فهرست مطالب

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا دهقانپور، رضا دهقانی زاده صفحه 9
    در چند دهه اخیر به دلیل رشد روز افزون قیمت سوخت های فسیلی و آلودگی های زیست محیطی در نتیجه افزایش تقاضای انرژی تحقیق و مطالعه در بخش انرژی های تجدید شونده مورد توجه محققان و پژوهشگران قرار گرفته است. در بخش تولید برق محدودیت منابع سرمایه گذاری و محیط زیست از جمله مسایل مهمی است که این فرایند را تحت تاثیر قرار می دهد. جدی بودن مساله حفاظت از محیط زیست و همچنین امنیت انرژی الکتریسیته موجب شده که فرآیند تولید برق توسط نیروگاه های خورشیدی مورد تاکید قرارگیرد. به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه و قرار گیری بر روی کمربند تابشی و بیابانی، کشور ایران دارای اقلیمی گرم و نیمه خشک می باشد. در نتیجه بیشتر قسمت های این کشور به ویژه نواحی مرکزی آن دارای آسمانی صاف وشفاف هستند به همین دلیل مطالعه و تحقیق در مورد احداث و به کارگیری سایت های خورشیدی در این مناطق از کشور می تواند باعث دست یابی به انرژی پاک و مطمئن برای ساکنان این مناطق شود.
    در مقاله حاضر با استفاده از قابلیت سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و مدل پیش بینی تابش کلی، میزان ساعات آفتابی و انرژی تابشی دریافتی در روستاهای شهرستان اردکان، برای هر کدام از ماه های سال محاسبه و مکان هایی که دارای ساعات آفتابی روزانه بیش از 7/7 و متوسط تابش خورشیدی بیش از 3/5 کیلو وات ساعت در متر مربع در روز داشتند جهت احداث سایت های انرژی خورشیدی در روستاهای اردکان مناسب شناخته شدند.
    کلیدواژگان: سایت های خورشیدی، انرژی خورشیدی، نقشه تابش کلی، GIS، روستاهای شهرستان اردکان
  • سادات هاشمی نسب صفحه 20
    در این پژوهش جهت ارزیابی زیست اقلیم انسانی استان سمنان در هر یک از ماه های سال با بکارگیری روش ترجونگ از پارامترهای اقلیمی میانگین حداقل و حداکثر دما، میانگین حداقل و حداکثر رطوبت نسبی، میانگین ساعات آفتابی و میانگین متوسط سرعت باد 4 ایستگاه سینوپتیک و 14 ایستگاه کلیماتولوژی طی دوره آماری 16 ساله (1389-1373 ه.ش) و جهت تهیه نقشه پهنه ها در ماه های مختلف از نرم افزارهای Autocad map وArcmap بر اساس گرادیان ارتفاعی و بافرینگ استفاده شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد، اغلب ایستگاه هایی که در جنوب، شرق و غرب استان واقع شده اند در ماه های فروردین و آبان، ایستگاه های شمالی استان در ماه های اردیبهشت، خرداد، شهریور و مهر در محدوده آسایش می باشند. به علت حاکمیت پدیده های کلان اقلیمی بر جو کشور و به تبع آن بر استان تعدد تیپ های زیست اقلیمی در ماه های سرد کاهش می یابد و از سویی دیگر با شروع ماه های گرم سال و کاهش نقش پدیده های کلان اقلیمی و غلبه عوامل محلی تعداد تیپ ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: زیست اقلیم انسانی، ترجونگ، پهنه بندی، استان سمنان
  • داریوش داستان، عباسعلی ولی، ابوالفضل رنجبر فردویی، سید حجت موسوی صفحه 37
    پژوهش حاضر به بررسی مکان های مناسب گسترش سکونتگاه های شهر یاسوج با توجه به فرم ها و فرایندهای طبیعی موجود در منطقه پرداخته است. در این راستا باتوجه به ویژگی های طبیعی منطقه 5 معیار، 15 زیر معیار و84 کلاس جهت دستیابی به اهداف شناسایی شد. ابتدا با گردآوری نقشه های پایه شهر یاسوج، مبادرت به تهیه و تجزیه و تحلیل لایه های شیب، جهت شیب، طبقات ارتفاعی، جنس سازند، تراکم مراکز مسکونی، فاصله از مراکز مسکونی، کاربری اراضی، تراکم راه، فاصله از راه، تراکم گسل، فاصله از گسل، تراکم رودخانه، فاصله از رودخانه، بارش و دما گردید. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی عوامل مربوطه مورد ارزیابی قرار گرفت و تعیین وزن گردید. در پایان لایه های رستری عوامل در محیط نرم افزار Arc GIS 10 با یکدیگر تلفیق و نقشه نهایی گسترش سکونتگاه شهری منطقه ترسیم گردید. نهایتا جهت تایید نتایج، نقشه ارائه شده با نقشه فعلی شهر مورد ارزیابی مقایسه ای قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که در بین عوامل موثر، زیرمعیارهای شیب، جنس سازند و فاصله از سکونتگاه به ترتیب با اوزان 205/0، 129/0 و104/0 به عنوان مهمترین عوامل در تعیین مکانگزینی سکونتگاه های شهری یاسوج شناسایی شده اند. براساس نقشه نهایی 46/13% (69/37 کیلومتر مربع) از مساحت منطقه مطالعاتی برای توسعه ی سکونتگاه شهری بسیارمناسب و 44/24% (406/68 کیلومتر مربع) مناسب می باشد. نتایج حاصل از ارزیابی دقت مدل و نقشه مکان گزینی فعلی شهر یاسوج روندی صعودی را برای توسعه سکونتگاه های شهری نشان داده و بیانگر دقت مدل مزبور است.
    کلیدواژگان: فرم و فرآیند طبیعی، تحلیل سلسله مراتبی، توسعه سکونتگاه شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، یاسوج
  • سید محمد شبیری، حسین میبودی*، عادله سرادی پور صفحه 51

    شهر، بخشی غیرقابل تفکیک از حیات شهروندان است. یک انسان شهرنشین به همان میزان که در مورد زبان و فرهنگ نیاز به آموزش دارد، در مورد شهر و نحوه اداره و حفظ محیط زیست آن نیز نیازمند آموزش و آموختن است. در این راستا این پژوهش، به تدوین استراتژی هایی برای توسعه آموزش محیط زیست با مشارکت 55 نفر کارشناسان و استادان خبره در زمینه مسائل آموزش محیط زیست با روش SWOT و تکمیل ماتریس برنامه ریزی کمی راهبردی موسوم به QSPM نمود تا بتوان از نتایج آن به عنوان استراتژی های کلیدی در برنامه های توسعه ایران استفاده کرد. نتایج این بررسی نشان داد که استراتژی (دعوت به همکاری از سازمان های غیردولتی برای هرگونه مساعدت در زمینه ی آموزش محیط زیست به شهروندان) به عنوان مهم ترین استراتژی پیش روی با بالاترین امتیاز معرفی گردید.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، استراتژی، مدیریت شهری، مدل SWOT
  • محمد روشنعلی، نفیسه مرصوصی، مهرداد ذاکری صفحه 67
    هدف این تحقیق ارزیابی تناسب اراضی برای کشت کلزا در سطح استان مازندران می باشد رای انجام تحلیل ها از سه شاخص نیازهای دمایی (میانگین سالانه درجه حرارت، میانگین حداقل درجه حرارت، میانگین حداکثر درجه حرارت، دمای جوانه زنی و دمای گلدهی، شاخص نیازهای بارشی (میانگین بارش سالانه، بارش پاییز، بارش زمستان، بارش دوره رشد و گلدهی و بارش دوره رسیدگی و شاخص سایر نیازهای اقلیمی (درجه روز – رشد، ساعات آفتابی، یخبندان و رطوبت نسبی)، استفاده شده است. به علت متفاوت بودن مقیاس اندازه گیری داده ها آماری سایر نیازهای اقلیمی از روش نمره استاندارسازی داده ها استفاده شد. روش تحقیق به صورت توصیفی – تحلیلی است، به طوری که از روش اسنادی (جستجوی کتابخانه ای)، برای گردآوری اطلاعات اولیه و مبانی نظری تحقیق و سوابق مطالعاتی و از داده های آماری ایستگاه های سینوپتیکی و کلیماتولوژی برای پردازش سنجش تناسب اراضی ارائه گردید. به طور کلی نتایج تجزیه و تحلیل اقلیمی زمانی قابل تعمیم به پهنه ای گسترده خواهد بود که با استفاده از روش های میانیابی داده های نقطه ای به داده های پهنه ای تبدیل شود. به همین دلیل از روش میانیابی IDW در محیط GIS برای سنجش تناسب اراضی برای کشت کلزا در منطقه مورد مطالعه استفاده شده است. و در نهایت نقشه نهایی تهیه شد. نتایج تحلیل یافته ها نشان داد که بیشتر اراضی استان دارای محدویت متوسط و کمترین اراضی دارای بدون محدویت هستند.
    کلیدواژگان: عناصر اقلیمی، ارزیابی تناسب اراضی، کلزا، مدل TOPSIS، استان مازندران
  • حسین نگارش، تقی طاوسی، مهدی مهدی نسب * صفحه 81

    با تمام اهمیتی که آب در اقتصاد ایران دارد، هر ساله سیلاب حجم زیادی از آبها و خاکهای حاصلخیز کشور را از دسترس خارج نموده و به کویرها، دریاچه ها و دریاها انتقال می دهد. مدل هیدرولوژیکی ساختاری است که بتواند با توجه به ویژگی های حوضه و عامل های موثر بر پدیده مورد نظر تعامل و رفتار آن را با تقریب قابل قبولی نشان دهد. با این وجود استفاده از مدل های مختلف تجربی موجود در برآورد رواناب با مشکلات فراوان همراه بوده است. به همین دلیل روش تحلیل منطقه ای در برآورد دبی با دوره های بازگشت معین با استفاده از ویژگی های فیزیوگرافی و اقلیمی کاربرد گسترده ای دارد. در این پژوهش از داده-های بارش و دبی در مقیاس ماهانه و ویژگی های فیزیوگرافی 5 زیر حوضه رودخانه کشکان که دارای پراکندگی مناسبی در سطح حوضه می باشند، استفاده شده است از طریق رگرسیون چند متغیره به مدل سازی تولید رواناب مبادرت گردیده است. برای ارزیابی مدلهای تهیه شده با استفاده از معیارها و شاخص های متعددی از جمله ضریب همبستگی، خطای استاندارد، خطای نسبی تخمین و تایید، درصد میانگین قدر مطلق خطا، میانگین نسبی مجذور مربعات خطا، میانگین مجذور مربعات خطا، میانگین قدر مطلق خطا استفاده شده است. نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره برای مدل سازی تولید رواناب نشان می دهد که عوامل تعیین کننده بر میزان دبی با دورهای بازگشت مختلف در حوضه آبریز رودخانه کشکان، عوامل حداکثر بارش ماهانه، مساحت، زمان تمرکز، ضریب فشردگی و حداکثر ارتفاع می باشند.

    کلیدواژگان: مدل سازی رواناب، حوضه آبریز کشکان، سیلاب، مدل رگرسیونی، رگرسیون چند متغیره
  • رستم صابری فر صفحه 93
    در سایه فقدان قوانین و مقررات شهرسازی مناسب و به هنگام، شهرها به گسترش خود بر روی بسترهای طبیعی مخاطره آمیز ادامه می دهند. این شرایط ضمن آن که فراوانی این مخاطرات را بیشتر می کند، به دلیل تراکم جمعیت شهرها، میزان تلفات انسانی را نیز به بالاترین مقدار ممکن افزایش می دهند. هدف اصلی مقاله توجه به وضعیت رشد فیزیکی شهر بیرجند و چگونگی پیشروی این شهر به سوی مناطق پر خطر است. برای پیگیری دقیق و علمی این روند، مطالعه حاضر با شیوه توصیفی و تحلیل به انجام رسیده است. داده های مورد نیاز از طریق اسناد و مدارک موجود و بررسی های میدانی گردآوردی شده است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای آماری و ابزارهای تحلیلی و فنی(از جمله مدلهای آنتروپی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است که با ارتقای این شهر به مرکز استان، نه تنها توسعه فیزیکی شهر تشدید شده است، بلکه تراکم ساخت و سازهای شهری افزایش داشته است و این تراکم بدون توجه به عوامل خطرساز و پهنه های خطرناک به انجام رسیده است. به همین دلیل، دخالت هدفمند و قانونی برای هدایت ساخت و سازها و تدوین راهکارهای اجرایی برای به حداقل رساندن خسارات و تلفات، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ساخت و سازهای شهری، ایمنی شهر، رشد فیزیکی، سترهای طبیعی نامناسب و خطرناک، بیرجند
|
  • Page 9
    In recent decades due to growing prices of fossil fuels and environmental pollution as a result of increased energy demand in renewable energy research and study has been considered by researchers. Resource constraints and environmental investments in the electricity sector، including key issues that will affect the process to minimize cost and environmental impact has always been regarded experts. Environmental protection and energy security of the electricity produced by power plants solar power acts emphasized. Iran has a warm climate is semiarid due to the special geographical location and orientation on the radiation belts and desert، The more central parts of the country، especially those are with a clear sky. This increase in sunshine hours and radiation from these regions than in other parts of the world. Therefore study in the construction and deployment of solar sites in the regions of the country can achieve clean energy for residents. This paper uses the capabilities of GIS and models to predict the overall radiation، sunshine hours and the amount of radiant energy receivedin Ardekan township villages. Calculated for each of the months and years، where 7/ 7hours sunny day and average 5/3 solar radiation of more than kilowatt hours per square meter per day were suitable for solar construction sites were identified. And for embedding solar panels priority direction is south and southwest in this place، respectively.
    Keywords: solar site, solar energy, the overall emission maps, GIS, Ardakan township villages
  • Page 20
    In this research through applying Terjung method، climatic parameters of average max and min temperature، average max and min relative humidity، average sunshine hours، and average wind speed of 4 synoptic and 14 climatology stations during 16 years statistical period (1994/3/21-2011/3/20) for each month of the year has been used to evaluate Semnan province human bioclimatic، also Arcmap and AutoCAD map software is used to prepare region maps in different months regarding to height gradient and buffering. The result of this survey indicates that most of the stations located in south، east، and west of the province in months Farvardin (March20-April 19) and Aban (October 22-November 20)، and north provincial stations in months Ordibehesht، KHordad، Shahrivar، and Mehr (April 20 until June 20، and August 22 until October 21) are in relief confine. Due to dominance of massive climatic phenomena on country''s atmosphere and therefore on province، the number of bioclimatic types decreases in cold months. On the other hand when warm months of the year begin the role of massive climatic phenomena decreases and local factors dominate، and therefore the type number increases.
    Keywords: Human Bioclimatic, Terjung, Regionalization, Semnan province
  • Page 37
    Using of land and natural resources، without considering the environmental and ecological potential، cause the adverse effects and environment degradation. Geomorphic forms and processes are the prevailing natural features and disasters that have caused damage to the humans and the environment via theirs properties. This study investigates the suitable positions of urban settlements development in the Yasouj according to geomorphic forms and processes. In this regard، according to region''s natural characteristics، 5 criteria، 15 sub-criteria and 84 classes were identified in order to achieve goals. First، layers slope، aspect، elevation classes، lithology، settlement density، distance from settlement، landuse، road density، distance from road، fault density، distance from fault، density river، distance from river، rainfall and temperature were prepared via basic maps of Yasouj، and were analyzed. Then، these factors were evaluated and were weighed by AHP model. At the end، their raster layers were integrated by Arc GIS 10 software، and final map of urban settlements development in the study area were drawn. Finally، to confirm the results، the final map was evaluated with the current map of the city Yasouj comparatively. The results show that among the effecting factors، sub-criteria of slope، lithology and distance from settlement، with weights of 0. 205، 0. 129 and 0. 104،have been identified as the most important factors in the site selection of Yasouj urban settlements، respectively. According to final map، about %13. 46 (37. 56 Km2) and %24. 44 (68. 406 Km2) of the study area are very suitable and suitable for the development of urban settlements، respectively.
  • Hossein Meiboudi Page 51

    The city، inseparable part of the lives of citizens. An urban man as much about the language and culture is the need for education about the city and how to manage and protect the environment also need education and learning. In the context of this study، to develop strategies for the development of environmental education with the participation of 55 experts and professors with expertise in the field of environmental education issues and complete the SWOT matrix، little strategic planning، known as the results of the strategies to be key to QSPM be used in the development of Iran. The results show that the strategy (PSM assistance of non-governmental organizations in the field of environmental education for all citizens) as the main strategy was introduced on the highest rating.

    Keywords: Environmental education, strategy, urban management, SWOT
  • Mohammad Rooshanali Page 67
    Purpose of this study Evaluation Proportion Land For rapeseed cultivation Level Province Mazandaran are based on the Research Present of Data Climate 28 Synoptic stations and climatology Level Province of at Establishment Until Was created in 1390 For Performance Analysis of Three Index Needs Temperature (mean Annual Degree، Heat Average Minimum Degree، Heat Average Maximum Degree، Heat Temperature Bud Woman and Temperature، Flowering Index Needs Precipitation (mean Precipitation، Annual Precipitation، Fall، Precipitation، Winter، Precipitation Period Growth and Flowering and Precipitation Period Handling and Index Other Needs Climate (temperature Day Growth، Hours Sunny، Glacial and Moisture، Relative) Use The a Because Different Be Scale Size The Data Statistical Other Needs Climate Of Method Score Standardization Data Use Was. Methods This descriptive - analytical، so that the documentary method (library search)، to collect raw data and theoretical research and study records and data from synoptic stations and land suitability assessment process provided climatology was. to Manner General Results Decomposition and Analysis Climate Time Be Generalization to Sea Widespread Will Was That With Use of Methods Interpolation Data Spot to Data Sea Conversion Be to The same Reason Of Method Interpolation IDW at Environment GIS For Measurement Proportion Land For cultivation Canola at Area Case Study Use The and the final map was produced. The analysis results showed that most of the lands have moderate limitations and low lands have no limitations area
    Keywords: climate elements, Evaluation Proportion Lands, Canola, Model TOPSIS, Province Mazandaran
  • Hossein Negaresh, Taghi Tavousi, Mehdi Mehdi Nasab Page 81

    With all the importance of water in the economy Iran is، every year floods volumes high of waters and Prolific soils of the country and access out to the desert، lakes and seas Delivers. the hydrological model can be structured according to the basin and operating characteristics affecting desired interaction phenomena and its behavior show with reasonable approximation. However، using different experimental models in the esteem at ion of runoff washbasin associated with many problems. Why regional analysis in flow، with an estimated return period specified by the physiographic an climatic chara cteristi chase wide application. In this study data from five sub basin the monthly precipitation and discharge in the river basin kashkan scale With good dispersion in the basin are is. Runoff generated from the multivariate regression modeling has been at tempted models for evaluating models developed using. A number of criteria and indicators in clouding، correlation coefficient، standard error، the relative error of estimation and verification، the mean absolute percentage error، Relative mean squared، error squares Square of the mean square error، the average absolute error is used. Results the multiple regression shows the I all period return Different the original factors Runoff Production factors maximum monthly rainfall، Area، time to focus، Coefficient Compaction are.

    Keywords: modeling of runoff, Kashkan River basin, Flooding, Model Regression, multivarte regression model
  • Page 93
    Cities forward to develop upon dangerous natural-infrastructures، while there is lack of proper and immediate urbanism law and provision. This condition، moreover to that exceeds the amount of these kinds of dangers، leads to make the most possible victims because of civil population concentration. This process suggests it is serious to determine the dangerous areas and plan for preventing development into the dangerous areas; because determining safe civil areas cannot be applied by the automated civil growth and the intentional targets of house-building dealers. For this reason، this research –using descriptive and analytic method- is seeking to survey Birjand’s physical civil growth and how this city is developed into dangerous areas، and then spots controlling and directing condition of building development growth. The research has been applied by descriptive and analytic method and the results show that not also the physical civil growth has been intensified، but if the civil population concentration has been increased after upgrading the city to province center، while this concentration is distributed without regarding dangerous factors and areas. Therefore، targeted and legal intervention to direct house-building path and refining executive solutions for minimizing damages and victims seem necessary.
    Keywords: Urban Constructions, Urban Safety, Physical Growth, dangerous natural, infrastructures, Birjan City