فهرست مطالب

فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا احمدی، زهره سعادتمند، زهرا لیث صفار صفحه 9
    هدف کلی پژوهش حاضر رابطه ادراکات دانشجویان از فرهنگ سازمانی دانشگاه با پیشرفت تحصیلی آنان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال تحصیلی 89-1388 (11000) نفر تشکیل دادند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای، متناسب با حجم 365 نفر از سه دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، کشاورزی و علوم پایه به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با 64 سؤال بسته پاسخ بود که برای سنجش روایی سؤالات، از نظر کارشناسان مربوطه و برای سنجش پایایی از فرمول آلفای کرونباخ مقدار 94/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون، آزمون رگرسیون، آزمون t مستقل و آزمون های مانوا، تحلیل واریانس یک راهه، LSD، لوین، شفه) صورت گرفت. یافته ها نشان داد که بین همه ابعاد فرهنگ سازمانی (نگرش به تحصیل، فرایند آموزشی، امکانات محیط دانشگاهی، روابط انسانی و قوانین و ارتباطات شفاف) با پیشرفت تحصیلی دانشجویان در سطح 05/0≥p ارتباط معنی دار آماری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نگرش به تحصیل و قوانین و ارتباطات شفاف بهترین پیش بینی کننده پیشرفت تحصیلی دانشجویان می باشد. ضمنا بین ادراک دانشجویان از فرهنگ سازمانی دانشگاه بر حسب جنسیت و دوره تحصیلی تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، دانشگاه، پیشرفت تحصیلی، دانشجو
  • اکبر اعتباریان، آمنه احمدی پناه مهرآبادی صفحه 23
    هدف از تحقیق حاضر تعیین رابطه بین عدالت سازمانی ادراک شده و وجدان کاری کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان بود. روش پژوهش توصیفی همبستگی است که به روش میدانی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق، کارکنان رسمی و قراردادی دانشگاه با تعداد310نفر بود. تعداد نمونه از فرمول کوکران برابر162نفر محاسبه شد. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه بندی شده انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه عدالت سازمانی ادراک شده و پرسشنامه وجدان کاری بود. پرسشنامه عدالت سازمانی جمعا حاوی18سوال بود که برای سنجش عدالت توزیعی از پرسشنامه5سوالی نیهوف و مورمن(1993)،برای سنجش عدالت رویه ای از پرسشنامه 7سوالی مورمن(1991)و برای سنجش عدالت ارتباطی از پرسشنامه6سوالی مورمن(1991) استفاده شد. برای سنجش وجدان کاری پرسشنامه محقق ساخته حاوی33سوال بکار برده شد. ضریب پایایی پرسشنامه های عدالت سازمانی ادراک شده و وجدان کاری از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب87/.، 86/. بدست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که بین عدالت سازمانی ادراک شده و وجدان کاری در سطح رابطه معنی دار(501/. r=) وجود دارد و همچنین بین ابعاد عدالت سازمانی شامل عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت ارتباطی با وجدان کاری در سطح به ترتیب رابطه معنی دار(318/. r=، 491/. r=، 439/. r=) بدست آمد. از بین متغیرهای جمعیت شناختی(جنسیت، سابقه کار، سطح تحصیلات، نوع استخدام و حوزه کاری)، تنها سطح تحصیلات بر رابطه بین عدالت سازمانی ادراک شده و وجدان کاری تاثیر داشت. تفاوت معناداری بین مولفه های عدالت(توزیعی، رویه ای و ارتباطی) برحسب جنسیت، سابقه کار، مدرک تحصیلی، نوع استخدام و حوزه کاری بدست نیامد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، وجدان کاری، دانشگاه آزاد اسلامی، کارکنان
  • علیرضا پیرخائفی، علی محمد زاده صفحه 43
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر وضعیت خلاقیت در دانشگاه از دیدگاه اساتید و دانشجویان انجام گردید. نمونه پژوهش شامل504نفر از اساتید و دانشجویان (از تمامی رشته های تحصیلی) دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار بود که با روش نمونه گیری طبقه ای و بصورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل دو پرسشنامه(عوامل مؤثر بر خلاقیت) بود که از نظر شاخص های روان سنجی مورد تائید قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آزمون خی دو و فریدمن استفاده گردید. نتایج نشان داد که از دیدگاه اساتید و دانشجویان عامل اجتماعی-آموزشی، انگیزشی و مدیریتی بیشترین تاثیر معنی دار را بر وضعیت خلاقیت در دانشگاه دارند. همچنین اساتید و دانشجویان خود را خلاق دانسته و اساتید نگرش مثبت تر و معنی داری نسبت به دانشجویان داشتند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، عضو هیات علمی، دانشجو، دانشگاه
  • کرم الله دانشفرد، کاوه وحدانی، عسل آغاز صفحه 55
    هدف از این مقاله بررسی نقش پیاده سازی کارت امتیاز متوازن در بهبود عملکرد شرکت است. سوال اصلی این پژوهش آن است که آیا بکارگیری کارت امتیاز متوازن در شرکت صنایع مخابرات ایران توانسته است به بهبود عملکرد این سازمان کمک کند؟ روش تحقیق از نوع توصیفی است که به لحاظ ماهیت، کاربردی و به لحاظ روش اجرا پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش مجریان و متخصصان پیاده سازی ارزیابی متوازن شرکت صنایع مخابرات ایران، مدیران فروش و خدمات پس از فروش، مدیران ارشد، مدیران حسابداری مدیریت و مدیران مالی شرکتها را تشکیل می دهند که590نفر تخمین زده شدند که120نفر از آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات برای سه محور مشتری، فرایند داخلی و رشد و یادگیری پرسشنامه است که روایی آن از طریق روایی صوری و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. اطلاعات مورد نظر برای محور مالی، گزارشات منتشر شده شرکت در طی سال های78تا89مانند ترازنامه و صورت سود و زیان، شاخص ها و معیارهای ارزیابی شرکت و گزارشات مربوط به ارزیابی متوازن است. یافته های پژوهش نشان می دهد در شرکت صنایع مخابرات ایران پیاده سازی کارت امتیاز متوازن، به بهبود عملکرد سازمان منجر شده است.
    کلیدواژگان: کارت امتیاز متوازن، عملکرد، صنایع، مخابرات
  • سعید شریفی، آذر قلی زاده، بدری شاه طالبی صفحه 73
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های فرهنگ شهروندی در حیطه هویت ملی و هویت جهانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی منطقه4و دانشگاه های دولتی یزد، اصفهان، تهران، مشهد و شیراز در رشته های علوم تربیتی، جامعه شناسی و روانشناسی بالغ بر283نفر بوده است. از بین جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در نرم افزار اکسل تعداد103نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شدند. ابزار گردآوری اطلاعات درپژوهش حاضر پرسشنامه محقق ساخته تدوین مولفه های فرهنگ شهروندی در دو حیطه هویت ملی و جهانی با مقیاس5درجه ای لیکرت بوده است. برای تعیین روایی ابزار پژوهش از روایی صوری، محتوایی و سازه استفاده گردید. اعتبار ابزار اندازه گیری با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ معادل0.95 برآورد شد که حاکی از اعتبار بالای ابزار اندازه گیری است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح آمار توصیفی شامل(میانگین،انحراف معیار، واریانس)و آمار استنباطی شامل تحلیل عاملی،آزمونTتک متغیره،آزمون خی دو،آزمون تعقیبیLSD برآورد گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بعد هویت ملی دارای20زیر مولفه است که از این میان «ارزش گذاری به میراث فرهنگی» با بار عاملی0.81 بیشترین ضریب و مولفه«استفاده از اصطلاحات و ضرب المثلهای فارسی»با بار عاملی0.34 کمترین مقدار را به خود اختصاص داده است. در بعد هویت جهانی بیشترین بار عاملی مربوط به مولفه «آگاهی از نقش خود به عنوان شهروند جامعه جهانی» با بار عاملی0.71 و کمترین بار عاملی مربوط به مولفه«توانایی ارزیابی ونقد مسائل محیطی جهانی»با بار عاملی0.34 بوده است. در بعد هویت ملی و هویت جهانی بین نظرات پاسخگویان با توجه به رشته تخصصی تفاوت وجود داشت. در بعد هویت ملی میانگین پاسخگویان با رشته جامعه شناسی در مقایسه با روان شناسی بالاتر است. همچنین میانگین نظرات پاسخگویان با رشته علوم تربیتی بالاتر از روان شناسی می باشد. در بعد هویت جهانی میانگین روان شناسی بالاتر از جامعه شناسی و علوم تربیتی بالاتر از جامعه شناسی بوده است ولی در سایر ابعاد جمعیت شناختی بین نظرات پاسخگویان تفاوتی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: فرهنگ، شهروندی، فرهنگ شهروندی، هویت ملی، هویت جهانی
  • علی شهابی، علی فائض صفحه 97
    هدف این تحقیق، شناسایی موانع ارتباط صنعت و دانشگاه در مراکز آموزش عالی و صنایع مستقر در شهرستان سمنان بود. در این راستا عوامل مختلفی شناسایی شده و در5گروه اصلی1- قوانین و مقررات،2- فرهنگ،3- کارآموزی،4- رشته های دانشگاهی و5- پروژه های دانشگاهی (طرح ها- پایان نامه ها و تحقیقات)طبقه بندی گردیدند. به منظور حصول اطمینان از تاثیرگذاری عوامل مذکور پرسشنامه ای محقق ساخته مشتمل بر28سوال تدوین و بین313 نفر از اساتید دانشگاه ها و مدیران صنایع مستقر در شهرستان سمنان که به طور تصادفی انتخاب شده بودند توزیع و جمع آوری گردید. از آزمون دوجمله ای و نرم افزارspss برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. پس از نهایی سازی عوامل یاد شده و به منظور اولویت بندی آن پرسشنامه دیگری طراحی و توسط25نفر از افراد خبره تکمیل گردید و در نهایت موانع ارتباط صنعت و دانشگاه، با تکنیک AHPو با استفاده از نرم افزار Expert Choiceبه ترتیب زیر اولویت بندی گردید.1- موانع قانونی، 2-موانع فرهنگی،3- تقاضا محور نبودن پروژه های دانشگاهی، 4- عدم کارایی دوره کارآموزی، 5-عدم تناسب رشته های دانشگاهی با نیازصنایع.
    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، سمنان
  • رضا مرادمند، فریبا کریمی صفحه 125
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین ادراک معلمان از ساختار سازمانی با سطح استرس شغلی آنان در مدارس متوسطه ی شهر اصفهان بود. پژوهش به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش کلیه دبیران شاغل به تدریس در مدارس متوسطه شهر اصفهان به تعداد3856نفر بوده اند.. حجم نمونه356نفر برآورد گردید و به صورت شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای متناسب با حجم انتخاب شد.برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه ی ساختار سازمانی مرکب از سه مولفه پیچیدگی، رسمیت وتمرکز و پرسشنامه ی استرس شغلی استاندارد تعدیل یافته کریاکو وساتکلیف(1987) استفاده گردیده است. پایایی پرسشنامه ها به ترتیب مطابق با ضریب آلفای کرانباخ94/0و90/0محاسبه شد. داده های گردآوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون ورگرسیون گام به گام استفاده گردید.یافته های پژوهش نشان داد که بین دو بعد رسمیت و پیچیدگی در ساختار سازمانی مدارس، با استرس شغلی دبیران رابطه وجود دارد.اما بین تمرکز درساختار سازمانی مدارس با استرس شغلی دبیران رابطه معناداری وجود ندارد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که رسمیت، تمرکز، پیچیدگی به ترتیب پیش بینی کننده های معناداری برای استرس شغلی هستند.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، استرس شغلی، مدارس متوسطه، اصفهان
  • نیر قلنجی تبریزی، صادق ملکی آوارسین صفحه 147
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه مؤلفه های سازمان یادگیرنده در مدارس راهنمایی نمونه، غیرانتفاعی و دولتی دخترانه شهر تبریز در سال تحصیلی89-88 انجام یافته است. روش تحقیق حاضر توصیفی پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد.جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران و دبیران مدارس دولتی، نمونه و غیرانتفاعی دخترانه در مقطع راهنمایی تحصیلی می باشد که تعداد آنان101 نفر مدیر و1860 نفر دبیر بوده که حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان85 نفر مدیر و320 نفر دبیر به دست آمد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق بهره گیری از نظرات استاد راهنما و استاد مشاور و پایایی پرسشنامه از طریق اجرای مقدماتی آن در بین30نفر و با استفاده از فرمول آلفای کرانباخ محاسبه گردید که مقدار آن95/0 به دست آمد.برای پاسخگویی به سؤال یک از شاخص های آمار توصیفی و برای آزمون فرضیه های1و2و3و4و5و6از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه ((ANOVA استفاده شده است.نتایج حاصله نشان داد وضعیت مؤلفه های سازمان یادگیرنده در مدارس مورد مطالعه در حد بالاتر از متوسط قرار دارد.همچنین نتایج به دست آمده از آزمونANOVA نشان داد بین مدارس راهنمایی دخترانه دولتی، نمونه و غیرانتفاعی از لحاظ داشتن قابلیت شخصی، مدل های ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و تفکر سیستمی و وضعیت سازمان یادگیرنده تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، مدارس راهنمایی
|
  • Page 9
    The main propose of the present descriptive research was to investigate the relationship between students’ perception of university organizational culture in IAU (Khorasgan branch) and academic achievement. Among all 11000 students of 2009-2010 academic year, using cluster random sampling, 365 students from three colleges (Education, Agriculture and Sciences) were selected. The instrument for collecting the required data was a researcher designed questionnaire with 64 close-ended items, enlisted Likert’s ranking scale. Using Chronbach’s alpha coefficient formula, the reliability proved to be 0/94. For analyzing the data both descriptive and inferential statistical techniques were utilized. (pearson correlation, regression, independent t-test, one-way analysis of variance, MANOWA and Tukey tests). The findings indicated that there was a positive significance relation at p<0/05 between all dimensions of organizational culture (attitude to school, educational process, school facilities, human relation, and clear commutation and school policy) and academic achievement. However, clear policy and communication was the best indicator of academic achievement. There was no significant differences between demographic data and student’s perceptions of university organizational culture and academic achievement.Keyword:
  • Page 23
    The present research assesses the relationship between perceived organizational justice and job conscience among executive staff of Khorasgan Islamic Azad University. The research method was correlational-descriptive conducted in a field design. The research population included 310 tenures and no tenures track staff. 162 were sampled Using Kucran formula, a sample population of 162 were selected through cluster analysis. The instrument to collect data was based on The organizational justice questionnaire of Nihoff and Moorman (1993) with 5 items to assess distributive justice, Moorman (1991) with 7 items to assess Procedural justice, and to assess Moorman (1991) with 6 items to assess Interactional justice. To assess job conscience, a researcher-made questionnaire with 33 items was used. The reliability coefficients was. 87 for perceived organizational justice and. 86 for conscience questionnaire on the basis of Chronbach alpha. The research results showed that there was a significant difference between perceived organizational justice and job conscience at P≤0.05 level (r=.501) and also there was a significant relationship between dimensions of organizational justice including distributive justice, Procedural justice, and Interactional justice with job conscience at P≤0.05 level (r=.318, r=.491, r=.439 respectively). Among ethnography variables (gender, work experience, education level, type of employment and job responsibilities), only education level affected the relation between perceived organizational justice and job conscience. There was no significant difference between justice variables (distributive justice, Procedural justice, and Interactional justice) and gender, work experience, education level, type of employment and job responsibilities.
  • Page 43
    The present study was conducted to investigate factors influencing creativity at the university level. A sample population of 504 instructors and students (from all courses) Islamic Azad University Garmsar was randomly selected through classified sampling. Research instrument consists of a questionnaires (measuring factors affecting creativity) and were confirmed by indicators of psychometrics. For data analysis chi square and Friedman test was used. Results showed that from the viewpoint of university instructors and students, social factors - educational, motivational and managerial- had the most significant effect of the situation of creativity at the university level. Also, university instructors and students know themselves to be more creative. Yet university instructors had a more positive attitudes towards creativity compare to that of students.
  • Page 55
    The main purpose of this descriptive survey was to investigate the relationship between implementing balanced score card and the firm performance improvement. The population of this study concluded experts, sales and after sales managers, top managers, accounting and finance managers at the Sairan firm. Sample population for the study was selected using random sampling method. Questionnaire was used to collect data about three dimensions of BSC including customer, internal processes and learning and growth. The validiy and reliability of questionnaire were tested and confirmed. to analyze finance dimension, finance report of the firm such as balance sheet, income statement and indicators of performance measurement and BSC at the firm in the period of 1378 to 1389, have been applied. Results showed that implementing balanced score card led to improving performance of the firm.
  • Page 73
    The present study aims to investigate and determine the components of citizenship culture in the areas of national and global identity for elementary school junior students. The statistical population for the study consisted of 283 faculty members, employed by district 4 Islamic Azad University, and State Universities of Yazd, Isfahan, Tehran, Mashhad and Shiraz, from the departments of Humanities, Sociology and Psychology. A sample population of 103 were chosen using random sampling method. A questionnaire with a 5-degree Likert scale was used to collect data. Face and content validity were used to determine the validity of the instrument and 0.92 significance of the measurement tools were calculated through Cronbach's alpha coefficient which indicates a high significance of the tools. The Data analysis procedure included two levels of descriptive statistics (mean, standard deviation, and variance) and inferential statistics, including factor analysis, T, KR21 and LSD tests. The results of the study showed that the national identity dimension has 21 sub-components from which the “cultural heritage rating "(with a significance of 0.81) and the component of “using Farsi idioms and proverbs" (with a significance of 0.34) had the highest and the lowest coefficients respectively. Also, The" awareness of the individual role as a member of the global community" as a component of the global identity dimension "(with a significance of 0.71) and the “critics word problems and assessment ability" "(with a significance of 0.21) turned out to have the highest and the lowest coefficients as well. Differences were found in answers and comments of the test takers in relation to national and global identity dimensions. The mean of the professors in sociology and humanities test takers was more than that of the psychology. As for the global identity dimension, the mean of the sociology and humanities test takers was more than that of the sociology but there were no significant differences found in answers to other demographical dimensions.
  • Page 97
    The purpose of this study was to identify communication barriers between industry and universities. Therefore, following factors are identified and categorized in five main groups:1- Laws and regulations, 2 - culture, 3 - Training, 4 - university majors, and 5 - University Projects (Projects - Researches and Thesis). In order to ensure the correct choice of these factors, assumptions were set to review and test, a questionnaire including 28 questions were designed. The research range was higher education institutions and industries located in Semnan city. The questionnaire was completed by 313 university professors and industry executives in Semnan city, selected randomly. To analyze the data binomial test and SPSS software were used. After finalizing the factors mentioned above and to prioritizing them, another questionnaire was designed and completed by 25 experts and eventually the barriers associated with industry and universities were prioritized by AHP techniques and the use of the Expert Choice software. And they are: 1 - legal barriers, 2 - cultural barriers, 3 - not demand-based academic projects, 4-inefficiency of training courses, 5 - disproportion of academic major with Industry needs.:
  • Page 125
    The current survey investigates the relationship between school organizational structure and job stress among Esfahan high school teachers in the academic year of 2009-2010. The research method was a descriptive-correlative survey and the statistical population consisted of 3856 teachers of which 356 teachers were selected as the sample population, using multistage random sampling method. The research instruments were two questionnaires. The first one was the organizational structure questionnaire that evaluated the three dimensions of complexity, formality and centralization and the second one was the modified standard job stress questionnaire by Kyriacou and Sutcliff (1978). The Content validity of the questionnaires were approved by experts. The reliability of the questionnaires proved to be 0.94 and 0.90 respectively. The obtained data was analyzed both through descriptive and inferential statistics (Pearson correlation test, step-by-step regression analysis,). The findings revealed that there was a relationship between teacher's job stress and school organizational structure. Additionally, there was a relationship between teacher's job stress and the first two dimensions, formality and complexity in school organizational structure. However, no significant relationship was observed between the third dimension, centralization in school organizational structure, and teacher's job stress. Findings obtained by the multiple regression analysis indicated that formality, centralization and complexity were respectively the best predictors of job stress.
  • Page 147
    The present research was conducted to compare components of learning organization in non-profit and Public junior female high schools of Tabriz for the academic year of 2009-2010. Methodology of present applied research was descriptive-survey. Statistical population in this research included all 101 school principals and 1860 teachers of state, model and non- profit female junior high schools in Tabriz. Using Morgan table, the sample population of 85 principals and 320 teachers were selected. To collect data, researcher-made questionnaire was used. Validity of questionnaire, confirmed by the reviews of supervisor and advisor professor. Using Alpha Cronbach, The questionnaire's reliability was calculated 0.95 in a pilot test among 30 persons.One-way variance analysis (ANOVA) was used to respond study's hypotheses. The results indicated that the situation of components of learning organization in the studied schools was higher than average. Results of (ANOVA) also indicated that there was difference in factors like personal competence, conceptual models, common aspiration, group learning, and systemic thiking of gil's model, non- profint, and state junior school.