فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 71 (پاییز 1391)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 71 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید بلالی صفحه 9
    مقاله حاضر می کوشد، ضمن ارائه الگویی برای شناسایی عوامل کلیدی موثر در مقیاس ملی و جهانی، زمینه تهیه سناریوهای ممکن و محتمل در سال های آینده سازمان صداوسیما تا افق 1404 را فراهم آورد. داده های این مقاله، شامل 47 عامل است که با روش ترکیبی مصاحبه با نخبگان و روش دلفی به دست آمده است و طی دو مرحله، عوامل اصلی مشخص، پالایش یا ترکیب شده اند. در نهایت نیز 24 عامل و روند اصلی مشخص و از طریق پرسشنامه هایی، تاثیرات متقابل آنها جمع آوری و با نرم افزار میک مک، داده ها تحلیل شده است. سرانجام شش عامل به عنوان رویدادهای کلیدی و پیشران که بیشترین تاثیر را بر آینده سازمان دارند، شناسایی شدند. با توجه به نتایج، برای هر کدام از این شش عامل هجده سناریو پیشنهاد و شرایط آینده یک سازمان بسیار بزرگ و پیچیده شبیه سازی و مدل سازی شده است که می تواند درک شفافی به متخصصان این حوزه برای برنامه ریزی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل تاثیر متقابل روندها، عوامل کلیدی، سناریو، آینده پژوهی
  • عبدالله بیچرانلو صفحه 39
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به دلیل ماهیت فرهنگی و سیاسی انقلاب، نگاه غرب به ایران در مقایسه با گذشته، بسیار تغییر کرد. رسانه های غربی به پیروی از سیاست های حاکم بر آنها، رویکرد متفاوتی نسبت به ایران اتخاذ کردند که در آثار به نمایش درآمده درباره ایران، مشهود است. فیلم های سینمایی و مستند ساخته و پخش شده در خصوص کشور ما تصویری خاص از ایران و ایرانیان ارائه می دهد.
    در این مقاله تلاش شده است با مطالعه و بررسی 5 فیلم سینمایی هالیوود که طی سه دهه گذشته، درباره ایران ساخته شده، چگونگی تصویرپردازی از ایران و ایرانیان در هالیوود، بازخوانی شود. برای این منظور، از روش تحلیل نشانه شناختی در بررسی فیلم های سینمایی مورد نظر استفاده شده است. پنج فیلم منتخب برای این تحلیل، از شناخته شده ترین و تاثیرگذارترین فیلم ها درباره کشور ما به شمار می روند. مطالعه حاضر نشان می دهد که به منظور ایجاد تمایز بین خود و دیگران (ایرانیان) در فیلم های سینمایی هالیوودی، انگاره ها و کلیشه های شرق شناسانه در تصویرپردازی از ایران و ایرانیان، به نحوی جدی و پررنگ به کار گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: ایران، هالیوود، بازنمایی، شرق شناسی، تحلیل نشانه شناختی
  • سهیلا صادقی، محمدحسین شریفی ساعی * صفحه 69

    رسانه، بهترین وسیله برای فرهنگ سازی در جوامع مدرن است و برنامه های تلویزیونی، یکی از وسیع ترین گستره های مخاطب را در میان رسانه های جهان به خود اختصاص داده است. در این میان، سریال های تلویزیونی، نقشی مهم در شکل گیری و یا تغییر شکل ارزش ها و ساختارهای اجتماعی در جامعه بازی می کنند. هدف مقاله حاضر، تحلیل نشانه شناختی از نحوه بازنمایی الگوهای مدرن روابط دختر و پسر در سریال های ایرانی است. بدین منظور با استفاده از روش نشانه شناسی، پنج سریال ایرانی پربیننده در سال های اخیر (1390 1385) بررسی شد. یافته ها نشان می دهند که در این سریال ها با دو گونه از بازنمایی روابط مدرن در مناسبت های دختر و پسر «روابط عاشقانه» و «روابط ضدعاشقانه» رو به رو می شویم؛ در سال های اخیر، رسانه به تدریج از بازنمایی روابط عاشقانه به سمت بازنمایی روابط ضدعاشقانه تغییر وضعیت داده است؛ شکلی از رابطه که در آن همیشه با عنصری از فریب یکی علیه دیگری همراه است.

    کلیدواژگان: روابط عاشقانه، بازنمایی، رمزگذاری، نشانه شناسی، مطالعات فرهنگی، روابط ضدعاشقانه
  • محمود کریمی، احسان علی اکبری بابوکانی صفحه 97
    بررسی مسائل حوزه خبر و خبررسانی، با توجه به عصر ارتباطات و لزوم پاسخگویی فقه به مسائل این حوزه، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مقاله حاضر، برخی از تکالیف خبرنگار رسانه ای همچون ممنوعیت گمراه کردن افکار عمومی، اشاعه فحشا و منکرات، تضعیف باورهای دینی، تجسس در اسرار مردم و افشای آن، کذب، بهتان، اغرا به جهل، اهانت و سرقت را با توجه به ادله احکام در فقه امامیه و نظر به آرا و دیدگاه های فقها که منبعث از ادله احکام است، مورد بحث قرار داده است. درواقع، بررسی این عنوان ها در پاسخ به این پرسش است که آیا خبرنگار، در کنار حقوقی که برای وی شناخته شده، ملزم به رعایت اصول و چهارچوب این حرفه و تکالیف مقرر شده نیز هست یا خیر؟ مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و اسنادی تدوین شده و با بررسی فقهی حقوقی، به رسالت خبرنگار از زاویه ای جدید نگریسته و بر آن است که اسلام برای برخورداری از رسانه دینی، تکالیفی را برای خبرنگار به عنوان یکی از مکلفان جامعه اسلامی مقرر کرده است.
    کلیدواژگان: تکالیف خبرنگار، تجسس، اضلال، اشاعه فحشا، کذب، رسانه دینی
  • حسین ذوالقدر صفحه 129
    دنیای امروز، تغییرات و تحولات عمیقی را شاهد است که همه آنها در حوزه های عملکردی هویت، مرز، مفهوم جغرافیا (مکان) و زمان قابل درک اند. هویت ها چند پاره شده، مرزها را درنوردیده و مکان و زمان به هم فشرده شده اند. در این رهگذر تلویزیون یکی از عوامل موثر در بروز این تغییرات است. در برخورد با چنین وضعیتی و برای درک مختصات تلویزیون جهانی، مقاله حاضر، نقطه عزیمت خود را بر پایه یک برساخته نظری با عنوان «مدل ریف» قرار داده و کوشیده است چشم اندازی از نحوه فعالیت و نقش تلویزیون های محلی و جهانی در عصر جهانی شدن ارائه داده و نتایج را از طریق روش مصاحبه با 20 نفر از صاحبنظران و پژوهشگران حوزه ارتباطات در میان بگذارد. «ریف» مخفف همنشینی چهار کلمه واقعیت، هویت، قدرت و فرا واقعیت است. این مقاله با واکاوی در نسبت میان تلویزیون و مفاهیم یاد شده، مولفه های تلویزیون های جهانی محلی را در قالب مدل ابداعی و پیشنهادی، به نام لوزی کارکرد تلویزیون های جهانی محلی (مدل ریف) بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تلویزیون جهانی، تلویزیون محلی، واقعیت، هویت، قدرت، فرا واقعیت
  • مهرزاد بهمنی پژوهشگر صفحه 159
    میزان ملی گرایی مصرفی و ترجیح کالاهای داخلی بر کالاهای خارجی، از عوامل رشد و پویایی اقتصاد و بخش بازرگانی کشور محسوب می شود. در این شرایط، مصرف کننده بر اساس معیارهای هنجاری و عاطفی، کالاهای داخلی را در اولویت مصرف قرار می دهد و با تحریم خرید محصولات خارجی و غیر اخلاقی دانستن خرید چنین کالاهایی، تاثیر مثبتی بر اقتصاد داخلی کشور به جا می گذارد. مقاله حاضر، ضمن بررسی میزان ملی گرایی مصرفی شهروندان 28 شهر کشور به روش پیمایش، نگرش مصرف کنندگان را نسبت به کالاهای داخلی و تمایل به خرید این کالاها مورد بررسی قرار داده است. از دیگر اهداف این مقاله، بررسی میزان اعتماد شهروندان به تبلیغات داخلی و رابطه آن با میزان ملی گرایی مصرفی است. طبق نتایج این پژوهش، 83درصد از پاسخگویان بر اساس معیارهای شناختی و عقلانی اقدام به خرید کالا می کنند و تنها در حدود 14درصد، با توجه به معیارهای هنجاری و عاطفی کالاهای مورد نیاز خود را تهیه می کنند. همچنین ملی گرایی مصرفی 4/80درصد از کل پاسخگویان، در حد متوسط، 4/13درصد در حد قوی و 2/6درصد در حد ضعیف است.
    کلیدواژگان: ملی گرایی مصرفی، اعتماد به تبلیغات، تمایل به مصرف، نگرش مصرف کنندگان
  • مهرداد متانی، رمضان حسن زاده، علی اکبر فرهنگی صفحه 183
    مخاطب، هدف هر کوشش رسانه ای است که باید نخست ترغیب و سپس قانع شود که رسانه در خصوص علاقه و نیاز او پیام می دهد. مقاله حاضر، به این پرسش اساسی پاسخ می دهد که دلایل و انگیزه های استفاده از برنامه های شبکه های ماهواره ای در میان مخاطبان دانشجویی کدامند؟ در این پژوهش 310 نفر از دانشجویان دانشگاه های غیرانتفاعی، مرکز آموزشی فرهنگی سما و آزاد اسلامی قائم شهر در سال 1389 که بیننده برنامه های شبکه های ماهواره ای فارسی زبان بودند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. روش پژوهش از نوع پیمایشی است و گردآوری اطلاعات نیز از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که دانشجویان اغلب برای رفع نیازهای اطلاعاتی و شناختی، سرگرمی و تفریحی، اجتماعی و کسب هویت شخصی خود به تماشای برنامه های شبکه های ماهواره ای می پردازند. همچنین، ویژگی های جمعیت شناختی مخاطبان (سن، جنس و سطح تحصیلات) در میزان و نحوه استفاده از برنامه های شبکه های ماهواره ای متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: انگیزه، شبکه های ماهواره ای، نیاز، استفاده و رضامندی
  • صفحه 203
|
  • Majid Balali Page 9
    The present paper aims to propose a number of possible scenarios for IRIB within the time period up to 1404 (Iranian Calendar) using a model for identification of key factors affecting the organization future at national and international levels. Data presented in this paper include 47 factors obtained from a combinational methodology involving interviews with elites as well as Delphi Method. Main factors were determined and refined within two phases. Finally, 24 main trends were marked and their cross impacts were collected and then, the obtained data were analyzed using MicMac Software. Ultimately, six primary factors were determined as the key trends and drives having the most influence on the organization. Using the results, 18 scenarios are proposed for each one of these six factors, and the future status of such big complex organization as IRIB is simulated, hence a clear picture for organizational planning is depicted.
    Keywords: Trends Cross, Impact Analysis, Key Factors, Scenario, Future Studies
  • Abdollah Bicharanlou Page 39
    Due to cultural and political nature of Iranian 1979 Revolution, the West’s attitude towards Iran underwent a significant change in the post-revolution era. Under the influence of their governments, Western media have adopted a different approach towards Iran which is obvious in their displayed works. Movies and documentaries produced and put on air by these media present a peculiar image of Iran and Iranians.The present paper employs semiotic analysis to examine 5 Hollywood movies addressing Iran and Iranians and studies the way these media works have represented Iran and its people. The movies selected for analysis are the most famous and influential films produced thus far on the topic of Iran. This research shows that the investigated movies have employed abundance of orientalistic cliché images about Iran and Iranians in their representation.
    Keywords: Iran, Hollywood, Representation, Oreintalism, Semiotic Analysis
  • Soheila Sadeghi Fasayee, Mohammad Hossein Sharifi Sayee Page 69

    Media are the best means for culture-building in all modern communities; more specifically, TV programs are one of the most widely used tools to attract audiences within a society. TV series play a key role in shaping and reshaping a society's values and social constructs. Using semiotic analysis, the present paper aims to examine representation of modern patterns for relationship between young boys and girls in Iranian series. To this aim, five series with high ratings in recent years (1385-1390 Iranian Calendar) were examined through semiotic analysis. Research findings indicate that there are two types of representing modern relationship between boys and girls in these series, i.e. “romantic” and “anti-romantic” relationship. In recent years, media have moved from representation of romantic relationship towards anti-romantic relationship involving deception of one side by the other.

    Keywords: Romantic Relationship, Representation, Semiotics, Anti, romantic Relationship
  • Mahmoud Karimi, Ehsan Ali Akbari Babookani Page 97
    Given the current communication time as well as the necessity for jurisprudence to be accountable for tackling news-related problems, examining news and news-disseminating issues seems to be of paramount significance. Drawing upon jurisprudence and Islamic law as well as views of Islamic scholars, the present paper deals with a number of duties which should be taken into consideration by journalists; duties such as avoiding misleading public opinion, propagation of prostitution and corruption, weakening religious beliefs, searching out people’s secrets and disclosing them, lying, vilification, fooling, insult and theft. In fact, investigating these issues rises out of curiosity for a response to the question that whether a journalist is obligated to observe principles governing his profession or not? A documented descriptive research, this investigation examines journalism through a legal-jurisprudence analysis from a new perspective. It aims to show that Islam, as an institution seeking to enjoy a religious media, has provided certain duties for a journalist as one of the Muslim community obligated individuals.
    Keywords: Journalist Duties, Spying, Misleading, Propagating Prostitution, Lying, Religious Media
  • Hossein Zolghadr Page 129
    Today’s world is witnessing transformational changes and developments, all of which understandable in the pragmatic contexts of identity, border, geography (location) and time. Identities are fragmented, borders are transgressed, locations and time are squeezed together. To give an understanding of global TV coordinates, the present article takes its point of departure in a theoretical construct named “RIPH” model and tries to depict a picture of local and global television’s role at the era of globalization and, finally, shares the results with 20 Communications researchers and scholars for consultation. “RIPH” stands for the initials of the four words, Reality, Identity, Power and Hyper reality. The article examines television in terms of the abovementioned concepts, and studies local and global television components in terms of the proposed model, i.e. Lozenge of local TVs Functions (RIPH model).
    Keywords: Globalization, Global Television, Local Television, Reality, Identity, Power, Hyper reality
  • Mehrzad Bahmani Page 159
    The mounting level of consuming nationalism, i.e. preference for domestically-made goods over foreign items is one of the decisive factors accounting for Iran's increasingly flourishing economy. Under such circumstances, consumers choose domestic goods based on normal and emotional criteria, and by refusing to buy foreign commodities and disdaining them as immoral, they help flourish the economy of their country. Using the results of a survey conducted in 28 provinces, the present paper investigates the level of consuming nationalism among citizens of these provinces and examines the consumers’ attitudes towards domestically-made goods and their preference for picking them up. The present paper also aims to study the level of citizens’ trust in domestic advertisements and its relevancy to consuming nationalism. Research findings indicate that 83% of the respondents do their buying based on cognitive and rational criteria, and only 14% buy their needs based on normal and emotional measures. Consuming nationalism for 80.4% of the total respondents was at medium level and for 13.4% of them was at high level and for 6.2% of them was at low level.
    Keywords: Consuming nationalism, Trust in Ads, Propensity towards Consumption, Consumers Attitude
  • Mehrdad Matani, Ramazan Hasanzadeh, Ali Akbar Farhangi Page 183
    The primary aim of any media attempt is to attract an audience to be motivated first and hence, convinced about the message the media are likely trying to convey. The present paper answers this question: what are the university students’ reasons and motives for watching satellite channels’ programs? Research samples were 310 students from private universities, Sama Cultural-Educational Center and Qa’em Shahr Azad University who watched Persian-language satellite channels in 1389 (Iranian Calendar). A survey was conducted and data were collected through researcher-made questionnaires. Research findings indicate that most of the students watched satellite TV to satisfy their informational, cognitive, amusement and recreational and social needs and find their personal identity. In addition, the audience’ demographical attributes (age, gender and education) have a role in the quantity and quality of using satellite TV programs.
    Keywords: Motivation, Satellite Channels, Need, Use, gratification