فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 79، زمستان 1389)

فصلنامه طب و تزکیه
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 79، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین ملک افضلی، آمنه ستاره فروزان، نادر ممتازمنش، معصومه دژمان، عبدالوهاب فخریاسری صفحه 9
    ارزیابی قطب های علمی یکی از اهداف محوری در مدیریت دانش است. ارزیابی این نهاد ها موجب می شود تا ذینفعان هر موسسه علمی از میزان ارتقاء واستقرار کیفیت فعالیت های علمی آگاه شوند و از بازخوردهای ارزشیابی برای برنامه ریزی پویا و توسعه فعالیت های علمی بهره ببرند. علی رغم چنین اهمیتی تا کنون روش های کارآمد جهت شناسایی و ارزیابی کارکرد این نهادهای علمی به خوبی شناخته و معرفی نشده اند. از این رو در سال1388 معاونت آموزشی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با هدف دستیابی به ابزار ارزشیابی مناسب و ارائه تصویری از عملکرد قطب های علمی علوم پزشکی، ارزیابی این نهادها را سفارش داد. این ارزیابی با استفاده از ابزار محقق ساخته و بر اساس شاخص های «درونداد»، «فرآیند» و «برونداد آموزشی، پژوهشی، فناوری و خدمات» انجام شد. مقاله حاضر یافته های حاصل از مطالعه پیش گفت را ارائه می کند.
    یافته ها حاکی از آن است که 7/85% از نهادهای مورد بررسی در تهران مستقر بوده اند. از مجموع قطب های علمی مورد بررسی 6/66% برنامه استراتژیک مدون داشتند. گزارش ارزشیابی برنامه استراتژیک توسط هیچ قطبی ارائه نشد. فعالیت این نهادها به طور عمده متکی بر منابع دولتی بود. به نحوی که بیش از 50% از این نهادهای علمی گزارشی مبنی بر تامین منابع مالی از سازمان های خیریه، سازمان های غیر دولتی، سازمان های خصوصی و نیز منابع خارج از کشور نداشتند. در حیطه ظرفیت سازی بالاترین میانه امتیاز 5/ 7 و مربوط به وجود ساختار مناسب جهت ارتباطات علمی بین المللی بود. در زمینه پروژه های تقاضا محور، مشارکت علمی با موسسات خارج از کشور و بازنگری برنامه های درسی 50% از قطب های مورد بررسی غیر فعال بودند. سهم عمده برون داد این موسسات مقالات علمی نمایه شده بود و گزارشی مبنی بر دستاورد علمی منجر به ارائه خدمات در عرصه سلامت ارائه نشد. مغایرت وضعیت فعلی عملکرد قطب های علمی با این ماموریت اصلی در وضعیت امتیاز آن ها منعکس شده است. وجود چنین تناقضی در تجربیات سایر کشورها نیز گزارش شده است. لیکن آینده نگری دانشگاه های غربی موجب شد که آن ها متوجه این موضوع باشند که اگر نیازهای اقتصادی، اجتماعی جامعه را مد نظر قرار ندهند آینده را از دست خواهند داد و پس از یک دوره ناگزیر از تغییر رویه شدند، یکی از مزیت های کشورهای در حال توسعه مانند ایران امکان درس آموزی از چنین تجربیاتی است.
    کلیدواژگان: علوم پزشکی، آموزش، ایران، قطب
  • سلیمان زند، محمد رفیعی صفحه 21
    مقدمه
    فرامین مذهبی و دینی در بهبود وتوانمد سازی بیماران نقش موثری دارد و باعث می شود که بیمار سلامتی خود را زودتر بدست آورد. اضطراب ناشی از جدا شدن فرد از فرامین مذهبی علاوه بر تاثیر منفی بر سیر بهبود بیماری و طولانی شدن اقامت در بیمارستان، باعث ایجاد عوارض روانی نامطلوب در فرد می شود. پژوهش حاضر با هدف سنجش نیاز مراقبت های مذهبی در بیماران طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - مقطعی می باشد. نمونه های مورد پژوهش شامل ده درصد از بیمارانی هستندکه به هر دلیل در زمان انجام طرح در یکی از بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اراک بستری بصورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شده اند. پس از اخذ رضایت نامه کتبی، پرسشنامه مربوطه جهت تکمیل در اختیار آنها قرار داده شد. در نهایت داده ها جمع آوری و تجزیه و تحلیل نتایج از طریق نرم افزار آماری spss، انجام گرفت.
    یافته ها
    اکثر افراد مورد مطالعه مونث، بی سواد وساکن شهر اراک بودند. حد اکثر و حد اقل سن آنها 90و12سال بود. میانگین سنی آنها نیز 44 سال بود. آزمون های کای اسکویر و آنالیز واریانس یک طرفه در تمامی ابعاد نیاز های مذهبی ارتباط آماری معنی داری را نشان داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، انجام مراقبت های مذهبی از نظر بیماران بسیار مهم و ضروری است. در نتیجه توصیه می شود مسئولین وبرنامه ریزان انجام مراقبت های مذهبی را بعنوان بخشی از مراقبت های جامع بیمارستانی محسوب نمایند.
    کلیدواژگان: مراقبت های مذهبی، پرستاری، بیمار، بیمارستان
  • مریم جوادپور، مرتضی طبیبی جبلی، مسعود راعی صفحه 35
    پرونده بیمار و یا مدارک پزشکی او از جهت فیزیکی، جزء مایملک و دارایی بیمارستان یا موسسه بهداشتی- درمانی است، ولی از جهت محتوای اطلاعات، مایملک بیمار است. استفاده از این اطلاعات بدون رضایت بیمار- مگر برای ادامه درمان وی یا تحقیقات پزشکی و در مواردی که قانون اجازه می دهد- مجاز نیست؛ همچنین باید بیماران مطمئن باشند که اطلاعات درون پرونده آنها بدون اجازه خودشان، در اختیار هیچ کس- غیر از کادر بهداشتی، درمانی و مراجع قضایی- قرار نخواهد گرفت. هدف از پژوهش حاضر، یافتن پاسخ مناسب در خصوص محرمانگی مدارک پزشکی، جهت دفاع از حقوق بیمار است، که از طریق روش توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر منابع فقهی و حقوقی، انجام پذیرفته است. مشخص شد آیات و روایات بسیاری بر این موضوع، به صورت عام دلالت دارند، همچنین اهم آراء فقهاء و حقوقدانان نشان می دهد که به دنبال نقض محرمانگی مدارک پزشکی، مسئولیت پزشکی شکل می گیرد. از سوی دیگر، مدارک پزشکی قابل امحاء(نابودی) می باشند.
    کلیدواژگان: محرمانه، بیمار، مدارک پزشکی، نابود کردن
  • اکرم سادات حسینی، فاطمه الحانی، عبدالحسین خسروپناه، عبدالکریم بهجت پور صفحه 47
    لیبرالیسم به عنوان فلسفه حاکم بر غرب بر روی حرفه پرستاری نیز مانند دیگر شئون زندگی جوامع غربی بیشترین تاثیر را داشته است. اگر چه شاید مستقیما از فلسفه لیبرالیسم در تئوری های پرستاری نام برده نشده است، ولی فلسفه های بوجود آمده از آن مانند فمنیسم و پراگماتیسم تاثیر غیر قابل انکاری در پرستاری دارند. اصولی مانند منحصر بفردی و مساوات بشر که در ابتدا جزئی جدایی ناپذیر از پرستاری بنظر می رسیدند در حال حاضر برای پرستاری دردسر ساز شده اند. توجه به اقتصاد بازار آزاد در پرستاری و آزادی فردی و تقدم آن بر مصلحت جامعه سبب شده تا جوامع غربی عملا برای انسان های با ضریب هوشی کم و حتی متوسط دیگر جایی برای زندگی مطلوب نباشد. در حرفه پرستاری برای ارائه خدمات مراقبتی و بهداشتی با بحرانی روبرو شده ایم که چگونه می توان بر اساس اصل فرد گرایی به سلامت جامعه دست یافت، در حالیکه باید مصلحت فرد را بر جمع مقدم دانست. این همه تناقض در اصول لیبرالیسم در پرستاری برای مجریان حرفه گیج کننده شده است و آنان را به فکر طراحی و معماری بنای جدیدی انداخته است. حال زمان آنست تا با طراحی بنایی زیبا بر اساس اصول تشیع و اسلامی چشم جهانیان را به سوی این دین الهی و معرفت بی انتها که مستقیما از جانب خداوند به ما ارزانی شده است باز کنیم و با شناخت دقیق و واقعی پرستاری در اسلام بتوانیم به حرفه پرستاری شکل و معماری جدیدی بدهیم.هر چند ممکن است در بعد عملکرد شباهت های زیادی در پرستاری بر اساس ایدئولوژی لیبرالیسمی و اسلامی دیده شود اما مسلما تفاوتهای آشکاری نیز دیده خواهد شد.
  • آرمیتا روحانی، مجید اکبری، طیبه مماوی صفحه 63
    زمینه و هدف
    روانشناسان مشاهده کرده اند که حداقل در دوران دانشجویی، آنچه بیشترین تاثیر را بر وضعیت عملکرد تحصیلی دانشجویان دارد، مهارتهای عمومی مطالعه، یادگیری درسی و یادآوری مطالب آموخته شده است و یکی از مهم ترین دلایلی که دانشجویان از تلاش خود نتیجه مطلوبی نمی گیرند، نداشتن مهارتهای مطالعه است.
    این تحقیق با هدف بررسی مهارتهای مطالعه دانشجویان دانشکده دندانپزشکی مشهد در سال تحصیلی 88- 1387 انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 190 نفر از دانشجویان دانشکده دندانپزشکی مشهد در سال تحصیلی 88-1387 مورد پژوهش قرار گرفتند، ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بود؛ که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهشی با کمک نرم افزار SPSS و بصورت توزیع فراوانی نسبی توصیف گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که دانشجویان آگاهی کافی از مهارتهای مطالعه ندارند. بیشترین مشکل دانشجویان در زمینه به خاطر سپاری و یادآوری مطالب، تمرکز حواس و مدیریت زمان می باشد. همچنین دانشجویان بر مرور و دوره مطالب خوانده شده اصرار ندارند. 58% دانشجویان، با روش مطالعه فعلی خود، بازدهی دارند اما 38% دانشجویان با روش مطالعه فعلی خود احساس بازدهی کافی ندارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق، می توان گفت که شیوه مطالعه و منابع مطالعه دانشجویان از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست که لزوم برنامه ریزی جهت آموزش و راهنمایی دانشجویان را مشخص می سازد. همچنین آموزش مهارت ها و عادات صحیح مطالعه بصورت واحد درسی یا برگزاری کارگاه می تواند در یادگیری بهتر متون درسی دانشجویان کمک نماید.
    کلیدواژگان: مهارتهای مطالعه، آموزش، دندانپزشکی، دانشجو، یادگیری
  • فریبا رعنایی، فراست اردلان، فرازانه ظاهری صفحه 75
    مقدمه
    اختلالات روانی از بیماری هایی هستند که جوامع امروزی با آن موجه اند و افسردگی از شایع ترین انواع این اختلالات بوی‍ژه در میان جوانان است. با توجه به نقش مثبت عبادت و نیایش بر جنبه های مختلف زندگی انسان که در بسیاری مطالعات به آن اشاره شده است، این پژوهش با هدف تعیین نگرش و عملکرد نسبت به نماز و ارتباط آن با افسردگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی بود. جامعه پژوهش دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی کردستان بودند که از بین آنها 400 نفر بصورت تصادفی و به تناسب تعداد دانشجو در هر رشته انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسش نامه، یک پرسش نامه محقق ساخته جهت تعیین نگرش و عملکرد نسبت به نماز و پرسش نامه بک جهت تعیین میزان افسردگی واحدها بود.داده هابااستفاده ازآمارتوصیفی وتحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    5/37% از واحدهای مورد مطالعه دارای درجاتی از افسردگی (خفیف تا شدید) بودند. از نظر نگرش نسبت به نماز 71% دارای نگرش مثبت و از نظر عملکرد 5/29% دارای عملکرد خوب و بقیه عملکرد ا متوسط تا ضعیف داشتند. بین نگرش نسبت به نماز و افسردگی ارتباط معنی دار وجود داشت (03/0=p) و با نگرش مثبت میزان افسردگی کمتر بود. با بهتر شدن عملکرد نسبت به نماز شیوع افسردگی نیز کمتر بود اما تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای افسردگی در دانشجویان مورد مطالعه و اثرات مثبت نماز در کاهش شیوع و شدت آن لازم است علاوه بر بررسی علل و عوامل موثر در ایجاد افسردگی بین دانشجویان، تمهیداتی را برای ترویج و تقویت انجام این فرضیه دینی فراهم نموده و توجه بیشتری به سلامت روان این قشر نمود.
    کلیدواژگان: نماز، افسردگی، دانشجویان علوم پزشکی، نگرش و عملکرد، کردستان
|
  • Hosesin Malekafzali, Amene Setareforozan, Nader Momtazmanesh, Masoumeh Dejman, Abdolvahab Fakhre Yaseri Page 9
    The assessment of "scientific excellence" is taking on increasing importance in the development of research policies. Evaluation of Medical Excellence Centers makes it possible for stakeholders to promote and establish the quality of scientific activities. Despite such importance, efficient methods to identify and evaluate the function of these scientific institutions, is not well known. Thus in 2009 the Ministry of Health and Medical Education Deputy for Medical Education ordered the design of appropriate assessment and evaluation tools. The goal of this activity was to implement an assessment system for centers of excellence and find a true understanding of their performance.The evaluation was performed using the tools and indicators based on a systematic approach for evaluating "input", "process" and "output ". This present study reports the findings of this evaluation.The findings suggest that 85.7% of the institutions studied have been stationed in Tehran. From total scientific institutions assessed 66.6% had a documented strategic plan. Although the evaluation report of these strategic plans were not provided by any of excellence centers. These institutions mainly relied on government resources for their activities. Over 50% of academic institutions had no report of financing from charity organizations, NGOs, private organizations and overseas sources. In the area of capacity building the highest median score was 7.5, and related to the existence of proper structure for international scientific communication. Fifty percent of the centers had no demand oriented projects and no partnerships with other academic institutions abroad. The main output of these institutions was indexed scientific articles. No report based on the academic achievement which leads to health services in the field was provided by these institutes.Based on the finding of this evaluation center of excellence's scientific performance is contrary to the main mission of these centers. Predicting the future by western universities led them to realize that if they did not change their strategies their will not succeed. For developing countries such as Iran learning from this experience is an opportunity.
    Keywords: Academic excellence, Medical, Education, Permanent Link: http:, journals.tums.ac.ir, abs, 21116
  • Soleiman Zand, Mohammad Rafiei Page 21
    Background And Objective
    Religious orders have effective role in empowering the patients and cause the patient to reach to this healthy state sooner. The anxiety caused by the separation of individual religious orders also has negative effects on the course of disease, prolongs the hospital say and causes adverse psychological effects on a person. The present study measured the need for religious care among patients.
    Methods
    A cross - sectional study was performed. Samples of the study consisted of ten percent of patients hospitalized for any reason at the time of implementation in teaching hospitals and medical university hospitals. The relevant questionnaire was provided after obtaining consent to it from patients. Finally, data collection and analysis was performed using statistical software SPSS.
    Results
    Most patients were female, low educated and lived in a city the maximum and the minimum age were 90 and 12 years respectively with the mean age of 44 years. Chi-square test and one-way ANOVA showed statistically significant differences in all aspects of religious behavior (p<0/05).
    Conclusion
    Considering the results of this study, the religious care of patients is a necessary aspect of hospital care. As a result, hospital officials are recommended to implement programs for performing religious duties as part of a comprehensive care program.
    Keywords: Nursing, Patients, Hospital, Religion, Care
  • Maryam Javadpour, Morteza Tabibi Jabali, Masoud Raei Page 35
    The patient's file or his/her medical records are physically an inseparable property of a hospital or a health care institution; but content-wise, they belong to the patient. Using this information without the patient's consent is not permissible unless for medical research or for the continuation of patient's treatment and in cases where the law permits. Furthermore, patients should be assured that the contents of their files are not disclosed to anyone without their written permission, except for the health care personnel or legal authorities. The purpose of the present study is to find a suitable answer in regard to "the jurisprudential and legal nature of privacy in medical records "in order to defend the patient's rights, which has been carried out by the descriptive - analysis method, relying on jurisprudential and legal references. It was revealed that many verses and hadiths refer to this issue in generality. Moreover, the majority of jurist's and lawyer's ideas indicate that pursuant to violation of privacy of medical records, medical responsibility is formed. On the other hand, medical records can be destroyed.
    Keywords: Medical Records, Jurisprudential, Privacy, Legal
  • Akramsadat Sadathoseini, Fateme Alhani, Abdol Hosein Khosropanah, Abdolkarim Bahjatpour Page 47
    Philosophy of liberalism has affected the nursing profession. Feminism and pragmatism are some aspects of liberalism in nursing. Individualism and egalitarianism are problematic for nursing implementation. Free economy and superior individualism are principles in liberalism which create problems in nursing. A lot of problems in nursing profession are based on liberalism philosophy. We Think about a new philosophy in ursing. We think Islamic philosophy is the be st choice. The function of nursing based on Islamic philosophy may have some similarities with liberalism but there are a lot of differences in principles. Today is a good time to create a new philosophy for nursing based on Islam.
    Keywords: Nursing, Liberalism, Individualism, Egalitarianism, Freedom
  • Armita Rouhani, Majid Akbari, Tayebe Mamavi Page 63
    Background And Objective
    Psychologists have observed that during the student career what have the most effect on academic performance status are the general study skills. One important reason that some students do not achieve desired results from their efforts is lack of study skills. It is useful for education managers to have information about student's capabilities. The purpose of this research was to evaluate study skills among students of Mashhad Dental School in the academic year of 2008-2009.
    Methods
    One hundred and ninety students from Mashhad Dental School participated in this cross sectional descriptive study. A questionnaire which proved to be valid and reliable was used for data collection. Data were analyzed with SPSS software and described with descriptive statistics.
    Results
    Our research findings showed that students do not have enough knowledge of study skills. The greatest shortcomings were in the fields of reminding and remembering the subjects, concentration and time management. Study resources of most students for final examination were fascicles and during the semester were textbooks. The students also do not insist on review of learned contents. 58% of students had efficient methods, but 38% did not have a good efficient method.
    Conclusion
    The student's resources and techniques of studying lack the desired quality. This should be considered by education department officials. It is essential to schedule training programs for students to enhance their study skills. Teaching these skills and improving study habits by carrying out relevant workshops for first-year students can help to improve their learning.
    Keywords: Medical, Student, Academic Performance, Study Skills
  • Fariba Ranaie, Farasat Ardalan, Farzaneh Zaheri Page 75
    Background And Objective
    Mental disorders are more prevalent in modern societies and among them depression is one of the most common disorders particularly among young people. This study was done to determine the relationship between attitude and practice toward prayer and depression in students of Kurdistan University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a descriptive - analytic study. The study sample consisted of 400 students of Kurdistan University of Medical Sciences who were selected through stratified random sampling method. The data were collected by 2 questionnaires, one that contained questions related to attitude and practice toward prayer and another was Beck depression test.
    Results
    37.5% of students had depression (mild to severe). 71% had positive attitude and 29.5% had good practice toward prayer. There was significant relationship between attitude toward prayer and lack of depression (p=0.03), so that depression average ranking was lower in those who had positive attitude toward prayer. With higher mean scores of practice toward prayer depression rates were lower but the difference was not significant.
    Conclusion
    The depression rate is high among students. Prayer shows promising results in decreasing the prevalence and severity of depression. Exploring the risk factors of depression among university students and promoting the prayer and religious duties are necessary.
    Keywords: Prayer, Depression, Medical Science, Students, Attitude, Practice, Kordestan