فیلترینگ یعنی نابودی بخش مهم زندگی
اینترنت ایران در این روزها یکی از بدترین دوره های خود را می گذراند و عجبا که نظام سیاسی حتی برای صلاح و ایمنی خودش هم به فکر اصلاح وضعیت ارتباطات نیست. این اشتباه بزرگی است که سیاستگذاران و متولیان امور می کنند و اینترنت را یک رسانه معمولی هم عرض روزنامه و تلویزیون در نظر می گیرند و تصور می کنند همچنان که می توانستند مطبوعات را توقیف کنند و تلویزیون را با انحصار و محدودیت محتوایی بچرخانند، اکنون می توانند هر بلایی بخواهند بر سر اینترنت بیاورند. اما فیلترینگ و اختلال در اینترنت فقط سانسور یک رسانه نیست؛ بلکه نابودی یک جهان است و تخریب آمال و زیسته های یک جهان تاوان و عواقبی دارد که بسیار فراتر از سانسور یک رسانه خواهد بود. جهان مردم ما خاصه نسل جوان امروز تا اعماق اینترنت امتداد یافته است. شخصیت و هویت آنان در اینترنت بالیده و رشد کرده است و افراد بخشی از معنای زندگی خود را در اینترنت می سازند و بازمی یابند. با اینکه گاهی به اینترنت فضای مجازی هم گفته می شود، اما چنین نام گذاری ای نباید این اشتباه را پیش بیاورد که اینترنت فضایی مجازی است؛ در مقابل فضایی است واقعی و مادی و ملموس. کاری که جوانان امروز در سرتاسر جهان در اینترنت می کنند، گاهی و حتی اغلب می تواند بسیار عمیق تر و موثرتر و مهم تر و معنادارتر از فعالیت های روزمره و ملموس آنان در خانه و خیابان باشد. شاید انتشار یک عکس و گرفتن بازخوردهایش برای یک جوان در شبکه های اجتماعی اینترنت بسیار مهم تر از طرز لباس پوشیدن او در کوچه و معابر عمومی باشد. خوب یا بد، نوجوانان و جوانان امروز بدون اینترنت اصلا نمی توانند زندگی کنند. اینترنت بخش مهم از جهانی است که در آن زندگی می کنند. البته می توان گفت برای میانسالان و سالخوردگان هم اینترنت نقش پررنگی در زندگی روزمره پیدا کرده است، اما با توجه به اینکه جوانان از ابتدای عمر خود با اینترنت بزرگ شده اند، می توان گفت اینترنت برای آنها بسیار حیاتی تر و بدیهی تر از نسل های قبلی است. فیلترینگ و اختلال نابخردانه در اینترنت که این روزها همه مردم با آن مواجهند، بخشی از زندگی و جهان شخصی افراد را نابود کرده است.
شاید در وهله اول، فیلترینگ نوعی سانسور رسانه ای به چشم بیاید؛ مثل سانسور کتاب ها یا توقیف مطبوعات و فیلم ها یا پارازیت انداختن بر امواج شبکه های ماهواره ای. انسان ها در یک جامعه بسته با سیاست های واپسگرا شاید بتوانند رنج سانسور را تحمل کنند و تا حدودی با دور زدن آن به محتواهای مطلوب خود به شکلی غیررسمی دست پیدا کنند. مثل کتاب های ممنوعه که خوانده می شدند یا فیلم های ویدیویی که با هزار زحمت دیده می شدند. اما فیلترینگ اینترنت و کاهش سرعت و اختلال در ارتباطات آن فقط به محدودیت در دسترسی به محتواهای رسانه ای محدود نمی شود و بخشی از جهان کاربران را از بین می برد. فیلترشکن ها می توانند تاحدی مانع قطع اتصال با این جهان شوند، اما زندگی با اعمال شاقه و غیررسمی هرگز جایگزین یک زندگی معمولی و بهنجار نخواهد شد. نابود کردن بخشی از جهانی که مردم در آن زندگی می کنند و ایجاد رنج و آزار برای اعضای یک جامعه و ایجاد روزمره احساس تحقیر و تبعیض در اقشار وسیع مردم در نهایت به خودتخریبی می انجامد. شگفت آور است که نظام سیاسی و مقامات و متولیان امور کشور با فیلترینگ و اختلال در اینترنت این طور ساده و سطحی برخورد می کنند. باز هم باید تاکید کرد: فیلترینگ اینترنت با محدودیت های قبلی ای که در رسانه ها ایجاد می شد، برای نمونه با توقیف مطبوعات، زمین تا آسمان متفاوت است. اگر قبلا آنها مطبوعات را دسته جمعی توقیف می کردند و می توانستند عواقبش را بپذیرند - بگذریم از اینکه هنوز به نوعی داریم تبعات آن توقیف ها و بن بست توسعه سیاسی و فرهنگی و اجتماعی را تحمل می کنیم - هیچ تضمینی نیست که بتوانند واکنش جامعه به فیلترینگ را هم تاب بیاورند.
جامعه ایران با اینکه تاحدودی اهل مدارا است و با سختگیری ها تا حدی و تا جایی کنار می آید، اما نشان داده است که با گرفتن زندگی اش مخالفت می کند. اگر سیاست های ارتباطی و رسانه ای به اینجا منجر شود که زندگی مردم یا بخش مهمی از زندگی شان ناممکن شود، جامعه واکنش نشان خواهد داد. فیلترینگ کنونی اینترنت باعث شده که بخش مهمی از زندگی مردم در حد گسترده ای تخریب شود و آنها ببینند که بخشی از جهان شان را از دست داده اند. بحث و دامنه تاثیر فیلترینگ بسیار فراتر از دسترسی به محتواهای فرهنگی و رسانه ای از طریق شبکه های دیجیتالی است. عجیب است سیاستگذارانی که زیرساخت هایی مثل برق یا آب را به هر ترتیبی، حتی به قیمت نابودی صنایع و محیط زیست، برای مردم فراهم می کنند چون می دانند نباید این بخش حیاتی از زندگی مردم را از آنها گرفت وگرنه تبعات سختی برای خودشان دارد، این طور سهل و بی خیال با تخریب اینترنت برخورد می کنند.