آرشیو پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳، شماره ۶۰۱۱
بورس
۱۱

سوت پایان هفته کم رمق

نجمه نیک طبع / کارشناس بازار سرمایه

شاخص کل بورس تهران روز چهارشنبه با کاهش ارتفاع 0.04درصدی روبه رو بود و در نهایت روز معاملاتی را در سطح 2 میلیون و 164 هزار واحدی پایان داد. افت 893 واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که شاخص کل هم وزن با افت 0.23درصدی پایان روز در سطح 714 هزار و 60 واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس حدود 0.37درصد سرخ پوش شد و در نهایت در سطح 23 هزار و 839 واحدی کار خود را به اتمام رساند.

ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز گذشته که شامل سهام و حق تقدم بازار می شود مقدار 3 هزار و 343 میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه 254 میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار خارج شد. پس از کاهش افت وخیز های هیجانی نرخ ارز و طلا و ثباتی که در شرایط سیاسی و منطقه ای حاصل شد، انتظارات از رشد و تغییر در وضعیت بازار سهام به بالاترین حد خود افزایش پیدا کرد. تصمیمات و سیاست های جدید بانک مرکزی به مانند افزایش نرخ بهره، عرضه اوراق گسترده و همچنین انتشار اخبار ضد و نقیض پیرامون تامین کسری بودجه دولت با منابع مالی گوناگون، جذابیت سهام را برای سرمایه گذاری در بورس با اما و اگرهای زیادی مواجه کرده و مانع اصلی را در جذب نقدینگی سرگردان و خارج شده از سایر بازارهای مالی ایجاد کرده است.

باید اظهار کرد در شرایطی که انتظار می رفت بهبود نسبی در بازار سهام حکمفرما شود ارزش پایین معاملات همچنان در سطح بازار مشاهده می شود. واکاوی وضعیت بازار با ابزار تکنیکال حاکی از این موضوع است که شاخص کل بورس تهران روزهای گذشته در محدوده مقاومتی و زمانی مهمی قرار گرفته بود و سیاستگذاری های گوناگون تاثیر بسزایی در نزول کلیت بازار سهام و شاخص کل بر عهده داشتند. در حال حاضر ارزش معاملات کاهش چشمگیری پیدا کرده و بسیاری از سهام به محدوده های حمایتی معتبر خود نزدیک شدند. از طرفی می توان محدوده حمایتی شاخص کل را محدوده 2میلیون و 180هزار واحد و پس از آن محدوده حمایتی 2 میلیون و 157هزار واحدی عنوان کرد. با وجود این می توان اظهار کرد بازار به لحاظ اززندگی و جاماندگی در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارد. اما از دید جریان نقدینگی، تا زمانی که ورود پول مطلوب و تاثیرگذاری به بازار صورت نگیرد نمی توان نسبت به تغییر روند فعلی و خسته کننده بازار اظهارنظری داشت.

لازم به ذکر است که پس از گذشت حدود یک سال از ریزش کم سابقه شاخص کل بورس همچنان در زمینه تخلفات صورت گرفته پیرامون معاملات 16 اردیبهشت ماه سال 1402 اقدام موثری از سوی سیاستگذاران و مراجع مربوطه صورت نگرفته و متخلفان خاطی همچنان معرفی نشده اند. درنتیجه تا زمانی که پیگیری های لازم در این خصوص نتیجه بخش نباشد و مولفه شفافیت در بازار در معرض آسیب قرار بگیرد، اعتماد عمومی به بازار سهام همچنان به طور کامل متزلزل خواهد بود. تصمیمات مناسب مسوولان به مانند معرفی و مجازات متخلفین معاملات 16اردیبهشت ماه سال گذشته که می تواند منجر به افزایش اعتماد سرمایه گذاران نسبت به پیگیری های سازمان باشد و همچنین افزایش قیمت ارز نیمایی که می تواند منجر به رشد درآمد صنایع بزرگ صادرات محور و درنتیجه رشد کلیت بازار شود، در این زمان و محدوده مهم می تواند تاثیر بسزایی در بازار سهام داشته باشد. از طرف دیگر کاهش نرخ بهره که در ماه های گذشته با رشد چشمگیر و کم سابقه ای روبه رو شده است، می تواند سبب افزایش جذابیت بازار سهام و جذب پول های سرگردان در اتمسفر بازار شود.