فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علی متولی زاده اردکانی، مامک هاشمی، مهدیه صفاکیش، اکرم عالم باقری، شکوفه برادران شکوهی، محمود مصدق صفحات 3-18
    سرطان دومین عامل مرگ و میر در دنیا است. درمان انواع سرطان ها بسیار پیچیده بوده و کشف داروهای جدید ضد سرطان، با اثر بخشی بالا، سمیت کم که به صورت انتخابی بر سلول ها تاثیر گذاشته و ارزان باشند، از دغدغه های جوامع دارویی دنیا است. در روش شناسی کشف دارو، استفاده از اطلاعات موجود در طب سنتی از نقاط آغازین و قابل اعتماد می باشد. اگرچه در طب سنتی ایران سبب شناسی و درمان سرطان با علم پزشکی جدید متفاوت است، اما درمان دارویی یکی از پایه های اصلی درمان سرطان می باشد. به نظر می رسد معرفی داروهای مورد استفاده در طب سنتی به ویژه گیاهان دارویی، سر آغاز مناسبی برای تدوین پروژه های تحقیقاتی، جهت دستیابی به داروهای نوین در درمان سرطان می باشد. داروهای مورد استفاده در طب سنتی از نظر منشاء به سه دسته ی گیاهی، معدنی و جانوری تقسیم می گردند. در منابع بررسی شده در این مطالعه، 201 گیاه داروئی، 47 داروی جانوری و 28 داروی معدنی برای درمان سرطان ذکر شده بود، که از 201 گیاه دارویی، 48 گیاه انتخاب و معرفی شدند. در این مطالعه، گیاهان دارویی که در طب سنتی ایران، جهت درمان سرطان مورد استفاده قرار گرفته اند، از منابع مربوطه استخراج و معرفی شده است. گیاهان دارویی ذکر شده از کتاب های الحاوی (رازی)، قانون در طب (ابن سینا)، مخزن الادویه (عقیلی خراسانی) و اختیارات بدیعی (انصاری شیرازی) استخراج شدند. به علاوه گیاهان دارویی که آثار ضد سرطانی آن ها در طب امروزی مورد تایید می باشد، معرفی گردیده اند. امروزه مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند، بسیاری از گیاهان استفاده شده در طب سنتی، دارای مواد آنتی اکسیدان بوده و یا در آزمایشگاه و مطالعات حیوانی دارای تاثیرات ضد سرطانی بر رده های سلولی می باشند. 48 گیاه ذکر شده در این مقاله، نمونه ای از این ادعاست. از آنجا که آثار ضد سرطان بسیاری از این گیاهان هنوز مورد بررسی دقیق آزمایشگاهی قرار نگرفته است و با توجه به پتانسیل این گیاهان برای استفاده در درمان سرطان های گوناگون، پژوهش های آزمایشگاهی و بالینی بیشتری در این زمینه مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، سرطان، گیاهان داروئی، ورم صلب
  • روشنک مکبری نژاد، نفیسه ظفرقندی صفحات 19-30
    آمنوره و الیگومنوره از شایع ترین اختلالات قاعدگی زنان در سراسر دنیا می باشد. در ایران شیوع بالای آمنوره ثانویه و اولیگومنوره در بررسی های متعدد گزارش شده است. آمنوره یعنی قطع قاعدگی در سه سیکل متوالی یا قطع قاعدگی بیش از شش ماه در کسانی که قاعدگی نامرتب دارند و اولیگومنوره زمانی رخ می دهد که تاخیر در فواصل بین قاعدگی بیش از 36 روز باشد. این بیماری با توجه به این که دختران و زنان جوان در سنین باروری را مبتلا می کند عوارض جبران ناپذیری را می تواند در پی داشته باشد که تشخیص و درمان به موقع آن را حائز اهمیت می نماید. طب سنتی ایران که یک مکتب طبی کل نگر می باشد، دیدگاه های ویژه ای در تشخیص و درمان دارد. تئوری های ارایه شده توسط حکمای این طب هرچند با زبان خاص بیان شده اند، اما در مواردی با ژنیکولوژی مدرن مطابقت دارد. در طب سنتی احتباس طمث یعنی فواصل بین سیکل ها بیش از دو ماه گردد یا قاعدگی کاملا قطع شود و یا خون حیض اندک بیاید. در طب سنتی ایران این اعتقاد وجود دارد که اگر حیض زن طبیعی و منظم باشد نشان دهنده ی تندرستی است. بطور کلی دلایل عمده ی بیان شده در رابطه با احتباس طمث شامل علل رحمی و علل مشارکتی با اعضای دیگر می باشد. این تحقیق بر آن است که مروری بر دیدگاه طب سنتی در علل و اسباب بوجود آورنده ی این بیماری داشته تا شاید بتواند دریچه ای نو در برخورد با این مشکل بگشاید و بتواند راهگشای مشکلات زنان جوان در سنین ارزشمند باروری باشد. البته شایان ذکر است این موضوع آغاز راهی است در مواجهه با اختلالات قاعدگی با دیدگاهی متفاوت و روشن که تحقیقات بیشتری را می طلبد.
    کلیدواژگان: آمنوره، اولیگومنوره، احتباس طمث، طب سنتی ایران، قاعدگی
  • مریم خیاط کاشانی، محسن خیاط کاشانی، علیرضا قنادی صفحات 31-40
    در طب سنتی ایران اشکال دارویی مختلفی وجود دارد که در منابع به آن اشاره شده است. هر یک از این اشکال در مورد بیماری های خاصی کاربرد دارند و در ساخت آن ها نکات بسیار ظریفی می بایست رعایت شود. مهم ترین این اشکال دارویی عبارتند از: مطبوخات، اطریفل، نقوعات، حبوب، ایارج، تریاق، سکنجبین، عصارات، آبزن، افاویه، جوارش، انکباب، معجون، حقنه، حمول، ربوب، سعوط، سفوف، شراب، شموم، شیاف، ضماد، غسول، فرزجه، لباب، لطوخ، لعق، مدر، مراهم، مسمنه، ابازیر، بخورات، احراق، تشویه و تحمیص و تقلیه، تغسیل و کشته جات. در این مطالعه به اطریفل که یکی از اشکال مهم دارویی در طب سنتی ایران است، پرداخته می شود. در این مقاله ابتدا به مقالات جدید در زمینه ی آثار آنتی اکسیدانی، ضدآرتروز، ضد سرطان، آنتی باکتریال و مطالعات فارماسیوتیک اشاره شده است. در ادامه دیدگاه طب سنتی در زمینه ی اطریفل و به اختصار چند فرمولاسیون مهم از اطریفل، خواص، مزاج دارو، مقدار مصرف، ادراک، قوت یا پایداری آن ها از مهم ترین منابع کتب فرمولاسیون در طب قدیم که به قرابادین موسوم است آورده شده است. در انتها نیز به بررسی فیتوشیمیایی اطریفل صغیر در مقالات و فرمولاسیونی که مطابق منابع طب سنتی ایران می باشد، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، شکل دارویی، اطریفل، آمله، بلیله، هلیله
  • سید ابراهیم سجادی، عباسعلی اسکندریان، حسینعلی یوسفی، مرجان منصوریان، یلدا شکوهی نیا، نیما محسنی * صفحات 41-50

    لیشمانیازیس، بیماری عفونی است که توسط گونه های مختلف لیشمانیا ایجاد می گردد. مردم بسیاری در برخی از کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه، به این بیماری مبتلا هستند. لیشمانیازیس از لحاظ علایم و عوارض حاصله در بیماران، به سه دسته ی لیشمانیوز جلدی، جلدی- مخاطی و احشایی تقسیم می گردد، که فرم جلدی آن شایع تر بوده و در برخی از کشورها از قبیل ایران به وفور یافت می شود. لیشمانیا از طریق گزش پشه ی Phlebotomus papatasi و برخی دیگر از گونه های فلبوتوم انتقال می یابد. گزارشات سازمان بهداشت جهانی حاکی از به خطر افتادن سلامتی قریب به 350 میلیون نفر از مردم در 88 کشور مختلف دنیا توسط این بیماری می باشد. تعداد مبتلایان به این بیماری در حال حاضر، 12 میلیون نفر بوده و تخمین زده می شود، سالانه حدود 2-1 میلیون مورد ابتلای جدید نیز، اتفاق افتد. حدود نود درصد از موارد ابتلا به لیشمانیای جلدی در کشورهای افغانستان، برزیل، ایران، پرو، عربستان سعودی و سوریه بوده است. امروزه با توجه به عوارض جانبی زیاد و خطرناک فرآورده های دارویی موجود، تلاش برای یافتن داروهای موثرتر، ارزان تر، کم عارضه تر و دارای منشا گیاهی بیشتر شده است. بررسی و شناخت گیاهان دارویی مورد استفاده در طب سنتی و ترکیبات تشکیل دهنده آن ها می تواند دستیابی به این اهداف را آسان تر نماید. در حال حاضر اثرات ضد لیشمانیای برخی از گیاهان و ترکیبات گیاهی از قبیل تعدادی از کینونها، ترپنها، آلکالوییدها، کومارینها، فلاونوییدها، لاکتونها، چالکونها، تترالونها و ساپونینها به اثبات رسیده است. در این مقاله سعی شده است، با بررسی گیاهان دارویی مورد استفاده در طب سنتی ملل مختلف و ترکیبات موثره ی موجود در آن ها، منابع جدیدی برای دسترسی به ترکیبات موثر ضد لیشمانیا معرفی گردد.

    کلیدواژگان: سالک، لیشمانیوز، طب سنتی، گیاهان دارویی
  • اسدالله امیدی، محبوبه خاتم ساز، بهزاد ذوالفقاری صفحات 51-62
    اتنوبوتانی، شیوهای از پایش علمی اطلاعات موجود در اذهان عمومی است. موضوع این علم مربوط به استفاده از گیاهان در زندگی مردم یک قوم است. بخش بسیار مهمی از منابع اطلاعات گیری در یک مطالعه ی اتنوبوتانی مربوط به داده های بدست آمده از زندگی طبیعی مردم یک قوم (در مورد نگرش آن ها به گیاهان) می باشد که به صورت معمول این داده ها در ذهن و زبان آن مردم ساختاری روایی دارند. به این صورت فاصله ی میان داده های روایی در زندگی مردم و داده های مورد انتخاب علمی در روش مطالعه ی علمی مساله ی است که پیش از هر مطالعه ی اتنوبوتانی باید مورد بحث و بررسی قرار گیرد. این فاصله همچنین پرسش هایی را در مورد علمی بودن یک مطالعه ی اتنوبوتانی و دست آورد های علمی آن پیش خواهد کشید. پرسش هایی که در این مقاله با توجه به اصل آغازگری یک مطالعه ی اتنوبوتانی و تاکید بر سنگ بنا قرار گرفتن آن برای مطالعات گسترش یابنده ی آتی به گونه ای پاسخ یافتهاند.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، معرفت علمی، روش علمی، طب سنتی
  • غلامرضا کرد افشاری، حوریه محمدی کناری صفحات 61-70
    نیاکان ما پایه گذاران اصلی شاخه های مهمی از علوم به ویژه پزشکی و آموزش آن در دنیا بوده اند. در گذشته دانش پزشکی در طب سنتی به دو بخش نظری و عملی تقسیم می شد که آموزش هر کدام در جایگاه خاص خود صورت می گرفته است. استفاده از سخنرانی در حلقه های کوچک، پرسش و پاسخ، حل مساله، آموزش بر اساس جدول و الگوریتم و استفاده از شعر جزء شایع ترین شیوه های تدریس بوده است. آموزش دروس عملی در بیمارستان های آموزشی درمانی صورت می گرفت. گاهی دروس نظری نیز در بالین بیمار تدریس می شد. همچنین نوشتن پایان نامه و امتحان جامع نهایی برای دریافت گواهینامه پزشکی الزامی بود. دانشمندان ایرانی با تلفیقی از روش های آموزش دروس تئوری، هم بر میزان یادگیری و هم به خاطر سپاری دانشجویان توجه داشته اند چرا که ایجاد توانایی برای احراز وظایف اجتماعی پس از فراغت از تحصیل از جمله مسایلی است که در باب آداب تعلیم و تربیت در اسلام به آن توجه ویژه شده است. نکته ی مهمی که در گذشته ی ایران به آن بیشتر از اکنون توجه شده، آزادی تحصیل در همه ی رشته ها حتی پزشکی بوده است ولی دانشجو پس از فراغت از تحصیل باید علاوه بر نوشتن پایان نامه (رساله) از سد امتحانات جامع و پایانی عبور می نمود تا اجازه ی کار و طبابت در آن رشته به وی داده می شد؛ چیزی که در آموزش فعلی پزشکی عمومی کشور ما جای خالی آن به وضوح احساس می شود.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، طب سنتی، دوره ی اسلامی، ایران
  • مجید غیاث، مریم شرقی، احمد تقدیسی صفحات 71-76
    جغرافیای پزشکی، شاخه ای از جغرافیای انسانی است که سخت متاثر و پای بند همه جانبه ی جغرافیای طبیعی است، زیرا در این رشته از جغرافیا، شناخت تاثیر عوامل طبیعی «آب و هوا، شدت و جهت وزش باد، تابش آفتاب، تشعشعات رادیواکتیو طبیعی، ارتفاع منطقه، بافت و جنس و ترکیبات و اجزاء متشکله ی خاک، پوشش گیاهی و انواع موجودات زنده، کیفیت و کمیت آب» بر پیکر انسان مد نظر است. جغرافیای پزشکی در بستر جغرافیا به مطالعه می پردازد؛ یعنی همیشه متکی بر زمین است و بیشتر به مطالعه ی پراکندگی جغرافیایی و علل بروز و شیوع بیماری هایی مبادرت می ورزد که به نحوی متاثر از شرایط محیطی می باشد. در این دانش، سه عامل: محیط «با تمام ابعادش»، انسان و بیماری به صورت مجزا و در رابطه با هم مورد مطالعه قرار می گیرند. وظیفه ی جغرافی دان پزشکی؛ کشف کانون بیماری، تعیین پراکندگی جغرافیایی بیماری، تعیین علل و عوامل جغرافیایی که موجب بروز و انتشار بیماری می گردد و بالاخره تعیین رابطه ی علت و معلولی بین عوامل و شرایط جغرافیایی و بیماری است. نظریات و عقاید پزشکی قدیم و برخی از علمای این طب نظیر ابن سینا، در خصوص موارد یاد شده در این مقاله تشریح شده است.
    کلیدواژگان: جغرافیای پزشکی، طب ابن سینا، آب و هوا
  • محمد مهدی اصفهانی، بهزاد ذوالفقاری، حدیث کریمی، علیرضا قنادی صفحات 77-94
    پزشکی سنتی مجموعه ای از دانش ها، مهارت ها و فعالیت هایی است که بر مبنای نظری و عقاید و تجربیات بومی فرهنگ های متفاوت بنا گردیده و در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری های جسمی، روانی و روحی به کار گرفته می شود. غذاهای دوایی و دواهای غذایی جزیی از این مجموعه را تشکیل می دهند که می توانند امروزه برای معرفی و طراحی غذاهای کارآمد استفاده شوند. Functional Foods و Nutraceuticals مباحث جدیدی در علوم پزشکی هستند که تعاریف آن ها تا حدود زیادی با تعاریف غذاهای دوایی و دواهای غذایی در طب سنتی ایران منطبق است. مکتب طب سنتی ایران در بردارنده و معرفی کننده غذاهای دارویی و داروهای غذایی متعددی است. در صورت معرفی و بازنگری مجدد و نیز تطبیق و مقایسه آن ها با منابع علمی جدید می توان به ارتباط عمیق و پیوسته این مباحث و علوم جدید و ویژگی های منحصر به فرد مکتب طب سنتی ایرانی در این موارد پی برد. در این راستا می توان دستورات و نحوه مصرف، موارد منع مصرف و نیز خواص درمانی این فرآورده ها در منابع علمی جدید و در منابع سنتی را یافت و حتی موارد موثری را با بهره گیری از منابع طب سنتی ایرانی معرفی نمود. در واقع با استفاده از این گنجینه، می توان غذاهای کارآمد نوینی با تکیه بر دانش نهفته در منابع طب سنتی ایرانی ارایه و تکمیل نمود که ان شاء الله به عنوان منبع جامعی در این زمینه به جهان عرضه گردد. در این مقاله با بررسی سه منبع ارزشمند طب سنتی اسلام و ایران مشتمل بر قانون در طب، الشامل و مخزن الادویه به بررسی و معرفی علمی فرآورده هایی خوراکی پرداخته می شود که نه تنها به عنوان غذا مصرف می شوند بلکه آثار درمانی و دارویی آن ها در منابع طب سنتی نیز ذکر شده است. در این بررسی موارد برگرفته شده از طب سنتی ایران به صورت زیر طبقه بندی شده اند: نان و غلات، لبنیات، ادویه ها، آجیل ها، حبوبات، سبزیجات، میوه ها، نوشیدنی ها، گوشت ها و فرآورده های متفرقه.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایران، غذای دوایی، دوای غذایی، غذای کارآمد
  • مجید آویژگان، حمیدرضا بهرامی طاقانکی، محمدحسین آیتی صفحات 95-104
    مکتب پزشکی ایرانی، با سابقه ای چند هزار ساله، که دوران شکوفائی فرهنگ اسلامی، باعث رشد و بالندگی آن گردید، یکی از طب های قدیمی و باستانی است که متاسفانه در حال حاضر، کمتر از انتشار جهانی بهره مند است و در کشور های حوزه سرزمینی ایران قدیم، مانند هندوستان و کشورهای عربی، به نام های دیگری شناخته می شود. در مقابل، طب سنتی چینی دارای اقبال جهانی بوده و در حال حاضر دارای گستردگی و مقبولیت بین المللی است؛ به نحوی که تمام 5 قاره ی دنیا در حال تدریس، آموزش و استفاده ی درمانی از آن هستند. به نظر می رسد، پزشکی ایرانی و طب سنتی چینی، به دلیل هم جواری تاریخی، دارای برخی مفاهیم مشترک بوده و احتمالا بر یکدیگر تاثیرات متقابلی نیز داشته اند. گرچه این دو مکتب طبی در مفاهیم پایه و اصولی، شباهت ها و تفاوت هایی بر اساس فرهنگ ایران و چین باستان دارند، ولی آنچه اهمیت دارد، بررسی راهبردها و مسیری است که طب چینی برای جهانی شدن طی نموده، تا از این تجربه بتوان برای گسترش پزشکی ایرانی نیز استفاده نمود. به نظر می رسد با استفاده از راهکارهای زیر این امر عملی تر گردد: 1. جمع آوری متون قدیمی و درمان های موجود در فرهنگ عامیانه 2. آکادمیک نمودن آموزش طب سنتی ایرانی 3. انجام تحقیقات علمی در اثبات روش ها و درمان ها 4. تجمیع طب سنتی ایران و طب نوین و ایجاد مراکز درمانی ادغام یافته 5. تسری درمان های پذیرفته شده علمی این رشته در نظام مراقبت های اولیه در این مقاله ابتدا به تبیین بخش هایی از طب سنتی چینی پرداخته و دلایل انتشار جهانی آن را نام برده می شود و نهایتا پیشنهاد گزینش این روش و راهکار، برای نیل به هدف جهانی شدن مکتب پزشکی ایرانی ارایه خواهد شد.
    کلیدواژگان: پزشکی ایرانی، طب سنتی ایران، طب سنتی چین، انتشار جهانی
  • نصرالله قاسمی دهکردی، مصطفی نوروزی، علی صفایی عزیز صفحات 105-112
    کاربرد طب سنتی و داروهای گیاهی توجه بسیاری از صاحب نظران دنیا را به خود جلب نموده است. مصرف داروهای گیاهی به منظور مراقبت های بهداشتی اولیه نه تنها در کشورهای در حال توسعه بلکه در کشورهایی که کاربرد داروهای شیمیایی در آن ها رایج می باشد، افزایش یافته است. امروزه طب سنتی و اتنوبوتانی دو مقوله ی مورد توجه در بسیاری از کشورها می باشند. مطالعات اتنوبوتانی منجر به مستند شدن تعداد محدودی از گیاهان مفید به طور عمده، گیاهان دارویی، سمی یا مورد استفاده در غذا می گردد. در این مطالعات، هدف این است که روش های تهیه ی فرآورده هایی که توسط مردم استفاده می شوند، بهبود پیدا کند؛ لکن لازمه ی این کار آن است که اطلاعاتی در مورد ترکیبات فعال این گیاهان، نقش این ترکیبات در آثار بیولوژیک گیاه (برای مثال آثار آنتاگونیستی یا سینرژیستی) و آثار سمی گیاه یا ترکیبات فعال آن موجود باشد. کشور ما به علت وجود پستی بلندی های متفاوت در نقاط گوناگون کشور، اکوسیستم های مختلف و پوشش های گیاهی متفاوتی را در خود پرورش داده است. با توجه به نیاز روز افزون دنیای امروز به داروهای جدید گیاهی و با توجه به صنعتی شدن این بخش، به نظر می رسد شناسایی و برنامه ریزی جهت استفاده بهینه از منابع گیاهی کشورمان امری ضروری باشد. در این تحقیق جمع آوری و شناسایی گیاهان برخی از مناطق شهر جندق مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا طی سال های 88 و 89 گیاهان مختلف موجود در این منطقه جمع آوری گردید و تمامی آن ها مورد شناسایی سیستماتیک قرار گرفت. همچنین مصارف سنتی و محلی گیاهان جمع آوری شده از طریق مصاحبه ی حضوری با افراد بومی مورد پرسش قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که اغلب گیاهان منطقه، دارویی و با ارزش می باشند.
    کلیدواژگان: جمع آوری، مصارف سنتی، جندق، گیاهان دارویی
  • بهزاد ذوالفقاری، مسعود صادقی، ایمان تیری، مقداد یوسفعلی تبار صفحات 113-124
    گیاهان به عنوان منبع لایزال و ناگزیر غذایی و درمانی از دیرباز مورد توجه بشر بوده اند و در سال های اخیر این توجه دو چندان شده است. در این راستا به نظر می رسد انجام مطالعات اتنوبوتانی راهکاری برای ساماندهی و پاسخگویی به این نیاز روز افزون به گیاهان دارویی باشد. سرزمین ایران با سابقه ی دیرین تاریخی، فرهنگی و تنوع جغرافیایی می تواند خاستگاه مناسبی برای چنین مطالعاتی باشد. مطالعه ی حاضر در جهت جمع آوری، شناسایی و بررسی اتنوبوتانی گیاهان منطقه ی بابل صورت پذیرفته است. در این مطالعه گیاهان جمع آوری شده متعلق به 55 خانواده بودند که در این بین خانواده های Asteraceae، Rosaceae و Lamiaceae هرکدام به ترتیب با 8، 8 و 7 گونه ی گیاهی بیشترین سهم را به خود اختصاص دادند. از آنجایی که در استان مازندران نیز پراکنش خانواده های مذکور نسبت به بقیه ی خانواده ها بیشتر است، یافته ی مذکور قابل پیش بینی بود. از میان گیاهان جمع آوری شده، 15 گونه دارای کاربرد محلی و سنتی بوده و 4 گونه نیز مصرف خوراکی داشتند. گیاهان دارای مصرف سنتی، بیشتردر خانواده های Asteraceae، Lamiaceae و Apiaceae قرار داشتند. با توجه به این نتایج به نظر می رسد نگاه ویژه به مستندسازی فرهنگ درمانی ایرانیان می تواند ضمن حفظ این میراث راهگشای پژوهش های بسیاری گردد.
    کلیدواژگان: بابل، گیاهان بومی، اتنوبوتانی، طب سنتی
  • مریم مقیمی، غلامرضا کردافشاری، حوریه محمدی کناری، محمدرضا شمس اردکانی صفحات 125-130
    هر ساله با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، دغدغه ی اکثر بیماران این است که آیا بیماری آن ها مانع از روزه داری ایشان می شود یا خیر؟ این مطالعه به منظور پاسخ به این سوال، در بیماران دیابتی با توجه به متون طب جدید و طب سنتی ایران، صورت گرفته است. مطالعات متعدد در طب جدید نشان داده اند که روزه داری در افراد دیابتی نوع 2 که رژیم غذایی داشته و یا از داروهای کاهنده ی قند خون استفاده می نمایند، نه تنها مضر نیست و عوارضی ندارد، بلکه می تواند مفید نیز واقع شود؛ به علاوه در متون طب سنتی نیز به این موضوع اشاره شده است. پس با رعایت اصول کلی حفظ الصحه و آموزش آن به بیماران دیابتی، می توان روزه داری در این ماه مبارک را به این بیماران توصیه نمود.
    کلیدواژگان: روزه، دیابت، طب سنتی ایران
  • غلامرضا کرد افشاری، مریم مقیمی، محمدرضا شمس اردکانی، حوریه محمدی کناری صفحات 131-136
    با توجه به آن که در ماه مبارک رمضان، به ویژه در فصل تابستان، افراد در معرض کم آبی قرار گرفته و مواد زاید با غلظت بالا، در ادرارشان دفع می گردد، باید به سلامت دستگاه ادراری به خصوص در بیمارانی که مبتلا به سنگ کلیه و مجاری ادراری هستند، توجه ویژه نمود؛ لذا این مطالعه به منظور بررسی علل و روش های پیشگیری از ایجاد مشکل در این گونه بیماران با توجه به متون طب جدید و طب سنتی ایران صورت گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق کتابخانه ای حاضر اگر بیماران کلیوی، علاوه بر تقویت معده و انجام ماساژ و ورزشهای مفید، از مصرف غذاهای مضر اجتناب ورزند و غذاهای مفیدی که به آنها اشاره شده است را در برنامه غذایی خود قرار دهند، روزه داری و امساک از غذا نه تنها منعی برای این بیماران ندارد بلکه می تواند جزئی از پروتکل درمانی آنها بوده و روند بهبودی ایشان را تسریع نماید
    کلیدواژگان: روزه، سنگ مجاری ادراری، طب سنتی ایران
  • غلامرضا کرد افشاری، مریم مقیمی، حوریه محمدی کناری، محمدرضا شمس اردکانی صفحات 137-139
    یکی از مشکلاتی که اکثر روزه داران در ماه مبارک رمضان با آن مواجه می شوند، بوی ناخوشایند دهان است که گاهی علاوه بر خود فرد، ممکن است اطرافیان او را نیز آزار دهد. لذا این مطالعه به منظور بررسی علل و روش های پیشگیری بوی بد دهان در متون طب جدید و طب سنتی ایران صورت گرفته است. در این مطالعه 5 عامل به عنوان شایعترین عوامل ایجادکننده بوی بد دهان معرفی شده اند که برای پیشگیری از آن دستوراتی شامل رعایت بهداشت و... را قبل و در طول ماه مبارک رمضان ارائه می نماید. با توجه به شیوع بوی بد دهان در بسیاری از افراد جامعه و عدم آموزش کافی در مورد علل و روش های پیشگیری آن، آموزش دستورات تغذیه ای و حفظ الصحه طب سنتی همراه با مراقبت های دندانپزشکی می تواند تاثیر مهمی در کنترل این مشکل داشته باشد.
    کلیدواژگان: روزه، بوی بد دهان، طب سنتی ایران
|
  • A. Motavalizadeh Ardekani, M. Hashemi, M. Safakish, A. Alem-Bagheri, Sh Baradaran Shokoohi, M. Mosaddegh Pages 3-18
    Cancer is the second cause of death throughout the world. Treatment of cancers is so complicated. Moreover، discovery of novel anticancer drugs with high effectiveness، low toxicity، selective effect on cells، at reasonable costs is a major concern of the pharmaceutical industry. Referring to the traditional medicine and using the information available in it is a reliable start point in methodology of drug discovery. Although etiology and treatment of cancer in the Traditional Iranian Medicine (TIM) is different from those in the modern medicine، medical treatment is one of the main foundations of cancer treatment in the TIM. It seems that drugs، especially those of the plant origin used in the TIM could be an appropriate initiative to achieve in research projects aiming at development of new anti-cancer drugs. With regard to their origin، the drugs used in the TIM are classified into plant، inorganic، and animal drugs. In the literature review of the study، we respectively found 201، 47، and 28 drugs of plant، animal، and inorganic origin for treatment of cancer. Among the 201 plant drugs، we selected 48 plants. In this study، we chose the plants for which anti-cancer properties have been mentioned in the TIM and then described their characteristics. The plants selected for treatment of cancer were chosen from the books Al-Hawi (Rhazes)، the Canon in medicine (Avicenna)، Makhzan-Al Advieh (Aghili Khorasani)، and Ikhtiyarat-e- Badi’ei (Ansari Shirazi). Furthermore، we introduced the plants with known anti-cancer effects in modern medicine. It has been shown that many plants used in the TIM contain antioxidant agents or show anti-cancer effects on cell lines or in animal studies. The 48 plants evaluated in the study are some examples of this. Many of these plants have not undergone accurate laboratory investigations.
    Keywords: Traditional Iranian Medicine, Cancer, Medicinal plants, Solid tumors
  • R. Mokabberi Nezhad, N. Zafarghandi Pages 19-30
    Amenorrhea and oligomenorrhea are the commonest menstrual disorders women experience around the world. In Iran، the high prevalence of secondary amenorrhea and oligomenorrhea has been reported in different studies. Amenorrhea is defined as cessation of menses for three consecutive cycles or cessation of menses for more than six months in a woman with previously abnormal cycles. Oligomenorrhea occurs when delay between the menstrual bleedings is more than 36 days. Since the condition affects girls and young women in the reproductive age، it may lead to major complications. Therefore، timely diagnosis and treatment of the disease is of great importance. Traditional Iranian Medicine، as a holistic medical approach، has particular viewpoints toward diagnosis and treatment of the disease. Although the theories presented by TIM hakims have been explained with the particular terminology of the TIM، they are consistent with modern gynecology in some cases. In the TIM، amenorrhea is defined as the interval between two menstrual bleedings more than two months، or menstrual cycles is completely ceased، or there is small amount of menstrual bleeding. In the TIM، it is believed that normal and regular menstrual bleeding indicates health. In general، the etiologies mentioned for amenorrhea are associated with uterus factors، or factors related to other organs. In the study، we reviewed the etiology of amenorrhea in the TIM to possibly open new horizons in approaching the problem and be helpful in treatment of the disease in young women in the reproductive age. However، it should be noted that this is the beginning of approach to menstrual problems with a different view، which requires further research.
    Keywords: Amenorrhea, Oligomenorrhea, Traditional Iranian Medicine, Menstrual cycle
  • M. Khayat Kashani, M. Khayat Kashani, A.R. Ghannadi Pages 31-40
    In the Traditional Iranian Medicine (TIM)، 36 different drug formulations have been mentioned. Each of these formulations is used for specific diseases، and deliberate points should be followed in their development. In the present paper، one of the most important drug formulations in the TIM، etrifal، is described. Firstly، according to recent studies، the antioxidant، anti-arthritis، anti-cancer، and ant-bacterial effects، as well as the pharmaceutical studies on the formulation have been mentioned. Then، viewpoint of the TIM toward atrifel and some major forms of etrifal، its properties، the formulation temperament، dosage، effect، and duration of action were considered according to major books on drug formulations in the TIM. These books were called Qarabadin. Finally، the phytochemical evaluation of etrifal-e saghir prepared according to the TIM sources is addressed.
    Keywords: Traditional Iranian Medicine, Dosage Form, Etrifal, Ameleh, Balileh, Halileh
  • N. Mohseni, S.E. Sajjadi, A.A. Eskandarian, H.A. Yousefi, M. Mansurian, Y. Shokoohinia Pages 41-50

    Leishmaniasis is an infectious disease caused by different strains of Leishmania. The disease affects many people in different countries، particularly in the developing countries. With regard to the symptoms and complications، the disease is categorized into the three types of cutaneous، cutaneous-mucosal، and visceral leishmaniasis. The cutaneous type of the disease is more common، and is prevalent in some countries including Iran. Leishmaniasis is transmitted via the bit of Phlebotomus papatasi and some other species of Phlebotomus. According to the World Health Organization reports، more than 350 million people in 88 countries are at the risk of the disease. Currently، 12 million people around the world are affected by the disease، and it is estimated that 1-2 million new cases of the disease occur each year. Almost 90% of the cutaneous leishmaniasis cases occur in Afghanistan، Brazil، Iran، Peru، Saudi Arabia، and Syria. Considering the several and dangerous adverse effects of currently available drug formulations، many attempts have been carried out to find drugs of plant origin that are more effective and affordable with less adverse effects. Evaluation and identification of medicinal plants used in the traditional medicine and their constituents could facilitate achieving this goal. So far، the anti-leishmaniasis effect of some plants and plant compounds such as quinones، terpenes، alkaloids، coumarins، flavonoids، lactones، chalcones، tetralones، and saponins have been confirmed. In this study، we have reviewed the medicinal plants used in the traditional medicine of countries and the plants’ constituents to introduce new sources to achieve compounds effective against leishmaniasis

    Keywords: Leishmaniasis, Traditional medicine, Medicinal plants
  • A. Omidi, M. Khatamsaz, B. Zolfaghari Pages 51-62
    Ethnobotany is a method of scientific monitoring of the information available in public beliefs. The science deals with application of plants in the daily life of an ethnic group. A major part of the information used in ethnobotanical studies is related to the data obtained from the natural course of life of an ethnic group and their viewpoints toward plants. The data is generally in mind and language of the people، and has an oral structure. In this regard، prior to performing any ethnobotanical study، the gap between the oral information in people’s life and data scientifically selected in the research methodology should be addressed. This gap would also bring about the question whether an ethnobotanical study and its findings are scientific or not. In the current study، we have provided some answers to the principles of beginning an ethnobotanical study and emphasis on considering these studies as the foundation of further studies.
    Keywords: Ethnobotany, Scientific knowledge, Scientific methodology, Traditional medicine
  • G.R. Kord Afshari, H. Mohammadi Pages 61-70
    Iranian ancestors were the main founders of important branches of knowledge and education، particularly medicine. In the traditional medicine، the knowledge of medicine was divided into the two categories of theoretical and practical، each of which had a special method of teaching. Lecture in small groups، question and answer، problem solving، teaching by tables and algorithms، and using poems were major education methods. Teaching of practical courses was performed in educational hospitals. Theoretical courses were sometimes held at the bedside. Moreover، writing thesis and taking final comprehensive examination were necessary to obtain medical certificate. By integrating different teaching methods of theoretical courses، Iranian scientists considered the level of learning and memorization of the scholars. Developing the ability to accept social responsibilities after graduation is one of the items that received great attention in the Islamic pedagogy. Another important point in ancient Iran، which received more attention than today، was freedom of studying all majors including medicine. However، after graduation، the scholar had to write the thesis and pass the final comprehensive examination to obtain medical certificate and work permission. This is obviously absent in education of general medicine in today’s Iran.
    Keywords: Medical education, Traditional medicine, Islamic era, Iran
  • M. Ghias, M. Sharghi, A. Taghdisi Pages 71-76
    Medical geography is a branch of human geography that is largely influenced by and dependent to the natural geography. This branch of geography identifies the effects of natural factors on human body. These factors include climate، severity and direction of wind، sunshine، natural radioactive radiations، altitude; type، texture، and composition of the soil، vegetation and different living organisms، and quality and quantity of water. Medical geography is in the context of geography; i. e.، it is always dependent on the earth and mainly addresses the geographical distribution، causes، and prevalence of the diseases that are in some ways influenced by environmental factors. In this science، three factors; environment (with all its aspects)، human، and disease; are studied separately and in relation to each other. The responsibility of a medical geographer is discovery of the disease focal points، determination of disease distributions، identifying the geographical causes and factors that lead to development and spread of the diseases، and finally determination of the cause and effect relationship among geographical and disease causes and conditions. In the current paper، we have explained the ideas and beliefs of ancient physicians and some scientists of this branch of medicine such as Avicenna about the afore-mentioned items.
    Keywords: Medical geography, Avicenna medicine, Climate
  • M.M. Esfahani, B. Zolfaghari, H. Karimi, A.R. Ghannadi Pages 77-94
    Traditional medicine is a combination of knowledge، skills، and activities that are based upon the native theories، beliefs، and experience of different cultures and are used in prevention، diagnosis، and treatment of physical and psychological diseases. Medicinal foods and food medicines are parts of this set، which can be currently used for introduction and design of functional foods. Functional foods and nutraceuticals are novel topics in medical sciences that have applicable definitions، which are to a great extent compatible to the definitions of medicinal foods and food medicines in the Traditional Iranian Medicine (TIM). The TIM also contain and introduce several medicinal foods and food medicines. The close relationship of these topics in the TIM and modern sciences and this unique characteristic of the TIM can be demonstrated by introduction and revision of these cases and then comparing them with modern scientific references. To this end، the orders، routes of administration، contraindications، and therapeutic properties of these products in the sources of traditional and modern medicine can be found and also some effective cases in the TIM sources be introduced. In fact، using this source، novel functional foods could be introduced using the information lies in the TIM sources and in future a comprehensive source could be introduced. In this paper، by evaluating three valuable TIM sources of the Canon of medicine، Al-Shamel، and Makhzan Aladvieh، some edible products were scientifically introduced. These products are used and food and also have therapeutic and medicinal effects; as mentioned in the TIM sources. In this study، the items adopted from the TIM sources were classified s follows: bread and cereals، dairies، spices، nuts، grains، vegetables، fruits، drinks، meats، fried foods، and miscellaneous products.
    Keywords: Traditional Iranian Medicine, Medicinal foods, Food medicines, Functional food
  • M. Avijgan, H.R. Bahrami Taghanaki, M.H. Ayati Pages 95-104
    Iranian medicine is an ancient medical school with history of thousands of years. Culmination of the Islamic culture led to growth and prosperity of the school. However، the school currently does not have a global spread and is mostly known in the countries lying in the realm of ancient Iran، including India and Arabic countries، with other names. In contrast، traditional Chinese medicine (TCM) has received world acceptance، and currently has an international spread; such that it is taught and clinically used in the five continents. Due to the historical neighborhood، Traditional Iranian Medicine (TIM) and TCM have some common concepts and probably had bilateral effects on each other. These two schools of medicine have some similarities and differences in foundations on the basis of the ancient cultures of Iran and China. However، it is important to investigate the strategies and trends the TCM have passed to become global. Then، the experience can be used to spread the TIM. It seems that the following strategies are helpful to put this goal into action: 1- Collection of ancient texts and treatments currently available in folklore، 2- Developing academic education of the TIM، 3- Carrying out scientific studies to confirm the methods and treatments، 4- Integration of TIM and modern medicine and establishing integrated health centers، and 5- Employment of scientifically approved treatments of the TIM in the primary health care system. In this paper، some aspects of the TCM were clarified and the factors effective in its global spread were concerned. In the following، it is suggested that these methods and strategies be selected to achieve worldwide spread of the TIM.
    Keywords: Iranian medicine, Traditional Iranian Medicine, Traditional Chinese medicine, Global spread
  • N. Ghassemi Dehkordi, M. Norouzi, A. Safaei Aziz Pages 105-112
    The applications of traditional medicine and medicinal plants have attracted many professionals and scientists around the world. Employment of drugs of plant origin in primary health care not only in the developing countries، but also in the developed countries، where application of chemical drugs is common، has increased. Today، traditional medicine and ethnobotany are two attractive topics in many countries. Ethnobotanical studies document a number of useful plants، and also some medicinal plants، toxic plants، and plants that are used in food. The aim of ethnopharmacology is to improve the preparation method of some products that are used by people. However، to achieve this goal، some information about active compounds of these plants، the role of these compounds in development of biological effects of the plant (e. g.، antagonistic or synergistic effects)، and the toxic effects of the plants should be available. Since there are various geographic conditions in Iran، there are different ecosystems and vegetation in the country. Considering the growing need of modern world to novel drugs of plant origin and industrialization of this field، it is necessary to identify and develop appropriate plans for optimized employment of plant resources of our country. In this study، we have collected and identified the plants in some parts of Jandagh town. To this end، during 2010 and 2011، the plants of this region were collected and systematically identified. Furthermore، traditional applications of the collected plants were recorded through interviewing the native people of the region. The results indicated that most plants of the region are valuable medicinal plants. Therefore، it seems that plants ofthe region deserves further studies.
    Keywords: Collection, Traditional applications, Jandagh, Medicinal plants
  • B. Zolfaghari, M. Sadeghi, I. Tiri, M. Yousefali Tabar Pages 113-124
    Since ancient times، plants have attracted man as the everlasting and inevitable source of food and drug. The attention has grown considerably in recent years. Therefore، it seems that carrying out ethnobotany studies is a strategy to organize and meet the growing need to medicinal plants. With regard to the ancient history and culture، and the geo graphical diversity، Iran can be an appropriate place for such studies. The current study was fulfilled to collect، identify، and perform ethnobotanical evaluation of the plants of Babol. The plants that were studied belonged to 55 families، among which Asteraceae، Rosaceae، and Lamiaceae، had the highest share with 8، 8، and 7 plant species، respectively. This was expected as in Mazandaran province the distribution of these families is higher than other families. Among the plants collected، 15 species had local and traditional applications and four species were used as food. Plants with medicinal applications mainly belonged to Asteraceae، Lamiaceae، and Apiaceae families. With regard to the results obtained، it seems that paying special attention to documentation of the Iranian treatment culture could be helpful in preservation of this heritage and also be helpful in many different investigations.
    Keywords: Babol, Native plants, Ethnobotany, Traditional Iranian Medicine
  • M. Moghimi, Gh Kord Afshari, H. Mohammadi, M.R. Shams Ardekani Pages 125-130
    Every year، as Ramadan begins، the main concern of many patients is that whether they can fast or not. The current study addresses the question in diabetic patients with regard to the sources of modern medicine and Traditional Iranian Medicine (TIM). Several studies in modern medicine have shown that fasting is not harmful and is not associated with complications in type 2 diabetic patients who are on diet or take glucose lowering agents; rather it can be helpful for these patients. This is also mentioned in the TIM sources. Therefore، taking into account the main principles of maintaining health and providing appropriate training for diabetic patients، fasting in Ramadan can be suggested for these patients.
    Keywords: Fasting, Diabetes, Traditional Iranian Medicine
  • Gh Kord Afshari, M. Moghimi, M.R. Shams Ardekani, H. Mohammadi Pages 131-136
    Since in Ramadan، particularly in summer، the people are at the risk of dehydration and waste materials are excreted into urine in high concentrations، the health of urinary tract، especially in patients with urinary tract stones should be carefully considered. This study was performed to evaluate the causes and preventive measures for development of problem in such patients with regard to the sources of modern medicine and Traditional Iranian Medicine. According to the findings of this bibliographic study، if renal patients avoid eating harmful foods، improve their GI status، and perform useful exercises and massages، and also take the foods that are considered in the paper، fasting is not contraindicated for these patients. Rather، it can be considered as a part of their treatment protocol and accelerate their improvement.
    Keywords: Fasting, Traditional Iranian Medicine, Urinary tract stones
  • Gh Kord Afshari, M. Moghimi, H. Mohammadi, M.R. Shams Ardekani Pages 137-139
    One of the common problems people experience during Ramadan is halitosis، which sometimes bother the peers as well as the fasting individuals. The study addresses the causes and methods of prevention of halitosis with regard to the sources of modern medicine and Traditional Iranian Medicine (TIM). In the study، we have introduced five factors as the commonest causes of halitosis. To avoid these factors، some suggestions including following health measures before and during Ramadan are provided. Considering the prevalence of halitosis and lack of appropriate training about its causes and the prevention methods، training people about nutrition and maintenance of health in the TIM along with dental care could play an important role in control of the problem.
    Keywords: Fasting, Halitosis, Traditional Iranian Medicine