آرشیو چهارشنبه ۳ امرداد ۱۴۰۳، شماره ۲۳۶۳۲
اخبار کشور
۲
یادداشت روز

عملیات جمعه پهپاد یمنی - آفریقایی

سعدالله زارعی

جنگ غزه به پایان دهمین ماه خود نزدیک می شود. این جنگ از آغاز استقرار رژیم تا امروز از جهت دوره و آثار آن بی سابقه به حساب می آید. اینکه در این نزدیک به ده ماه بارها به نقطه پایانی رسیده و دوباره از سر گرفته شده است.

رژیم غاصب اسرائیل به این جنگ به عنوان «آخرین جنگ» نگاه می کند و مقاومت به این جنگ به عنوان «جنگ ماقبل آخر» می نگرد و خود این موضوع از اهمیت ویژه این جنگ و سرنوشت ساز بودن آن خبر می دهد. در این موضوع نکاتی وجود دارد:

1 رژیم اسرائیل در این 76 سال، 13 جنگ را پشت سر گذاشته است. تا پیش از جنگ جاری غزه و به غیر از جنگ 1327/ 1948، جنگ های اسرائیل بین دو روز تا دو ماه به درازا کشیده و نوعا هم به توافق سیاسی ختم شده که در مواردی به نفع آن و در مواردی به زیان آن به پایان رسیده است. در تمام این جنگ ها یک اصل وجود داشته و آن «حفظ برتری نظامی اسرائیل» و اذعان به آن بوده است در بعضی از جنگ های 12گانه پیش از جنگ جاری غزه، اسرائیل با تثبیت برتری نظامی از جنگ خارج شده است. در جریان جنگ 33 روزه که به قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل ختم شد، به ارتش اسرائیل ضربات و آسیب های شدید وارد شد، تنها برتری جنگ افزارها و کارآمدی آنها در مقایسه با آن روز حزب الله محسوس بود. بله ارتش اسرائیل در جنگ 1385 با حزب الله لبنان به شکست رسید ولی این شکست به این جمع بندی ختم نشد که «اسرائیل در حال نابود شدن است». با این وصف تکلیف اسرائیل در جنگ ها مشخص بود؛ هر جنگی باید به یک قطعنامه ای می رسید. پس از آن، همه چیز اسرائیل سر جای خود بازمی گشت و از حالت غیرعادی خارج می شد و تا وقوع جنگ بعدی، آسیب پذیری خود را ترمیم می کرد. یک نکته دیگر این بود که تا پیش از این جنگ ده ماهه، رژیم اسرائیل در خود توان مدیریت داخلی پس از پایان جنگ را می دید و از این رو تقریبا به جز یک استثنا در مورد بن گوریون، پس از پایان جنگ، هیچ دولت و حزب حاکمی در اسرائیل ساقط نشده است حتی می توان در بسیاری از موارد گفت، نحوه پایان جنگ به تداوم طولانی مدت یک دولت در اسرائیل منجر شده است.

2 رژیم این جنگ را در وضعیتی کاملا «واژگونه» می بیند. این تنها جنگی است که پس از صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ادامه پیدا کرده است و این تنها جنگی است که اسرائیل در آن اشتهای ادامه دارد. در جریان جنگ 33 روزه سال 1385، ارتش اسرائیل از روز نهم برای خارج شدن از جنگ تمنای صدور قطعنامه داشت که آمریکایی ها تا روز بیستم مرداد و به عبارتی تا سی ویکمین روز جنگ مانع آن بودند.

احساس اسرائیل این است که این جنگ سرنوشت اسرائیل را تعیین می کند و لذا اصرار دارد که برای غلبه بر این سرنوشت، به جنگ ادامه دهد ولو اینکه این تداوم توام با هزینه های سنگین و بی سابقه باشد. اسرائیل الان نمی تواند به دیگران و میانجی گران اعتماد کند چون نتیجه پیروی از دیگران و میانجی گران را تن دادن به مرهمی موقت می داند. مرهمی که او را به زودی با یک «جنگ سنگین تمام کننده» مواجه می گرداند. اسرائیلی ها معتقدند اگر امروز جنگ غزه با این وضعیت به پایان برسد، فردا دولت اسرائیل سقوط می کند و این اسقاط دولت، اسرائیل را وارد یک دوره طولانی فقدان دولت می کند. چرا که برخلاف گذشته، امروز امکان شکل دادن به نوعی وفاق سیاسی در داخل وجود ندارد. از سوی دیگر رژیم اسرائیل احساس می کند فضای منطقه ای و بین المللی نه فقط در همین جنگ غزه بلکه طی سال های اخیر به ضرر اسرائیل تغییر کرده است و این تغییر، میزان تهدیدپذیری اسرائیل را افزایش داده و این در حالی است که تا پیش از این، فضای بین المللی حین جنگ و پس از جنگ به نفع اسرائیل بوده است. بنابراین رژیم غاصب با یک گزینه بیشتر مواجه نیست و آن «جنگیدن به امید تغییر موازنه» است. اسرائیل قادر به پایان دادن جنگ به شیوه های پیشین نیست چون این جنگ با جنگ های پیشین، تفاوت های اصولی دارد.

3 رژیم اسرائیل برای تغییر موازنه جنگ، سیاست اخراج جمعیت از غزه را دنبال می کند. صهیونیست ها گمان می کنند می توانند شرایطی را فراهم کنند که مردم غزه، خود این منطقه را ترک کنند. در تحلیل اسرائیلی ها این مهاجرت داوطلبانه چه به صورت کلی و چه به صورت بخشی رخ دهد، مقاومت غزه را بر سر دوراهی قرار می دهد؛ یا باید همراه مردم خارج شود که در این صورت تهدید امنیتی اسرائیل از سمت غزه رفع می شود و یا اینکه اکثریت ساکنان می روند و مقاومت می ماند که در این صورت در معرض آسیب پیاپی اسرائیل قرار می گیرد و در این صورت نیز تهدید امنیتی غزه علیه اسرائیل کاهش می یابد. اسرائیل طی دو ماه گذشته بر این اساس، سیاست تخریب پی در پی و کم شدت را جایگزین سیاست تخریب یکباره و پرشدت غزه کرده است. گمان رژیم این است که با توجه به حضور پررنگ حزب الله در دفاع از مردم غزه و امکان تشدید جبهه شمالی، امکان انجام عملیات بزرگ علیه غزه که نتانیاهو و فرماندهان ارتش بارها وعده آن را داده بودند، فراهم نیست و از سوی دیگر عملیات های کوچک تر با واکنش کمتری از سوی کشورها، ملت ها و نهادهای حقوقی بین المللی مواجه می گردد و لذا اسرائیل در حالی به تغییر فاز روی آورد، که تقریبا متقاعد شده بود این تغییر فاز به هدف اسرائیل در جنگ آسیب نمی زند. رژیم غاصب در این حال گمان می کرد تغییر فاز، جبهه مقاومت و به خصوص ایران را منفعل می کند و حربه را از آن می گیرد. ولی حوادث دو سه روز گذشته نشان داد، رژیم اسرائیل یک بار دیگر در جمع بندی تحولات و نتیجه گیری از آن دچار خطا گردیده است.

4 حمله یک پهپاد به ساختمانی در تل آویو به این جمع بندی اسرائیلی که تغییر فاز سبب انفعال جبهه مقاومت می شود، آسیب زد. اما چرا؟ از یک منظر حمله یک پهپاد به واحدی در یک ساختمان چند طبقه در تل آویو که به هلاکت و زخمی شدن چند نفر منجر شده است، اهمیت ویژه ای ندارد. چنین اتفاقی و حتی بسیار شدیدتر از آن، هر روز و گاهی هر ساعت در نوار غزه، در کرانه باختری و در منطقه شمالی برای اسرائیل و مقاومت رخ می دهد، چرا باید حمله یک پهپاد به یک ساختمان و کشته و زخمی شدن چند نفر اهمیت خاصی داشته باشد؟ بله اگر از منظر کمی به موضوع نگاه کنیم، روز جمعه اتفاق فوق العاده ای نیفتاده است اما وقتی می بینیم پس از این اتفاق، رژیم اسرائیل با استفاده از چندین هواپیمای مدرن جنگی به سواحل بندر الحدیده حمله می کند و فردای آن روز هم آمریکا و انگلیس به مناطقی در شمال یمن حمله می کنند و ده ها نفر را به شهادت رسانده و یا مجروح می نمایند، درمی یابیم که آنچه در حمله پهپادی به ساختمانی در تل آویو رخ داده در یک تحلیل کیفی، رخدادی مهم و راهبردی است. یعنی ظرفیت آن را دارد که معادله کنونی جنگ غزه یعنی تبدیل صحنه نظامی از یک جنگ کم ضرر و کم خطر به موقعیت امنیتی پرسود را تغییر دهد.

موضوع برخلاف ظاهر آن، مقداری پیچیده است! در معادله مورد نظر اسرائیل، سطح عملیات حزب الله، سطح عملیات انصارالله، سطح عملیات غزه و سطح عملیات عراقی ها اگر در همین حد باشد و یا حتی درصدی از این هم فراتر برود، اسرائیل می تواند مدیریت جنگ را تا زمانی که لازم بداند در اختیار خود داشته باشد. حمله روز جمعه پهپادی به تل آویو نشان داد اوضاع آن طور که اسرائیل گمان می کرده، پیش نمی رود. این پهپاد اگرچه در حکم شلیک یک تیر بود، نه بیش از آن اما از سمتی شلیک شده که خیال اسرائیل از آن راحت بود. اسرائیل در جنوب، خود را با تهدید محدود انصارالله مواجه می دید اما اینک پهپادی از سمت سینا به تل آویو رسیده و برای ضربه زدن به اسرائیل میدان جدیدی وارد چرخه دفاع از غزه شده است. در خبرهای دو روز پیش دو نکته جلب توجه می کرد؛ یک نکته این بود که آمریکایی ها و انگلیسی ها و رژیم غاصب به فاصله کوتاهی پس از متهم کردن ایران به اینکه از خاک خود به تل آویو شلیک کرده است، ادعای خود را کنار گذاشتند. نکته دوم این بود که این پهپاد لزوما مسیر دریای سرخ را طی نکرده است. این موضوع غرب و رژیم غاصب را نگران کرد چرا که چنین چیزی به این معناست که یک یا چند کشور آفریقایی به جرگه کشورهایی که از خاک خود برای دفاع از غزه استفاده می کند، پیوسته اند و علاوه بر شمال جنوب و شرق، سمت غربی رژیم هم تهدیدپذیر شده است. اینکه کشورهایی در آفریقای مسلمان به یمنی ها کمک کرده و به این جرگه بپوسته اند، می تواند آغاز تحرک عملیاتی کشورهای مسلمان آفریقایی علیه رژیم غاصب باشد. این یعنی تغییر معادله و لذا غربی ها برای آنکه رخ ندهد، هشدار دادند عملیات مشترک روز دوشنبه آمریکا و انگلیس علیه یمن، می تواند علیه کشورهای دیگر گسترش پیدا کند که البته بلوف بود.