آرشیو سه‌شنبه ۲۰ تیر ۱۳۸۵، شماره ۱۰۰۲
خرید و فروش
۲۳

راهنمای تحلیل جدول

یکی از اطلاعاتی که در بورس برای سهامداران (به ویژه سهامداران حقیقی) حائز اهمیت است، نحوه فعالیت سهامداران حقوقی، با توجه به درصد مالکیت بالاتر شرکت های بورسی است.

به بیان بهتر، خرید سهام از سوی سهامداران حقوقی می تواند نشانه ای از احتمال بهبود وضعیت شرکت مزبور و افزایش سودآوری شرکت باشد. شرایطی که زمان فروش سهام توسط سهامداران حقوقی نیز می تواند علامت وضعیت نابسامان شرکت باشد.

جدول خرید و فروش سهام به تفکیک سهامداران حقیقی و حقوقی که روزانه در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر می شود، سعی در نشان دادن جهت حرکت سهامداران حقیقی و حقوقی دارد.

این جدول که از طریق سامانه بورس در اختیار روزنامه قرار می گیرد، معاملات سهام هر شرکت را با تاخیر یک روزه در سه بخش مورد بررسی قرار می دهد. بخش نخست که میزان سهام خریداری شده را نشان می دهد، سهم سهامداران حقیقی و حقوقی را از خریدهای صورت گرفته در رابطه با شرکت مزبور معرفی می کند.

در بخش دوم این تفکیک در رابطه با سهام فروخته شده انجام می گیرد. به این میزان و درصد سهام فروش رفته از طرف سهامداران حقیقی به خوانندگان نشان داده می شود. در بخش آخر میزان تغییر مالکیت سهام شرکت از حقوقی به حقیقی و به عکس در اختیار خوانندگان قرار داده می شود.

در این بخش علامت منفی نشان از تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی و علامت مثبت به معنای تغییر مالکیت از حقوقی به حقیقی است. در انتها نیز جهت گیری کل بازار مورد بررسی قرار می گیرد و علامت مثبت به معنای خرید بیشتر از سوی سهامداران حقیقی و فروش بیشتر توسط سهامداران حقوقی است. علامت منفی نیز عکس توضیح فوق را نشان می دهد.

این جدول همچنین روند حرکت بازار را در شرایط رونق و رکود نشان می دهد. در بازار سرمایه ایران که نقش و سهم دولت بیش از بخش خصوصی است، شفاف ترین علامت برای افزایش یا کاهش هر دو بخش (خصوصی و دولتی) همین جدول است.

جدای از درصد سهام شناور شرکت ها، جدول زیر نشان می دهد که در جریان سیال معاملات، سهم مالکیتی کدام بخش در حال تغییر یعنی افزایش و کاهش است.

مشخص شدن ماهیت خرید در هر سهم (البته با یک روز تاخیر معاملاتی) به هر یک از معامله گران نشان می دهد که رقبای آنها در خرید یا فروش هر سهم در روزهای اخیر، از کدام بخش بوده اند. این جدول همچنین منبعی برای تحلیل بنیادی بازار است.