آفریقای جنوبی و گام های دانشورزانه در جهان مدرن
دانش در سیاره سبز
آغاز دموکراسی در آفریقای جنوبی در اواسط دهه 90 میلادی، همراه با تغییرات قابل توجهی برای علم و فناوری و همچنین برای تمام جنبه های جامعه آفریقای جنوبی بود. قبل از آن، سرمایه گذاری عمومی در علم آفریقای جنوبی تا حد زیادی ابزاری برای پیشبرد اهداف نظامی و دولت آپارتاید بود.
مانند بسیاری از جنبه های زندگی در آفریقای جنوبی، علم و فناوری به موضوعی سیاسی تبدیل شده بود. سازمان های خارج از دولت که با توسعه علم و فناوری مرتبط هستند، پدید آمدند؛ بنابراین، دولت جدید به دنبال تحقق اهداف سیاسی خود برای علم و فناوری در چارچوب یک جامعه مدنی فعال بود. علاوه بر این، دولت جدید سیستمی را به ارث برده بود که مقاومت قابل توجهی در برابر تغییر داشت و تحت محدودیت های اقتصادی قابل توجهی عمل می کرد.
رویکرد اتخاذ شده توسط دولت جدید لزوما منعکس کننده این عوامل اقتصادی و سیاسی بود. این یادداشت به بررسی وضعیت و عملکرد دولت جدید آفریقای جنوبی با رویکرد به علم و فناوری می پردازد. بر اساس ارزیابی انجام شده، اهداف سیاسی احتمالی دولت جدید تعریف شده و در نهایت، چگونگی تلاش دولت در ابتدای فعالیت خود برای بازسازی سیستم علم و فناوری را نشان می دهد.
آفریقای جنوبی نیاز به توسعه یک سیستم علم و فناوری داشت که به طور هم زمان از ظهور یک بخش تجاری رقابتی بین المللی و تامین زیرساخت ها مانند مسکن، آب پاک و برق خانگی پشتیبانی کند. به ویژه در شرایط نابرابری های شدید اجتماعی، افزایش دسترسی به زیرساخت ها برای افراد محروم، تعهد و برنامه ریزی دقیق دولت را نیاز داشت. این امر مستلزم تمرکز مجدد بنیادی بر فعالیت های علم و فناوری موجود بوده و ضروری است که جامعه مدنی به نحوی در شناسایی و تعریف اولویت های علم و فناوری مورد مشورت قرار گیرند.
اولین دولت دموکراتیک آفریقای جنوبی بر نقش علم و فناوری به عنوان ابزار ضروری، نه تنها برای رشد اقتصادی و رقابت، بلکه برای توسعه اجتماعی و کاهش فقر تاکید کرد. وزارت علوم و فناوری نیز با تاسیس اداره هنر، فرهنگ، علم و فناوری، ماموریت کلان دیپلماسی علمی را به این اداره محول کرد.
تدوین و تطبیق راهبرد همکاری های علمی و فناوری بین المللی از اولویت های اول این اداره بود. این مهم نه تنها برای غلبه بر تاثیر انزوای نسبی بین المللی علم آفریقای جنوبی در طول سال های آپارتاید و توسعه روابط با شرکای آفریقایی بود، بلکه اهرمی برای مشارکت بین المللی و سرمایه گذاری در حمایت از برنامه های ملی و ظرفیت سازی به حساب می آمد.
همکاری های علمی بین المللی، منابع اضافی را به محققان بومی برای اجرای پروژه های ملی ارائه می کند و با حصول اطمینان از ارتباط آفریقای جنوبی با پیشرفت های روز دنیا، وسیله ای قدرتمند برای توسعه، جذب و حفظ سرمایه انسانی مهیا می کند.
در حال حاضر همکاری های علمی بین المللی یکی از اجزای اصلی اسناد سیاست گذاری عمده آفریقای جنوبی مانند برنامه 10ساله نوآوری و استراتژی تحقیق و توسعه ملی است. اهمیت فزاینده محتوای علمی در سیاست خارجی ایجاب می کند که دولت آفریقای جنوبی یک استراتژی هماهنگ دیپلماسی علمی را دنبال کند. در این یادداشت که برگرفته از تجربیات نالدی پاندور، وزیر اسبق علوم و فناوری آفریقای جنوبی است، سعی شده مروری بر دستور کارها، اولویت ها و برخی از ابتکارات شاخص حوزه علم و فناوری در آفریقای جنوبی را ارائه کرد.
وزارت علوم و فناوری، مسئولیت هماهنگی کلی تحقیقات و نوآوری ملی در آفریقای جنوبی را بر عهده دارد. این شامل مسئولیت نظارت و تسهیل همکاری علمی و فناوری بین المللی آفریقای جنوبی است. برنامه همکاری بین المللی وظیفه دارد همکاری های علمی دوجانبه با کشورهای آفریقا، اروپا، آمریکا و آسیا را تسهیل و تقویت کند. این برنامه چندجانبه همکاری علمی با اتحادیه آفریقا، سازمان ملل متحد، آژانس ها و بنیادها، پروژه های زیرساخت تحقیقاتی جهانی، شرکت های چند ملیتی و همچنین مشارکت های استراتژیک متمرکز مانند ارتباط با اتحادیه اروپا را گسترش می دهد.
در حال حاضر این وزارتخانه دارای سه دفتر بین المللی است که در نمایندگی های دیپلماتیک آفریقای جنوبی در توکیو، مسکو و بروکسل قرار داشته و به ارتقای همکاری با ژاپن، فدراسیون روسیه و اتحادیه اروپا اختصاص دارند.
البته وزارت علوم و فناوری مسئولیت انحصاری در مورد مسائل مربوط به دیپلماسی علمی را ندارد و با سایر ادارات مانند وزارت صنعت و تجارت، وزارت محیط زیست و وزارت امور خارجه روی موضوعات مورد علاقه مشترک و همچنین شبکه نمایندگی های دیپلماتیک در خارج از کشور همکاری نزدیک دارد.
بسیاری از شوراهای علمی ملی آفریقای جنوبی یا سایر سازمان های تحقیقاتی و فناوری با بودجه عمومی نیز دارای زیرمجموعه های تخصصی هستند که روی همکاری بین المللی کار می کنند. اینها شامل بنیاد ملی تحقیقات هستند که مسئولیت اجرای موافقت نامه های همکاری بین المللی علم و فناوری را بر عهده دارند. دستور کار دیپلماسی علمی شامل ابتکارات متعددی است، اما همه اولویت های استراتژیک ملی را هدف قرار می دهد.
همکاری علمی بین المللی در آفریقای جنوبی، هم به عنوان یک هدف و هم به عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف استراتژیک ملی و سیاست خارجی دنبال می شود. همکاری و سرمایه گذاری بین المللی برای حمایت از اجرای برنامه های پژوهشی و نوآوری نیز از چالش های توسعه ای جامعه است. دیپلماسی علمی در دوران دموکراتیک ارتقا یافته است و همکاری بین المللی و نوآوری در علم و فناوری به عنوان محوری برای افزایش توسعه اقتصادی و رقابت پذیری در نظر گرفته شده است.
نوآوری از طریق اقتصاد مبتنی بر دانش، وسیله ای برای مقابله با آسیب های نابرابری، بی کاری و فقر است. در مشارکت های دوجانبه، همکاری های علمی جزء مهمی در تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با شرکای استراتژیک بین المللی است. در چارچوب های چندجانبه، آفریقای جنوبی به دنبال همکاری علمی، ایجاد اعتماد و روابط مثبت با شرکای خود برای ایجاد اجماع در مورد موضوعات مورد اختلاف است. در چارچوب این اهداف مختلف، برخی از اهداف استراتژیک را می توان شناسایی کرد. مهم ترین این اهداف، تعهد آفریقای جنوبی به حمایت از توسعه آفریقا و همچنین دستور کار ادغام منطقه ای آفریقا ست.
وزارت علم و فناوری تلاش ها برای ایجاد ظرفیت های علمی و فناوری آفریقا را گسترش می دهد و به دنبال مهار نقشی است که علم برای تقویت یکپارچگی و همکاری سیاسی و اقتصادی بین کشورهای آفریقایی ایفا می کند. یک هدف کلیدی، استفاده از روابط ممتاز آفریقای جنوبی با شرکایی مانند اتحادیه اروپا برای تقویت برنامه های آفریقا ست. آفریقای جنوبی اغلب در موقعیت منحصر به فردی قرار دارد که هم به عنوان بهره مند از کمک های توسعه ای از شرکای توسعه یافته و هم یک اهداکننده از طریق ارائه کمک برای تقویت ظرفیت های علمی دیگر کشورهای آفریقایی است.
دستور کار دیپلماسی علمی آفریقای جنوبی از نزدیک تحولات و پیچیدگی های سیاست خارجی آن را دنبال می کند. به عنوان مثال، تقویت روابط، یک اولویت استراتژیک فزاینده مهم برای آفریقای جنوبی در سیاست، تجارت و همچنین در علم است. وزارت علم و فناوری برای چندین سال به مشارکت علم و فناوری هند و برزیل کمک کرده است و همچنین نماینده آفریقای جنوبی در انجمن های نوپای علم و فناوری بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) مستقر است که آفریقای جنوبی در سال 2011 در آن پذیرفته شد.