فهرست مطالب

غرب شناسی بنیادی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه غرب شناسی بنیادی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اصغری صفحات 1-14
    این مقاله سعی دارد نشان دهد که فلسفه رورتی حاوی پیام اخلاقی است. برای این کار لازم است که به محتوای برخی کتاب های او، به ویژه کتاب هایی که بعد از فلسفه و آینه طبیعت تالیف کرده نگاهی بیندازیم. پیام اخلاقی مورد نظر آشکار و پنهان در قالب مفاهیم و اصطلاحاتی از قبیل «همبستگی»، «دموکراسی»، «سیاست فرهنگی» در آراء و اندیشه های نئوپراگماتیستی او دیده می شود. البته رورتی این پیام را در بسیاری از موارد از زبان ادبیات، به ویژه از زبان رمان نویسان، بیان می کند. البته این تحقیق درصدد آن نیست که اثبات کند که رورتی صاحب یک فلسفه اخلاقی خاص، نظیر آنچه در کانت می بینیم، است، چرا که او خود از منتقدان سرسخت اخلاق کانتی است. رویکرد نئوپراگماتیستی و انتقادی رورتی به اخلاق کانتی تحت تاثیر پراگماتیسم دیویی و جیمز و نیز تحت تاثیر فلسفه لویناس است.
    کلیدواژگان: همبستگی، سیاست فرهنگی، پراگماتیسم، پیشرفت اخلاقی و رورتی
  • سیدجواد امام جمعه زاده، مجید نجات پور، حمید زنگنه، بهروز زرین کاویانی صفحات 15-37
    ایران فرهنگی ازجمله حوزه های اصلی فرهنگی تمدنی در جغرافیای هویتی امروز است که همواره مورد توجه پژوهشگران و اندیشمندان بوده است. میراث فرهنگی تمدنی که به واسطه عناصر و مولفه های مشترک زبانی، فرهنگی، و اجتماعی پدید آمده است، حاصل تجربه تاریخی طولانی ای است که با پیوند دادن معرفت و هویت «خودآگاهی تمدنی» را به بار آورده است؛ معرفت به میراث غنی مشترک میان کشورهای منطقه و هویتی برآمده از عناصر و مولفه های درونی و بومی. هویت ایران فرهنگی همچون سایر هویت ها، همواره با هویت های دیگر تمدن ها، ازجمله تمدن غربی، در تعامل و یا تقابل بوده است. هویتی که تلاش می کند داعیه جهان شمولی و همه گستر خود بر سایر هویت ها و تمدن ها را اثبات کند. پژوهش حاضر تلاشی است در جهت روایت هویت ایران فرهنگی به گونه ای که نسبت تعامل و یا تقابل آن با هویت غربی تبیین شود و اگر گونه ای تقابل در این رابطه وجود داشته باشد با ارائه روشی مناسب آن را به فرصتی برای تعامل تبدیل کند و با ارزیابی موقعیت و جایگاه ایران فرهنگی و ظرفیت های تاریخی، تمدنی، هویتی، دینی، و زبانی آن در جهت نقد استیلای فرهنگ و هویت غربی برآید. نوع مطالعه در این نوشتار توصیفی تحلیلی است که با استفاده از روش کتابخانه ای و بهره گیری از منابع اینترنتی صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: ایران فرهنگی، انسان، هویت ملی، غرب، خردورزی، دین، زبان
  • عبدالرحمن حسنی فر صفحات 39-68
    در دوران معاصر، توانایی علمی در حوزه فناوری و سلطه سیاسی غرب همواره برای جوامع دیگر مسئله بوده است؛ نوع تصوری که ایرانی ها از غرب دارند به سبب ویژگی استعماری آن اغلب با ساده انگاری وسطحی نگری همراه بوده است. در این زمینه، نگاه مناسب به غرب مستلزم شناخت دقیق، مبنایی، عمیق، و همه جانبه آن است. جلوه ها و تبلورهایی از غرب، در دوران تمدنی اش، در قالب اندیشه ها، دیدگاه ها و برجسته شدن متفکران غربی به همراه انتقال آثار آن ها در کشورهای غیر غربی ظهور پیدا کرده است. ایران هم یکی از این کشور هاست که در دوران معاصر در معرض این ظهور و بروزها بوده است. در این زمینه، تاریخ آشنایی ایرانیان با جلوه ها و تبلورهای غربی از لحاظ تاریخی و اندیشه ای در وضعیتی که هنوز شناخت غرب موضوعی جدی است از کارهای ضروری است. یکی از فعالان علمی و پژوهشگران فعالی که به پژوهش غرب شناسی ایرانیان پرداخته تا هم غرب را معرفی کند و هم با این معرفی خودشناسی ایرانی ها از خودشان را بیشتر کند، کریم مجتهدی است. کار وی هم آراء یک ایرانی در زمانه خودش به غرب را نشان می دهد و هم نگاه ایرانیان دیگر به غرب را بررسی می کند. در این مقاله به جنبه دوم اثر او پرداخته ایم. شناخت از زاویه نگاه فلسفی، که مجتهدی روی آن تاکید می کند، از این جهت اهمیت دارد که معتقد به پایه گذاری تمدن امروزی غرب بر مبانی فلسفی است.
    در این مقاله، آراء مجتهدی از تصور و نگاه ایرانیان درباره دوره جدید معاصر غرب، اندیشمندان موثر و کارهایی که ایرانیان در ارتباط با آن انجام داده اند، بررسی و پردازش شده است.
    روش این مقاله توصیفی تحلیلی است. یافته ها هم نشان می دهد که در ارتباط با غرب، فعالیت هایی از جانب ایرانیان طرفدار غرب، مانند ملکم، آخوندزاده، حسینقلی آقا، و موافقان بهره گیری از داشته های مناسب آن، مثل سیدجمال و ملاعلی زنوزی صورت گرفته است. همچنین نشان می دهد شناخت ایرانیان از غرب نه تنها مناسب نبوده بلکه نادرست و با سوء فهم همراه بوده و در نتیجه فایده ای اساسی برای جامعه ایرانی در بر نداشته است.
    کلیدواژگان: غرب شناسی، غرب، فلسفه های جدید، کریم مجتهدی، تاریخ معاصر ایران
  • یزدان کیخسرو دولتیاری، روح الله محمدی صفحات 69-95
    در آثار نیچه مسیحیت نمونه برجسته اخلاق بندگی به حساب می آید. چرا که ضعف را به جای قدرت و درخشش انسانی می نشاند. از چشم انداز انسان مسیحی، صفت انسان خوب فروتنی و خیر خواهی است. نیچه هر دستگاه اخلاقی از این دست را اخلاق مسیحی می خواند و بسیاری از اصول اخلاقی پذیرفته دنیای مدرن را زیر همین عنوان مسیحی هدف انتقاد قرار می دهد. نیچه نقش یهودیت را نیز در انحطاط انسان آن چنان جدی می بیند که آن را سمبل ارزش های گونه پست تر انسان در مقابل انسان های والا قرار می دهد. وی نبرد این دو دستگاه ارزشی را نبردی تاریخی می داند که علی رغم پیروزی تاریخی گونه منحط وپست، همچنان ادامه دارد. از سویی دیگر، مسئله اخلاق و ارزش ها در دنیای مدرن را می توان مهم ترین دغدغه فکری نیچه دانست. در دنیای جدید با سست شدن پایه های متافیزیک، که نیچه از آن به «مرگ خدا» یاد می کند، پایه های اخلاق و ارزش های سنتی نیز سست می شود چراکه، به اعتقاد نیچه، اخلاق حاکم ارزش های خود را در قالب دستوراتی از منبعی برین و ماورایی مطرح می کند. اکنون با بی اعتباری جهان برین ارزش های اخلاقی نیز دچار اضمحلال می شود وانسان با بحران نهیلیسم روبه رو می شود. در چنین شرایطی، نیچه مدعی خلق ارزش های جدیدی است. سوال مطرح دراین مقاله این است که ماهیت ارزش های اخلاقی که مرگ آن ها فرا رسیده چیست و خاستگاه آن کجاست؟ و اخلاق مورد نظر نیچه در پرتو چه امری نمایان می شود؟
    کلیدواژگان: فریدریش نیچه، اخلاق، تجدید ارزش، نقد مدرنیسم، ابرمرد
  • یوسف شاقول، سیدرحمان مرتضوی* صفحات 97-117

    به نظر دریدا، منشا خشونت و دیگرستیزی موجود در ساحت سیاست غربی تفکر متافیزیکی است؛ سنت متافیزیک غربی، از افلاطون تا هوسرل، جایگاه اصلی و اولیه دیگرستیزی سیاسی است. این تفکر با نفوذ به تمامی ساحت های اندیشه و عمل انسان غربی، راه را بر بینش و کنشی دیگرخواه بسته است. دریدا با نقد مصادیق این دیگر ستیزی، می کوشد سیاستی دیگرگون بیا فریند. این مقاله پژوهشی در ماهیت نقد دریدا از سنت متافیزیکی در مرحله نخست، و نحوه ارتباط این نقد با سیاست واسازانه در مرحله بعد است.

    کلیدواژگان: دریدا، واسازی، متافیزیک، سیاست، دیگری
  • بیژن عبدالکریمی صفحات 119-146
    این مقاله در صدد است تا دریافت جلال آل احمد از معنا و مفهوم «غرب و غرب زدگی»، تلقی او از علل و ریشه های پدیدار تاریخی غرب زدگی و نیز فهم وی از سنت و دلایل ضرورت بازگشت به سنت را، که نقشی اساسی در شکل گیری فضای ذهنی (پارادایم) تفکر اجتماعی ما ایرانیان در دوره معاصر ایفا کرده اند، به خصوص در قیاس با بصیرت های بنیادین متفکر معاصر، سید احمد فردید، مورد نقد و بررسی قرار دهد. پارادایمی که پس از گذشت حدود نیم قرن از زمان ظهور آن بر ذهن و اندیشه و فضای اجتماعی جامعه ایرانیان غلبه دارد.
    کلیدواژگان: آل احمد، فردید، غرب، غرب زدگی، سنت، مدرنیته، تکنولوژی
  • صدیقه موسی زاده، حسن فتحی صفحات 147-162
    در این مقاله، دیدگاه کانت درباره مابعدالطبیعه بررسی شده است. پس از بیان معانی لغوی و اصطلاحی واژه مابعدالطبیعه دراندیشه ارسطو، به نظام های مختلف مابعدالطبیعی از افلاطون تا دکارت و پیروان او اشاره شده است. سپس معانی مابعدالطبیعه در فلسفه کانت بررسی شده و جنبه های مثبت و منفی آن در فلسفه او مورد بحث قرار گرفته است. مقاله به این نتیجه می رسد که کانت مابعدالطبیعه به معنی سنتی کلمه (یعنی علم نظری یقینی به خدا و جهان و نفس) را (تحت تاثیر اندیشه هیوم) نفی می کند؛ اما مابعدالطبیعه به معنای پشتیبان نظری علم تجربی را می پذیرد و برای موضوعات مطرح در مابعدالطبیعه سنتی نیز نقش نظام بخش در نظر می گیرد. او اذعان به وجود عینی موضوعات مطرح در مابعدالطبیعه سنتی را برای عرصه عقل عملی نگه می دارد.
    کلیدواژگان: کانت، مابعدالطبیعه، جزمیت، نقادی عقل، دیالکتیک استعلایی
|
  • Muhammad Asghari Pages 1-14
    The present article tries to show that Rorty''s philosophy has some moral message. To do so، we have to look at the contents of some of his books and in particular After Philosophy and The Mirror of Nature. The above-mentioned moral message may be، implicitly or explicitly، seen in his neo-pragmatist ideas and thoughts in the form of concepts and terms such as «solidarity»، «democracy»، and «cultural politics». In many places، of course، Rorty expresses this message in literary language and in particular through novelists. The present study، of course، is not intended to prove that، like Kant، Rorty has some philosophy of morality; since he is one of the stubborn critics of Kantian morality. Rorty''s neo-pragmatist and critical approach to Kantian morality is influenced by pragmatism of Dewey، James and Levinas'' philosophy.
    Keywords: solidarity, cultural politics, pragmatism, moral progress, Rorty
  • Seyyed Javad Emamjomezadeh, Majid Nejatpour, Hamid Zangeneh, Behrooz Zarrin Kaviani Pages 15-37
    The «cultural Iran» is one of the main cultural-civilizational fields in the today geography of identity which has always attracted attention of researchers and thinkers. Having come into being because of common linguistic، cultural، and social elements and components، the cultural-civilizational heritage is a product of long historical experience which has linked knowledge and identity، and brought about «civilizational self-consciousness». This is knowledge of a rich heritage shared by the countries of this region on the one hand، and an identity produced by internal and domestic elements and components. Like all other identities، the identity of cultural Iran has been always interacting with or encountering identities of other civilizations among which we may mention the western identity. And the latter is an identity which is trying to impose to other identities and civilizations its own claim for universalism. The present study is an attempt made to describe the identity of the cultural Iran in such a way that its interacting or encountering relation with the above-mentioned identity may be explained; and if there is some kind of encounter، introducing a proper way، the present article tries to change it to an opportunity for interaction. To do so، relying on an understanding of the position of the cultural Iran as well as its cultural position، historical، civilizational، identity، religious، and linguistic capacities، the present article attempts to criticize domination of the western culture and identity. In this writing، the authors have adopted a descriptive-analytical methodology which is done while making uses of library methods and internet sources.
    Keywords: cultural Iran, man, national identity, west, rationalism, religion, language
  • Abdolrahman Hasanifar Pages 39-68
    In the contemporary era، the Western scientific capabilities in the field of technology and her political domination have been two important issues for other societies. The idea Iranians have of the West، because of her colonialist character، is mostly accompanied by some oversimplifications. In this regard، a proper view to the West requires accurate، fundamental، deep، and comprehensive knowledge of her. In the non-western countries، some manifestations of the West have appeared in the form of ideas and views as well as emphasis put on the western thinkers and their works in their civilizational era. Iran is one of these countries which has been، in the contemporary era، subject to such manifestations. In this concern، and while knowledge of West is still a serious issue، [study of] the history of Iranians'' familiarity with the western manifestations، in their historical and intellectual terms، is among necessary duties. One of the vigorous scientists and researchers who discusses studies of the West done by Iranians is Karim Mojtahedi. While doing this، he introduces the West; and، through this introduction، Iranians may know themselves in a better manner. His work shows the ideas of an Iranian of the West in his own time; and، at the same time، it discusses the ideas of other Iranians of the West which، in the present article، more emphasis has put on it. Knowing from a philosophical point of view، on which Mojtahedi puts emphasis، is important since he thinks that the contemporary civilization of the West has been founded on philosophical foundations. The present article discusses and processes ideas of Mojtahedi، views of Iranians to the contemporary modern time of the West، [western] influential thinkers، and works done by Iranians in this field. The methodology employed in the present article is a descriptive-analytical one. Findings show that، concerning the West، some works have been done by Iranians such as Malkom، Akhundzadeh، and Hosseinqoli Aqa which had some sympathy toward the West. Also، some works have been performed by Iranians like Sayyid Jamal and Mulla ''Ali Zunuzi who were of the opinion that the West''s achievements should be employed. Also، the article shows that not only Iranians knowledge of the West has not been a proper one، but also it has been false and accompanied by some misunderstanding; and، as a result، it has been of no use for Iranian society.
    Keywords: occidentalism, west, modern philosophies, karim Mojtahedi, contemporary history of Iran
  • Yazdan Keykhosrow Dolatyari, Ruhollah Mohammadi Pages 69-95
    In Nietzsche works، Christianity is considered as a prominent instance of the slave morality، since it takes weakness as human power and brightness. For a Christian، a good man is a humble and good-wishing one. Nietzsche considers each and every moral system of this kind as Christian morality and criticizes many moral principles accepted by the modern world under this title. He thinks that Judaism has played such an important role in man''s decline that he takes it [Judaism] as a symbol of values of lower species as compared to higher human beings. According to him، conflict between two value systems is a historical conflict which، in spite of historical victory of the declined and lower species، is still continuing. On the other hand، «morality» and «values» in the modern world may be considered as his most important intellectual concern. In the modern world in which the foundations of metaphysics become unstable (of which Nietzsche speaks as God''s death)، foundations of traditional morality and values become unstable as well، since the ruling morality introduces its own values as instructions issued by a lofty and meta-natural source. Now that the supra-natural has been invalidated، moral values are dissolving as well، and man faces the crisis of nihilism. Under such circumstances، Nietzsche claims for creation of new values. The questions discussed in the present article are «what is the nature of moral values whose death has come and where is their source? And، in the light of which point، the morality by Nietzsche، will appear?»
    Keywords: Friedrich Nietzsche, morality, renewal of value, critique if modernism, superman
  • Yusef Shaghul, Seyyed Rahman Mortezavi Pages 97-117

    According to Derrida، violence and xenophobia existing in the western politics have their roots in metaphysical thought. The western metaphysical tradition، from Plato to Husserl، is the main and primary source of political xenophobia. Having influenced all fields of the western man''s thought and practices، this thought has closed the way to all tolerating and xenophile ideas and practices. Criticizing instances of such a xenophobia، Derrida tries to create a different politics. The present article is، firstly، a research in the nature of Derrida''s critique، and then، it discusses the way this critique relates to deconstructive politics.

    Keywords: Derrida, deconstruction, metaphysics, politics, xeno
  • Bijan Abdolkarimi Pages 119-146
    The article seeks to criticize Jalal Al-ahmad''s conceptions، in particular in contrast to Iranian contemporary thinker، Ahmad fardid''s profound insigts، of the concepts of the West and Westrnizaton، his understanding of social، historical causes of Westernization and also his realization of tradition and necessity of return to it، which have had a very basic role in the formation of the paradigm of Iranians'' social thought in contemporary history. It is worthy to mention that Al-ahmad''s social thought paradigm has domination in Iranaian recent social sphere yet after about the past of half a century from being written his Westernization.
    Keywords: Al, ahmad, Fardid, the West, westernization, tradition, modernity, technology
  • Sediqeh Musazadeh, Hasan Fathi Pages 147-162
    In the present article، Kant''s view concerning metaphysics has been studied. Having explained lexical and terminological meaning of the term «metaphysics» as understood by Aristotle، the authors have made mentions to various metaphysical systems from Plato to Descartes and his followers. Then، the meaning of the term، as understood in Kant''s philosophy، has been studied; and its negative and positive aspects in his philosophy have been discussed. After that، the article comes to the conclusion that، influenced by Hume''s ideas، Kant negates metaphysics in its traditional sense (i. e. theoretical and certain knowledge of God، world، and soul). But، he accepts metaphysics in the sense of theoretical support of empirical science، and considers a systematizing role for issues discussed in the traditional metaphysics as well. He leaves confession to objective existence of issues posed in the traditional metaphysics to be discussed in the field of practical reason.
    Keywords: Kant, metaphysics, Dogmatism, critique of reason, transcendental dialectic