آرشیو سه‌شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳، شماره ۴۹۹۶
صفحه اول
۱
یادداشت

مشکل ناترازی و یارانه پنهان انرژی

محمد پورنیک (اقتصاددان و کارشناس بازنشسته UNDP)

مطالعات بسیاری درباره یارانه انرژی منتشر شده که پر است از مباحثی درباره تاثیر این یارانه ها بر کسری بودجه و ماهیت غیرمنصفانه این یارانه ها که بخش ثروتمند جامعه از آن بیشتر منتفع می شود. درباره تاثیر منفی قیمت نسبتا پایین انرژی بر شدت مصرف انرژی و مکان فعالیت های صنعتی نیز به نکات مهمی اشاره شده است. هرچند این مباحث صحیح هستند؛ ولی تنها دلایل اساسی برای حذف یارانه های انرژی نیستند. موضوع مهم دیگر تاثیر این یارانه ها بر تراز تجاری است. یارانه انرژی، با افزایش تقاضای داخلی، سبب کاهش صادرات و افزایش واردات و بروز کسری تجاری می شود؛ و از طریق ازبین بردن بخشی از منابع ارزی کاهش ارزش پول ملی و افزایش تورم را در پی دارد. به علاوه باعث کاهش منابعی می شود که برای سرمایه گذاری در راستای انرژی های پاک، که کشور پتانسیل عظیمی برای توسعه آن دارد، ضروری است. یارانه های انرژی هزینه های زیست محیطی نیز در پی دارد، زیرا مصرف بیش از حد انرژی را تشویق می کند و در مناطق شهری عامل ایجاد آلودگی هوا و واردشدن گازهای گلخانه ای به اتمسفر کره زمین است. به دلیل این دو موضوع، بدون حرکت در راستای کاهش مصرف سوخت و تلاش در جهت استفاده بیشتر از انرژی های پاک، صرف حذف یارانه های انرژی برای کاهش کسری بودجه، از منظر اجتماعی اقدامی بهینه نخواهد بود. افزایش قیمت حامل های انرژی، به دلیل کم کشش بودن مصرف نسبت به تغییرات قیمت، بدون اقدامات تکمیلی در کوتاه مدت به کاهش تقاضا منجر نمی شود؛ و افزایش تورم را در پی دارد، زیرا حامل های انرژی در بخش های مختلف اقتصادی، به ویژه حمل ونقل و صنعت، یکی از نهاده های مهم است. افزایش قیمت، به کاهش صادرات و افزایش واردات و به تبع آن به کاهش بیشتر ارزش پول ملی می انجامد که بالا رفتن سطح عمومی قیمت ها را به دنبال دارد. با افزایش سطح عمومی قیمت ها، مجددا قیمت حامل های انرژی باید افزایش یابد تا تناسب میان قیمت ها در بازار توازن داشته باشد؛ بنابراین افزایش قیمت انرژی چرخه شوم تورم ناشی از فشار هزینه را به حرکت درمی آورد. تنها راه خنثی کردن فشار افزایش هزینه ها بر اثر حذف یارانه های انرژی، اعمال سیاست هایی در جهت افزایش کشش قیمتی طرف عرضه اقتصاد از طریق رفع تنگناهایی است که تولیدکنندگان با آنها روبه رو هستند. برخی از این تنگناها مربوط به ماهیت دستگاه اجرائی است و برطرف کردن آنها منوط به پرداخت هزینه های مالی نیست و صرفا هزینه سیاسی دارد، زیرا رفع این تنگناها منافع برخی از گروه های قدرتمند را به خطر می اندازد. موانع فیزیکی بر سر راه تولید مانند فرسودگی زیرساخت ها، فقط از طریق سرمایه گذاری برطرف می شود و بخش اعظم این سرمایه گذاری باید از سوی دولت انجام شود. در اینجا هدف کاهش کسری بودجه و کسری در تراز پرداخت ها در تقابل قرار می گیرد، زیرا سرمایه گذاری دولت در زیرساخت های مولد، از جمله در بخش انرژی، هزینه های دولت را افزایش می دهد و مانع از کاهش کسری بودجه می شود. حرکت به سوی استفاده از انرژی های پاک به علت هزینه پایین سوخت های کثیف مانند مازوت و بنزین و گازوئیل غیر استاندارد جاذبه اقتصادی ندارد. این جایگزینی فقط با مداخله دولت برای پوشش هزینه سرمایه گذاری اولیه ممکن است. مخالفان کسر بودجه با این اقدامات به دلیل افزایش عرضه پول و افزایش تورم بر اثر فشار تقاضا مخالف هستند.

برای حذف یارانه های پنهان و سنگین حامل های انرژی، افزایش ده ها برابری قیمت سوخت ضروری است. اجرای چنین سیاستی غیرممکن است، بنابراین افزایش قیمت باید در طول چندین سال انجام شود و در بین انواع مختلف حامل های انرژی توزیع شود. درباره این سیاست از آغاز باید به طور شفاف و قانع کننده گفت وگو کرد. انتظار می رود که تولیدکنندگان و خانوارها حتی پیش از حذف بخش بزرگی از یارانه های انرژی رفتار مصرفی خود را تغییر دهند و تاثیر منفی افزایش قیمت بر اقتصاد واقعی را تا حدودی جبران کنند. درعین حال باید قیمت به صورت پلکانی تنظیم شود تا آثار منفی حذف یارانه سوخت بر فقرا و بنگاه های آسیب پذیر در بخش های صنعت و کشاورزی را به حداقل برساند.

با توجه به قابلیت جانشینی اشکال مختلف حامل های انرژی، باید حذف یارانه به نحوی انجام شود که در دوره گذار که سرعت و زمان بندی حذف یارانه ها متفاوت است، امکان جایگزین کردن انواع انرژی ها حداقل شود. به طور مثال اگر یارانه برق سریع تر از گاز مایع حذف شود، مصرف اضافی گاز مایع به جای برق وضعیت کمیابی گاز مایع را تشدید خواهد کرد، ولی در بلندمدت باید امکان جایگزینی انواع حامل های انرژی افزایش یابد تا انرژی های آلاینده جای خود را به انرژی های پاک بدهند.

تخصیص بخش اعظم درآمد حاصل از حذف یارانه انرژی به سیاست های مرتبط با سرمایه گذاری در انرژی های پاک، منابع زیادی را برای اجرای برنامه پرداخت یارانه نقدی برای جبران تاثیر افزایش قیمت ها بر زندگی خانوارهای فقیر باقی نمی گذارد. در مقابل دولت می تواند دریافت افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده بخشی از کالاها را که به صورت نامتناسبی به خانوارهای متوسط الحال و کم درآمد تحمیل می شود، متوقف کند و به این ترتیب تعهد خود را برای تامین عدالت اجتماعی نشان دهد. این سیاست اثر تورمی افزایش قیمت انرژی را از طریق کاهش نرخ مالیات بر مصرف تا حدودی کاهش می دهد. اگر حاکمیت اجرای برنامه پرداخت نقدی برای جبران آثار افزایش قیمت بر خانوارهای فقیر را لازم بداند، چنین برنامه ای باید از محل دریافت مالیات تصاعدی از درآمد و ثروت تامین مالی شود. به این ترتیب دولت می تواند پایبندی به عدالت اجتماعی را از طریق کاهش نابرابری درآمد و ثروت نشان دهد.

به دلیل نقش اساسی حامل های انرژی در اقتصاد و زندگی اکثریت خانوارهای فقیر ایرانی، بررسی ابعاد مختلف حذف یارانه ضروری است. در گذشته دیدگاه بازار محور درباره افزایش قیمت در مقاطع مختلف تجربه شده و اثر آن به خاطر بالا بودن تورم و استمرارنداشتن افزایش قیمت به مرور زمان از بین رفته است. اثر سیاست های پوپولیستی پرداخت یارانه نقدی هنگفت در مقابل جهش قیمت حامل های انرژی به تثبیت فاجعه اقتصاد رانت محور کمک کرده است. هیچ معجزه ای در کار نیست که بتواند مشکلی را که در طول سال های دراز بر اثر تثبیت قیمت انرژی در شرایط وجود تورم بالا و مزمن، و کاهش ارزش پول ملی ایجاد شده، به سهولت حل کند. ایران، برای حل این مشکل به اقتصادی رقابتی نیازمند است که شکل گیری آن به چیزی بیش از آزادسازی قیمت ها وابسته است.