آرشیو شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۸۸، شماره ۱۷۷۴
بورس
۹

دلار بیشترین بازدهی را به سرمایه گذاران خود داد

بررسی عملکرد بازارهای مالی در سال 87

محمد مساح

مقایسه بازار های مالی در سال 87 نشان می دهد که تفاوت چشمگیری میان بازدهی این بازارها وجود دارد.

در این پژوهش شاخص سهام بورس اوراق بهادار ایران، شاخص قیمت کالا، نفت، طلا، شاخص دلار، ارزش برابری دلار در برابر ریال، برابری یورو – دلار، برابری دلار – ین و قیمت ساختمان با بازدهی اوراق مشارکت مورد بررسی قرار می گیرند.

جدول و نمودار زیر نشان می دهند که در سال 1387 با کاهش رشد اقتصاد جهانی، بازارهای کالا، شاخص های سهام و ارزش ساختمان با افت زیادی روبه رو شده و موضع ریسک گریزی باعث تقویت ارزش دلار شده است. در مقابل شاخص دلار، برابری دلار به ریال و اوراق مشارکت به ترتیب بالاترین بازدهی را در سال گذشته به خود اختصاص دادند.

نگرانی از کاهش رشد اقتصاد جهانی و کاهش تقاضا برای سرمایه گذاری تاثیر زیادی روی بازارهای کالا، ارز و سهام برجای گذاشته است، به طوری که در سال 1387 سپرده های سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت، اوراق مشارکت و سپرده های دلاری بیشترین تناسب بازدهی و ریسک را نسبت به سرمایه گذاری های دیگر داشته اند.

شرایط جهانی و بازارها به گونه ای رقم خورده که بازدهی اکثر فعالیت های اقتصادی کاهش پیدا کرده و همبستگی زیادی بین بورس های سهام، ارز و کالادیده می شود. قیمت ساختمان در نقاط مختلف جهان همگام با بازارهای فلزات و انرژی کاهش یافته و فعالیت های سفته بازانه در غالب سرمایه گذاری ها تنزل پیدا کرده است.

در سال 1387 شاخص بورس اوراق بهادار ایران از حدود 13000 واحد به کمتر از 8000 واحد رسید که متغیرهای برون زا از جمله کاهش تورم جهانی، رکود و بحران مالی در کنار متغیرهای درون زا نظیر کاهش فعالیت های اقتصادی در ایران و ابهامات بازارها نسبت به طرح هدفمندسازی یارانه ها بر روی آن موثر بوده اند. در بازار سرمایه ایران قیمت سهام اکثر شرکت ها با افت شدیدی روبه رو شد.

نمودار زیر نشان می دهد که قیمت نفت پس از افت 100 دلاری در دامنه 40 تا 50 دلار به تعادل اولیه رسیده است. قیمت نفت در سال 1387 با افت 50 درصدی مواجه شد.