انتقاد و انصاف با رییس جمهور
معرفی کابینه چهاردهم بلوایی در فضای سیاسی و مجازی ایجاد کرد و تا آنجا پیش رفت که معاون راهبردی رییس جمهور را تا استعفا کشاند.علت اصلی ایجاد این وضعیت امیدها و انتظارات فراوانی است که به کابینه آقای پزشکیان بسته شده، گویی خیل هواداران دولت جدید ازترکیب کابینه شوکه شدند و عده ای باشدت به انتقاد واعتراض پرداختند و بعضا از دایره انصاف خارج شدند وتحریمی ها هم شاد و شنگول به طعنه و کنایه پرداختند! در این زمینه سخن فراوان است که دراینجا فقط می توان به امهات موضوع اشاراتی داشت.ابتدا باید عنوان کنیم که جناب دکترپزشکیان ظاهرا هنوز رخت ریاست جمهور برتن نکرده و دراین قامت ظاهر نمی شود! اگرهمین کابینه را با هماهنگی سیاسیون همراه و حامی خود وتوجیه افکارعمومی معرفی می کرد قطعا درناباوری ها واعجاب ها اثر می گذاشت وبازتابی تا به این حد منفی به بار نمی آورد.رییس جمهور و حلقه پیرامونی اش ناچار باید ازقدرت مانور زیادی برخوردارباشند و امکان تعامل سریع و همه جانبه با افکار عمومی را داشته، حتی متوجه اثرگذاری کوچک ترین حاشیه ها هم باشند. اگرچنین قابلیت مورد نیازی وجود نداشته باشد درانواع بزنگاه های قطعی پیش رو چه بسا با بحران های خسارت بارمواجه شویم وماجراهایی مثل سهمیه بندی بنزین پیش بیاید. معلوم نیست کابینه معرفی شده تا چه حد انتخاب شخص رییس جمهور بوده و تا چه حد تحت تاثیر محدودیت ها وملاحظه ها وتنگناهای سیاسی است؟ اگر آقای پزشکیان پیش ازمعرفی کابینه با مردم سخن می گفت و دلایل وعلل انتخاب چنین کابینه ای را با مردم در میان می گذاشت افزون بر آماده کردن فضای سیاسی به جامعه احترام گذاشته بود و شان صاحبان اصلی کشور یعنی مردم را پاس می داشت.ظاهرا وی حتی برای معرفی همکاران خود به توجیه حامیان اصلی خویش هم نپرداخته است و از انواع موضعگیری ها چنین بر می آید که حامیان هم با وجود وقوف برمحدودیت های رییس جمهور انتظار چنین چینشی را نداشته اند.
آقای پزشکیان به درستی اعلام کرده بود که برای دعوا نیامده است و براین اساس به نظر نمی رسد کسی برای گزینش کابینه مطلوب طالب اصطکاک وی با ارکان حاکمیت باشد، لذا گام اول را می شد با اطمینان و وقاروپذیرش نسبی عمومی برداشت وازهم اکنون زاویه ای ایجاد نکردکه امکان بازشدن بی انتهایش وجود داشته باشد. به نظر می رسد رییس جمهور محترم هنوزبرپیچیدگی های تو در توی ساحت سیاسی کشورمسلط نشده ومعادلات ذهنی اش بیش ازآنکه ناظر به واقعیت های هزارلایه موجود باشد مالوف بر فضای علمی ذهنی خود است.اوجراح قلب است وبر اساس دانش روز پزشکی وتجربیات مستدام می داندکه فلان قلب اگر دارای مشخصات ورفتاروعوارض خاص باشدباید جراحی شود واگر چنین نباشد باید برای حل مشکل به روش های دیگر روی آورد.درواقع تکلیف اودراین حوزه همیشه مشخص بوده است ولی درحوزه علوم انسانی که سیاست وجامعه زیرمجموعه های آنند قواعد مشخص وهمیشگی وجود ندارد. اگرهزار بار صداقت کارگر افتد، معلوم نیست برای هزارویکمین بارهم راستگویی موثر واقع شود، شاید بر این اساس حافظ شیرازی با ملاحت ونفوذ نظر گفته است: «یک قصه بیش نیست غم عشق، وین عجب /کز هر زبان که می شنوم نامکرر است...»
به هرحال هنوز جامعه در انتظار بسر می برد تا از زبان رییس جمهورعلت چینش یک کابینه ناهمگون را بشنود واگرازچنین کابینه ای انتظار ایجاد وفاق دارد، مختصات وفاق مورد نظرش چیست؟ آقای پزشکیان بیش ازهر رییس جمهوردیگر نیازمند حمایت مردم و خصوصا اصلاح طلبان است وباید عاقبت دولت آقای روحانی را به یاد بیاورد که تا چه حد آماج حملات مخالفان قرارگرفت واتفاقا بازهم این اصلاح طلبان بودند که برعهد خود ماندند وبرخلاف مدیرانش درانواع حوادث وبحران ها سکوت نکردند.سکوتی که صریحا مورد انتقاد شخص رییس جمهور وقت واقع شد ولی هیچ نتیجه ای نداد وتقریبا هیچ وزیر و مدیری از دولت آقای روحانی برای حمایت از او به میدان نیامد.
مخالفان آقای پزشکیان ثابت کرده اند که هم انگیزه و هم توان مخالفت وکارشکنی را دارند واگرلازم باشد تا ایجاد بحران درکشورگام بر می دارند همان طورکه دردولت آقای روحانی چنین کردندوحضوریک اصولگرا درپست وزارت کشورآنها را ازمساله آفرینی بازنداشت.این معنا به صورت نگران کننده ای ناهمگون بودن هیات کابینه را محل سوال قرار می دهد وتوجیه سیاسیون وافکارعمومی را طلب می کند.بااین همه تجربه عمل اصلاح طلبان نشان داده است که آقای پزشکیان همچنان می تواند روی عهد وحمایت آنها حساب باز کند ولی کیفیت وعمق این حمایت به تعامل شخص ایشان هم بستگی خواهد داشت.