فهرست مطالب

مولوی پژوهی - پیاپی 11 (تابستان 1390)

فصلنامه مولوی پژوهی
پیاپی 11 (تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 13
  • سمیرا بامشکی صفحه 19
    مقاله حاضر به این موضوع می پردازد که متن از چه شگردهایی استفاده می کند تا خواننده را به ادامه خواندن داستان ترغیب و تحریض کند. این شگردها عبارتند از: تعویق و شکاف؛ پیرنگ از طریق استفاده از این ها راه دستیابی زودهنگام خواننده را به اطلاعات داستانی، به منظور ایجاد حس تعلیق، دلهره، هیجان، اضطراب و کنجکاوی، که همگی بر جذابیت داستانی می افزایند، سد می کند. با بررسی چگونگی کارکرد این ابزارها در مثنوی، بار دیگر می توان مهارت مولوی را به عنوان داستان پردازی توانا که از شگردهای داستان پردازی به بهترین وجه بهره می برد نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده، چگونگی استفاده از این شگردها در مثنوی در راستای اهداف عرفانی و تعلیمی راوی است. به طور مثال، مولوی، از گونه ای تعویق به نام محاصره به این منظور استفاده می کند که راوی- مولوی فرصتی برای ارائه سخنان تفسیری خود در میانه روایت فراهم کند و خواننده را با این انگیزه - که ادامه داستان پس از این تعویق رویداد داستانی ارائه خواهد شد - به شنیدن این قسمت ها وادارد.
    کلیدواژگان: تعویق، شکاف، روایت شناسی، مثنوی، مولوی
  • قدرت الله طاهری صفحه 47
    یکی از معیارهای سنجش شعر در نقد ادبی مدرن، متکی بودن آن بر تجربه های مبتنی بر زیست (Lived Experiences) شاعر است؛ زیرا بر خلاف اشعاری که بر اساس تجربیات مبتنی بر دانش (Learned Experiences) شاعر سروده می شوند، ساختاری منسجم تر دارند. گفته شده است وجود ارتباط معنایی بین ابیات غزل فارسی شرط نیست و هر بیت مستقل از سایر ابیات، می تواند معنایی تام داشته باشد. این اصل، در غزل سرآمدان شعر فارسی صدق نمی کند و یکی از عوامل ساختمندی آنها، ارتباط آشکار و نهانی ابیات، با یکدیگر است. این ارتباط در غزل های عارفانه ای که بیان کننده تجربیات شهودی سرایندگان آنهاست و از ضمیر ناخودآگاه (Unconscious) آنان سرچشمه می گیرد؛ بیشتر مشهود است. این غزل ها در حکم داستانک های فراواقعی، در ژرف ساخت خود زبانی نمادین و روایتی از کشف و شهود آفرینندگان خود را گزارش می کنند و چون اصل و ماهیت تجربه، فرا مادی (Metaphysic) است و زبان مادی مرسوم نمی تواند مفسر آن باشد، مبهم می شوند و تاویل و تفسیر آنها ضروری می نماید. در این مقاله یکی از مشهورترین غزل - روایت های مولانا جلال الدین محمد بلخی با رویکرد هرمنیوتیکی(Hermeneutical Approach) تفسیر شده است؛ غزلی که به زبان نمادین و در ساختاری روایی و سوررئال، دیدار و گفتگوی او را با فرامن خود، در لحظات ناب عرفانی گزارش می کند. هم چنین انسجام ساختاری و وحدت معنایی ابیات نیز نشان داده شده است؛ انسجامی که از طریق حفظ تجربه شهودی و بازسازی آن در زبانه شاعرانه، به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، تاویل، غزل فارسی، مولانا جلال الدین بلخی، دیدار با فرامن
  • رامین صادقی نژاد، سعیدالله قره بگلو صفحه 71
    به نظر می رسد که مولانا، در کلیات شمس یا دیوان کبیر و در موارد معدود در مثنوی معنوی، برای آفرینش تصاویر ادبی برساخته از «غم» با نمادهای حیوانی، از «ناخودآگاه جمعی» مدد گرفته است. این ادعا از آن روست که در بررسی این تصاویر، مولانا، اغلب از حیواناتی بهره جسته است که در ایران باستان از زمره «خرفستران» و «گرگ سردگان» بوده اند که آفریده مستقیم اهریمن، مباشر ویرانی و نماد پلیدی، شر، نحوست، بدی و در یک کلام زیانکارند. مساله ای که در این زمینه به ذهن خطور می نماید آن است که آیا مولانا در به کارگیری این نمادها آگاهانه عمل کرده است و یا در کاربرد این حیوانات، هیچ تعمدی نداشته و این نمادها را به طور تصادفی برگزیده است؟ برای پاسخ به این سوال ها، ابیاتی را - که مولانا، برای آفرینش تصاویر هنری از «غم» با نمادهای حیوانی، سروده بود- استخراج کردیم و پس از تحلیل ابیات، به این نتیجه رسیده ایم که مولانا در خلق این تصاویر، از حیواناتی بهره برده است که در ایران باستان، مظهر و سمبل شومی و زشتی و تباهی اند و شعور ناخودآگاه مولانا در استخدام این حیوانات، نقش مهمی ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: تصویر، رمز، سمبل، غم، نماد
  • محمد بهنام فر، صدیقه احراری صفحه 97
    یکی از مقوله های اساسی و اجتناب ناپذیر در مطالعات عرفانی، موضوع خانقاه و مسائل مربوط به آن است. لذا این مقاله برآن است تا به شیوه تحلیل محتوا، نقد مولانا از خانقاه را در مثنوی بررسی نماید. نتایج پژوهش، حاکی از این است که مولانا نظر مساعدی نسبت به این مراکز و تصوف رسمی و تشریفاتی ندارد؛ و به پاره ای رسوم خانقاهی چون ترک کسب و اتکا به فتوح و نذور، بیکارگی و تکدی-گری به دید انکار می نگرد و بسا که وجود خود خانقاه ها را از عوامل اصلی بروز فساد و ناهنجاری بین صوفیان محسوب می دارد. البته انتقادهای مولانا از خانقاه و خانقاهیان، جنبه خود انتقادی داشته و با هدف آسیب شناسی تصوف و پیراستن آن از انحرافاتی است که چهره آن را مخدوش نموده است. لذا بررسی و شناخت نقد مولانا بر خانقاه، محکی مطمئن در تشخیص حقیقت از مجاز و تصوف اصیل از تصوفی است که خانقاه نشینان خام ناخالص و صوفی نمایان، نمایندگان آن هستند. به علاوه با تحلیل جامعه شناختی انتقادهای مولانا، او را «روشنفکری اجتماعی» می-یابیم که به نوعی در صدد شناسایی و اصلاح ناهنجاری های جامعه خویش، نیز برآمده است. مولوی، گاه در مثنوی، خانقاه را به عنوان نماد دنیا و جامعه خود به-کار می برد و در قالب انتقاد از آن، گویی به نقد اجتماعی اهل روزگار خویش می-پردازد. لذا بررسی انتقادهای او از خانقاه و خانقاه نشینان، سوای فواید معرفت-شناسی، از دیدگاه جامعه شناختی نیز حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، خانقاه، صوفی، نقد تصوف، نقد جامعه شناختی، خود انتقادی
  • منوچهر تشکری، کورش پرویز صفحه 125
    مثنوی معنوی، شاهکار بزرگ مولانا، شاعر و عارف نامی قرن هفتم هجری است که یکی از آثار برجسته و کم نظیر در حوزه ادبیات فارسی و عرفان اسلامی- ایرانی است. این منظومه بزرگ، با توجه به نوع تفکر و هدف شاعر از سرودن، در غالب مواضع، معنامحور است؛ و هر کجا شاعر بر دوراهی صورت و معنا قرار گرفته، بی هیچ تردیدی، «صورت» را فدای «معنا» کرده است. این مقاله به بررسی یکی از مصادیق این ادعا - یعنی ساخت شکنی های مثنوی در حوزه دستور زبان فارسی - می پردازد و این نکته را همراه با شواهد و مثالهایی بیان می کند. این پژوهش در سه بخش تنظیم شده و به ویژگی های دستوری سبک خراسانی در مثنوی، ساخت-شکنی دستوری به ضرورت وزن و قافیه و ویژگی های خاص زبانی در مثنوی پرداخته است.
    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، دستورزبان، ساخت شکنی دستوری، ویژگی های زبانی، ترکیبات زبانی
  • مهین پناهی، شیرین فتحی صفحه 152
    فقر از اصطلاحات و تعابیر کلیدی و مهم در عرفان و تصوف است و در تمام منابع و میراث مکتوب عرفانی، مدخل مخصوص و خاصی بدین مقوله، اختصاص یافته است و در نگاه تخصصی، فقر از پایه های اساسی طریقت بوده و این مقام در مثنوی بحث شده است و مولانا، نگاه و نظر تازه و نوی را در این باب ارائه نموده است. با مطالعه و بررسی شش دفتر مثنوی و مقایسه آن با تعاریف مشایخ پیشین و تطور معنایی «فقر»، این نتیجه، حاصل شد که فقر در مثنوی، به معنای عدم املاک، عدم تعلق قلبی به غیر خدا، فنا و نیاز «إلی الله »، به کار رفته است. هم چنین مولانا بین فقر ممدوح و فقر مذموم، فرق قایل است؛ گرچه بیشتر، فقر در مثنوی، مترادف با فنا به کار رفته است؛ و در این معنی، بیشتر شامل فقر صفاتی است هر چند که مولوی به فقر ذاتی بیشتر پرداخته است.
    کلیدواژگان: فقر، مولوی، مثنوی، فنا، فقر صفاتی و ذاتی
  • شاهرخ محمدبیگی، محمد بهاالدین صفحه 179
    سید احمد الحق (1918- 2011م) عارف مشهور و پژوهشگر مولوی شناس، در بنگلادش است. تالیفات سید احمد الحق، در تشریح و رساندن پیام های مولوی به زبان بنگلا، اهمیت بسزایی دارد؛ و به دلیل همین پژوهش هاست که وی در سرتاسر بنگلادش شهرت یافته است. اساسا سید احمد الحق محقق برجسته علم تصوف است؛ او در خانواده ای صوفی مسلک، به دنیا آمد و با تکیه بر استعداد خدا داد خود، عنوان «پژوهشگر ممتاز» را در زمینه تصوف به دست آورد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، سید احمد الحق، تصوف، بنگلادش
|
  • Dr. Samira Bameshki Page 19
    The subject of the present article is to examine how the text tempts the reader to continue reading. These techniques are delay and gap in which a text encourages the reader to continue reading where the plot slows down the reader‘s comprehension in order to create suspense, interest, excitement, anxiety and curiosity in him. By a broad analysis of these devices in Mathnavi, the capabilities of Molawi as a skillful storyteller are represented. It can be concluded that these elements are used conveniently to serve the mystical and didactic purposes of the narrator. For instance, the narrator uses one kind of delay named blockage to provide an opportunity for his interpretive speeches in the middle of narration and through this he promises to the audience that the rest of story will come soon after this delay; in this wayhe obligates the reader to listen to these speeches.
    Keywords: Delay, Gap, Narratology, Mathnavi, Molavi
  • Dr. Godratohhah Taheri Page 47
    One of the criteria of the evaluation of poetry, in the modern literary criticism, is its dependence on the poet’s lived experiences; because, unlike the poems composed upon the poet’s learned experiences, they enjoy a more structure. It has been said that the existence of a semantic relationship among the lines of a Persian sonnet is not an obligation and any line which is independent of the other lines can have a complete meaning. This principle does not hold in the sonnets of the leaders of the Persian poetry and one of the factors of their being structured is the overt and covert relationship of the lines with each other. This relationship in the mystical sonnets expressing the intuitive experiences of their composers and originating from their unconscious mind is more observable. These sonnets in the position of some surrealistic and minimal stories make use of a symbolical and narrative language in their deep structure to recount their creators’ epiphany and moments of revelation; since the nature of this experience is metaphysical and supernatural and the common worldly language cannot convey it, then these sonnets are ambiguous and their interpretation and elucidation seem to be necessary. In this article, one of the most famous narrative sonnets of Mowlana Jala-alddin Mohammad Balkhi has been interpreted by means of a hermeneutical approach. This is a sonnet that uses a symbolical language and a narrative-surrealistic structure to report the poet’s purely mystical moments of meeting and speaking with his own superego.
    Keywords: Literary Criticism, Interpretation, Persian Sonnets, Mowlana Jala, alddin Mohammad Balkhi, Visiting the Superego
  • Dr. Ramin Sadeghi Nezhad, Dr. Saeedollah Gharabagloo Page 71
    It seems that Mowlana, in his Poems Collection of Shams i.e. the Great Book of Sonnets and sporadically in his Mathnavi-Ma’navi, has made use of the “collective unconscious” to create the literary images constructed upon “grief” with animal symbols. This claim is based on the fact that Mowlana (upon investigation) often uses the animals which in ancient Iran were among “wild beasts” and “wolf-heads” and they were considered to have been created directly by the Devil (Ahriman) and they were regarded to be the agents of destruction and corruption, the symbols of evil, malevolence, morbidity, wickedness and in brief harmfulness. The quetion which may be asked in this respect is whether Mowlana has acted consciously in employing these symbols or there has been no deliberate intention in using these animals and they have been selected accidentally. In order to reply to these questions, we extracted the lines composed by Mowlana to create the artistic images of “grief” with the animal symbols and after analyzing those lines, we concluded that Mowlana for building these images has made use of the animals which were the emblems of ugliness, vice, and being sinister in ancient Iran; Mowlana’s unconscious mind has played an important role in employing these animals.
    Keywords: Image, Code, Symbol, Grief, Emblem
  • Dr. Mohammad Behnamfar, Sadigheh Ahrari Page 97
    One of the basic and inevitable subjects in mystical studies is the issue of monasteries and the related matters. Thus, this article intends to investigate Mowlana’s criticism of the monastery in Mathnavi using the methodology of the content analysis. The results of this research show that Mowlana does not hold a positive opinion of these official and ceremonial centers of Sufism; he looks at some of the customs held in the monasteries such as giving up working and business, reliance on alms and charities, idleness and beggary, with a disdainful denial and probably he considers the very existence of these monasteries as a source of corruption and abnormal behavior among the Sufis. Of course, Mowlana’s criticisms of the monastery and its residents have an aspect of self-criticism; his aim is the identification of the defects of Sufism and also purifying it of the deviations which distort its countenance. Therefore, studying and learning about Mowlana’s criticism of the monastery may be a trustworthy touchstone when differentiating the truth from the falsehood and also the original Sufism from the Sufism represented by impure and crude residents of the monasteries (the pseudo-Sufis). Moreover, having analyzed Mowlana’s criticisms sociologically, we find him an intellectual who has sought to identify and correct the abnormalities of his own society. Mowlana, in some places in Mathnavi, regards the monastery as a symbol of the world and the society, and in the framework of criticizing it, somehow he criticizes his contemporaries.
    Keywords: Mowlavi, Mathnavi, Monastery, Sufi, Criticism of Sufism, Sociological Criticism, Self, Criticism
  • Dr. Manoochehr Tashakkori, Koorosh Parviz Page 125
    Mathnavi-e Manavi “, the masterpiece of "Mowlana"- the famous and Gnostic poet of the 7th A.H. century- is one of the outstanding and incomparable compilations in the constituency of Islamic literature and culture. This great poetical work in a majority of cases, with reference to the kind of thought and intention of the poet, is founded on the meaning of the words; and where he is placed on the junction of the form and meaning, he, undoubtedly, sacrifices the form for the meaning. In this essay, we have pondered one of the illustrations of this claim, i.e. Masnavi's deconstructions in Persian grammar, and have shown it with some examples. In this research that is organized in three parts, we present, the Grammatical properties of “Khorasani Style ", grammatical deconstruction by the force of rhyme and meter and Special linguistic properties in "Mathnavi".
    Keywords: Mathnavi, e Manavi, Grammar, Breaking Grammar Structure, Linguistic features, Language combinations
  • Dr. Mahin Panahi, Shirin Fathi Page 152
    Considering the fact that Faqr is one of the basic foundations of mysticism, this research has tried to answer the question that how “Poverty” (Faqr) has been explained in Mathnavi, and whether any new outlooks have been presented about Poverty in Mathnavi, or not.With studying and analyzing the six books of Mathnavi and comparing this work with the other definitions of former “Mashayekh” (leaders) and the changing meaning of Poverty, it resulted that meaning of Poverty in Mathnavi is: “being without worldly concerns” (To be dependent only on Allah and not on anybody else) “Annihilation” and “Expressing Need to Allah”.Also there is a difference between “Praised Poverty” and “indecent Poverty”. Although very often, the synonym of Poverty in Mathnavi is “Annihilation”, with deducing some divine knowledge of Poverty, there is a difference between Poverty and other types of lack and nonexistence.Also poverty in the meaning of “Annihilation” very often includes poverty in attributes, but Mowlavi has spoken about Poverty in essence as well.
    Keywords: Mowlavi, Mathnavi, Faqr, Elimination of the Essence
  • Dr. Shahrokh Mohammad Beigi, Dr. Mohammad Bahauddin Page 179
    Sayyid Ahmad al-Haq (1918- 2011) is one of the most famous theosophists, scholars and Rumi's (Mowlavi’s) l iterary experts in Bangladesh. By analyzing Sayyid Ahmad al-Haq's works, one could say that his works and writings have been important to describe and convey Rumi's messages in Bengali language and due to such efforts he is a well-known researcher throughout Bangladesh. Basically Sayyid Ahmid al-Haq was a dominant scholar in mysticism. He was born to a Sufi family and by his talent; he achieved the privilege of being called a distinguished researcher of mysticism.
    Keywords: Rumi, Mathnavi, Sayyid Ahmad al Haq, Sufism, Bangladesh