه و دیگر وسایل تحقیق، جایگاه ویژه ای در آموزش دانشجویان دارد. میزان استفاده از کتابخانه بستگی به آشنایی هر دانشجو با کتابخانه و نیاز اطلاعاتی او دارد. این پژوهش به بررسی عوامل موثر در شیوه های استفاده و بهره گیری از کتابخانه می پردازد. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش پیمایشی می باشد و جامعه مورد بررسی در این پژوهش دانشجویان عضو کتابخانه های دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج است که تعداد آنها 20000 نفر بوده و به علت زیاد بودن دانشجویان و پراکندگی آنها و عدم دسترسی به همه آنها از آزمون کرنباخ آلفا استفاده کرده و 400 پرسشنامه بین دانشجویان توزیع شد که فقط 369 عدد از پرسشنامه ها تکمیل و برگشت داده شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و در قالب 17 پرسش بسته و 2 پرسش بازتهیه و تنظیم شده است. نتیجه حاصل از این پژوهش نشان می دهد میزان مراجعه دانشجویان با میزان آشنایی آنان با کتابخانه، همبستگی معنی داری نشان نمی دهد (054/4 =R) یعنی اینکه هیچگونه رابطه ای بین میزان آشنایی و میزان مراجعه دیده نشده و در این خصوص فرضیه رد شده است. بین میزان آشنایی و میزان استفاده (0507/0 =(R و میزان انتظار (615/0 =(R همبستگی معنی داری وجود دارد.1/63 درصد از دانشجویان در کتابخانه دانشگاه عضویت دارند، 8/71 درصد دلیل دانشجویان برای مراجعه به کتابخانه، مطالعه درسی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که 58 درصد، سبک آموزش استادان را دلیل عدم مراجعه دانشجویان به کتابخانه می دانند. 8/61 درصد نیز از رایانه به عنوان ابزارهای جستجو استفاده کردند. یافته های پژوهش نشان داد حدود 57 درصد پاسخگویان عدم کفایت و روز آمد نبودن منابع را علت مراجعه نکردن خود بیان کردند.3/75 درصد از افراد حجم نمونه اظهار داشتند که برای بهره گیری از منابع نیاز به آموزش دارند. بنا به یافته های پژوهشی، و حدود 49 درصد از دانشجویان خود را فاقد توانایی در استفاده صحیح از منابع می دانند، عدم برنامه ریزی آموزشی مناسب از طرف کتابخانه مهمترین دلیل برای این درصد، شناخته شده است. و در پایان پژوهش، بر اساس یافته ها، پیشنهاداتی برای حال و آینده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دانشجویان، آشنایی با کتابخانه، بهره گیری، کتابخانه دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
  • نجلا حریری، یارحسین یاری فیروزآبادی صفحه 45
    این پژوهش به روش پیمایشی توصیفی و با هدف شناخت وضعیت زیرساخت فناوری اطلاعات در کتابخانه های مرکزی واحدهای دانشگاهی منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 15 کتابخانه مرکزی واحدهای منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی است. گردآوری اطلاعات با استفاده از دو پرسشنامه برای مدیران و کتابداران کتابخانه های مرکزی واحدهای دانشگاهی مورد بررسی، انجام گرفت.
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در کل کتابخانه های مورد پژوهش، 5/62 درصد کتابداران و 3/73 درصد مدیران دارای تحصیلات کتابداری هستند. بیشترین امکانات سخت افزاری در کتابخانه های مورد بررسی شامل کامپیوتر و چاپگر، و بیشترین امکانات نرم افزاری، نرم افزار جامع کتابخانه و سی.دی. های آموزشی است. در کتابخانه های مرکزی واحدهای دانشگاهی منطقه 5، روش غالب ارائه خدمات اطلاع رسانی، روش جستجوی اطلاعات به صورت رایانه ای است.
    بیشترین درصد مدیران، در مورد استفاده از فناوری اطلاعات دیدگاه مثبت و پذیرا دارند و از دیدگاه آن ها، عمده ترین موانع استفاده از فناوری اطلاعات عدم آموزش کافی و نبود کارکنان آموزش دیده برای به کارگیری فناوری اطلاعات است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، زیرساخت فناوری اطلاعات، کتابخانه مرکزی دانشگاهی، منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی
  • محسن حمیدی، رزیتا سرتیپی یاراحمدی صفحه 59
    هدف پژوهش حاضر آگاهی از دیدگاه کارمندان کتابخانه های منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی در مورد نقش فن آوری های اطلاعاتی در عملکرد شغلی آنان و نشان دادن اهمیت و جایگاه تاثیر گذار فن آوری بر پیشرفت کاری و توانمندسازی آنها می باشد. لذا با مخاطب قرار دادن کلیه نیروهای شاغل اعم از مدیران، کارشناسان و کارمندان در مجموع نظرات 65 نفر پاسخگو در پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی – پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. در این پژوهش ابتدا میزان بکارگیری امکانات و فن آوری های اطلاعاتی کاربردی کتابخانه ها مورد بررسی قرار گرفت و پس از اطمینان یافتن از کاربرد آن، اثرات آن را بر توانمند سازی شغلی کارکنان بررسی نموده ایم.
    شاخص های مختلف توانمندسازی سازمانی مانند بهبود عملکرد، استقلال و آزادی کاری، افزایش مسئولیت، رضایتمندی شغلی، افزایش توان تصمیم گیری، افزایش تنوع شغلی، مسئولیت پذیری و خود کنترلی و در نهایت توسعه و پیشرفت حرفه ای. مولفه هایی بودند که درشکل فرضیه پژوهش و پرسش های اساسی آن مطرح شدند. فرضیه پژوهش استفاده از فن آوری های اطلاعاتی را موجب بهبود عملکرد کارکنان کتابخانه های منطقه 5 دانشگاه آزاد می دانست. یافته ها نشان داد که کتابخانه های منطقه 5 از حداقل 5-1 نفر نیرو بهره مند است. و (6/64درصد) آنان در رشته کتابداری تحصیل کرده اند. در (2/69 درصد) موارد، در هر کتابخانه یک رایانه برای هر کارمند موجود است. از نرم افزارهای صفحه گسترده و اینترانت نزدیک 25% جامعه پژوهش بهره می گیرند. ولی از نرم افزارهای کاربردی و شبکه های کامپیوتری بیش از (50 درصد) استفاده می شود.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، توانمند سازی شغلی، کتابخانه های دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، کتابداران
  • حجت الله حسن لاریجانی، موسی نوری اصل صفحه 73
    مقدمه
    امروزه دانش به عنوان سرمایه سازمانی تلقی می شود و مدیریت آن از اهمیت روزافزونی برخوردار است. این پژوهش قصد دارد وضعیت موجود مدیریت دانش را در میان کتابداران، که از آنان به عنوان مدیران دانش آینده نام برده می شود مورد بررسی قرار دهد.
    هدف
    این پژوهش با هدف «تعیین وضعیت کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی از لحاظ امکان ارائه مدیریت دانش در آنها» انجام گرفته است.
    روش پژوهش:این مطالعه از نوع پیمایشی- تحلیلی بوده است. جامعه ی پژوهش مدیران کتابخانه های عمومی استان است که در فعالیت های تخصصی کتابداری و اطلاع رسانی و مدیریت در کتابخانه های عمومی استان فعالیت داشته اند و 94 کتابخانه مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار پژوهش، پرسش نامه ای متشکل از 31 پرسش بوده است که توسط پژوهشگر طراحی گردیده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات کارشناسان و صاحبنظران تایید گردید و برای تعیین پایایی آن از فرمول آلفای کرونباخ استفاده شد و پایایی آن 5/86 تعیین گردید.
    یافته ها
    این پژوهش وضعیت مدیریت دانش جامعه ی مورد پژوهش را در 4 حلقه ی دانش مورد بررسی قرار داده است. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که بالاترین میانگین مربوط به حلقه ی کاربرد دانش 3/63 و پایین ترین میانگین مربوط به حلقه ی تبادل دانش 2/92 بوده است که کمتر از حد متوسط را نشان می دهد.میانگین دو حلقه ی خلق و سازماندهی دانش به ترتیب 3/15 و 3/07 بوده اند. همچنین فرضیه پژوهش که وجود تفاوت فرهنگ سازمانی میان کارکنان زن و مرد در به کارگیری مدیریت دانش را بیان می کرد تایید شد.
    نتیجه گیری
    مدیران کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی به اندازه کافی با مزایای مدیریت دانش در محیط کار آشنایی ندارن د. هیچ برنامه خاصی در این رابطه، در این کتابخانه ها اجرا نمی شو د. کارکنان دانش مدار تفاوتی از نظر حقوق و پاداش با بقیه ندارند و از نظر فرهنگی باید آموزش های زیادی در جهت آمادگی جامعه ی مورد مطالعه برای پذیرش فرایند مدیریت دانش صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت دانش و کتابخانه های عمومی، چرخه دانش، فرهنگ سازمانی، کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی
  • زهره میرحسینی، نیر ترقی خواه دیلمقانی صفحه 81
    پژوهش حاضر به معرفی مولفه های گوناگون مفهوم فرهنگ در 52 عنوان از کتابهای کودکان (کتابهای تالیفی و ترجمه) در ایران با روش تحلیل محتوای کیفی در سالهای 85-70 پرداخته است. مفهوم صلح به عنوان یکی از مولفه های مفهوم فرهنگ که نقش مهمی را درایجاد ارتباط میان کودکان فرهنگهای ملل مختلف بر عهده دارد وبا این هدف که تا چه اندازه و با چه نگرشی به این مقوله در کتابهای کودکان اشاره شده است، مورد توجه خاص قرار گرفته است. در کل 25 مدخل اساسی برای معرفی فرهنگ در کتابهای کودکان استخراج شد. نتایج نشان میدهد که شاخص ترین مقوله یا مدخل اصلی برای معرفی یک فرهنگ در کتابهای مورد مطالعه اعم از تالیف وترجمه، مدخل اصلی «نظام های سیاسی» با فراوانی 139 مورد تکراراز میان 1158مورد داده های مورد تحلیل وبه میزان 12% بوده است. در کتابهای تالیفی شاخص ترین مقوله یا مدخل اصلی برای معرفی فرهنگ، مقوله یا مدخل «آثار تاریخی» با 44 مورد تکرار ومیزان 14% از کل 314 مورد اشاره به فرهنگ ایران می باشد. «مفهوم صلح» تنها با30 مورد اشاره ومیزان 025% از کل داده های تحلیل شده از سهم بسیار ناچیزی در میان دیگر مولفه های معرف فرهنگ برخورداراست.
    کلیدواژگان: ادبیات کودکان و نوجوانان، ایران، کودکان، کتابها و مواد خواندنی، تحلیل محتوا، آثار فرهنگی، صلح
  • مهردخت وزیر پور، مریم رضوانفر صفحه 95
    هدف اصلی این تحقیق بررسی نقش منابع الکترونیکی در تنیدگی های شغلی کتابداران کتابخانه های دانشگاه تهران است. بدین منظور به بررسی تجهیزات الکترونیکی، منابع الکترونیکی، منابع شبکهای، پایگاه های اطلاعاتی، بازیابی اطلاعات و مولفه های مربوط به تنیدگی شغلی کتابدارن پرداخته شد. جامعه آماری این تحقیق را 262 نفر از کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه تهران تشکیل می دهند، که از این تعداد 110 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل استنباطی یافته ها از آزمون دوجمله ای و آزمون خی دو استفاده گردید. با توجه به مطالعات انجام شده مشاهده شد که تجهیزات الکترونیکی در کاهش تنیدگی شغلی کتابداران با سطح معنی داری(000/0) نقش دارد. بین ارائه خدمات به صورت منابع الکترونیکی و تنیدگی شغلی کتابداران (05/0 > P) رابطه وجود دارد. بین ارائه خدمات به صورت منابع شبکه ای و تنیدگی شغلی کتابداران (05/0 > P) رابطه وجود دارد. بین ارائه خدمات به صورت پایگاه های اطلاعاتی و تنیدگی شغلی کتابداران (04/0 > P) رابطه وجود دارد و بازیابی اطلاعات در کاهش تنیدگی شغلی کتابداران با سطح معنی داری (000/0) نقش دارد.
    کلیدواژگان: منابع الکترونیکی، تجهیزات الکترونیکی، تنیدگی، تنیدگی شغلی، کتابداران، دانشگاه تهران
  • صفحات 1-8
|
  • Alireza Isfandyari Moghadam, Farshid Danesh, Faramarz Sohili Page 1
    This research mainly aims to investigate visibility, Web Impact Factor (WIF), and the collaboration rate of the websites of 36 Iranian Islamic Azad Universities which are comprehensive or located in centers of provinces. The current method applied in this type of research is the process of link analysis, which is a webometrics method. In this process, "in-links", "self-links", and "co-links" of the websites under study were summed and then cluster and multiple dimensional scaling were applied. To collect needed data Yahoo subject directory was utilized. The research findings indicated that websites of South Tehran with 2710 in-links, Karaj with 2560 in-links, and Tabriz with 1350 in-links were the most visited sites; the websites belonging to Khorram-Abad (10.34381) and Khorasgan (0.188561) made the most and the least revisited WIF, respectively; the websites belonging to Khorram-Abad (10.57303) and Khorasgan (0.212915) made the most and the least total WIF, respectively. It is notable that 10 websites were chosen as core websites. According to findings, it is necessary that website managers and designers outline plans for the improvement of the quality and content of their websites, recognizing the factors required by the website in order to attract links. Finally, some recommendations for the improvement of the websites, and some further research have been indicated.
    Keywords: Website, Webometrics, Web Impact Factor (WIF), Clustering analysis, Multi Dimensional Scaling, Core Websites, Islamic Azad University
  • Fahimeh Babalhavaeji, Lida Mahdizadeh Ghalehjoogh Page 19
    This research tries to study knowledge management (KM) in the central libraries of Islamic Azad Universities and the Universities of Science, Research and Technology Ministry in the center of provinces of the country. It aims to study and inquire "organizational KM", and compare it within the two group of research society. The method of research is analytical survey. To do this, all comprehensive branches of Islamic Azad University and 23 governmental Universities were selected as the sample using purposive selection and purposive cluster sample, respectively. To collect needed information, questionnaire is used. According to research findings, four hypotheses of difference between two research societies in terms of "collecting knowledge resources", "organizing knowledge resources", "disseminating knowledge resources", and "human knowledge resources" were rejected.
    Keywords: Knowledge Management, Academic libraries, Collecting knowledge resources, Organizing knowledge resources, Disseminating knowledge resources, Human knowledge resources
  • Shokouh Tafreshi, Solmaz Derogar Kalkhoran Page 33
    This research, is done by using survey-descriptive method and aims to study student's familiarity and use of library services in Karaj Islamic Azad University. The research population is composed of 400 students out of 20000 students and after distributing the questionnaire (including 17 closed and 2 open-ended questions) as data collection tool, among them, 369 ones were returned. The findings of the research demonstrate that there is a meaningful reverse co-relation between the student's familiarity with the libraries and the library services and resources (R = 4.054), but there is a meaningful co-relation between their unfamiliarity with the library departments and using accessible library resources (R = 0.0507). There is also meaningful co-relation between student's expectation rate (R = 0.615) expectations and knowing how to use the library. The findings also indicate that 63.1 percent of students are the library members. 71.8 percent of students use the library for reading needed textbooks. The library resources are not up-to-date and there is also lack of library resources (57 percent). The students are not skillful in using library sources (49 percent). The students need to take part in some courses to learn how to use library (75.3 percent). The students make use of computer for searching (61.8 percent). The students are not urged by the professors to use the library resources (58 percent). It is notable that research hypothesis has not been confirmed. Finally some suggestions have been offered for the present and the future.
    Keywords: students, Familiarity with library, Usage, Academic libraries, Islamic Azad University, Karaj Branch
  • Nadjla Hariri, Yari Hossein Yari Firoz Abadi Page 45
    The present research which has been done by survey method was planned to study the status of information technology infrastructure in the central libraries of Islamic Azad University, fifth Region. The research population includes fifteen central libraries. To collect needed information two questionnaires were distributed for managers and librarians working in mentioned libraries. Also, findings analysis was conducted by Excel software. Research findings in all central libraries indicate that 62.5% of librarians have graduated in Librarianship and 37.5% of them have graduated in other disciplines. Additionally, 73.3% of managers have Librarianship education. Study of hardware facilities shows that the most used hardwares, which are being used in these libraries, are computers, Printers, USPs, Telephones and Scanners. Library software and teaching CD-ROMS are the most common softwares being used at the academic libraries in Islamic Azad University, Fifth Region. The most application of electronic facilities belongs to e-books in the form of CD and online databases. Library managers express that the lack of sufficient learning and lack of trained staff are the major barriers in information technology learning. Almost 40% of libraries managers have passed educational courses to learn how to use information technology effectively.
    Keywords: Information infrastructure, Information technology, Information technology infrastructure, Academic central libraries, Islamic Azad University, Fifth Region
  • Mohsen Hamidi, Rozita Sartipi Yarahmadi Page 59
    The purpose of this research is to find out the views of the Islamic Azad University library employees from the Region 5 about the importance of information technology and how influential information technology is regarding their job performances and improvement? Hence, 65 library employees from different ranks were asked and their responses have been used in this project. The method used is survey-descriptive and a questionnaire was used to gather needed data. In this research, initially the level of information technology used by the librarians was investigated, and then its impact on the library employee's job performance and their improvements were studied. In this study, variety of factors such as job performance improvement, independence, freedom, responsibility, satisfaction, decisiveness, innovation, self control, and etc. have been used to eventually come up with hypothesis and make up the basic questions discussed in this project. According to the hypothesis using information technology can cause obvious improvement at the job performance level of the library employees of the Islamic Azad University Region 5. Findings show that Region 5 libraries have at least between 1-5 employees, 64.6% of them studied Librarianship at college and the number of computer per capita is 69.2%. 25% of these employees have indicated the usage of software such as intranet, Excel and Word and etc. whereas the number of those using practical software and different computer sites goes up to 50% of our research population. Current library activities such as cataloging, issuing membership cards and graphical usage still show more increase of about 70% of the employees. Moreover, the libraries provide excellent facilities such as information banks, either continues or discontinues, fax, telefax, printers and so on. Data analysis verified number of influential factors on job performance improvement such as decrease in number of job related errors, job satisfaction and faster service being provided by these employees. Other factors also related to information technology and its positive impact on these employees were observed and verified: including increase in job satisfaction, more willingness to make job related decisions and accepting more responsibilities. After all, considering the data and their analysis, the hypothesis in this study was confirmed.
    Keywords: Information technology, Job empowerment, Academic libraries, Islamic Azad University, Librarians
  • Hojat Alah Hasan Larijani, Mosa Nori Page 73
    Nowadays, knowledge seems to be as a capital and fortune for the owners, and the importance of its management is ever-increasing. This research aims to consider deeply the current status of the knowledge management (KM) among librarians and other staff of public library of Azarbayjan-e Sharghi Province. The research society of this analytical survey included forty librarians and other staff working in ninety four public libraries. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire containing 31 queries. The validity of this questionnaire was confirmed by experts and the reliability of questionnaire was verified by Cronbach's alpha, %86/5. Results of this research revealed that current status of studied society is lower than ideal level, which is rather medium. And, also the hypothesis of research, i.e. "there are differences between men and women librarians and staff on the organizational culture and their readiness in the acceptance of the KM in the libraries" was accepted. Additionally, many of librarians, library managers and other library staff of the studied libraries have not gained adequate acquaintance with the benefits of applications of KM in their workplace and have no procedure for this process and the studied society must be re-educated from cultural perspective.
    Keywords: Knowledge Management, Public Libraries, Knowledge cycle, Organizational culture, Azarbayjan, e Sharghi
  • Zohreh Mirhoseini, Nayyer Targhikhah Deylmaghani Page 81
    This research aims to introduce different cultural indicators in 52 books published for Iranian children during 15 years after Islamic revolution. Among these indicators, the concept of peace is very important to establish a communication among different cultures of the nations. So, by using content analysis method, we tried to extract the most important entries for introducing world cultural indicators. The result shows that political systems as a main entry for introducing global culture have a frequency of 139 (12%). For Iranian culture, the most important entry is cultural property (historical monuments) with 44 frequencies (14%) among 314 entries. Peace concept with only 30 frequencies among 1158 analyzed data has a little share (%025), among the other cultural indicators.
    Keywords: Children's literature, Iran, Children, books, reading materials, Content analysis, Cultural works, peace
  • Mehrdokht Vazirpoor Keshmiry, Maryam Rezvanfar Page 95
    The main purpose of this research is to investigate the role of electronic resources in University of Tehran librarians’ job stress. To achieve the purpose, electronic equipment, electronic resources, network resources, databases, data retrieval and the components related to librarians’ job stress were investigated. The statistical population consisted of 262 University of Tehran librarians. 110 librarians replied to the questionnaires. The questionnaire was used to gather the needed information. And, descriptive and inferential statistics including 2-sentence and chi-square tests were applied to conduct the research and also SPSS and Excel softwares were utilized to analyze the collected data. The analysis of data shows that electronic equipment plays a role in reducing the librarians’ job stress (meaningful level = 0.000). There is a relationship between the provided services in the form of electronic resources and librarians’ job stress (P< 0.05). There is a relationship between the provided services in the form of network resources and librarians’ job stress (P< 0.05). There is a relationship between the provided services in the form of databases and librarians’ job stress (P< 0.04) and data retrieval plays a role in reducing librarians’ job stress (meaningful level = 0.000).
    Keywords: Electronic resources, Electronic equipment, Stress, Job stress, Librarians, University of Tehran