آرشیو سه‌شنبه ۲۳ امرداد ۱۴۰۳، شماره ۶۰۷۸
بورس
۱۰

شاخص کل بعد از 183 روز معاملاتی به زیر کانال 2 میلیون واحد نزول کرد

روز وداع با کانال 2 میلیونی

پروانه کبره
صبا طاهریان/ دنیای اقتصاد

دنیای اقتصاد : سرانجام، اتفاقی که نباید رخ می داد، افتاد. شاخص کل بورس تهران کانال دو میلیون واحدی را که تا اینجای کار به مدد دامنه نوسان یک درصدی حفظ کرده بود، از دست داد تا همان اندک امید باقیمانده در راستای امکان بازگشت به مدار تعادلی در کوتاه مدت به یاس مبدل شود. نماگر بورس تهران در پایان معاملات روز گذشته به روند نزولی روزهای اخیر خود ادامه داد و با کاهش بیش از 4هزار واحدی، برای دوازدهمین روز متوالی با خروج پول حقیقی مواجه شد. ارزش معاملات خرد سهام مانند روزهای اخیر همچنان در سطوح نازلی قرار داشت. ارزش معاملات خرد سهام دیروز به زحمت به سطح یک هزار میلیارد تومان نزدیک شد؛ امری که نشان از تداوم رکود و نزول در معاملات بازار سهام دارد. در این میان روز گذشته شاهد حرکت معامله گران در جبهه خروج معاملاتی بودیم. از طرفی با تشدید ریسک های سیاسی در روزهای اخیر، تقاضا در بازارهای موازی مجددا تقویت شد.

از طرف دیگر افزایش بهای نفت در اثر بالاگرفتن تنش های سیاسی، مجددا معادلات سرمایه گذاران را بر هم زده است. بخشی از معامله گران که همواره نگران فضای هیجانی پس از انتشار اخبار ضدونقیض سیاسی هستند، این بار نیز محتاط و دست به عصا حرکت می کنند. شاخص بورس تهران پس از کش و قوس های فراوان، کانال 2میلیون واحد را از دست داد و به زیر این سطح مهم و حساس سقوط کرد. با وجود قدم گذاشتن بورس در مسیر نزول و ریزش، حواشی بازار مذکور پایان پذیر نیست. همان طور که از اواخر هفته قبل مشخص بود، کانال 2میلیون واحد به دلیل شرایط متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام، «سیگنال تنزل قدرتمند» را به طور مشخص مخابره کرده بود و معلوم بود کار سختی برای حفظ کانال مذکور در پیش دارد. دوشنبه روز بدی برای اهالی بازار سرمایه بود.

دماسنج اصلی بازار سهام در حالی کانال دومیلیون واحد را از دست داد که دادوستدهای سهامی ششمین روز متوالی است که با دامنه نوسان یک درصدی کار خود را به پایان می برند. کارشناسان بورسی می گویند اگر محدودیت دامنه نوسان نبود، شاخص کل با قدرت و سرعت بیشتری نزول را به سهامداران تحمیل می کرد. البته باید توجه کرد که به صورت کلی همه بازارها وارد دوره ای شده اند که به دلیل ریسک های سیاسی و اقتصادی با کاهش تقاضا و شرایط غیرقابل پیش بینی مواجه اند. به این ترتیب طی چند هفته آتی نمی توان چشم انداز روشنی را در بازار سهام به تصویر کشید. کارشناسان بورسی معتقدند واکنش بورس در روز گذشته نه تنها به سناریوهای مرتبط با منازعه های منطقه ای بازمی گردد، حتی می تواند تا حدودی به معرفی کابینه اقتصادی دولت پزشکیان بازگردد.

بازار سهام بعد از سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی با نوسانات گوناگونی مواجه بوده و نتوانسته بدون تنش روزهای معاملاتی را بگذراند. شاخص بورس که 1403 را در محدوده 2میلیون و 236هزار واحد آغاز کرد، اکنون و با گذشت 88 روز معاملاتی در محدوده یک میلیون و 998هزار واحدی جا خوش کرده است. آخرین بار که شاخص در این محدوده بود به 13 آبان 1402 بازمی گردد. تجربه ادوار گذشته نیز نشان می دهد همواره بورس در دوره های مشابه با هیجان مضاعف سهامداران روبه رو بوده و موج های هیجانی مثبت و منفی را تجربه کرده است.

به این ترتیب وضعیت کنونی سبب شده در کنار انتشار برخی محرک ها که می تواند بار روانی مثبت نیز داشته باشد، موجی از نگرانی و تردید زمینه را برای عدم بازدهی و رشد قیمتی یک سهم فراهم کند. این جریان ها در تاریخ فعالیت بورس تهران به دفعات دیده شده و بعضا سودهای خوب را از چنگ معامله گران خارج کرده است. اما باید توجه کرد در شرایط کنونی ریسک ها وضعیت بازار را به جایی رساندند که حتی تحرکات سفته بازانه نیز مشاهده نمی شود. با این تفاسیر احتمالا سه سناریو پیش روی بازار سهام خواهد بود. اول آنکه با فرض تداوم شرایط نامطلوب موجود، شاخص سهام به روند نزولی ادامه دهد که البته با سد محکم کانال 1.9میلیون واحدی مواجه است. سناریوی دوم می تواند محدودشدن دامنه نوسان در هفته های آتی باشد که بازار را وارد یک روند رنج گونه خواهد کرد. سناریوی سوم نیز می تواند بهبود فضای سیاسی و اقتصادی کشور و کاهش ریسک ها باشد که احتمالا با سوخت دلار نیما شاخص بازار را حداقل تا سقف قبلی شاخص کل هدایت خواهد کرد.

سناریوهای کانال 2میلیونی

اظهارات کارشناسان بازار سرمایه نشان می دهد که اکنون که بازار سنگر دو میلیون واحدی را از دست داده، سه سناریو برای بورس قابل تصور است. نخستین سناریوی بورسی که می تواند به نوبه خود خوشبینانه نیز محسوب شود، به بازپس گیری کانال 2میلیون واحدی و استمرار شاخص در این کانال مرتبط است. با توجه به اینکه بورس تاکنون با اهرم دامنه نوسان محدود در کانال مذکور مقاومت نشان داده بود، امکان بازگشت به این کانال با توجه به شرایط حاکم بر متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام تاحدودی سخت به نظر می رسد. محقق شدن این سناریو منوط به چند اتفاق مثبت و فوری در حوزه سیاست خارجی کشور است؛ امری که در این مقطع با دشواری همراه است. سناریوی دوم از «نزول بیشتر و ریزش های پی در پی» حکایت می کند. اینکه شاخص تا کجا بتواند نزول را به سهامداران تحمیل کند، یکی از ابهامات بزرگ بورس بازان است. در این سناریو، واکنش احتمالی ایران به اسرائیل محور مهم رفتار بازارها خواهد بود.

در روز گذشته تحرکات مثبت در انس جهانی طلا و نفت رقم خورد. برخی از فعالان بازار، صعود طلای جهانی و نفت را مهم ترین نشانه از پیشروی ریسک های سیاسی مطرح می کنند. بنابراین سهامداران در حالی که مدت های مدیدی است که دچار بورس هراسی هستند، با پیچیدگی بیشتر معادلات مواجه خواهند بود. اما سناریوی سوم که خنثی ترین سناریوی حال حاضر محسوب می شود، از نوسان کم افت و خیز شاخص بورس در محدوده کنونی خبر می دهد. طرفداران این سناریو می گویند اگر دامنه نوسان همچنان محدود باقی بماند شاید از عمق تب وتاب ریزشی شاخص های سهامی کاسته شود. به هر روی در حال حاضر وضعیت بازار سهام به گونه ای است که در غیرقابل پیش بینی ترین حالت ممکن به سر می برد. شائبه های سرکوب نرخ ارز در بازار آزاد توسط بازارساز و همچنین کم شدن شعله انتظارات تورمی از جمله مسائلی است که سبب شده بورس تهران همگام با سایر بازارهای سرمایه گذاری داخلی کشور در مسیر ابهام گام بردارد.

در چنین شرایطی که اکثر بازارها در کمای عمیق معاملاتی به سر می برند، نمی توان از بورس انتظار حرکت صعودی داشت. همان طور که ملاحظه کردیم روز گذشته شاخص کل با کاهش 0.24درصدی در سطح یک میلیون و 998هزار واحد ایستاد تا سهامداران با موج جدیدی از هراس و تردید مواجه شوند. در جریان دادو ستدهای امروز، خروج پول به میزان 325میلیارد تومان رسید تا سهامداران حقیقی برای دوازدهمین روز متوالی در سمت فروش بایستند. طی این دوازده روز مبلغی به میزان 4هزار و 668میلیارد تومان از بازار خارج شده است. در دادوستدهای روز گذشته شاخص کل هموزن (با اثر یکسان نمادها) نیز با کاهش 0.13درصدی همراه شد؛ موضوعی که نشان از تاثیرگذاری نمادهای بزرگ بازار سهام بر نماگر این بازار دارد.