فهرست مطالب

Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal - Volume:1 Issue: 1, 2011

Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal
Volume:1 Issue: 1, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان سادات اقوامی، مرتضی ترابی احمدی، مهناز افشین جو صفحه 1
    زمینه و هدف
    آسم شایع ترین بیماری مزمن دوران کودکی است که موجب اختلال در کیفیت زندگی بعنوان یکی از معیارهای ارزیابی سلامت کودکان می شود. آموزش های برنامه ریزی شده از رموز موفقیت در کنترل سلامتی می باشد بطوریکه متعاقب اجراء آنها تا 70 % از بروز حملات جلوگیری می کند. این مطالعه با هدف اثر بخشی آموزش گروهی با لوح فشرده بر کیفیت زندگی کودکان مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلینیک آسم و آلرژی مرکز آموزشی درمانی ولیعصر زنجان سال 1388-89 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی یک سوکور اثر بخشی آموزش گروهی با لوح فشرده بر کیفیت زندگی 40 کودک مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلینیک آسم زنجان مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل: اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی PedAQLQ در ابعاد جسمانی، روحی- روانی، اجتماعی توسط پژوهشگر به روش نمونه گیری غیر تصادفی آسان از طریق مصاحبه با کودکان تکمیل و اطلاعات آن با استفاده از آزمون های آماری تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کیفیت زندگی واحدهای مورد مطالعه در هر سه بعد و همچنین رتبه آنها بر اساس رتبه بندی who قبل و بعد از آموزش نشان دهنده ارتقاء کیفیت زندگی بود که به لحاظ آماری تفاوت معناداری در قبل و بعد از آموزش مشاهده شد (p<0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر بیانگر تاثیر چشمگیر آموزش گروهی با لوح فشرده بر کیفیت زندگی کودکان مبتلا به آسم می باشد. فلذا جهت حفظ و ارتقاء کیفیت زندگی این کودکان این روش آموزشی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی، لوح فشرده، کیفیت زندگی، آسم
  • میترا پیامی بوساری، حسین ابراهیمی، غلامعلی تقیلو، حیدرعلی عابدی، فضل الله احمدی، حسین باقری صفحه 7
    زمینه و هدف
    وقوع تعارض در مشاغل خدمات درمانی ازجمله پرستاری که مستلزم تعاملات گسترده با افراد مختلف است امری طبیعی و اجتناب ناپذیر تلقی می شود. از آنجا که در خصوص علل، انواع و ابعاد تعارضات بین فردی پرستاران بالینی ایران اطلاعات چندانی وجود ندارد این مطالعه با هدف تبیین تعارضات درون گروهی پرستاران انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر با روش کیفی و رویکرد نظریه پایه انجام شد. بدین منظور با 18 نفر از پرستاران بالینی مصاحبه انجام شد. مصاحبه ها عمیق و بدون ساختار بودند. برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم اشتراوس و کوربین استفاده شد.
    یافته ها
    از مصاحبه ها 310 کد استخراج شد. طی روند مقایسه و کاهش درون مایه های اصلی تعارضات درون گروهی شکل گرفت. روابط متقابل طبقات و روند شکل گیری تعارضات بین فردی ظهور یافته در قالب مدل ارائه شده ترسیم شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه شرایط و جو کاری منشا بروز بسیاری از تعارضات ارتباطی در محیط کار پرستاران بالینی تشکیل می دهند. لذا هر اقدامی درجهت اداره موثر تعارض باید با درنظر گرفتن راهکارهایی برای رفع علل زیربنایی تعارضات و اصلاح شرایط کاری پرستاران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تعارضات شغلی، تعارضات بین فردی، پرستار، محیط های بالینی
  • رضا عباسچیان، آذر آوازه *، سهیلا ربیع سیاهکلی صفحه 17
    زمینه و هدف

    پرستاران عمده ترین بخش نیروی انسانی نظام بهداشتی و سلامت را تشکیل می دهند. رضایت شغلی سبب می شود که بهره وری سازمان افزایش یافته و کارمند نسبت به سازمان متعهد گردیده و سلامت فیزیکی و ذهنی وی تضمین گردد. شناخت عوامل موثر در ایجاد رضایت شغلی پرستاران می تواند در افزایش رضایت شغلی پرستاران و ایجاد انگیزه لازم در جهت انجام وظایف درمانی، آموزشی و پژوهشی مفید باشد. در این پژوهش میزان رضایت شغلی پرستاران و عوامل تاثیر گذار بر آن مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که جامعه مورد مطالعه آن را پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر زنجان تشکیل داده اند. 472 پرستار در این مطالعه شرکت نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل 25 گویه در حیطه های امنیت شغلی، سبک مدیریتی، محیط کار و امکانات رفاهی، حقوق و مزایا و خود پنداری از وجهه اجتماعی پرستار بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون آماری مجذورکای در محیط نرم افزار آماری 16 spss استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، میانگین نمره رضایت شغلی پرستاران از صد نمره (87/1 ±2/51) بدست آمد. بیشترین میانگین نمره مربوط به وجهه اجتماعی حرفه پرستاری در جامعه بود (69/2 ±39/62). کمترین میانگین نمره ها مربوط به رضایت از محیط کار و امکانات رفاهی (26/2 ±82/44) و حقوق و مزایا (63/2 ±76/45) بود.

    نتیجه گیری

    از جمله عوامل تاثیر گذار بر رضایت شغلی پرستاران اختصاص امکانات رفاهی، رضایت از محیط کار و بهبود حقوق و مزایا بودند. لحاظ نمودن کاهش ساعات کار، نوبت کاری و اضافه کار در ارتقاء کیفیت خدمات پرستاری و رضایت دو جانبه پرستار و بیمار امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، پرستار، عوامل تاثیر گذار
  • حمیدرضا حریریان، علی آقاجانلو، منصور غفوری فرد صفحه 25
    زمینه و هدف
    نارسایی مزمن کلیوی و روش های درمانی مربوط به آن از جمله همودیالیز، شیوه زندگی، وضعیت سلامت و نقش های فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و در طولانی مدت باعث ایجاد مشکلات جسمی - روانی و اجتماعی می شود. حمایت اجتماعی به عنوان یکی از مکانیسم های مقابله ای دارای قدرت تاثیر بر بهبود وضعیت سلامت و کیفیت زندگی بیماران مزمن شناخته شده است. هدف این پژوهش، تعیین وضعیت حمایت اطلاعاتی و ابزاری از بیماران همودیالیزی بیمارستان های زنجان در سال 1389 می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 84 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به مراکز آموزشی و درمانی زنجان به صورت سرشماری انتخاب گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه دو بخشی: 1- اطلاعات دموگرافیک 2- حمایت اجتماعی جمع آوری گردید. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 3/20% حمایت اطلاعاتی و 7/29 % حمایت ابزاری مطلوبی داشتند.
    نتیجه گیری
    بیش از دو سوم نمونه ها دارای حمایت اطلاعاتی و ابزاری نامطلوبی بودند. با توجه به رابطه مستقیم بین حمایت های اطلاعاتی و ابزاری _که از ابعاد اصلی حمایت اجتماعی می باشند و کیفیت زندگی و میزان بقاء بیماران همودیالیزی، پیشنهاد می شود حمایت اجتماعی به خصوص در ابعاد اطلاعاتی و ابزاری از این بیماران توسط کادر درمان و مسوولین انجمن های حمایت از بیماران کلیوی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، حمایت اطلاعاتی، نارسایی مزمن کلیوی، حمایت ابزاری
  • اعظم ملکی، الهه احمدنیا صفحه 31
    زمینه و هدف
    یکی از اهداف بهداشت عمومی تا سال 2010، مصرف روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک در 80 درصد زنان واقع در سنین باروری می باشد. لذا برای ارزیابی دستیابی به این هدف مهم، مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی و مصرف اسیدفولیک زنان باردار و عوامل موثر برآن انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی است. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زنجان بود که 361 زن باردار واقع در سنین باروری، دارای سواد خواندن و نوشتن با استفاده از نمونه گیری آسان انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد، پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (75/0) مورد تایید و با استفاده از آزمون های آماری t-test، ANOVA، کای دو و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نمرات کسب شده در محدوده میانگین ± انحراف از معیار به عنوان آگاهی متوسط و محدوده کمتر و بالاتر از آن به ترتیب به عنوان آگاهی ضعیف و خوب در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    حدود 2/25 درصد از زنان باردار آگاهی خوب، 2/53 درصد آگاهی متوسط و 6/21 درصد آگاهی ضعیف داشتند که با شغل، سن و تحصیلات مادر ارتباط معنی داری را نشان داد. 3/60 درصد زنان اسیدفولیک را به تنهایی یا همراه با مولتی ویتامین یا آهن مصرف می کردند که ارتباط معنی داری با سن حاملگی داشت به طوری که بیشترین درصد مصرف اسید فولیک مربوط به سه ماهه دوم بارداری و کمترین میزان مربوط به سه ماهه اول بارداری بود. 1/73 درصد از آنها مطلبی درباره اسید فولیک شنیده بودند و بیشترین منبع اطلاعاتی شان درمانگاه های دولتی و کمترین درصد مربوط به کلاس های قبل از ازدواج بود.
    نتیجه گیری
    علی رغم اینکه درصد زیادی از زنان، مطلبی درباره اسید فولیک شنیده بودند، درباره فواید آن آگاهی کافی نداشتند. میزان مصرف اسید فولیک نزدیک به اهداف بهداشت عمومی بود. ولی نکته قابل توجه این است که بیشترشان بعد از سه ماهه اول بارداری مصرف آن را شروع کرده بودند. لذا توجه کارکنان بهداشتی به آموزش زنان درباره فواید اسیدفولیک مخصوصا در کلاس های مشاوره قبل از ازدواج ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، مصرف اسیدفولیک، بارداری
  • پوران مختاری، پروین شیری، الهه احمدنیا، ترانه امامقلی خوشه چین صفحه 37
    زمینه و هدف
    استئوپروز یک اختلال سیستم اسکلتی است که منجر به کاهش توده استخوانی شده و استخوان را در معرض خطر شکستگی قرار می دهد. این اختلال بی سروصدا یک مشکل عمده سلامت می باشد بطوریکه بیش از 5/1 میلیون نفر در سال در اثر استئوپروز دچار شکستگی های مختلف می شوند. سازمان بهداشت جهانی پوکی استخوان را به همراه بیماری های سرطان، سکته مغزی و حملات قلبی به عنوان چهار دشمن اصلی بشر معرفی کرده است. چندین عامل خطر برای این اختلال شناخته شده است از آنجایی که تمام برنامه های مراقبت های بهداشتی و پیشگیری از بیماری ها و ارتقاء سطح سلامت عمدتا بر دو هدف آگاهی و نگرش استوار است. بر آن شدیم تا تحقیقی در ارتباط با بررسی میزان آگاهی پرسنل پرستاری و مامایی شاغل در بیمارستان ولی عصر (عج) در سال 1386 انجام دهیم.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی بود. حجم نمونه بر اساس سرشماری 223 نفر بود که 214 نفر در تحقیق حاضر شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش که بخش اول شامل مشخصات دموگرافیک و بخش دوم سوالات مربوط به عوامل خطرزای استئوپروز بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS15 استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج پژوهش میانگین سنی پرسنل 37±31 بود و 1/92٪ آنان پرستار، 9/7٪ ماما، 2/99٪ کارشناس و 3/52٪ متاهل بودند. میانگین سابقه خدمت 83 ماه که حداقل 2 ماه و حداکثر 270 ماه را داشتند. بیشترین نمره کسب شده 15 (49/21٪)، حداقل نمره 9 (33/2٪) و حداکثر 19 (46/0٪) بود.
    نتیجه گیری
    آگاهی از روش های مختلف محافظت از استخوان ها و تغییر عادات زندگی می تواند در جلوگیری از پوکی استخوان نقش مهمی را ایفا کند. به منظور حفظ سلامت استخوان ها باید از فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری آگاه شده و همچنین تغییرات مهمی را نیز در شیوه زندگی افراد قائل شویم، شاید از این طریق بتوانیم از آسیب های مکرر وارد بر استخوان ها که یکی از عوامل مهم تهدید کننده سلامت فرد و خانواده می باشد پیشگیری کنیم.
    کلیدواژگان: آگاهی، عوامل خطر، استئوپروز
  • غلامرضا محمودی، فاطمه الحانی، منیژه انوشه، قنبر روحی صفحه 43
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی سندرمی است که اغلب در ارائه کنندگان مراقبت همچون پرستاران و کارکنان بیمارستانی دیده می شود. مطابق دیدگاه مسلاچ فرسودگی شغلی عبارت است از سندرمی متشکل از خستگی روانی، مسخ شخصیت و احساس عدم موفقیت فردی. بنابراین بررسی و تعیین رابطه برخی عوامل مانند سابقه کار، سن، نوع بخش ها، نوبت کاری و...با سطوح فرسودگی اهمیت ویژه ای دارد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی، تحلیلی و همبستگی است. نمونه های تحقیق پرستاران شاغل و ابزار تحقیق پرسشنامه مسلاچ (MBI) بود که از سه بخش خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و بخش احساس عدم موفقیت فردی تشکیل و با معیار لیکرت نمره گذاری شده است. نتایج اعتماد واعتبار آن از 82/0 تا 60/0 گزارش گردیده است. تعداد نمونه 272 نفر و با نرم افزار SPSS و آزمون های آمار ی توصیفی و استباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نمونه های تحقیق 95 نفر مرد و 177نفر زن بودند. 60 نفر مجرد و 206 نفر ازدواج کرده، 103 نفر بدون فرزند و 33 نفر دارای سه فرزند و بیشتر بودند. اکثریت نمونه ها در هر دو جنس ازدواج کرده و از نظر سطح تحصیلات 80 نفر مردان و 156 نفر زنان لیسانس بودند و اکثریت در بخش ها و شیفت در گردش بودند. از نظر فرسودگی حداکثر 8/43 درصد پرستاران دارای بالاترین سطح فرسودگی عاطفی بودند. آزمون آماری بین فرسودگی مسخ شخصیت از نظر فراوانی وشدت با وضعیت تعداد فرزندان (001/0 = p)، با سمت (008/0= p)، با شهرستان محل کار (022/0 = p) و بین فرسودگی با بیمارستان های مختلف شهر ها (02/0= p) و بین فرسودگی مسخ شخصیت با نوع استخدامی رابطه معنی داری نشان داد (041/0 = p).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق مبین وجود فرسودگی در پرستاران در بعد عاطفی و مسخ شخصیت می باشد وبا تعدادی از عوامل نیز رابطه دارد بنابراین نیاز است. برخی عوامل خانوادگی وحرفه ای توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرستاران، واکنش عاطفی روانی، مسخ شخصیت، احساس عدم موفقیت فردی
  • امیر واحدیان عظیمی، سمیه قاسم کاشانی، آذر آوازه، منصوره سپهری نیا، مهین روحانی صفحه 55
    زمینه و هدف
    حقوق بیمار همان انتظاراتی است که او از موسسات خدمات بهداشتی، درمانی دارد. منشور حقوق بیمار عبارت است از دفاع از حقوق انسان به منظور حفظ حرمت و عزت او برای اطمینان از اینکه در مواقع بیماری بدون تبعیض سنی و جنسی و وضعیت مالی از جسم و جان و سلامت او مراقبت کافی به عمل خواهد آمد و این مراقبت در محیطی سرشار از احترام و با کیفیت مطلوب ارایه خواهد شد. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی پرستاران از حقوق بیمار و میزان رعایت آن توسط آنها در بیمارستان های شهر مشهد انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی توصیفی- مقطعی بود. نمونه های پژوهش شامل 486 نفر از پرستاران می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای ساده انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش بود؛ بخش اول مربوط به مشخصات دموگرافیک و بخش دوم و سوم مربوط به موقعیت های حقوقی بیماران بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها توسط پرستاران، داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان آگاهی و رعایت حقوق بیمار از دیدگاه پرستاران در بیش از نیمی از موارد (5/54 و4/62) در سطح عالیبوده و میزان آگاهی و رعایت حقوق بیماران با متغییرهایی از قبیل سن کیفی شده، سابقه و تحصیلات، سمت و... ارتباط معنی داری نشان نداد (P>0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، رعایت حقوق بیمار در بیش از نیمی از موارد در سطح عالی بوده، ولی با در نظر گرفتن اهمیت موضوع لازم است با انجام اقداماتی از قبیل تدوین و تصویب قوانین مربوط به حقوق بیماران و حقوق پرستاران و ایجاد ضمانت اجرایی برای آن، احترام به این گروه از دریافت کنندگان مراقبت بهداشتی حفظ و ارتقاء یابد تا در آینده نزدیک شاهد بهبود کیفیت خدمات بهداشتی- درمانی و رضایت بیشتر بیمار، کادر درمانی و بیمارستانی باشیم.
    کلیدواژگان: حقوق بیمار، آگاهی، عملکرد، پرستار
|
  • Mojgan Alsadat Aghvamy, Morteza Torabi Ahmadi, Mahnaz Afshinjoo Page 1
    Background And Objectives
    Asthma is one of the most common chronic diseases in childhood period. It decreases the quality of life of children. This study aimed to assess the effectiveness of group education using compact disks on the quality of life in children 8-12 years with asthma referring to the asthma and Allergy clinic in Valiasr medical center in zanjan, 2009.
    Material And Methods
    This is a quasi-experiment single blind study. We evaluated the Effectiveness of Group Education using CDs on Quality of Life of Children with Asthma. Data were collected using the PedAQLQ. Some other items were added by the researchers to measure the physical, psychological and social domains. The 40 participants were selected using non-random sampling method. Data were analyzed using paired t-test.
    Results
    The average score of the quality of life in the three domains indicated that the quality of life has been increased appropriately. The score was increased significantly after the intervention (p<0/05).
    Conclusion
    The results of this study showed that the educational intervention using CDs improved the quality of life in children suffering from Asthma.
    Keywords: group education, electronic learning, quality of life, asthma
  • Mitra Payami Bousaria, Hosein Ebrahimi, Gholam Ali Taghiloo, Heydar Ali Abedi, Fazlo Allah Ahmadi, Hosein Bagheri Page 7
    Introduction
    Conflict among nurses has been identified as a significant issue within healthcare settings all around the world. Nurses confront with different types of interpersonal conflicts in their work. It's important to know causes and effects of conflicts in nursing units before deciding to manage them.
    Aim
    describing the experiential aspects of nurse's inter group conflicts focused on causes and effects.
    Methods
    Unstructured and in-depth interviews were conducted according to the grounded theory method. Data were transcribed, coded and categorized in order to generate conceptual categories using constant comparative method.
    Results
    310 codes extracted from 18 interviews resulted in a model describing the nature and causes of inter group conflicts within nursing: Extra and intra organizational elements with personal and environmental characteristics provide the instincts for creating the conditions which lead to inter group conflicts.
    Discussion
    According to findings context and work place atmosphere must be consider before any try to manage inter group conflicts properly.
    Keywords: Conflict, Inter group conflict, Nursing work place, Iran
  • Reza Abbaschian, Azar Avazeh, Soheyla Rabi Siahkalis Page 17
    Background And Objectives

    Nurses are among the most influential human resources in health systems. Job satisfaction can increase efficiency of systems and commitment of employees to organizations. Identifying the effective factors on job satisfaction can help to increase job satisfaction and motivation of nurses to perform their tasks appropriately. This study was conducted to determine job satisfaction and its related factors among nurses working in the public hospitals of Zanjan.

    Material And Methods

    In this cross-sectional study, we recruited 472 nurses from public hospitals at Zanjan University of Medical Sciences using stratified random sampling. Data gathering tools included a researcher–made questionnaire including 25 items in the areas of job security, management style, work environment, facilities, salary and benefits, self-concept and social image of nurses. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test in the SPSS.

    Results

    The job satisfaction among nurses was moderate (51.2±1.87). The highest mean score (62.2 ± 2.39) was related to the social prestige of the nursing profession in society. The lowest average scores were related to satisfaction with work and welfare (44.82 ±2.62), and rights and benefits (45.76±2.63), respectively.

    Conclusion

    Facilities, working conditions, and salary and benefits were the most important factors affecting job satisfaction. It seems to be necessary to adjust the work hours, and shifts to enhance the quality of nursing care and nurse satisfaction.

    Keywords: job satisfaction, nurse, affecting factors
  • Hamid Reza Haririan, Ali Aghajanloo, Mansor Ghafouri Fard Page 25
    Background And Objectives
    Chronic Renal Failure (CRF) influence patients’ lifestyles, health statuses, and role functions, and lead to physical and psychosocial problems. Social support is an important copping mechanism by which quality of life and health status of patients improve. The aim of this study was to determine informational and instrumental support in hemodialysis patients in hospitals of Zanjan University of Medical Sciences, 2010.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, 84 patients with CRF who were referred to the hemodialysis centers of Zanjan were recruited to the study. The participants answered to the two sets of questionnaires: 1) demographic items; 2) standard instrument of social support. The data were analyzed using descriptive statistics in the SPSS-16.
    Results
    The study showed that 20.3% and 29.7% of participants had optimal informational and instrumental support, respectively.
    Conclusion
    More than two third of the patients did not have optimal social support. Regarding positive relationships between social support, quality of life and survival rate in hemodialysis patient, it is suggested that health care policymakers and managers consider the instrumental and informational support in order to improve quality of life in hemodialysis patient.
    Keywords: hemodialysis, informational support, instrumental support, chronic renal failure
  • Azam Malekia, Elahe Ahmadnia Page 31
    Background And Objectives
    Increasing d aily intake of 400 micrograms folic acid to 80% among childbearing women up to 2010 is a public health goal. This study aimed to assess the knowledge and practice of pregnant women on folic acid intake and its related factors.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, 361 literate pregnant women attending health centers in Zanjan were recruited to the study using a convenience sampling method. Data were collected usinf a questionnaire. The Cronbach's alpha coefficient for the items was 0.75. Data were analyzed using statistical t-test, ANOVA, Chi-square, and logistic regression. The mean of knowledge score was considered as the average knowledge and ranges more or less than the average were considered as high or low knowledge, respectively.
    Results
    About 25.2 percent of pregnant women had good knowledge, 53.2 percent had average knowledge, and 21.6 percent had low knowledge. The knowledge score had a significant relationship with the occupation, mothers’ age, and education. More than 60 percent of the participants used folic acid alone or in combination with multivitamins or iron. The folic acid usage had a significant correlation with gestational age; as the highest percentage of consumption of folic acid was in the second trimester of pregnancy and the lowest percentage was in the first trimester. Most of the women (73.1%) had heard about folic acid. Public clinics were the most cited source of information. Marriage classes had provided the least information.
    Conclusion
    Despite a large percentage of women who had heard about folic acid, most of them had not enough knowledge about benefits of folic acid consumption during pregnancy. Folic acid intake amount was near the public health goal; however, most of the participants had started taking the pills after their first trimester. Therefore, educating women on the benefits of folic acid intake during pregnancy should be considered in educational classes.
    Keywords: knowledge, Folic acid, pregnancy
  • Poran Mokhtari, Parvin Shiri, Elahe Ahmadnia, Tarane Khooshehchin Page 37
    Background And Objectives
    This study aimed to investigate nurses’ and midwives’ current knowledge about the osteoporosis.
    Material And Methods
    In this survey, we used the FOOQ (The Facts on Osteoporosis Quiz) questionnaire to measure osteoporosis knowledge on 214 nurses and midwives in Valiasr hospital in Zanjan.
    Results
    Findings indicated a generally moderate to high level of knowledge about certain risk factors among the participants. The main deficit in the knowledge of the participants was about walking and bone health.
    Conclusion
    The study findings were consistent with the results of other studies which have reported that the knowledge of osteoporosis among nurses and midwives is less than adequate. The findings showed the requirement to focus on in the osteoporosis educational interventions among nurses and midwives.
    Keywords: osteoporosis, knowledge, risk factors
  • Gholam Reza Mahmoodi, Fateme Alhani, Manije Anousheh, Ghanbar Rouhi Page 43
    Background And Objectives
    Burnout is a syndrome usually found in health providers such as nurses and hospital employees. According to Maslach, burnout is a reflective physical and emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment. Therefore, assessment of its related factors such as age, work duration, type of wards, and work schedule are very important.
    Material And Methods
    This was a descriptive–analytical correlational study. The study was conducted among 272 nurses in hospitals. The research instrument was the Maslach Burnout Inventory (MBI) questionnaire consisted of three parts including: 1) emotional exhaustion; 2) depersonalization; and 3) personal achievement with the Likert scoring scale. Data were analyzed using the SPSS.
    Results
    There were 95 males and 177 females; 60 singles and 206 married nurses. About 100 nurses had no children, and 33 nurses had three or more children. A majority of the participants were married. Most of the male (n=80), and female (n=156) nurses had BSc. educational level. The majority of the nurses had experience of clinical work in circular shifts. The study showed that 43.8% of the nurses had high level of emotional exhaustion burnout. In addition, there were significant relationships between severity and frequency of depersonalization with the number of children (p=0.001), position (p=0.008), and hospitals of different cities (p=0.022). There were also significant relationships between personal achievement and hospitals of different cities (p=0.02); and also depersonalization with employee (p=0.041).
    Conclusion
    The results of this study showed that there were burnouts among nurses in dimension of e motional and depersonalization. There were also significant relationships between some family and professional factors.
    Keywords: burnout, nurses
  • Amir Vahedian Azimi, Somaye Ghasem Kashani, Azar Avazeh, Mansore Sepehri Nia, Mahin Rohani Page 55
    Background And Objectives
    Patients’ rights are the patients’ expectations from health services. Patients’ rights declaration is to protect individuals’ rights in order to be ensured, in case of being sick; they will receive enough qualified care in a respectful context regardless of their age, gender, and economic situation. The purpose of this study was to determine the level of nurses’ awareness from patients’ rights and the extent to which they respect such rights in Mashhad’s hospitals.
    Material And Methods
    This was a cross-sectional study. The participants were 486 nurses who were selected based on the random simple stratified sampling. The instrument used for data collection was a questionnaire including two main sections: 1) demographic information; and 2) situational rights of the patients. Data were analysed in the SPSS.
    Results
    The results of the study revealed that the level of awareness and the degree to which the nurses observe patients’ rights were at excellent level in more than 50% of the cases. The study also demonstrated that awareness and observation of the patients’ rights were not significantly correlated to age, experience, and educational level (P>0/05).
    Conclusion
    According to the results of the study, observation of the patients’ rights were at excellence level in more than half of the cases; however, regarding the importance of the issue in question, it is essential that policymakers set legislating rules which protect patients’ and nurses’ rights, so as to expect improvements in the quality of health and clinical services.
    Keywords: patient's rights, knowledge, practice, nurse