کارزار عزل شهردار؛ دموکراسی الکترونیک
انتخابات شورای شهر تهران تا جایی که ما می دانیم، برآمده از مطالبات اجتماعی و شهری نیست و بسیار سیاسی است. اگر انتخابات آزاد باشد، یعنی اگر نامزدهای اصلاح طلبان را قلع و قمع نکرده باشند و مشارکت بالا باشد، معمولا جناح اصلاحات در شورای شهر برنده می شود و زمانی هم که مشارکت پایین باشد، جناح مقابل برنده است. این دو نیرو هم به شدت سیاسی هستند و عموما اهداف سیاسی بالاتری را دنبال می کنند. به خصوص بعد از تجربه محمود احمدی نژاد که توانست از طریق صندلی شهرداری به مقام ریاست جمهوری هم برسد، پست شهرداری تهران برای سیاسیون بسیار جذاب شد و بعد هم منابع مالی و قدرت سازمانی و رسانه ای که دارد، شهرداری را از یک دستگاه خدماتی و شهری تا اندازه زیادی خارج و به یک سازمان سیاسی بدل کرده است. واقعیت این است که مطالبات مردم در این حال و اوضاع، دیگر چندان جایی ندارد. یعنی اگر اقشار مختلفی که در تهران زندگی می کنند -مثل کارگران، مستاجران، افراد طبقه متوسط، طرفداران محیط زیست، طرفداران حقوق زنان، طرفداران حقوق حیوانات و طیف های مختلف سیاسی و اجتماعی جامعه- می توانستند در شورای شهر نماینده داشته باشند، سیاست گذاری های شهری بهتر اتفاق می افتاد، ولی درحال حاضر چنین شرایطی نداریم.
در قانون هم مشخص است که عزل شهردار از طریق استیضاح صورت می گیرد، ولی وقتی اعضای شورای شهر یکدست هستند و انتخاب شان هم سیاسی است، قاعدتا حتی اگر 90 درصد مردم تهران هم بگویند شهردار را نمی خواهیم، چون آنها وابستگی های سیاسی به هم دارند، نظر مردم برایشان چندان اهمیتی ندارد. بنابراین چنین کارزارهایی چندان تاثیرگذار نیست اما می تواند به عنوان یک دماسنج سیاسی عمل کند و به عنوان یک نشانه تلقی شود. البته این نگاه بخشی از جمعیتی است که به رسانه ها و ابزارهای مدرن دسترسی دارند؛ چون همه ساکنان تهران با مراجعه به سایت کارزار و امضای یک درخواست آشنا نیستند.
به واسطه کاهش مشارکتی که در انتخابات قبلی شورای شهر اتفاق افتاد، اعضای شورای شهر نسبت به دوره قبلی نمایندگی درصد کمی از مردم را دارند؛ یعنی اعتبار سیاسی و انتخاباتی شان چندان بالا نیست. به هر حال این وسایل در سال های اخیر تحت عنوان دموکراسی الکترونیک پدید آمده و برخلاف قدیم، امروزه می توانید به راحتی نظرسنجی کنید و تقریبا در همه کشورهای توسعه یافته به طور مرتب هم خود شهرداری ها و هم دولت (یعنی وزارت کشور یا هر نهاد دیگری که مسئول شهرداری ها هستند) از مردم رضایت سنجی انجام می دهند و گزارش هایش را هم منتشر می کنند.
کاری که وزارت کشور ما انجام نمی دهد، این است که باید حداقل هر شش ماه یک بار رضایت سنجی مردم از شهرداری ها، به خصوص در شهرهای بزرگ و به ویژه در پایتخت را انجام دهد و نتایج آن را منتشر کند.
همه از خود و کارهایی که انجام داده اند تعریف می کنند، ولی واقعیت این است که تهران شهر پرمشکلی است و با نمایش و شعار نمی شود مسائل آن را حل کرد، بلکه دستیابی به این هدف، منابع، برنامه و از همه مهم تر، همکاری و مشارکت مردم را می خواهد.
اما حالا چرا نظر مردم مهم شده است؟ چون اگر مردم نظر منفی داشته باشند با شما مشارکت نمی کنند و شما به این نیاز دارید. مثلا وقتی یک برنامه خیلی خوب دارید اما نماینده 10 درصد جمعیت هستید، 90 درصد دیگر به شما توجه نمی کنند و شما را نمی بینند، بنابراین اینها مهم است و چه بخواهیم و چه نخواهیم، سیاست باید در ایران به روز شود و از این حالت قدیمی و منسوخ شده خود، فاصله گیرد. یعنی باید قبول کنیم که طیف های مختلفی در تهران مشغول زندگی هستند، نظرات، خواسته ها و مطالباتی دارند و فلسفه تشکیل دستگاهی مثل شهرداری این است که مشکلات شهر را با کمک خود مردم برطرف و مشارکت آنها را جلب کند؛ پس باید بیش از هر دستگاه دیگری نسبت به خواسته های مردم حساس باشد، چون منابعش را هم از مردم می گیرد. دولت سهم چندانی در بودجه شهرداری در ایران ندارد و مردم آن را پرداخت می کنند پس در نهایت، این حق شان است که بدانند اوضاع چگونه است و حق شان است که نظرشان دیده و موثر واقع شود.
قبل از انقلاب هم شهرداری تهران سمت حساسی بوده است. وقتی خاطرات مردان سیاسی رژیم پهلوی را می خوانید، مثلا آقای هوشنگ نهاوندی در خاطراتش می گوید که به دنبال این بوده که روی صندلی شهردار تهران بنشیند و یکی از درباری ها -که فکر می کنم آقای اعلم بوده- به او می گوید این جایگاه به لانه زنبور می ماند و خیلی حساس است و در این جایگاه، آینده سیاسی خود را به خطر می اندازید. معمولا مشکلات شهری در کشور ما حل نمی شود، بلکه تلنبار می شود و به همین علت هر کس به شهرداری برود، معمولا عاقبت خوشی ندارد؛ چنانچه ما شهردار اعدامی هم داشته ایم! اگر دادخواست آقای نیک پی را بخوانید، می بینید به خاطر اینکه نتوانسته مشکل ترافیک تهران را حل کند، او را اعدام کرده اند. بنابر این در این زمینه اتفاقا باید اصلاحاتی انجام شود؛ همان طور که در کلان شهرهای دنیا شهردار باید با رای مستقیم مردم انتخاب شود.
این را هم بگویم که ما اصلا شهردار نداریم و درحقیقت شهردار تهران، مدیر شهرداری است! یعنی اعضای شورای شهر یک نفر را مانند مدیرعامل انتخاب می کنند تا سازمان شهرداری را بگرداند... . ما در واقع باید به دنبال یک تکنوکرات باشیم اما در ایران -به خصوص بعد از انقلاب و به ویژه بعد از دوره شهرداری محمود احمدی نژاد، این تشکل به شدت سیاسی شده است. در حالی که مسئله اصلی این است که او بتواند خدمات شهری را به صورت ارزان، به موقع و پایدار ارائه دهد. اگر قرار است بار سیاسی به آن تحمیل کنیم، باید طوری عمل کنیم که برای اینکه شهردار این میزان نارضایتی و عدم محبوبیت را نداشته باشد، با رای مردم انتخاب شود. یعنی بالاخره عده ای به او رای بدهند که طرفدار او باشند.
هر فردی عده ای طرفدار و تعدادی مخالف دارد. ما می بینیم که هر کس به شهرداری می آید، می خواهد نقش سیاسی بازی کند و مثل همه جای دنیا به صحنه انتخابات بیاید. شهردار تهران در حال حاضر مدیر شهرداری است و از نظر کارشناسی شهردار محسوب نمی شود؛ چون اعضای شورا می توانند از او سوال و او را عزل کنند. خود آنها انتخابش کرده اند و او وامدار اعضای شورای شهر است (حداقل آن جناح از شورای شهر که طرفدار او هستند) و خود می داند که این ممکن است باعث فساد شود؛ چون رویکرد این است که «یکی عملکرد خوبی ندارد ولی چون از جناح ماست مجبوریم او را نگه داریم». این مسئله کارهای شهر را تعطیل می کند، در حالی که اهمیت شهرداری از جایگاه و عملکرد خیلی از وزارتخانه ها بیشتر است؛ چون با زندگی روزمره مردم سرو کار دارد. اگر دو روز زباله ها را جمع آوری نکنید و یک روز سامانه حمل ونقل عمومی از کار بیفتد، شهر به هم می ریزد. همه اینها دلیل است برای اینکه به این نتیجه برسیم که قاعده انتخاب شهردار باید اصلاح شود و بحث مدیریت شهری در ایران به اصلاحات نهادی هم نیاز دارد.
اگر کارزارها شفاف باشد، یعنی فریب های اینترنتی در کار نباشد و افرادی که آن را امضا می کنند، هویت حقیقی داشته باشند و پای حرف شان بایستند، کارزار مفید است و همان طور که اشاره شد، در دنیای امروز که پیشرفت های فناورانه اتفاق افتاده، می تواند مثل یک دماسنج سیاسی عمل کند. اما کارزار به تنهایی کافی نیست و در کنار آن وزارت کشور باید رضایت سنجی از شهروندان را هر شش ماه یا یک سال یک بار انجام دهد و شهرداری موظف است هر شش ماه یک بار به مردم گزارش دهد و این در قانون آمده است. بعد می توان این نتایج را با داده های کارزارها کنار هم قرار داد و دید داده هایی که کارزارها ارائه می دهند، تا چه اندازه اعتبار دارد.
کارزار مفید است، ولی باید در یک مجموعه بزرگ تر با همه نکاتی که برشمرده شد، به اجرا برسد و کامل شود.