آرشیو پنجشنبه ۲۷ دی ۱۴۰۳، شماره ۶۹۵۹
رسانه
۶

نگاهی انداخته ایم به برنامه «طبیب» که تلاش دارد اطلاعات پزشکی مخاطبانش را برای داشتن بدنی سالم، افزایش دهد

مستقیم روی خط سلامت

محمدمهدی ادیبی

مباحث حوزه پزشکی و سلامت، همواره یکی از مورد علاقه ترین مباحث در گفت وگوهای میان افراد در جمع های کوچک و بزرگ است. اگر آن جمع، ثابت باشد؛ معمولا یک آقای دکتر یا خانم دکتر وجود دارد که واقعا پزشک نیست، ولی توصیه های پزشکی متنوعی دارد و از چایی نبات و دمنوش گرفته تا قرص و شربت و آمپول را برای همگان تجویز می کند.دامنه مباحث حوزه سلامت روان، از آن هم گسترده تر است. معمولا تعدادی افراد «ای دی اچ دی»زده در یک سو هستند (که البته خودشان تشخیص این ابتلا را داده اند!) و از سوی دیگر، آدم هایی که به پروسه درمان علاقه دارند؛ البته از نوع «عمه تراپی»!وجود چنین ملغمه ای از نظرات، آرا و تجویزهای گوناگون در این جمع ها، از گذشته تاکنون معضلی در حوزه سلامت بوده و با پدید آمدن فضای مجازی، این آش، شورتر هم شد. در این شرایط، وجود برنامه ای که بتواند به برخی سوالات و ابهامات مردم در حوزه سلامت پاسخ دهد، یک غنیمت به حساب می آید. اگرچه معمولا توصیه های پزشکی و سلامت در حاشیه برنامه های مختلف صداوسیما وجود داشت اما برنامه ای که به صورت جامع و مستقل به تمام این مسائل بپردازد و بتواند مخاطب را به طور کامل اقناع کند، موجود نبود؛ تا این که برنامه «طبیب» پا به عرصه گذاشت و در مدت کوتاهی توانست با اقبال پرشوری مواجه شود. استقبال به قدری بود که براساس نظرسنجی ها، این برنامه توانست عنوان «موفق ترین برنامه در حوزه سلامت» را از آن خود کند. در ذیل، برخی شاخصه های موفقیت این برنامه را از نظرم می گذرانیم.

رویکرد درست آغازین

سنگ بنای برنامه طبیب از زمان تولید و انتشار اولیه آن در20 آذر ماه 1395، با دقت و به درستی چیده شده و با برنامه ریزی به پیش آمده است. از همان ابتدا، این برنامه با هدف ارتقای سطح دانش افراد و سلامت جامعه، آموزش عموم مردم در زمینه پیشگیری و شناخت برخی مشکلات زمینه ای بیماری ها تولید شد و با گذشت بیش از هشت سال از شروع فعالیت خود، همچنان از دریچه شبکه سه سیما به صورت روزانه، مطالب ارزشمند و مفیدی را به واسطه کارشناسان و متخصصان خبره خود در حوزه سلامت در اختیار بینندگان علاقه مند قرار می دهد.در ابتدای مطلب، توضیح مختصری درخصوص مسائل و مشکلات فضای مجازی و برخی توصیه های درمانی بی پشتوانه در شبکه های اجتماعی بیان کردیم. این امر از مواردی بود که در برنامه ریزی ابتدایی تولیدکنندگان برنامه طبیب، نگاه ویژه ای به آن شده بود تا از یک سو در دام توصیه های غیرکارشناسانه نیفتد و از سوی دیگر بتواند در همین برنامه، به عوارض توصیه های ناقص و نادرست موجود در فضای مجازی پرداخته و شیوه صحیح کسب اطلاعات درمانی از منابع مورد اطمینان را به مخاطب آموزش دهد.حاصل چنین رویکردی، این بوده که در حال حاضر، بخش زیادی از توصیه های درمانی در صفحه های مختلف شبکه های اجتماعی را بخش هایی از برنامه طبیب پوشش می دهد و مردم با اطمینان خاطر بیشتری از آن استفاده و آن را برای آشنایان خود، باز ارسال کنند.

وجود بخش ها و محتوای متنوع

برنامه طبیب، یک برنامه گفت وگومحور از گروه اجتماعی شبکه سه سیماست که به تهیه کنندگی علی زاهدی و با اجرای پیمان طالبی، از شنبه تا چهارشنبه، هر روز در ساعت 11، به صورت زنده، مهمان خانه های گرم ایرانی است. ظرفیت گفت وگومحوری برنامه، این امکان را برای تولیدکنندگان آن فراهم آورده که بتوانند از کارشناسان مجرب متعددی در حوزه های تغذیه، ورزش، پیشگیری و درمان بهره برده و شعاع بیشتری از نیازهای بینندگان را در موضوعات مختلف تامین کنند. برنامه طبیب تلاش کرده تا از پزشکان لایق، طبیبان حاذق و کارشناسان کارآزموده دعوت آورده تا هم از یافته های پزشکی مدرن استفاده کند و هم از داده های طب سنتی بهره ببرد.از نکات برجسته برنامه طبیب این است که در فصول مختلف، به موضوعات و بیماری های شایع در میان مردم می پردازد و مسائل مطرح شده در آن، کاملا با نیاز روز مردم منطبق است. اگر حال و هوای برنامه طبیب در روزهای کرونایی را به خاطر داشته باشید، به خوبی می توانید گفت وگوهای منطبق بر جلوگیری از شیوع بیماری کووید و ملزومات پیشگیری از ابتلا به آن در تعامل با پزشکان و کارشناسان تراز اول کشور را در ذهن مرور کنید.بخش های مفید دیگری نیز در این برنامه وجود دارند که ممکن است ظاهری تبلیغاتی داشته و زمان کوتاهی به آنها اختصاص داده شده باشد. در این بخش ها به معرفی دمنوش ها، غذاهای سالم و سایر محصولات سودمند و اثرگذار در سلامت افراد پرداخته شده که در جای خود ارزشمند است. بخش دیگری از برنامه طبیب هم به مرور اخبار پزشکی کشور اختصاص دارد و نیم نگاهی به اتفاقات و مسائل حوزه سلامت در ایران می اندازد.

اجرای پویا

پویایی و چابکی پیمان طالبی به عنوان مجری برنامه طبیب، از نکات قابل توجهی محسوب می شود که این برنامه را دیدنی تر کرده است. پیمان طالبی، به دور از اجراهای سرد و خشک و بی روح و قیافه های شق و رق و اصطلاحا اتوکشیده، به گونه ای بدون تعارف و بدون رودربایستی های مرسوم از کارشناس برنامه سوال می کند که هیچ سوال و نکته و حالت و احتمالی را در موضوع برنامه از قلم نمی اندازد. او مانند یک بیمار سمج، تمام زیر و بم مساله را (بدون احساس شرم نامطلوب) مطرح می کند؛ به صورتی که مخاطب پشت گیرنده ها، خود را در استودیو حاضر می بیند و گویی اوست که دارد آن سوالات را می پرسد.

ارتباط زنده با مخاطب

بخشی از برنامه طبیب، به صورت ویژه به پاسخ به سوالات بینندگان اختصاص یافته که منطبق بر موضوع برنامه در همان روز است.پخش زنده این برنامه، نکته مثبتی برای بینندگان آن به شمار می رود. مخاطبان طبیب می توانند سوالات و مشکلات خود را در ارتباط با موضوع برنامه به راحتی از طریق پیامک ارسال کنند تا در همان برنامه با کارشناس حاضر مطرح شده و بیننده نیز پاسخ خود را ببیند و بشنود. وجود چنین ارتباط دو طرفه خوبی، علی القاعده امتیاز بالایی در نگاه مخاطبان برای این برنامه پدید می آورد.

برش

سادگی و بی پیرایگی

سوای پویایی و تعامل خوب مجری برنامه که از آن صحبت شد؛ کلیت برنامه طبیب، بسیار ساده و بی پیرایه است. در این برنامه، برخلاف برخی برنامه های مشابه، از دکورهای عجیب و غریب و فانتری دیگر خبری نیست. همچنین جو صمیمی برنامه، مانع از یکنواختی و سنگینی فضای پزشکی و درمانی برنامه می شود. پزشکان و متخصصان این برنامه خوب می دانند که اینجا جای به کار بردن اصطلاحات تخصصی ثقیل پزشکی نیست ؛ به همین خاطر به دور از اداهایی که جز گیج کردن مخاطب حاصلی ندارد، در یک تعامل عاقلانه و با زبان عادی و اصطلاحا همه فهم، مسائل و مشکلات پزشکی را برای بینندگان تشریح می کنند.کارشناسان و پزشکان برنامه طبیب، علاوه بر در پیش گرفتن ادبیات قابل درک برای عموم جامعه، در تمام طول برنامه به بیان موضوعات و مطالبی می پردازند که جزو نیازهای ساده و روزمره مردم به شمار می رود. پزشکان در این برنامه از ساده ترین مشکلات پزشکی، مثل پیچ خوردن مچ پا تا مسائل جدی تر صحبت کرده و راه های درمان آن را ارائه می دهند.به طور کلی باید گفت مطالب ارائه شده در برنامه طبیب را می توان نوعی کمک اولیه دانست و نه یک درمان کامل. چه آن که درمان بسیاری از امور و مشکلات پزشکی، بدون حضور فیزیکی نزد پزشک و معاینه بالینی بیمار، به هیچ وجه امکان پذیر نخواهد بود.نکته مهم قابل استحصال از این برنامه، این است که فرد به طور نسبی می تواند متوجه شود که آیا مشکلی درخصوص آن موضوع دارد یا نه و اگر دارد، مشکلش تا چه میزان جدی است، چه درمان های ابتدایی برای آن وجود دارد و از چه طریق می تواند به پزشک متخصص مراجعه کند تا از افتادن در مسیرهای اشتباه درمانی در امان بماند. در مجموع، آنچه در مجموعه طبیب گردآوری شده، توانسته بسته جامعی در حوزه سلامت ارائه دهد که به دلیل جذابیت های محتوایی و شیوه های صحیح انتقال آن، هم تحسین زنان و مردان جوان را به دنبال داشته باشد و هم پدربزرگ ها و مادربزرگ ها را پای تلویزیون بنشاند و این شایسته تقدیر است.