فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1390)

  • مطالعات جهانگردی
  • تاریخ انتشار: 1390/08/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بررسی عوامل موثر در برون سپاری فعالیت های هتل ها با استفاده از ویژگی دارایی های خاص در تئوری هزینه تراکنش (TCE)
    عباس احمدی، عبادالله بانشی، رحیم محترم قلاتی صفحه 1
    در زمینه عوامل تاثیر گذار در تصمیم گیری برای برون سپاری فعالیت ها در صنعت هتلداری مطالعات کمی صورت پذیرفته است. از این رو تحقیق جاری با تاکید بر تئوری هزینه تراکنش تلاش کرده است به شناسایی و درک عواملی بپردازد که در تصمیم گیری مدیران هتل ها در برون سپاری فعالیت های هتلداری نقش دارند. از این رو از میان سه بعد مطرح شده در تئوری هزینه تراکنش یعنی عدم قطعیت، تناوب و دارایی های خاص، ویژگی دارایی های خاص به عنوان نقطه تمرکز انتخاب گردیده و با استفاده از شش نوع دارایی مطرح شده توسط ویلیامسون به بررسی اهمیت هر کدام از آنها در اتخاذ چنین تصمیمی پرداخته شده است. لذا شش فرضیه تدوین شده است که رابطه هر یک از انواع دارایی های خاص را با برون سپاری فعالیت ها آزمون می کند. در این تحقیق از روش پیمایش استفاده شده است و با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه های نیمه ساخت یافته و نیز استفاده از همبستگی دو متغیره اسپیرمن، رابطه معنادار میان متغیرها مورد بررسی واقع شده است. در نتیجه انجام تحقیق چهار فرضیه تایید و دو فرضیه رد شدند. مطابق نتایج به دست آمده دارایی های خاص زمانی و دارایی های خاص فیزیکی رابطه مثبت و معناداری با برون سپاری فعالیت های هتلداری نداشته و هتل ها بیشتر مایلند که خود آن فعالیت ها بر عهده بگیرند. وجود چهار نوع دیگر دارایی ها می تواند سبب شود که مدیران هتل ها تمایل بیشتری به برون سپاری فعالیت های خود داشته باشند. محققان در پایان به لزوم بررسی در حجم نمونه بزرگتر و با در نظر گرفتن دو ویژگی دیگر تئوری هزینه تراکنش و نیز با توجه به متغیرهای دیگر تاثیر گذار در تحقیقات آتی اشاره کرده اند.
    کلیدواژگان: تئوری صرفه ناشی از هزینه تراکنش، برون سپاری، صنعت هتلداری، دارایی های خاص
  • حمید ضرغام بروجنی، معصومه توحید لو * صفحه 25

    شهر مشهد به جهت وجود بارگاه حضرت امام رضا ع، امام هشتم شیعیان، یکی از مقصدهای عمده مذهبی ایران است و هر ساله، در ایام تعطیلات شاهد حضور گسترده زوار و گردشگران مذهبی است. با وجود این، بدسامانی و ناکارآمدی های مدیریتی تسهیلات و خدمات گردشگری موجب زیان های بسیار به گردشگری این شهر شده است. از آنجا که مدیریت درست مقصدهای گردشگری و نظم بخشیدن به امور گردشگران یکی از مهم ترین چالش ها است تعیین الگوی مطلوب برای مدیریت اثر بخش این مقصد مذهبی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. برای حصول به این مقصود در تحقیق حاضر، فرایند مدیریت مقصد مورد بررسی قرار گرفته تا با شناسایی عوامل موفقیت و تعریف الگوهای مدیریت موثر مقصد به این عوامل نظم داده شود. از مقایسه الگوهای موجود مدیریت مقصد مدل کراچ و ریچی بیش از سایر مدل ها متناسب با تحقیق تشخیص داده شد. با استفاده از پرسشنامه از خبرگان در مورد وضعیت مطلوب و موجود عوامل مدل در شهر مشهد نظر خواهی شد که طبق نتایج، بین وضع مطلوب و وضع موجود در تمامی شاخص های مورد تحقیق در شهر مشهد فاصله وجود دارد و باید تمهیداتی اخذ شود.

    کلیدواژگان: الگو، مدیریت مقصد، مشهد، گردشگری مذهبی
  • نبی الله دهقان، محمد شریفی تهرانی صفحه 53
    این تحقیق با هدف پاسخگویی به این سوال اساسی صورت گرفته است که راهبردهای مناسب موزه ملی ایران، بزرگترین موزه تاریخ و باستان شناسی کشور کدام است؟ تحقیق حاضر، بر مبنای نتیجه یا دستاورد تحقیق از نوع کاربردی، بر مبنای اهداف تحقیق از نوع توصیفی-موردی و بر مبنای نوع داده های مورد استفاده تحقیق کیفی است. روش شناسی تدوین راهبرد در این مطالعه بر اساس چارچوب جامع تدوین راهبرد می باشد. جامعه آماری تحقیق مدیران و کارشناسان موزه ملی ایران هستند که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی هدفمند تعدادی از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها در این تحقیق بررسی اسناد و مدارک و پرسشنامه بوده که اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری مناسب تحلیل شدند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که با توجه به شرایط محیط داخلی و بیرونی این سازمان راهبردهای رقابتی مناسب ترین روش مدیریت موثر فعالیت ها و عملکردها است که می تواند موقعیت رقابتی موزه ملی را در کشور و دنیا بیش از پیش ارتقا بخشد.
    کلیدواژگان: موزه، راهبرد، برنامه ریزی راهبردی
  • ابوالفضل تاجزاده نمین، گلنوشا اعتمادی صفحه 91
    در مقاله پیش رو، موضوع وفاداری الکترونیکی با تاکید بر تاثیر متغیرهای مستقل کیفیت الکترونیکی ادراک شده، ارزش الکترونیکی ادراک شده نگرش به خرید الکترونیکی و وفاداری الکترونیکی نگرشی بر متغیر وابسته وفاداری الکترونیکی رفتاری در میان کاربران وب سایت شرکت توسعه گردشگری مورد تحقیق قرار گرفته است. برای محاسبات آن از روش های تحلیل عاملی و رگرسیون استفاده شده است. نمونه گیری با توزیع پرسشنامه الکترونیکی به صورت آن لاین و تصادفی در بین 625 نفر از 900 نفر جامعه ی آماری که خریدار آن لاین تورهای داخلی و خارجی شرکت در سراسر ایران می باشند صورت گرفته است. مهمترین هدف پژوهش حاضر تحلیل میزان تاثیر عوامل فوق بر وفاداری الکترونیکی کاربران اینترنتی است. نتایج حاصل شده با استفاده از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و رگرسیون خطی نشان داد که هر چهار متغیر مورد تحقیق دارای تاثیر مستقیم و مثبت بر متغیر وابسته وفاداری الکترونیکی می باشند. در این میان کیفیت خدمات الکترونیکی ادراک شده دارای بیشترین تاثیر بر متغیر وابسته بود. این نتایج به همراه دیگر نتایج تشریح شده در تحقیق می تواند زمینه های بالقوه علمی و کاربردی را در راستای شناخت بیشتر مشتریان و افزایش سهم بازار به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: وفاداری الکترونیکی، کیفیت الکترونیکی ادراک شده، ارزش الکترونیکی ادراک شده، نگرش نسبت به خرید الکترونیکی، وفاداری الکترونیکی نگرشی، تحلیل عاملی اکتشافی
  • میرزا حسن حسینی، اعظم سازور صفحه 117
    در بین کلیه صنایع خدماتی، صنعت گردشگری به علت ایفای نقش اساسی در اقتصاد ملی یکی از حساس ترین صنایع به موضوع کیفیت است. بنابراین شناسایی سطح واقعی کیفیت دریافت شده از سوی گردشگران نخستین گام برای افزایش رضایت آنها و در نتیجه توسعه پایدار اقتصادی خواهد بود. در این پژوهش محققان به بررسی شکاف بین انتظارات و ادراک گردشگران خارجی شهر یزد از خدمات مراکز گردشگری پرداخته اند. جامعه آماری این پژوهش را گردشگران خارجی شهر یزد تشکیل می دهند. از آنجا که حجم جامعه مورد مطالعه در دسترس نبود به طور تصادفی تعداد 270 پرسشنامه بین گردشگران توزیع شد که از این تعداد 259 پرسشنامه جمع آوری شد. در این پژوهش از پرسشنامه ده بعدی کیفیت خدمات نارایان و همکاران استفاده شده است از آنجا که ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای استاندارد است روایی آن خود به خود تایید می شود پایایی آن نیز با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 891% بدست آمده است. نتایج حاصل از آزمون من ویتنی نشان دهنده این امر است که در ابعاد اطلاعات، قیمت های عادلانه، بهداشت، امکانات، ارزش پول صرف شده نسبت به کالای دریافت شده، غذا و امنیت شکاف معناداری وجود دارد و انتظارات گردشگران در این زمینه به خوبی برآورده نشده است. سپس به منظور بهبود ادراک گردشگران خارجی از خدمات ارائه شده، نیازهای الزامی آن ها با استفاده از مدل کانو استخراج شد که شامل ابعاد است که در نهایت از طریق خانه کیفیت در مدل گسترش عملکرد کیفیت بهبود داده شد. گفتنی است که تعداد 112 پرسشنامه کانو برگشت خورده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، رضایت مشتری، کیفیت خدمات گردشگری، تحلیل شکاف، مدل QFD
  • علی خاتمی فیروزآبادی صفحه 143
    یکی از مواردی که در صنعت جهانگردی وجود دارد برنامه ریزی جهت بازدید از اماکن تاریخی مورد علاقه جهانگردان است. جهانگردان با توجه به مدت زمان بسیار محدودی که برای بازدید از شهرهای معروف در اختیار دارند علاقه مند به بازدید از اماکنی هستند که با توجه به شناخت اولیه آنها، بیشترین مطلوبیت را کسب کنند. شهر اصفهان با قدمتی تاریخی همواره یکی از شهرهای مورد علاقه جهانگردان بوده است. اماکن تاریخی این شهر چه در گذشته و چه اکنون همواره پذیرای گردشگران بوده است به طوری که در سفرنامه های متعدد به این امر اشاره شده است. در این مقاله سعی شده است از بین گزینه های مختلف بازدید اماکن تاریخی شهر اصفهان، رتبه بندی آنها به دست آید تا بتوان طبق یک برنامه از پیش تعیین شده جهانگردان را با آنها آشنا کرد. موضوع مورد بحث این مقاله رتبه بندی اماکن تاریخی شهر اصفهان است. برای این منظور از نظرات جهانگردان اروپای شرقی که در این شهر اقامت گزیده بودند استفاده شد. روش این تحقیق تصمیم گیری چند معیاره و استفاده از روش آریان است. از بین اماکن دیدنی اصفهان، این افراد گزینه های خود را گزینه های میدان امام، سی و سه پل، پل خواجو، منارجنبان، کاخ هشت بهشت، کلیسای وانک، میدان امام، کاخ چهل ستون، مدرسه چهار باغ، کوی آتشگاه، و زاینده رود معرفی کردند. از آنجا که زاینده رود در هنگام بازدید سی و سه پل و پل خواجو قابل مشاهده است این گزینه از فهرست گزینه ها حذف شد. مدرسه چهار باغ، مسجد حکیم و کوی آتشگاه نیز با اینکه در فهرست گزینه ها وجود داشتند اما در حین مطالعه، به علت عدم علاقه مندی جهانگردان از فهرست اصلی حذف شدند. عدم شهرت این گزینه ها در مقابل گزینه های باقیمانده علت اصلی حذف آنها بود. در روش آریان به حدود بالا و پایین هر معیار برای تصمیم گیری نیاز است. برای به دست آوردن حدود پایین و بالای هر معیار، از متوسط اعداد ارائه شده توسط جهانگردان استفاده شد. سپس برای هر گزینه تصمیم گیری یک مدل برنامه ریزی خطی با دو تابع هدف بیشینه سازی و کمینه سازی حل شد. نتایج نشان داد که از دید جهانگردان اروپای شرقی، ترتیب اهمیت بازدید اماکن به ترتیب گزینه های میدان امام، چهل ستون، پل خواجو و سی و سه پل، کلیسای وانک، منارجنبان و کاخ هشت بهشت است.
    کلیدواژگان: جهانگردی، اصفهان، اماکن تاریخی، رتبه بندی، روش تخمین غیر قطعی آریان
  • آنژلا عاملی، فرزاد فخیمی، شادی مصور صفحه 163
    این پژوهش تلاش می کند تا روابط میان عوامل رضایت، تصویر ذهنی، اعتماد، ارتباط موثر و وفاداری را مورد بررسی قرار دهد. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش اعضای باشگاه مسافران کثیرالسفر ایران ایر می باشند. روش نمونه گیری به روش نمونه گیری تصادفی ساده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. برای پایایی از روش دو نیم کردن و جهت آزمون سوالات تحقیق و به دست آوردن نتایج از آزمون های کای اسکوئر، آزمون فریدمن، ضریب همبستگی اسپرمن یافته های تحقیق نشان داد که عوامل رضایت، تصویر ذهنی، اعتماد، ارتباط موثر بر وفاداری مسافران در هر سه طبقه تاثیر دارند اما الویت بندی در این سه سطح متفاوت است. بر اساس نتایج به دست آمده در طبقه مسافران طلایی اعتماد بیشترین و تصویر ذهنی کمترین تاثیر را بر وفاداری داشته اند. در طبقه مسافران نقره ای ارتباط موثر بیشترین و تصویر ذهنی کمترین و در طبقه آبی نیز رضایت بیشترین تاثیر و ارتباط موثر کمترین را در وفاداری مسافران کثیر السفر داشته اند.
    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، رضایت مشتری، تصویر ذهنی، اعتماد، ارتباط موثر، صنعت هواپیمایی
|
  • Exploration of influencing factors on hotel activities outsourcing, using specific assets feature in Transactions Cost Economics theory (TCE)
    Abbas Ahmadi, Abdollah Baneshi, Rahim Mohtaram Felani Page 1
    Very little work has been carried out exploring the factors influencing the decision making for hotel activities outsourcing. For this reason the current research, by focusing on TCE, seeks to understand and identify the factors that influence managers’ decision making about hotel activities outsourcing. From among the three dimensions involved in TCE, Specific Assets is selected as the focal point of the study. Each of the six types of assets, discussed by Williams, is investigated for its influence on the outsourcing decision making. Therefore, six hypotheses are defined to test the linkage between each type of the specific assets and activities outsourcing. The research method is survey, conducted by questionnaire and semi- structured interviews. Spearman’s bivariate correlation test is performed to explore existence of meaningful relationships among variables. Findings refute two hypotheses and approve four of them. Temporal and physical specific assets are found to have no meaningful relationship with activities outsourcing; and hotels prefer to perform these activities themselves. The other four types of assets may cause hotel managers to outsource their activities.
    Keywords: Transactions Cost Theory, outsourcing, hotel industry, Specific Assets
  • Hamid Zargham Borujeni, Masume Towhid Lu Page 25

    Mashhad stands out as one of the major pilgrimage destinations of Iran, for accommodating the Holy Shrine of Imam Reza, – the 8th Imam of Shiites – which attracts floods of pilgrims and religious tourists every year during the vacations (holidays and memorials). However, mismanagement of tourism facilities and services causes much damage to the industry of the city. As the proper management of tourism destinations and the organization of tourists’ affairs, are two of the most important challenges for governments, defining a suitable pattern for the effective management of this pilgrimage destination seems to be an unavoidable necessity. To achieve this objective, destination management process was studied initially in this research, success factors were identified, and finally the pattern for effective management of destinations was outlined. By comparing the current models of destination management, the Kerach & Richi’s (2003) was found the most suitable for this study. A questionnaire was developed to ask experts their views on the ideal and the current situations of the model’s factors in Mashhad. Obtained results demonstrated a gap between the ideal and the current situation in all the investigated parameters. At the end, based on the data analysis findings, some remedies for improvement of the current situation were offered.

    Keywords: destination management model, Mashhad, religious
  • Nabi -O- Llah Dehghan, Mohammad Sharifi Tehrani Page 53
    The present study addresses a fundamental question: what are the appropriate strategies for the National Museum of Iran as the country's largest museum? This survey is applied in terms of outcome, it is descriptive in terms of nature, and qualitative regarding data type. The methodology used for formulation of strategies is based on the comprehensive framework of strategy formulation. Statistical population of the study consists of the museum's experts and managers some of which were selected using non-probability judgmental sampling technique (experts’ choice). Data were gathered through investigation of documents and distribution of questionnaires, and subsequently were analyzed by the suitable statistical methods. Results indicated that considering the institute’s external and internal environments, competitive strategies would be the most suitable means for effective management of activities and performances, and could therefore promote the position of National Museum in the country and the world.
    Keywords: museum, strategy, Strategic planning
  • Abolfazl Taaj Zadeh Namin, Golnusha Etemadi Page 91
    The present paper tries to probe into the theme of e-loyalty focusing on the likely impact that the three independent variables, perceived e-quality, perceived e-value, and attitude towards e-shopping, may have on it. The sample population consists of 625 tourism-website users which are chosen randomly from among the statistical population of 900 individuals. The primary purpose of this research is to analyze the impact of aforementioned variables on the internet user's e-loyalty. Results obtained from exploratory factor analysis as well as regression methods, indicate that e-loyalty is directly and positively influenced by these three independent variables. Perceived e-quality, among other variables, has the greatest impact on e-loyalty. These findings along with the other achievements of the research could provide theoretical and managerial implications for developing knowledge about customers and improvement of market share.
    Keywords: e-loyalty, e-Perceived quality, e-Perceived value, Explorative factor analysis, Confirmatory factor analysis
  • Mirza Hasan Hoseyni, Azam Sazvar Page 117
    Tourism industry, due the fundamental role it has in the national economic growth, is one of the most sensitive industries to the quality issue. Also, identification of the level of tourists’ quality perception is the first step towards realizing tourists’ satisfaction goal and ultimately reaching a sustainable economy. This study attempts to shed light upon the gap between perception and expectation of foreign tourists visiting tourist attractions of Yazd. A total number of 270 questionnaires were distributed randomly to the tourists, 259 number of which were returned and collected. Our questionnaire was based on Narayan scale with ten dimensions, possessing approved reliability and validity. Results of the Mann-Whitney statistical test revealed that there exists a significant gap between respondent’s perceptions and expectations in the dimensions of information, price, hygiene, facilities, value for money, food, and security. For a better understanding of tourists’ needs, Kano model was taken advantage of. QFD results proposed 13 service elements that if applied, could lead to a better perception of quality among Yazd foreign tourists.
    Keywords: Tourist, Customer Satisfaction, tourism service quality, gap analysis, QFD
  • Ali Khatami Firuz Abadi Page 143
    One of the issues embedded in tourism, is planning for visiting historical places of interest. Due to the time limitations which tourists are usually faced with, they tend to visit places that according to their previous knowledge, render them the most utility. Isfahan has always been popular with tourists. Its historical monuments have hosted masses of tourists in the past and present time, as testified in various travel logs through the history. In this study, it is attempted to set a ranking for Isfahan’s historical sites so that they can be introduced to tourists based on a preplanned schedule. In so doing, Eastern European tourists who had accommodated in the city, were asked their viewpoints on the sites’ ranking. From among Isfahan’s attractions, the Naqsh-e Jahan Square (including the Imam Mosque, Sheikh Lotfollah Mosque, Ali Qapu Palace and Ghaisarieh Bazaar), Si–o–se Pol, Khaju Bridge, Monar Jonban, Hasht Behesht, Vank Cathedral, Chehel Sotoun Palace, Chaharbagh School, Atashgah and Zayanderood were chosen by the respondents. Since Zayanderood is observable when visiting Si–o–se Pol and Khaju Bridge, it was dropped out of the list. Although Chahar Bagh, Hakim Mosque and Atashgah were existent in the preliminary list, they were omitted on account of the tourists’ indifference. Relative unknownity of these three sites, compared to the other ones, was the main reason for this omission. The method of the study is multi-criteria decision making using ARIADNE. ARIADNE method requires upper and lower bounds for the decision making. For obtaining upper and lower bounds for each criterion, the average of numbers presented by the tourists was considered. Then, for each decision choice, one linear programming model with two functions of maximization and minimization was performed. Results suggested the significance order of sites-visiting as the following: Imam Square, Chehel Sotoun, Khaju Bridge, Si–o–se Pol, Vank Cathedral, Monar Jonban, and Hasht Behesht Palace.
    Keywords: Tourism, Isfahan, historical monuments, ranking, ARIADNE Uncertain Estimation Method
  • Angella Ameli, Farzad Fakhimi, Shadi Mosavar Page 163
    This research tries to investigate the relationships among factors of satisfaction, image, trust, effective relations, and loyalty. The statistical population of this research consists of members of the Iran Air’s Sky Gift Club (In three levels of Gold, Silver and Blue). As for the sampling technique, random sampling is used; and questionnaire is employed as data gathering tool. For the reliability testing we get use of split-half technique. Additionally, tests of Chi-square, Friedman and Spearman's correlation coefficient are conducted for examining the research questions and obtaining the results. Findings demonstrate that factors of satisfaction, image, trust, and effective relations, have influence on passengers’ loyalty in every one of the three levels, although differing in priority of impacts. According to the findings, for Golden Passengers the most effective factor on the loyalty is trust, while the least effective belongs to image. In the Silver level, effective relations have the most and image has the least influence on loyalty. In the Blue level, satisfaction and effective relations are of the most and the least influences respectively.
    Keywords: satisfactions, trust, image, effective relations, Loyalty, air line