فهرست مطالب

راهبرد دفاعی - پیاپی 23 (زمستان 1387)

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 23 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رابرت گیتس، دریابان علی شمخایی صفحه 1
    وزارت دفاع آمریکا در سال 2008 سندی را با عنوان «راهبرد دفاع ملی» منتشر نمود. در این راهبرد تاکید شده است که محیط امنیتی و تهدیدهای ایالات متحده تغییر یافته اند. این تحول متناسب با توانمندی های دفاعی آمریکا نمی باشد؛ بنابراین باید با دگرگونی در ساختارها و استفاده ی بهینه از ظرفیت ها، بین توانمندی ها و چالش ها و تهدیدها توازن و تناسب برقرار کرد. نویسنده ی مقاله که وزیر دفاع آمریکا می باشد بر این باور است که پنتاگون باید کاری بیش از نوسازی نیروهای متعارف خود انجام دهد و بر منازعات نامتعارف امروز و آینده نیز متمرکز شود. هم چنین به باور او عراق و افغانستان از جمله چالش های عمده ی ایالات متحده به شمار می آیند و تا سال های آینده از مسائل مهم تلقی خواهند شد. از دیگر نکات برجسته ی این نوشتار آن است که به گمان نگارنده، هر بحرانی نمی تواند و نباید که پاسخ نظامی ایالات متحده را در بر داشته باشد.
    کلیدواژگان: آمریکا، راهبرد دفاع ملی، تهدید ناهمگون، امنیت ملی، قابلیت نظامی
  • حیدرعلی بلوجی صفحه 25
    هزینه های دفاعی یکی از شاخص های سنجش توان دفاعی و نظامی کشورهاست. باوجود این، با نیات و دلایل گوناگون آمارهای گوناگونی در این باره منتشر می گردد که در صورت نداشتن دقت کافی به راحتی می تواند گمراه کننده باشد. البته حل این مشکل به صورتی که ارزیابی ها با واقعیات نزدیک باشند، غیرممکن نیست و برای مثال مقایسه ی تطبیقی آمار منتشره در منابع گوناگون یکی از راه های رسیدن به واقعیات است و البته در صورت پی گیری یک روش استاندارد با رویکردی کل گرا و جامع نگر، ضریب اطمینان دست آوردها بیش تر خواهد بود. بر همین مبنا مقاله ی حاضر با نگاهی به بعد مفهومی هزینه های دفاعی و تعیین میزان توان نظامی و دفاعی کشورها با توجه به شیوه های رایج در مؤسسات بین المللی معتبر همچون صندوق بین المللی پول، سازمان ملل متحد و برخی سازمان های غیردولتی معتبر در سطح بین المللی تلاش دارد شیوه ای استاندارد برای ارزیابی و محاسبه ی هزینه های دفاعی ارائه کند.
    کلیدواژگان: هزینه های دفاعی، ارزیابی و محاسبه، شاخص های قدرت نظامی، توسعه ی اقتصادی
  • ابراهیم متقی صفحه 49
    یکی از شاخص های نوین قدرت، پیمان های دفاعی هستند. این موضوع در رویکرد نظریه پردازان واقع گرا و نوواقع گرا نهادینه شده است. این افراد در مطالعات خود به این جمع بندی رسیده اند که برای بقای سیاسی و غلبه بر هرج ومرج، لازم است تا واحدهای سیاسی از یک سو به شرایط «خودیاری» نایل شوند، و از سوی دیگر، برای حفظ «بقا» نیازمند مشارکت در پیمان ها و ائتلاف های منطقه ای و بین المللی می باشند. آنان هرگونه «ائتلاف» و «پیمان دفاعی» را در زمره ی عوامل قدرت ملی برای بقا و هم چنین ایفای نقش مؤثر منطقه ای می دانند. به طور کلی پیمان های دفاعی و ائتلاف را می توان نشانه ای از «قدرت مؤثر» برای تحقق دفاع ملی، تامین قدرت ملی و غلبه بر تهدیدها دانست. پیمان های دفاعی در چارچوب ساختار موازنه ی قوا، ساختار دوقطبی و هم چنین ساختار بی قطبی دارای کارکرد دفاعی امنیتی می باشد. در تبیین این مقاله از رهیافت نوواقع گرایی بهره گرفته شده و پیمان های دفاعی در زمره ی مؤلفه های متوازن کننده ی قدرت قرار می گیرد
  • سیدهادی زرقانی صفحه 77
    قدرت ملی کشورها دارای ابعاد گوناگون نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، جغرافیایی و... می باشد. با وجود این، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، معیار نهایی قدرت ملی، توانمندی نظامی است. یکی از مهم ترین مسائلی که در حوزه ی قدرت و توانمندی نظامی مطرح است، بررسی و شناخت عناصر و عوامل مؤثر بر قدرت نظامی و امکان محاسبه ی قدرت نظامی کشورهاست. مشکلات و مسائل سنجش و اندازه گیری توانمندی نظامی از بسیاری جهات شبیه مشکلاتی است که در اندازه گیری قدرت ملی وجود دارد. به طور مسلم یک یا دو متغیر ویژه (مانند تعداد کارکنان ارتش یا تعداد موشک اندازهای یک کشور) نمی تواند معیار مناسبی برای ارزیابی قدرت نظامی کشورها باشد، درست همان گونه که یک متغیر واحد، ارزیابی سودمندی از نیروی کلی یک کشور به دست نمی دهد. این مقاله به بررسی این موضوع می پردازد که چه عوامل و متغیرهایی را می توان به عنوان شاخص و معیاری برای ارزیابی قدرت نظامی کشورها در نظر گرفت؛ و این شاخص ها تا چه میزان قابلیت دارند تا به وسیله ی آن ها به ارزیابی و سنجش قدرت نظامی کشورهای گوناگون جهان پرداخت.
    کلیدواژگان: قدرت ملی، قدرت نظامی، شاخص ها، ارزیابی و سنجش، بودجه
  • فاطمه سلیمانی پورلک صفحه 115
    ارزیابی قدرت دفاعی راهبردی چین از نگاه تصمیم سازان و راهبردپرداز های این کشور با استناد به سند دفاعی 2008 متضمن نکاتی است که تبیین کننده ی رابطه ی بین متغیرهایی مانند تحول مفهومی و مصداقی امنیت و ضرورت بازنگری و ترمیم مؤلفه های قدرت دفاعی برای مدیریت محیط متحول و دگرگون شونده ی ملی و فراملی می باشد. مکانیزاسیون و نوسازی ارتش چین مستلزم به کارگیری علم، صنعت و فناوری در ابعاد نظامی است که امروزه شاخص مهمی در راستای برآورد توان تحقیق، تولید و توسعه ی کشور به شمار می رود. در این چارچوب، راهبردپرداز های چینی به در هم تنیدگی و تعامل وجوه اقتصادی و نظامی قدرت کشور و ضرورت متوازن سازی آن ها تاکید دارند. از آنجا که راهبرد کلان چین در چارچوب صعود صلح آمیز تعریف شده است، تحقق آن مستلزم به دست آوردن وجهه و اعتبار بین المللی و منطقه ای از راه اعتمادسازی است که از شاخص های مهم قدرت راهبردی کشورها به شمار می آید. مشارکت گرایی چین در پویش های امنیتی بین المللی تجلی این شاخص می باشد
    کلیدواژگان: چین، راهبرد دفاعی، قدرت نظامی، نوسازی نظامی، توسعه ی نظامی
  • سردار یعقوب زهدی، محمود عسگری صفحه 137
    سیاست دفاعی به مثابه یکی از شاخص های قدرت دفاعی، نقش تعیین کننده ای در جهت دهی به راهبردهای دفاعی و سوق یافتن مقدورات و ظرفیت ها به سمت وسویی ویژه دارد. سیاست دفاعی بر مبنای اصول خود، تلاش می نماید امنیت کشور را تامین نموده و یا افزایش دهد. چنین اهمیتی، ضرورت ارزیابی سیاست دفاعی را تبیین می کند. البته با توجه به سطح راهبردی سیاست دفاعی، شاخص های ارزیابی آن نیز کلان و کلی هستند. در این مقاله ابتدا به ضرورت ارزیابی سیاست دفاعی پرداخته شده و پس از بیان مفهوم و ویژگی های سیاست دفاعی، به اصول سیاست دفاعی و خاستگاه آن ها اشاره شده است. در ادامه نیز مطالبی درباره ی شاخص های ارزیابی سیاست دفاعی ارائه گردیده است.
    از یافته های این نوشتار آن است که بی توجهی به ارزیابی سیاست دفاعی، منجر به تغییر مسیر حرکت و اولویت ها شده و می تواند اتلاف منابع را به همراه داشته باشد. از سوی دیگر پویایی سیاست دفاعی در گرو ارزیابی و حک و اصلاح سیا ست های گذشته است.
    کلیدواژگان: سیاست دفاعی، شاخص های ارزیابی، تناسب، سازگاری، انعطاف پذیری
  • محسن مرادیان صفحه 171
    به اعتقاد بسیاری از راهبردپردازان، توانایی نظامی، معیار نهایی سنجش قدرت ملی می باشد. از سوی دیگرنیروهای نظامی در هر کشور، پشتیبان پی گیری و اجرای سیاست های ملی هستند. با توجه به این اهمیت، این تحقیق برای بررسی شاخص های قدرت نظامی و چه گونگی انتخاب آن ها در صدد پاسخ گویی به این پرسش ها می باشد که شاخص های اصلی سنجش قدرت نظامی کشورها کدامند؟ آیا استفاده از شاخص های فراوان برای سنجش قدرت نظامی کشورها، بر دقت برآوردها می افزاید؟
    فرضیه ی نویسنده آن است که مهم ترین شاخص های سنجش قدرت نظامی کشورها، اندازه ی نیروهای مسلح و تولید ناخالص داخلی آن ها می باشد، که آن را افزون بر روش بررسی اسناد و مدارک علمی با رویکرد زمینه ای و تحلیل محتوا، و به روش نیمه تجربی کمپل مورد آزمون قرار داده و در پایان نتایج بررسی ها، این فرضیه را تایید کرده است. از دیگر یافته های این تحقیق آن است که استفاده از شاخص های فراوان برای سنجش قدرت نظامی کشورها، تنها اطمینان تحلیلگران را نسبت به یافته های خود افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: قدرت ملی، قدرت نظامی، تهدید، توان دفاعی، شاخص های دفاعی و نظامی
  • محمدرضا میرزاامینی صفحه 197
    کشور برای دست یابی به برتری امنیتی و دفاعی موردنظر در چشم انداز بیست ساله ی کشور در سطح منطقه، نیازمند یک رویکرد کل نگرانه به قدرت ملی و بالتبع قدرت دفاعی است. این امر مستلزم وجود منابع ملی کافی، عمل کرد ملی مناسب، و ایجاد توانمندی های دفاعی پیش رفته می باشد.
    شکل گیری توانمندی های دفاعی و نظامی برتر، نیازمند تخصیص منابع راهبردی لازم و کافی، ارتقای توانایی مدیریتی و سازمانی بخش دفاع در تبدیل این منابع به شایستگی ها و توانمندی های رزمی و نظامی است. در این مقاله، چارچوبی نه سطحی برای ترازیابی توانمندی های نظامی کشور در سه حوزه ی جنگ زمینی، دریایی و هوایی ارائه می گردد بلکه قدرت دفاعی از راه شاخص های فناوری و سازمانی (یک پارچه سازی) مورد ارزیابی قرار می گیرد. مدیریت ارشد بخش دفاع باید بکوشد ضمن مقایسه مستمر سطح توانمندی های کشور با دیگر قدرت های منطقه ای و جهانی، گام به گام برای ارتقای این توانمندی ها به سمت چشم انداز نهایی (برتری همه جانبه مبتنی بر دفاع دانش بنیان) حرکت نماید.
    کلیدواژگان: قدرت ملی، قدرت دفاعی، منابع ملی، توانمندی، شایستگی های رزمی
  • معرفی و ارزیابی کتاب
  • زهره پوستین چی صفحه 221
  • طاهره ترابی صفحه 237
|
  • R. Gates, B. Asadikia, Admiral A. Shamkhani Page 1
    The US Department of Defense published a document, in 2008, entitled the National Defense Strategy. This strategy emphasizes that the security environment and threat against the USA have changed. However, these developments are not correspondent with the US defense capabilities. Therefore, a balance should be established between structure and optimization of the capacities and all challenges and threats. The author of the paper, the US Secretary of Defense, believes that the Pentagon should act beyond renovation of its conventional forces and has to focus on unconventional threats of today and future. For him, the problem of Iraq and Afghanistan are of the utmost importance for the United States and will keep being so in the coming years. One of the important arguments of this paper is that any crisis should not and cannot be followed by the US military reaction.
  • H.A. Balouji Page 25
    Military expenditure is one of the indicators of military and defense capabilities of the countries. However, the relevant statistics are published based on various intentions and purposes which if not analyzed carefully, it would be misleading. Of course, to overcome this problem is not a major problem and for instance comparative study and consulting with different sources some of the ways to reach the reality. It needs to highlight that if a standard way and a holistic approach is adopted, validity of the relevant findings will increase. Having said that, the current paper, with a glance to the conceptual aspect of defense expenditures and the common ways of measurement of military and defense power in some international institutes like the United Nations, International Monetary Found and some others, attempts to introduce a standard way for measurement of military expenditures.
  • I. Mottaghi Page 49
    One of the new indicators of power is defense treaties which both the Realists and Neo-Realists have paid attention to it. In this way, their conclusion is that in order to survive and overcome the chaos in the international arena, reaching self-help ability is necessary for the actors of international system and on the other hand, in order to survive, they need to take part in the regional and international treaties and coalitions. For them, any kind of coalition and defense treaty is among the elements of national power that is of significance in playing an effective regional role. In general, defense treaties and coalitions can be assumed as a signal of "effective power" in national defense, achieving national power and to triumph over threats. Within the framework of balance of power, bi-polar and non-polar systems, defense treaties are of defense-security function. To prove this argument, the paper employs the Neo-Realistic approach and defense treaties are treated as elements of balance of power.
  • S.H. Zarghani Page 77
    National power does have several aspects including, military, political and social. However, for many observers, the ultimate criterion for national power lies in its military aspect. And one of the important issues in the field of military power is to study and recognize its effective elements and also possibility of measuring the military power of other countries. All relevant problems and difficulties in this field are similar to those of national power measurement. Certainly one or two special variables (like number of the Army staff or number of personnel of the missile launchers of a country) can not be considered as proper criteria to evaluate military power of the countries, so does a unified variable which is not able to provide a useful evaluation about national power in general. This paper studies the fact that what elements and variable can be employed in evaluation of military power and how much they are useful in evaluation and measurement of military power of other countries.
  • F. Soleymani Pourlak Page 115
    Evaluation of the Chinese defense power and strategy based on the Defense Document of 2008 and from the view point of this country's decision makers and strategists illustrates the relationship between variables like conceptual and concrete security and necessity of revision in the factors of defense power to manage the changing environment at national and supra-national levels. Based on this document, modernization and mechanization of the Chinese army require employment of science, industry and technology in the military. These are important in assessment of the ability to research and development and production. Within this framework, the Chinese strategists are emphasizing the inter-linkages and interaction between military and economic aspects and also the necessity in creating a balance between them. As the Chinese grand strategy is defined within a peaceful development framework, realization of this strategy requires, achieving regional and internal prestige through confidence building; this aspect is one of the main features of strategic Power of the countries. The Chinese partnership in the international trends is an instance of this feature.
  • Y. Zohdi, M. Asgary Page 137
    Defense policy as an indicator of defense power has a decisive role in leading the defense strategies and also it is steering possibilities and capacities towards a special direction. According to its principles, defense policy attempts to secure the country and strengthen its security. This degree of importance shows the necessity of defense policy. Of course, given the strategic level of defense policy, the relevant indicators to evaluate it are general too. In this paper, the necessity of evaluation of defense policy is discussed first, and then the focus will be on the concept and characteristics of defense policy as well as its principles, origins and indicators of evaluation of defense policy. Based on one of the findings of this paper, ignoring the evaluation of defense policy is misleading and changes priorities that finally can waste the resources. In fact, vitality of defense policy is subject to evaluation and reform of the past policies.
  • M. Moradian Page 171
    For many strategists, military power is the final criterion to measure the national power. In the mean time, military forces are supporting follow up and implementation of the national policies. Due to this importance, the paper is to tackle the indicators of military power and ways of their selection and then the paper aims to answer the following questions: What are the main indicators for measurement of military power? Dose using various indicators to measure the military power, increase curiosity of the evaluations? To answer these questions, the author's hypothesis is that the main indicators of measurement of military power of the countries are the size of armed forces and Gross Domestic Product. This hypothesis is experimented in this paper using documentary and archive method of research together with context approach and the Campbell's semi-experimental method. Another finding of this paper is that using several indicators in measurement of military power increases the liability of findings of analysts.
  • M.R. Mirzaamini Page 197
    In order to achieve supremacy in terms of defense and security, which is enshrined in the 20-year Vision of Iran, a holistic approach towards National power and defense strength is required. This, in turn, needs sufficient national resources, a proper national performance and establishment of advanced defense capabilities. Shaping higher military and security capabilities is subject to allocation of the enough needed resources, promotion of management and organizational capacities of the Defense branch as well as the ability to render them into military and battlefield advantages. Therefore, a 9-layer framework is introduced in this paper to measure the military capabilities of Iran in the area of land, sea and air forces and in the meantime, the issue of defense strength is evaluated based on technology and organizational integration. It is a duty of the high-ranking managers to comparatively and in a continuous way, follows up military capability of other countries; both in regional and global level and move forward to promote their capabilities according to the final Prospective (holistic superiority and knowledge oriented defense).