آرشیو یکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۲، شماره ۵۳۹۰
زندگی
۱۹
تجربه

تاثیر همدردی والدین بر افزایش هوش هیجانی فرزندان

متخصصان روانشناسی بالینی با بیان اینکه کودکان نیاز دارند تا احساسات خود را برای والدین بازگو کنند، معتقدند ارائه آموزش های لازم از سوی والدین به فرزندان، موجب ارتقای سطح هوش هیجانی در آن ها می شود.

دکتر بهروز دولتشاهی روانشناس به این موضوع اشاره کرده که هوش هیجانی مهارتی است که از بدو تولد در انسان وجود دارد و میزان آن در افراد مختلف، متفاوت است، لذا توانایی شناخت و کنترل احساسات خود و دیگران مهارتی است که انسان علاوه بر استعداد ذاتی خود می تواند در طول زندگی و در موقعیت های گوناگون کسب کرده یا آن را افزایش دهد.

وی با تاکید بر این که ارائه آموزش های لازم از سوی والدین به فرزندان در ارتقای سطح هوش هیجانی آن ها بسیار تاثیرگذار است، معتقد است که قابلیت های سرشتی کودکان از شناخت هیجانات و عواطف مختلف به تدریج در طول زمان و در محیط رشد می یابد. این که تا چه حد به کودک اجازه داده شود تا احساس شادمانی، عصبانیت یا ناراحتی خود را به زبان آورده یا به تصویر بکشد، نقش مهمی در افزایش سطح این مهارت دارد. آرام بودن پدر و مادر و انتقال این آرامش به کودک، تماس لمسی، کنترل حرکات و حتی تن صدا در برخورد با وی در کاهش اضطراب و افزایش توانایی اداره عواطف و احساسات کودک تاثیر ویژه ای دارد.

وی اظهار همدردی با خردسالان به هنگام ناراحتی و خشم آن ها را از جمله شیوه های موثر در یادگیری حس همدردی با دیگران از سوی کودک عنوان و اظهار کرد: کودکان نیاز دارند تا احساسات خود را برای والدین بازگو کنند. می توان با بیان جمله هایی همچون ناراحت به نظر می رسی؟ آیا دوست داری درباره موضوعی که ناراحتت کرده است، حرف بزنی؟ یا عبارات مشابه به آن ها کمک کرد تا درباره عواطف خود آزادانه صحبت کنند.

دکتر دولتشاهی با اشاره به اینکه کودک از همان ابتدای تولد آرام بودن و توانایی بروز احساسات را از والدین می آموزد، تصریح می کند که پیش از دبستان تا راهنمایی، بهترین سن برای کسب مهارت های کنترلی عواطف و هیجانات در ارتباط با دیگران و افزایش میزان هوش هیجانی در فرزندان، محسوب می شود.